Gázolaj árak 632 Ft Benzin árak 614 Ft EUR 410.68 Ft USD 393.86 Ft CHF 436.49 Ft GBP 495.05 Ft

Fórum

Földvétel, elővásárlási jogok

Létrehozta: Géza , 2008-07-24 21:20:53

Kedvencekhez Segítség

8784 hozzászólás
#1834 ..MZ/X..
2013-04-02 20:39:42

Válasz #1830. hozzászólásra

Rákattintasz a nevemre, és tudsz üzenetet küldeni a mail címemre smile wink

#1833 ..MZ/X..
2013-04-02 20:38:45

Válasz #1829. hozzászólásra

Ügyvéddel adásvételi szerződést kell írni és ennyi. Be lehet jegyezni a tulajdonjogot. Korábban ezt használták ki rengetegen, hogy kifüggesztés nélkül vásároljanak területet.
Tft 10§ (3a) bekezdés alapján nincs elővásárlási sorrend.
A 16/2002 II18. kormányrendelet 1§ pedig a kifüggesztést szabályozza, ez azt mondja, ha az ajánlat az első helyen álló elővásárlási jogosulttól érkezett nem kell a többi elővásárlásra jogosulttal közölni (kifüggeszteni).

#1832 Sz.I.
2013-04-02 20:33:19

Válasz #1831. hozzászólásra

Bocs az előbb nem írtam, hogy Egyéni válalkozó vagyoksmile rolleyessmile oops

#1831 Sz.I.
2013-04-02 20:26:36

Válasz #1829. hozzászólásra

Ez annyira nekem sem tiszta. Én is ebben a cipőben vagyok. Tulajdonostárs vagyok egy osztatlan közös területben. 40 ha össz, nekem volt 0,3 ha-om. Vettem ugyanebben a darabban még 1 hektárt és ki kellett függesztenem 60 napra. Most jár le. Akkor nem is kellett volna kifüggeszteni? Vagy most hogy van ez? Azért érdekelne a dolog jobban mert van még 5 hektár itt, meg is beszéltem a tulajjal, hogy megveszem, csak még a hagyaték megy. De akkor nem kell a függesztés?smile rolleyes Mert nekem az ügyvéd rendezett mindent, de akkor lehet hogy nem jól tudja? Segítséget köszönöm!

Nincs profilkép
#1830 Dinnyés Laci
2013-04-02 20:21:59

Válasz #1828. hozzászólásra

Mz tudnál adni privát elérhetőséget a véleményedre volnék kiváncsi vagy írnál a dinnyes1@freemail.hu-ra

#1829 Attikaa
2013-04-02 20:16:56

Válasz #1828. hozzászólásra

Akkor csak egy adás-vételi a felek közt és a földhivatal be is jegyzi a tulajdont? Biztos hogy így van? Hallottam már olyat is hogy kötelező kifüggeszteni és akkor él az elővásárlási jog. Most akkor hogy is van ez? Én már nem értemsmile rolleyes

#1828 ..MZ/X..
2013-04-02 20:10:50

Válasz #1827. hozzászólásra

Nem kell kifüggeszteni.

#1827 Attikaa
2013-04-02 19:26:34

Válasz #1826. hozzászólásra

Most akkor valóban nem kell kifüggeszteni a tul.társak közti adás-vételt? Vagy mégis ki kell? Mert ha ki, akkor semmi értelme a tulajdonostársi viszonynak.

#1826 ..MZ/X..
2013-04-02 16:39:22

Válasz #1818. hozzászólásra

Sajnos hiába erőlteti, nem biztos, hogy elfogadják neki.
A Tft 10§ (3a) pontja azt mondja, hogy nincs rangsor a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén, a 16/2002 II18. korm. rendelet alapján ki sem kell függeszteni.
Viszont ha kifüggesztésre kerül egy külsős emberrel akkor már nem minősül tultársak közötti adásvételnek. A PTK 145§ (3) bekezdés is ezt támasztja alá és bizony a Tft az más rangsort állapít meg. A kivételt pedig nem megfelelően fogalmazták annak idején ezért támadható.

