Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak651 FtBenzin árak635 FtEUR410.17 FtUSD396.2 FtCHF435.92 FtGBP487.57 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz bacskojanos83 #2412. hozzászólásáraNekem úgynevezett 4 aknás kazánom van.
Csökkentem a kémény huzatot.
Esetekben pl. nyitsz a kémény tisztító nyíláson. Talán nem füstoj.
Válasz szeszko #2409. hozzászólásáraKöszönöm! Tudom hogy alulméretezték a tartályt, de végül is így is elég csak reggel és este 2-2 bála max 3 alkalmanként bőven kitart reggelig. Persze időjárás függő. Tavasszal szeretném egy nagyobbra cserélni. Viszont a füsthőt mindenképp szeretném automatán szabályozni. Kerestem (lehetséges hogy nem jó helyen) de sehol sem találtam ezzel kapcsolatos megoldást.
Bálás kazán mellé legalább 2 köbméteres tartály kellett volna szerintem!
Pillangószelepet szoktak a füstcsőbe tenni, ezután kell elhelyezni a hőmérőt, és akkor látod, hogy mennyire kell elzárni, hogy még optimális hőmérsékletű legyen a füsthő.
Van aki automatizálva oldja ezt meg, nem pedig manuálisan. Index fórumon profi emberek írnak erről.
Válasz Kémlelő #2387. hozzászólásáraNálam a napelemes rendszer 3 éve üzemel,eddig beváltotta a hozzáfűzött reményeket.
Felszerelés előtt az igények alapján modellezve lett mire is van szükség, 5.3 KW-os rendszer lett kikalkulálva, de egy 6 KW os rendszer lett telepítve. Évente 2-3000 Kw plusz áramot termelt idáig. Ha idővel esik is a termelés, akkor is fogja tudni a szükséges mennyiséget.
Válasz Kémlelő #2389. hozzászólásáraSzia!
Kazánok alapvetően egy egy típusú tüzelőanyagra vannak kifejlesztve,de ez nem azt jeleni,hogy ne lennének jók más tüzelési módszerrel használhatóak. Összefoglaló névvel vegyes tüzelésnek nevezik. Ha egy nagy tűztérrel rendelkező kazánt nézünk, abban sok mindent lehet tüzelni,főleg ha olyan tüzelő anyagod van ami nagy terjedelmű,de kevés kalóriával bír, mint pl az apríték. Kimondottan szenes kazánok általában kisebb tűzterűek, mert egységnyi szén magas kalória értékkel bír.
Én a magam részéről az öntvény kazánoknál teszem le a voksomat,azok a típusok amiket legkevésbé lehet egy helytelen tüzelési móddal tönkretenni. Ahogy már többen is írták itt,puffer mindenképpen kell,véleményem szerint 2m3 az aminek már van létjogosultsága,persze lehet ez a mondatom miatt megköveznek itt páran
Nekem a rendszerbe egy 6kw os fűtő száll van behelyezve,de ezt csak a napelemes rendszer által + ba termelt áram elfűtésére használom, vegyes rendszert árammal fűteni nem valami hatékony megoldás.
Üdv.: Csuti
Heló Mindenkinek!
Bálás kazánnal fűtök. Részben fával, részben bálával. /repce, szalma/
A kérdésem az lenne hogy a füsthőt hogyan tudnám szabályozni, mert ha bálával fűtök, akár
7-800 fokra is felmegy, előfordul hogy a víz is megpezsdül benne. Egy befuvó ventilátorral is fel van szerelve a kazán, mellyel tudom részben szabályozni. Van mellette egy 750-es puffer is.
Válaszokat előre is köszönöm!
Válasz Gandhy #2396. hozzászólásáraÉn szakmával fűtöm fel.
Ez kb egy óra alatt meg van.
Nappal meg megy a hőszivattyú.
Fát csak a kandallóban használok, itt más a hőérzet...
