Hirdetés
Fórum
- Hol vannak a régi fórumosok? új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Agrártámogatások kifizetése új
- AKG támogatás új
- Búza termény felvásárlási árak új
- Földvétel, elővásárlási jogok új
- Napraforgó ára új
- Lucerna telepítése, termesztése új
Cikkajánló
Hirdetés
1045 hozzászólás
Üdv!
Mennyibe lenne beltelek egy saját telek kimérése? A szomszédi vitát kimérés,majd kerítés és vitának helye nincs!!!
Válasz Radocz #640. hozzászólásáraSzia, a területmérési jegyzőkönyvben szereplő általános adatok közül a támogatható területnagysághoz mit kell beírni?
Válasz tri #642. hozzászólásáraVálaszthatok akár DGNSS korrekciót is, nem kell centi pontosan mérni, csak a "certifikáció" humbugra lennék kiváncsi.
Válasz kusmicki #641. hozzászólásáraŐk korrekcióval dolgoznak, 2cm-es pontossággal...nem 50cm-vel. Mit is jelent az "EU certifikáció"? De ha van, akkor már nagyon komoly lett a mutatvány, hiszen benne van, hogy EU
Válasz Radocz #640. hozzászólásáraAz, hogy egy földmérő által használt GNSS műszernek nincs "cerfifikációja", az hol releváns egy területmérésnél?
Előírás valahol ami elkerülte a figyelmemet?
Válasz takipetya77 #639. hozzászólásáraA kézi könyv nem nekünk szól, miután megjelent a pályázati felhívás.
Vannak benne változások, ami sok-sok kárt okozhat.
Meg van a javasolt központi ár.
"a Kamara területmérés szolgáltatási terve, melyet a NAK Nonprofit Kft-n keresztül valósít meg."
Óradíj 3 000 Ft
Ha 600 Ft (250 ha felett 400 Ft)
KET db 3 000 Ft
Kiszállás 80 Ft/km
Ez sokkal, jobb, korrektebb, mint a 6 évvel ezelőtti.
A feltöltés nincs benne, az valószínű, hogy a falugazdászok feladata lesz.
Anno mi fel is töltöttük, mert nem sokkal több, mint megírni CD-re, és odaadni a gazdának. (no meg belefért az összegbe).
Kicsit eltér az általunk gondolt értékektől.
A régi ügyfeleimnek ha direktbe keresnek engem, tudok erősen engedni az árból és még a napló vezetését is bevállalom, ha velem köt szaktanácsadási szerződést.
Holnap megyünk terepre, mert ennél már rosszabb időben is küzdöttünk.
A beszéd helyét át veszi a munka, ami dec. 7 éig tart. Reméljük kapunk szilveszterig hosszabbítást, ha nem győzi a területmérést a kicsi csapat.
Majd látjuk, mert ha minden kötél szakad, akkor a földmérők is beszállnak 3 szor ennyi pénzért.
Igaz nekik egy ici picit drágább műszerük van, de az tény, hogy az övékének nincs certifikációja, a mienk meg rendelkezik az EU által előírt papírokkal.
Ez azt jelenti, hogy papír van róla hogy alkalmas 50 cm pontosságú mérésre rossz időjárási és látási viszonyok közt. Éjszaka és erdő mellett is sok műholdat lát, mert erre tanították meg.
"Apa kezdődik" (elkezdődött)
Mikulás táján jelentkezek.
Válasz MrPoke #638. hozzászólásáraAKG kézikönyv 6.fejezet TERÜLETMÉRÉS
" A lemért földterületet sarokpontjait/töréspontjait jól láthatóan meg kell jelölni
a terepen, hogy a támogatási időszak teljes időtartama alatt jól azonosítható le-
gyen. A sarokpont megjelölését tájba illeszkedő módon, természetes anyag fel-
használásával kell elvégezni."
