Gázolaj árak 639 Ft Benzin árak 631 Ft EUR 404.69 Ft USD 392.62 Ft CHF 430.85 Ft GBP 485.44 Ft

Fórum

Fokhagyma termesztés

Létrehozta: takiati05 , 2010-07-15 13:10:47

Kedvencekhez Segítség

3344 hozzászólás

Az Arno mellet van Makoi is kisérleti jelleggel tavaj 50 perces jégesöt kaptunk a Makóinak annyi let nagyon gyér termés lett. Az Arnó viszont igaz termés csökenés lett de 4-6 os fejeket tudott hozni . Ezzel azt akarom mondani fontos a fajta választás is . Aztán a talajfertötlenités márciusban a Kálim mütrágya és áprilisban a Nitrogén mütrágya .meg persze nem árt ismerni a betegségek jeleit , hogy a megfelelö növényvédelmet el tudd látni.(permetezési napló vezetés!!! kötelezö ha eladásra szánod´)

Én ugy keztem el itt Csanádapácán , hogy 5 kilo fokival csináltam egy proba évet és megnéztem az Arnó hogyan viseli a körülményeket. tavaly 500m2 volt idén 1000m2 már földbe van de böven van igény a fokira igy még egy 500 m2 még berakunk a földbe. Véleményem szerint csak fokozatosan szabad növelni a területet igy a tapasztalat szerzés kisebb területen ajánlott ahoz , hogy nagy területen biztonságosan tudd termeszteni.

Én azt javaslom kisebb menyiségben probáld ki és láttod hogy milesz belöle az idén.

#691 novenyszerviz
2013-02-04 19:36:55

Válasz #690. hozzászólásra
A termesztésre kiválasztott talajok szerkezete, vízgazdálkodása meghatározza a termesztés sikerét. A kötöttebb réti agyagot vagy a folyók melletti öntés talajokat kedveli, a 6,5 – 8 - as pH érték a legmegfelelőbb. Az őszi fokhagyma jó tápanyag és vízgazdálkodású talajon termeszthető eredményesen. Őszi változat lazább öntés és mezőségi talajokat kedveli magas mésztartalommal. A tavaszi fokhagyma kötöttebb réti talajokon termeszthető jó minőségben. Friss istállótrágyát ne adjunk alá, mert ez a tárolhatóságát rontja. Önmaga és más hagymafélék után ne kerüljön, csak 5 év után, legjobb a korán lekerülő növényfajták. Általában kalászosok jó előveteménynek számítanak. Zöldtrágya növények közül a mustár, olajretek, mézontófű kiváló előveteménye mivel ezek fonálféreg gyérítő hatásúak. Maga a fokhagyma valamennyi zöldség számára jó elővetemény kivéve a hagymafélék.

Nincs profilkép
#690 bigiboy
2013-02-03 18:50:48

Tomka Pál-tól kérdezném ,hogy szerinted milyen föld jó a fokinak,lentebb irtad az sem mindegy.Nálunk(Orosháza Szentes között)elég fekete kötött 24-28 AK földek vannak az ok.a hagymának?smile confused

#689 novenyszerviz
2013-02-02 18:22:29

Válasz #686. hozzászólásra
Ja igen még egy érdekesség:
Sokan magán e-mellen keresztül is megkeresnek válaszolok is nekik leírva a termesztési költségeket hektárra kiszámolva és én is azt ajánlom nekik mint Te kisebb területen kezdjék el a termesztést. Hát legtöbb esetben még meg sem köszönik a választ.

smile confused

#688 novenyszerviz
2013-02-02 18:16:03

Válasz #686. hozzászólásra
Teljesen igazad van, sokan nem igazán ismerik fel hogy mekkora kézimunka igényű a fokhagyma termesztés és mekkora befektetést igényel arról nem is beszélve hogy mindenféle piac nélkül akarnak termesztésbe fogni. Én sem fognák spárga termesztésbe egyből több hektáron elsőnek kis területen ismerkednék a növénnyel.

smile nononosmile scared

Fokhagyma kombajn A békéscsabai Alfagép standján volt kiállítva ez a fokhagyma kombajn.

Válasz #685. hozzászólásra Alaptalajmüvelés azt addig tudod számolni szántás , szántás elmunkákás,Aztán jön 1000kg vetöalapanyag hektáronként ami most durván 4-5 euro kiloja.

Egy fontos kérdés a föld amin termelni akarsz menyire alkalmas fokhagyma termelésre?

Én a helyedbe nem kezdeném ekkorába !

Nincs profilkép
#685 Adee
2013-01-31 11:16:36

Sziasztok!

