Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Eke minden mennyiségben új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Grubber új
- AKG támogatás új
- Búza termény felvásárlási árak új
- Agrártámogatások kifizetése új
- EB7 - EB8 Pótkocsi új
- Műhelyfelszerelés, szerszám, berendezés, kellékek, gépek új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
346 hozzászólás
Jóestét! sziasztok!!
Olyan problémára keresem a megoldást, hogy kukoricát sorközművelnék, de van benne valami indás futókás dudva. Nem tudom, mi ma neve, nem lényeg, hanem hogy rátekeredik az ekekapám ekéinek szárára, és összegyűlik, meg kifeszül az ekék között, és borítja a kukoricát. MIT LEHET NE TENNI,MERT NEM AKAROM KÉZZEL KISZEDNI. gONDOLKOZOK, H AZ EKESZÁRRA VALAMI ÉLES KÉST HEGESZTEK. EZ JÓ LENNE VAJON?
Tarack kidögölhet a vízállástól a laposban?
Ismeri valaki ezt a gyomot,a gabonában most elég sok van belőle!A sekator-od talán lebirkózza?
„Közép-Európa minden dudvája, gyomja oly dúsan díszlik és oly szomorú
csodákat művel (..) lóháton járván is teleragad még a vállunk, sapkánk is”.
(Molnár Imre gazdálkodó, 1914)
Gondoltam megosztom Veletek ezt az évszázados bölcsességet.
Válasz #191. hozzászólásra
Köszönöm :)... valahogy így sejtettem, már csak ránézésre is.
Az állatok tényleg általában jól megérzik hogy ami a természetben található számukra fogyasztható-e vagy sem, főleg ha még úgy "eredeti" formában látják, nem ledarálva, összevágva...stb. ...na de nem kockáztatok, inkább megszabadulok a területen lévő szerbtövisektől. :)
Válasz #190. hozzászólásra
Üdv. Az állatok jól fejlett érzékkel tudják mi a jó nekik.
A növény és a magja is mérgező. Volt rá példa hogy a lovak takarmányába került és halált okozott.
Válasz #185. hozzászólásra
Köszönöm :) Szeretném megtudni hogy ez a növény baromfik számára vagy akár emberre mérgező-e (bármely része, magja, levele....stb.)
Válasz #185. hozzászólásra
Nagyon köszönöm a választ :) ...és tényleg az, már a terméseivel is szúrósan bizonyítja :D
Most már csak azt kéne tudni, hogy mennyire mérgező növény, akár a magja vagy levele, mivel azon a területen ahol igen sok található a szerbtövisből, sokféle baromfi van szabadon tartva. A másfél méterre is megnövő növények egész jó terepet biztosítanak az alatta kapirgáló kotlósoknak is, akik így védve érzik magukat a felettük portyázó ragadozó madarakkal szemben. Ezért nem vágtam ki eddig a kisebb fajta *őserdőt :D Ha nem veszélyes a madarakra akkor még egyenlőre meghagynám, de sehol nem találtam erre vonatkozólag egyértelmű választ... :!
Szia VTR-es Matok Gabi szólt hogy totális gyomirtó 100liter felett két hétig jelentős akcióban van ha érdekel hivd fel.
Köszi mindenkinek az eddigi véleményeket :)) Pest megyében, a Gödöllői dombság területén van a kis huncut növényünk. Elsőre amúgy én is szerbtövisre gondoltam. Most ismét megnézegettem a neten talált képeket és tényleg ahhoz hasonlít a legjobban. Arra a kérdésre hogy milyen illata van mondjuk a levelének ha megdörzsölgetem, nem fű jellegű, nem is hasonlít mondjuk káposzta félére, inkább olyan üröm jellegű..
Szerintem nem szerbtövis, habár nekem is ez volt az első gondolatom.
Az ország melyik részén van ez?
Meg kellene törni, dörzsölni a levelét és megszagolni, nincs-e káposztafélékre jellemző illata?
Nem zárnám ki, hogy valami dísz káposzta féle.
