Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak614 FtEUR414.08 FtUSD396.98 FtCHF444.25 FtGBP499 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Kössz a képeket. Kiváncsi leszek milyen pontosan vet ezekkel a cuccokkal. Ha beválik veszek én is egy garnitúrát.
A neten szétnézve 99,5% -ot is produkált tőszámegyenletességben,de ez szerintem túlzás.
Nincs tapasztalatom de a promax tárcsa ugyan ilyen jó
az is síktárcsa.Itt annyival másabb hogy vastagabb és a
cső közepére esik a mag és 10 lyukkal kevesebb van rajta
mint a promaxon a mag kilökő az dörzsöli a tárcsát úgy szol mint egy kereplő.Hogy itt miért lehet nagyobb a vákum azt nem tudom.
A napraforgóhoz tényleg uaz a tárcsa kell,mint a kukoricához? És állítólag a kukoricánál nem kell állítgatni semmit,független a magmérettől alaktól,csak 18-as vákum kell és kész.
Először a mértékegységeket,sorok számát,munkaszélességet,ha jól emlékszem. A Max-min riasztási szinteket. A kalibrációs érték az benne van gyárilag.
Utána már semmit
Ezvteccik kimondottan csakhát ezek a mai elektronikák szeretnek megelleni és ledobni azt az ékszijjat ami nincs is rajtuk tehát könnyen lehet öngólt lőni ha beborul az elméje...
Mezőgazdaságban ahol hajtani kell ott pedig van hatás-ellenhatás kosz por mocsok rezgés vergődés minden, plusz szezonon kivül egér nélküli tároló sem sokhelyen van...
Én amig lehet maradnék a jól beváltaknál, ami egyébként egy új monosemben teljesedne ki...
Én tavaly tököt vetettem, bérbe egy gazdának. Vak tárcsákat használtunk amiket mi fúrkáltunk ki. Először feláldoztunk egy tárcsát hogy kikísérletezzük a furat méretet aztán meg állítgattuk a vákumot.
Fél nap ment el mire tűrhetően összehoztuk.
Nem...... de az élet ezt produkálta ! Vannak még csodák ! Egyébként én is a híve vagyok a pontosságnak. De nem tudnak többet lehozni a cimbiék...pedig az SPC t lecserélték monora. Akkor is most is max 130-140 mázsa/ ha (év függő) Ez van pedig még ez a tanult szakmája is. Na mindegy Hogy mért kell a spéci vetőgép....szeretnénk lazábban pontosabban vetni....no meg kellet a számla év végén ! Ezért lett én nem tagadom. Mondjuk szerencsések vagyunk. Földrajzilag lapos csatornákkal(vízzel teli) területeink vannak. Kedvez a kuknak szójának ! Mi azt szeretjük ha (átlagos aszályos) éveink vannak. Mivel az árak jobbak a termés a leg kutyább helyen is 70-80mázsa.
Csak meg ne bukj a GMO vizsgálaton.. Rosszabb esetbe mikor már csodaszép az állományod..Itt a fórumos srácok tudnának mesélni igaz ök saját hibájukon kívül jártak így..
Uhhh,van itt pörgés rendesen...nem nagyon találtam külföldi mg fórúmot ami ennyire menne...DE NEHOGY MÁ átessünkalótúloldalára és majd a vetőgéppel "triőrözzük le" a vetőmagot ezután...Nem is érdekel mi van az itthoni vetőmag piacon,kimegyek Olaszországba és megveszem a leghosszabb FAO számú 600-as kukoricát (Feco kapaszkodj...)az olyan tökéletesen "milliméter pontos" ahogy kell...aztán bevizsgáltatom, turkáljanak benne ahogy akarnak...könyékig
Az, hogy ilyen egyszer előfordul, az puszta véletlen műve.
Ha azonban ezzel azt akarnád sugalni, hoyg mindegy milyen gép veti, mert úgysem számít semmit, és az SPC is pont ugyanazt tudja, mint az itt emlegetett, uszonmilliós gépek, javaslom keress valamilyen kezelőorvost, és írass fel valamit...
az volt a röhej felvonultunk a csilli villi gépekkel, mellettünk SPC-vel vetettek s az is ugyanolyan termést produkált ÁÁÁ tiszta röhely volt az egész mikor mindenki ki volt akadva ezen !Válasz #224. hozzászólásra
Az, hogy tudja hol van a mag konkrétan azt jelenti, hogy, ha folyamatoan figyeli, hogy milyen sebességgel halad radar alapján. Te beállítod, hogy pl. 20 cm-es tőtávot szeretnél. Magadod, hogy 30 furatos tárcsa van benne.