Válasz Agrár-Titkár #637. hozzászólásáraÜltetvényeket kell körbekarózni, szántóföldet, csak egy helyen. Én így tudom.
Válasz Méhész07 #631. hozzászólásáraMi nem nyomtatjuk újra a jegyzőkönyvet, ugyanis az akkori mérésekre egy kissé más szabályok vonatkoztak. Pl: karózás. Az akkori mérésekre az akkori jegyzőkönyvek vonatkoznak.
Aki új jegyzőkönyvet akar, annak kell új mérés is.
Eleve nem tudom, hogyha a töréspontokat egyesével meg kell jelölni az új AKG szerint, akkor hogyan fogadhatják el azokat a régi méréseket, ahol folyamatos módon lett mérve, és lett egy rakás pont?
Válasz Radocz #635. hozzászólásáraÍrtam privátba.
NA igen...Annó nekem is volt h a küszöbön jött be a víz...talán most nem lesz olyan hitvány idő....báááár
Válasz takipetya77 #633. hozzászólásáraHa sok terüelet vállatam be, akkor "kicsi pénzért" menny az a kicsi, amennyiért besegítel?
Anno három hónapig ketten főállasban mértünk és töltöttük fel a mérési jegyzőkönyvet.
Most maradt kb egy hónap.
Várható a 3 szor annyi terület.
És a fiam főállású munkahelyen alkalmazott.
És volt, hogy a traktor sem tudta bejárni a területet, csak gyalog.
Válasz Méhész07 #631. hozzászólásáraÍrtam-e telefonszámot?
Egyébként meg a nick nevemnél szerepelt anno.
Válasz Méhész07 #631. hozzászólásáraA jkv-kat nem kell újranyomtatni, jó a korábbi. Ha esetleg közbe változott a terület tulajdonosa...akkor sem kell elvileg új jkv. Nekem ezt mondta a kerületvezető falugazdász. Hiszen ha van jogalapja az új tulajnak az adott területre, akkor nem érdekes az egész...ja és persze változatlan a művelés. Az külön érdekes, hogy a korábban mért és hibátlanul elfogadott területek pontjait is meg kell jelölni a természetbe...Sztem jobb újramérni...DE ENNEK ELDÖNTÉSÉT ÉN EZT A GAZDÁRA BÍZOM. Döntse el Ő h újramérjük és megjelöljük hol mértük vagy, Ő végigmegy és megjelölgeti ahol mértük 5éve...Én magamnak inkább újraméretném...az a biztos, és ajánlom is egyébként a gazdáknak, h mérjünk inkább kicsi pénzért...mint aztán megvonják tőle a támogatást.
Válasz Radocz #628. hozzászólására"Meg ugye a területmérés hat évvel ezelőtt arról szólt, hogy a gazda által bemutatott területet kell feltölteni.
A mostani jelölése kicsit sokkal rosszabb lett, mint a korábbi volt."
Mire gondolsz, mi lett kicsit sokkal rosszabb?
Válasz Radocz #615. hozzászólásáraKöszönöm a választ, bár bevallom egy kukkot se értettem belőle...
"szó elszáll, írás megmarad"
Idézem, az AKG felhívás, 9. és 10. pontját:
(9) Az ÚMVP agrár-környezetgazdálkodási támogatás során meghatározott kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területet legalább 3 méter pontossággal beazonosított poligonok kiválasztására is lehetőség van, amennyiben a jelenlegi állapotnak is megfelel a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület.
(10) A mérések pontosságát alátámasztó, a mérést végző és a támogatást igénylő által is aláírt mérési jegyzőkönyv eredeti példányát a támogatási időszak alatt és a kötelezettségvállalási időszak végét követő 7 évig meg kell őrizni.
Vagyis a korábbi területek, amennyiben nem változtak elfogadhatóak. Ezek alapján logikusan a korábbi jegyzőkönyvek is elfogadhatóak.
