Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak658 FtBenzin árak640 FtEUR409.17 FtUSD389.56 FtCHF429.74 FtGBP485.67 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
mf !!
a tegnapi kibelezett magokra visszatérve!
a tűző napon gyorsan megszáradt, ráncos volt és az a külső ezüstös hártya réteg jött le róla, ha piszkálgattam.
annak a hártyarétegnek le kell jönnie ??
ha igen akkor te hogy távolítod el ???
tűző napon lehet ezt szárítani ??
bocsi a sok hülye kérdésért. választ köszönöm előre is !
Elnézést kérek minden több hektáron gazdálkodótól, de én bizony csak egy kísérletező kiskerti "gazda" vagyok. Olvastam az olajtökről és idén öt palántát ültettem, amiből kettő egy hét alatt kimúlt, egy vegetál, de két palánta sikeresen elborította a fél kertemet. Egy-egy növény - domboldalban - körülbelül négy-öt négyzetméternyi területre terjedt ki és jelenleg 10-14 kisebb-nagyobb tököt nevel. De még javában hozza a termős virágokat. Mivel még sosem volt ilyen növényem és ismerőseimnek sincs, nem tudom mikor érett a tök. Itt is - mint a dinnyénél - a szárát kell néznem hogy mikor szárad el? Mekkorára nő meg a termés? Az első kb. kosárlabda nagyságú. Volt olyan cikk, ahol azt írták, hogy a termés húsa is fogyasztható, próbálta már valaki? A magot valóban lehet dió helyett felhasználni?
Ebben kérnék segítséget.
Köszönöm előre is.
Van nedvességmérő ami tudja a tökmagot,de kézzel,ha kettétörik,jó.Egy darabig hajlik az újjad között,utánna elpattan.Tárolni zsákba,bigbe, lényeg,száraz szellős hely.Erős szagoktól távol,mivel olajos mag.hamar átveszi.
hát nem nagyon haladok a száritóval , reményeim szerint betársulok egy sráchoz és őssze dobunk valami száritót őtlet már van rengetek meg igy jobb is hogy nem egyedűl kell szenvednem vele rem őssze jön.... ZZ jok a kérdéseid én is felteszem megin :) hátha vki mond vmit
belarus 80 , hogy állsz a szárítóval?
mf, régebben írtad hogy 8 % -ra kell szárítani a magot.kell hozzá valami spéci nedvességmérő, vagy szemmel, tapintással meg tudom állapítani, hogy mikor jó a mag ??
utánna miben és meddig lehet tárolni ??
köszi a segítséget előre is és az eddigi válaszaidért is !!!!
Mf-es! ha azt a száritodat amit mutattál tele zubantva hány mázsa megy majd bele és annak meddig kell majd száradnia (puszta kiváncsiság :) nagyon zsir egyébként az a száritó....
Üdvözletem.
A befúvó gondoskodik róla, hogy az asztal másik végén is lesz meleg levegő? Kell valami terelő a levegőnek?
Tavaly mi is kézzel szedtük ki a magot, igaz nem volt fél hektárnyi terület.
A szárítást egy házilag készített szárítóval oldottuk meg. 2x2x1,5 m-es szerkezet lemezzel burkolva, teteje perforált lemez. Tűztérként pedig egy régi bojlerbelső lett átalakítva.
tisztelt Mf. :)
a száritásnál ha 2 *2 méterest csinálok azok alapján ahogy mondtad és a tied is van akkor szerinted milyen lenne az ideális hőmérséklet illetve légnyomás amivel be kell fujni.
mert én akor csinálok 2 méter * 2 méterest fél méter magasan , az alja pedig megin fél méter magasságban téglával u alakban kirakva akkor itt milyen hőfokot nyomask be illetve mmilyen nyomással gondolom ezek is számitanak , és az a mennyiség ami ebbe belefér azt kb mennyi ideig kell száritani, (mennyi hűlye kérdést felteszek igai :) ) csak nem akarom elbaszni azért kérdem ti meg vágjátok. kősz előre is a választ
3117 hozzászólás
mf !!
a tegnapi kibelezett magokra visszatérve!
a tűző napon gyorsan megszáradt, ráncos volt és az a külső ezüstös hártya réteg jött le róla, ha piszkálgattam.
annak a hártyarétegnek le kell jönnie ??
ha igen akkor te hogy távolítod el ???
tűző napon lehet ezt szárítani ??
bocsi a sok hülye kérdésért. választ köszönöm előre is !
