Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Lucerna telepítése, termesztése új
- Aszály új
- Napraforgó ára új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
- Portálfejlesztés / Gépház / Fórum használat új
- Műhelyfelszerelés, szerszám, berendezés, kellékek, gépek új
Cikkajánló
Hirdetés
633 hozzászólás
Sziasztok
Egy kis segítség kellene.
Az ÍH 6200 aprómag vetőt szeretném felszerelni a gépre és a kis 17 fogas iker lánckerék felfogatásáról
kellene fotó hogy a tartója hogy van felfogatva. Illetve a komplett meghajtásról.Katalógusom van de abból nem derül ki.
Esetleg ha van valakinek négyszög furatú 17 fogas lánckereke,állitógyűrűje és kar az aprómag tartályhoz érdekelne.
Válasz atisgyulai #530. hozzászólásáraIgen !
Válasz papa maci #523. hozzászólásáraKét méret biztosan van mert ahol dolgozom ott első évben használtuk,de azóta se ,nagyon macerás a fel és le szerelése ezért a munkahengernek az útjának a hosszát állítottuk be egy ütközővel,így különböző növényekre különböző mélységet tudtunk állítani(repce,petrezselyem,sárgarépa meg a fene tudja milyen növényeket vetettem ezzel a módszerrel és jól is sikerült)!
Már kér éve RAPID-al vetek úgy hogy ez e dolog idejét múlt!
Válasz papa maci #529. hozzászólásáraSzabályozó azért kellet hogy ne vágja fel a nyomjelzőt?
Válasz atisgyulai #528. hozzászólásáraLegutóbb az optimán hasalt meg a szelep. Kapott két tömlőt+állítható átfolyás szabályzót.
Lenne egy kérdésem!
A nyomjelző automatikával ellátott gépeknek tényleg lassú a működése?
Érdemes a nyomjelzőket külön körre kötni a nagy munkahengertől?
Válasz papa maci #526. hozzászólásáraMost már megvan!
Ifával tanultam anno vezetni, csak azóta sem ültem benne!
Válasz atisgyulai #525. hozzászólásárahttp://ifal60alkatresz.hu/index.php/component/virtuemart/w50-es-alkatreszek/differncialzarhoz-kapcsolo-levegos-ifa-w50-detail?Itemid=0 Csak példa volt ! De az öltet működik. Még a műtrágya szóró is így lett megoldva. Mivel az Iván hidraulikája nem a leg finomabb.
Válasz papa maci #524. hozzászólásáraPontosan ilyenben gondolkodom.
Van itthon levegő munkahenger, meg mindenféle idom, gyorscsatlakozók, stb.
Ifa difit nem ismerem, én sima féklevegő csapra gondoltam.
Válasz Koszi. #522. hozzászólásáraHa van levegő a gépen akkor egy fagytalanító csap, némi tömlő és egy kis munkahenger+ rugó kombinációja is megteszi. Persze egy IFA difi kapcsoló már látványosabb.
Válasz atisgyulai #521. hozzászólásáraKöszi ! Lehet volt hozzá több méret ? Gondolom 1-2cm...3-5 cm és környéke. Persze ha kopik a tárcsa akkor változik a méret.
Válasz atisgyulai #514. hozzászólásáraHa van szabad hidraulika kör akkor azzal is meg lehet oldani a működtetését egy ilyen elzárónál. Én egy kis függesztett gépen bovdennel oldottam meg, azt a zsalus állító nyelvet zárja le ami szabályozza a ráfolyó mag mennyiségét a vetőelemre. ( nem akar eszembe jutni a neve
Válasz papa maci #515. hozzászólásáraHa jól tudom azon amit nemrég vettünk, megvan ez.
Repcét vetettek vele utoljára, és ha jól rémlik említette a srác hogy a mélységállítót ne felejtsük úgy. De nincs itthon még a gép, fedett helyre be van téve és maradhatott. Ha esetleg kinn járok ott, lefotózom.