Válasz Kémlelő #2389. hozzászólásáraMester! A fűtést a ház légköbje fűtőtestjei meg a csövek vizmennyiség alakitja. Abbol kéne kiindulni. Fal szigetelés stb. A kazános minden lehetőségre választ ad. Gyanitom egy 36 kwos kazánba egy 36 kwos fűtés megoldás valo . Elektromosan. Szoval lehetetlen. Kazános aki profi megmondja mi kell. Egy uj kazánba hőcserélőt is érdemes rakni a meleg viznek.
Válasz fendt309 #2394. hozzászólásáraén minden este/késő délután ráfűtöttem az igaz, és nekem is szigetelt köbös tartály volt, de minimalizálta a tűzifa mennyiséget, de a szerelő azt mondta, ha betennék a körbe még egy tartályt az nagyot dobna rajt
Csak azt nem tudom eldönteni, hogy milyet akarok.
Ehhez kérek segítséget.
Mert ugye van olyan, ami kimondottan szenes.
VAn ami kimondottan fűrészporos.
VAn apríték tüzelés.
Én olyat szeretnék, ami majdnem mindenre jó.
Főleg úgy, ha az áram olcsón bevezethető a kazánba, mint a boyler, akkor a vegyes felfűtés után már csak az árammal tartom benne a 60 fokos viz hőmérsékletét.
Mire csökken 20 fokot a víz, addig hány kw-os fűtőbetét kell a rendszerbe?
Ami még fontos, hogy minden kazán fűtése más, amit vagy megtanít valaki, vagy saját káromon megtanulom.
A cserépkályha tüzelését ismerem. Ha jobb idő van, fél vödör szén. Ha hideg van másfél vödör szén.
Ezt egyszerre ráteszem a gyújtósra, és adok neki levegőt, hogy égjen.
Amikor parázs van a felső ajtót lezárom. Alulról hagyok neki egy kis levegőt.
Ha valamit nem jól csinálok jön a füst a szobában is.
Ha mást rontok el, akkor 1 cm felemelkedik a kályha.
Neked milyen a fűtésed, és ha változtatni kellene milyenre váltanál?
Még nem láttam vegyes tüzelésű kazán belsejét. Van-e olyan, amibe gyárilag vagy utólag beszerelt valaki hőcserélőt?
Hallottam már ilyet. Azt szeretném tudni mennyit javulna a hatásfok?
Én a füstcsőbe gondolnám tenni a hőcserélőt.
Akik napelemet tettek fel mennyire hozta a hozzáfűzött reményeket?
Anno nekem azt javasolta egy úriember, aki már 2 báláskazánt kihúzott a pincéből, hogy olyan kazánt kell keresni, amelyiknek egy sarka sincs. A megoldás a spirálvarratos csőkazán. Ő tüzelt repceszalmával, szőlővenyigével, napra szárral. Azt mondta, a szalmatüzelés nem kifizetődő, úgy, ha megeszi a kazánt, illetve, lefullasztod a környéket a füsttel.
Gyújtósnak öt db morzsoltcsutka gázolajba mártva.
Megrakod az apró száraz vékony aprítekkal. Egy szál gyufa, és be van gyújtva.
Majd lapátolod a többit, amíg tavasz nem lesz.
Kedves Fórumozók!
Venyigebálás kazán vásárlása előtt állok. Azt szeretném kérdezni hogy milyen gyártmányú kazánt lenne érdemes szerintetek venni?
A tanácsokat előre is köszönöm!
Üdvözlök mindenkit.
Olvastam a balas kazanok fűtéses.
Nekem is van egy 55kw OS balas kazanom.
Mellette egy 1000literes puffertartaly és egy fürdésre alkalmas melegvizes boiler.
Két vezérlő egységgel.
Egy a kazanra és egy a pufferre.
Napi 2 balat egetek el.(szalma)
első bála felfuti a puffert és a boilert 60 celciusra.
Majd a hamut lekotrom a tuzterbol a hamus részre, beteszem a második balat és 10 percen belül alulról begyujtja magát ha van elég parázs.
