Hirdetés
Fórum
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Väderstad vetőgépek új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Agrártámogatások kifizetése új
- gomba és kártevők elleni védekezés ökologiai gazdálkodásban, gyümölcsösben új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Poénok új
- Ipari kendermag termesztése új
- Glifozát új
Cikkajánló
_fill_540x300_0.jpg)
Figyelmeztet a NAK: Ukrajna csatlakozása romba döntheti az uniós agráriumot
A szabályozási különbségek óriási versenyhátrányt jelentenek az EU gazdái...
3 hozzászólás
Válasz Balti #2. hozzászólásáraMagamnak vezénylek és magam hajtom végre!

Kenőszappan vagy káliszappan
Hozzávalók:
1 kg tisztított sütőolaj
760g víz
280g Kálium hidroxid
Elkészítés:
A biztonsági szabályokat fokozottan betartva apránként feloldjuk a KOH-t a vízben. Eközben felmelegítjük az olajat. A lúgoldatot melegen öntjük az olajhoz és mixerelés közben is tovább melegíthetjük, hogy gyorsabb legyen a reakció. Ekkor két lehetőségünk van: -ha gyorsan kéne a végeredmény lassú tűzön addig melegítjük-kavargatjuk a masszát, míg a szappanosodás teljesen befejeződik, áttetsző gélt kapunk (1-2 óra) - a lusta és környezetbarát megoldás (nincs hosszas melegítés) az, hogy másnapig biztonságos helyen lefedve állni hagyjuk. ekkorra szinte kész is lesz, de kevés vízzel főzzük, míg elérjük az áttetsző gélfázist.
Az így kapott sűrű masszából mindig annyit oldjunk fel, amennyire szükség van, mert eredeti állapotában jobban eláll, tömény oldata sűrű, mézszínű, remek mosogató és mosószer.
Minden a házi főzésű mészkénlé, a káliszappanról. Mire használható, és hogyan kell elkészíteni és alkalmazni gyümölcsösökben.