Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak658 FtBenzin árak640 FtEUR409 FtUSD388.8 FtCHF432.53 FtGBP486.14 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Na reggel megindultunk mi is 15:30-ra lenyomtunk egy 2 hektáros táblát. 13 ürítés volt, majdnem tele is lett a szárító. Hektáronként 6-7 mázsára saccolunk
Te toltad?Az én tolóm ma lett kész,mert már untam,hogy havernak mindig szólni,és 6000/ha.A rendeket kicsit vastagra raktad,a roppantó jobban kiszedi ha kisebbre van tolva.
Szuper lett,1686 kg száraz mag lett,este 9 kor gyujtottuk be,2 bálával,utánna kb.15-20 percenként 1 bála ment rá.Reggel 10 órakkor kapta az utolsó bálát,és összesen 47 bála kelett.Kicsit kisebbek,mint a forshritt gyorsbálázóé.65-75 C fok körül szárított végig.
Ha ráncos a mag,akkor még fejletlen.Vagyis,még hízik a húsából.Renden érdemes 8-10 napot érlelni,de csak,ha egészséges a tök.Nállam kényszerérett volt,és finnyadni kezdett,sokat nem várhatok.Hétfőn kedden toltuk,tegnap elkezdtük szedni.
Igen erre lettem volna kíváncsi, mert múltkorában próbáltunk vagy 10 tököt de még éretlenek voltak a magok, és még sok szemét bekerült meg nem is szedte ki rendesen.
Akkor ideális szépen összetolni, aztán renden tartani egy darabig majd aztán roppantani.
Ha már elszáradt a levele, indája , toljátok össze fele, a mag még utóérik, illetve tisztábban kijjön a roppantóból,ha áll 7-10 napot, ja és a szárítás költsége töredéke ilyen időben, mint novemberben, mikor a mosók ruhájára hajnalban rá fagy a víz.
Helló,
Felszedtem néhány tököt és leszárítottam a magokat.
Érdekes, hogy a nagyobb tökökben kevesebb a mag.
A közepes méretűekben pedig a legtöbb.
Most van először tök, szóval ez csak nekem új, gondolom.
Magot lehet dió helyett,legalábbis mi szoktuk.Érett tökbe a körmöt nemlehet belenyomni,meg a csumája.Ha héjnélküli,akkor sárga,és enyhén zöld csíkos lesz.
3117 hozzászólás
Válasz #1114. hozzászólásra
Szép teljesítmény,itt nemigen lesz 3 mázsa/ha.A gyengébb darabon.Technológiáról írhatnál.Műtrágya gyomírtás stb.Mivel fűtitek a szárítót?
Válasz #1109. hozzászólásra
Ismét nagyot meritettünk vidéki versenyzönk humorkulacsából!!!!
Na reggel megindultunk mi is 15:30-ra lenyomtunk egy 2 hektáros táblát. 13 ürítés volt, majdnem tele is lett a szárító. Hektáronként 6-7 mázsára saccolunk
ráncos magra vélemény ?
komolyan, ilyen melegben mennyit lehet pihentetni ?
választ köszi!
Válasz #1111. hozzászólásra
Ha kézzel magozod,már kezdheted,nehogy rádrohadjon.Főleg ebbe a melegbe.
gondoltam hogy 1 hetet pihen és nekiállok magozni
ebben is volt már jó pár fonnyadt
ezt a ráncos magot nem értem
múltkor levettem egy értett kabakot, 1 hétig pihent utánna kibeleztem, megmostam és száradt= ráncos ma
az oka nem lehet:
- hogy azért mert hűvös garázsba pihent 1 hétig
- vagy hogy száradni a 36 C fokba raktam ki ??
Válasz #1106. hozzászólásra
16 mázsa száraz maggal félig volt az asztal.A hőmérőt,egy internetes kérdőív kitöltéséért kaptam.
igen én toltam + 4 személy.
3 óra alatt lett kész a 0,6 ha
Válasz #1107. hozzászólásra
Te toltad?Az én tolóm ma lett kész,mert már untam,hogy havernak mindig szólni,és 6000/ha.A rendeket kicsit vastagra raktad,a roppantó jobban kiszedi ha kisebbre van tolva.
tök "összetolva "
Válasz #1104. hozzászólásra
Az elég szép teljesítmény Mennyi magot tudsz egyszeri felborítással rárakni?
Ilyen digitális hőmérséklet érzékelőt elárulnád hol lehetne beszerezni?
Válasz #1104. hozzászólásra
Hétfőn mi is nekiugrunk, majd hozok képeket
Válasz #1103. hozzászólásra
Szuper lett,1686 kg száraz mag lett,este 9 kor gyujtottuk be,2 bálával,utánna kb.15-20 percenként 1 bála ment rá.Reggel 10 órakkor kapta az utolsó bálát,és összesen 47 bála kelett.Kicsit kisebbek,mint a forshritt gyorsbálázóé.65-75 C fok körül szárított végig.
