Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR406.01 FtUSD390.17 FtCHF432.15 FtGBP488.28 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz #838. hozzászólásra
Nálunk szakad a hó itt délen, rengeteg eső leesett felétek mi a helyzet?
január:
Csapadékos nap: 12
Havi maximum: 13,2
Havi minimum: 0,0
Havi Összeg: 42,9
február:
Csapadékos nap: 14
Havi maximum: 13,7
Havi Összeg: 53,4
március:
Csapadékos nap: 4
Havi maximum: 9,5
Havi Összeg: 17,2
Szerdáig 03.13-ig feldolgozva.
Kezdenek megálni a földeken a vizek.
Válasz #840. hozzászólásra
Jó videót raktál fel Északi. Ezekkel a külföldi gépekkel csak annyi a gond hogy még akkor ki kell szedni a fokit velük amikor áll a hagyma szára. A mi fajtáinknak elfekszenek a szárai amikor beérnek. A képen látható gép az ismerősöm szerkezete. De nekem is ez a gép emeli ki a fokit. Én főleg növényvédelemmel és tápanyag visszapótlással és tanácsolással foglalkozok, és cégeknek állítunk be kísérleteket. De ez a gép csak meg emeli a hagymát és így könnyebb kiszedni a földből.
Aki itt ezt a fórumot olvassa és fokhagymát annyira komolyan csinálja hogy géppel vet az rakjon már fel képet róla mert kíváncsi vagyok hogy vetik nagyüzembe a fokit
Mert a youtubon nem találtam ilyet hirtelen.....
Igen igen komoly kis szerkezet
Hát Én is hasonlót akarok majd a T25 ös után csak én akarok majd 2 db kereket hátra rakni hogy jobban tudjon menni a talaj után de a kés hasonlóan lenne nekem is de az a lényege hogy a föld tetejére kerüljön a foki
Tiéd ez a szerkezet?
Válasz #831. hozzászólásra
Előzőekben leírtak alapján válasz műtrágyát. Márka szerint pedig amit a közelben jó áron megtudsz kapni. De fontos hogy víz-oldékony legyen és a kálium szulfát formában legyen benne.
Tápanyag visszapótlási kísérleteink alapján a következőkre jutottunk 10 év átlagában.
A tavaszi és őszi fokhagyma tápanyag igénye különböző, de mind a kettőről elmondható hogy a közvetlen szerves trágyázott területbe ne kerüljön egyik sem.
Őszi fokhagyma tápanyag visszapótlása:
-alaptrágyaként az összes mennyiség 30%-át
-fejesedés kezdetén az összes mennyiség 40%-át
-fejesedésben az összes mennyiség 30%-át
Összes hatóanyag mennyisége a következő: nitrogén 120 kg, foszfor 80 kg, kálium 100 kg, kén 40 kg tiszta hatóanyag hektáronként.
Tavaszi fokhagyma tápanyag visszapótlása:
- alaptrágyaként az összes mennyiség 30%-át
Összes hatóanyag mennyisége a következő: nitrogén 100 kg, foszfor 80 kg, kálium 60 kg, kén 30 kg tiszta hatóanyag hektáronként.
Lombtrágyázás:
-mindig összetett, mikroelemekkel dúsított lombtrágyát alkalmazzunk
-mikroelemek közül a kén tartalmú lombtrágyákat részesítsük előnyben
-használjunk tapadó szert, kivéve az olajos kondicionáló készítmények
Tapasztalatok alapján a szulfát típusú műtrágyák alkalmazása előnyös a fokhagymánál. Kálium klorid mérgezi a fokhagymát.
A kénre igényes növény mivel ez allil vegyület alkotórésze a növényben és minőséget és eltarthatóságot javítja.
Az őszi típus több nitrogént és káliumot igényel a foszforból kevesebbet igényel mind a két típus.