Ekkor tudja, hogy 12 fok elfordulásonként ejt ki egy szemet. Kiszámolja, hogy a 20 cm-t moundjuk 0.134 sec alatt teszi meg, így olyan tárcsafordulatot állít be, hogy ez alatt az idő alatt pontosan 12 fokot forduljon.
Eddig menne a mechanikus is. De: Innentől lép be az elektronika: visszaellenőrzi, hogy ténylegesen 20 cm-t mozdult-e el, és hogy ténylegesen 1 szem esett-e le, és korrigálja a fordulatszámot a mért értékekhez az elméleti helyett. Nyílván ezt nem 1 mag után, hanem elvégezett munka statisztikája alapján. Azaz ha előfordul duplázás, nyújtja a távot, ha kihagyás, akkor rövidíti. Beállíthatod azt is, hogy milyen mértékű hiba után javasoljon neked beállítás-változtatást pl. a vákumban, vagy haladási sebességben.
Így bár eltér a vetőgép, összeségében mindig marad a tőszám. Pl. ami nálunk volt Horsch tavaly, az 40 hektár átlagában szinte magra kijött, pedig alaktalan föld volt! (ehhez persze kellett automatikus sorelzárás is...)
Ez is jól fog!! Csak kerits 1-2 JD vetőgépes havert ismeröst akit bár mikor bár mi apró témával fel tudsz hivni és nem csak hebeg habog hanem megmondja neked mindig a tutit!! Mert más különben lehetnek érdekes meglepetések..Én halottam ilyenekről csak azért nem irom le hogy nehogy be rezelj és a JD vetögépeket sem szeretném el áztatni..
"-és a Slip-el mi van úgy 15km/h-nál rosszabb talajon?"
Ebben azért van valami, bár olyan sebességnél már nem beszélhetünk rosszabb talajról. Azért az alapvető, hogy ilyen sebességhez biliárdasztal kell, öklömnyi rögök nélkül. Semmi kifogásom a motoros meghajtás ellen, mert biztos kényelmesebb, csak ez a tudja hol a mag duma nekem olyan nagyon kereskedős átverős dumának hallatszik, meg igazából nem ezt tartom a tempo leglényegesebb részének. Ha ilyet akarnék venni, és 1 millával olcsóbban lenne mechanikus változat, valószínű azt venném inkább.
Minden munkának meg van a normális sebessége ami a vetésnél szerintem 8-12 km/h ha valaki így nem halad nem a sebességet kell növelni hanem a munkagép szélességét.
914 hozzászólás
Válasz #263. hozzászólásra
A cellás tárcsákkal voltak gondok,de a síktárcsa az jobb
Válasz #262. hozzászólásra
Annyira ingadozik? Én azt hittem max 2000.
Válasz #261. hozzászólásra
+/- 10000-re szoktam állítani,hogy csak akkor riasszon,ha baj van. E monitoron úgyis figyelem a tőszámot
Válasz #260. hozzászólásra
Ha pl 60000-rel vetsz akkor az alacsony és magas riasztási értéket mennyire állítod be?
Válasz #256. hozzászólásra
Kössz a képeket. Kiváncsi leszek milyen pontosan vet ezekkel a cuccokkal. Ha beválik veszek én is egy garnitúrát.
A neten szétnézve 99,5% -ot is produkált tőszámegyenletességben,de ez szerintem túlzás.
Válasz #258. hozzászólásra
Miért?
Válasz #234. hozzászólásra
A dist-cal értéket minden egyes felszerelésnél újra kell kalibrálni.
Nincs tapasztalatom de a promax tárcsa ugyan ilyen jó
az is síktárcsa.Itt annyival másabb hogy vastagabb és a
cső közepére esik a mag és 10 lyukkal kevesebb van rajta
mint a promaxon a mag kilökő az dörzsöli a tárcsát úgy szol mint egy kereplő.Hogy itt miért lehet nagyobb a vákum azt nem tudom.
