Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak660 FtBenzin árak641 FtEUR411.69 FtUSD395.26 FtCHF435.92 FtGBP487.09 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz csabahegeszt #4291. hozzászólásáraa körmölés 1 nap alatt lezavarom papiron, oltani a doki szokott számlával, az oltóanyag számla a nevemre szól. Legyek ellen légyfogó zsinorok, vödrök vannak. Az idén megprobálok valami kitingátlót. Én permetezni szoktam Neocidollal vagy aminek éppen hivják. Sót ezt a 10kgs ásványi anyagos kockasót és üzetéskor ezt a vödrös üzetősót használom, mindkettőben van szelén. Amire figyelni kell az a 1737-s papir, amit le kell tölteni minden alkalommal, de azt megoldom másképp, ami nem publikus.
Válasz colizoli #4289. hozzászólásáraA körmölést azt magadnak csinálod?
Azt csak le kell írni hogy ma ennyi ,x nap ennyi?
Az oltás eleve doki esetleg is nálam a nagyobb oltásokat.
A legyek ellen mit használsz amit elfogadnak.
Fürdetni kell e vagy elég az oltás?
Ásványi anyagra mit gondol, szelénes nyalósó,vagy az a piros vödrös nyalóvitamin?
Nyirást magamnak csinálom.
100 db kb nekem is.
Válasz csabahegeszt #4262. hozzászólásáraNézd, 100 birkára kaptam 1.2 misit, amiért azért lehajolok, föleg úgy, hogy a kötelezetségeket amúgy is teljesitem, csak egy kis papirmunka járul hozzá. Állandó ellenörzés nincsen, mert nincs rá kapacitásuk. Az 5 éves tartam alatt 1x biztos megjelennek, ha akkor minden rendben volt, akkor utána békén hagynak, persz, ha nem akkor többször is a nyakadra fognak járni. Az elözőben sem volt ellenörzésem, így a következőben várom öket. De ha ellenöriznek, akkor mindent is ellenöriznek, szállitólevél, zöldkönyv, állatorvosi, számlák, telepi napló stb. De 2 nappal elötte szólnak, így rendbe tudod rakni, ha valami elmaradt.
Válasz csabahegeszt #4286. hozzászólására215 euró az 88000 ft = kb 12500ft / db és az előzőekben azt írtátok (lehet hogy , nem Te voltál akkor bocs ) hogy , 300-400ft / db . Több mint az anyajuh támogatás.
Válasz ttetudod #4285. hozzászólásáraEzt hogyan érted?
Állat egységenként 215 euró.
Az juhnál 7db egy egység.
Az kb 30 euró/db
Ha nem jól tudom akkor elnézést.
Válasz Agroporta #4263. hozzászólásáraKicsit tévedésben voltam a 210 euróval kapcsolatban.
Ez állat egységre èrtendő nem darab szàmra.
Belegondolva a dolgokba nekem nem ér annyit, hogy járjanak a nyakamra.
Amit meg kell csinálni azt úgy is megfogom és nekem senki ne mondja meg mikor mit csináljak.
Nincs alkalmazott ez a 100 körüli juh nem gazdálkodja ki a "juhászt "
Válasz dombailinda #4276. hozzászólásáraA moslék annyira nem jó neki főleg nem egy még teljesen ki nem fejlődött emésztőrendszernek,de valószínű nem az ha csak nem volt hasmenés napokkal előtte.Szelén hiány,köldök fertőzés esetén láz,bágyadtság napokkal előtte jelentkezik.Vagy az enterotoxémia ami kiüti ilyen hamar,vagy valamit elnyelt a takarmányból vagy amerre járt.Egy felnőtt juh csak akkor pusztul el enterotoxémiától ha előtte szegényes kaján van gyenge kondiba és bele szabadul a jóba hirtelen,vagy a nagyon dús legelőbe.Ha van több bárányod akkor érsemes oltani Covexin-nel.
Válasz Pisti09 #4274. hozzászólásáraSzálasat még nem evett, legalábbis nem láttuk. Az anya előtt volt takarmány meg széna.
A disznók moslékjába is bele tudott nyalni, az ilyen vegyes darás volt.
Válasz dombailinda #4273. hozzászólásáraNem mindig van előjel. Azt írtad jó kondiban volt akkor a szelén hiányra tippelek.Írják az enterotoxémiát de feltételezem az anyával együtt evett akkor annak is baja lenne. Ha több bárány is van ajánlatos leoltani őket.
Válasz dombailinda #4272. hozzászólásáraÉrtem,de arra lennék kíváncsi,hogy táp,abrak(kukorica,árpa),széna lucerna.Ezekeből kapott, evett?Mert az enterotoxémia végez vele úgy ,hogy aznap este még semmi gond reggelre meg vége.
Válasz Pisti09 #4271. hozzászólásáraAz anyja etette, mikor elfeledkezett magáról evés közben. Aztán mikor bekattant elrugdosta és én következtem a tápszerrel. Ezt ajánlották, nem volt alultáplált, kis buldózer volt.
Válasz dombailinda #4269. hozzászólásáraSzelén miatti szív és vázizom elfajulás szokta ilyen gyorsan elvinni de köldök fertőzés is lehet az kb 2-4 hétre jelentkezik.
Üdv mindenkinek!
Elpusztult egy hónapos kisbárányom, este még rendben volt, az anyja nem adott neki elég tejet, rugdalta, pótoltam tápszerrel. Szép kis kerek kisbárány volt, anyja Merinoi, apja Suffolk.
Külsőleg nem látszódott, hogy baja lenne. Mi lehetett ami elvitte ilyen hirtelenséggel?
Válasz Agroporta #4265. hozzászólásáraHa így nézzük senki nem menne bele. Ijesztőnek tűnik de szerintem csak a jó gazda gondosságával kell eljárni. Egy barom volt aki megfogalmazta.
Juhokra, kecskékre vonatkozólag íródott!
