Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak614 FtEUR414.08 FtUSD396.98 FtCHF444.25 FtGBP499 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz pampalini21 #3932. hozzászólásáraMiért nincs előnye? Azt írja a törvény hogy a csoportokon belül a sorrend a következő, a) családi gazda b)fiatal földműves.ha van 2 helyben lakó akkor ez a sorrend nem? Ez nem ezt jelenti? Pontosan én sem tudom, csak érdeklődőm, de hamarosan kiderül mert én adtam be ilyet, ma jár le a kifüggesztés.
Sziasztok! Lenne egy kérdésem egy konkrét kifüggesztéssel kapcsolatban. A férjem egy kifüggesztett adásvételi szerződésre elővásárlással élne. A eredeti vevő családi gazdálkodó és olyan földműves, amit a rangsorban a 18 paragrafus 1 bekezdésének e) pontja határoz meg.
A férjem szintén az 1 bekezdés e pontja szerint jelentkezne elővásárlásra, családi gazdaság tagja is. Eddig egy ranghelyen lennének a vevővel.
Az a kérdésem, hogy azzal, hogy fiatal gazdálkodó is (18 paragrafus 4 bekezdés b pontja) előnyben lehetne?
Vagy jelen esetben a családi gazdálkodó és a fiatal gazdálkodó vagylagos....?
Köszi :-)
A kormányhivatali döntésben az írják a levél végén hogy 30 napon be kell jegyezni a földhivatalban a tulajdonosváltást és az eladónak hozzá kell ehhez járulnia.
Olyankor mi történik ha ezt megtagadja és 30 napon belül sem sikerül bejegyezni a tulajdonjogot?
A következő ügyben kérném segítségeteket , ingatlanvásárlással kapcsolatban.
Adott egy külterületi ingatlan, melyet meg szeretnénk vásárolni.
A tulajdoni lapon, külön helyrajzi számon, kivett tanyaként szerepel:
Kivett tanya 0 1169 0.00
szükséges e ebben az esetben a kifüggesztés 60 napra?
Előre is köszönöm!
Válasz sixx #3917. hozzászólásáratőlük jött egy állásfoglalás most nincs előttem, de arra emlékszem hogy mindkettőnket támogat más-más ok miatt, de a sorrendben én vagyok előrébb.
Válasz Mf-es? #3915. hozzászólásáraKöszönöm, ez az első ilyen esetem ezért nem tudom. Gondolom ezt a határozatot a földhivatal fogja küldeni. Jól gondolom?
ha egy kifüggesztett területre jelentkezem mint elővásárlásra jogosult és a földhivatal ezt megállapítja, illetve továbbküldi a helyi földbizottságnak és ők is állást foglaltak, akkor ezután mi következik? Mikor köthetek szerződés a jelenlegi tulajjal?
Válasz Tomszi #3910. hozzászólásáraKonkrét kérdésem a következő: van egy adott helyrajzi számú szántó, aminek 3 tulajdonosa van, ebből az egyik én vagyok, földműves igazolásom van. Ha én meg akarom venni a másik 2 tulaj részét, ők meg el akarják adni nekem, akkor annak mi a menete? Ezt nem kell kifüggeszteni?
A törvényben én találtam egy ilyen részt:
36. § (1) Nem kell a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyása
a) az állam tulajdonszerzéséhez;
b) az állam, illetve az önkormányzat tulajdonában álló föld elidegenítéséhez;
c) a föld tulajdonjogának ajándékozás jogcímén történő átruházásához;
d) a közeli hozzátartozók közötti tulajdonjog átruházásához;
e) a tulajdonostársak közötti tulajdonjog átruházáshoz, ha ezzel a közös tulajdon megszűntetésére kerül sor;
Szerintem erre az esetre vonatkozik az e-pont.
Bocsánat hogy nem egy hsz-be írtam :)
Üdv mindenkinek!
Be tudná valaki linkelni a most aktuálisan érvényben lévő legújabb földtörvényt?