Válasz #183. hozzászólásra
Üdv
Bojtorján szerbtövis
Xanthium strumarium
Válasz #183. hozzászólásra
Én szerbtövis-re tippelnék, de majd valaki megcáfolja vagy megerősíti
Az előbbi hozzászólásomból csak a legfontosabb, a képek maradtak ki... :D
Sziasztok! Idén először találkoztam a kertemben ezzel a növénnyel, hirtelen elég nagy számban, azonban nem ismerem. Tudnátok segíteni hogy milyen növény ő, esetleg mérgező-e vagy sem... Előre is köszi a segítséget.. :)
Válasz #180. hozzászólásra
vannak ilyen táblázatok valahol
csak az mind időőőőőőőőőőőőőőőőőőőő előszedni
az meg nincs irnom köll
Válasz #177. hozzászólásra
azt tudod, hogy a búzának mennyi víz kell 1 tonna szem előállításához?
mert van egy 6 ha-os jó kis tarackos részem, ha kívánod, külön vágjuk le, aztán a terméskülönbségből vissza lehet számolni.
(sztem kva sokat, nézd meg, azok a rohadékok még most is zöldellenek, és napról napra nőnek)
Válasz #178. hozzászólásra
Mondjuk ezt azé ne nagyon higyjed e SB ......
Válasz #177. hozzászólásra
A 2000évek elején, pontos dátumot nem tudok, a kötött földben az tartotta meg a vizet így lett akkor 53g az átlagom, sokaknak meg 30 ahol tiszta volt, de hogy miért? Netán össze szedett párát, hasznosította nem száradt a föld?
Nincs vlm adatotok hogy 1 jóképü tarackmező mennyi vizet szipuzik el mondjuk a kukoricába?
Vagy nizzem meg a jegyzeteinket?
Varjúmák
Latinnév: Hibiscus trionum L.
Rövidítés: HIBTR
Család: Mályvafélék (Malvaceae)
Besorolás: T4
Talajigény: kötött vályog- és agyagtalajok
Elterjedés: Alföldön gyakori, máshol szórványos. A Dunántúl nyugati részéről hiányzik. Melegigényes, ezért viszonylag későn, a talajok átmelegedése után csirázik. Csapadék esetén egész nyáron csirázik, így tarlóhántással jól irtható.
Válasz #174. hozzászólásra
Varjúmák
http://img594.imageshack.us/img594/8783/1000371e.jpg
Ennek a gyomnak mi a neve?
Válasz #172. hozzászólásra
Vagy én írtam el, vagy a lemez viccelt meg, mindenesetre köszönöm hogy szóltál.Itt 113 család van,2010 fajjal.:)
Moderálta: (575) 2012-04-22 10:50:27
Válasz #168. hozzászólásra
Itt valami keveredik nem!? A bogáncs (Onopordum acanthium L.), és a mezei acat (cirsium arvense) nem ugyanaz a növény!
Válasz #170. hozzászólásra
A növénycsalád ugyanaz,csak ez nyilván egy gyógyászati anyag(májvédő anyagokat készítenek belőle,többek között,májzsugorodásra,zsírmájra),minimális a különbség,jól mondják , "fűben,fában orvosság".
Válasz #168. hozzászólásra
De a bogáncsnak nincsenek fehér foltok a levelén.
Mivel nem érkezett helyes.megfejtés, elárulom, hogy ez a máriatövis nevű növény. Ezelőtt vagy 10-12 éve csináltunk belőle vagy 60 hektárt, de nagyon macerás volz betakarítani, szárítani stb, így nem foglalkoztunk vele. Az aratást úgy kell elképzelni, mintha egy nagyon acatos földet aratnátok. Akkor még 106-osok vágták, de a hűtők azonnal tele.lettek pelyhitével, nem győztük fújatni. Szóval soha többet ilyet.
Csak az lepett meg, hogy ennyi év után is találkozom az árvakelésével.
Mérgező és gyógynövények gyepeken ruderáliákon.http://www.mkk.szie.hu/dep/gygt/gyogykepek/Gyogykepek.pdf
Válasz #162. hozzászólásra
Üdv, ez egyszerű bogáncs,szamárbogáncs,etc,(mezei bogáncs / kanadai bogáncs) (Onopordum acanthium L.)
Évelő gyomnövény, mély karógyökérrel, és mélyen fekvő, eredetileg függőlegesen futó gyökérlábakkal, amelyek később térdesen-csuklósan lefelé hajolnak, nem tejes (non-lacteal). Kedveli a nitrogént
Biológiai jellemzők:
Évelő, kétszikű gyomnövény, életformája G3.
Csírázási időszak: általában tavasszal, sekélyen csírázó.