Összetett lombtrágyák segítik a növényt az aszályos időszakok átvészelésében, és a növény kondicionálok is pozitív hatással, vannak a növény fejlődésére. A tenyészidőszak végén a nitrogén tartalmú lombtrágyák használatát mellőzük. A tenyészidőszak végén használt keseresó viszont pozitívan hat a minőségre, tárolhatóságra.
Én is ezt a kis 300nm kézzel fogom kiszedni de ha jól elmegy a fokim az ősz folyamán akkor én is akarok vagy 1000-1500nm körüli területet majd de én gépesíteni akarom majd a felszedést mert én utálok ásni
Van egy kis t25 traktorunk és azzal akarom megoldani a művelést
Azért kérdezem hogy szerinted melyik a legjobb műtrágya mert nekem 300 nm terület van és arra nem akarok venni olyat ami nem igazán lenne jó rá! Te melyiket használod?
A fokim most bujkál ki a földből kb 30% kinn van már
De még a műtrágya ráér csak be akarom szerzni időben
Mi ellen permetezed rézzel? Az enyém kicsit kisebb nov. végi vetés,de arno az is majd teszek fel képet.A tavaszit most akartuk duggatni de nagyon sáros így tolódik. A jövőhéten nem lesz még késő szerintetek?
Válasz #819. hozzászólásra Már szorható a mütrágya amiket itt olvastál válaszd kia szerinted megfelelöt. De mivel a hétre fagyokat mond vár meg és a jövöhéten szórd ki
Egy hete lett elrakva a fokim a földbe és már kezd bújkálni
Mikor kellene műtrágyázni? és akkor milyen műtrágya kellene rá mert itt már írtatokok annyi félét hogy besza*ás
Tompika te ezeket mivel szeded ki majd a földből? Van hozzá géped?
Jelentem elrakva a fokhagyma. Egy héten keresztűl keményen dolgoztunk. Szombat délután ültetés utáni műtrágya /Haifa MULTIGRANT BLUE NPK 12-12-17+2MgO+ME SZULFÁTOS/ is ki lett szórva és láncboronálva a terület.
Szombat északa rájött 9 mm eső.
Válasz #808. hozzászólásra
A MAS-hoz /magyarán mészammon-salétrom/ hasonló a Pétisó, Linzisó,CAN. Az ammónium-nitrát és a MAS (mészammon-salétrom) egyaránt ammónium- és nitrátionok formájában tartalmazza a nitrogént, a különbség a MAS mésztartalmában rejlik. A növények csak a nitrátiont tudják tápanyagként közvetlenül felvenni, így ez az ammóniumnitrát gyorsan ható hatóanyaga. Az ammóniumiont a növények nem tudják közvetlenül felvenni, csak a nitrifikáló baktériumok közreműködésével oxidáció után. Szóval nem starter mert azokban foszfor a túlsújos, de a fent említettek kíválóak fokhagyma fejtrágyázására. A kálcium tartalom miatt kiváló a talajra és növényre gyakorolt pozitív hatása.
Perecke, tavaly március 15-én tudtam elrakni és nagyon szép termés lett. Április onnan csak két hét, azt mondod az olyan sokat számít?
Másoknak van tapasztalata a későn elrakott fokhagymával kapcsolatban?
köszi
Mas 27 vízben és hamar oldódó műtrágya magas nitrogénnel.Jó starternek.Mikroelemes komplexek közül meg a Volldünger,ill.Blaukorn is faxa.Áprilisban késő fokhagymát rakni,kár már vele erőlködni.
Jó nektek. Nekem még mindig nincs elrakva. Tiszta iszap a föld és holnaptól megint kb 1-2 hét csapadékot mond mifelénk :(
Nem tudom mi lesz velem idén. Most akartam elkezdeni "komolyabban" a fokhagymát, legalábbis amire telik. Örülök, ha április elején el tudom rakni.
Szerintetek milyen lesz akkor?
Lentebb olvastam a pétisót. Fokhagymának is jó az?