Elnézést kérek minden több hektáron gazdálkodótól, de én bizony csak egy kísérletező kiskerti "gazda" vagyok. Olvastam az olajtökről és idén öt palántát ültettem, amiből kettő egy hét alatt kimúlt, egy vegetál, de két palánta sikeresen elborította a fél kertemet. Egy-egy növény - domboldalban - körülbelül négy-öt négyzetméternyi területre terjedt ki és jelenleg 10-14 kisebb-nagyobb tököt nevel. De még javában hozza a termős virágokat. Mivel még sosem volt ilyen növényem és ismerőseimnek sincs, nem tudom mikor érett a tök. Itt is - mint a dinnyénél - a szárát kell néznem hogy mikor szárad el? Mekkorára nő meg a termés? Az első kb. kosárlabda nagyságú. Volt olyan cikk, ahol azt írták, hogy a termés húsa is fogyasztható, próbálta már valaki? A magot valóban lehet dió helyett felhasználni?
Ebben kérnék segítséget.
Köszönöm előre is.
úúú ez nem semmi
Itt az új szalmás kazán,tökmagszárításhoz.
Válasz #1062. hozzászólásra
Van nedvességmérő ami tudja a tökmagot,de kézzel,ha kettétörik,jó.Egy darabig hajlik az újjad között,utánna elpattan.Tárolni zsákba,bigbe, lényeg,száraz szellős hely.Erős szagoktól távol,mivel olajos mag.hamar átveszi.
mf !! 1052 hozzászólásomra írnál valamit, köszi !
bocs, telefonos kép
kbeleztem egy 13 cm és 22 cm átmérőjű érett kabakot.
kiváncsi voltam, hogy ezekben milyen mag van
íme:
Válasz #1056. hozzászólásra
Legalább a lábad megmoshattad volna..................
...........komolyra forditva, kicsit aprós, de szerintem nem lesz a hozammal semmi baj
változó, van hogy 2 m2-en nincs egyse, de van olyan hogy 1 m2-en 5-6 de passszz, ezt annyira még nem figyeltem meg
mf 1052 hozzászólásomra írnál valamit, köszi !
Válasz #1056. hozzászólásra
Négyzetméterenként hány tök van?
mai képek. / a pacskert csak a méretarány miatt raktam mellé, ja amúgy 42-es a pacsker /
nagyon aránytalan, rengeteg a kis kabak
mai képek. / a pacskert csak a méretarány miatt raktam mellé, ja amúgy 42-es a pacsker /
nagyon aránytalan, rengeteg a kis kabak
hát nem nagyon haladok a száritóval , reményeim szerint betársulok egy sráchoz és őssze dobunk valami száritót őtlet már van rengetek meg igy jobb is hogy nem egyedűl kell szenvednem vele rem őssze jön.... ZZ jok a kérdéseid én is felteszem megin :) hátha vki mond vmit
Válasz #1052. hozzászólásra
Ha szerzel 1 kis szakmai rutint, minden gond nélkül meg fogod tudni állapitani az optimális száradási állapotot, akár 1-2 mag kettétörésével is
belarus 80 , hogy állsz a szárítóval?
mf, régebben írtad hogy 8 % -ra kell szárítani a magot.kell hozzá valami spéci nedvességmérő, vagy szemmel, tapintással meg tudom állapítani, hogy mikor jó a mag ??
utánna miben és meddig lehet tárolni ??
köszi a segítséget előre is és az eddigi válaszaidért is !!!!
Válasz #1045. hozzászólásra
asszed majd elmegyek neked éjszakai műszakba dolgozni
min 5000ft/óra (esetleg
Válasz #1046. hozzászólásra
akkor abbol kb 15 mázsa marad száritva igaz?
és meddig kell száradnia mire jo lesz? honnan tudod mikor jo?
Tavalyi rossz termés miatt,csak félig volt még.Az kb.6-8 óra.Pontosan nem mértem az időt.
Az tavaj készült.30 mázsa nedves mag.