Sziklevelek: széles ovális, húsos, sötétzöld, ép élű, alig van levélnyél, földön kúszó.
Levélzet: az első levelek fordított (inverz) tojásdad alakúak, az ezeket követő levelek lándzsa alakúak, egyszerűtől a szabdaltig, hullámosan fodros, nyeletlen, azaz ülő levelek, a levél szélén lágytól keményig tövisek.
Növény: egyenesen álló, elágazó, tövis nélküli, majdnem szőrtelen, szögletesen barázdált, elérheti 0 150 cm magasságot.
Virág: kis fej (capitulum), gömbszerű, kis lila virágok, általában lazán virágzatba tömörülve.
Virágzási időszak: nyár.
Magok száma növényenként: 4000 (3000 és 5000 között változik).
Előfordulás és jelentőség:
A mezei acat előfordul szántóföldeken és gyepes területeken, utak és vasúti sínek mentén, elhagyott helyeken, stb., az északi félteke legtöbb területén, kivéve a sarkvidéket. Minden típusú talajon erőteljesen megél, kivéve a száraz, homokos vagy tőzeges, mészben szegény talajokat. Réteken, legelőkön, kertekben és minden fajta szántóföldi növény körül előforduló gyomnövény.
Védekezés:
A védekezés megelőzési módszerei:
1. Talajművelés. Alapvető és vetés-előtti talajművelés az alapvető fontosságú műveletek közé tartozik, ami lehetővé teszi az évelő gyomnövények szabályozását. A tarló feltörésével elpusztítjuk a már kihajtott soklevelű rozettákat és elősegítjük az új rügyek kihajtását és új soklevelű rozetták képződését. Tárcsás talajlazító gép (kultivátor) használata nem ajánlott a tarló feltöréséhez, mert bebizonyosodott, hogy így hozzájárulunk az acat szaporodásához. Az ezt követő mélyszántás jelentősen visszaszorítja az acatot. A gyökérzet kiszáradás és fagyása télen szintén jelentős.
2. Vetésforgó. Mélygyökerű, évelő takarmánynövények beiktatása a vetésforgóba jelentős szerepet játszik az aszat elleni védekezésben. Gyakori kaszálás a megfelelő körülmények között elnyomhatja az aszatot. Két év alatt hat kaszálás az ajánlott. A harmadik évben az évelő takarmánynövény általában nem elég sűrű, és a gyomot elnyomó képessége megszűnik. A kaszálás nem okozhatja a talaj tömörödését, ezért száraz időben kell végezni. Különben akár elő is segíthetjük az acat terjedését, ahelyett, hogy elnyomnánk.
3. Köztes növények ültetése is hozzájárul az aszat elnyomásához. Téli és tavasz keverékek kombinációja megfelelő módszer. A kettős talajművelés szabályozza az acat növekedését. Az alávetés nem megfelelő módszer a szabályozásban. Tavasszal az aszat generatív fejlődését a mechanikai talajművelés félbeszakítja, és a vegetatív fejlődést segíti elő.
4. Betakarítás technológiája. Kisebb területen, vagy egy helyen összpontosuló előfordulás esetén megfelelő módszer a növények, vagy legalább a virágzat eltávolítása, mielőtt a kaszat beérik. Ha egy ültetvény túlságosan gyomos aszattal, ajánlatos a kombájnnal történő betakarítást úgy beállítani, hogy a fészkes virágzat és a kaszat részei a betakarított mag között maradjanak, és ne hulljanak le a földre. Az ilyen eljárás a rá következő tisztítást nehezebbé teszi.
A védekezés közvetlen módszerei:
1. Kapásnövények esetében mechanikai szabályozás. A vegetációs időszak alatt a mezei aszat szabályozható a sorok közötti talajműveléssel. Még ha ez az eljárás hozzá is járul az acat vegetatív reprodukciójához, a gyökérzetet gyengíti, a soklevelű rozetták gyakori eltávolítása révén. Az alábbi módon történik az eljárás: először a soklevelű rozetták kihajtása után végezzük a talajművelést (mélység: 0.1 m), a második talajművelésre az újranövés után kb.10 nappal kerül sor. Újabb talajművelést végzünk 21-28 nap múlva, hogy a talaj feletti résznek ne legyen elég ideje tápanyagokat elraktározni.