Arra lennék kíváncsi, hogy az itt jelen lévő méréseket korábban is végző személyek hogyan csinálják a gyakorlatban. A változatlan területeknél újra nyomtatják a jk-eket, vagy sem.
Válasz MrPoke #629. hozzászólására"sok esetben szerintem már a szomszéd akár métereket is szántott el a földből, vagy mi az övéből."
Volt kollégám fiának a beosztottja olyan hivatalban dolgozik és megmutatta, hogy a földemet melyik évben szántották el 80 cm-rel.
Úgy hogy a fasorban elhelyezett karót is áttevésre került. Ha nem lett volna kijelölve AKG ellenőrzésre, még mindig azt hinném, hogy jó helyen van.
Ráadásul az MVH engem büntetett meg jogtalan igénylés miatt, mert több területre igényeltem a lucerna támogaást, mint ami lucernával van borítva.
Na például ezt is hiába mondják a parasztok, hogy ....
Ilyen a törvény és jön a bünti.
Próbáljuk betartani "oszt jó Napot"!
Ha kérdés, javaslat van az AKG, BIO pályázati kiírással valakinek, van lehetőségünk eljuttatni előre az előadók felé.
Megy a privát.
Válasz Radocz #628. hozzászólásáraHa pontos akkor pontos :) Szerintem nem torzítják az adatokat szándékosan. Levenni meg ügyesen kell.
Küldesz privátban egy blok azonosítót én elküldöm az adatokat.
Én nem szoktam különösebben foglalkozni hol is van a földünk széle, sok esetben szerintem már a szomszéd akár métereket is szántott el a földből, vagy mi az övéből. Az AKG területmérés arra is jó, hogy korrigáljuk a területeket.
A hivatalos térképmásolatok mennyire lehetnek pontosak? Mert arra gondoltam ha a térképen ismert 2 pont, megfelelő ügyeskedéssel ki lehet számolni a táblák adatait.
Válasz MrPoke #626. hozzászólására"a mepar webes felülete mennyire pontos."
Ha pontos is, pontatlanul lehet levenni a koordinátákat.
Meg ugye, akkor miért is fizetek a földhivatalnak az koordinátákért?
Legutóbb már elsőre ki sem adták a fiamnak a saját területére.
Miután "szebben" kérte így másodjára kiküldték. Korábban elsőre megkaptuk. Itt olvastam, hogy valakinek nem adták ki. Azt hittem nálunk ilyen nincs. És láss csodát, nálunk is van.
Meg ugye a területmérés hat évvel ezelőtt arról szólt, hogy a gazda által bemutatott területet kell feltölteni.
A mostani jelölése kicsit sokkal rosszabb lett, mint a korábbi volt.
Szerencsére a pénteki nap egyik előadója "rabszlgaként" részt vett a korábbi méréseken, és érti a paraszt gondját, de nem jut el a panaszunk a megfelelő szintig.
Legalábbis eddig nem gyütt visszajelzés.
Marad az utolsó szalmaszálnak az OGY Képviselőm.
Ő egy csapatban focizik a mi segítőnkkel.
Válasz takipetya77 #625. hozzászólásáraTermészetesen megoldható. SPH formátumban, blokkonként külön fájlban.
Válasz takipetya77 #625. hozzászólásáraMegoldható. Bár nem tudom a mepar webes felülete mennyire pontos.
Valahol fellelhető a fizikai blokkok polignonjai, esetleg blokkazonosítóval?
Üdv! Takács Péter
Válasz Agrár-Titkár #623. hozzászólásáraA jobb területmérő GPS-ek tartalmaznak egy rácspontos adatbázist (VITEL). Amit a FŐMI 2014-ben frissített. A korábbi 209-es verzióhoz képes akár 20cm-es javulás is bekövetkezhet.
De ezen rácspontok alapján van lehetőség pontos EOV átváltásra.
Én is ezt használom, csak az adatokat kell még frissítenem.
