Gázolaj árak 655 Ft Benzin árak 636 Ft EUR 412.71 Ft USD 400.32 Ft CHF 438.6 Ft GBP 489 Ft

Fórum

Helyspecifikus / precíziós gazdálkodás: PREGA

Létrehozta: BNC , 2014-12-30 23:48:28

Kedvencekhez Segítség

264 hozzászólás
Nincs profilkép
#114 arpi12
2015-01-03 20:12:56

Ez a modern vilag fog minket megenni tonkretenni sajna gyerek voltam az se tudtak h mi a toxinos kukorica meg a stb sorolhatnam

#113 Tanonc
2015-01-03 20:10:05

Válasz #108. hozzászólásra

De ha nem lesz támogatás akkor ELVILEG feljebb mennek a árak, mert azt azért kapjuk hogy olcsó legyen az élelmiszer és nem azért, hogy nekünk jó legyen. Most mindenki kap ,olcsó is minden ,de ha senki nem kap... akkor feljebb kellene hogy menjen az ár, vagy tényleg csak a nagyok maradnak (remélem érthetően sikerült fogalmaznom)

Nincs profilkép
#112 arpi12
2015-01-03 20:08:23

smile thumbup

#111 otis
2015-01-03 20:01:53

Persze, lehet frissíteni mindenféle kütyüket is, hogy hatékonyabbak legyünk, súlyos milliókat kiadva, amik, mint lentebb már írták, pár év múlva olyan szinten el lesznek avulva, hogy dobhatjuk ki a kukába az összeset. És lehet a tudást is frissíteni, ami közel sem kerül olyan sokba, ugyanakkor akár már egy év múlva is érezhető lesz a hatása, de pár év után már garantáltan több pénzt hagy a zsebünkbe. MF-es jól írta, a Netparaszt által hirdetett/terjesztett technológiában egyelőre nagyobb fantázia van, mint bármilyen űrkorszak béli kütyüben. Az én értékrendemben pl a traktor csak egy eszköz a cél eléréséhez, sokkal nagyobb hangsúlyt helyezek arra, hogy mit és hányszor húz az a traktor. Azzal nem megyek sokra, ha cm-es pontossággal húzom magam után az elavult kohószökevény vasakat a csilliárdos nyugati vassal, elavult dogmák szerint művelni a talajokat a legmodernebb kütyükkel a legostobább lépés amit egy gazda tehet.
Cimborám közel 200 ha-t művel egymaga, az aratást leszámítva mindent ő csinál, és kimagasló eredményei vannak, pedig szerencsétlen olyan ótvar traktorokkal kénytelen dolgozni, hogy még nézni is fáj. A legmodernebb eszköz ami nála van, az az okos telefonja. Ennek ellenére a környéken magasan neki vannak a legjobb termései.

#109 BNC
2015-01-03 19:35:49

Válasz #108. hozzászólásra

Fejleszteni mindig lehet, kell – hogy mit az mindenkinél egyedi igény, adottság, tudás, pénztárca (és mi tagadás ízlés) kérdése is. Pont az anyagi nehézségek miatt kell törekednünk arra, hogy figyelembe vegyük a helyi adottságokat is.

Nincs profilkép
#108 Richard.
2015-01-03 17:02:32

Válasz #72. hozzászólásra

üdv! Hát,kaptál,hideget,meleget..... szerinted,2700nettó kuku,meg 3100 búzaárral a jövő 10éve élhető?? Mert ha ugy akarják,ez az ár nem duplázódik. Kevés rá az esély. Támogatás nélkül,mint irtad,elég az életbenmaradáshoz ez az ár,vagy jobb esetben a szintentartáshoz. Ezzel együtt meg feledésbemerül az ürtechnika,hacsak nem utánunk dobják fillérekért,de nincs mibe belerakni. Akkor a több száz hektárosok igy is olyan jól járnak? Gépvásárlást miböl állja az ember igy?? Hát,én igy látom. Ha igy megy,mint utolsó mondatodat irtad,csak a plitikusaink fognak 10év mulva is vigyorogni,nem aki a kapát fogja.

#107 papa maci
2015-01-03 15:32:33

Válasz #105. hozzászólásra

Ez cégenként változik.

#106 papa maci
2015-01-03 15:31:44

Válasz #101. hozzászólásra

Pont akartam felhozni a fergás példát....20 év húúúú........ott ahol sosem volt Tsz.

