Gázolaj árak 639 Ft Benzin árak 631 Ft EUR 406.01 Ft USD 390.17 Ft CHF 432.15 Ft GBP 488.28 Ft

Fórum

Földhasználati jog, lehet csalni?

Létrehozta: , 2009-08-12 18:54:57

Kedvencekhez Segítség

927 hozzászólás
#277 Drisa
2014-09-01 18:09:46

Meg tudom e vásárolni a szomszéd településen lévő földterületet ami tőlem csak 5 km-re van az ottani állattartók elől ha én nem vagyok az? valami ötlet? emailben is jöhet

Nincs profilkép
#276 xerion
2014-09-01 17:57:31

Üdv!

Földhasználati jogoknál tud valaki segiteni? privátban kellene aki tud az irja le az email címét..

Nincs profilkép
#275 Norbi6330
2014-07-12 08:34:53

Valaki tudna segíteni földvásárlás ügyben hogy hogy lehet csalni? privátban. email: norbi6330@freemail.hu

#274 ..MZ/X..
2014-06-14 18:10:22

Válasz #273. hozzászólásra

Ki kell kérni a teljes földhasználati lapot, te mint tulajdonos ezt megteheted. Ki kell derüljön belőle milyen alapon, mikortól és meddig szól a földhasználat.
Sokat nem tudsz tenni, ha a rokon nem írja alá a papírt a földhasználat törlésére akkor bírósági úton tudod töröltetni. Minden attól függ milyen jogcímen jegyezték be neki a használatot.

Nincs profilkép
#273 Jesztudé01
2014-06-14 07:33:49

Válasz #272. hozzászólásra

Ok.Köszi.
Voltam a földhivatalban csak annyit mondtak,hogy be van jegyezve az ő nevükre.Hogy milyen alapon,azt nem.
Pár évvel ezelőtt ha valaki tudta hogy melyik földekre nincs bejegyeztetve fökdhasználat.Minden alap nélkül bejegyeztette magát.
És a földhivatal nem kérdezősködött.
Esetleg lehetséges,hogy valamit hazudott.
Értem megfogom kérdezni hétfőn.
De szerintem csak annyit mondhatott,hogy ők vetik be a földeket ezért kérik.
Köszi szépen!
Esetleg még valamit nem tudnál tanácsolni.
Mert itt valami nagyon nem,tiszta.

#272 ..MZ/X..
2014-06-14 06:35:42

Válasz #271. hozzászólásra

Először is be kellene menni a földhivatalba és megnézni, hogy milyen alapon jegyezték be a földhasználatot. Ebből már ki lehet indulni.

Nincs profilkép
#271 Jesztudé01
2014-06-14 06:16:53

Sziasztok!:)Segítségetek szeretném kérni.
Édesapám halálakor én örököltem utána a szántóföldeket legelőket.
Egy pár évig mig apu élt,mi műveltük a földjeinket.
Később a halála előtt 3 évvel,odaadtuk a testvérének.
Erről papírt semmit sem írtunk.Ő a tudtunk nélkül bejegyeztette a mi tulajdonunkban levő földekre az ő földhasználatát.
A támogatást ő vette fel,jogtalanul.
Mi erre felhatalmazást nem adtunk neki.
Apu halála után én visszakértem a földhasználati jogot pár darab tábláról.
Amit nagy nehezen vissza is kaptam.Végül is akkor még könnyen a nevemre tudtam iratni.De amelyik kis táblákról nem tudtam,az után a rokon vette fel a támogatást.Magyarul átvágott,minket engem.
Most viszont bonyodalmas visszaszerezeni a földhasználati jogot.
Akkor is ha a föld az én tulajdonom.Aki bezzeg elcsalta az nyugodtan,használhatja és élvezheti az utána járó pénzt!
Megjegyzem legelőről van szó,és semmit nem csinál vele.
Más állatai le legelik.Úgy hogy rendbe van a legelő.
Ez ügyben szeretnék tanácsot kérni tőletek.
Mert ez a földhasználat,jogtalan!
Köszönöm szépen a segítségetek előre is.