#1825 ..MZ/X..
2013-04-02 16:30:01

Válasz #1813. hozzászólásra

Ne várj az utolsó napig!
Előtte pár nappal be kell adni. Van olyan, hogy nem fogadják el az első és az utolsó nap az elfogadó nyilatkozatot. Sajnos már belebotlottam ilyenbe. A 2004 évi CXL törvény 65§-ra hivatkozva nem fogadták be a nyilatkozatot. Ekkor már hiába adod is postára, az sem lesz jó. Sajnos nem is lehet mit tenni vele, mert a törvény ezt írja nekik elő. Az már más kérdés, hogy direkt nem engedték meg a beadást, mert ismerő vette meg a földet és nem akarták, hogy belenyúljak.

Személyesen vidd be a hivatalba két példányban az elfogadó nyilatkozatot és az előjogot igazoló iratok fénymásolatát. Az elfogadóra ami a saját példányod egy pecsétet, dátumot, aláírást kérj. Ez igazolja, hogy beadtad.

#1824 ..MZ/X..
2013-04-02 16:23:07

Válasz #1811. hozzászólásra

Bejelentett földhasználat kell. A szerződés nem jelent semmit míg nincs "hitelesítve" a földhivatal felé egy földhasználati bejelentéssel.

#1823 ..MZ/X..
2013-04-02 16:21:34

Válasz #1809. hozzászólásra

Nem kötelessége kiértesíteni a tulajdonostársnak. Ő azzal kötheti meg a szerződést akivel akarja. Sajnos tiszta szopás a szabályozás, mert ha meg kifüggesztik akkor már nem minősül tulajdonostársak közötti adásvételnek. Így a társtulajnak nincs ilyen jogcímen elővásárlási joga.

#1822 ..MZ/X..
2013-04-02 16:18:42

Válasz #1806. hozzászólásra

Rangsor egyezésnél a tulaj dönt. Nincs ilyenből osztatlan közös.

Nincs profilkép
#1821 Hubcika
2013-04-02 10:24:09

Válasz #1820. hozzászólásra
Ha nincs leírva...akkor szerintem igen.
De csak földhivatalnál bejegyzettre vonatkozik, bár az sincs leírva, de gondolom nem a "feketén" béreltekre vonatkozik.

Nincs profilkép
#1820 jocek26
2013-04-02 09:36:54

Válasz #1812. hozzászólásra

"10. §61 (1)62 Termőföld vagy tanya eladása esetén - ha törvény másként nem rendelkezik - az alábbi sorrendben elővásárlási jog illeti meg:

a) a Magyar Államot a Nemzeti Földalapról szóló törvényben foglaltak szerint;

b) a helyben lakó haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt;

c) a helyben lakó szomszédot;

d) a helyben lakót;

e) haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt.

............

(5)66 Az (1) bekezdés b) és e) pontja alapján az elővásárlási jogot akkor lehet gyakorolni, ha a haszonbérleti jogviszony (felesbérlet, részesművelés) legalább három éve fennáll."

Nos akkor már látom: Ezek szerint bérlőként az adott földre csak akkor van elővásárlási jogom, ha 3 éve fent áll a bérleti jogviszony, de a szomszéd területet akár 1 nappal előtte is kibérelhetem, és máris elővásárló vagyok mint szomszéd. Na ez érdekes. De ha ez tényleg így van akkor ez nekem jó lehet.

Nincs profilkép
#1819 Hubcika
2013-04-02 09:13:13

Válasz #1818. hozzászólásra
Értem, tudom. Osztatlan közösben a tultárs nem szomszéd.
No jó, de itt van olyan földhivatal vagy polg. hivatal, hogy azt mondja, hogy tultárs kifüggesztéskor nem játszhat már, és így csak helyi csgazda.
És ha nem kispályás a másik fél, verni fogja az asztalt.
Ne így legyen.

#1818 vénkabi
2013-04-02 09:01:56

Válasz #1817. hozzászólásra
Ha tultárs, akkor ugyanabban a hrsz. területben van tulajdona. Ha osztatlan közösben van, akkor ő is szomszéd, szerintem. Ha kimért területek vannak akkor sajnos már nem. De itt alapvetően a tultárs viszony a meghatározó, azt kell erőltetni.

