Hirdetés
Fórum
- Poénok új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- De gáz a gáz!!!!!!! új
- Claas traktorok új
- Claas Lexion vélemények új
- Fiatal agrárvállalkozók induló támogatása c. pályázat - Minden Fiatal Gazda ide :) új
- Strip-till (Orthman) féle sávos művelésé a jövő! új
- Karácsony új
1537 hozzászólás
Válasz ..MZ/X.. #936. hozzászólásáranem mondod hát mi is párat meg tanyát is stb
meg minosittetem át is más okbol stb...
gondolom nem volt 1ha a terulet
mivel akkor .... bukta
Válasz kelemen81 #934. hozzászólására
Hagyjuk.
Vettünk zártkerti szántót, művelés alól is vettünk ki a családban, hidd el nem jól tudod.
Válasz Zangen104 #928. hozzászólásáraaz uj tull emelheti a bérleti dijat és ezzel elehetlenit
a szerz kotelezi ot is de a dij az változhat
vagyis kibasztak veled esélyes
Válasz ..MZ/X.. #931. hozzászólásáraváltozik a besorolása tévedés
ha a muv ág szánto stb nincs illeték
ha zártkert és a muv ág nem legelo szánto etc
amkkor illetékoteles vagy ha átminositteték vagy minosited
mivel mezg tev haszn . foldterulet vásárlása illet. mentes
persze ha kicsi a zártkert már nem is kell fuggeszteni ugye
Válasz Titti #932. hozzászólásáraHalastóra a földforgalmi szívatás nem vonatkozik...
Üdv halastó vételére is ugyanazok a szabályok mint pl szántóföldnél? Az egész terület kb 1 hektár. Kell e tó gazdát alkalmaznom vagy mi a menet tud erről valaki valamit?
Válasz kelemen81 #922. hozzászólásáraZártkerti ingatlan eddig is illetékköteles volt, ha szántó, ha művelés alól kivett. Csupán annyi az előnye a kivonásnak, hogy hamarabb lezajlik az adás-vétel. Na meg nincs terület korlátozás a halandó nem földműves embernek. Mellesleg a zártkert a művelési ág változásától függetlenül marad zártkert és nem lesz üdülő stb...
Srácok.
Erdő tulajdonrész eladás hogy megy most?
Válasz Zangen104 #928. hozzászólásáraA bérleti szerződés ugyanúgy kötelezi a vevőt is, mint a régi tulajdonost, csak már másnak kell kifizetned a bérleti díjat.
Kedves Mindenki!
Az alábbi esetben kérnék tanácsot:
Bérlek egy földterületet (van bérleti szerződés), be adtam rá az idei támogatási kérelmet is, de közben a tulajdonos eladta a földet.
Engem milyen ódiumok érhetnek a támogatási kérelem és tulajdonos váltások miatt?
Illetve ezeket a következményeket tovább tudom e terhelni a régi tulajra?
Válaszotokat előre is köszönöm!
Válasz kelemen81 #926. hozzászólásáraARROL NEM IS BESZÉLVE HOGY A TÖBBSÉG A ZÁRTKERTJÉBE NEM EGÉSZEN LEGÁLISAN ÉPITETT SZERSZÁMTÉROLÉ ILL GAZD ÉPULET CIMSZO ALATT NYARALOKAT STB AMIT IGY LEGALIZÁLNI TUD ÉS EZ KOMOLY ÉRTÉKNOVEKEDÉS NEM IS KICSIT DE SZERINTEM HANYAGOLJUK EGYMÁST EZZEL A ZÁRTKERT TÉMÁVAL NEM ÉRDEMES EZEN LOVAGOLNI
Válasz Drisa #925. hozzászólásáraENNEK OKA EGÉSZEN EGYSZERU ÉS KOZE NINCS ILYESMIHEZ DE AMIT CSINÁLSZ AZ EGYSZERU KOTOZKODOS TUDATLAN OKOSKODAS
AZÉRT VONATJÁK KI MIVELT A ZÁRTKERTEKRE IS VONATKOZIK HA ZÁRTKERT MARAD A MUVELÉSI KOTELEZETTSÉG ÉS EZT NEM IGAZÁN SZERETNÉ SENKI AKINEK HOBBIKERTJE VAN ÉS EZ A TÖBBSÉG ÉS KEVESEBB VAN A ZÁRTKERTBOL AMIT PD KERTÉSZET HASZNÁL
Válasz kelemen81 #922. hozzászólásáraMegis mindenki kivonatja tavaly több mint 100 zárt kert volt kifüggesztve idén 3-4 eddig.