Nincs profilkép
#270 Czömpi
2014-05-21 22:02:43

Válasz #269. hozzászólásra
Hali!
Erre én is kíváncsi lennek,mi is pontosan az a bezárt terület???

#269 pamko
2014-05-21 21:05:18

mi minősül bezárt területnek?

"A területalapú támogatás igényléséhez a bezárt területekre vonatkozó kérelmeknél 2014. június 10-ig igazolni kell a jogszerű földhasználatot"http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/foldtamogatasra_palyazik_itt_a_hivatali_figyelmeztetes.581584.html

Nincs profilkép
#268 bacsi-bacsi
2014-05-15 11:06:04

Válasz #267. hozzászólásra

Ezaz. jól mondod. De most van itt az ideje az összevonásnak, végre 5 év után csökken a telekalakítás illetéke:

http://www.foldhivatal.hu/content/view/235/1/

Mi őszre tervezzük az összevonást, ha lesz rá pénz feltéve.smile scared

Nincs profilkép
#267 Cincinnatus
2014-05-10 18:36:56

Válasz #265. hozzászólásra
Mi ugyanígy igényeljük. Földmérők előszeretettel hangoztatják, hogy össze kell vonatni (jópénzért...), mert akkor kap aranykoronát 1 ha fölött. De ki akar pár százezret kifizetni telekösszevonásra?

Nincs profilkép
#266 Cincinnatus
2014-05-10 18:28:09

Válasz #261. hozzászólásra
MVH megyei vezető is így látja nálunk. ;)

Nincs profilkép
#265 bacsi-bacsi
2014-05-10 09:56:30

Válasz #257. hozzászólásra

Az a helyzet Radocz, hogy a földhivatalban nem tudnak 1 ha alatti 0 aranykoronás földre földhasználatot bejegyezni sehogy sem. Tehát "elvileg" ez önhibámon kívüli, a meparban meg támogatható, eddig minden évben meg is kértem, és meg is kaptam rá a támogatást már 6 éve folyamatosan. Ja, van egy lehetőség, sok-sok pénzért össze lehet vonni a kis darabokat egy naggyá, és akkor kap aranykoronát, meg szántóvá át lehet minősíteni, de kinek van erre pénze??? Addig marad a tulajdoni lap, ha meg nem hiszik el ki a földhasználó, kérdezzék meg a szomszédot ki szokott ott bukdácsolni az MTZ-vel...

#264 smart
2014-05-10 09:09:03

Válasz #263. hozzászólásra
Igen, szerintem is van esélyed, de nem ez a törvény alapján. A törvény ugyan régi, de ezek frissiben beiktatott bekezdések, először a 2014. évi egységes kérelmekre kell alkalmazni.
Neked a 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet 11/2014. (II. 17.) VM rendelettel módosítása ad esélyt, amit a hatályba lépésekor folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell:
5. § (1) A támogatás igénybevételének feltétele, hogy a földhasználó a támogatási időszak teljes időtartamára a földhasználati nyilvántartásba bejegyzett földhasználó legyen.
(6) Amennyiben az (1) bekezdésben szereplő feltétel nem teljesül, akkor támogatás kizárólag abban az esetben nyújtható, ha
a) az ügyfél rendelkezik olyan földhasználati jogosultságot igazoló okirattal, amely alapján a földhasználatra való jogosultság kezdő időpontja nem későbbi a gazdálkodási év első napjánál, megszűnésének időpontja pedig a gazdálkodási év utolsó napja, vagy annál későbbi időpont és a földterületet az időtartam alatt ténylegesen műveli, vagy
b) az ügyfél családi gazdálkodó és olyan területre igényli a támogatást,
ba) amely a vezetése alatt álló családi gazdasághoz tartozik, és
bb) amelyre vonatkozóan az adott családi gazdaság olyan tagja teljesíti az (1) bekezdés szerinti feltételt, aki az adott terület vonatkozásában nem vesz részt az e rendelet szerinti intézkedésben.

#263 Radocz
2014-05-10 08:35:07

Válasz #262. hozzászólásra

Beszélj egy földhivatali dolgozóval.

Nekem azt javasolta, hogy csináljak mindent úgy mint mialőtt megjelent a közlemény.