Nincs profilkép
#1817 Hubcika
2013-04-02 08:11:09

Válasz #1816. hozzászólásra
Miért is ? ( nem kötekedés, ez egy fórum, én meg nem vagyok jogász)
A kislány szomszéd őstermelő,
A kolléga pedig helyben lakó csgazda.

A rangorban ki van fentebb a lenti bemásoltak alapján?
A szomszéd őstermelő, majd utána jön a helyben lakó csgazda.

Szerintem.
Nem?smile cursing

Nincs profilkép
#1816 papszi06
2013-04-01 20:45:59

Válasz #1814. hozzászólásra

kevered a szezont a fazonnal.smile ohmysmile cursing

Nincs profilkép
#1815 Hubcika
2013-04-01 19:59:59

Válasz #1814. hozzászólásra
Bocsánat nem árverés, hanem kifüggesztés ( utolsó sorok).

Nincs profilkép
#1814 Hubcika
2013-04-01 19:57:54

Válasz #1813. hozzászólásra

ÖÖÖÖÖ, nem.

Rangsor:
"Elővásárlási jogok

10. §61 (1)62 Termőföld vagy tanya eladása esetén - ha törvény másként nem rendelkezik - az alábbi sorrendben elővásárlási jog illeti meg:

a) a Magyar Államot a Nemzeti Földalapról szóló törvényben foglaltak szerint;

b) a helyben lakó haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt;

c) a helyben lakó szomszédot;

d) a helyben lakót;

e) haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt.

(2)63 Az (1) bekezdés c)-d) pontjában meghatározott jogosulti csoportokon belül az elővásárlási jog gyakorlásának sorrendje a következő:

a) a családi gazdálkodó;

b) nyilvántartási számmal rendelkező őstermelő, illetőleg egyéni mezőgazdasági vállalkozó.

(3)64 Az (1) bekezdés szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a közeli hozzátartozók [Ptk. 685. § b) pont] közötti adásvétel esetén, a mezőgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása feltételeként megvalósuló termőföld eladása esetén, valamint olyan külterületi földrészlet eladása esetén, amely a törvény hatálybalépéséig zártkertinek minősült.

(3a)65 Az (1) bekezdés b)-e) pontja szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén.

(4) Az (1)-(2) bekezdés szerinti sorrend az elővásárlásra jogosultak egymás közötti viszonyában is irányadó."

Így szerintem nem, mert a "kisjány" helybenlakó szomszéd, Te pedig ( ha figyelmen kívül hagyják a tultárs-i viszonyodat) alatta helyezkedsz el mint helyben lakó csgazda. Ez a c és d pont.

De mivel nem lettél értesítve az eladásról, így belerúghatsz az asztalba, hogy most tudod érvényesíteni a tultárs-i jogodat, vagy ha nem, akkor érvénytelen az árverés.
forrás:

http://www.ingatlanjog.net/blogroll/az-elovasarlasi-jog/

Remélem így még jobban érthető.

Üdv

#1813 vasist
2013-04-01 19:10:02

Válasz #1809. hozzászólásra

Így már értem, de szvsz akkor is én vagyok a nyertes, mert a kislány csak helyben lakó szomszéd, én meg családi gazda vagyok mégha azt nem is veszik figyelmbe, hogy tulajdonostárs is vagyok.
Mindegy kivárom az időt, lejárat elött egy nappal beadom a papírokat, azt majd megvitatjuk itt a fórumon a történteket.smile rolleyes

Nincs profilkép
#1812 Hubcika
2013-04-01 18:53:49

Válasz #1811. hozzászólásra
Én azt hittem, hogy a szomszéd fogalmába beletette a jogalkotó a 3 évet, mint a bérlőnél, de nem. Tehát ha 1 napja vagy földhivatalnál bejegyezve mint a föld bérlője, úgy már szomszéd fogalmát kimeríti.
Jogszabály:

"helyben lakó szomszéd: az a helyben lakó, akinek a tulajdonában vagy használatában lévő termőföld vagy tanya közvetlenül illetve önálló helyrajzi szám alatt nyilvántartott út, árok, csatorna közbeékelődésével szomszédos az adásvétel, illetve a haszonbérlet tárgyát képező termőfölddel vagy tanyával;"

Ennyi.