Ezzel a módszerrel napi 2 bála, 60 fokos melegviz és 23-26 Celsius közötti szoba hőmérséklet van.
A kazanom Calor -v 55.
Válasz .Richard. #2363. hozzászólásáraAhogy haladunk az értékével a forintunknak, úgy egy ilyen 20 éves hitel 10-15 év eltelte után már semmit sem fog érni, mert fix a havi díj.
Meg azt sem kell elfelejteni, hogy a végtelenségig nem lesz ilyen olcsó a vásárolt áram sem........lásd nyugat.
Aki állami támogatással készíti a napelemes rendszert az bruttó elszámolású lesz.Hogy miként az még rejtély.
Elvileg aki 2021 júni végéig megcsinálja támogatásból az még szaldós lesz.Viszont ez csak elvileg.
Akinek már van vagy 2023 végéig saját zsebből csinálja annak szaldó,ami 2030-al legkésőbb véget ér és jön a bruttó elszámolás.
Klímás-hőszivattyús fűtésre egyszerűbb a H tarifa.
Aki esetleg nagyobb rendszert csinál saját zsebből az hat év alatt megtérül a mai szabályokkal. Én bő egy éve egy 49kWp rendszert csináltam és 5.5 év alatt térül meg.
2613 hozzászólás
Válasz bacskojanos83 #2412. hozzászólásáraNekem úgynevezett 4 aknás kazánom van.
Csökkentem a kémény huzatot.
Esetekben pl. nyitsz a kémény tisztító nyíláson. Talán nem füstoj.
Válasz szeszko #2409. hozzászólásáraKöszönöm! Tudom hogy alulméretezték a tartályt, de végül is így is elég csak reggel és este 2-2 bála max 3 alkalmanként bőven kitart reggelig. Persze időjárás függő. Tavasszal szeretném egy nagyobbra cserélni. Viszont a füsthőt mindenképp szeretném automatán szabályozni. Kerestem (lehetséges hogy nem jó helyen) de sehol sem találtam ezzel kapcsolatos megoldást.
Válasz Radocz #2410. hozzászólásáraBenned kell, hogy legyen, mert január 6. környékén beszéltük a Faapríték fűtés-tüzelés csoportban!
Válasz szeszko #2408. hozzászólásáraVissza olvastam.
Biztos bennem van a hiba. Nem találtam 2017-ig.
Válasz bacskojanos83 #2400. hozzászólásáraÜdv!
Bálás kazán mellé legalább 2 köbméteres tartály kellett volna szerintem!
Pillangószelepet szoktak a füstcsőbe tenni, ezután kell elhelyezni a hőmérőt, és akkor látod, hogy mennyire kell elzárni, hogy még optimális hőmérsékletű legyen a füsthő.
Van aki automatizálva oldja ezt meg, nem pedig manuálisan. Index fórumon profi emberek írnak erről.
Válasz Radocz #2407. hozzászólásáraOlvass vissza 50-100 hozzászólásnyit, abban benne lesz, hogy hogyan kell fűteni!
Válasz csuti0 #2406. hozzászólásáraOtt ki írta meg a választ?
Kinek a nevére keressek rá?
Én írtam egy pár dolgot.
Faapríték fűtés-tüzelés
Szerintem itt jócskán beszélgettünk a fűtésről!
Válasz csuti0 #2404. hozzászólásáraMelyik hozzászolast olvassam?
Elsiklottam felette.
Válasz Radocz #2403. hozzászólásáraEt már annyiszor kitárgyaltuk
Válasz csuti0 #2401. hozzászólásáraAkkor lássuk a medvét!
Helyes tüzelesi mód:
Helytelen tüzelesi mód:
Válasz Kémlelő #2387. hozzászólásáraNálam a napelemes rendszer 3 éve üzemel,eddig beváltotta a hozzáfűzött reményeket.