Válasz MrPoke #621. hozzászólásáraA különböző programokban használta EOV-WGS konverzió a hivatalos magyar adatokhoz képest 20-60 cm-t eltér. Aki pontosan akar konvertálni az használja az EHT 4.1 programot.
Az AKG-méréshez szerintem ennyire nem kell cifrázni, mivel 3 méter eltérés megengedett.
Válasz MrPoke #621. hozzászólásáraMost olvasgatom, a pro verzió tud SHP mentést.
Válasz Bárány #619. hozzászólásáraTudja az EOV-ot is kérdés, hogy milyen pontossággal, mert az is torzítja a pontosságot.
A leírás alapján kár, hogy nem tud SHP-ba menteni.
Az enyém elég pontos (cm) ;)
Válasz takipetya77 #618. hozzászólásáraNem egészen. Egy google mappot használó androidos alkalmazás. Fejlesztés alatt.
Egy jobb mobillal, külső GPS-vevővel alkalmas lesz terület mérésre.
Lehet, hogy csak nekem új, de az előbb találtam egy érdekes appot a Googl Playen:
Mobile Topographer
Még épp csak letöltöttem, szóval semmi tapasztalat. Nyilván a telefon korlátait ez sem fogja tudni átugrani, de érdekes lehet.
Válasz MrPoke #617. hozzászólásáraEz mi? valami kiegészítő google maphoz?
Ugye mert most jól esik. 40mm....
Google térképen az aktuális hely megjelenítése.
Bal felső sarok GPS, EOV.
Jobb felső blok azonosító. (Hamarosan az aktuális blok is meglesz jelenítve)
Már nem sok kell az EOV pontok összegyűjtéséhez.
További fejlesztések.
-Poligon rajzolás, belső nem művelt területekkel.
-Nem támogatható területek megjelenítése a könnyebb méréshez.
-SHP file készítés.
-Mérési jegyzőkönyv pdf-be.
-Bluetooth vevő támogatás.
Válasz takipetya77 #614. hozzászólásáraMikor a gps-ek kijelzik a pontosságot 99%ban a 3d pontosságot fogja mutatni. A GPS rendszer magasság meghatározása jelentősen rosszabb mint az X,Y. Ez lerontja a mutatott pontosságot. Bizonyos vevőkben van lehetőség módosítani. kb 30-50%-al pontosabb a 2D mint a 3D.
Egy GPS vevő pontosságának meghatározása a legegyszerűbb, Ha folyamatos méréssel lerakod 1 órára 1 helyre. És a kapott eredményt megnézed.
példa
Ezzel például nem érdemes mérni :)
Válasz Méhész07 #612. hozzászólásáraHa bírósági tárgyalás lesz belőle, akkor a pályázati felhívásban az van, hogy a töréspontokat öt évig meg kell őrizni.
És ugye a büntit a gazdaság össz területében szokták levonni.
Az, hogy szóban mit mondanak a bíró azt fogja látni ami a kiírásban szerepel.
No comment.
Magyarul egy esetleges ellenőrzés után szert sem érsz azzal, hogy ki és mit mondott.
"szó elszáll, írás megmarad"
Azzal az emberrel kell beszélnünk, aki mer szól illetékes elvtársnak, hogy ez a jelenlegi állapot úgy sz@r ahogy van.
Előbb utóbb csak meghallják.
"ha megtudják, ha tudják hogy én téged szeretlek ......." Bocsi ha pontaltan a szöveg, de bor nélkül tévedni emberi dolog.
Válasz sixx #613. hozzászólásáraA hétvégén teszteltem a garmin gpsmap 62S pontosságát. Földmérő lévén van nagy pontosságú (2-3cm) GPS-em, meg van a garmin. 10 pontot rögzítettem és az eredmény jónak mondható. A garmin 90cm-160cm-ig oda mért mint a "nagy" gps. A garmin pontossága 3-2m-t jelzett a mért időszakba, és ez nem átlagolt mérés volt, csak sima pontmérés.