Én ma végeztem a foki ültetéssel teljesen.Mivel Nagyon cserpes a föld teteje Villa gereblyével a sorok közt áthuzzom a földet hogy tudjon szellözni. Ha hiányosnak találtok vahol egy sort a hiánynál érdemes a sor felet a földet megpiszkálni több bevan szorulva a cserepesedés alá!!!!!
3344 hozzászólás
Nálunk szakad a hó itt délen, rengeteg eső leesett felétek mi a helyzet?
január:
Csapadékos nap: 12
Havi maximum: 13,2
Havi Összeg: 42,9
február:
Csapadékos nap: 14
Havi maximum: 13,7
Havi Összeg: 53,4
március:
Csapadékos nap: 4
Havi maximum: 9,5
Havi Összeg: 17,2
Szerdáig 03.13-ig feldolgozva.
Kezdenek megálni a földeken a vizek.
Válasz #840. hozzászólásra
Jó videót raktál fel Északi. Ezekkel a külföldi gépekkel csak annyi a gond hogy még akkor ki kell szedni a fokit velük amikor áll a hagyma szára. A mi fajtáinknak elfekszenek a szárai amikor beérnek. A képen látható gép az ismerősöm szerkezete. De nekem is ez a gép emeli ki a fokit. Én főleg növényvédelemmel és tápanyag visszapótlással és tanácsolással foglalkozok, és cégeknek állítunk be kísérleteket. De ez a gép csak meg emeli a hagymát és így könnyebb kiszedni a földből.
Aki itt ezt a fórumot olvassa és fokhagymát annyira komolyan csinálja hogy géppel vet az rakjon már fel képet róla mert kíváncsi vagyok hogy vetik nagyüzembe a fokit
Mert a youtubon nem találtam ilyet hirtelen.....
nem gyenge...
Válasz #839. hozzászólásra
Öhöm mindkét gép jó , de én akkor veszek .maradok az ásó lapátnál illetve vasvillánál.
Jó videó jó géppel
Válasz #836. hozzászólásra
http://www.youtube.com/watch?v=5uuZ0sOPA18
http://www.youtube.com/watch?v=a2PGXGua5Kc
Igen igen komoly kis szerkezet
Hát Én is hasonlót akarok majd a T25 ös után csak én akarok majd 2 db kereket hátra rakni hogy jobban tudjon menni a talaj után de a kés hasonlóan lenne nekem is de az a lényege hogy a föld tetejére kerüljön a foki
Tiéd ez a szerkezet?
Válasz #832. hozzászólásra
Küldök egy ötletet a gépi kiemelésre.
Válasz #834. hozzászólásra
Értem értem!
Köszi a segítséget
Majd hétfőn elnézek a gazdaboltba gondolom van belőle kisebb kiszereltség is
Előzőekben leírtak alapján válasz műtrágyát. Márka szerint pedig amit a közelben jó áron megtudsz kapni. De fontos hogy víz-oldékony legyen és a kálium szulfát formában legyen benne.
Tápanyag visszapótlási kísérleteink alapján a következőkre jutottunk 10 év átlagában.
A tavaszi és őszi fokhagyma tápanyag igénye különböző, de mind a kettőről elmondható hogy a közvetlen szerves trágyázott területbe ne kerüljön egyik sem.
Őszi fokhagyma tápanyag visszapótlása:
-alaptrágyaként az összes mennyiség 30%-át
Összes hatóanyag mennyisége a következő: nitrogén 120 kg, foszfor 80 kg, kálium 100 kg, kén 40 kg tiszta hatóanyag hektáronként.
Tavaszi fokhagyma tápanyag visszapótlása:
- alaptrágyaként az összes mennyiség 30%-át
Összes hatóanyag mennyisége a következő: nitrogén 100 kg, foszfor 80 kg, kálium 60 kg, kén 30 kg tiszta hatóanyag hektáronként.
