Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak614 FtEUR414.08 FtUSD396.98 FtCHF444.25 FtGBP499 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz #2345. hozzászólásra
Szia!
Mátranovákon van egy tenyésztő aki ilyen tartási körülmények között tart hortobágyi (fehér, fekete) és gimesi rackát. A Kistermelők Lapjában (mostani) részletesen ír. Az elérhetőségét megtanálod a MJKSZ honlapján a tenyésztők között. Te törzs anyákkal kezdjél, mert az számodra maceráns lenne, de be bírsz szerezni árutermelésből is jerkéket (majd megnőnek).
Egyébként Én úgy tudom, hogy 10db szükséges az állattartó telep létesítéséhez.
Válasz #2342. hozzászólásra
A hortobágyi rackát, ciktát biztos lehet a többit is de azoknak nem árt egy kis abrak.
Vannak Mo.-n kimondott extenziv juhászatok.
Fent vagyok észak-borsodban, a szlovák határ mellett. A cigáját már javasolta nekem egy ember, de szakmailag őt nem ismerem, ezért írtam ide, ahol sok hozzáértő van.
Viszont én csak akkor vagyok fent, ha munka van, ezért lenne egy ember aki "átjárna", itatni, meg nézne rájuk, de alapvetően maguk lennének egy jól körbekerített portán.
Csak legeltetéssel lehetne tartani őket szemestakarmány nélkül?
Ha jól tudom a köv évben már 1 birkára is jár a támogatás, de ennek néz inkább utána, meg egy birka nem birka.
Öshonos fajtában gondolkoznék, cikta, cigája, hortobágyi racka, magyar merinó.
Az állattenyésztésben/tartásban elenyésző ismereteim vannak , de tavasszal szeretnék venni néhány darab juhot, hogy ne kelljen a portán a fűnyírással, kaszálással foglalkozni, és nem titkolt cél lenne, hogy állattartónak minősüljek.Ez, ha jól tudom, már 10 db esetében teljesül?
Lényegében azt kérdezném tőletek,melyik fajtában kéne gondolkodnom, amit lényegében abrakolás nélkül, csak legeltetéssel, illetve télen szénával lehet takarmányozni, lényegében rideg tartásban lennének.
Válasz #2335. hozzászólásra
Kéknyelv biztos hogy nem mert volt kint a doki és azt látta hogy tutira nem az valami vírusos fertőzésre gyanakszik.Annyi a jele hogy lázasak és elgyengűlt végtagok végtsádiumban pedig végtagbénulás.Holnap többet fogok tudni meg van rá oltóanyag is az is holnap kerül beszerzésre.Mostani kettőn időbe észre lett véve kaptak inekciót és jobban is vannak
Válasz #2334. hozzászólásra
Szia. Nekem most kb. Két hete elvitték egy birkámat mert kéknyelv-es volt. Ennél a betegségnél magas láz van. Viszont az elhullási arány alacsony. Fajta függő. Minél tisztább a vérvonal annál kisebb az ellenálló képesség. Bárányt viszont elviszi. Volt e valami más tünet? Nekem most vettek vért a maradék birkától mert gócpont vagyok. Várom az eredményt. Jelenleg én ebben a betegségben vagyok sajnos jártas, de ez nem jelenti azt hogy ez a baja a tieidnek is. Most ez a betegség megy sajnos. A lényeg hogy mi volt még a tünet és hány napig tartott ez az egész?
Kb 2 hónapja elpusztult egy anyabirkám belázasodott és nem bírt felállni ha felállítottam eldőlt egyből, volt kint a doki kapott lázcsillapítót meg antibiotikumot de sajnos eredménytelen volt.Ma egyik bárány kezdte ezt hogy ha ellökték az anyák vagy a társai eldöllt és nem áll fel magától és egy anyabirkánál is felfedeztem ma ezt.De miután felállítom eszik mászkál mindent csinál....Dokit hívtam de nemigen tud mit mondani....holnap reggel tud csak jönni...valakinek vmi ötlet?
Válasz #2331. hozzászólásra
a de minimis támogatás egy kicsit bonyolult.
