Válasz envagyok2 #7695. hozzászólásáraFigyelj, engem a többi tantárgyból 12+ éven keresztül csak azért eresztettek át, mert matematikából sorba nyertem a versenyeket. Matek nélkül, már 8-ból kibuktam volna.
Válasz envagyok2 #7691. hozzászólásáraNa mégegyszer. Ha a szomszédod 25 kapája 116 hektárt bír a tiéd meg 15 kapa 70 hektárt, akkor nem mondhatod hogy 1 kapa 70 hektárt bír, ő meg hogy 116ot.
Válasz termelo #7684. hozzászólásáraelég sok mindent.
de hogy a lényegre is válaszoljak, arra a kérdésre, hogy mennyit bír egy kapa, én olyan választ még nem hallottam, hogy 4,5 hektárt, 20 cm-s kapaisztással, és akkor a kérdező ebből átpörgeti az agyéba, hogy akkor ez 70 hektár valójában. szóvbal hogy mennyit bír a kapa, azt nem úgy mérjök, hogy egy db kapával mennyi hektárt bírz letolni, hanem mennyi időköuönként kell lecserélni. errefelé legalábbis így élünk.
Válasz termelo #7684. hozzászólásáraÉrti ő jobban mint én. Csal ha jövőre vesz egy 25 kapás grubert, akkor majd erőlteti hogy akkor már 116 hektárt bír egy fog.
Válasz envagyok2 #7679. hozzászólásáraNa figyelj. Nekem az ágyekém 500 hold alatt koptattja le a 4 ekevasat. Ha ledobok róla 3 fejet és egyel szántok, akkor az egy 125 hold után fog elkopni.
Válasz envagyok2 #7679. hozzászólásáraEgy kapa 20centi sorközzel, tehát 20 centinkènt húzva 4.5. bír ki. De van 15kapa,ezzel mindel egyenként cserèlve meg tudsz össz. 70et. egy qvaddal,2honapon keresztül.
Válasz mtz1221 #7677. hozzászólásárade mostr szivatsz? dehogyise z hülyeség. mind a 15 kapa kibírja a 70 hektárt, tegyük fel új kapákkal állsz neki, ha 4,5 hektárt bírna ki egy kapa, akkor 4,5 hektárnál meg kéne állj, és lecserélni, de nem csak egyet, ahnem midnet, mert mind egyformán kopik. érted, ugye, csak röhögsz rajtam?
Válasz mtz1221 #7663. hozzászólásárate, nem 4 hektáronként kopik le egy, hanem 70 hektáron. ebben az értelemben nem lehet a 70 hektárt elosztani a 15 kapávasl, és azt mondani, hogy 4,5 hektéronként lekopik egy, mert ez így nem igaz, 70 hektárt bír ki egy kapa, s mivel 15 van rajta, 15öt kell cserélni. jahhj, ugye nem vagyok agyoniskolázott lenéző? hahahahah
meg ne sértődj baszki!
Válasz Selvin #7667. hozzászólásárasemmi, hozzá ne nyúlj, csak tömöríted, elkened, majd tavasszal. egyébkémnt szeirntem nem csak a kapák miatt lett ilyen, hanem túl nagyok a gyomok, túl nagy csomók a gyökerek, és túl sok földet visznek magukkal.
Válasz Selvin #7667. hozzászólásáraSekély tárcs én is azt mondom(meg csinálom is), hogy szinte vetőágy minőséget kapj, aztán tavasszal a vetőgéphez igazodni. 1 sor kombinátor, fogas, vagy semmi, csak glifozát.
Válasz Sk Laci #7671. hozzászólásáraIgazad van, de nem számítottam rá hogy ilyen lesz (amúgy kb 3 éve húztam utoljára) és egy napos munka volt vele a legtávolabbi táblán, igy megcsináltam.
Sziasztok! Elő kellett vennem a régi osztrák típusú gruberemet, de nincs rajta behúzó a kapák mögött és eléggé csíkoz. Érdemes lenne egy kombival lehúzni hogy simább legyen a felszín tavaszig?
Válasz rtamas1976 #7664. hozzászólásáraRugolap az 5kapáson kb ugyan így 70 meg 90hektár között bírt ki. Már csak a kemènyfèm pálca lenne mèg ötlet. Nem a kaparója a szar,hanem az agyag. Nem tudom melyik szarabb,ha csont száraz ès töri,vagy mikor vizesen tömör ès vágja. de tèny,hogy mikor kiveszed a földből,meleg a vas.