Környezeti vizsgálatok:
Biztosítanak az állatoknak fajuknak, koruknak és élettani
állapotuknak megfelelő teljes értékű és elegendő mennyiségű
táplálékot?
Csak olyan takarmányt és folyadékot adnak az állatoknak,
amelyek nem okoznak szenvedést vagy fájdalmat?
Az etető- és itatóberendezés kialakítása, elhelyezése okoz vagy
eredményez sérülést az állatnak?
Az etető- és itatóberendezés kialakítása, elhelyezése okozhatja
vagy eredményezheti a víz vagy a takarmány kontaminációját
káros anyagokkal?
Az etető- és itatóberendezés állapota okozhat vagy
eredményezhet sérülést az állatnak?
Az etető- és itatóberendezés elhelyezése okozhat vagy
eredményezhet sérülést az állatnak a takarmányért történő
versengés miatt?
Az állatokat megetetik fiziológiai szükségleteinek megfelelő
időközönként?
Folyamatosan biztosított az állatoknak ivóvíz vagy más
folyadék felvételének lehetősége?
Csoportosan tartott borjak?, ( ki fogalmazta meg ezt a mondatot? ) amelyek nem ad libitum etetésűek
vagy nem automatikus működésű takarmányellátó
berendezésből esznek, a csoport többi tagjával azonos időben
jutnak takarmányhoz?
A borjak (?) ezt is ? a születésüket követően haladéktalanul föcstejhez
juthatnak
A megkötött vagy zárt helyen tartott állatoknak is
rendelkezésre áll elegendő férőhely élettani és etológiai
szükségletei kielégítésére?
Van lekötve állat? Milyen célból? A lekötés módja nem okoz
sérülést, fulladást, szenvedést az állatnak?
Azok az anyagok, berendezések, felületek, amelyekkel az
állatok érintkeznek:
– ártalmatlanok?
– alaposan tisztíthatók?
– alaposan fertőtleníthetők?
– nem okoznak sérülést az állatoknak?
– nem tűzveszélyesek?
Elvégzik az épületek, berendezések karbantartását úgy, hogy
ne legyenek az állatoknak esetleges sérülést okozó éles sarkok,
kiszögellések?
A padozat csúszásmentes, szilárd, egyenletes, stabil, jó
vízelvezető képességű, ártalmatlan, tiszta, almozott?
Megfelel az állatok igényeinek az épület:
– szellőzése?
– hőmérséklete?
– relatív páratartalma?
– porkoncentrációja?
– a levegő gázösszetevőinek koncentrációja?
A zajszint a lehető legkisebb?
Az állatok szokásainak és fiziológiai szükségleteinek megfelelő
természetes vagy mesterséges megvilágítást biztosítanak?
Szabadtartás esetén biztosítanak az állatoknak olyan területet
vagy létesítményt, ahol azok az időjárás kedvezőtlen hatásai
ellen védelmet találnak?
Szabadtartás esetén megfelelő védelmet biztosítanak a
ragadozók vagy kóbor állatok ellen?
Szabadtartás esetén megfelelő védelmet biztosítanak az
egészséget veszélyeztető egyéb kockázatok ellen?
Az elektromos berendezések érintésvédelmi szempontból
biztonságosak?
Ellenőrzik legalább naponta egyszer azokat a gépi
berendezéseket, amelyek az állatok egészségének megőrzése
szempontjából fontosak?
A gépi berendezések meghibásodása esetén hozzálátnak
haladéktalanul a hiba kijavításához, vagy tesznek más
megfelelő lépéseket az állatok egészségének és jóllétének
megőrzésére?
Van az épületekben tűzjelző berendezés?
Végeznek-e szarvtalanítást?
Végeznek-e farokcsonkítást?
Végeznek-e herélést?
Végeznek-e rendszeres körmözést?
Végeznek-e rendszeres lábvég-fürösztést?
Alkalmaznak-e olyan természetes vagy mesterséges tenyésztési
eljárást vagy tenyésztési programot, amely bármely állatnak
szenvedést vagy sérülést okozhat (kivéve azon szükséges
beavatkozásokat, amelyek csak minimális vagy pillanatnyi
szenvedést vagy sérülést okoznak)?
Kényszerítenek-e olyan teljesítményre állatot, amely
meghaladja a tőle elvárható mértéket figyelemmel fajára,
fajtájára, korára, egészségi állapotára?
Tartanak-e valamilyen állatot bemutatási céllal úgy, hogy az
károsítja egészségét vagy jóllétét?
Van megfelelő hely szükség esetén a sérült vagy beteg állatok
elkülönítésére?
Elkülönítik a beteg vagy sérült állatokat?
Szükség esetén biztosítanak száraz és kényelmes almot az így
elkülönített állatoknak?
Van kijárási lehetőség legelőre, karámba?
Részesültek az állatokkal foglalkozó személyek állatvédelmi
oktatásban? (útmutatás az állatok ellátásához és a
mezőgazdasági haszonállattartás jogszabályi rendelkezései)
Ellenőrzik az állatokat naponta legalább egyszer?
Biztosított megfelelő erősségű fix vagy hordozható fényforrás
az állatok bármely időpontban történő ellenőrzéséhez?
Minden sérülésre vagy betegségre gyanús állatot késedelem
nélkül ellátnak?
A gondozók a felmerülő állategészségügyi problémák esetén
haladéktalanul kérik az állatorvos közreműködését?
Naprakészen vezetik az állomány-nyilvántartást (állatok
beérkezése, kikerülése, elhullása, elhullások okai)?
Naprakészen vezetik a gyógykezelési naplót?
Naprakészen vezetik a takarmányozási/termelési naplót?
Vezetnek naprakész nyilvántartást az állatok rendszeres
ellenőrzéséről és az elvégzett kezelésekről?
Vezetnek naprakész nyilvántartást a berendezések rendszeres
ellenőrzéséről és az elvégzett javításokról?
A fenti nyilvántartásokat legalább öt évig megőrzik?