2. Az aszat szabályozása gabonafélékben. A gabonafélékben az acat elleni első beavatkozásra a fülképződés idején van lehetőség. A talaj lazítása nem megfelelő módszer, különösen azokon a helyeken, ahol az acat összpontosul. Az acat közvetlenül a virágzás előtt a legérzékenyebb a mechanikai talajművelésre. A növény virágzó részeinek eltávolítása szükséges közvetlenül a virágzás előtt, de legkésőbb 9-10 napon belül utána. A gabona betakarítása után a tarló feltörése következik, majd az acat 5-10 cm magas újranövése után ismételt talajművelés következik, mélyebben, mint az előző. Ezt a mélyszántás követi. A kiforgatott vegetatív szervek kiszáradnak és megfagynak a tél folyamán.
A bemutatott eljárás alternatívája lehet tarló köztes növények ültetése, vagy téli és tavaszi takarmánykeverékek alkalmazása.
A mezei aszat elleni első beavatkozás kezdetben a túlnövekedését befolyásolja, ezért ezt újabb műveletnek kell követnie.
Javítottam.2012.04.22
Moderálta: (575) 2012-04-22 10:44:56
Nálunk szamártüsök a neve....
Válasz #164. hozzászólásra
bógáncs .......
Válasz #164. hozzászólásra
A szamár bogáncsra gondoltam
EZAZ de nem bíztos annak nem ilyen élnk zöld a levele mint a képeden, hanem homályosan világos zöld.
Válasz #163. hozzászólásra
A levél nem annyira szőrözött, szerintem legalábbis, de ez elég szubjektív, a tüskék viszont megvannak.
Ilyen selymesen szőrös levele van , és a levelek csúcsrészein kicsi tüske?
Találkozott-e már valaki ilyen növénnyel?
Válasz #158. hozzászólásra
Az hogy 13800-ba kerül ...Tavaly meg 11000alatt is volt,sajnos ez a durva ebben a szerben,nem a hatása...
Válasz #159. hozzászólásra
jó
Kérdezem valakitől a Wing-p jó-e sima és clear -es naprára közvetlen vetés után?Köszönöm a válaszokat előre is.
Válasz #156. hozzászólásra
nem csak csírába van de van ahol ki is bujt már....
mi baj a pulsarral?
Válasz #156. hozzászólásra
Válasz #155. hozzászólásra
Na erre tervezeted a Pulsárt? Komolyan? (mikor volt vetve? Ha csirában van az nem azt jelent hogy nem lehet gyorsan,csak ne legyen kint a földböl akkor nem lesz semmi baj a totálla
nya ilyen a cucc, és tegnap néztem hogy már csírába van, ezért a totális kizárva...
Válasz #150. hozzászólásra
Válasz #152. hozzászólásra
Hárman...Három a magyar "igazság"
Késtem egy kicsit, így már ketten is válaszoltunk.
Válasz #149. hozzászólásra
Hú.......
Tegyük tisztába a dolgokat.
A pulsar igen, csak clerfieldes naprában használható, de nem évelők ellen hanem magról kelők ellen és főleg azok közzül is a kétszikűeket tudja jobban.
Ha tarackbúzád van akkor használj állományban spec egyszikű irtót mint a pantera, paladin stb. Ez nem bántja a naprát, a tarack legyen legalább 10 cm-es és a javasolt magasabb dózist használd.
Válasz #148. hozzászólásra
Nem,erre apulsár nem elég...de azért fékezi,ami kevés.Mindeképp kell majd egysziküznöd és akkor a legmagasabb dózisra lesz szükség...Lehúzhatod most még akár totállal,minimum 4liter...de csak akkor ha vetés követő tiz napon belül vagy,utána már ezt felejsd el mert sok olyan napra bújkál és tolja földet amit nem is veszel észre...Na most akkor milyen naprád is van?Remélem Neoma...
Válasz #148. hozzászólásra
Ugy tudom, hogy az csak az eveloket viszi ki, es persze ha napra is birja a pulsart. A konvencionalis magok megsinylik, sot ki is buknak a pulsar-tol, ezt a szert csak a Clearfield-es hibridek "szeretik"...
Válasz #147. hozzászólásra
Hali! a pulsar nem jó nekem erre a problémára?
Válasz #144. hozzászólásra
Nem,nem bántja...ezt állományban is lehet