Ez az? http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300122.TV
Köszönöm a segítségeket!
Helybenlakóként /tanya/, (800méter tőlünk a föld),fiatal gazdaként , családi gazdálkodóként, regisztrált földművesként,megfelelő végzettségel, egy helyi lakostól földet vettünk (volna?). Kifüggesztés, stb..stb. Lejárt, hú de jó nagyszerű. De kapjuk az értesítést.
Egy faiatal gazda, megfelelő képzettséggel, regisztrált földművesként,másik megyéből, 15km távolságról, rájelentkezett a földre,és állítólag abban a táblában, de más hrsz-en van ott neki földje. Így most várjuk az ítéletet...
Válasz benducino74 #3903. hozzászólásáraEz akkor is szarfűrészelés sok esetben így az enyémben is az eladó több száz kilóméterre lakik mivel kis faluban élek nincs ügyvéd.....
Persze a meghatalmazás elmaradt.
Válasz apuci #3899. hozzászólásáraFtv 21§ 4. pontja rendelkezik az elfogadó jognyilatkozatról, ahol is a jegyző az elővásárlásra jogosulttól veszi át a nyilatkozatot, meg kell hogy győződjön a személy azonosságáról, és a nyilatkozattevőnek nyilatkoznia kell, hogy az aláírást sajátjának ismeri el...... majd a jegyzőnek ezeket fel kell vezetnie az elfogadó nyilatkozatra (amit nem szoktak megtenni)....
Olvasd el, majd nyomtasd ki és DUGD a jegyző orra alá, majd kérd meg, hogy tanulja már meg mi a dolga!!!
(és persze egy példányt iras alá vele dátummal, hogy átvette tőled)
Katasztrofális jegyzőkel találkoztam, fogalmuk sincs sokszor semmiről, a földművelő paraszt többet tud és értelmesebb.
Ma majdnem padlót fogtam,földet vettünk és az ügyvéd megkért hogy a kifüggesztésre a papírokat vigyük be az önkormányzathoz,de az illetékes elvtárs azt mondta hogy azt csak az eladó vagy az ügyvéd teheti meg, vagy feladom postán az eladó nevében!
Születési jogon is van előny a földvásárlásnál.
Egy helyben lakó "fiatal gazda" megelőzött,engem mint helyben lakó, őstermelő,állattartó,szomszéd,szomszéd bérlő,tulajdonostárs (igaz ő is az....)csak azért mert elmúltam 40!!! Mi van itt?!
Keresztapámnak van 17 ha földje. Be van adva haszonbérbe egy kft-nek. Ezt ide tudná nekem adni (saját gyerekei nincsenek), mert nemsoká lejár.
Kérdéseim:
Elővásárlási jogom van-e? Egyáltalán ki kell-e függeszteni? Ajándékozhatja-e nekem, vagy mindenképpen fizetni kell érte?
Édesanyám a testvére. Neki nincs földműves papírja, nem is tudná megszerezni, csak ha elmenne "gyorstalpaló gazdatanfolyamra". Ezt ő már nem akarja. Ha én nem tudom megszerezni anélkül, hogy valaki el ne halássza előlem, van-e lehetősége édesanyámnak megvenni, megszerezni a földet földműves papír nélkül? Ha igen, nekem már egyszerűbb lenne.
8784 hozzászólás
Ha van 2db helyben lakó akkor nézik a családi gazdaságot ha mindketten akkor fiatal gazda abból meg 1 akkor övé nem?
Válasz pampalini21 #3932. hozzászólásáraMiért nincs előnye? Azt írja a törvény hogy a csoportokon belül a sorrend a következő, a) családi gazda b)fiatal földműves.ha van 2 helyben lakó akkor ez a sorrend nem? Ez nem ezt jelenti? Pontosan én sem tudom, csak érdeklődőm, de hamarosan kiderül mert én adtam be ilyet, ma jár le a kifüggesztés.