Válasz envagyok2 #7662. hozzászólásáraHorsch és vaderstad csúcsokat simán fel lehet hegeszteni! Sosem esett le a vidia. De a frankos utángyártott csúcsokról sem
Válasz envagyok2 #7662. hozzászólásáraSzerintem a 3.-nál rájönnék a mikéntjére. De nincs itt beszéd, akkor tényleg az 1/5árut kell venni, és felraknod azt keményfémmel jó vastagon. Akkor mi a facnak 30000+os, ha lekopik az is 4.5 hektáronként.
Válasz envagyok2 #7660. hozzászólásáraAkkor az rávan forrasztva mint a vidia az eszterga késre. Kéne egy tartot csinálni neki, és beletenni egy vödörvizbe, a tetejét meg hegeszteni.
Válasz mtz1221 #7659. hozzászólásáranem tudom, egészen kicsi hőtől is leesik már, épp csak megmelegszik a kapa, és leesik. azt se tudom ezek hogy vannak fönt gyárilag, ragasszák, vagy hogy csináljáék?
Válasz mtz1221 #7656. hozzászólásáramondtam már, hogy ha hegesztek rá, akkor leesik a lapka. de jó ötlet, lapka nélküli kapát kell venni, t9k alapot, és azt felhegeszteni teljesen.
Válasz envagyok2 #7652. hozzászólásáraMost hülye kérdés, de ha már annyire eszi akkor miért nem hegeszted fel keményfémmel a két oldalát és elejét 1-1 centi szélességen legalább ??? Ha megduplázná az élettartamát nem érné meg az a ár óra hegesztés ?
Válasz mtz1221 #7651. hozzászólásáranem dehogyis, mielőtt nekiálltam ennek csináltam képet erről a kapáról éppen így mellette az újjal, és a végén meg ezt. mindegyik kapa ennyit kopott. ezt mondom, hogy még ilyen kevésbé koptató talajon is lekopik 100 ha alatt nullára, avgyis 100 ha-on cserélsz 15 kapát. 500 ezer ft csak a kapa.
Válasz $HMP$ #7619. hozzászólásáraez lett a kapából kb 70 ha agyagos talajon.
ezért nem jó ez az 1 csavaros felgoatás, mert az a felső ék alakő bevgégés tartná a helyén, ha az pontos lenne, és ha az nem kopna ki, s így el tud tekeredni.
7749 hozzászólás
Válasz termelo #7696. hozzászólásárami a büdös lófaszt nem tudtam kiszámolni bazdmeg?
Válasz mtz1221 #7697. hozzászólásáraHazudtam, műszakival és fizikával sem volt gond csak a maradékkal.
Válasz envagyok2 #7695. hozzászólásáraFigyelj, engem a többi tantárgyból 12+ éven keresztül csak azért eresztettek át, mert matematikából sorba nyertem a versenyeket. Matek nélkül, már 8-ból kibuktam volna.
Válasz envagyok2 #7695. hozzászólásáraNem tudom melyik a nagyobb szégyen ha egy festő vagy egy kőműves tud számolni vagy ha egy mérnök nem
Válasz mtz1221 #7693. hozzászólásáranah mivan, te meg kijártad a föstő iskolát? haha
Válasz mtz1221 #7693. hozzászólásáraMondhatja, lehet hogy filozófiát tanult
Válasz envagyok2 #7691. hozzászólásáraNa mégegyszer. Ha a szomszédod 25 kapája 116 hektárt bír a tiéd meg 15 kapa 70 hektárt, akkor nem mondhatod hogy 1 kapa 70 hektárt bír, ő meg hogy 116ot.
Válasz envagyok2 #7691. hozzászólásáraOk, te vagy az iskolázott akkor magyarázd el légyszíves nekünk tudatlanoknak hogy megértsük
Válasz termelo #7690. hozzászólásáranem e tán kend uram is kűmísnek tetszik lenni?
aztán a fanglival a fölcsapás az megy e?
Válasz envagyok2 #7689. hozzászólásáraOké akkor a te logikád szerint a 0.2 méteres kultivátor azaz 1 kapa 2 óra hosszát bír.

Remek iskolába jártál!
Válasz termelo #7687. hozzászólására4 naponta
Moderálási elveink miatt törölve: 2025-11-10 14:46:01
Válasz envagyok2 #7686. hozzászólásáraOk, akkor MTZ-t idézve mennyi időnként kell cserélni ugyanezen a tipusú kultivátoron ha 4 méteres?