Mf-es! ha azt a száritodat amit mutattál tele zubantva hány mázsa megy majd bele és annak meddig kell majd száradnia (puszta kiváncsiság :) nagyon zsir egyébként az a száritó....
Válasz #1043. hozzászólásra
Majd megtudod,mikor éjszaka szárítod.
felvettelek almos8 majd ott dumálunk .
mikor leszel msn-en?
Válasz #1042. hozzászólásra
Sógi betermeltétek már a tököt vagy azt később kell
mert itt kérdezik többen is
Válasz #1041. hozzászólásra
Fogjatok össze,és üssetek össze egyet.80-120ft/kg a szárítás.Lehet kalkulálni.
szomszéd faluban lakom
a szárítással kapcsolatban van pár ötletem msnen ha gondolod psm88@freemail.hu
szikszó környékéről vok nekem is bő egy hektár van .
te merről vagy ?
én alsóvadászra szerződtem az ősszeg majd az a végén alakul..
Borsodmegyéből honnan írsz?
Nekem is van bő 1ha olajtök...
én is agyalok a szárításon...
kihez szerződtél és mennyiért?
Válasz #1037. hozzászólásra
Igen a befúvó gondoskodik róla.A légcsatorna szűküljön,hogy a másik végén is meglegyen a nyomás.
Üdvözletem.
A befúvó gondoskodik róla, hogy az asztal másik végén is lesz meleg levegő? Kell valami terelő a levegőnek?
Tavaly mi is kézzel szedtük ki a magot, igaz nem volt fél hektárnyi terület.
A szárítást egy házilag készített szárítóval oldottuk meg. 2x2x1,5 m-es szerkezet lemezzel burkolva, teteje perforált lemez. Tűztérként pedig egy régi bojlerbelső lett átalakítva.
mai képek
egyébként mennyirt száritják mázsáját kb?
és köszönöm a sok infot rengete segitséget adtatok köszönöm
Válasz #1032. hozzászólásra
Azt a pár q-t száríttasd le bérbe........
Válasz #1032. hozzászólásra
Ezzel olcsón tudsz szárítani.
több fog nekem rá menni a száritora mint ami be fog jönni......
vmi egész kis száritot kellene csinálni
ajaj elvesztem
Válasz #1029. hozzászólásra
Itt keresgélj ventilátort.
Válasz #1029. hozzászólásra
Drága a tökölés.
most néztem olyan hőlégfuvokat amik elérik a 3500 kőbméter /h légszállitást azok 250-300 ezer forint
nah már lassan megvan minden infó egy király kis száritó elkészitéséhez .
nincs valakinek egy eladó hőlégfuvoja ? gázolajos nézegettem csak elég drága
Válasz #1026. hozzászólásra
Legalább 45C,és 3500 m3/h levegő.És olyan ventilátor,ami átnyomja a tökmagon.(radiál ventilátor)
tisztelt Mf. :)
a száritásnál ha 2 *2 méterest csinálok azok alapján ahogy mondtad és a tied is van akkor szerinted milyen lenne az ideális hőmérséklet illetve légnyomás amivel be kell fujni.
Válasz #1023. hozzászólásra
Nemkell megvenni!Amúgy mennyi ft.?
Válasz #1022. hozzászólásra
Mi egy 5-6 nappal előtte szoktuk összetolni.
InterSpar Lenti / Zala megye: kínai pucolt tökmag
mf !
a roppantás előtt hány napot pihenteted a tököt miután sorba raktad ?
a légszállitás meg a hőfok mennyi legyen majd
Válasz #1019. hozzászólásra
A tökmag álljon össze,mint a müzli szelet.Addig TILOS kavarni,mert előtte lekotrod a külső zöld héjat.
mert én akor csinálok 2 méter * 2 méterest fél méter magasan , az alja pedig megin fél méter magasságban téglával u alakban kirakva akkor itt milyen hőfokot nyomask be illetve mmilyen nyomással gondolom ezek is számitanak , és az a mennyiség ami ebbe belefér azt kb mennyi ideig kell száritani, (mennyi hűlye kérdést felteszek igai :) ) csak nem akarom elbaszni azért kérdem ti meg vágjátok. kősz előre is a választ
Válasz #1016. hozzászólásra
Én félóránként szoktam elindítani a keverőt.