Válasz ildnagy11 #3931. hozzászólásáraVagy. Nem lesz előnyben hogy fiatal gazda is a családi mellett.
Sziasztok! Lenne egy kérdésem egy konkrét kifüggesztéssel kapcsolatban. A férjem egy kifüggesztett adásvételi szerződésre elővásárlással élne. A eredeti vevő családi gazdálkodó és olyan földműves, amit a rangsorban a 18 paragrafus 1 bekezdésének e) pontja határoz meg.
A férjem szintén az 1 bekezdés e pontja szerint jelentkezne elővásárlásra, családi gazdaság tagja is. Eddig egy ranghelyen lennének a vevővel.
Az a kérdésem, hogy azzal, hogy fiatal gazdálkodó is (18 paragrafus 4 bekezdés b pontja) előnyben lehetne?
Vagy jelen esetben a családi gazdálkodó és a fiatal gazdálkodó vagylagos....?
Köszi :-)
kiváncsi vagyok 2020-tól ki tolong elővásárlási joggal?
földvételre.
Válasz Manfanatics #3928. hozzászólásáraKöszi!
Válasz csontii #3927. hozzászólásáraAkkor is, csak csatolni kell a társtulajok lemondó nyilatkozatát vagy a tértivevényt.
Válasz Manfanatics #3926. hozzászólásáraÉs ha több tulajdonos van?
Válasz Bogi134 #3922. hozzászólásáraNem kell! Mehet a Földhivatalba közvetlenül.
A kormányhivatali döntésben az írják a levél végén hogy 30 napon be kell jegyezni a földhivatalban a tulajdonosváltást és az eladónak hozzá kell ehhez járulnia.
Olyankor mi történik ha ezt megtagadja és 30 napon belül sem sikerül bejegyezni a tulajdonjogot?
Válasz Bogi134 #3922. hozzászólásáraAz a 0.00 az AK értéke? Ha 0 akkor szerintem van esély hogy nem kell, de ez csak találgatás.
Válasz Bogi134 #3922. hozzászólásáraigen
A következő ügyben kérném segítségeteket , ingatlanvásárlással kapcsolatban.
Adott egy külterületi ingatlan, melyet meg szeretnénk vásárolni.
A tulajdoni lapon, külön helyrajzi számon, kivett tanyaként szerepel:
Kivett tanya 0 1169 0.00
szükséges e ebben az esetben a kifüggesztés 60 napra?
Előre is köszönöm!
Válasz esze-lény #3912. hozzászólásáraKöszönöm szépen.
Válasz Attikaa #3914. hozzászólásáraMegy a megyei fideszes agrárkamarába állásfoglalásra, ott nem számít a törvény, csak a csókosok.
Moderátor által módosítva: 2017-04-06 08:36:42
Válasz Attikaa #3918. hozzászólásáraA sorrend nem számít...
Válasz sixx #3917. hozzászólásáratőlük jött egy állásfoglalás most nincs előttem, de arra emlékszem hogy mindkettőnket támogat más-más ok miatt, de a sorrendben én vagyok előrébb.
Válasz Attikaa #3914. hozzászólásáraCsak egy kérdés. Miből gondolod, hogy a TAB téged támogat?
Válasz Mf-es? #3915. hozzászólásáraKöszönöm, ez az első ilyen esetem ezért nem tudom. Gondolom ezt a határozatot a földhivatal fogja küldeni. Jól gondolom?
Válasz Attikaa #3914. hozzászólásáraKüldnek egy jóváhagyó határozatot.
ha egy kifüggesztett területre jelentkezem mint elővásárlásra jogosult és a földhivatal ezt megállapítja, illetve továbbküldi a helyi földbizottságnak és ők is állást foglaltak, akkor ezután mi következik? Mikor köthetek szerződés a jelenlegi tulajjal?