Szuper kis gps a GARMIN 62S.
Válasz Méhész07 #612. hozzászólásáraÍgy igaz.
Sziasztok!
A NAK tájékoztatása szerint a korábbi AKG-s területeket, ahol nem volt változás, azaz nem kell újra mérni, nem kell új jegyzőkönyv se. Ti ezt, hogy tudjátok?
Válasz Agrár-Titkár #610. hozzászólására"Az idétlen karózás miatt"
no meg emiatt is Lázár elvtársig szeretnénk jutni.
A hivatalával az előző AKG miatt már levelezek.
Ha így halad, akkor kilevelezek.
Válasz Agrár-Titkár #609. hozzászólásáraA mostani AKG annyiban lesz más, mint az előzőek, hogy folyamatos útmérés helyett csak pontmérést lehet csinálni. (Az idétlen karózás miatt)
Ebben az esetben egy kicsit más a leányzó fekvése, ugyanis átlagolásos pontméréssel a kevésbé pontos GPS-ek is alkalmasak lehetnek a feladatra.
Megjegyzem, legutóbb, amikor a GARMIN GPS-el mértem (talajmintavételhez, 10 m-es pontosság elég volt), a készülék a számformátum kezelése miatt 2,6 méteres élességgel dolgozott, azaz nem csak a pontosság a probléma, hanem az olcsó GPS-ek hogy rögzítik a koordinátákat, hány tizedesig (WGS84-ben rögzítenek, az EOV konverziójuk csak hókuszpókusz).
Válasz Bárány #605. hozzászólásáraEgyetértek.
Hozzátenném, hogy a MIO attól, hogy 100e Ft feletti árral árulták, ugyanolyan alap GPS-t tartalmaz, mint bármilyen olcsó kütyü.
Az előző AKG-nál tartottam egy kis tanfolyamot területmérésre úgy, hogy mindenki a saját készülékével többször lemérte ugyanazt a terültet. A végén összehasonlítottuk.
Topcon, Magellan: 70-90 cm
Piros agrárkamarás Leica: 1,2-1,5 m
MIO: 2-5 m, de egyszer 15 m -re kilengett.
Egy hónappal ezelőtt kiváncsiságból kétszer lemértem a focipályát a mobiltelefonommal.
Többnyire 2 méteren belül volt az eltérés a két mérés között, egy szakaszon viszont felment 5 m-ig.
Válasz stevee #600. hozzászólásáraMilyen formátumokat ismer az a sorvezető?
Ments el egy útvonlat, és küld el nekem. Ránézek.
A lényeg lemaradt.
Még megvádolnak, hogy összebeszéltünk és ....
https://www.google.hu/search?q=topcon+gms+2&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=9ccaVpC_DoGYsgHW1ZvwCA#q=topcon+gms+2&lr=lang_hu
Topcon GMS-2
Mivel 10 újjal gépelek nem gond a"pötyögés"
Ma megkaptam az új dell laptopom.
Csak angol billenytűzet volt de nem gond.
Emiatt sokkal kevesebbe került.
Viszont világít a billenytűzet. Ha vlletlen nem jutna eszedbe, hogy asdf jklé holis van, akkor e kis fény sokat segít a kéz elhelyezésében.
De mint észrevehetted, hogy az F J billyntűkon vanegy jel, mint az 5 számon, hogy a vakok is tudjanak gépleni és számbillentyűzetet használni.
De mondhatom én ezeknek a földműveseknek, hogy minimum topcon GMS-2 gps-es munkáért szabad fizetni.
Köszi a reklámot. Majd iszok egy pohár bort a kabi bácsiéból az egészségedre.
De ha gondolod legyen az indián nyár a Bolyki pincészettől.
A lényeg, hogy ártson és butítson.
Viszem a gyűrűavatón használt 7 dl pohárkámat. No enm egyszerre, hanem egész estére elegendő lesz amit beletöltünk.