Fokhagyma termesztést szeretném elkezdeni kisebb területen(2-3H)!
Ehhez szeretnék tőletek tanácsot, véleményt kérni!Mennyibe kerül ennek a beindítása,mikre kell figyelni illetve megéri-e ekkora területen termeszteni??
Minden normális választ köszönök előre is :)

Üdv, Ádám :)

#684 novenyszerviz
2013-01-30 18:31:51

Válasz #683. hozzászólásra
Több cégtől kaptam meghívást de az időm nem biztos hogy megengedi.
smile confused

Agromash-ra jön közületek valaki fokisok?

Várják a tavaszt már nyufgtalanok hogy kijöjenek a földböl :D

Nincs profilkép
#681 bigiboy
2013-01-18 11:44:46

Köszi a választ, van benne valami,mert ősszel lett rátöltve föld ugyanis igen lapos volt és nem lett hengerezve se.smile unsure

Nincs profilkép
#680 zsugabubus84
2013-01-17 13:04:34

Válasz #679. hozzászólásra

Szia!
Gondolom nem lett megtömörítve a föld felette. Egy kicsit meg kell nyomogatni, mert olyan erős a gyökere, hogy felnyomja magát.
Szerintem.

Nincs profilkép
#679 bigiboy
2013-01-17 12:37:32

Valaki tudja ,hogy miért jön fel a foki a föld tetejére? November 27-én lett duggatva az arno és tegnap vettem észre,hogy egy pár gerezd a föld tetején van,5-8 centis gyökérrel, van amelyik már zöldül is,én vissza nyomtam nagy kárt gondolom nem csináltam.Amúgy itt nincs hó de a sár nyakig ér,lehet,hogy a fagy nyomta föl.smile confused

Az a tavalyi időjárás eredménye.

Nincs profilkép
#677 bigiboy
2013-01-05 17:37:37

Most "bogarászom"a tavaszi fokit, és találtam kicsírázottat benne, meg olyat is aminek a külső gerezdjei barna és penészes ,nem sok, és általában egy fejen egy vagy max.kettő gerezd. Mitől lehet ez? Tárolási hiba,betegség,vagy vetőmagból eredő virus? Most akarom eladni ,tudtok valami biztató árakat?smile confused

#676 novenyszerviz
2012-12-30 19:59:30

Válasz #675. hozzászólásra
Panterából 100 ml/500 m2
Agilból 75 ml/500m2

Hagyományos háti permetezőnél durván 200 m2 tudsz leszórni szóval Panterából 40 ml/10 liter Agilból 30 ml/10 liter. Mindig abból kell kiindulnod hogy a Te permeteződ 10 liter permetlevet hány m2 juttat ki.
smile cowboy

Nincs profilkép
#675 bigiboy
2012-12-30 16:43:19

köszi a választ! Én háti permetezővel akarom fújni mivel csak 5-600nm területen van.Abban tudsz segiteni hogy 10 liter vizhez mennyi gyomirtó kell?Kb 50-60 liter bekevert vegyszer kellene az egészhez.smile whistling

#674 novenyszerviz
2012-12-28 20:45:51

Válasz #673. hozzászólásra
Amikor elmúlnak a tavaszi fagyok és a gyomnövények nagysága 15 cm. De jó ha van levélfelülete a gyomnövénynek de vigyázni kell nehogy túlfejlettek legyenek. 4-5 hét is kell a megfelelő hatáshoz Pantera 40 Ec 1,8-2 l/ha, Agil 100 Ec 1,2-1,5 l/ha inkább az alsó dózisokat válaszd.

Nincs profilkép
#673 bigiboy
2012-12-28 17:18:09

Azt szeretném kérdezni ,hogy majd tavasszal kibúvó tarackot é fűféléket milyen gyomirtóval permetezze le és mikor? Mert nálam ez gond lesz ugyanis nagyon tarackos a föld amibe lett duggatva a foki!smile helpsmilie

Boldog karácsonyt minden termelötársnak.

Növényszerviz majd irj már rém emailbe létszi!

vagyis megváltoztak az adatok a a belépö felhasználo név : frebi Jelszó: frebi

Felhasználo név demo jelszó demo evvel kis tudjátok probálni.

köszi én Frebit használom számlaadásra ingyenes és könnyü használni aakit esetleg érdekkel irjon rám.!