2013-ban a juh de minimis támogatás 2500 Ft/db, arra az anyalétszémra vetitve amit 2013.05 hóban beadtál az intruktor igazolása alapján. De van egy felső kotlát amit megemeltek 2013 dec-ben 15000 euró /3év összegre ez előzőleg 7500 euro/3év volt
ha 200 anyára járt a támogatás megkaptad az 500000 ft-ot és most nem kapsz kiegészitést, mert 200*2500 Ft/db és azt megkaptad 2014 5 v 6 hóban.
ha pl 575 anyára nézzük akkor
2014 6. hóban megkaptál 750300 ft-ot és beadtad 04.30-ig a kérelmet a kiegészitésre
akkor most kapsz 687200 ft-ot, mert 575*2500
1437500,Ft
a de minimisbe több támogatásféle beleszámit
nemcsak a juh, ha valamire már előzőleg kaptál az előző 2 évben azt levonják belőle, a 3 év pedig úgy számit, hogy egy év mindig kiesik és hozzájön egy év.
most általános esetben és ha másra nem kaptál de minimist akkor jár, ha 300 juhnál többre vagy jogosult.
ez egy kicsit hosszúra sikerült, de remélem érthetően fogalmaztam.
Apuka elment wellnesselni anyukaával 3 napra. A 18 éves gyerek maradt otthon a juhokkal.
Nem nagyon nézte a vizes edényzetet, csak töltögetett rá, ma sötétedéskor vette észre, hogy 4 patkány volt beledögölve a vízbe, de még nem indultakmoszlásnak.. Most be van reccsintve a gatyeszba rendesen. Segítettem neki elmosni, meg kidobni a dögöket. A barikon nem látszik semmi. Mi várható? Szájhabzás? Gyógyszer valami?
Sziasztok!
Hát srácok lehet hogy van egy birkám aki elkapta a fertőzést.
Természetesen 4 ből a legszebb. holnap megy a vére Pestre.
Mit tudtok csak a fertőzöttet ölik le vagy mindet?
Válasz #2315. hozzászólásra
Használtunk már covexin 8-at, anyát is és bárányt is enterotoxémia megelőzésére, igen drága kezelés. tegnap venni akartunk és állitólag kivonták a forgalomból, / nem tudták megmondani miért/ egyenlőre nincs is helyette más.
Üdv!
Enterotoxémiára kipróbáltam 100db bárányon. Hasmenés jelentkezett mellékhatásként. Felfúvódás talán 1-2-nél jelentkezett. Előtte 8-10 is volt.
Válasz #2312. hozzászólásra
Üdv! Én Amoxisolt vagy Tardomiocelt emésztési/légzőszervi, Algopirint láz/gyulladás valamint még Ketofen gyulladásra, Tetravet LA ritkán légzőszervi, méhkúp (neobiotic), tőgyinfúzió (tetra-delta). Ezek mind vénykötelesek, de mindegyiken rajta van a felhasználási javaslat.
Üdv, olyanban szeretnék segítséget/tanácsot kérni hogy mik azok a készítmények akár vénykötelesek is amik jók ha mindig kéznél vannak ha bármi történik és esetleg a doki nem elérhető vagy akár nélküle is kezelhető.....
köszi előre is
Űdv mindenkinek olyan kérdésem volna hogy 5 honapos jerke bárányokat leválasztotam az anyuktol 5 hete visza lehet engedni az anyákhoz hogy ne őrjicsenek meg az űvőltésűktől vagy nem ? az uződésűket az anyáknak befojásolja hogy velűk vanak a kicsik?
A chlamydia-t viszonylag könnyű beazonosítani. A magzatburkon jellegzetes sárgásbarna, szürkésbarna foltok vannak.
Egyébként ezt a betegséget nem a kosokkal lehet bevinni, hanem fertőzött anyával. Úgyhogy szerintem ez nem chlamydia.
Persze kértem segítséget mert volt ami nem dobta el a magzatburkot és doki kellett hozzá de az egyébként jó állatorvosunk nem tud rá kellő magyarázatot adni és ellenszert adni rá...
Valamilyen fertőzés talán ő is ezt mondta majd elmúlik...
Jó majd elmúlik valamikor de 4-6db volt egymás után szinte..
Campylobacterek
C. fetus subsp. fetus
Fak path. Állományok keveredése hajlamosít, főleg a jerkék fogékonyak.
Po-bél-véráram-vemhes méh. Nemi úton: ld Bo vetélése.
Tünetmentes/vetélés a 3. trimeszterben/rendes időben holt magzat ellése.
Ritkán van MBV, endometritis. Magzat testüregeiben vörhenyes exsudatum, májukban besüppedő, nagy (12cm) elhalásos gócok.