A kisebb lyukú tárcsánál a maglesodró nem nagyon
dolgozik
Napraforgós és kukoricás tárcsa 30 lyukas
az egyiknek 18-as vákum kell a másiknak 15
Pár kép az eset ről.Magvezető cső kifúrva,a szenzor előtt vastagabb az anyag és így átugorja
a mag a szenzort.
Válasz #252. hozzászólásra
Nem , van kuki és napra tárcsa is.
A vákum beállítást nem kérdeztem én , de majd megkérdezem.
Válasz #251. hozzászólásra
A napraforgóhoz tényleg uaz a tárcsa kell,mint a kukoricához? És állítólag a kukoricánál nem kell állítgatni semmit,független a magmérettől alaktól,csak 18-as vákum kell és kész.
Válasz #250. hozzászólásra
De az a 120 dollár szerintem nem tartalmaz mindent a 70ezer-hez képest emlékeim szerint. + posta költség.
Ráadásul ez így garival , beszereléssel , beállítással van.
Én ennyiért nem kínlódanák külföldi rendelgetéssel.
Válasz #249. hozzászólásra
Tegnap kérdeztem a kitét mennyiért adják,70000ft/kocsi.A kinti ára 120dollár,ha beválik és látom milyen rendelek kintről én is
Ma beszereltük az Eset cuccot.
1 Kités + 3 kutya(mi) , kb 3 óra...
Majd meglátjuk mire lesz jó...
Válasz #247. hozzászólásra
Előnyös dolog...
Válasz #246. hozzászólásra
kiszerelhető az monosemből is
Válasz #237. hozzászólásra
De kiszerelhető ha nedvesebb lenne a történet, és így nem szedi fel a magot a magárokból
Válasz #244. hozzászólásra
Én azt a vetőgép vázára tettem,szerintem jobb helye van ott,mint a traktoron. A trakin amúgy is van egy.
Ha tudok segítek szívesen
Válasz #243. hozzászólásra
Köszi ha nem baj lehet zavarnálak még kérdésekkel?
A radart nem tudtam felszerelni mert 7000 tartót
kaptam hozzá remélem szombaton hozzák azt is.
Válasz #242. hozzászólásra
Először a mértékegységeket,sorok számát,munkaszélességet,ha jól emlékszem. A Max-min riasztási szinteket. A kalibrációs érték az benne van gyárilag.
Utána már semmit
Válasz #240. hozzászólásra
Akkor valamit félre olvastam.Mikor bekapcsolod a kijelzőt
miket kell beállítani?
Válasz #223. hozzászólásra
Ezvteccik kimondottan csakhát ezek a mai elektronikák szeretnek megelleni és ledobni azt az ékszijjat ami nincs is rajtuk tehát könnyen lehet öngólt lőni ha beborul az elméje...
Mezőgazdaságban ahol hajtani kell ott pedig van hatás-ellenhatás kosz por mocsok rezgés vergődés minden, plusz szezonon kivül egér nélküli tároló sem sokhelyen van...
Én amig lehet maradnék a jól beváltaknál, ami egyébként egy új monosemben teljesedne ki...
Válasz #239. hozzászólásra
Nem kell megadni a sebességet.Úgy mész ahogy akarsz,én 11-el szoktam
Válasz #238. hozzászólásra
Igen angol nyelvű.Be kell ütni a vetési sebességet is?
És mi van ha gyorsabban vagy lassabban mész a beállított
értéknél?
Válasz #236. hozzászólásra
nem,viszonylag egyszerű
computertrac 350-es van hozzá?
Válasz #225. hozzászólásra
Van a Horsch-on is maglenyomató gumikerék épp a minap néztem axiáludvaron, ráadásul puha gumi történet.
Válasz #235. hozzászólásra
köszi a könyvbe meg van nekem is.Akkor az egyszerű lesz.
Ma átolvastam a könyveket de leszívtak teljesen a
monitor részét nem is értem.Bonyolult?
Válasz #234. hozzászólásra
Amit a könyve ír az jó. Én kalibráltam többször is szántőföldön és az jött ki. Most fejből nem tudom,de holnap meg tudom nézni
A jd vetőgép monitorjába milyen adat van
beütve a kalibrálásnál?Ha tudnátok segíteni
akkor nem szenvednék vele?