Nincs profilkép
#1811 jocek26
2013-04-01 15:47:10

Válasz #1807. hozzászólásra

Értem. Már csak az a kérdés, hogy a 3 év mire vonatkozik: bejelentett földhasználatra vagy bérleti szerződés meglétére. Öt éve bérlem, minden évben újra megkötött egy éves szerződésekkel, de a földhasználat csak tavaly volt bejelentve. így érvényes a 3 év és az elővásárlási jog? Előre is köszönöm!

Nincs profilkép
#1810 Hubcika
2013-04-01 14:35:17

Válasz #1803. hozzászólásra
Nálunk úgy volt, hogy a kifüggesztés tartalmazta azt, hogy csak egyben eladó a 4 hrsz. Sokan mentek be hogy csak 1-2 érdekli őket, de mivel szerepelt benne, így nem próbálkoztak.
Nem tudom, lehet hogy külön- külön is megvásárolható.
Üdv

Nincs profilkép
#1809 Hubcika
2013-04-01 14:17:54

Válasz #1800. hozzászólásra
Te figyelj már !!!!
Most sasolom, hogy tultárs vagy. Vigyázz, mert lehet azt fogják mondani, hogy kifüggesztéskor a tultárs már nem élhet elővásárlási jogával, azaz bukod a területet.
Ez sajna így volna, de Téged meg ki kellett volna kifüggesztés előtt értesítenie a tultársnak, hogy élhetsz elővásárlási jogoddal. Szóval hibázott az eladó is. Ha nagyon nem Téged akarnak nyertesnek kikiáltani, akkor kérd el a nyilatkozatodat, amin lemondtál a területről, vagy azt a tértivevényt, amin értesítettek az eladásról és az elővásárlási lehetőségről.

Ha kell segítek Neked kikeresni a pontos jogszabályokat.
Üdv

Nincs profilkép
#1808 Hubcika
2013-04-01 14:12:57

Kifüggesztés lejárta másnapján személyesen menj be a hivatalba, és érdeklődj, hogy ki lett a nyertes és miért ( azért másnapján, mert a levétel napján nem adnak még semmi infót). Egy kinyomtatott jogszabályt vigyél magaddal a biztonság kedvéért, mert ilyenkor nem biztos, hogy "pont lesz náluk", azaz simliznek.
Lehet elzavarnak, hogy a postai úton feladott ajánlattételeket még bevárják, erre 8 napot szoktak adni, de hátha nem így lesz.
Ne hagyd magad, ugyanis mindenkinek bizonyítania kellene hogy csgazda, őstermelő stb...

Ne hagyd magad !

Nincs profilkép
#1807 Hubcika
2013-04-01 14:05:04

Válasz #1799. hozzászólásra
igen, jogszabály szerint vagy a terület tulajdonosa vagy a terület bérlője. A "vagy" szó ezt takarja.
Nincs megkülönböztetve.

Nincs profilkép
#1806 Hubcika
2013-04-01 14:03:29

Válasz #1798. hozzászólásra
Az amit belinkeltem. A tulajdonos és a földhasználó nincs megkülönböztetve, azaz jogszabályi értelmezésben Ti mind a ketten szomszédnak minősültök. A másik szomszéd nem helybeli és nem őstermelő, így ő kiesik, azaz elvileg most Te vagy a nyerő. Akitől bérled a területet az is nyerő lehet, ha kiváltja az őstermelőit, azaz ne legyen érdeked hogy neki is legyen. Bár 60 nap alatt mindent el lehet intézni, így ketten lennétek a nyerők, és ugyanolyan rangsorban. Innentől nem tudom mi van, vagy 1/2-1/2 tulajdonban vagy az eladó dönt ????
Szerintem mindkettő megoldást engedi a jogszabály. Asszem lentebb pont ezt másoltam be.

Üdv

#1805 Gergi03
2013-04-01 11:30:31

Válasz #1798. hozzászólásra

Attól hogy 3 km-re lakik még helyinek számít (20 km-en belül van...)

De mivel nem őstermelő, valszeg te lennél a nyerő, mivel a bérlés miatt te is helyben lakó szomszéd vagy.

Ha viszont kiváltja az őstermelőit, akkor elvileg egálban vagytok, akkor nem tudom ki nyerne.