Készítettek-e kiürítési tervet tűz vagy egyéb havaria esetére?
Válasz ttetudod #4264. hozzászólásáraÁllat alapú vizsgálatok:
Állategyedeken végzendő vizsgálatok:
· sántaság, ízületi és lábvég-gyulladások
· testfelületi sérülések száma, mérete
· köhögés, orrfolyás,
· hasmenés
· hüvelyi folyás
· bendőfelfúvódás
Állományszintű vizsgálatok:
· telepi mortalitás
Agresszív viselkedési formák jelenléte
Emberrel való kapcsolat
· félelem az embertől/érdeklődés
Előfordul-e
· gyapjúrágás,
· farok- és körömrágás
Milyen mértékű az állatok testszennyezettsége?
Láthatók a fokozott hőszabályozás jelei az állatokon? (pl.
lihegés vagy összebújás)
A terelő utakon az állatok elcsúsznak, elesnek, megtorpannak,
visszafordulnak?
Ha az állatok mozgásszabadságát korlátozzák, ez nem okoz
szenvedést vagy sérülést?
Van az állatoknak lehetősége a kijárásra legelőre vagy
karámba?
A vizsgált állatok testtömeg-indexe az adott életkornak és
életállapotnak megfelelő?
Válasz Agroporta #4263. hozzászólásáraÉn azt olvastam hogy, évi 2x körmölés kell 3 ásványi kiegészítős só , bélsár vizsgálat , külső belső paraziták elleni oltás ezeket egyébként is ajánlott csinálni.
Válasz csabahegeszt #4262. hozzászólásáraszia! nos a leirat hasonlóképpen mint a Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv napi leirásainak megfelelően az állattartó telepen minden állategészségügyi, takarmányozási és állatjóléti előirást be kell tartani, a dolgozókkal be kell tartatni. hogy ez a 210 eurós támogatást megéri-e? Éves oktatás tartatása a telep dolgozóinak, illetve a munkahelyre való belépéskor. Bizony egy ilyen dolog, pénzt kell erre kiadni, gondolom, h v alkalmazni kell dolgozóként, vagy külsős vállalkozóként aki ezen feladatokat elvégzését leellenőrzi, mert ha nem jól történik valami, az eu nem fizeti ki a támogatást.ugyanúgy mint a földművelőknél. de ha valaki többet tud a témáról én is várom a visszajelzését.
Haligali mindenki.
Kérdésem az lenne hogy van olyan juh tartó itt aki pályázót állat jólétire?
Meg éri e az àllandó ellenőrzés miatt vállalni?
Most januárban indul, gondolkozom rajta.
De ér e az a 210 euró annyit!
Mi az amit ellenőriznek?
Kinél kell benyújtani a kérelmet?
Ha valakinek van tapasztalata és megosztanà meg köszöném.
Válasz csabahegeszt #4257. hozzászólására2 probléma.
1. a sorozatos vetélést ha clamidia okozza a vemhesség utolsó harmadában történik és nem teljesen érett bárányok születnek. ( vékony csontozat lábak , csuka fej) általában idegen fertőzött állat bekerülésekor vagy rossz kondiban lévő állományokra jellemző ( ez nálad asszem nem áll fenn) van rá vakcina de tudomásom szerint már elkéstél mert hamarabb kellett volna oltani de kérdezd meg az állatorvost.
2. hüvely , vagy méh előesés . Közvetlenül ellés előtt már ki tőgyelt birkáknál fordul elő .Jó kondiban lévő vagy lédús takarmány etetése során jellemző ha mindjárt bevarrod esetleg menthető de nagyon kevés esély van rá. A szervezet CA- P arányának felborulása okozza.
Megelőzni célszerű kalcium tartalmú takarmánykiegészítővel PL. CALGOFOS vízben oldható csak beleöntöd az ivóvízbe. Az állatorvossal egyeztesd.
Sok sikert!!!
Válasz csabahegeszt #4259. hozzászólásáraNekem is volt amíg úgy abrakoltam,de mióta bentabrakolnak betonvájúba ez a tolakodás megszűnt.A vérvétel megfogja mutatni ha van baj,aztán tudod kezelni van vakcina mindenre még ha nem is 100% Az abrakolást meg ha tudod old meg bent ha van hely.
Válasz Pisti09 #4258. hozzászólásáraSzerintem még egy hónap lett volna hátra. De lehet az ajtón mikor jönnek ki megnyomtàk.
Sietnek az abrakra.
Elég sok a nehéz vemhes idáig 2db 1 es ellés volt.
25 db van ami ellett idáig, még vagy 30db fog de olyan nagy hasa van mindnek szívem szerint ki se engedném őket.
Válasz csabahegeszt #4257. hozzászólásáraA 3 vetélésből a bárányok milyenek voltak,mennyi idő lett volna nekik hátra az teljes fejlettségig?A 3as bárányból annyira nem gáz ha a harmadik nem marad meg,ha csak nem akarod cumiztatni.Egyébként szűkös hely mármint a juhban,a másik kettő elszívta a tápanyagot és azért satnya a harmadik,+ Q láz vagy chlamydia.
Nem a mostani téma lenne a kérdésem.
Volt egy juhom aminek kijött a báránytartója.
Össze öltöttem két helyen a pérát.
Eljött a magzat víz ki is szakadt szépen a cérna,de a bárány az nem jött ki.
Bele nyúltam és nem értem el a bárányt.
El is pusztult a juh.
Kapott oxitocint is.
Végül is a kérdésem az lenne ki hogyan szokta ezt megoldani?
Volt farfekvéses tavaly az az anya is kampec,volt hogy a fej hátramaradt azt sikerült kihuzni az anya megmaradt bárány kampec.
Van valami megoldás erre?
Most van már 2db 3as ellésem a 3ik nincs kifejlődve nálatok is van ilyen gond?
Volt 3db vetélés mind iker lett volna az egyik már mumifikálodva volt a másik kifejlődöt.