Egyébként most fogunk pereskedni éppen emiatt az MVH-val, mert AKG terület bejegytése nem történt meg, csak egymás közt írásban.

Papa, mama, gyerekek és az Integrátos között, akik műveli az összes területem.

Kifizettem AK-ánkánt 1 000 Ft késedelmi bejelntést, és mivel meghjaladja az előírt százalékot, majd kapom a levelet a kizárásról. Én meg írom a levelet a bíróság és MVH fele, hogy így jártam. .......

Akkor szerinted is van esélyem, Úgy látom, hogy ez régi törvény, amit én is úgy értettem az AKG induláskor, hogy ha meg van öt évre a szerződés, akkor bevihetem a területeket.

Viszont az MVH nem így értelmezte.

A TERA az megfelelt, de az AKG nem.

Ha most azt mondjuk itt, emberelnek, hogy .... és később emiatt annak a bizonyosnak a rossz végére kerül az illető akkor anyukánk csuklani fog. Illetve az enyém sajnos már nem, de a tied igen.

Másfél éve, mkor megkérdeztem Böszörményben, hogy Földműves.

Hát elkerülték a választ.

Mostanában kérdezném az aktív gazda fogalmát.

Eddig egyedül Madarász Pisti mutatta meg a laptopján a választ.

De ugye tudjuk, hogy az annyira kevés, mint mackó sajtban a brummogás.

Már ott tartok, hogy nem tudom kitől kérdezzem meg, aki érdemben tud válaszolni.

Bocsi de majd másoljátok át agy ODA illő topikba, mert topik idegen.
Anno már beszéltük egymás közt az aktív gazdát, de nagyon eltérőek voltak a fiatalok ls fiatla nyugdíjasok véleményei.

smile cowboy

#262 smart
2014-05-10 08:21:00

Ez nem csak átmeneti lehetőség volt, mi több, miniszteri rendelet szintről törvényi szintre emelték.

2007. évi XVII. törvény
44. § (4) Az ügyfelet a kérelmében megjelölt földterületekre nézve jogszerű földhasználónak kell tekinteni, amíg annak vonatkozásában kétség nem merül fel, vagy a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv a 46. § alapján lefolytatott ellenőrzési eljárása alapján rendelkezésre álló okirat ezt alátámasztja.
(5) Ha az ügyfél földhasználatának jogszerűsége vonatkozásában kétség merül fel, így különösen ha ugyanarra a földterületre egyidejűleg több ügyfél jelentett be terület alapú támogatási kérelmet, az érintett ügyfeleket a mezőgazdasági támogatási szerv megfelelő határidővel adategyeztetésre hívja fel.
(6) Az (5) bekezdésben foglaltak szerinti eljárás sikertelensége esetében vagy a (4) bekezdésben hivatkozott ellenőrzés keretében a mezőgazdasági támogatási szerv felhívására az ügyfél köteles földhasználata jogszerűségét igazolni.
(7) Az ügyfél földhasználata jogszerűségét – amennyiben az egyes támogatási jogcímekre vonatkozó jogszabályok másként nem rendelkeznek e dátumról – a kérelem benyújtására nyitva álló határidő utolsó napja szerinti hatályos állapotot alátámasztó – az (5) bekezdés szerint eset alkalmazásában a következő sorrend szerinti – alábbi okiratokkal igazolhatja:
a) földhasználati lap,
b) a családi gazdálkodó ügyfél esetében családi gazdaság alapításáról szóló megállapodás,
c) haszonbérleti szerződés,
d) közös tulajdonban álló, termelési integráció megvalósítása érdekében megkötött alhaszonbérlettel vagy önkéntes cserével érintett földrészleteket használó, továbbá azon ügyfél vonatkozásában, akinek az adott földterületre fennálló használata a földhasználati nyilvántartásba önhibáján kívüli okból nem került bejegyzésre, egyéb használatot igazoló okirat.

#261 Radocz
2014-05-10 05:05:32

Válasz #260. hozzászólásra

" mert önhibán kívül nincs bejelentve, mivel nincs aranykoronája és ezért nem is lehet bejelenteni."