Mintha rémlene olyan hogy valahol meg lehet nézni hogy adott területre igényeltek-e területalapút
Valaki tudna segítene hogy van-e ilyen ha igen akkor hol találom meg?
Válasz Tomszi #3911. hozzászólásáraNem kell kifüggesztened!
Válasz Tomszi #3910. hozzászólásáraKonkrét kérdésem a következő: van egy adott helyrajzi számú szántó, aminek 3 tulajdonosa van, ebből az egyik én vagyok, földműves igazolásom van. Ha én meg akarom venni a másik 2 tulaj részét, ők meg el akarják adni nekem, akkor annak mi a menete? Ezt nem kell kifüggeszteni?
A törvényben én találtam egy ilyen részt:
36. § (1) Nem kell a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyása
a) az állam tulajdonszerzéséhez;
b) az állam, illetve az önkormányzat tulajdonában álló föld elidegenítéséhez;
c) a föld tulajdonjogának ajándékozás jogcímén történő átruházásához;
d) a közeli hozzátartozók közötti tulajdonjog átruházásához;
e) a tulajdonostársak közötti tulajdonjog átruházáshoz, ha ezzel a közös tulajdon megszűntetésére kerül sor;
Szerintem erre az esetre vonatkozik az e-pont.
Bocsánat hogy nem egy hsz-be írtam :)
Üdv mindenkinek!
Be tudná valaki linkelni a most aktuálisan érvényben lévő legújabb földtörvényt?
Ez az? http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300122.TV
Köszönöm a segítségeket!
Válasz Roli74 #3908. hozzászólásáraMegnyugodhattok,a tiétek.
Válasz .Szabi. #3907. hozzászólásáraTárstulajdon?? Nem..
Csak tulajdonos ugyanabban a táblában, de más hrsz-en.
Mondjuk mi a 17 hrsz-t szeretnénk megvenni, ő megy a 21-22hrsz tulajdonosa, használója. És rájelentkezett a 17hrsz-re.
Ennyi..
Válasz Roli74 #3906. hozzászólásáraCsak akkor viheti,ha társtulajdonos,egyébként nem.
Elővásárlási jog.
Helybenlakóként /tanya/, (800méter tőlünk a föld),fiatal gazdaként , családi gazdálkodóként, regisztrált földművesként,megfelelő végzettségel, egy helyi lakostól földet vettünk (volna?). Kifüggesztés, stb..stb. Lejárt, hú de jó nagyszerű. De kapjuk az értesítést.
Egy faiatal gazda, megfelelő képzettséggel, regisztrált földművesként,másik megyéből, 15km távolságról, rájelentkezett a földre,és állítólag abban a táblában, de más hrsz-en van ott neki földje. Így most várjuk az ítéletet...
Ti mit mondotok ??? Viszi a földet?
Ha az eladó nem írja alá az adás-vételi folyamat végén a hozzájárulást az számít esetleg valamit?
Szuper ez a törvény. Idén háromból hármat buktam el hogy egy elővásárló jelentkezett.
Válasz benducino74 #3903. hozzászólásáraEz akkor is szarfűrészelés sok esetben így az enyémben is az eladó több száz kilóméterre lakik mivel kis faluban élek nincs ügyvéd.....
Persze a meghatalmazás elmaradt.
Válasz benducino74 #3902. hozzászólásáraBocs!
Most olvasom, hogy nem elfogadó nyil. hanem szerződésről van szó! elnézést
ebben az esetben a 21§ 1. és valóban az eladónak kell bevinnie....
De a jegyzőkre vonatkozó tapasztalatom fenntartom...(tisztelet a kivételnek)
Válasz apuci #3899. hozzászólásáraFtv 21§ 4. pontja rendelkezik az elfogadó jognyilatkozatról, ahol is a jegyző az elővásárlásra jogosulttól veszi át a nyilatkozatot, meg kell hogy győződjön a személy azonosságáról, és a nyilatkozattevőnek nyilatkoznia kell, hogy az aláírást sajátjának ismeri el...... majd a jegyzőnek ezeket fel kell vezetnie az elfogadó nyilatkozatra (amit nem szoktak megtenni)....