Doki januárban vérvétel azt mondja az kimutatja a vírust ha az miatt van.
Nem etetek penész takarmányt.
Elméletileg a kukorica sem volt toxinos.
Idegesít mert azért már 8db bárány oda ami nem kevés pénz mostanában.
Válasz Lukács György #4255. hozzászólásáraNincs ideje bemelegedni mert feletetem velük.Nem akarom a hodályba etetni pont a bárány miatt,a fias juh sose eszik köretetőből mert a bárány belemászik,bele piszkít ami rosszabb soha nem szokik a tápra.Le verem az annyáról a bárányt és kint kapják majd a juhok a szenázst így annyit eszik amennyit bír,így még több tej lehet és kevesebb tápot kell etetnem.Gondolom én.
Válasz Pisti09 #4254. hozzászólásáraTakarmányváltást fokozatosan csinálunk. Mindig kapnak száraz takarmányt is (széna, szalma) a szilázshoz, de csak szálalgatják. Könnyen emészthető, könnyű lekérődzni, többet víz van benne és többet is eszik belőle. Jobban tejelnek az anyák tőle, választás előtt el kell venni tőlük, mert nehezen apasztanak el. Hodályban etetve bemelegszik, hamarabb romlik, ezért vagy annyit adsz nekik ami elfogy 1-2 nap alatt, vagy ki kell szedni előlük . Hátránya még, hogy a köretetőbe a bárány belemászik és agyonnyomhatják, vagy ráomlik és megfullad, illetve a bárányok is nagyon szeretik és a báránytáppal együtt sok lehet a fehérje. Liszterózis okozhat problémát, ha a terület ahonnan származik a takarmány fertőzött , de ha már eteted úgyis látod, hogy ok vagy nem ok.
Válasz Lukács György #4253. hozzászólásáraEtetőút az nincs,mert akkor már kiosztó kocsi is kéne vagy bálabontó :) De köretető az van,tehát abba akkor szabadon lehet.Engedtétek egyből rá a birkát vagy volt hozzászokatás.Tejtermelésben,báránynevelésben mi a tapasztalat e téren,jobb mint ha száraz takarmányt kapnának?
Válasz Pisti09 #4251. hozzászólásáraSzia! Évek óta csináljuk, nem fúvódik fel. A jó minőségű szilázs és szenázs könnyen emészthető. Megőrülnek érte, ezért arra kell figyelni, hogy elég etető legyen és mindegyik hozzáférjen, különben egymás hátára ugrálnak és lefullad aki alulra kerül. Ha van rá lehetőség, az etetőút a legjobb.
Válasz subikiss #4245. hozzászólásáraSzerintem kérjél vásárlás előtt próbára gépet/demó/ valószínű hogy, fordulásnál felgyűri a trágyát, (ha nem ívben fordulsz)
A kicsi tengelytáv és súly miatt orra rántja a bála. Opció lehet kis japán traktor. Évek óta azzal takarmányozok Janmar 24le előtte csúszó kormányzású volt de ez jobb.
Sziasztok.Van olyan köztetek aki etet lucerna szenázst + olyan aki ezt
ad libitum eteti köretetőből?Lehet e vagy nem,ha igen hogyan?"Túl sok" bálám van csomagolva és a fias juh többet is megenne mint amennyit bevillázok.
Válasz Gumóka #4248. hozzászólásáraNem, egyrészt, súlyra jelentősen nagyobb, bár lehet elmenne a ganén, másrészt szélességre, hosszúságra, magasságra is nagyobb, gané felnő akkor azért nem sok belmagasság marad.
Válasz subikiss #4247. hozzászólásáraIlyenből a nagyobb, fülkés nem lenne opció?
Mint az unirak 600 jellegű pl.
Azt jobban ki tudnád használni sztem, ha már beruházol, legyen sokoldalúbb gép .
Erre gondoltam. Nálunk most az a technológia, hogy a szinbe berakjuk a széna körbálát köretetőbe, az ugye előttük van mindig, reggelente pedig villázunk be nekik csomagolt finomságot, egy etetőbe kb 6-8 villával mikor hogy fér. 500 as állomány, 60x10 méteres hodályok, ezzel a géppel gondolatom szerint nagyjából egy etetőbe valót be is tudnék vinni, mozgékony, el is fér elvileg a hodályban, gyorsabb is lenne és nyilván könnyebb is lenne.
Üdv. Használ-e valaki legkissebb (hátulról ráállós) minirakodót takarmányozásra, vagy esetleg van tudomása olyan telepről ahol használnak? Nem bála mozgatásra, takarításra gondolok, hanem villa kiváltása lenne a cél.
Válasz annabe0704 #4242. hozzászólásáramikor drankával lekeccelik a bárnnyokat. a fakkolás a gyapjúszálak lazítása fakpóna segítségével; fakkba eresztést jelent
4292 hozzászólás
Válasz csabahegeszt #4291. hozzászólásáraa körmölés 1 nap alatt lezavarom papiron, oltani a doki szokott számlával, az oltóanyag számla a nevemre szól. Legyek ellen légyfogó zsinorok, vödrök vannak. Az idén megprobálok valami kitingátlót. Én permetezni szoktam Neocidollal vagy aminek éppen hivják. Sót ezt a 10kgs ásványi anyagos kockasót és üzetéskor ezt a vödrös üzetősót használom, mindkettőben van szelén. Amire figyelni kell az a 1737-s papir, amit le kell tölteni minden alkalommal, de azt megoldom másképp, ami nem publikus.
Válasz colizoli #4289. hozzászólásáraA körmölést azt magadnak csinálod?
Azt csak le kell írni hogy ma ennyi ,x nap ennyi?
Az oltás eleve doki esetleg is nálam a nagyobb oltásokat.
A legyek ellen mit használsz amit elfogadnak.
Fürdetni kell e vagy elég az oltás?
Ásványi anyagra mit gondol, szelénes nyalósó,vagy az a piros vödrös nyalóvitamin?