Szerintem legalábbis így van a szitu.

smile confused

Nincs profilkép
#1804 veszelka
2013-04-01 10:32:37

Válasz #1803. hozzászólásra
Üdv.
Nos,amig külön helyrajzi számon vannak a területek,addig a 60napos kifüggesztési idöben bármelyik területre tehetsz vásárlási ajánlatot.De!ha neked elővásárlási jogod van v.mik terület megvásárlására,és nem akarod megvenni,akkor lemondó nyilatkozatot kell tenned,hogy nem óhajtod megvenni.Ezt a nyilatkozatot annál az önkormányzati hivatalban kell intézni,ahol ki van függesztve.
Ha netalán tán tévedek,akkor elnézést kérek.

Nincs profilkép
#1803 benducino74
2013-04-01 09:11:08

Egy kifüggesztésre szeretnék ajánlatot tenni. A kifüggesztés 2 területre szól, az egyikre tudok csak ajánlatot tenni arra elővásárlási jogosultságom is van, a másikra nincs, arra emiatt nem is tennék.
Lehet külön is vételi ajánlatot tenni egy területre, ha az egy másokkal együtt van kifüggesztve?
Ha lehet, hogyan adja ki az önkormányzat az iratokat? hiszen egy ajánlatban szerepel a két terület a kifüggesztésben? két iratot ad ki, vagy kétszer ugyanazt? Mi a gyakorlat ilyenkor?

Nincs profilkép
#1802 benducino74
2013-04-01 09:05:12

Egy kifüggesztésre szeretnék ajánlatot tenni. A kifüggesztés 2 területre szól, az egyikre tudok csak ajánlatot tenni arra elővásárlási jogosultságom is van, a másikra nincs, arra emiatt nem is tennék.
Lehet külön is vételi ajánlatot tenni egy területre, ha az egy másokkal együtt van kifüggesztve?
Ha lehet, hogyan adja ki az önkormányzat az iratokat? hiszen egy ajánlatban szerepel a két terület a kifüggesztésben? két iratot ad ki, vagy kétszer ugyanazt? Mi a gyakorlat ilyenkor?

#1801 pamko
2013-04-01 08:32:01

jogilag mindenképp tiéd a pálya,töltsetek ki egy szabályos elfogadónyilatkozatot,esetleg a tanun kivűl ,ügyvéd ellenjegyezze,akár vigye be az ügyvéd...hátha nem sepernek le olyan könnyensmile whistling

#1800 vasist
2013-04-01 00:19:08

Sziasztok!

Egy olyan problémám lenne, hogy kifüggesztettek egy olyan eladó földet, amelynél elvileg én állok az első helyen. Az lenne a kérdésem, hogyha jelentkezek a polgármesteri hivatalban, lepecsételtetem a jegyzővel (vagy az ott lévő helyettesével)a két tanuval aláírt vételi ajánlatomat, akkor mi történik a kifüggesztés lejárta után? Ki dönti el, hogy ki van első helyen?
Azért kérdezem ezt, mert sajnos egy helyi nagymenő akarja megvenni a földet a lányának, aki csak helyinek minősül, mint szomszéd, ezért én meg elötte állok, mint csg, plusz tulajdonostárs. Az egész dologban az a bibi, hogy a helyi jegyző valószínüleg nem pártatlan (a helyi kiskirállyal van)ezért félek, hogy valami mutyi lesz a dologban a jegyző részéről, ha jelentkezek.

Nincs profilkép
#1799 jocek26
2013-03-31 22:59:55

Válasz #1771. hozzászólásra

Akkor ezek szerint bérlésnél a szomszéd területre nem csak előbérletem lehet hanem elővásárlásom is a szomszédság indoka miatt?

Nincs profilkép
#1798 jocek26
2013-03-31 22:47:31

Üdv!