Válasz #1102. hozzászólásra
Az elég komoly Mondjuk látszott rajta hogy nem valami kis bóvli kazán.
Mennyi szalmát lehet egyszerre bele rakni meg milyen időközönként kell rá rakni?
Ez a 65-70fok a belépő levegő hőfoka gondolom.
Válasz #1101. hozzászólásra
A kazán az én ötletem,de azt csináltattam.2 tonna,van benne munka,meg vas.
Válasz #1100. hozzászólásra
Elismerésem szépen összehoztad!
Ebben a nagy melegben ég meg felé a tök teteje aztán plütyösödik. Kicsit lehet nemárt ha van a területen gaz ami megvédje.
Ha ráncos a mag,akkor még fejletlen.Vagyis,még hízik a húsából.Renden érdemes 8-10 napot érlelni,de csak,ha egészséges a tök.Nállam kényszerérett volt,és finnyadni kezdett,sokat nem várhatok.Hétfőn kedden toltuk,tegnap elkezdtük szedni.
Válasz #1091. hozzászólásra
Igen erre lettem volna kíváncsi, mert múltkorában próbáltunk vagy 10 tököt de még éretlenek voltak a magok, és még sok szemét bekerült meg nem is szedte ki rendesen.
Akkor ideális szépen összetolni, aztán renden tartani egy darabig majd aztán roppantani.
nálam is ráncos a mag
annak is kell lennie vagy nem ???
Válasz #1094. hozzászólásra
a lényeg hogy nem kell rá, a száritás-tisztitás folyamán előbb utóbb le kerül róla, ebből ne csinálj problémát
na az érdekes lesz
Válasz #1092. hozzászólásra
az lejön, ha a száritóban kevergeted
a magon rajta kell maradnia annak az átlátszó vékony hártyarétegnek ?????????
megmostam a magot és mikor szárad akkor már látható az a hártyaréteg
Ha már elszáradt a levele, indája , toljátok össze fele, a mag még utóérik, illetve tisztábban kijjön a roppantóból,ha áll 7-10 napot, ja és a szárítás költsége töredéke ilyen időben, mint novemberben, mikor a mosók ruhájára hajnalban rá fagy a víz.
Válasz #1081. hozzászólásra
Mikor vetetted hogy már összetoltad? Héjas vagy héj nélküli?
Összetolás után mennyi ideig érdemes renden utó érni hagyni?
Válasz #1088. hozzászólásra
Kissé ráncos, a képen a közepes méretű tök magja látható.
25m2-en 40-44 tök található. 1,6 tök/m2
ez jó arány?
szeptember végén akarják tolni.
Válasz #1087. hozzászólásra
Száradás után milyen volt a mag?Ráncos,vagy sima?
Helló,
Felszedtem néhány tököt és leszárítottam a magokat.
Érdekes, hogy a nagyobb tökökben kevesebb a mag.
A közepes méretűekben pedig a legtöbb.
Most van először tök, szóval ez csak nekem új, gondolom.
Tudtok már esetleg felvásárlási árat?
Válasz #1082. hozzászólásra
Pénteken roppantom,ha belesz üzemelve a kazán.A mag sötét színű legyen.
miből tudom meg hogy pontosan mikor jó?
a körmöm nehezen bele tudom nyomni a héjába
nem írtad hogy mikor roppantod
Válasz #1080. hozzászólásra
Elvileg kész,de a mag mutatja meg,az igazi érést.Ha elkapkodod,sovány lesz a mag.
tegnapi képek, hétvégén én is nekifogok
ez a tök már elvileg kész, nem ??
munka
hány nap múlva roppantod ?
Válasz #1076. hozzászólásra
Kicsit is összetolja.
hány nap múlva roppantod ?
a tök toló géped a kis kabakot is összetolja vagy azt nem, mert azokban ilyen vékony semmitérő magok vannak ?
Válasz #1074. hozzászólásra
hát nemtudom milyen a tiétek
az enyém nagyon aránytalan, van érett kabaktól kezdve most fejlődő teniszlabda nagyságúig
néhol még most is virágzik
Válasz #1071. hozzászólásra
Itt is lehetne.
pfff már ???
képet nem tudnál dobni róla ?
Hétfőn kezdjük tolni a tököt
Válasz #1069. hozzászólásra
Köszönöm, még belement a körmöm. :-D Akkor még várok vele. Pedig annyira kíváncsi vagyok már rá, hogy milyen belül.
Válasz #1066. hozzászólásra
Magot lehet dió helyett,legalábbis mi szoktuk.Érett tökbe a körmöt nemlehet belenyomni,meg a csumája.Ha héjnélküli,akkor sárga,és enyhén zöld csíkos lesz.
Válasz #1067. hozzászólásra
Vékony hártyának le kell jönni.Szárítás előtt mosni,akkor lejön.Napon száríthatod.