Nyirást magamnak csinálom.
100 db kb nekem is.
Válasz colizoli #4289. hozzászólásáraAnno úgy volt, hogy minden ötödiket ellenőríztek.
Azt jövőre is.
Aztán békén hagyták.
Ha gond volt, akkor büntetésként sűrűbben is mentek.
És az esetek többségében jóindulatúak voltak.
Én 1994-ben az elsők közt kezdtem.
Mint termelő és mint szaktanácsadó.
Válasz csabahegeszt #4262. hozzászólásáraNézd, 100 birkára kaptam 1.2 misit, amiért azért lehajolok, föleg úgy, hogy a kötelezetségeket amúgy is teljesitem, csak egy kis papirmunka járul hozzá. Állandó ellenörzés nincsen, mert nincs rá kapacitásuk. Az 5 éves tartam alatt 1x biztos megjelennek, ha akkor minden rendben volt, akkor utána békén hagynak, persz, ha nem akkor többször is a nyakadra fognak járni. Az elözőben sem volt ellenörzésem, így a következőben várom öket. De ha ellenöriznek, akkor mindent is ellenöriznek, szállitólevél, zöldkönyv, állatorvosi, számlák, telepi napló stb. De 2 nappal elötte szólnak, így rendbe tudod rakni, ha valami elmaradt.
Válasz ttetudod #4287. hozzászólásáraSzerintem én olyat nem írtam.
Ha igen lehet részeg voltam.
Válasz csabahegeszt #4286. hozzászólására215 euró az 88000 ft = kb 12500ft / db és az előzőekben azt írtátok (lehet hogy , nem Te voltál akkor bocs ) hogy , 300-400ft / db . Több mint az anyajuh támogatás.
Válasz ttetudod #4285. hozzászólásáraEzt hogyan érted?
Állat egységenként 215 euró.
Az juhnál 7db egy egység.
Az kb 30 euró/db
Ha nem jól tudom akkor elnézést.
Válasz csabahegeszt #4280. hozzászólásáraNézz utána az összegnek!!!
Válasz Ádám05 #4282. hozzászólásáraSzerintem akkor, csak az állatállomány változását és a hozzá kapcsolódó tárgya tárolást.
Válasz subikiss #4245. hozzászólásáraÉn gondolkodtam már ilyen építésén, akkor akadtam rá erre a csatornára:
Nyilván lehetne gyorsabb, nagyobb súlyú, de szerintem jobban megéri egy ilyet építeni otthon, mint venni egy újat
Aki EK-ben csak állatot adott be ami az ENAR-ben szerepel , de területet nem, annak milyen Gazdálkodási Napló kötelezettsége van?
Válasz csabahegeszt #4280. hozzászólásárasemmi baj, ezért jó, ha az ember informálódik minden irányból. ez nevetségesen kevés összeg igy.
Válasz Agroporta #4263. hozzászólásáraKicsit tévedésben voltam a 210 euróval kapcsolatban.
Ez állat egységre èrtendő nem darab szàmra.
Belegondolva a dolgokba nekem nem ér annyit, hogy járjanak a nyakamra.
Amit meg kell csinálni azt úgy is megfogom és nekem senki ne mondja meg mikor mit csináljak.
Nincs alkalmazott ez a 100 körüli juh nem gazdálkodja ki a "juhászt "
Válasz _NB_ #4278. hozzászólásáraMegelőztél, épp most néztem végig.
Bárányból Birka - A juhász egy éve
Csorba Dániel
Válasz dombailinda #4276. hozzászólásáraA moslék annyira nem jó neki főleg nem egy még teljesen ki nem fejlődött emésztőrendszernek,de valószínű nem az ha csak nem volt hasmenés napokkal előtte.Szelén hiány,köldök fertőzés esetén láz,bágyadtság napokkal előtte jelentkezik.Vagy az enterotoxémia ami kiüti ilyen hamar,vagy valamit elnyelt a takarmányból vagy amerre járt.Egy felnőtt juh csak akkor pusztul el enterotoxémiától ha előtte szegényes kaján van gyenge kondiba és bele szabadul a jóba hirtelen,vagy a nagyon dús legelőbe.Ha van több bárányod akkor érsemes oltani Covexin-nel.
Válasz Pisti09 #4274. hozzászólásáraSzálasat még nem evett, legalábbis nem láttuk. Az anya előtt volt takarmány meg széna.
A disznók moslékjába is bele tudott nyalni, az ilyen vegyes darás volt.
Válasz dombailinda #4273. hozzászólásáraNem mindig van előjel. Azt írtad jó kondiban volt akkor a szelén hiányra tippelek.Írják az enterotoxémiát de feltételezem az anyával együtt evett akkor annak is baja lenne. Ha több bárány is van ajánlatos leoltani őket.
Válasz dombailinda #4272. hozzászólásáraÉrtem,de arra lennék kíváncsi,hogy táp,abrak(kukorica,árpa),széna lucerna.Ezekeből kapott, evett?Mert az enterotoxémia végez vele úgy ,hogy aznap este még semmi gond reggelre meg vége.
Válasz ttetudod #4270. hozzászólásáraEzeknek sincs semmilyen előjele?
Válasz Pisti09 #4271. hozzászólásáraAz anyja etette, mikor elfeledkezett magáról evés közben. Aztán mikor bekattant elrugdosta és én következtem a tápszerrel. Ezt ajánlották, nem volt alultáplált, kis buldózer volt.
Válasz dombailinda #4269. hozzászólásáraMit kapott a tápszer mellett enni?
Válasz dombailinda #4269. hozzászólásáraSzelén miatti szív és vázizom elfajulás szokta ilyen gyorsan elvinni de köldök fertőzés is lehet az kb 2-4 hétre jelentkezik.
Üdv mindenkinek!
