Gázolaj árak 644 Ft Benzin árak 625 Ft EUR 415.45 Ft USD 402.41 Ft CHF 443.07 Ft GBP 501 Ft

Fórum

GPS működése

Létrehozta: Roland , 2009-04-18 23:51:01

Kedvencekhez Segítség

809 hozzászólás
#9 korzo
2009-04-20 07:22:16

Válasz #8. hozzászólásra

(a JD-nek ezért van saját(!) műholdjele. És ezért drágább)

#8 Sz J
2009-04-20 07:17:44

Üdv!

Én próbáltam eléggé körbejárni ezt a témát. Próbáltam márkafüggetlen szakiktól infót kérni. Sikerült is párat kifaggatnom. Mindegyik azt mondta hogy ha majd egyszer kiépül az egnoss úgy 1-2 év múlva akkor fogják ezek a gépek tudni az 1m alatti pontosságot. Addig csak RTK-val. A sirttechIII. vevők pláne nem erre vannak kitalálva. Nagy érzékenységűek de épp ezért pontatlanok is sok falsot is mérnek és utána átlagolnak. Lehet őket állítgatni, finomítgatni de 100% sose lesz, illetve csak véletlenszerűen az esetek X % ában. De ezt nem lehet eldönteni hogy most épp jól mér vagy ép nem jól mér.

Én a GPStunert használom területmérésre. Tökéletesen működik. Sorvezetésre egy guidomat nevű szoftvert próbálok. Eddigi tapasztalatom az hogy viszonyítási alapnak nagyon jó, sokat segít a párhuzamos tartásában és ha esetleg elnézek valamit akkor észreveszem. De nem lehet rá alapozni. Csak permetezéshez és műtrágyaszóráshoz használom. Sorközműveléshez biztos nem lenne jó. :)

#7 korzo
2009-04-20 06:34:10

Válasz #6. hozzászólásra

Nem ok nélkül indul a JD GreenStar 1milliótól. Az tényleg tudja a 30centit alapesetben.
(meg a fizetős jel a 10centit, az RTK meg a 2-őt...)

Nincs profilkép
#6 Sza-bolcs
2009-04-19 20:21:48

Válasz #5. hozzászólásra

Próbáltam egy Ez-G. 500-ast, és nem igazán vált be. Vissza is vitettem. Most már csak a full robot pilótásban bízok RTK-val.
Területet remekül mért, de a pár éves rutinnal én remekebbül mentem párhuzamosabban, mint ahogy navigált volna a gép. Éjszaka is vizsgáztattam, na az nem volt semmi. Kell a kormány automatika, úgy piztos, hogy 100 %-os.

Nincs profilkép
#4 Batka
2009-04-19 17:58:56

Válasz #3. hozzászólásra

http://www.trimble.com/agriculture/media/ezguide250/ez-guide250_demo.aspx

Nézd meg ezt a kis bemutatót, a többi is igy működik kb.

#3 Roland
2009-04-19 14:16:21

Válasz #2. hozzászólásra

Szia!Konkrétan engem az érdekel,h ha vegyszerezek vagy műtrágyát szórók,ne legyen csikós a munkám!Tehát az,h be lehet rajta állitani,h milyen szélesen munkálok valamit,s az jelzi nekem,h a soroknál eltértem valamelyik irányba x cm-t!Vagy valami ilyesmi!Navigációm van a kocsimban,igy az alap dolgokat tom,h a műholdal hogy,s mint!Engem a munka közbeni része érdekel,h mit is nyújt!

#2 korzo
2009-04-19 12:57:12

Válasz #1. hozzászólásra

Azt ugye tudod, hogy ez nem két-három sorban összefoglalható téma?
(én pl. ezért nem is kezdenék bele, mert túl sok időbe kerül értelmesen leírni :o)

Az alapok: Keringenek a földkörül (nagyjából) geostacionárius (a földhöz képest egy helyben levő) műholdak. Ezek a számukra pontos időt sugározzák. A GPS vevő ezt az időjelet veszi, és összehasonlítja a saját órája által jelzett idővel, a kettő különbségéből kiszámolja, hogy milyen messze van a műholdtól. Ezután háromszögelés.
Ez az alap. Innentől jönnek a pontossági kérdések, és az elsodródás korrekció (mert az a fránya műhold csak nem áll egyhelyben, akárhogy szeretnénk is) stb, stb, stb...
Pontosabb kérdésre pontosabb választ lehet adni.

Nincs profilkép
#1 Roland
2009-04-18 23:51:01

Sziasztok!Valaki mondja már el,hogyan működik egy mezőgazdasági sorvezető gps?!Köszönöm!

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Támogatott tartalom
Fejlesztenél? Beruháznál? Ezek a friss pályázatok
Fejlesztenél? Beruháznál? Ezek a friss pályázatok
Az Agroinform pályázati összefoglalója.
Lengyel gazdák: ami ma történik velünk, az a legrosszabb fajta rabság!
Eladó 3x16 NPK + Nitrosol Tető alól magánszemélytől tevékenység abbahagyása miatt
Eladó 3x16 NPK + Nitrosol Tető alól...

200.000 Ft

Mezőgazdasági munka
Mezőgazdasági munka

2.500 Ft

Kubota U17-3a
Kubota U17-3a

2.100.000 Ft

Kubota U 17-3a
Kubota U 17-3a

1.900.000 Ft

Minden jog fenntartva.