Nincs profilkép
#105 Bigbence
2015-01-03 13:56:51

Válasz #101. hozzászólásra
Ennek az lehet az oka, hogy szinte senki nem ismerte fel, mi a legnagyobb ertek egy mezogazdasaggal foglalkozo cegnel. :-(
Szerintetek mi lehet az?

A traktorok?
A munkagepek?
A telephely?
Az emberek?
A fold?

Nincs profilkép
#104 Bigbence
2015-01-03 13:51:35

Válasz #100. hozzászólásra
Teljesen igazad van abban, hogy millio dolog van aminek meg kell lennie mielott valaki belekezd a precizios mezogazdasag kiepitesebe. Voltam par tobb ezer hektaros gazdasagban is, ahol mar a placcon korbenezve tudtam, hogy 5 ev mulva kell visszajonnom.

#101 jozef19
2015-01-03 13:26:47

Válasz #99. hozzászólásra

a Ferguson kombinókban már legalább húsz evvel ezelöt volt hozamtérkép és most még mindig csak itt ott látni belöle.Tegye fel a kezét akinek húsz éve volt mobilja,most meg okotelefon a gyereknek is...

#100 Mf-es
2015-01-03 13:20:15

Válasz #96. hozzászólásra

Egyenlőre azon törjük a fejünket,hogy fedél legyen a gépek felett.Meg ne fél méteres sárba kelljen javítani.Ha ezek meg még sok más megoldódik,jöhet a precíziós mezőgazdaság.Nem vagyunk ellene.Ezért írtam,hogy ez egyenlőre a kicsiknek hobbi kategória jelenleg.Akik már a gondjainkon túl vannak,azok költenek ilyenekre.

#99 papa maci
2015-01-03 13:14:17

Válasz #96. hozzászólásra

Ezzel az a baj hogy páran még talán most fizették ki a felvett hiteleiket a vásárolt földek után. Mivel zömében kényszer mezőgazdászok lettek a 90-es évek közepén. Ma még alkalmazott. Holnap már munkanélküli volt 1-2ha íratott földel. Szinte a nulláról indulva, kellett családot eltartani -iskoláztatni...Próbálni fejlődni. Megértem őket is. Tehát az ilyen jellegű fejlesztések nem ebben a 100-150 ha környezetben fognak pár éven belül. Csúcsra járni. tisztelem becsülöm a gazdatársaimat. De nem temetem a 100ha gazdaságokat sem (tiszteletből) mivel tudom volt hova a pénzt betolni. Idáig. Ezért nem volt elsődleges fejlesztési irány a precíziós gazdálkodás. Az majd az utódok reszortja ha lesz ki csinálja.

#98 endypapa
2015-01-03 13:02:26

Válasz #97. hozzászólásra

Na, ettől okosabb lettem!

Nincs profilkép
#97 Bigbence
2015-01-03 12:53:05

Sokan ugy gondoljak, hogy az egesz tema a traktornal kezdodik. A kerdes, hogy egy szakadt munkagepet ami semmirevalo munkat csinal, ha csilli-villi 50 millas traktor huz, akkor profi lesz a vegeredmeny?

Ezt erdemes megnezni aki ugy gondolja, hogy regi traktorral nem lehet!

Nincs profilkép
#96 Bigbence
2015-01-03 12:47:10

Válasz #95. hozzászólásra

Es ezzel Te benne vagy abba az 1%-ba aki lat benne elonyt! A tobbiek inkabb azon torik a fejuket, hogy milyen okot tudnak talani amiert ezzel az egesz dologgal nem kell-szabad-erdemes foglalkozni. Ha annak az energianak kicsiny reszet arra forditanak, hogy melyik resze az egesznek ami nekik is hasznos lenne, mar nem itt tartanank.

#95 papa maci
2015-01-03 12:14:35

Válasz #36. hozzászólásra

Tudom én JD 1800-as monitor és SF 3000 antennával, univerzár kormánnyal dolgoztam. Jó.... de zömében szolgáltatást kellet csinálni. Több 100 hektáron. Én tudom az előnyeit.