Válasz termelo #7684. hozzászólásáraelég sok mindent.
de hogy a lényegre is válaszoljak, arra a kérdésre, hogy mennyit bír egy kapa, én olyan választ még nem hallottam, hogy 4,5 hektárt, 20 cm-s kapaisztással, és akkor a kérdező ebből átpörgeti az agyéba, hogy akkor ez 70 hektár valójában. szóvbal hogy mennyit bír a kapa, azt nem úgy mérjök, hogy egy db kapával mennyi hektárt bírz letolni, hanem mennyi időköuönként kell lecserélni. errefelé legalábbis így élünk.
Válasz termelo #7684. hozzászólásáraÉrti ő jobban mint én. Csal ha jövőre vesz egy 25 kapás grubert, akkor majd erőlteti hogy akkor már 116 hektárt bír egy fog.

Válasz mtz1221 #7683. hozzászólásáraRájöttem azért kellenek a mérnökök, hogy önbizalmat adjanak a parasztoknak.
Mit tanulhatott ez az iskolába ha egy ilyen egyszerű dolgot nem ért?
Válasz envagyok2 #7682. hozzászólására

Válasz mtz1221 #7681. hozzászólásáraigazad van, én továbbtanultam ettől. hahah
Válasz envagyok2 #7679. hozzászólásáraNa figyelj. Nekem az ágyekém 500 hold alatt koptattja le a 4 ekevasat. Ha ledobok róla 3 fejet és egyel szántok, akkor az egy 125 hold után fog elkopni.
Válasz envagyok2 #7679. hozzászólásáraEgy kapa 20centi sorközzel, tehát 20 centinkènt húzva 4.5. bír ki. De van 15kapa,ezzel mindel egyenként cserèlve meg tudsz össz. 70et.
egy qvaddal,2honapon keresztül.
Válasz mtz1221 #7677. hozzászólásárade mostr szivatsz? dehogyise z hülyeség. mind a 15 kapa kibírja a 70 hektárt, tegyük fel új kapákkal állsz neki, ha 4,5 hektárt bírna ki egy kapa, akkor 4,5 hektárnál meg kéne állj, és lecserélni, de nem csak egyet, ahnem midnet, mert mind egyformán kopik. érted, ugye, csak röhögsz rajtam?
Válasz mtz1221 #7677. hozzászólásáraKöss a gyereknek a qvadja után 1 fogat, járkáltasd 20 centinként. Fogadni mernék 4.5 hektáron lekoptasa.
Válasz envagyok2 #7675. hozzászólásáraBaszki ha 70 hektáronként 15 kapát cserélsz, akkor 1 kapa 4.5 körül bír.
Válasz Selvin #7667. hozzászólásáraNem kell azt bántani ugy jó tavaszig a természet kicsi elegyengeti .
Válasz mtz1221 #7663. hozzászólásárate, nem 4 hektáronként kopik le egy, hanem 70 hektáron. ebben az értelemben nem lehet a 70 hektárt elosztani a 15 kapávasl, és azt mondani, hogy 4,5 hektéronként lekopik egy, mert ez így nem igaz, 70 hektárt bír ki egy kapa, s mivel 15 van rajta, 15öt kell cserélni. jahhj, ugye nem vagyok agyoniskolázott lenéző? hahahahah
meg ne sértődj baszki!
Válasz Selvin #7667. hozzászólásárasemmi, hozzá ne nyúlj, csak tömöríted, elkened, majd tavasszal. egyébkémnt szeirntem nem csak a kapák miatt lett ilyen, hanem túl nagyok a gyomok, túl nagy csomók a gyökerek, és túl sok földet visznek magukkal.
Válasz Selvin #7667. hozzászólásáraSekély tárcs én is azt mondom(meg csinálom is), hogy szinte vetőágy minőséget kapj, aztán tavasszal a vetőgéphez igazodni. 1 sor kombinátor, fogas, vagy semmi, csak glifozát.
Válasz Sk Laci #7671. hozzászólásáraIgazad van, de nem számítottam rá hogy ilyen lesz (amúgy kb 3 éve húztam utoljára) és egy napos munka volt vele a legtávolabbi táblán, igy megcsináltam.
Válasz Selvin #7667. hozzászólásáraHa zavarnak a csíkok, beköthettél volna láncon egy U vasat, esetleg fogasokat...
Válasz mtz1221 #7669. hozzászólásáraSzél az lesz, de hogy hó....
Válasz Selvin #7667. hozzászólásáraLegalább megfogja rajta a havat a szél elől.