Tenyő hüvelyváladékból,MBból, magzati gyomorból. Szerol:anyai vérből KK
4250 hozzászólás
Válasz #2349. hozzászólásra
http://mjksz.hu/oshonos/oshonos_fajtak
Itt tudsz nézelödni és tenyésztöket is találni a közeledben.
Válasz #2349. hozzászólásra
Most ugrik be, hogy Colizoli már javasolta is
Válasz #2348. hozzászólásra
Ha valamit nagyon nem értek, vagy szükségem van segítségre akkor nyilván írok ide első körben.
A lényeg, hogy elsősorban Racka jerkéket nézegessek?!És pl a cigája?
Felénk nem tudok senkit akinek Rackája lenne, az esetleges későbbi párosítás miatt, de nem is szaladok ennyire előre :-)
Válasz #2345. hozzászólásraCsak azért kédeztem,mert én 21 ée juhászkodom,és itt,Edelény mellett.
Válasz #2346. hozzászólásra
,,Te törzs anyákkal kezdjél"
Rosszul írtam : NE TÖRZS ANYÁKKAL
Válasz #2345. hozzászólásra
Szia!
Mátranovákon van egy tenyésztő aki ilyen tartási körülmények között tart hortobágyi (fehér, fekete) és gimesi rackát. A Kistermelők Lapjában (mostani) részletesen ír. Az elérhetőségét megtanálod a MJKSZ honlapján a tenyésztők között. Te törzs anyákkal kezdjél, mert az számodra maceráns lenne, de be bírsz szerezni árutermelésből is jerkéket (majd megnőnek).
Egyébként Én úgy tudom, hogy 10db szükséges az állattartó telep létesítéséhez.
Válasz #2344. hozzászólásra
Köszönöm, de nem hallottam még róluk...
Válasz #2342. hozzászólásraTrembóczkit ismered?Ha nem,ajánlom Hubai urat,Gytv Kft Miskolc,ő ha nem rohan ,segít.
Válasz #2342. hozzászólásra
A hortobágyi rackát, ciktát biztos lehet a többit is de azoknak nem árt egy kis abrak.
Vannak Mo.-n kimondott extenziv juhászatok.
Válasz #2341. hozzászólásra
Fent vagyok észak-borsodban, a szlovák határ mellett. A cigáját már javasolta nekem egy ember, de szakmailag őt nem ismerem, ezért írtam ide, ahol sok hozzáértő van.
Viszont én csak akkor vagyok fent, ha munka van, ezért lenne egy ember aki "átjárna", itatni, meg nézne rájuk, de alapvetően maguk lennének egy jól körbekerített portán.
Csak legeltetéssel lehetne tartani őket szemestakarmány nélkül?
Válasz #2339. hozzászólásra
Meg ha a hegyekben vagy akkor a gyimesi racka, de azt az Alföldre nem ajánlom.
Válasz #2339. hozzászólásra
Ha jól tudom a köv évben már 1 birkára is jár a támogatás, de ennek néz inkább utána, meg egy birka nem birka.
Öshonos fajtában gondolkoznék, cikta, cigája, hortobágyi racka, magyar merinó.
Üdv!
Az állattenyésztésben/tartásban elenyésző ismereteim vannak , de tavasszal szeretnék venni néhány darab juhot, hogy ne kelljen a portán a fűnyírással, kaszálással foglalkozni, és nem titkolt cél lenne, hogy állattartónak minősüljek.Ez, ha jól tudom, már 10 db esetében teljesül?
Lényegében azt kérdezném tőletek,melyik fajtában kéne gondolkodnom, amit lényegében abrakolás nélkül, csak legeltetéssel, illetve télen szénával lehet takarmányozni, lényegében rideg tartásban lennének.
Minden információ érdekel.
Köszönöm
Válasz #2337. hozzászólásra
A tetanusz az merevedéssel, szájzárral jár, a farok zászlósan,a fül pedig hegyesen áll.
Válasz #2336. hozzászólásra
Talán tetanusz ? persze csak a végtagbénulás, miatt gondolom, láz , eldől és 1-2 nap és megdöglik.