Érted?
Válasz Anticalc #923. hozzászólásárana van itt értelmesebja is azé mán látom
Ezt csak megerősíteni tudom, most vettem kivett lakóház udvart 0,6 ha területtel, a környékén minden tanya szántó, csak ez nem (valami 1993-as kivonás miatt), az ügyvéd nem volt hajlandó kifüggesztésre küldeni, most még csak széljegy vagyok, de elvileg 1-2 hét és átmegy.
Válasz Drisa #921. hozzászólásáraja csak illetékoteles lesz
nem tudom mit nem értesz ezen
Válasz kelemen81 #918. hozzászólásáraeladásról beszélek hogy 8-9 hónap ha kivonatja ingyen akkor meg 1 max.!!!
a zártkert nem művelési ág!
idézet következik:
település neve, zártkert, 000/000 hrsz-on nyilvántartott 00 m2 nagyságú, 00 Ak értékű szántó, gazdasági épület stb. ebben te a szántó részt tudod ingyen kivonatni művelés alól, és ezért nem kell utána kifüggeszteni, simán adható vehető lesz mint egy sima panel lakás!
Válasz kelemen81 #917. hozzászólásáraHa a TANYA szó NEM szerepel a tulajdoni lapon, akkor a CSAK (művelésből)KIVETT területből álló ingatlan valóban nem tartozik a földforgalmi szívatás hatálya alá.
Válasz kelemen81 #918. hozzászólásáraja és a foldvásárlás illetékmentes az udulo vásárlás pd már nem vagyis elég szép sápot is fizetsz de az a tuti ugy csináld legarább pumpálod az állami kasszát ugysem loptak még eleget
Válasz Drisa #913. hozzászólásáraha a muvelési ág változik és kultetuleti udulo lesz az nem zártkert de tifelétek biztos
arrol nem is beszélve hogy az ingatlanado zártkertre joval kevesebb mint kulteruleti udulore pd
a kifuggesztés 2 honap nem 6-9 honap de biztos tifeletek ez is máshogy van
a foldhivatali bejegyzás meg nem kell a tulajdonszerzéshez ugye mivel azt az adásvétel bizonyitja igy mikor jogerosse vállik és ez a kifugg lejárta illetve a vételár kifizetése a vevo mint tulajdonos léphet fel bármiben vagyis 2 honap
de azrét jol hangzik amit iersz itt szeretik a fiatalok ezeket a nagy hangzatos dolgokat nyomni egymásnak néha igen vicces
Válasz jappofan #916. hozzászólásáranálam muvelés alol kivont terulet szerepel ennyi
de nem sok ilyet ismerek mivel a fold is tartozik hozza akkor már tanya az elnevezés de ezt magyarázom 2 napja
Válasz kelemen81 #905. hozzászólásáraA tanya MINDIG kifüggesztős, lásd a törvényben!
"3. § (1) Ha e törvény másként nem rendelkezik, a tanyára !!!!
a földre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni."
...és
"25. tanya: ... az olyan földrészlet, amely az ingatlan-nyilvántartásban tanyaként!!!! szerepel;"
Vagyis, ha a tanya szó előfordul a tulajdoni lapon akkor >>> kifüggesztés!
Akkor is, ha (művelésből)kivett tanyaként.
-----
Érthetőbben pedig ebben olvashatsz a földügyekről: http://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/126-foldforgalmi-szabalyozas-gazdalkodoi-kezikonyv/file
Olvasd el, mert ebben a szádba rágnak mindent ahhoz, hogy ne írkálj butaságokat...
Válasz Garo #914. hozzászólására30 éve gazdálkodunk itt, azt hiszem tisztában vagyunk azzal, hogy itt sehol nincs zárt kert, hiába erőlteted.
Válasz kelemen81 #912. hozzászólásáraZárt kert ugy, hogy a legközelebbi településtől 3 km-re van, illetve tanya sincs a közelében, se semmi. ( csak egy 2 major) Te sem gondolod komolyan.