Válasz John Deere Power Shift #519 hozzászólásár
Ez az repce....Valamint a szója miatt.
Válasz papa maci #518. hozzászólásáraElméletben hasznos,gyakorlatilag nem létkérdés.
Tapasztalatunk szerint és itt most ne a márkát éltessuk vagy szidjuk,de a Vaderstadnak is van annyi mélység "luktetése" mint az oreg IH-nak.
Ennek a dolognak apro magnál már lenne létjogosultsága.-repce,lucerna.stb...
Válasz John Deere Power Shift #517. hozzászólására
Öcskös vett egy ilyen vasat. Beszélgetünk az egyenletes vetés mélységről. Ezért ugrott be hogy nyilván ehhez is volt valamikor hasonló megoldás.
Válasz papa maci #515. hozzászólásáraIgen oda azt lehet rögziteni.
Mi az oka hogy használni szeretnéd?
Én igen sok gépet láttam már ,nekunk is van kettő ,de még éloben nem láttam soha csak rajzon
Válasz atisgyulai #514. hozzászólásáraSzerintem meg nem valószínű h. háztáji, mert nekünk is hasonló volt a Tsz-ben, olyan 1990 körül, és akkor még nem voltak háztáji kütyük, mert akkor még szocializmus volt. Legfeljebb, ha jól emlékszem, a villanymotor nem így állt rajta pontosan, de ezt a gyárja árulta hozzá. Minden annyit ér, amennyit adnak érte, de az biztos, h. ezek a 12 Voltos villanymotorok (ez, meg a nagybálázó (Hesston) zsinórbeadó motorja) már abban az időben is nagyon drágák voltak.
Üdv ! IH 6200 vetőgép csoroszlyán van két furat. Oda állítólag fel lehet csavarozni egy mélységtartó betétet. Na az érdekelne.
Üdv mindenkinek!
Erről a sorelzáróról mi a véleményetek?
Az nyilvánvaló, hogy valamilyen "háztáji" kézi vezérlésű elektromos kütyü. Ismeri valaki? Mennyire megbízható, főleg az elzáró motorra gondolok. A kapcsoló gondolom nem egy bonyolult szerkezet.
30 rugóért hirdetik.
Válasz Hús Futár #509. hozzászólásáraÜdv!
Azért ezeket a gépeket nem egyszerre, csikkzsebből kiperkàlva vettük.
Jópár év kemény munka, spórolás gyümölcse, és szàmunkra nagy változást hozó beszerzések. Mivel földvételre nemigen van már lehetőség, így ezen a kevésen kell minőségibb gazdálkodást folytatni.
Az említett 3-500 ezres kiadás, lényegesen később térülne meg ebben az esetben.
A vetőgépre biztosan nem költenénk ezért ennyit, de ha egy pàr tízezerből+egy kis barkácsolásból kihozható, akkor az nagy segítségünkre lenne.
Persze én is kacsingatok a sorvezetők felé, de az öregem hatvan felett már nem igazán fogékony ezekre a kütyükre. Amikor nyomni kell, ő is egész nap rázatja magát.
Válasz Mf-es? #511. hozzászólásáraDehogy arra nem alkalmas. Csak az összes permetezésnél és műtrágya szórásnál segít!
Válasz Drisa #505. hozzászólásáracenterline 220 sorvezetőt akarsz használni a vetőgéphez?
Válasz Hús Futár #509. hozzászólására a sorvezető mellé inkább sorművelő gumi garnitúrát keressél a gépedre és akkor nem kell művelőnyom .
Válasz atisgyulai #506. hozzászólásáraCsak azt nem értem ha ilyen minőségű és árú gépeket beszereztetek akkor miért pont egy 3-500-ezer forintos fejlesztésen gondolkodtok annyit mikor azt jobban ki tudod használni mert legalább legalább két munka folyamatnál is segít ez által vegyszer és műtrágya mennyiséget spórolsz meg ( lehet kevésnek tűnik de szorozd fel 10 évvel és nem kis összeg jön ki ) nem beszélve arról hogy a pontosabban elvégzett munka miatt termés mennyiség és minőség is egyenletesebb lehet .