Elpusztult egy hónapos kisbárányom, este még rendben volt, az anyja nem adott neki elég tejet, rugdalta, pótoltam tápszerrel. Szép kis kerek kisbárány volt, anyja Merinoi, apja Suffolk.
Külsőleg nem látszódott, hogy baja lenne. Mi lehetett ami elvitte ilyen hirtelenséggel?
Válasz ttetudod #4267. hozzászólásáraEz eu-s normativa. Azok a tintahuszárok is mindenhez is értenek, csakhogy szivassák az embereket
Válasz Agroporta #4265. hozzászólásáraHa így nézzük senki nem menne bele. Ijesztőnek tűnik de szerintem csak a jó gazda gondosságával kell eljárni. Egy barom volt aki megfogalmazta.
Juhokra, kecskékre vonatkozólag íródott!
Környezeti vizsgálatok:
Biztosítanak az állatoknak fajuknak, koruknak és élettani
állapotuknak megfelelő teljes értékű és elegendő mennyiségű
táplálékot?
Csak olyan takarmányt és folyadékot adnak az állatoknak,
amelyek nem okoznak szenvedést vagy fájdalmat?
Az etető- és itatóberendezés kialakítása, elhelyezése okoz vagy
eredményez sérülést az állatnak?
Az etető- és itatóberendezés kialakítása, elhelyezése okozhatja
vagy eredményezheti a víz vagy a takarmány kontaminációját
káros anyagokkal?
Az etető- és itatóberendezés állapota okozhat vagy
eredményezhet sérülést az állatnak?
Az etető- és itatóberendezés elhelyezése okozhat vagy
eredményezhet sérülést az állatnak a takarmányért történő
versengés miatt?
Az állatokat megetetik fiziológiai szükségleteinek megfelelő
időközönként?
Folyamatosan biztosított az állatoknak ivóvíz vagy más
folyadék felvételének lehetősége?
Csoportosan tartott borjak?, ( ki fogalmazta meg ezt a mondatot? ) amelyek nem ad libitum etetésűek
vagy nem automatikus működésű takarmányellátó
berendezésből esznek, a csoport többi tagjával azonos időben
jutnak takarmányhoz?
A borjak (?) ezt is ? a születésüket követően haladéktalanul föcstejhez
juthatnak
A megkötött vagy zárt helyen tartott állatoknak is
rendelkezésre áll elegendő férőhely élettani és etológiai
szükségletei kielégítésére?
Van lekötve állat? Milyen célból? A lekötés módja nem okoz
sérülést, fulladást, szenvedést az állatnak?
Azok az anyagok, berendezések, felületek, amelyekkel az
állatok érintkeznek:
– ártalmatlanok?
– alaposan tisztíthatók?
– alaposan fertőtleníthetők?
– nem okoznak sérülést az állatoknak?
– nem tűzveszélyesek?
Elvégzik az épületek, berendezések karbantartását úgy, hogy
ne legyenek az állatoknak esetleges sérülést okozó éles sarkok,
kiszögellések?
A padozat csúszásmentes, szilárd, egyenletes, stabil, jó
vízelvezető képességű, ártalmatlan, tiszta, almozott?
Megfelel az állatok igényeinek az épület:
– szellőzése?
– hőmérséklete?
– relatív páratartalma?
– porkoncentrációja?
– a levegő gázösszetevőinek koncentrációja?
A zajszint a lehető legkisebb?
Az állatok szokásainak és fiziológiai szükségleteinek megfelelő
természetes vagy mesterséges megvilágítást biztosítanak?
Szabadtartás esetén biztosítanak az állatoknak olyan területet
vagy létesítményt, ahol azok az időjárás kedvezőtlen hatásai
ellen védelmet találnak?
Szabadtartás esetén megfelelő védelmet biztosítanak a
ragadozók vagy kóbor állatok ellen?
Szabadtartás esetén megfelelő védelmet biztosítanak az
egészséget veszélyeztető egyéb kockázatok ellen?
Az elektromos berendezések érintésvédelmi szempontból
biztonságosak?
Ellenőrzik legalább naponta egyszer azokat a gépi
berendezéseket, amelyek az állatok egészségének megőrzése
szempontjából fontosak?
A gépi berendezések meghibásodása esetén hozzálátnak
haladéktalanul a hiba kijavításához, vagy tesznek más
megfelelő lépéseket az állatok egészségének és jóllétének
megőrzésére?
Van az épületekben tűzjelző berendezés?
Végeznek-e szarvtalanítást?
Végeznek-e farokcsonkítást?
Végeznek-e herélést?
Végeznek-e rendszeres körmözést?
Végeznek-e rendszeres lábvég-fürösztést?
Alkalmaznak-e olyan természetes vagy mesterséges tenyésztési
eljárást vagy tenyésztési programot, amely bármely állatnak
szenvedést vagy sérülést okozhat (kivéve azon szükséges
beavatkozásokat, amelyek csak minimális vagy pillanatnyi
szenvedést vagy sérülést okoznak)?
Kényszerítenek-e olyan teljesítményre állatot, amely
meghaladja a tőle elvárható mértéket figyelemmel fajára,
fajtájára, korára, egészségi állapotára?
Tartanak-e valamilyen állatot bemutatási céllal úgy, hogy az
károsítja egészségét vagy jóllétét?
Van megfelelő hely szükség esetén a sérült vagy beteg állatok
elkülönítésére?
Elkülönítik a beteg vagy sérült állatokat?
Szükség esetén biztosítanak száraz és kényelmes almot az így
elkülönített állatoknak?
Van kijárási lehetőség legelőre, karámba?
Részesültek az állatokkal foglalkozó személyek állatvédelmi
oktatásban? (útmutatás az állatok ellátásához és a
mezőgazdasági haszonállattartás jogszabályi rendelkezései)
Ellenőrzik az állatokat naponta legalább egyszer?
Biztosított megfelelő erősségű fix vagy hordozható fényforrás
az állatok bármely időpontban történő ellenőrzéséhez?