Tisztelt fórumozok!Keresek megvételre jd1750 se vetőgép könyvet, vagy kölcsönbe egy hétre. Segítségeteket előre is köszönöm!
Na ez már nem annyira kereskedő duma!
Én tavaly tököt vetettem, bérbe egy gazdának. Vak tárcsákat használtunk amiket mi fúrkáltunk ki. Először feláldoztunk egy tárcsát hogy kikísérletezzük a furat méretet aztán meg állítgattuk a vákumot.
Fél nap ment el mire tűrhetően összehoztuk.
Válasz #227. hozzászólásra
Nem...... de az élet ezt produkálta ! Vannak még csodák ! Egyébként én is a híve vagyok a pontosságnak. De nem tudnak többet lehozni a cimbiék...pedig az SPC t lecserélték monora. Akkor is most is max 130-140 mázsa/ ha (év függő) Ez van pedig még ez a tanult szakmája is. Na mindegy Hogy mért kell a spéci vetőgép....szeretnénk lazábban pontosabban vetni....no meg kellet a számla év végén ! Ezért lett én nem tagadom. Mondjuk szerencsések vagyunk. Földrajzilag lapos csatornákkal(vízzel teli) területeink vannak. Kedvez a kuknak szójának ! Mi azt szeretjük ha (átlagos aszályos) éveink vannak. Mivel az árak jobbak a termés a leg kutyább helyen is 70-80mázsa.
Válasz #228. hozzászólásra
Csak meg ne bukj a GMO vizsgálaton.. Rosszabb esetbe mikor már csodaszép az állományod..Itt a fórumos srácok tudnának mesélni igaz ök saját hibájukon kívül jártak így..
Uhhh,van itt pörgés rendesen...nem nagyon találtam külföldi mg fórúmot ami ennyire menne...DE NEHOGY MÁ átessünkalótúloldalára és majd a vetőgéppel "triőrözzük le" a vetőmagot ezután...Nem is érdekel mi van az itthoni vetőmag piacon,kimegyek Olaszországba és megveszem a leghosszabb FAO számú 600-as kukoricát (Feco kapaszkodj...)az olyan tökéletesen "milliméter pontos" ahogy kell...aztán bevizsgáltatom, turkáljanak benne ahogy akarnak...könyékig
Válasz #226. hozzászólásra
Az, hogy ilyen egyszer előfordul, az puszta véletlen műve.
Ha azonban ezzel azt akarnád sugalni, hoyg mindegy milyen gép veti, mert úgysem számít semmit, és az SPC is pont ugyanazt tudja, mint az itt emlegetett, uszonmilliós gépek, javaslom keress valamilyen kezelőorvost, és írass fel valamit...
az volt a röhej felvonultunk a csilli villi gépekkel, mellettünk SPC-vel vetettek s az is ugyanolyan termést produkált ÁÁÁ tiszta röhely volt az egész mikor mindenki ki volt akadva ezen !Válasz #224. hozzászólásra
-és miért nem lett Horsch , vagy lesz , van ?
Nekem az most jobban tetszik az miatt mint a Tempo , hogy van belőle 12 soros is , és egy kicsit szellősebb kialakítású .
Van a Horsch-on is ilyen mag lenyomó gumikerék mint a Tempo-n vagy a Monosem-en ?
Válasz #221. hozzászólásra
Nem kell itt félni , csak nem kell túlvariálni a dolgokat .
Beállítod a tőszámot , beteszed azt a tárcsát ami belevaló , és lehetőleg nem mész gyorsan , max 8 km/h-val ha számít a pontosság .
Ha nem számít annyira a pontosság akkor meg mehetsz akár 12-15km/h-val is jobb talajon , mert bírja azt is simán.
Ha meg megveszed ezt az eSET tárcsát akkor talán pontosabb is leszel és mehetsz gyorsan is nyugodtan.
Nem kell itt annyi mindent állítgatni meg vizsgázott mérnöknek lenni.
Válasz #216. hozzászólásra
nem érted a lényegét.