Válasz kelemen81 #908. hozzászólásáraZárt kert az zárt kert marad, csak a művelési ág változik tehát nem Szántó lesz, es ezért nem kell kifüggesztett.
Ha kivonja 1 hónap ha ki függeszti 8-9.... Ki melyiket választaná.
Válasz Garo #911. hozzászólásárahát az akkor zártkertnek minosul és jogosan fuggesztették ki mint tanyás ingatlant
Válasz Garo #910. hozzászólásáraPontos megnevezés tanyás ingatlan
Válasz kelemen81 #909. hozzászólásáraAkkor mégegyszer leírom, 3000nm kivont tanya. Nincs Szántó ... linkeljem be a tulajdoni lap másolatát, hogy elhidd? 6 db ilyen tanyát vettem és mindet ki kellett függeszteni.
Válasz Garo #907. hozzászólásáraha 3000nm akkor tartozik hozzá fold és valamilyen ágban van vagy zártkert
nálam csak a tanya van a muv ágbol kivéve a korulotte lévo fold nem igy ha a tanyat eladnám ami ugye képtelenség mert az én foldem venne korbe de ha eladnam elvileg nem kene kifuggeszteni
Válasz Drisa #906. hozzászólásáraja ha kivontad de akkor már nem zártkert ugye vagyis a zártkertet ki kell fugg
na inkább halgatok
Válasz kelemen81 #905. hozzászólására3000 nm kivett tanya terület, föld nem tartozik hozza megis ki kellett függeszteni. Debrecenben így megy.
Válasz kelemen81 #905. hozzászólásárapontosítanék, a zártkert január 1 től ingyen kivonható így nem kell kifüggeszteni.
Válasz Garo #904. hozzászólásáralátom keverednek a dolgok
ha a tanya muvelési ágbol kivett terulet nem kifuggesztos
de ha tartozik hozzá föld bármilyen muvelési ágban illetve zártkert akár kifuggesztos és 60 nap
ajándékozás az lehetséges akár és az nem minosul adásvételnek vagyis elvileg de csak elvileg nem kifuggesztos
Válasz Mihály-963 #903. hozzászólásáraÜdv!
Amikor én vettem a tanyát akkor 60napot töltött a falon.
Válasz Radocz #900. hozzászólásáraha a fiadat érdekli akkor nem kell kifüggeszteni mindegy hogy ajándékozás vagy vétel a jogcím a tanyát 15 napra kell ha nem családtag veszi meg
Válasz Radocz #900. hozzászólásáramért ne lehetne kulon értékesiteni
ráadásul még csak nem is osztatlan mivel kulon hrsz van igy még egyszerubb mert nem kell megosztási stb...
szoval bármelyiket kulon is el lehet adni ami meg van osztva
http://www.agrarszektor.hu/foldpiac/lazar_oriasi_magyar_birtokokat_vehetnenek_kulfoldi_cegek_es_bankok.6371.html
Ha az állam nem adta volna el a földet, most a külföldi nem tudna venni, mert nem lenne eladó.
Kelemen81-tőé jött is okosság, amit köszönök, de ismét kérdésre ad okot.
"de attol még használatba tudod venni ha kifizeted a szerzodekoteskor"
mi vagyunk az eladók.
6 éve van hirdetve, és eddig komoly érdeklődés nem volt rá.
(a szántó érdekelné az egyik fiamat).
A földhivatal szerint külön értékesíthető-e?
Van egy tanyás ingatlan és egy szántó.
A hrsz ugyanaz, de két kölön alrészlet.
Egyszerre egyidőben külön-külön, két vevőnek értékesíthető-e?
Az Önkormányzat szerint ki kell függeszteni és csak együtt adható el.
Ez azért bonyolult, mert a tanyába azonnal szeretnének költözni, de a szántó miatt kötelező a kifüggesztés.
Milyen okos megoldások lehetnek, az azonnali beköltözésre?
Akár úgy is, hogy egy fő veszi meg mindkét ingatlant? Két adásbételivel, stb?