A következő helyzet adódott, és hátha tud valaki segíteni:

Meg kívánok venni egy területet aminek nem vagyok a bérlője, de a bérlő nem akarja megvenni. A szomszéd megvenné, de nem helybeli nem is őstermelő. A másik szomszédot érdekelné, de azt a területet én bérlem, ő "csak" tulaj viszont helybeli(?) és nem őstermelő, de esetleg gyorsan kivált gy őstermelőit esetleg. Ő úgy helybeli, hogy nem a terület szerinti településen van bejelentettje, de ahol lakik az max 3km-re van a területtől. Na akkor most itt ki a nyerő? smile confused

#1797 pamko
2013-03-31 20:39:45

Válasz #1794. hozzászólásra
nálunk tavaly ,volt egy olyan helyzet, hogy 3-an adtunk be elfogadónyilatkozatot ,majd a lejáratkor a jegyző mindenkinek küldött jegyzőkönyvet leirva benne mindhármunk adatait,elővásárlási jogosultságainkat amire hivatkoztunk az elfogadóba és ennyi....nem állitotta fel a rangsort ,neki ez volt a legtisztább
smile whistling

Nincs profilkép
#1796 Márk_
2013-03-31 15:23:42

Köszöntem a segítséget!

Nincs profilkép
#1795 Hubcika
2013-03-31 15:19:27

Mögöttem is szövetkeztek és kiadták a nyerő adatait, rangsorát, aki valóban nyertes volt.
Benyeltemsmile sad
De jobb a szemeddel látni.

Nincs profilkép
#1794 Hubcika
2013-03-31 15:17:24

Válasz #1793. hozzászólásra
Röviden:
Ha Te vagy a nyerő, akkor személyesen menj be a polgi hivatalba, kérd ki a lepecsételt papírokat és menjetek vissza az ügyvédhez, aki megcsinálja az adás-vételt, előtte kifizeted a vételt, és majd ő postára vagy Te személyesen eljársz a földhivatalnál.

Jobb személyesen, mert azért látni a csiki-csuki kisajtókat, azaz nem téged tesznek meg első helyen. Ilyenkor mint érintett ügyfél, betekintést nyerhetsz az iratokba. Reméljük nem lesz sus-mus.

Üdv

Nincs profilkép
#1793 Márk_
2013-03-31 15:05:19

Válasz #1792. hozzászólásra

A helyzet az, hogy területekre vonatkozó kifüggesztések már kint vannak a hivatali hirdetőn, én csak utólag értesültem, hogy mik történnek a hátam mögött.
Ezért kérdeztem, hogy mi az eljárási menet, miután a kifüggesztés lejár, s a rangsorban én vagyok a nyerő helyen.

Nincs profilkép
#1792 Hubcika
2013-03-31 14:51:18

Válasz #1788. hozzászólásra
Mindkét fél megegyezik, azaz Te és az eladó.
Az ügyvéded megcsinálja hrsz-enként a vételi ajánlatot, majd hrsz-enként kifizetsz az ügyvédnek 1750 ft kifüggesztési díjat. Az ügyvéd elküldi az NFA-nak és a földhöz tartozó polgármesteri hivatalnak az ajánlatodat, ahol kifüggesztik 60 napra. ( Valaki szerint nem kell hrsz-enként a kifüggesztés, az én ügyvédem szerint igen, de kikötés hogy a területek csak egyben eladók). Kifüggesztés után a nyertes mehet a jegyző általi pecsétes papírokkal az adás-vételt megkötni ügyvéd elé, kifizetni és személyesen vagy ügyvédi úton a földhivatalhoz benyújtani.
Ha nincs pecsétes kifüggesztési papírod, a földhivatal nem jegyzi be.

Kb így megy ez felénk, de adódhatnak kisebb eltérések.

Vagy így:
http://www.haszon.hu/agrar/jogtanacs/542-foeldeladas-lepesrl-lepesre.html

Üdv

Nincs profilkép
#1791 Hubcika
2013-03-31 14:42:49

Válasz #1786. hozzászólásra
Másrészt előbb kifüggesztés, majd utána adás-vétel. Hogy lehet adás-vételi szerződésed, ha a kifüggesztés nem zajlott le??
Pont erre van a kifüggesztés, hogy az elővásárlásra jogosult élhet a jogával, azaz harmadik fél igényt tartson a kifüggesztés utáni adás-vételre.