Az, hogy tudja hol van a mag konkrétan azt jelenti, hogy, ha folyamatoan figyeli, hogy milyen sebességgel halad radar alapján. Te beállítod, hogy pl. 20 cm-es tőtávot szeretnél. Magadod, hogy 30 furatos tárcsa van benne.
Ekkor tudja, hogy 12 fok elfordulásonként ejt ki egy szemet. Kiszámolja, hogy a 20 cm-t moundjuk 0.134 sec alatt teszi meg, így olyan tárcsafordulatot állít be, hogy ez alatt az idő alatt pontosan 12 fokot forduljon.
Eddig menne a mechanikus is. De: Innentől lép be az elektronika: visszaellenőrzi, hogy ténylegesen 20 cm-t mozdult-e el, és hogy ténylegesen 1 szem esett-e le, és korrigálja a fordulatszámot a mért értékekhez az elméleti helyett. Nyílván ezt nem 1 mag után, hanem elvégezett munka statisztikája alapján. Azaz ha előfordul duplázás, nyújtja a távot, ha kihagyás, akkor rövidíti. Beállíthatod azt is, hogy milyen mértékű hiba után javasoljon neked beállítás-változtatást pl. a vákumban, vagy haladási sebességben.
Így bár eltér a vetőgép, összeségében mindig marad a tőszám. Pl. ami nálunk volt Horsch tavaly, az 40 hektár átlagában szinte magra kijött, pedig alaktalan föld volt! (ehhez persze kellett automatikus sorelzárás is...)
Válasz #221. hozzászólásra
Ez is jól fog!! Csak kerits 1-2 JD vetőgépes havert ismeröst akit bár mikor bár mi apró témával fel tudsz hivni és nem csak hebeg habog hanem megmondja neked mindig a tutit!! Mert más különben lehetnek érdekes meglepetések..Én halottam ilyenekről csak azért nem irom le hogy nehogy be rezelj és a JD vetögépeket sem szeretném el áztatni..
Válasz #217. hozzászólásra
Kezdetek elretenteni ettől a vetőgéptől tényleg
ennyire tragikus a baj még nem vitték el a beszámított gépet,az jól vetett.
Válasz #214. hozzászólásra
Oké , persze tudunk a szabványról .
De ez ma senkit nem érdekel , mert tudják hogy kell és megveszik így is .
Például a legjobb mag az NK Neoma , de már most hiány cikk és hol van még a szezon ?
Magyarán ha kirostálnák úgy ahogy kell a vetőmagot , a fele területre se volna elég a mag mint amire igény van.
Hogy miért nem csinálnak annyi magot , ami még kirostálva is elég ? Azért mert egy világcég , és azt csinál amit akar , és ami neki könnyebb...
Erről nem a KITE az IKR , vagy mi tehetünk hanem a vetőmag gyártó.
http://www.haszon.hu/agrar/mezogepek/763-elektromos-meghajtasu-szemenkent-vet-gepek-.html Na feketén fehéren ! Tömören !
Válasz #211. hozzászólásra
Az új JD-k se különbek sajnos ezen a téren mint a 20 évesek...
Azért szeretjük mert erős , nehéz , jó mélyre rakja a magot bármilyen földön...
(de mind e mellett még pontatlan)
Válasz #213. hozzászólásra
A napraforgó vetés az tényleg sok fejtörést szokott okozni a srácoknak mire be hangolják a vetögépet.. Gyengébb idegzetüek már néha fel is adják..
Válasz #206. hozzászólásra
"-és a Slip-el mi van úgy 15km/h-nál rosszabb talajon?"
Ebben azért van valami, bár olyan sebességnél már nem beszélhetünk rosszabb talajról. Azért az alapvető, hogy ilyen sebességhez biliárdasztal kell, öklömnyi rögök nélkül. Semmi kifogásom a motoros meghajtás ellen, mert biztos kényelmesebb, csak ez a tudja hol a mag duma nekem olyan nagyon kereskedős átverős dumának hallatszik, meg igazából nem ezt tartom a tempo leglényegesebb részének. Ha ilyet akarnék venni, és 1 millával olcsóbban lenne mechanikus változat, valószínű azt venném inkább.
Válasz #210. hozzászólásra
Minden munkának meg van a normális sebessége ami a vetésnél szerintem 8-12 km/h ha valaki így nem halad nem a sebességet kell növelni hanem a munkagép szélességét.