#94 papa maci
2015-01-03 12:05:28

Válasz #91. hozzászólásra

Gyakorlatilag vannak olyan GPS jellegű témák. Melyben már kiveséztük az oldalon . Nyilván ezért indulhatott ez a topic hogy gyűjtő ként szolgáljon. De ez is mint a többi hasonló, eltér abba az irányba. Miszerint még keveseket érint ez a téma. Vagy csak egy alap szolgáltatásban bír gondolkozni. Tehát egy sima sorvezető.(műtrágya szórásra-vegyszerezésre.) Mivel azok kinél ez már üzemszerűen működik vagy, ki építés alatt áll azok valószínűleg nem fórumoznak. Mivel egyes kijelentéseikkel adott fórum témákban igencsak meglepetéseket okoznának. Vagyis megkevernék az álló vizet. Több ezer hekis gazdákról beszélek. Ott már másképp gurul a szekér. Ezzel nem bántok senkit. Mivel többségében (kisgazdák vagyunk itt fent)

#93 kukaccsosz
2015-01-03 12:01:29

Válasz #92. hozzászólásra

Igen, most olvastam.
Én nem értek vele egyet, nekem nagyon erőltetettnek hangzik így a topic cím.

A precíziós gazdálkodás magában foglalja a hozamtérképezést, a precíziós talajvizsgálat alapján történő trágyázást, a sávos művelést, sorvezetést is.

Sajnos valóban keveseket érint a téma.
Minél elterjedtebb lesz annál olcsóbbá is fog válni a technikai háttere is.

#92 Mf-es
2015-01-03 11:46:16

Válasz #91. hozzászólásra

23. hozzászólásban a válasz.Hogy miért nem vagyunk témánál?Valószínű keveset érint az egész téma.

#91 kukaccsosz
2015-01-03 11:41:20

Szerintem térjünk vissza a topic témájához.

Mi az a "helyspecifikus" precíziós gazdálkodás?!smile confused

Jobb lenne címnek csak: Precíziós gazdálkodás

#90 endypapa
2015-01-03 11:34:59

Ez olyan mint az okos telefon. Belehajszolják a népet, hogy e nélkül nincs élet. A balga nép meg el is hiszi, ha azt szajkózzák majd neki, hogy az ilyen technikával előállított termék az egyedüli jó. Na ezzel a propagandával tudják kinyírni a kicsiket. Had hízzon még jobban az okostojás "elit".smile hammersmile hammersmile hammersmile hammersmile hammer

Nincs profilkép
#89 JD 4630
2015-01-03 09:55:06

Válasz #85. hozzászólásra

Ezért marad még kb 10 évig hadrendben nálunk is a 4630-as, olyan olcsó üzemeltetni, hogy nem éri meg lecserélni.
De abban nincs igazad, hogy csak kpra tud majd és csak használtat venni, akinek régi gépe van, és erre tudok több konkrét esetet ahol megcáfolódott a feltevésed, ami érdekes mind 2 helyen új traktor jött helyettük(Fendt és JD), egyik sem használtat vett .

#88 papa maci
2015-01-03 09:43:11

Válasz #87. hozzászólásra

Szerintem neveltetés és hozzá állás kérdése. De az olyan gazdaságban. Tudok ilyenről is hol 600 hekit csinál, ebből bérmunka 300 heki. A trónörökös csak a pénzt látja..Melózni nem igazán. Pedig full Németország a géppark. Itt sem a család tag viszi tovább a birtokot. Mivel bevallása szerint. Ha eljön az ideje megy piacra az egész. A mezőgazdaság egy rabszolga munka de ezt a fajta rabszolga munkát szeretni kell.Én így vagyok vele. Soha többé szalag melót. Meg vagy 5 főnököt a hátam mögé.smile laugh

#87 .Feco.
2015-01-03 09:34:47

Válasz #86. hozzászólásra

Az elhivatottság meg az alacsony életszínvonal kilátásai csak a ma 40-50+ éves korosztály szamara elegendőek a reggeli korankeleshez, meg a mezőgazdasággal járó koszos munkák, mint a szerelesek, porban, koszban, szalmaban, tragyaban tó elvadult kellenek!
A mai 10-20 évesek amikor oda kerül inkább mennek majd el pizzafutarnak mint traktorosnak, mert ugyan annyi pénzért sokkal kevesebb munka és szinte semmi kínlódás nincs...