Felszerelés előtt az igények alapján modellezve lett mire is van szükség, 5.3 KW-os rendszer lett kikalkulálva, de egy 6 KW os rendszer lett telepítve. Évente 2-3000 Kw plusz áramot termelt idáig. Ha idővel esik is a termelés, akkor is fogja tudni a szükséges mennyiséget.
Válasz Kémlelő #2389. hozzászólásáraSzia!
Kazánok alapvetően egy egy típusú tüzelőanyagra vannak kifejlesztve,de ez nem azt jeleni,hogy ne lennének jók más tüzelési módszerrel használhatóak. Összefoglaló névvel vegyes tüzelésnek nevezik. Ha egy nagy tűztérrel rendelkező kazánt nézünk, abban sok mindent lehet tüzelni,főleg ha olyan tüzelő anyagod van ami nagy terjedelmű,de kevés kalóriával bír, mint pl az apríték. Kimondottan szenes kazánok általában kisebb tűzterűek, mert egységnyi szén magas kalória értékkel bír.
Én a magam részéről az öntvény kazánoknál teszem le a voksomat,azok a típusok amiket legkevésbé lehet egy helytelen tüzelési móddal tönkretenni. Ahogy már többen is írták itt,puffer mindenképpen kell,véleményem szerint 2m3 az aminek már van létjogosultsága,persze lehet ez a mondatom miatt megköveznek itt páran
Nekem a rendszerbe egy 6kw os fűtő száll van behelyezve,de ezt csak a napelemes rendszer által + ba termelt áram elfűtésére használom, vegyes rendszert árammal fűteni nem valami hatékony megoldás.
Üdv.: Csuti
Heló Mindenkinek!
Bálás kazánnal fűtök. Részben fával, részben bálával. /repce, szalma/
A kérdésem az lenne hogy a füsthőt hogyan tudnám szabályozni, mert ha bálával fűtök, akár
7-800 fokra is felmegy, előfordul hogy a víz is megpezsdül benne. Egy befuvó ventilátorral is fel van szerelve a kazán, mellyel tudom részben szabályozni. Van mellette egy 750-es puffer is.
Válaszokat előre is köszönöm!
Válasz .Richard. #2397. hozzászólásáraOlyat láttam, hogy a vegyes kazán oldalára 3 db fűtő betétet tettek, amit napelem lát el árammal.
Ez az első tél.
Megnézem közlrol.
Válasz Gandhy #2396. hozzászólásáraÉn szakmával fűtöm fel.
Ez kb egy óra alatt meg van.
Nappal meg megy a hőszivattyú.
Fát csak a kandallóban használok, itt más a hőérzet...
Válasz Kémlelő #2389. hozzászólásáraMester! A fűtést a ház légköbje fűtőtestjei meg a csövek vizmennyiség alakitja. Abbol kéne kiindulni. Fal szigetelés stb. A kazános minden lehetőségre választ ad. Gyanitom egy 36 kwos kazánba egy 36 kwos fűtés megoldás valo . Elektromosan. Szoval lehetetlen. Kazános aki profi megmondja mi kell. Egy uj kazánba hőcserélőt is érdemes rakni a meleg viznek.
Válasz fendt309 #2394. hozzászólásáraén minden este/késő délután ráfűtöttem az igaz, és nekem is szigetelt köbös tartály volt, de minimalizálta a tűzifa mennyiséget, de a szerelő azt mondta, ha betennék a körbe még egy tartályt az nagyot dobna rajt
Válasz Kémlelő #2387. hozzászólásáraElsősorban a kialakítást írtam le, nem pedig a típusát.
Válasz Gandhy #2393. hozzászólásáraNekem pl 1000 liter 80 fokos csak 12 óráig volt elég a hét elején, közepén (amikor nappal is fagy volt).
Válasz fendt309 #2392. hozzászólásáraméretfüggő persze és nem önmagában, egyértelmű, de jóval kevesebb fűtést igényel
nekem volt vízteres kandallóval
Válasz Gandhy #2390. hozzászólásáraEz egy kicsit összetettebb ( a két napig temperál)!