Olvasd el, majd nyomtasd ki és DUGD a jegyző orra alá, majd kérd meg, hogy tanulja már meg mi a dolga!!!
(és persze egy példányt iras alá vele dátummal, hogy átvette tőled)
Katasztrofális jegyzőkel találkoztam, fogalmuk sincs sokszor semmiről, a földművelő paraszt többet tud és értelmesebb.
Válasz VTR-es #3900. hozzászólásáraIgen erre én is rá jöttem ,de mi értelme van ennek?
Ez csak szarakodás!
Válasz apuci #3899. hozzászólásáraEzt meg viszont az ügyvédednek illet volna tudnia, meghatalmazás kellett volna az eladótól is,.
Ma majdnem padlót fogtam,földet vettünk és az ügyvéd megkért hogy a kifüggesztésre a papírokat vigyük be az önkormányzathoz,de az illetékes elvtárs azt mondta hogy azt csak az eladó vagy az ügyvéd teheti meg, vagy feladom postán az eladó nevében!
Segítséget kérnék,ki tudja Szabolcsban / Beregben/ mennyi a szántóföld AK.értéke hektáronként?
Válasz IH-race #3896. hozzászólásárahali ha családi gazdálkodó lennél nem lett volna ilyen probléma.
Születési jogon is van előny a földvásárlásnál.
Egy helyben lakó "fiatal gazda" megelőzött,engem mint helyben lakó, őstermelő,állattartó,szomszéd,szomszéd bérlő,tulajdonostárs (igaz ő is az....)csak azért mert elmúltam 40!!! Mi van itt?!
Válasz kovacsb83 #3886. hozzászólásáraSzia!
Javaslatom, hogy köss felesbérleti szerzödést a Keresztapáddal.
Válasz monolit #3891. hozzászólásáraKöszönettel veszem!
Válasz monolit #3891. hozzászólásáraEl tudnád küldeni nekem is? Megköszönném.
Válasz monolit #3891. hozzászólásáraHelo!
Nekem is szükségem lenne egy ilyen mintára ,nagyon megköszönném ha nekem is elküldenéd .
Válasz m521 #3889. hozzászólásáraMódosítod, ha nem megfelelő.
Csak PDF-et lehet feltölteni, ezért elküldöm neked privátba.
Válasz Gabi550 #3888. hozzászólásáranem
Elövásárlási jog gyakorlásához
nyilatkozati minta valakinak?
Köszönettel venném.
Sziasztok! Véleményetek szerint az eredeti vevő tehet elfogadó nyilatkozatot a saját adásvételi szerződésére? pl.ha közben családi gazda lett valaki
Válasz kovacsb83 #3886. hozzászólásáraSzerintem Édesanyádnak neki ajándékozhatja és akkor nem kell földműves papír
Sziasztok!
Keresztapámnak van 17 ha földje. Be van adva haszonbérbe egy kft-nek. Ezt ide tudná nekem adni (saját gyerekei nincsenek), mert nemsoká lejár.
Kérdéseim:
Elővásárlási jogom van-e? Egyáltalán ki kell-e függeszteni? Ajándékozhatja-e nekem, vagy mindenképpen fizetni kell érte?
Édesanyám a testvére. Neki nincs földműves papírja, nem is tudná megszerezni, csak ha elmenne "gyorstalpaló gazdatanfolyamra". Ezt ő már nem akarja. Ha én nem tudom megszerezni anélkül, hogy valaki el ne halássza előlem, van-e lehetősége édesanyámnak megvenni, megszerezni a földet földműves papír nélkül? Ha igen, nekem már egyszerűbb lenne.
Segítségeteket előre is köszönöm.
Válasz Büresz #3884. hozzászólásáraIgen szerepelt. Az újban viszont nincs ilyen kikötés.