#86 papa maci
2015-01-03 09:23:05

Válasz #85. hozzászólásra

Valóban így működik . Az hogy kiveszi át a kisbirtokot az még a jövő titka. Én úgy látom felénk a 100 ha-os kis gazdaságot is tovább viszi majd egy család tag. Legalább is abba az irányba mennek. A géppark is megállja a helyét. A területéhez képest. Igaz nem költ több milliot GPS-re. Inkább házat vesz épít..a gyerekének .Hogy az itthoni pályán maradjon. Közösen, közös érdek által vezérelve. Működik a dolog. Nemelég a fullos traki ahhoz hogy a gyerek a pályánál maradjon. Az a munka és az elhivatottság hozadéka. De elengedhetetlen a hatékony munkavégzéshez. Ez tény.

#85 .Feco.
2015-01-03 09:07:29

Válasz #78. hozzászólásra

Ez egy sokrétű dolog! Ha valaki megreked 10-15 evvel ez előtti dolgoknal akkor előbb utobb elzárja a fejlesztése útját. Ha vesz új gépeket és 5-6-8 ev után cseréli akkor kis ráfordítással mindig új gépei lesznek. Csak egy példa a másik topic vitájábol: ha ma van egy 10 éves 8320-od és szeretnél egy új 8R-et akkor ha nincs pénzed is, azt beadod, és lízingre kihozod az újat, a következő 8-10 évre megint van erogeped. Ha viszont most egy 4630-asod van, szeretnél egy 8R-et az meg arra sem elég, hogy menj egy próbakort vele! 14-15 éves gépet viszont mar nem lehet lizingelni, így ha ki akarod cserélni a 4630-ast egy 8320-asra rendelkezned kell a teljes vetelarral. De meg ha így is van, akkor sem mondhatod, hogy 10-15 évre kipipaltad a gepkerdest, mert egyszerűen a 8320-as nem fog elmenni ennyi ideig!
A másik az igények kérdése. Bandigh említette hogy a fiatalok sokan nem foglalkoznak tovább a mezőgazdasággal. Ez részben erre vezethető vissza! Ha egy lecsúszott leharcolt gepparkja lett volna 15 éve apámnak eszembe sem jutott volna gazdálkodni! 20 éve volt mtz-nk, sertések, meg kisbalaba gyűjtöttük a lucernat, elég határozottan megallapitottam, hogy na ezt aztán soha a büdös életben nem csinálnám! Mire főiskola választásra került a sor valtozott a történet, megszűnt a munka xar része, mar elfogadható életpálya volt, így agrárra mentem informatika helyett, utána meg haza, és azóta eltelt mar 14 ev! Ha akkor apám meg mindig geccsolt volna ma az országban sem lennék, tehenet meg csak a milka papírjan látnék, efelől semmi kétségem!
A folyamatos technika fenntartása a vállakozás létének fenntartása egyben, de ezt 80-100-120 hektáron nem lehet megcsinalni! A legtöbb ilyen gazdaság addig fog menni, amíg az alapítója csinálja, ha beleun, nyugdíjba megy vagy meghal vége lesz a vállalkozásnak is!

#84 papa maci
2015-01-03 09:06:17

Válasz #74. hozzászólásra

Közös lónak túrós a háta. Ennek megvannak a történelmi múltjai. De az elmúlt 25 év is ezt bizonyította. Felénk talán kialakul most egy rendszer..Van ki szárítót épített. Van ki kombájnt vett. Van ki tárolót épít. Idáig ki egészítik egymást. Működik a dolog. Nem közös, mégis egységet alkot. Igaz beruházásilag az egyénnek nem a legkedvezőbb. De az övé-ő felelőssége. Hogy neki és a partnereknek is menjen a dolog. Mivel van versenytárs a régióban. Így talán ösztönzőleg hat az ilyen jellegű szerkezeti felépítés.

#82 Mf-es
2015-01-03 09:02:56

majd mikor sok helyen már végképp kilesznek zsigerelve a talajok, majd mikor....
Hát igen,a nagy cégek kizsigerelik,elsivatagosítsák,a kicsik,meg vigyorogva,netparaszt technológiával,a semmiből termelnek.