Válasz Kémlelő #2389. hozzászólásáraIngyen van az áramod?
Válasz Kémlelő #2389. hozzászólásárakell hozzá a pincébe egy nagy puffertartály és egyszer felfűtöd, az 2 napig temperál
Válasz .Richard. #2388. hozzászólásáraItt is van olyan mesterember, aki olyan kazánt készít, amilyen kell.
Csak azt nem tudom eldönteni, hogy milyet akarok.
Ehhez kérek segítséget.
Mert ugye van olyan, ami kimondottan szenes.
VAn ami kimondottan fűrészporos.
VAn apríték tüzelés.
Én olyat szeretnék, ami majdnem mindenre jó.
Főleg úgy, ha az áram olcsón bevezethető a kazánba, mint a boyler, akkor a vegyes felfűtés után már csak az árammal tartom benne a 60 fokos viz hőmérsékletét.
Mire csökken 20 fokot a víz, addig hány kw-os fűtőbetét kell a rendszerbe?
Ami még fontos, hogy minden kazán fűtése más, amit vagy megtanít valaki, vagy saját káromon megtanulom.
A cserépkályha tüzelését ismerem. Ha jobb idő van, fél vödör szén. Ha hideg van másfél vödör szén.
Ezt egyszerre ráteszem a gyújtósra, és adok neki levegőt, hogy égjen.
Amikor parázs van a felső ajtót lezárom. Alulról hagyok neki egy kis levegőt.
Ha valamit nem jól csinálok jön a füst a szobában is.
Ha mást rontok el, akkor 1 cm felemelkedik a kályha.
Neked milyen a fűtésed, és ha változtatni kellene milyenre váltanál?
Válasz Kémlelő #2387. hozzászólásáraCsepregi kazán. Amilyen kell olyant csinál.
Válasz zsozsi51 #2383. hozzászólásárarákerestem a spirálvarratos csőkazánra:
Ezt hozta, de ettől nem lettem okosabb.
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=spir%C3%A1lvarratos+cs%C5%91kaz%C3%A1n
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=spir%C3%A1lvarratos+cs%C5%91kaz%C3%A1n
Még nem láttam vegyes tüzelésű kazán belsejét. Van-e olyan, amibe gyárilag vagy utólag beszerelt valaki hőcserélőt?
Hallottam már ilyet. Azt szeretném tudni mennyit javulna a hatásfok?
Én a füstcsőbe gondolnám tenni a hőcserélőt.
Akik napelemet tettek fel mennyire hozta a hozzáfűzött reményeket?
Válasz zsozsi51 #2383. hozzászólásáraEzekhez kazánokhoz kell egy puffer tartály és akkor nem kell lefojtani őket.
Válasz zsozsi51 #2383. hozzászólásáraEzekhez kazánokhoz kell egy puffer tartály és akkor nem kell lefojtani őket.
Válasz Mark07 #2378. hozzászólásáraÜdv,
Anno nekem azt javasolta egy úriember, aki már 2 báláskazánt kihúzott a pincéből, hogy olyan kazánt kell keresni, amelyiknek egy sarka sincs. A megoldás a spirálvarratos csőkazán. Ő tüzelt repceszalmával, szőlővenyigével, napra szárral. Azt mondta, a szalmatüzelés nem kifizetődő, úgy, ha megeszi a kazánt, illetve, lefullasztod a környéket a füsttel.
Válasz Kémlelő #2380. hozzászólásáraCelsius kazánok között biztos találsz neked valót!
Válasz Krupanszki70 #2373. hozzászólásáraHeló! Milyen vezérlést használsz? Befuvó ventillátorral, vagy anélkül üzemelteted?
Válasz Mark07 #2378. hozzászólásáraÉn is kazán csere előtt állok.
Hogy döntöttél?
Látom ide nem kaptál választ.
Egy helységbe tervezek cserépkályha vagy kandalló, vagy ....
Amíg gáz nem lesz mit javasoltok?
Gumóka
Gyújtósnak öt db morzsoltcsutka gázolajba mártva.