Lombtrágyázás:
-mindig összetett, mikroelemekkel dúsított lombtrágyát alkalmazzunk
-mikroelemek közül a kén tartalmú lombtrágyákat részesítsük előnyben
-használjunk tapadó szert, kivéve az olajos kondicionáló készítmények
Tapasztalatok alapján a szulfát típusú műtrágyák alkalmazása előnyös a fokhagymánál. Kálium klorid mérgezi a fokhagymát.
A kénre igényes növény mivel ez allil vegyület alkotórésze a növényben és minőséget és eltarthatóságot javítja.
Az őszi típus több nitrogént és káliumot igényel a foszforból kevesebbet igényel mind a két típus.
Összetett lombtrágyák segítik a növényt az aszályos időszakok átvészelésében, és a növény kondicionálok is pozitív hatással, vannak a növény fejlődésére. A tenyészidőszak végén a nitrogén tartalmú lombtrágyák használatát mellőzük. A tenyészidőszak végén használt keseresó viszont pozitívan hat a minőségre, tárolhatóságra.
Válasz #823. hozzászólásra
Én is ezt a kis 300nm kézzel fogom kiszedni de ha jól elmegy a fokim az ősz folyamán akkor én is akarok vagy 1000-1500nm körüli területet majd de én gépesíteni akarom majd a felszedést mert én utálok ásni
Van egy kis t25 traktorunk és azzal akarom megoldani a művelést
Válasz #824. hozzászólásra
Azért kérdezem hogy szerinted melyik a legjobb műtrágya mert nekem 300 nm terület van és arra nem akarok venni olyat ami nem igazán lenne jó rá! Te melyiket használod?
A fokim most bujkál ki a földből kb 30% kinn van már
De még a műtrágya ráér csak be akarom szerzni időben
Az Arno az fagyállóval felvan töltve !
Hali!Az őszi arnonak nem lehet baja ilyen fagyoknál amit most mond?A másik meg ez a sok eső,nem tudom mennyire csapadéktűrő?
Határ esett de még visitva belefér!
Mivel elég esös szutyok idö van mostanség gombás betegségek meggellözése céljából.
Mi ellen permetezed rézzel? Az enyém kicsit kisebb nov. végi vetés,de arno az is majd teszek fel képet.A tavaszit most akartuk duggatni de nagyon sáros így tolódik. A jövőhéten nem lesz még késő szerintetek?
Mivel esös idök vannak a jövöhéten m nálam már A Rézoxid cloridos permetezés jön gomba ellen.
Válasz #819. hozzászólásra Már szorható a mütrágya amiket itt olvastál válaszd kia szerinted megfelelöt. De mivel a hétre fagyokat mond vár meg és a jövöhéten szórd ki
Asóval kiemelem aztán kézzel rendre rakjuk és kint marad egy hétig majd szinbe raklapokat rakok a szinbe és további 2-3 hétig ott szárad majd!
Amég birom addig csak kézzel gép ne nyuljon hozzá wz csak 1300 m2 méter nem terült még!
Válasz #819. hozzászólásra
Tomka Pali a kis kezével fogja kiszedni,úgy ahogy sok mindenki/gép kiemeli- emberke kiszedi/
Nem tompika hanem Tomka Pali
Sziasztok!
Egy hete lett elrakva a fokim a földbe és már kezd bújkálni
Mikor kellene műtrágyázni? és akkor milyen műtrágya kellene rá mert itt már írtatokok annyi félét hogy besza*ás
Tompika te ezeket mivel szeded ki majd a földből? Van hozzá géped?
Válasz #817. hozzászólásra
Gyönyörű.
Bárcsak én is el tudtam volna rakni ősszel :(
Csak két kilót raktam el akkor poénból, mert tavaszit akartam.
Az oktober végi berakású Arno!
Jelentem elrakva a fokhagyma. Egy héten keresztűl keményen dolgoztunk. Szombat délután ültetés utáni műtrágya /Haifa MULTIGRANT BLUE NPK 12-12-17+2MgO+ME SZULFÁTOS/ is ki lett szórva és láncboronálva a terület.
Szombat északa rájött 9 mm eső.