Erről a próbálkozásról van papírod?

A megállapodással kell menni, hogy ........

de azért kérdezd meg az MVH.gov.hu ügyfélsuolgálatot.

Igaz az csak a rendeletet írja neked vissza, amiből én nem szoktam okosabb lenni.
viszont ha van ellenőr aki megadja neked a tuti válasz, hogy mi szok lenni egy ilyen ellenőrzés után azt hidd el.

smile cowboy

Nincs profilkép
#260 Cincinnatus
2014-05-09 23:43:00

Szerintem nem kell elfelejteni, mert önhibán kívül nincs bejelentve, mivel nincs aranykoronája és ezért nem is lehet bejelenteni. Az üzemközpontnál a használati jogot is mivel bizonyítod, ha nincs tulajdonjogod, haszonélvezeti jogod stb bejegyezve tul.lapon? Megállapodással. ;)

#259 Radocz
2014-05-09 09:39:11

Válasz #258. hozzászólásra

Tudomásom szerint, decembertől megszűnik.
Egy eladott földem lett tévedésből haszon kölcsönbe vissza. Ebben a földhivatal dolgozója segített.

Rákérdezzek ismét?
Anno azt a választ kaptam, hogy nem lesz folytatása.
A földhivatal vezetője tatrott nálunk tájékoztatást. Minden kérdésünkre tudott válaszolni, és nem sietett haza.

http://www.bing.com/search?q=haszonk%C3%B6lcs%C3%B6n&form=UP21DF&pc=UP21&dt=040913

haszonkölcsön

smile cowboy

#258 Mf-es
2014-05-09 08:36:43

Haszonkölcsönnek mi az új verziója?Ami tuti.smile hammer

#257 Radocz
2014-05-09 08:03:22

Az állatot vásárolt terményből is tudsz tartani és értékesíteni.

Ez már árbevétel. és, ha őstermelőin adod el. akkor gyűlik az "éveid" száma is.

Más:
"Földhasználati jogosultságot meg igazolod ha kell tulajdoni lappal, vagy kockáspapíros megállapodással, "szerződéssel". 1 h"

Ez csak átmeneti lehetőség volt és el kell felejteni.

Szerintem a földhivatal ad ki földhasználatot, ha jól töltöd ki a lapokat.

smile cowboy

#256 Mf-es
2014-05-09 06:59:49

Válasz #254. hozzászólásra

Gondolom,ha a haszonkölcsönös földön termett terményt megeteted állatokkal,így van bevételed állat eladásból.

Nincs profilkép
#254 nandora
2014-05-09 00:33:19

Két éve vagyok őstermelő 2003-2006-ig is voltam. földet haszonkölcsönbe használtam . Így most földművesként sem tudok regisztrálni és földet sem tudok bérelni. Lehet e úgy bevételem hogy egy földre sem vagyok bejelentve? Adjatok tippet hogyan tovább?smile confused

Nincs profilkép
#253 Cincinnatus
2014-05-08 20:03:17

Válasz #248. hozzászólásra

Jól tudod. 0,25 hektárnál nagyobbnak kell lenni és támogatható legyen a meparban. Földhasználati jogosultságot meg igazolod ha kell tulajdoni lappal, vagy kockáspapíros megállapodással, "szerződéssel". 1 hektár alatti belterületi földeknek nincs aranykoronája, ezért önhibán kívül nem tudod eleve bejelenteni földhasználati nyilvántartásba.

Nincs profilkép
#252 bacsi-bacsi
2014-05-08 13:03:51

Válasz #251. hozzászólásra

Köszi MZ/X, én is így gondolom, mert támogatható a meparban, minden szomszéd szántja, veti, a darabokat jó gazda módjára, csak sok kis darab van, de vannak nagyobbak is :)

#251 ..MZ/X..
2014-05-07 10:54:59

Válasz #248. hozzászólásra

Ha meparban támogatható a terület akkor go. Legyen valami papírod arról, hogy te műveled ha esetleg kapsz egy ellenőrzést.