Válasz #2335. hozzászólásra
Kéknyelv biztos hogy nem mert volt kint a doki és azt látta hogy tutira nem az valami vírusos fertőzésre gyanakszik.Annyi a jele hogy lázasak és elgyengűlt végtagok végtsádiumban pedig végtagbénulás.Holnap többet fogok tudni meg van rá oltóanyag is az is holnap kerül beszerzésre.Mostani kettőn időbe észre lett véve kaptak inekciót és jobban is vannak
Válasz #2334. hozzászólásra
Szia. Nekem most kb. Két hete elvitték egy birkámat mert kéknyelv-es volt. Ennél a betegségnél magas láz van. Viszont az elhullási arány alacsony. Fajta függő. Minél tisztább a vérvonal annál kisebb az ellenálló képesség. Bárányt viszont elviszi. Volt e valami más tünet? Nekem most vettek vért a maradék birkától mert gócpont vagyok. Várom az eredményt. Jelenleg én ebben a betegségben vagyok sajnos jártas, de ez nem jelenti azt hogy ez a baja a tieidnek is. Most ez a betegség megy sajnos. A lényeg hogy mi volt még a tünet és hány napig tartott ez az egész?
Kb 2 hónapja elpusztult egy anyabirkám belázasodott és nem bírt felállni ha felállítottam eldőlt egyből, volt kint a doki kapott lázcsillapítót meg antibiotikumot de sajnos eredménytelen volt.Ma egyik bárány kezdte ezt hogy ha ellökték az anyák vagy a társai eldöllt és nem áll fel magától és egy anyabirkánál is felfedeztem ma ezt.De miután felállítom eszik mászkál mindent csinál....Dokit hívtam de nemigen tud mit mondani....holnap reggel tud csak jönni...valakinek vmi ötlet?
Ma szükségem lett volna egy magzatdarabolóra.
Amúgy meg a kék nyelv fent van már Lajosmizsén, ami légvonalban 6-7 km.
Válasz #2331. hozzászólásra
a de minimis támogatás egy kicsit bonyolult.
2013-ban a juh de minimis támogatás 2500 Ft/db, arra az anyalétszémra vetitve amit 2013.05 hóban beadtál az intruktor igazolása alapján. De van egy felső kotlát amit megemeltek 2013 dec-ben 15000 euró /3év összegre ez előzőleg 7500 euro/3év volt
ha 200 anyára járt a támogatás megkaptad az 500000 ft-ot és most nem kapsz kiegészitést, mert 200*2500 Ft/db és azt megkaptad 2014 5 v 6 hóban.
ha pl 575 anyára nézzük akkor
2014 6. hóban megkaptál 750300 ft-ot és beadtad 04.30-ig a kérelmet a kiegészitésre
akkor most kapsz 687200 ft-ot, mert 575*2500
1437500,Ft
a de minimisbe több támogatásféle beleszámit
nemcsak a juh, ha valamire már előzőleg kaptál az előző 2 évben azt levonják belőle, a 3 év pedig úgy számit, hogy egy év mindig kiesik és hozzájön egy év.
most általános esetben és ha másra nem kaptál de minimist akkor jár, ha 300 juhnál többre vagy jogosult.
ez egy kicsit hosszúra sikerült, de remélem érthetően fogalmaztam.
Válasz #2326. hozzászólásra
Mifelénk is kaptak egy páran ilyet. Hétfőn hívom MVH-t, nekem elég zavaros az ügy.
Válasz #2326. hozzászólásra
Szerintem mindenki kapott, legalább is a környékemen biztos.
Ez a sebesedés 4nap múlva teljesen eltünt, és az étvágy is kezdett visszajönni. De nagyon óvatosan evet. Szinte csak lucernának a levelét.
Próbálok képet feltölteni.
Tegnap kaptam az MVH-tól egy végzést, hogy nem kapok "de minimist", mert tavaly kifizették az egészet.
Ti nem kaptatok ilyen jó hírt?
Ez a második tünet volt. Az első a láz 41.5 és a száj felső részének feldagadása. Utolsó az orrfolyás. Ezután gyógyulás.
Sajnos pozitív volt. Le is ölték. Majd jöttek szúnyogot irtani az egész faluban. Figyeljetek a lázra. Meg a tünetekre.
Válasz #2322. hozzászólásra
Megtörtént nála a baj. Sajnos már le is ölték az állatot. A húsmarha topikba tegnap közzétették.
Válasz #2318. hozzászólásra
Elvileg, csak a fertőzöttet.
Válasz #2320. hozzászólásra
Nem lesz semmi bajuk.
A szomszédba történt:
Apuka elment wellnesselni anyukaával 3 napra. A 18 éves gyerek maradt otthon a juhokkal.
Nem nagyon nézte a vizes edényzetet, csak töltögetett rá, ma sötétedéskor vette észre, hogy 4 patkány volt beledögölve a vízbe, de még nem indultakmoszlásnak.. Most be van reccsintve a gatyeszba rendesen. Segítettem neki elmosni, meg kidobni a dögöket. A barikon nem látszik semmi. Mi várható? Szájhabzás? Gyógyszer valami?