A MAS-hoz /magyarán mészammon-salétrom/ hasonló a Pétisó, Linzisó,CAN. Az ammónium-nitrát és a MAS (mészammon-salétrom) egyaránt ammónium- és nitrátionok formájában tartalmazza a nitrogént, a különbség a MAS mésztartalmában rejlik. A növények csak a nitrátiont tudják tápanyagként közvetlenül felvenni, így ez az ammóniumnitrát gyorsan ható hatóanyaga. Az ammóniumiont a növények nem tudják közvetlenül felvenni, csak a nitrifikáló baktériumok közreműködésével oxidáció után. Szóval nem starter mert azokban foszfor a túlsújos, de a fent említettek kíválóak fokhagyma fejtrágyázására. A kálcium tartalom miatt kiváló a talajra és növényre gyakorolt pozitív hatása.
Válasz #813. hozzászólásra
Tompika100 A kápálás az micsoda??tolikapa?dikkölő?:)
Tegnap sikerült végezem a foki kápálásával a terület 50%-án
Válasz #807. hozzászólásra
MAS27 az a pétisó 27%nitrogén,7%caO,5%mgO
Válasz #810. hozzászólásra
Nem tudok mit tenni, el kell raknom majd. Már megvan a duggatni való, majd lesz ami lesz. Ilyen az én szerencsém :(
Juli közepén betakaritás van kb sok a kiesett vegetácios nap .
Perecke, tavaly március 15-én tudtam elrakni és nagyon szép termés lett. Április onnan csak két hét, azt mondod az olyan sokat számít?
Másoknak van tapasztalata a későn elrakott fokhagymával kapcsolatban?
köszi
Mas 27 vízben és hamar oldódó műtrágya magas nitrogénnel.Jó starternek.Mikroelemes komplexek közül meg a Volldünger,ill.Blaukorn is faxa.Áprilisban késő fokhagymát rakni,kár már vele erőlködni.
mas 27 az milyen nem ismerem ?
Ősszel utalláskor kapott komplexet/6-12-24+8S/,most meg a mas27-et.Majd olyan 2-3hét múlva a mas27 második részletét.
Kálum vagy NPk mütrágyát ajánlom
Jó nektek. Nekem még mindig nincs elrakva. Tiszta iszap a föld és holnaptól megint kb 1-2 hét csapadékot mond mifelénk :(
Nem tudom mi lesz velem idén. Most akartam elkezdeni "komolyabban" a fokhagymát, legalábbis amire telik. Örülök, ha április elején el tudom rakni.
Szerintetek milyen lesz akkor?
Lentebb olvastam a pétisót. Fokhagymának is jó az?
Én ma végeztem a foki ültetéssel teljesen.Mivel Nagyon cserpes a föld teteje Villa gereblyével a sorok közt áthuzzom a földet hogy tudjon szellözni. Ha hiányosnak találtok vahol egy sort a hiánynál érdemes a sor felet a földet megpiszkálni több bevan szorulva a cserepesedés alá!!!!!
javitás kb 6-8 cm
Válasz #799. hozzászólásra a vörös és lila hagymát kb 7-8 cm mélyre rakom és kb 65-8 cm kis bakhátat huzzok rá igy védve van.
Ma megkezdtem a munkát.eltoltam a pétisót/5kg/lánc/.
Fáj minden porcikám:)
Válasz #798. hozzászólásra:
Akkor megnyugodtam, a lilahagymára meg a vörösre húztam kb 3cm földet, lehet ki se kel jövő hétig! :D
Válasz #795. hozzászólásra
Miki851 fokinak nem lesz semmi baja,a lila meg a vörös hagyma az könnyebben felbördőzhet
hagymák birják a - fokokat
Válasz #795. hozzászólásra
Nem teszi.
Válasz #794. hozzászólásra
Na akkor szerencsém van! tegnap raktam el a fokit, lila meg vöröshagymát is. Néztem, h jövő hétre -6fokot mondanak, ez nem teszi tönkre a hagymákat?