#250 ..MZ/X..
2014-05-07 10:53:48

Válasz #245. hozzászólásra

Lehet attól még illetékmentes, csak vállalnod kell, hogy a bérlet lejárta után 5 évig te műveled.smile rolleyes

#249 BZoly
2014-05-07 09:02:49

Válasz #233. hozzászólásra

Én úgy tudom hogy 1 hektárnál csak akkor lehet több földed ha ezzel is foglalkozol. Magánszemélynek csak 1 hektár lehet. Pontosan nem néztem utána gazdafórumon mondták.

Nincs profilkép
#248 bacsi-bacsi
2014-05-07 08:36:45

Sziasztok!

Azt szeretném megtudni, hogy belterületre jár-e területalapú támogatás? Nincs aranykorona értéke, de nagyobb mint 0,25 ha, három darabban van és így jön ki 5 ha, eddig minden évben kértem és kaptam rá támogatást, szántva, vetve van. De valakitől hallottam, hogy ha nem vagy földhasználó akkor bukta van? De az aranykorona miatt nem is beszélhetünk földhasználatról, mert nem lehet rá bejegyezni, akkor itt mi a helyzet ilyenkor?

#246 Mancs
2014-05-06 20:26:20

Valaki? smile surrender

#245 Drisa
2014-05-06 19:53:19

Válasz #239. hozzászólásra

Ez nem új keletű dolog már 2-3 évvel ezelőtt is ellenőriztek, minket is. illetve most volt olyan földvételünk amit nem tudtunk birtokba venni mert földhaszonbérlet volt rajta így illeték ugrott...

#244 Mancs
2014-05-06 19:48:16

Valakinek van esetleg bevált megosztási megállapodás mintája ami már átment a földhivatalnál? Esetleg mik azok a kötelező elemek amiknek benne kell lenni? Előre is köszi! smile flowers

#243 kulakman
2014-03-12 06:05:29

Hogyne , már fizettem is dupla illetéket!!

Nincs profilkép
#242 Sallang
2014-03-11 23:10:53

Válasz #240. hozzászólásra

Ha egy területre még hosszan tart az előző haszonbérleti szerződés(pl. még 14 év van hátra), akkor a használatot ettől az időponttól vizsgálják?

#241 subikiss
2014-02-28 13:48:53

Igen valóben vizsgálják, jött is nagy összegű bírság.

Nincs profilkép
#240 Gibi81
2014-02-28 13:20:46

Nekem az egyik adás-vételnél azonnal küldték az elutasító határozatot, mivel a földhivatal nem rögzítette az előző évben leadott földhasználati törlést. Nekem kellett utánajárni, hogy ki és hol nem végezte el a feladatát. Amint leadtam az iratokat szinte azonnal elfogadták az illetékmentességi kérelmet. Amúgy csak akkor jár a mentesség, ha a tulajdonos maga használja az adott ingatlant.

Nincs profilkép
#239 Karaj30
2014-02-28 11:53:02

Földhasználat..........ma mondták a földhivatalban, hogy a kedves NAV ellenőrzi a föld adás-vételeket....2009-es évet nézik jelenleg, legalábbis ezt mondták...a lényege az egésznek, hogy AKINEK A NEVE AZ ADÁS-VÉTELIN SZEREPEL ÉS KÉRTE AZ ILLETÉKMENTESSÉGET (5 ÉV)
ANNAK AZ ILLETŐNEK KELL LENNIE A FÖLDHASZNÁLÓNAK IS! Ellenkező esetben jön a bírság, amit itt már dobtak is emberkéknek. Tudtok erről valamit vagy hasonlót ez ügyben?

#238 VTR-es
2014-02-27 20:46:30

Válasz #237. hozzászólásra

Az marad, csak a haszonkölcsön szűnik meg.

Nincs profilkép
#237 sanya88
2014-02-27 19:11:03

Üdv!Idei évtől nincs szivességi földhasználat?

#236 Tobszi
2014-02-27 18:02:02

Válasz #232. hozzászólásra

"Ha nem, akkor előbb kérni kell az MVH-t, hogy tegye támogathatóvá."