Válasz Selvin #7667. hozzászólásáraÉn inkább sekélyen megtárcsáznám
Sziasztok! Elő kellett vennem a régi osztrák típusú gruberemet, de nincs rajta behúzó a kapák mögött és eléggé csíkoz. Érdemes lenne egy kombival lehúzni hogy simább legyen a felszín tavaszig?
Válasz rtamas1976 #7664. hozzászólásáraRugolap az 5kapáson kb ugyan így 70 meg 90hektár között bírt ki. Már csak a kemènyfèm pálca lenne mèg ötlet. Nem a kaparója a szar,hanem az agyag. Nem tudom melyik szarabb,ha csont száraz ès töri,vagy mikor vizesen tömör ès vágja.
de tèny,hogy mikor kiveszed a földből,meleg a vas.
Válasz envagyok2 #7662. hozzászólásáraHorsch és vaderstad csúcsokat simán fel lehet hegeszteni! Sosem esett le a vidia. De a frankos utángyártott csúcsokról sem
Válasz envagyok2 #7662. hozzászólásáraRúgólapból simán csinálnák vagy koptatót rá vagy az egészet abból.
Esetleg hardoxból kivágni és felhegeszteni.
Válasz envagyok2 #7662. hozzászólásáraSzerintem a 3.-nál rájönnék a mikéntjére. De nincs itt beszéd, akkor tényleg az 1/5árut kell venni, és felraknod azt keményfémmel jó vastagon. Akkor mi a facnak 30000+os, ha lekopik az is 4.5 hektáronként.
Válasz mtz1221 #7661. hozzászólásáraeljössz, megcsináélod ezt is?
haha
Válasz envagyok2 #7660. hozzászólásáraAkkor az rávan forrasztva mint a vidia az eszterga késre. Kéne egy tartot csinálni neki, és beletenni egy vödörvizbe, a tetejét meg hegeszteni.
Válasz mtz1221 #7659. hozzászólásáranem tudom, egészen kicsi hőtől is leesik már, épp csak megmelegszik a kapa, és leesik. azt se tudom ezek hogy vannak fönt gyárilag, ragasszák, vagy hogy csináljáék?
Válasz envagyok2 #7657. hozzászólásáraMiért esik le a lapka, a hőtől vagy attól hogy a hegesztés meghúzza a kappát, és letörik ?
Válasz mtz1221 #7651. hozzászólásáraMièrt írod ezt? Kb. A satupadalol kiszedett rugolap ,az volt otthon ,az is kb. enyit bírt ki.
Válasz mtz1221 #7656. hozzászólásáramondtam már, hogy ha hegesztek rá, akkor leesik a lapka. de jó ötlet, lapka nélküli kapát kell venni, t9k alapot, és azt felhegeszteni teljesen.
Válasz envagyok2 #7652. hozzászólásáraMost hülye kérdés, de ha már annyire eszi akkor miért nem hegeszted fel keményfémmel a két oldalát és elejét 1-1 centi szélességen legalább ??? Ha megduplázná az élettartamát nem érné meg az a ár óra hegesztés ?
Válasz envagyok2 #7650. hozzászólásáraFarmeten nincs jelentős eltekeredés. Meg 70ha után mintha azért jobban nézne ki.
Válasz envagyok2 #7650. hozzászólásáraTehat hiaba kis helyen a vidia rajtuk sok hektarnal egesz feluletnek abbol kene lenni
Válasz envagyok2 #7652. hozzászólásáraA múltkor is odavolt már 25%-a, de attól ezt nem nevezném egy kevésbé koptató talajnak. Sőt.
Válasz mtz1221 #7651. hozzászólásáranem dehogyis, mielőtt nekiálltam ennek csináltam képet erről a kapáról éppen így mellette az újjal, és a végén meg ezt. mindegyik kapa ennyit kopott. ezt mondom, hogy még ilyen kevésbé koptató talajon is lekopik 100 ha alatt nullára, avgyis 100 ha-on cserélsz 15 kapát. 500 ezer ft csak a kapa.
Válasz envagyok2 #7650. hozzászólásáraRemélem ahány kapa van, annyi x 70 hektárról beszélsz ? Különben bacd meg az egész földművelést.
Válasz $HMP$ #7619. hozzászólásáraez lett a kapából kb 70 ha agyagos talajon.

ezért nem jó ez az 1 csavaros felgoatás, mert az a felső ék alakő bevgégés tartná a helyén, ha az pontos lenne, és ha az nem kopna ki, s így el tud tekeredni.