Válasz Radocz #604. hozzászólásáraBármelyik földi korrekciós jellel dolgozó eszköz visszatalál 1-2 cm-es pontossággal. (RTK, FÖMI jel)
A lentebb említett Garmin 66 egy autós GPS, ami még EGNOS-t sem használ, így ezek az eszközök a beépített vevőjükkel teljesen alkalmatlanok földmérésre. És nem csak ez a Garmin, hanem a többi autós navi, tablet, telefon, stb.
Nnnna, ezt akartam volna kiköhögni, de úgy látszik nem lehet megúszni a hosszasabb pötyögést, mert valaki mindig beleköt.
Válasz Bárány #603. hozzászólásáraBocsi.
Talán azért, mert egyedül a Garmint "becsmérelted", pedig nem érdemli meg.
a FÖLDMÉRŐN kívül egyik műszer sem talál vissza pontosan. Csak ők több milliós készülékkel és tudással vannak felvértezve.
Na majd a fórumtalálkozón elmesélem.
Válasz Radocz #602. hozzászólásáraEzt miért nekem mondod?
Válasz Bárány #601. hozzászólására"Aztán egy-két óra múlva, vagy másnap próbálj vele ugyanoda visszatalálni."
A visszatalálást csak azok a GPS-ek garantálják, amelyek rendelkeznek certifikációval.
A mio pontossága jó.
Mértünk vele ugyanazt az MVH által leellenőrzött földet.
A topcon, Magellan Mio egyaránt 2,83 helyett 2,7 ha mért. Jól megbüntettek jogtalan igénylés miatt.
Nem elég, hogy a szomszéd elszántotta a földemet, de a jelenlegi törvényeink szerint engem büntet a hatóság, mert nem tudta bemérni az elszántott lucernámat.
No comment.
Szerinted ezt a problémát meg akarja ma Magyarországon oldani valaki?
Na többek közt emiatt is jó lenne találkozni Lázár Miniszter Úrral. (vagy "üzenni")
Meg az eladó minden jót elmond, csak hogy legyen neki forgalma.
Meg az sem hátrány méréskor, ha látja a készülék az orosz műholdakat is.
Minél több műholdat lát, annál jobb.
De majd rájössz erre egy fasorral szomszédos terület mérése esetén.
Válasz Berente Antal #596. hozzászólásáraJól írja Agrár-Titkár, higgy neki! A Garmin nem erre való. Ráadásul a visszatérés pontossága több méter, akár 5-10 is lehet.
Próbáld ki: kiválasztasz egy pontot. Legalább 4-5 percig, de inkább tovább ne mozdulj onnan, majd mentsd el. Aztán egy-két óra múlva, vagy másnap próbálj vele ugyanoda visszatalálni.
vki tudna segíteni?hogyan tudnám a földterületek koordinátáit belerakni a sorvezetőbe?
Válasz Pöttinger #598. hozzászólására
Válasz Berente Antal #596. hozzászólásáraSzerintem azt sorvezetésre találták ki.
Válasz kulakman #593 hozzászólásáraVálasz kulakman #593. hozzászólásáraA mio pda tudja kezelni a digiterra szoftvert.
Anno a szoftver 120 000 Ft volt.
Ez 3 m körüli pontosságot tud. Kétszer háromszor körbe járod átlagolod és kiszámolod, hogy megérte-e.
Ja és meg is kell tanulni a használatát, valamint jegyzőkönyv nyomtatáshoz fel kell telepíteni egy számítógépre.
Ha szerencséd van csera jó pénzért bemutatja a használatát, ha tőle vásárolsz.
100 ha alatt szerintem nem éri meg befektetni az időt pénzt energiát.
Jobb, ha megkéred valamelyik volt Agrárkamarást, hogy segítsen.
Válasz Agrár-Titkár #594. hozzászólására3m az előírás. A Garmin ráadásul nem a tescos kategória.