Van egymás mellett több darab földem,zártkert és szántó besorolással,mindre igényelhetek földalapút.Innen egy kőhajításra van a jó barátomnak szintén több darab földje ugyanúgy zártkert és szántó, amire nem igényelhet földalapút mert nem támogatható.
Lehet kérelmezni a támogathatóvá tételt?smile confused

#235 ..MZ/X..
2014-02-26 11:18:29

Jobban jársz, ha beszélsz a céggel és megpróbálod feljebb alkudni a bérleti díjat, 40-50e/ha már elfogadható összeg.

#234 abonyii
2014-02-26 06:36:21

A határozott időre kötött szerződést csak közös megegyezéssel lehet felmondani. Nem ismerem az adott céget, de felénk nem nagyon bontják fel a szerződéseket. A magánvéleményem az, hogy abban az esetben, hacsak a támogatás miatt akarod visszavenni és termelni nem akarsz, inkább használja az a cég aki eddig TERMELT rajta!

Nincs profilkép
#233 Anita22
2014-02-26 00:46:00

Sziasztok! Segítséget kérnék.

Van 1,5 ha földem, egy TSZ műveli. Dédnagymamámtól örököltem, életemben sem műveltem földet. A TSZ fizet évi kb. 30 ezret érte. Megtehetem azt, hogy visszaveszem a használatát a TSZ-től és nem vetek bele semmit, csak "gazmentesen" tartom? Akkor kaphatok rá támogatást? Annak ellenére, hogy messze is lakom onnan?
Köszi előre is.

#232 Radocz
2014-02-25 23:12:33

Válasz #229. hozzászólásra

"Nekem ezs a terület kb. 8 ha "

Eddig igényelt valaki támogatást?

Ha nem, akkor meg kell nézni, nézetni, hogy támogatható-e?

Ha nem, akkor előbb krni kell az MVH-t, hogy tegye támogathatóvá.

Ha ez meg van, akkor ha tisztán tartod, nem vonják meg a támogatást. Legjobb kaszálni és lehordani.

Széna lesz belőle.

smile cowboy

#231 ..MZ/X..
2014-02-25 17:02:34

Működik amit szeretnél. Lelehet jelenteni és zúzni vagy tárcsázni, a lényeg, hogy ne legyen derékig érő gazban.

Nincs profilkép
#230 kispont
2014-02-25 15:49:47

Nem történt semmi. Nekünk csak ennyi van, de nekem ez érték. Örülök, ha tudtam segíteni.smile rolleyes

#229 dzozi
2014-02-25 15:36:23

Válasz #228. hozzászólásra
Nekem ez a terület kb. 8 ha azért nem mindegy számomra. Bocs hogy ennyit értetlenkedek.

Nincs profilkép
#228 kispont
2014-02-25 15:30:18

Válasz #227. hozzászólásra

Félrevezetni nem szeretnélek. A lényeg nálam, hogy nem volt meg az 1ha /a művelhető földekből/, ami után lehetett volna igényelni. De van egy földünk ezeken kívül, amit nem tudunk művelni és ennek a területe már elegendő az igénylés beadásához. Így pihentetett területként lesz beadva, tehát a támogatás úgy szól, hogy 1ha/227EUR tudtommal. Ez a pihentett terület kb_:0,5ha. Így lesz 1,47ha területünk.
Szerintem jár rá, különben nem lenne értelme az egésznek.Szerintem.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Hirdetés
A Nuseed vetőmagok megérdemlik az esélyt
A Nuseed vetőmagok megérdemlik az esélyt
Extra hozzáadott értéket hordoznak.
Spórolni a gyomirtóval, tervezni a munkát? Ebben is segít az AI!
Spórolni a gyomirtóval, tervezni a munkát? Ebben is segít az AI!
Az adatalapú döntéshozatal forradalmasítja a mezőgazdaságot.
Kongskilde 3+1 eke
Kongskilde 3+1 eke

2.050.000 Ft

JF 265 frontkasza / frontkasza
JF 265 frontkasza / frontkasza

210.000 Ft

Schicht trágyaszóró 3,5 t
Schicht trágyaszóró 3,5 t

430.000 Ft

HEGER 4 m hidraulikus fogas borona
HEGER 4 m hidraulikus fogas borona

380.000 Ft