#81 .Feco.
2015-01-03 08:50:51

Válasz #74. hozzászólásra

Most komolyan, az elmúlt 25 (65) évben melyik ilyen nekifutasbol nem az lett, hogy az éppen aktuális politikanak a segget nyalo cég csinálta meg a "közös állami projektet" majd 1-2 év tingli-tangli bohóckodás után valahogy a feltételek mar nem olyan kedvezően alakultak, 5 év után meg mar nem is volt annyira közös sem, hanem az adott kiskirály hazavitte az egészet...
Volt itt mar tszcs, aminek pont ez lett a vége, hangya szövetkezet, gazdakör, TESZ, TCS, szervezett állami pénzen a Kite és az IKR is ilyet, de mindegyik eredményeként csak egy újabb addig senkiházi nincstelen talpnyaló kapaszkodott fel a többi gazda fölé!
Az ilyen kezdeményezések SOHA nem fognak működni!

#80 endypapa
2015-01-03 08:46:32

Én nagy bizalommal vagyok a "Netparaszt technológia" jövőbeni versenyképességében is.
Ide elegendőnek tartok egy sorvezetőt a régi gépekbe, oszt go!
Input minimum miatt, máris versenyképes lehet az űrtechnika mellett, (ha nincs is csúcstermés) a kisgazdaságokban.

#78 papa maci
2015-01-03 08:13:20

Válasz #69. hozzászólásra

Mért lenne életképtelen ? Valamint miből gondolod...hogy csak a támogatások tartják fent? Ez nem egy blog...vagy facebook oldal. Hova azt irkál az ember amit akar. Itt a szakmában jártas s belőle élő emberek vannak. S ilyen állítással leminősíted a munkájukat eddigi pályafutásukat. Nem egyenlő eséllyel indult mindenki. Azt viszont tudomásul kell venni bizony van egy küszöb mi alatt nem lehet teljesen ki építeni a rendszert. Nem csak itthon máshol sem. Kelet német országban még mindig aratnak E kombájnnal szállítanak Ifával. Mégsem ők jönnek ide vendég munkásnak. Igaz valóban a támogatások rongyrázóvá tettek pár céget. Most viszont köpködnek mivel..Ha nem találnak kiskaput. Akkor vissza kel venni az arcból. Nem a technológiai fejlődés ellen beszélünk. Csak most ezzel a maszlangal magyarázzák, hogy enélkül a jövőben nem lehet élni. Felénk van ki full hagyományos gépparkal dolgozik erre van pénze. S idén is produkált 166 mázsás kukoricát. Pedig GPS csak a kocsiában van. Jah és 2 embert alkalmaz 120 Ha birtokra. smile wink Tehát ennyit az élet képességről. Ügyesen kell csinálni és mindenkinek lesz kenyér. Vagy mindent nekem..valamint az imput-alkatrész-gépkereskedőknek. Ha nagy területen dolgozol. Oda már kifizetődő, rövid távon megtérül a technológia..Vagy bérmunkázol akkor minden kép. Jelenleg 100 ha területről beszélünk. Mivel a fórumozók többsége nem rendelkezik 1000ha saját földel. Az elbeszéléseik alapján.

#77 Mf-es
2015-01-03 07:17:47

Válasz #73. hozzászólásra

Jól látod!Összefogásba az erő.És szerintem kicsik mindig is voltak,és lesznek.Lesznek cégek,akik meg akarnak élni,és a kicsiket megcélozzák,mint gépbérlettel,vagy akármi hasonlóval.

#76 Mf-es
2015-01-03 07:13:31

A te nézetedből ítélve,csak búza,kukorica,meg napraforgó van a világon.Igen,a precíziós gazdaság szemébe igen.De a kisgazdaságok,családi gazdálkodók azok tudnak váltani.Mondjuk vetek seprő cirkot,ami igaz kézi munkát igényel,de pont ezért tudok talpon maradni.De a nagy cég technikáját,nem tudja beállítani,hogy darabolja a cirok szakállat.
És most is azt mondom,ez egy hobbi kategória,támogatás nélkül,sosem lesz általánosan elterjedve.Dúl a földpiac,meg stb.Keveseknek adódik,hogy ilyenre költsön.

Nincs profilkép
#75 rongyos
2015-01-03 06:30:46

Más minden körzet...nálunk Somogy keleti részén pl. az a szokásjog, hogy csak akkor viheted be a terményedet az adott telepre, ha a cég kombájnai aratják....:/ így okafogyottá vált 3-4 gazdának is gépet venni...mert kellene mellé szárító...magtisztító..tároló..hídmérleg...labor...stb...meg egy olyan cég ami koordinálja ( már itt megbukott )..... ja és erős pártlobby hogy nyerj valamit pályázaton...
más az irány...legalábbis nálam...