Megrakod az apró száraz vékony aprítekkal. Egy szál gyufa, és be van gyújtva.
Majd lapátolod a többit, amíg tavasz nem lesz.
Hol többet, hol kevesebbet.
Kedves Fórumozók!
Venyigebálás kazán vásárlása előtt állok. Azt szeretném kérdezni hogy milyen gyártmányú kazánt lenne érdemes szerintetek venni?
A tanácsokat előre is köszönöm!
Válasz medikus #2376. hozzászólásáraMinek nyitogatná az ajtót?
Amikor a második bálát teszi rá, akkor meg csak parázs van, az nem füstöl.
Inkább a sok hamu a probléma.
Válasz Krupanszki70 #2375. hozzászólásáraPusztán a füstre gondoltam!gondolom mikor ekkora ajtót kinyitsz,ott füst is van rendesen!
Válasz medikus #2374. hozzászólásáraNem egészen értem a kérdést.
Külön kazánház van
Válasz Krupanszki70 #2373. hozzászólásáraHol füstölsz vele?Pince,vagy udvar?
Üdvözlök mindenkit.
Olvastam a balas kazanok fűtéses.
Nekem is van egy 55kw OS balas kazanom.
Mellette egy 1000literes puffertartaly és egy fürdésre alkalmas melegvizes boiler.
Két vezérlő egységgel.
Egy a kazanra és egy a pufferre.
Napi 2 balat egetek el.(szalma)
első bála felfuti a puffert és a boilert 60 celciusra.
Majd a hamut lekotrom a tuzterbol a hamus részre, beteszem a második balat és 10 percen belül alulról begyujtja magát ha van elég parázs.
Ezzel a módszerrel napi 2 bála, 60 fokos melegviz és 23-26 Celsius közötti szoba hőmérséklet van.
A kazanom Calor -v 55.
Válasz Gazda 59 #2371. hozzászólásáraMerre laksz? Mikori gyártású?
Ha valakit érdekelne eladnám. 8mm es lemezből készült. Nagyon jó hatásfokkal rendelkezik.
Válasz .Richard. #2363. hozzászólásáraAhogy haladunk az értékével a forintunknak, úgy egy ilyen 20 éves hitel 10-15 év eltelte után már semmit sem fog érni, mert fix a havi díj.
Meg azt sem kell elfelejteni, hogy a végtelenségig nem lesz ilyen olcsó a vásárolt áram sem........lásd nyugat.
Válasz barkaspisti #2364. hozzászólásáraValamit írtak a minap,hogy júniusig lehet még 1 fázisú a rendszer,utána már csak 3 fázis jöhet szóba,ami drágább100-al?
Válasz barkaspisti #2367. hozzászólásáraNálam is fronius van,sőt aki szerelte a rendszert, ő a hivatalos Magyarországi márkaszervizt is csinálja.
Válasz máris szomszéd #2366. hozzászólásáraAz enyém is fronius.
Válasz barkaspisti #2364. hozzászólásáraIgen.
Viszont ezért kell könnyen és itthon javítható inverter ami a fronius. Vagy solar edge amire van 20 év garancia.
Aki állami támogatással készíti a napelemes rendszert az bruttó elszámolású lesz.Hogy miként az még rejtély.
Elvileg aki 2021 júni végéig megcsinálja támogatásból az még szaldós lesz.Viszont ez csak elvileg.
Akinek már van vagy 2023 végéig saját zsebből csinálja annak szaldó,ami 2030-al legkésőbb véget ér és jön a bruttó elszámolás.
Klímás-hőszivattyús fűtésre egyszerűbb a H tarifa.
Aki esetleg nagyobb rendszert csinál saját zsebből az hat év alatt megtérül a mai szabályokkal. Én bő egy éve egy 49kWp rendszert csináltam és 5.5 év alatt térül meg.
Válasz csuti0 #2360. hozzászólásáraDe az áramszolgáltató arra adja az engedélyt ha cseréled engedély köteles.