Sziasztok!Egy kis segítségre lenne szükségem!Adott egy osztatlan közös föld,s pár tulaj eladná nekem a részét,de sajna nem én bérlem,meg a bérlő is tulajdonos egy kevés részben.Mit lehet ilyenkor tenni?Segítséget előre is köszönöm!
Válasz benducino74 #895. hozzászólására...olyan regisztrált mezőgazdasági termelőnek adja el, aki azt legalább öt évig egyéni vállalkozóként, mezőgazdasági őstermelőként mezőgazdasági célra hasznosítja, vagy olyan magánszemélynek értékesíti, aki regisztrált mezőgazdasági társas vállalkozás alkalmazottja, és e földet az őt alkalmazó társas vállalkozásnak legalább tíz évre bérbe adja.
Ha a magánszemély úgy adja el a termőföldet az előzőekben említett személyeknek, hogy az adásvétel a szövetkezeti vagyonnevesítéssel megállapított részarány-tulajdonának a megszűnését eredményezi, akkor a termőföld értékesítésből származó teljes jövedelme adómentes függetlenül attól, hogy egyébként mennyi az éves összes jövedelme.Én ennek a törvénynek az értelmezésére gondoltam. Tehát ha én osztatlan közös tulajdont adok el és a vevőm kiméreti magának a megvett földterületet, használja is mezőgazdasági célra, akkor ez " az adásvétel a szövetkezeti vagyonnevesítéssel megállapított részarány-tulajdonának a megszűnését eredményezi"-e? Mert akkor elvileg nekem nem kell adózni a bevételem után. Vagy nagyon hülyén értelmezem a szöveget? Bocsánat, de sajnos teljesen laikus vagyok ehhez a témához!
Válasz benducino74 #895. hozzászólásáraNálunk is így szokott volt történni.
És a NAV kimutatása időnként eltér a mi általunk vezetett kimutatástól.
Figyelni kell, mert ....
Válasz Radocz #894. hozzászólásáraAdásvételeimből és úgy emlékszem, ha a vevő nyilatkozik, hogy saját maga műveli, és 5 évig nem adja el, min 5 évig műveli a területet, annak művelését másnak nem adja át, akkor a vevő kérelmezheti az illetékfizetési kötelezettségtől való mentességét!
Az eladó a bevétele után történő adófizetési kötelezettségét ha van, pedig a következő évi adóbevallásában kell, hogy megtegye. Itt nem mindegy hogy mióta van tulajdonában a termőföld, mikor szerezte azt.
Tehát emlékezetem szerint a vevő illetéket fizet, az eladó adót, a bevétele után(ezek külön NAV számlák)
Nálam így történt.
Válasz Fúlós #893. hozzászólásáraÉn is így tudom, de majd az ügyvéd, aki készíti az adásvételi szerződést megmondja, hogy ebben a konkrét edetben mi a fizetési kötelezettség.
A törvények szerint a keletkezett jövedelem után adót kell fizetni. Van hogy keveset, van, hogy sokat.
Válasz gaspoca #892. hozzászólásáraHa a vevő az adás-vételi szerződésben vállalja, hogy öt évig mezőgazdasági művelésben tartja, akkor nem kell adózni.
Sziasztok! Édesapámtól örököltem szántóföldet, mely osztatlan közös tulajdon és a helyi "tsz" műveli. Szeretném eladni. Az a kérdésem, hogy az eladás az osztatlan közös tulajdon megszűnését eredményezi-e, mert azt olvastam a törvényben, hogy ha a vevő vállalja az 5 éves művelését akkor az eladás számomra adómentes.
Sziasztok! Valami ötletetek volna,hogy az unokatestvéremtől,hogyan tudnék meg venni egy darab földet? Nem vagyok a szomszédja és helyben lakó sem. A szomszéd faluban van a föld.
Válasz #888. hozzászólásra
ingatlan esetében 15 év vagy ha a vevő bevállalja az 5-év elidegenítési, terhelési
kívánalmakat.én mindig így vettem.
Válasz #888. hozzászólásra
Ha nem keletkezik jövedelem.
15 v. 30 év eltelt a szerzéstől.
Mértékét ügyvéd, könyvelő tudja.
Sziasztok!
Az lenne a kèrdésem, hogy milyen esetben nem kell a föld terület eladójának fizetnie szja-t?