Én pont ezért nézegetem most a mérleges műkaki szórókat és ezért vettem anno trimble 500-ast (ami ezek után talán már nem csak a sorvezetésben segít majd ) .
Válasz John Deere Power Shift #507. hozzászólásáraKöszi!
Lecke föladva. De hát azért vannak a problémàk hogy megoldjuk őket.
Válasz atisgyulai #506. hozzászólására4.31 méter a széllessége.
Válasz Drisa #505. hozzászólásáraEzzel én is tisztában vagyok csak jó lett volna egy olcsó egyszerű kis segítség a munkában. Nézegettem is már elég sokat itt a neten ezekből az alap kütyükből. Az a helyzet hogy nem tudnánk igazán kihasznàlni ekkora területen. Bàr a gépeink jó részét sem tudjuk, mégis lecseréljük lehetőség szerint az öregeket, a jobb munkaminőség=több termés érdekében. Ez a 6200, a lajta helyett jött, az spc-t is lecseréltük pár éve mono-ra, pedig kb. 2-3 napot dolgozik/év. Erre is ràszánom előbb utóbb a pénzt, csak az öregemet is meg kell róla győzni, hogy a "jól van az úgy is", az mégsem olyan jó.
Válasz atisgyulai #503. hozzászólásáraA gyári sorelzáró automatikus volt be lehetett állítani hány menet után zarjon. De tuti drágább mint Egy sima centerline 220. Utóbbi szűz területen is segít a távolság tartásában.
Én nem gondolkodnek sokat! Sorvezető kb 5 szor többet tudod használni!
Válasz atisgyulai #503. hozzászólásáraA fordulókat előbb utóbb elszàmolja az ember. Én inkább a GPS-re költenék, mint az automatikára, azt másra is tudod használni.
Drisa, Kisvuk, Tomszi!
Köszönöm a hozzászólásokat. Akkor először ennek a szélesség dolognak nézek utána. Én azt hittem, hogy 4m a munkaszélessége. A vegyszerezőnk két szélső fúvókàja 12m-re van, tehát a szórásszélesség elvileg 12,5m.
Egy kicsivel megtoldható ez olyan szélső fejjel amelyikben oldalra is van egy fúvóka?
A fénykép annyira nem sürgős, de azért megköszönöm ha dobsz fel egyet kettőt.
Mondjuk ez a kézi kapcsolgatàs, vagy kézi vezérlés (levegővel vagy elektromosan) nem annyira szimpatikus. Mi van ha elszámolom a fordulókat-vegyszerezéskor meg leshetek! Nincs eredetileg valami vezérlése ami automatikusan kapcsolná? Pl.:a nyomjelzőautomatikáról
Hát ha a vegysz. nem viszi el, azt már biztos nem toldozgatom. Akkor egyenlőre marad a szemre sacc/ kb. A gps-ről màr lemaradt a jézuska, de azért a Mash-on majd nyitva tatom a szemem. (hátha mégis)
Válasz Kisvuk #501. hozzászólásáraÍgy van, a 3 IH vetőgép majdnem 13 m. A 12m-es permetezője széleire tenni kell 1-1 fúvókát.
Válasz atisgyulai #498. hozzászólásáraHa évente 20-30 hektárra kell csak akkor csinálj rá egy kézi elzárót,igaz ki kell szállni a gépből de ennyi területen ezt ki lehet bírni,ha érdekel holnap le tudom fényképezni a sajátomat az is maszek gyártmány,ja és figyelj oda majd mert 3 gépalját a 12 méteres vegyszereződ nem fog lefedni.