#667 novenyszerviz
2012-12-16 16:06:49

Válasz #666. hozzászólásra
Jó pofa a lapod! De egy jó tanácsot adok ha elfogadod: Barátom épp múltkor járta meg e-mail-ben rendeltek tőle árut el is küldte becsületesen aztán kérdezték tőle hol lehet személyesen átvenni árut. Megírta rá egy hétre két manus ment árut venni haver persze nem adott nyugtát sem a postai sem a személyes áru átadáskor. Kiderült hatósági emberek megbüntették becsületesen.
smile devil Szóval postai küldés esetén érdemes nyugtát a csomagba tenni, és a permetezési naplónak is rendbe érdemes tartani. De amúgy tényleg tetszik a lapod és csak jó szándékkal írtam ezt le!smile cowboysmile rolleyes

tudom irtam hogy szövegezésileg nincs még rendben

#665 Mf-es
2012-12-14 17:34:53

Válasz #664. hozzászólásra

Jó ,de a fokhagyma,az nem hosszú ó.

Link Igy már jó!

unatkoztam ma egy kicsit össze dobtam egy személyes weblapot igaz még a szövegezés nem az igazi még de lassan kialakul Saját honlap

#662 Északi
2012-12-11 20:00:39

Válasz #661. hozzászólásra

Jaj má csak meg teszem amit megkövetel a haza , pláne a béke és szeretet ünnepe közeledtével vagy valami ilyesmi . Ez jobb ,akció vígjáték első 4-5 perc lapos de aztán beindul a masinéria.
http://www.youtube.com/watch?v=rH2AcCJ-jSE

#661 novenyszerviz
2012-12-11 19:48:16

Válasz #660. hozzászólásra

Jó a film Északi!!smile cowboy Igazad van rakd rendbe a népet!

#660 Északi
2012-12-11 16:28:58

Válasz #659. hozzászólásra

No már te is kezded , exen faxom meg áll ennyi sértőkény embört már he , mindenki nősmile confused , és most menstruál és klimaxol smile confused .Tegnap neki volt vacak napja át is ázott fázott , teli is volt a bakancsa és hát magára vette , most meg te fázol és telik a bakancsod a semmire, hát nyugika az istenfáját már na tiszta óvoda.
http://www.youtube.com/watch?v=f_HdxtpOVsM

Nincs profilkép
#659 Perecke
2012-12-11 16:08:56

Abszolut nem rosszindulatból írtam,amit,és legkevésbé nem sértett,sőt ellenkezőleg ,őrültem,hogy valaki aki talán ért is valamennyire hozzá felkarol ismeretleneket.De ha ilyen negatívan értelmezted,akkor ezzel le is zártam itt a kommunikációt veled.

#658 Északi
2012-12-10 18:47:06

Válasz #657. hozzászólásra

Nagyon helyes a nevetés gyógyszer

#657 novenyszerviz
2012-12-10 18:32:03

Válasz #656. hozzászólásra
Köszi Északi! Tök jó a hozzá állásod legalább felvidítottál.
smile cowboysmile cowboysmile cowboysmile thumbupcool

#656 Északi
2012-12-10 18:17:45

Nem akartam azt írni hogy lesz@arom , ezért írtam hogy le szaturálom a borát az az habzó bort csinálok ami pocsék szokott lenni, mit komplikáljak egyszerű vagyok mint a fémcsatoló egy tigris tankon .

#655 novenyszerviz
2012-12-10 18:14:35

Válasz #654. hozzászólásra
Ezt nem értem "és akkor magasról le szaturálom a borát" Ja és nem a te hozzászólásoddal volt problémám Északi. Tetszik hogy egyenesben leírsz mindent.
smile cowboysmile rolleyes

#654 Északi
2012-12-10 17:21:23

Válasz #653. hozzászólásra

Ja amúgy ha valakit esetleg zavar hogy néha írok , az azonnal írja be és akkor magasról le szaturálom a borát (mikre nem gondoltok ejj ) . smile devil

#653 Északi
2012-12-10 17:17:24

Válasz #652. hozzászólásra

áhh engem nem zavarsz beszólhatsz smile nonono , vagyis inkább hozzá szólhatsz. smile smilesmile biggrinsmile thumbup

#652 novenyszerviz
2012-12-10 16:53:08

Válasz #647. hozzászólásra

Nem értem mi a problémád a hozzászólásaimmal! Mindig azt hangsúlyoztam hogy a fajta /szaporítóanyag/ az alapja az egész termesztésnek. A magyar és külföldi fajták /változatok között is van szép egészséges szaporítóanyag és ocsmány fertőzött szemét is. Én is mindig arra intek mindenkit hogy csak kis területen próbálja meg a termesztést és átunna döntse el hogy vállal e nagyobb területet. A másik sarkalatos pont a piac most is hoztak be spanyol importot kb egy euróért ajánlják kilóját a szép nagy hagymának. De ha valakinek nem tetszik vagy sért hogy hozzászólók írja meg nyugodtan a fórumon és dehogy szólok hozzá többet. smile confusedsmile mad

Nincs profilkép
#651 Perecke
2012-12-10 16:36:25

Az idén nyáron nem lettek túl sikeresek ezek az importok.Lehet következményes a visszarakásuk,nem a zsír origira értetem Zsugabubus!