Minden sérülésre vagy betegségre gyanús állatot késedelem
nélkül ellátnak?
A gondozók a felmerülő állategészségügyi problémák esetén
haladéktalanul kérik az állatorvos közreműködését?
Naprakészen vezetik az állomány-nyilvántartást (állatok
beérkezése, kikerülése, elhullása, elhullások okai)?
Naprakészen vezetik a gyógykezelési naplót?
Naprakészen vezetik a takarmányozási/termelési naplót?
Vezetnek naprakész nyilvántartást az állatok rendszeres
ellenőrzéséről és az elvégzett kezelésekről?
Vezetnek naprakész nyilvántartást a berendezések rendszeres
ellenőrzéséről és az elvégzett javításokról?
A fenti nyilvántartásokat legalább öt évig megőrzik?
Készítettek-e kiürítési tervet tűz vagy egyéb havaria esetére?
Válasz ttetudod #4264. hozzászólásáraÁllat alapú vizsgálatok:
Állategyedeken végzendő vizsgálatok:
· sántaság, ízületi és lábvég-gyulladások
· testfelületi sérülések száma, mérete
· köhögés, orrfolyás,
· hasmenés
· hüvelyi folyás
· bendőfelfúvódás
Állományszintű vizsgálatok:
· telepi mortalitás
Agresszív viselkedési formák jelenléte
Emberrel való kapcsolat
· félelem az embertől/érdeklődés
Előfordul-e
· gyapjúrágás,
· farok- és körömrágás
Milyen mértékű az állatok testszennyezettsége?
Láthatók a fokozott hőszabályozás jelei az állatokon? (pl.
lihegés vagy összebújás)
A terelő utakon az állatok elcsúsznak, elesnek, megtorpannak,
visszafordulnak?
Ha az állatok mozgásszabadságát korlátozzák, ez nem okoz
szenvedést vagy sérülést?
Van az állatoknak lehetősége a kijárásra legelőre vagy
karámba?
A vizsgált állatok testtömeg-indexe az adott életkornak és
életállapotnak megfelelő?
Válasz Agroporta #4263. hozzászólásáraÉn azt olvastam hogy, évi 2x körmölés kell 3 ásványi kiegészítős só , bélsár vizsgálat , külső belső paraziták elleni oltás ezeket egyébként is ajánlott csinálni.
Válasz csabahegeszt #4262. hozzászólásáraszia! nos a leirat hasonlóképpen mint a Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv napi leirásainak megfelelően az állattartó telepen minden állategészségügyi, takarmányozási és állatjóléti előirást be kell tartani, a dolgozókkal be kell tartatni. hogy ez a 210 eurós támogatást megéri-e? Éves oktatás tartatása a telep dolgozóinak, illetve a munkahelyre való belépéskor. Bizony egy ilyen dolog, pénzt kell erre kiadni, gondolom, h v alkalmazni kell dolgozóként, vagy külsős vállalkozóként aki ezen feladatokat elvégzését leellenőrzi, mert ha nem jól történik valami, az eu nem fizeti ki a támogatást.ugyanúgy mint a földművelőknél. de ha valaki többet tud a témáról én is várom a visszajelzését.
Haligali mindenki.
Kérdésem az lenne hogy van olyan juh tartó itt aki pályázót állat jólétire?
Meg éri e az àllandó ellenőrzés miatt vállalni?
Most januárban indul, gondolkozom rajta.
De ér e az a 210 euró annyit!
Mi az amit ellenőriznek?
Kinél kell benyújtani a kérelmet?
Ha valakinek van tapasztalata és megosztanà meg köszöném.
Válasz csabahegeszt #4257. hozzászólására2 probléma.
1. a sorozatos vetélést ha clamidia okozza a vemhesség utolsó harmadában történik és nem teljesen érett bárányok születnek. ( vékony csontozat lábak , csuka fej) általában idegen fertőzött állat bekerülésekor vagy rossz kondiban lévő állományokra jellemző ( ez nálad asszem nem áll fenn) van rá vakcina de tudomásom szerint már elkéstél mert hamarabb kellett volna oltani de kérdezd meg az állatorvost.
2. hüvely , vagy méh előesés . Közvetlenül ellés előtt már ki tőgyelt birkáknál fordul elő .Jó kondiban lévő vagy lédús takarmány etetése során jellemző ha mindjárt bevarrod esetleg menthető de nagyon kevés esély van rá. A szervezet CA- P arányának felborulása okozza.
Megelőzni célszerű kalcium tartalmú takarmánykiegészítővel PL. CALGOFOS vízben oldható csak beleöntöd az ivóvízbe. Az állatorvossal egyeztesd.
Sok sikert!!!
Válasz csabahegeszt #4259. hozzászólásáraNekem is volt amíg úgy abrakoltam,de mióta bentabrakolnak betonvájúba ez a tolakodás megszűnt.A vérvétel megfogja mutatni ha van baj,aztán tudod kezelni van vakcina mindenre még ha nem is 100% Az abrakolást meg ha tudod old meg bent ha van hely.
Válasz Pisti09 #4258. hozzászólásáraSzerintem még egy hónap lett volna hátra. De lehet az ajtón mikor jönnek ki megnyomtàk.
Sietnek az abrakra.
Elég sok a nehéz vemhes idáig 2db 1 es ellés volt.
25 db van ami ellett idáig, még vagy 30db fog de olyan nagy hasa van mindnek szívem szerint ki se engedném őket.
Válasz csabahegeszt #4257. hozzászólásáraA 3 vetélésből a bárányok milyenek voltak,mennyi idő lett volna nekik hátra az teljes fejlettségig?A 3as bárányból annyira nem gáz ha a harmadik nem marad meg,ha csak nem akarod cumiztatni.Egyébként szűkös hely mármint a juhban,a másik kettő elszívta a tápanyagot és azért satnya a harmadik,+ Q láz vagy chlamydia.
Nem a mostani téma lenne a kérdésem.
Volt egy juhom aminek kijött a báránytartója.