Válasz atisgyulai #498. hozzászólásáraJa a vetőgép tárcsáit minden nap figyelni mennyire lógnak, mert könnyen mínusszal zárhatod a napod még akkor is ha szezon előtt átnézted vagy átcsapágyaztad őket. Kicsi a csapágy, nekünk volt olyan ami 2-3 nap után megállt. Ha kotyog cserélni, mert lehet másnap már új lap fog kelleni. Közepét a kuplungot csak kicsit zsírozni mert a zsír képes belefolyni a a középső két vetőgumiba, dugulás. Órákig lehetne mesélni az ilyen finomságokat....
Válasz atisgyulai #498. hozzászólásáraNekünk gyári elektromos motoros volt rajta. 2 évig használtunk utána nem mert mindig baja volt, hol nem zárt el hol nem nyitott ki. Illetve amióta van centerline azóta rájöttünk hogy sok volt a rávetés ezért pontatlan és görbék voltak a sorok, de össze vissza dombos területen ment is gép jobbra balra. Így sokkal praktikusabb ha már nincs rajta akkor inkább veszel egy centerline 220at és az minden munkában segít legalábbis permetezés és műtrágyaszórásban biztos. Hiszen a sorelzárást ahhoz szeretnéd.
Üdv mindenkinek!
Sikerült vennünk egy 6200-ás vetőgépet. Véleményetekre lennék kíváncsi, érdemes-e sorelzárót tenni rá? 12m-es a vegyszerezőnk, tehát elvileg 3 gép szélességként húzhatnék egyet.
Mennyibe kerül ez újonnan, ill. használtan?
Hogyan vezérli ezt a vetőgép. Házilag megoldható-e, mert hallottam már mechanikus (levegős) megoldásról is.
Évente 20-30 ha-ra kell.
Esetleg jobb lenne inkàbb egy egyszerűbb pàrhuzamvezető, és akkor a kuki+napra is vegyszerezhető könnyebben?
Tudom nincs szezonja, de inkább ilyenkor szoktunk venni, meg javítani is amikor nincs annyi meló!
Akinek van ilyen, esetleg képet is dobhat fel, vagy küldhetne róla mail-ben.
Véleményeket, segítő észrevételeket, tapasztalatokat (a vetőgéppel úgy általában is) előre is köszönöm!
Eljött az összeszerelés ideje
Legfőképp homok talajon lenne használva a gép és a rugók aránylag jó állapotban vannak. A pálcákon melyik furatba tegyem azt az omega vagy w alakú rugótartó szeget? Kísérletezni nincs kedvem hogy újra szehessem szét
Sziasztok.
Le lett vágva a búza a szalmája szecskázva paplanszerűen borítja a talajfelszínt. Nem lett vele csinálva semmi. Most néztem, hogy 3 hét csapadék nélküliség ellenére is nedves a talaj a szalma alatt. Na a kérdésem az lenne, hogy szerintetek a takarónövény keveréket egy ih6200-sal bele tudom-e rakni? Vagy legalább egy műveletet csináljak-e előtte?
Válasz .Norbert #494. hozzászólásáraNézd át a hirdetéseket mert korábban olvastam itt valahol.
Ha nem tartod fénytől védett helyen a gépet, előfordulhat hogy minden évben vehetsz új magvezetőket.
Az eredeti ÍH 20 évig is bírta.Ez a dicső hazai termék meg botrányos. Egyáltalán hogy hozhatnak ilyet forgalomba senki nem ellenőrzi.
Csoroszják átnézésének, beállításának lassan a vége fele közeledve szükségem lenne egy lehetőleg hosszú csoroszjára Az enyémnek még valószínű az előző gazdája félre kapatta bele a csapágy csavart és így teljesen rosszul áll a tárcsa a normál menetbe pedig már nem kap bele Esetleg valakinek lenne-e vagy tud-e eladót?
Visszább olvastam és írtátok hogy magvezető csőből csak a hosszabb használható valamire Egy egész garnitúrát vennem kell majd, így ha esetleg van valakinek más tapasztalata azt is meghallgatom
Válasz .Norbert #492. hozzászólásáraAhogy a szavaidból kiveszem úgy mint az SPC kukorica vetőnél van.