#650 Pintér Zoltán
2012-12-10 16:29:17

Moderálta: (575) 2012-12-10 16:29:59

Nincs profilkép
#648 zsugabubus84
2012-12-10 15:12:39

Válasz #647. hozzászólásra

Szia.
Hogy érted, hogy a francia most sz*r?
Az ideire gondolsz. Mert én is vettem onnan, tavasszal akarom elrakni, mert ősszel nem volt meg a föld hozzá.
60 ezrem van benne, az nekem nagyon sok pénz. Mire gondolsz, hogy az összes rossz, vagy lesz benne ami tönkre megy.? Leírnád a véleményed?
köszi

Nincs profilkép
#647 Perecke
2012-12-10 08:34:47

Kedves Növényszervíz! Dícséretes,hogy íly módon segítesz,de itt a jó példa az ismeretlen személytől,való ismeretlen előéletű mag bebuktázza az illetőt,pontosan emiatt vagyok a kisebb tételű kezdés mellett.Itt Makón is nagyon észnél,és képben kell lenni mit is vesz az ember,és ha van rá mód látni a földön is,szedés elött/magyar fajtánál is/.A francia az meg most......sz.r.Ahogy írtad több ok miatt is,időjárás,tárolási problémák,gépi törés, kézi rakás miatti csávázás hiánya,stb,stb,stb.Akárhogy is én biztos nem adnám magnak a fokim,ha tudnám ,hogy buktás lesz,de vajon mindenki így tenne?Végül,a legtöbben az sem tudják,ha beteg a hagymájuk,hogy mi is a tényleges baja.Ez sajnos tapasztalt tény. Üdv.

#646 Északi
2012-12-09 17:22:31

Válasz #644. hozzászólásra

Ja és igen csak 5 évente vagy inkább 6 .

#645 Északi
2012-12-09 17:21:58

Válasz #644. hozzászólásra

smile scaredsmile scaredsmile scared Akkor elmesélem én hogy csináltam először eldöntöttem hogy tavaszit rakok , makói fajta , és nem Makón termesztet olasz ,francia , spanyol gránát tudja még milyen fajták . Voltam nagybanin mindegyik fokhagymára azt mondták makói , o hát persze nem vettem semmit , próbáltam szerezni nem 1200 ért , olyan szép telefon számlát csináltam hogy ihaj de belefért , lett 3 különböző forrásból makói tavaszinak mondott hagymám . Na már csak várni kellet a tavaszt és a nem túl rossz időt , 1 kereskedőtől vásárolt februárra tisztára belűről berohadt , mellette lévőknek amik máshonnan voltak semmi bajuk. Másik 2 elrakva külön , kis hamu meg komposzt ellőtte bedolgozva ,jöt a tavasz nőttek a hagymák, de valahogy olyan csofadtak voltak , kaptak locsolást egy része műtrágyát ,egy része csalán lét , egyik elkezdett sárga pöttyösödni , a másiknak meg a levél teteje kezdett beszáradni , de éldegéltek össz vissz mannát nem kaptak , na jött a szedés a sárga pöttyös aránylag nem tűnt olyan rossznak picik voltak de volt 3-4-5 gerezd illata jó volt íze is , igazi vámpír űző 3 hét múlva kezdett lekvárosodni vírusos volt a vető állítólag ja és fémzáras volt. A másik a száradós meg szedéskor benne lett hagyva a földbe, mert a termelő tavaszinak adta el az őszit az is jó ízre és illatra . És mégy így is nagyon jártam mert kicsiben próbáltam és nem hektárokon.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

A napraforgó vízhasznosítása
A napraforgó vízhasznosítása
Az öntözés minimalizálhatja a termésveszteséget, és növelheti a vízfelhasználás...
Hirdetés
Miért használjon Ön is biostimulátort napraforgóban?
Miért használjon Ön is biostimulátort napraforgóban?
Többek között fejlettebb gyökérrendszer alakul ki.
Spc,Mtz,Vetőgép
Spc,Mtz,Vetőgép

600.000 Ft

Syngenta Torino kukorica vetőmag
Syngenta Torino kukorica vetőmag

45.000 Ft

Kühne KMK-4 Lazító
Kühne KMK-4 Lazító

500.000 Ft

GRUSE 4 SOROS BURGONYAVETŐGÉP,  BURGONYAÜLTETŐ,  HIDRAULIKUS BILLENŐTARTÁLLYAL
GRUSE 4 SOROS BURGONYAVETŐGÉP,...

1.250.000 Ft