#74 Gabesz2
2015-01-03 06:20:18

Azt gondolom, hogy az állam nem áll jól a dolgokhoz. Szidja a nagyokat, elvont tőlül területalapú támogatást és most büszke magára.
Viszont azt látni kell , hogy ők (mármint a nagy Zrt-ék) szolgáltatnak, aratnak, szárítás, tárolás , terményértékesítés stb... A kicsik ki vannak szolgáltatva, köszönhetően a volt Tsz rendszernek. Ezért szerintem az államnak hatékonyabb szerepet kéne vállalni az állami szárítók, gépparkok, raktárak terén.
Tőlünk most megveszik a kukoricát kb 35 erzért és simán tovább adják 40-ért.

#73 bandigh
2015-01-03 01:21:44

Épp te írtad a minap hogy az EU-ban a 45 hektár az átlag birtokméret. Mostmeg azt, hogy hosszútávon a 100 hektár is kicsi, gazdaságalan, és fel fog morzsolódni. Az a fura h tőlünk nyugatabbra 45 hektárból is megélnek. Jól. És akinek itt van ennyi, és van bármilyen de nagyjából teljes gépparkja, itt is elvan belőle. Aki 100 hekibn csak vegetál ott bajok vannak. Sajnos felaprózódott a határ. Akinek van is, 50 helyen van. Ha nem ilyenek lennének a népek megérné összefogniuk. Mint nyugaton. 3-4 gazdának egy kombájn. Ez ésszerü. Ittmeg arattatnak és szívják a fogukat mert drága. Vagy vesznek valami 30 évest amit mindig szögelni kell. Volna egy viszonylag jó gép, néhány év alatt behozná az árát. És akkor vágnák amikor akarják. Oké hogy nagyüzemben sokat lehet spórolni a vetőgép sorelzárás automatikával, permetező szakaszolással. De a kicsik nem ezek miatt fognak kiszorulni. Generációváltással vannak bajok, elmegy a gyerek inkább városba, az öreg eladja micsináljon, nincs becsülete a farmer életmódnak. Nullával egyenlő az összefogás, egy valamire való falu parasztjai együtt(területarányos befektetéssel) simán ki tudnának köhögni egy terménytárolót, rostát stb, már ezzel bejjebb lennének. Nem az hogy beviszem a vizes gedvás forgót oszt' majd úgyis adnak érte valamit. De ez lehet csak az én agymenésem.

#72 .Martin.
2015-01-02 23:42:42

Válasz #70. hozzászólásra

Hát nézzük meg ki nevet a végén smile thumbup

Mikor már nem lesz területalapú támogatás, mikor már az öreg gépet nem lehet tovább szögelni, majd mikor sok helyen már végképp kilesznek zsigerelve a talajok, majd mikor....

És mielőtt félreértés esne ez abszolút nem rosszindulat csak egy jövőkép.

Komolyan sajnálom azokat a gazdálkodókat akik azt hiszik hogy azzal a technológiával, azzal a gépparkkal mint amivel 10-15-20 éve dolgoztak az elkövetkező 10-15-20 évben is majd tudnak sikeresek lenni. Azok az emberek mind a saját lábukban fognak felbukni! Csak az lesz versenyképes aki a legújabb fejlesztési trendeket tudja követni, ha nem is teljesen naprakészen, de kis csúszással és ez a jövőben egyre jobban kifog élesedni. Persze lehet ezen az MTZ-ből vigyorogni és szidni a "az új semmire való műanyag traktorokat" de tényleg nézzük meg, hogy majd 10 év múlva ki fog vigyorogni!

#70 Czanik Sanyi
2015-01-02 22:16:22

Válasz #69. hozzászólásra

Erre mit is írjak....szerinted,de nézzük meg ki nevet a végén...........láttam én már karón varjút.A többit hozzá gondolom.