Össze öltöttem két helyen a pérát.
Eljött a magzat víz ki is szakadt szépen a cérna,de a bárány az nem jött ki.
Bele nyúltam és nem értem el a bárányt.
El is pusztult a juh.
Kapott oxitocint is.
Végül is a kérdésem az lenne ki hogyan szokta ezt megoldani?
Volt farfekvéses tavaly az az anya is kampec,volt hogy a fej hátramaradt azt sikerült kihuzni az anya megmaradt bárány kampec.
Van valami megoldás erre?
Most van már 2db 3as ellésem a 3ik nincs kifejlődve nálatok is van ilyen gond?
Volt 3db vetélés mind iker lett volna az egyik már mumifikálodva volt a másik kifejlődöt.
Doki januárban vérvétel azt mondja az kimutatja a vírust ha az miatt van.
Nem etetek penész takarmányt.
Elméletileg a kukorica sem volt toxinos.
Idegesít mert azért már 8db bárány oda ami nem kevés pénz mostanában.
Válasz Lukács György #4255. hozzászólásáraNincs ideje bemelegedni mert feletetem velük.Nem akarom a hodályba etetni pont a bárány miatt,a fias juh sose eszik köretetőből mert a bárány belemászik,bele piszkít ami rosszabb soha nem szokik a tápra.Le verem az annyáról a bárányt és kint kapják majd a juhok a szenázst így annyit eszik amennyit bír,így még több tej lehet és kevesebb tápot kell etetnem.Gondolom én.
Válasz Pisti09 #4254. hozzászólásáraTakarmányváltást fokozatosan csinálunk. Mindig kapnak száraz takarmányt is (széna, szalma) a szilázshoz, de csak szálalgatják. Könnyen emészthető, könnyű lekérődzni, többet víz van benne és többet is eszik belőle. Jobban tejelnek az anyák tőle, választás előtt el kell venni tőlük, mert nehezen apasztanak el. Hodályban etetve bemelegszik, hamarabb romlik, ezért vagy annyit adsz nekik ami elfogy 1-2 nap alatt, vagy ki kell szedni előlük . Hátránya még, hogy a köretetőbe a bárány belemászik és agyonnyomhatják, vagy ráomlik és megfullad, illetve a bárányok is nagyon szeretik és a báránytáppal együtt sok lehet a fehérje. Liszterózis okozhat problémát, ha a terület ahonnan származik a takarmány fertőzött , de ha már eteted úgyis látod, hogy ok vagy nem ok.
Válasz Lukács György #4253. hozzászólásáraEtetőút az nincs,mert akkor már kiosztó kocsi is kéne vagy bálabontó :) De köretető az van,tehát abba akkor szabadon lehet.Engedtétek egyből rá a birkát vagy volt hozzászokatás.Tejtermelésben,báránynevelésben mi a tapasztalat e téren,jobb mint ha száraz takarmányt kapnának?
Válasz Pisti09 #4251. hozzászólásáraSzia! Évek óta csináljuk, nem fúvódik fel. A jó minőségű szilázs és szenázs könnyen emészthető. Megőrülnek érte, ezért arra kell figyelni, hogy elég etető legyen és mindegyik hozzáférjen, különben egymás hátára ugrálnak és lefullad aki alulra kerül. Ha van rá lehetőség, az etetőút a legjobb.
Válasz subikiss #4245. hozzászólásáraSzerintem kérjél vásárlás előtt próbára gépet/demó/ valószínű hogy, fordulásnál felgyűri a trágyát, (ha nem ívben fordulsz)
A kicsi tengelytáv és súly miatt orra rántja a bála. Opció lehet kis japán traktor. Évek óta azzal takarmányozok Janmar 24le előtte csúszó kormányzású volt de ez jobb.
Sziasztok.Van olyan köztetek aki etet lucerna szenázst + olyan aki ezt
ad libitum eteti köretetőből?Lehet e vagy nem,ha igen hogyan?"Túl sok" bálám van csomagolva és a fias juh többet is megenne mint amennyit bevillázok.
Válasz subikiss #4247. hozzászólásáraKétségkívül megkönnyitené a munkádat
Válasz Gumóka #4248. hozzászólásáraNem, egyrészt, súlyra jelentősen nagyobb, bár lehet elmenne a ganén, másrészt szélességre, hosszúságra, magasságra is nagyobb, gané felnő akkor azért nem sok belmagasság marad.
Válasz subikiss #4247. hozzászólásáraIlyenből a nagyobb, fülkés nem lenne opció?
Mint az unirak 600 jellegű pl.
Azt jobban ki tudnád használni sztem, ha már beruházol, legyen sokoldalúbb gép .
Válasz canji.r #4246. hozzászólására
Erre gondoltam. Nálunk most az a technológia, hogy a szinbe berakjuk a széna körbálát köretetőbe, az ugye előttük van mindig, reggelente pedig villázunk be nekik csomagolt finomságot, egy etetőbe kb 6-8 villával mikor hogy fér. 500 as állomány, 60x10 méteres hodályok, ezzel a géppel gondolatom szerint nagyjából egy etetőbe valót be is tudnék vinni, mozgékony, el is fér elvileg a hodályban, gyorsabb is lenne és nyilván könnyebb is lenne.
Válasz subikiss #4245. hozzászólásáraHogy szeretnèd ezt? Mire gondoltàl? Engem is èrdekel.
Üdv. Használ-e valaki legkissebb (hátulról ráállós) minirakodót takarmányozásra, vagy esetleg van tudomása olyan telepről ahol használnak? Nem bála mozgatásra, takarításra gondolok, hanem villa kiváltása lenne a cél.
Zab árvakelés kalász nélkül, csomagolva milyen tápanyaggal bír?
Válasz annabe0704 #4242. hozzászólásáramikor drankával lekeccelik a bárnnyokat. a fakkolás a gyapjúszálak lazítása fakpóna segítségével; fakkba eresztést jelent