Ott se nincsen semmi csak a karok és tányér sulya és az éppen elég.
Ezt a drótköteles megoldást kivitelezni az ÍH
gépen érdekes lesz.
Azonban meg spórólsz egy pár méter méreg drága tömlőt is.
Válasz Kisvuk #491. hozzászólásáraCsak mert azon gondolkozok hogy 1 munkahenger van itthon és azzal oldanám meg a mozgatást drótkötél segítségével és ebbe az esetbe ugye csak a nyomjelző súlya terheli a jelző tárcsát. Két munkahengert meg váltószelepet venni elég költséges lenne
Válasz .Norbert #490. hozzászólásáraCsőből érdemesebb csinálni lehetőleg vastagfalúból egyrészt masszívabb és nem árt ha súlya is van.A munkahengernél pedig csak emeléskor van nyomás,munka közben úszóba teszem az első 10-20 méteren utánna visszazárom a kart,bár ezt traktora válogattja,menet közbe kitapasztalod majd.
A gépem kapcsolt volt így nincs rajta nyomjelző, ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem.
Kb milyen anyagból lehetett a gyári vagy ki mit ajánl? Zártszelvény vagy inkább cső?
A munkahenger az nyomást is fejtett ki a nyomjelzőre vagy csak a mozgatást végezte? Gondolok itt arra hogy sima "úszóba" leengedve a nyomjelzőt (mint az spc-ken) csinál e látható jelet?
Válasz vezír #487. hozzászólásáraFelénk valahogy nemszokta ősszenyomni.Persze ha az az egy csapágy is már az utolsókat rúgja és nincs tartása minden lehetséges.Naivitás azt gondolni hogy jó az úgy .Hozzáteszem igényesség kérdése is az egész. Ha belegondolunk amit a kombájn elszór az is kiszokott zöldülni.Gondolom a gyárnak is olcsóbb lenne a hézagolókat kihagyni.Fontos ez a csapágyak teher mentesítése végett is hogy legyen ellen tartása mikor a kétlap egymásra támaszkodik.
Köszönöm a segítséget
Válasz .Norbert #485. hozzászólásáraszia:) ne foglalkozz az 5 milliméterrel:))
a tárcsák szöge, a haladási irány,megoldja a hézagot akár 2 centit is:)) össze fogja nyomni a két tárcsát a föld hidd el:))
Válasz .Norbert #485. hozzászólásáraHézagolóval ha nem jutsz eredményre, akkor tulontúl kopott a tárcsa új tárcsalap a helyére párban. Ha nem ér össze nem vágja ék alakúra a mag árkot vagy is nem kerül a mag elég mélyre.A kéttárcsa csinál két csíkot egymás melett a közepén meg ott marad a domborulat ahova a mag kerülne.Könyen kiszárad csírázáskor, illetve kifagyás veszélyes.
Ha van bontott tartó a pótlásra egyszerűbb cserélni mint a menettel kínlódni.
Válasz CNHS #480. hozzászólásáraMostmár nagyon királyul szétkapcsol kiemeléskor
A középső tag kikötését még meg kell oldani...
Meg a tárcsákkal van olyan probléma hogy azért van bennük bőven olyan ami szinte új tárcsa mégse ér össze seholse, olyan 5 mm rés van a két tárcsa között Hézagológyűrűk kiszedve... Ezekkel lehet valamit kezdeni? Vagy mennyire befolyásolja a vetést? Gondolom nem vágja rendesen a földet...
Egy tagból a balos menetet félre kapatták bele még az előző gazdájánál... A helyett esztergáltassak új perselyt vagy inkább bontott tag jó menettel?
Válasz .Norbert #482. hozzászólásáravalószínűleg nem húzza rá eléggé a háromszög a zárt szelvényt ezért lóghat a közepe .