#69 .Martin.
2015-01-02 21:24:11

Válasz #68. hozzászólásra

Nem kell azért egyből arra gondolni hogy a Vaderstad Tempo vetőgép paramétereit vezeték nélküli E-Control-on keresztül az iPad-en nézem közben meg ISOBUS terminálról vezérlem. Vagy akár menet közben alkatrészt rendelek hozzá az iPad-en keresztül az E-service szolgáltatással az iTEC Pro-val felszerelt 8R JD-bőlsmile whistling
Lehet lépésenként is haladni. Egy Trimble GPS rendszer már azért elgondolkodtató egy kisebb gazdaság esetében is.

Egyébként az általad említett 100 hektár körüli hagyományos szántóföldi növénytermesztést végző gazdaságnak előbb-utóbb így sincs helye. Sokakat már így is csak a támogatások tartanak mesterséges kómában. Azok nélkül életképtelenek. Azok meg nem lesznek mindig. De mindegy ez már egy más téma.

Nincs profilkép
#68 Praetor
2015-01-02 20:56:56

Válasz #67. hozzászólásra

Javíts ki ha tévedek, de én úgy látom, hogy ez a precíziós technika jelenleg, és vélhetően a közeljövőben is megfizethetelen kategória a kisebb gazdaságok számára.

Ha pedig ez így van, akkor ez a nagy játékosok játékszere. Ha pedig ez a precíziós gazdálkodás a "jövő" ahogy mondjátok, akkor ebben a jövőben nincs helye kis (100ha alatti) gazdaságoknak.

Szerintem elég tré jövő. Még jó, hogy az ilyen jóslatok soxor nem szoktak bejönni.

#67 Claassic
2015-01-02 15:13:51

Válasz #55. hozzászólásra

Azt írod hogy:
"csak annyi dolga van hogy kivigye a traktort a föld végére és ott benyomjon egy gombot majd a munka végén hazavigye akkor mi szükség a képzett gépkezelőre?"
Két mondattal később ütöd az előbbi szövegedet:
"És ha meghibásodik a csúcstechnika, csak ül a gépbe bambán és nem tudja mit kell tenni mert kézzel kéne vezetni?
Nos, ha képzett a gép kezelője, akkor nem fog neki gondot okozni az hogy meghibásodik a csúcstechnika. Pont azért, mert képzett ember és nem egy idomított majom ül a gépben, így felül tudja bírálni a folyamatot, be fog avatkozni ha arra szükség van!
El kellene fogadni itt többeteknek azt amit .Martin ír:
"A kezelői komfort növekedése csak egy velejárója a dolognak nem pedig célja!"
Ebben teljesen igaza van. Ha Ti ezt nem látjátok, csak azt hogy a buta alkalmazottam nem érdemli meg ezt a drága technikát, akkor szívből sajnálom a dolgozóitokat, titeket meg beszűkült gondolkodású gazdának tartalak, ha ezt így gondoljátok.
Ezzel a technikával nem a traktorosnak teszel jót, hanem magadnak! smile smile

#66 papa maci
2015-01-02 15:07:07

Válasz #65. hozzászólásra

Ez ezzel jár..sajnos.

#65 Mf-es
2015-01-02 12:49:24

Válasz #63. hozzászólásra

Csak nekem az volt a furcsa,hogyha ilyen modern a technika,akkor mellé minek ez a szolgáltatás.Ezek szerint az mtz megbízhatóbb.Megint a vesztes,és nyertes fél.A szervizes a nyertes,a gazda a vesztes.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Hirdetés
Több idő a földeken, kevesebb az irodában – szabaduljon meg egy nagy tehertől!
Több idő a földeken, kevesebb az irodában – szabaduljon meg egy nagy tehertől!
Egyetlen felületen kezelheti minden fontos adatszolgáltatási és adminisztrációs...
Mutatjuk, mi történik kedden az üzemanyagárakkal
Mutatjuk, mi történik kedden az üzemanyagárakkal
Kerülj képben a benzin és a gázolaj átlagárával!
Komatsu D85PX-15EO / 2013 / 10 485 üzemóra / Lízing 20%-tól
Komatsu D85PX-15EO / 2013 / 10 485...

83.900 EUR

METAL-FACH T711/3 12 tonnás pótkocsi
METAL-FACH T711/3 12 tonnás pótkocsi

8.800.000 Ft

Pótkocsi gumik eladók
Pótkocsi gumik eladók

25.000 Ft

Szüretelőkád,  erjesztőkád eladó
Szüretelőkád, erjesztőkád eladó

23.000 Ft