Nem érteleksmile cursing

Nincs profilkép
#1790 Hubcika
2013-03-31 14:38:38

Válasz #1786. hozzászólásra
Csak jogilag nem felel meg:

"Gyakori kérdés, hogy visszaléphet-e az eladó fél, mondván, csak az általa választottnak szeretné eladni a termőföldjét. A rendelkezések ilyen esetben az elővásárlási joggal élő vevőt védik, igaz, ez csak bírósági perben érvényesíthető. Azzal ugyanis, hogy az eladó által elfogadott ajánlatra egy elővásárlásra jogosult érvényes elfogadó nyilatkozatot tett, polgári jogi értelemben az adásvételi szerződés létrejött.
Az új vevő követelheti az eladótól – akár bírósági úton is –, hogy egy ügyvéd által szerkesztett és ellenjegyzett, azonos tartalmú szerződést aláírjon. Ha az eladó ezt alapos ok nélkül megtagadja, a bíróság az eladó aláírását ítéletével pótolja, ezáltal a tulajdonosváltozás bejegyeztethetővé válik.
Ismert olyan eset is, amikor a jegyző még a kifüggesztés időtartama alatt értesítette az eladót, hogy olyan elfogadó nyilatkozat érkezett, mely alapján az eredeti vételi ajánlatot tevő féllel nem tudná megkötni a szerződést. Ezért a földtulajdonos még a kifüggesztés ideje alatt visszalépett. Csakhogy a jegyző egyrészt nem „informálhatja” az eladót, másrészt az ajánlat elfogadásával az eladó oldalán is beáll az ajánlati kötöttség, azaz attól a kifüggesztés ideje alatt nem léphet vissza."

Nincs profilkép
#1789 Hubcika
2013-03-31 14:29:07

Válasz #1787. hozzászólásra
Jogszabály szerint nincs megkülönböztetve a szomszéd fogalmánál a tulajdon vagy a földhasználó, azaz egyenlőek.

Amit bemásoltam olvasd el még egyszer.

Nincs profilkép
#1788 Márk_
2013-03-31 13:55:37

Üdv!

Adott két terület megvásárlása, a rangsorban előrébb vagyok a kifüggesztésen szerepeltetett személyeknél.
Az elfogadó nyilatkozattal tisztában vagyok, csak azzal nem, hogy mik a további történések, pl.:a vételárat szerződéskötéskor kell megfizetni szerepel a kifüggesztésen?
A jegyző kinek is adja ki az iratokat? vagy egyből megy a földhivatalba és a hivatal értesít? hogy mehetek szerződést kötni?

#1787 Mézga
2013-03-31 12:15:19

Válasz #1781. hozzászólásra

jó de én csak bérlőként vagyok csg, a másik szomszéd meg tulajdonosként őstermelő

#1786 endypapa
2013-03-31 11:33:52

Válasz #1759. hozzászólásra
Kap egy jobb ajánlatot, és bármikor visszaállhat az eladó, ha nincs érvényes adásvételi szerződésed.

Nincs profilkép
#1785 Hubcika
2013-03-31 10:15:59

Válasz #1782. hozzászólásra
Egyszer már én is beszoptam, de ott a polgármesteri hivatalban nem adták ki a papírokat nekünk, csak a nyertesnek. Szóval ide sem adták a lepecsételt kifüggesztést.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Újabb bizonyíték arra, hogy a szennyvíziszap nem a földekre való!
Újabb bizonyíték arra, hogy a szennyvíziszap nem a földekre való!
A 3M által végzett kutatások már 2003-ban feltárták a negatív hatásokat.
Megjelent az Agroinform TechMag újabb lapszáma, a Szójázz bátran!
Megjelent az Agroinform TechMag újabb lapszáma, a Szójázz bátran!
Termelői tapasztalatok és gyakorlati tudásanyag – Lapozz bele!
Monosem vetőgép
Monosem vetőgép

2.650.000 Ft

T088 trágyaszóró
T088 trágyaszóró

1.850.000 Ft

FBC CIP 6.55H ÁGAPRÍTÓ - ÉVVÉGI LEÁRAZÁS A RAKTÁRRA - ROYAL TRAKTOR
FBC CIP 6.55H ÁGAPRÍTÓ - ÉVVÉGI LEÁRAZÁS...

550.000 Ft

Talajlazító eladó
Talajlazító eladó

550.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2024 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]