Sehol senki?
Sziasztok!
Hát srácok lehet hogy van egy birkám aki elkapta a fertőzést.
Természetesen 4 ből a legszebb. holnap megy a vére Pestre.
Mit tudtok csak a fertőzöttet ölik le vagy mindet?
Használtunk már covexin 8-at, anyát is és bárányt is enterotoxémia megelőzésére, igen drága kezelés. tegnap venni akartunk és állitólag kivonták a forgalomból, / nem tudták megmondani miért/ egyenlőre nincs is helyette más.
Üdv!
Enterotoxémiára kipróbáltam 100db bárányon. Hasmenés jelentkezett mellékhatásként. Felfúvódás talán 1-2-nél jelentkezett. Előtte 8-10 is volt.
Használ valaki Covexin 8 vakcinát? Tapasztalatok?
Üdv. Most hallottam hogy semmiféle szállítás vagy mozgatás nem lehetséges a juhoknál és a marháknál sem, a kéknyelv betegség okán.
Válasz #2312. hozzászólásra
Üdv! Én Amoxisolt vagy Tardomiocelt emésztési/légzőszervi, Algopirint láz/gyulladás valamint még Ketofen gyulladásra, Tetravet LA ritkán légzőszervi, méhkúp (neobiotic), tőgyinfúzió (tetra-delta). Ezek mind vénykötelesek, de mindegyiken rajta van a felhasználási javaslat.
Üdv, olyanban szeretnék segítséget/tanácsot kérni hogy mik azok a készítmények akár vénykötelesek is amik jók ha mindig kéznél vannak ha bármi történik és esetleg a doki nem elérhető vagy akár nélküle is kezelhető.....
köszi előre is
Válasz #2310. hozzászólásra
Helló
Nem befolyásolja az űzetést. Visszaengedheted.
Űdv mindenkinek olyan kérdésem volna hogy 5 honapos jerke bárányokat leválasztotam az anyuktol 5 hete visza lehet engedni az anyákhoz hogy ne őrjicsenek meg az űvőltésűktől vagy nem ? az uződésűket az anyáknak befojásolja hogy velűk vanak a kicsik?
Válasz #2308. hozzászólásra
Kedves Csabibácsi!
Egyről tudok, a neve Alamycin LA injekció. Ez csak állatorvosi rendelvényre kiadható állatgyógyászati készítmény.
Üdv,
Agroinform
Szevaztok .
valaki nem tudnasegiteni clamidia elleni oltoanyagot keresek honnan lehetne beszerezni ?
Válasz #2303. hozzászólásra
Egy valóban jó állatorvos azonnal szerológiai vizsgálatot végeztetett volna...
Válasz #2301. hozzászólásra
A chlamydia-t viszonylag könnyű beazonosítani. A magzatburkon jellegzetes sárgásbarna, szürkésbarna foltok vannak.
Egyébként ezt a betegséget nem a kosokkal lehet bevinni, hanem fertőzött anyával. Úgyhogy szerintem ez nem chlamydia.
Válasz #2304. hozzászólásra
Az állatorvossal beszélj, ő majd beoltja a juhot.
sziaztok
honnan lehet venni calmidia elleni védö oltást segitsetek .
Válasz #2302. hozzászólásra
Persze kértem segítséget mert volt ami nem dobta el a magzatburkot és doki kellett hozzá de az egyébként jó állatorvosunk nem tud rá kellő magyarázatot adni és ellenszert adni rá...
Valamilyen fertőzés talán ő is ezt mondta majd elmúlik...
Jó majd elmúlik valamikor de 4-6db volt egymás után szinte..
Válasz #2300. hozzászólásra
Campylobacterek
C. fetus subsp. fetus
Fak path. Állományok keveredése hajlamosít, főleg a jerkék fogékonyak.
Po-bél-véráram-vemhes méh. Nemi úton: ld Bo vetélése.
Tünetmentes/vetélés a 3. trimeszterben/rendes időben holt magzat ellése.
Ritkán van MBV, endometritis. Magzat testüregeiben vörhenyes exsudatum, májukban besüppedő, nagy (12cm) elhalásos gócok.
Tenyő hüvelyváladékból,MBból, magzati gyomorból. Szerol:anyai vérből KK
Esetleg?
Állatorvos látta egyébként?