Hirdetés
Fórum
gomba és kártevők elleni védekezés ökologiai...
Létrehozta: szantodiana , 2025-04-24 16:24:29
Kedvencekhez
Segítség
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Case IH 5150 új
- Totális gyomirtás, tarlókezelés új
- Kukorica és napraforgó vetése új
- AKG támogatás új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- New Holland traktorok új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Napraforgó ára új
Cikkajánló

5 hozzászólás
Válasz szantodiana #1. hozzászólásáraChatgpt:
Nagyon jó úton haladsz, és az is látszik, hogy sok tudatosság van abban, amit csinálsz. Az ökológiai átállás időigényes, főleg egy elhanyagolt ültetvénynél, de a türelem és az okos stratégia meghozza a gyümölcsét (szó szerint is). Összeszedek egy áttekintést és ajánlást a következő lépésekre.
1. A kórokozók és kártevők kezelése – szelíd, de hatékony eszközökkel
Tapasztalt problémák
Tafrina (őszibarack levélfodrosodás): nagyon nehéz teljesen kiszorítani, különösen, ha az előző években is jelen volt.
Monília: főként sárgabaracknál, cseresznyénél gond.
Gyümölcsmolyok: jellemzően májustól jelennek meg.
2. Javasolt stratégia 2025 tavaszra-nyárra
Kora tavasz (március-április) – ezt idén részben már megcsináltad
Vegesol Eres jó választás, de csak rügypattanás előtt.
Ha szükséges, Championnál vagy Cuproxatnál figyelj, hogy kontakt réz, tehát inkább lombmentes állapotban használd. Szőlőn kifejezetten Cuproxat a jobb választás, kevésbé perzsel.
Trichoderma kijuttatás: rügyfakadás után, nedves időben, lombra és talajba is – folytathatod, nem baj, ha többször adod, de hetente ne ismételd.
Virágzás után – jelenlegi időszak
Most különösen érzékeny időszakban vagy, ekkor lépnek be:
Monília, ha esős az idő.
Rovarok, főleg a molyok.
Kezelések:
Neem olaj (BioNeem): virágzás után kezdhető, kontakt és riasztó hatású, de nem öli meg a jótékony rovarokat. Alkalmazható 7–10 naponta, naplemente után.
Dipel (Bacillus thuringiensis): bio rovarölő, gyümölcsmolyokra hatásos, virágzás után mehet, de csak ha már vannak hernyók.
Csalánlé: jó erősítő és levéltetű ellen, heti 1x mehet, de ne kombináld Neem olajjal egy napon.
Tej/tejpor permet: tafrina és lisztharmat ellen néha használják bio módszerként (pl. 1:5 arányban hígítva).
Mikor NE használj réztartalmú szereket?
Virágzáskor és utána közvetlenül ne, mert perzselhet és gátolhatja a Trichoderma és más hasznos mikrobák munkáját.
Ha mégis használnál (súlyos tafrina, monília esetén): csak kontakt módon, és utána 2-3 héttel újra kell élő mikrobát kijuttatni.
3. Javasolt heti vagy kétheti teendői rutin – mostantól
Hét Permetezés Megjegyzés
Ápr. vége Neem olaj Ha már zöld bogyók jelennek meg
Máj. első fele Dipel + csalánlé Csak ha moly jeleit látod
Máj. közepétől 2 hetente Trichoderma Immunt + komposzttea (ha van) Biológiai védelem erősítése
Május végétől Ismét Dipel, Neem (rotálva) Időjárás és károsítók alapján
4. Általános tanácsok
Fűnyírás helyett takarónövény vagy mulcs: segít a talaj életének felélesztésében.
Sövény vagy rovarbarát növények a sorok között: odavonzzák a hasznos élőlényeket.
Figyeld a fák egészségi állapotát, metszéssel is sokat javíthatsz.
Ha gondolod, szívesen csinálok egy naptárszerű tervet, amit hetente követhetsz. Megírhatod, hogy hol van a gyümölcsös (pl. milyen klíma, mennyire párás, mikor szokott fakadni a rügy), mert ez is sokat számít a finomhangoláshoz.
Szuper, hogy ennyire elkötelezetten foglalkozol vele!
Válasz szantodiana #1. hozzászólásáraA rezes kénes kezeléseket egészízsd ki flavo planttal.
Nálunk a szántóföldiben bevált.
Búzában tökben napraforgóban.
Sokan használják gyümölcsösben, szőlőben is
Válasz szantodiana #1. hozzászólásárarezet a csonthéjasok, főleg néhány fajta őszibarack ilyenkor már nem nagyon komálja.
Vegesol almára, szőlőre még jó lehet csökkentett dózisban, de az olaj miatt perzselhet.
Réz nem minden betegséget fog, pl lisztharmatot sem, arra biztosan kell valami más, legalább kén.
Válasz szantodiana #1. hozzászólásáraTrichoderma nem csak nedves talajban fejti ki a hatását? Napfényen kiszárad elpusztul. Nekem csak szőlőm van. Én vegesollal oldom meg több-kevesebb sikerrel. Sajnos ezekkel a szerekkel, ha olyan évjárat van akár hetente is fújni kell.
Egy idősödő és hosszú évek óta elhagyatott gyümölcsöst szeretnék átállítani ökológiai gazdálkodásra.
Ennek jegyében eddig egy őszi-és egy tavaszi lemosó permetezésen vagyok túl (Vegesol Eres)
Majd Trichoderma Immunt használtam, eddig 3szor és egyszer csalánlevet.
Nem nagyon meglepő módon ennyi kezelés nem volt elég ahhoz, hogy megszabaduljak a már tavaly is jelentkező tafrinától és moniliától. A gyümölcs molyok munkáját még nem látom, de tőlük is félek.
Most nem nagyon tudom, hogyan lépjek tovább. Ismételjem továbbra is a Trichodermás kezelést vagy térjek át valami erősebb beavatkozásra?
Nem tudom, a Vegesolt ilyenkor még lehet-e használni (esetleg csak a szőlőre?). Van még tavalyról Championom is. Ennek a bevetésén is gondolkoztam.
Javasolták még a Cuproxat nevű szert is és kártevők ellen a Dipelt vagy Neem olajat.
Kicsit tanácstalan vagyok.
Az egyik félelmem az, hogy az új szerekkel ártok a még beépülőben lévő jó gombáknak. A másik pedig az, hogy miközben várok, az összes kártevő egyszerre támad. Jó lenne egy koherens növényvédelmi tervet csinálni és nem igy kapkodni.
(a gyümölcsök: cseresznye, sárgabarack, őszibarack, szilva, alma, körte, birs, dió, szőlő)
Köszönöm a tanácsot