Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR405.35 FtUSD392.31 FtCHF431.22 FtGBP486.62 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz Büresz #2889. hozzászólásáraIgen,+ jó nehéz. (5,4m ~36q)
Felfagyást visszatömöríti, ha kemény/cserepes a föld teteje, azt szépen megtöri. A gyökerek megszellőznek, megtépi a gabonát, ezáltal jobban bokrosodásra serkenti azt.
És hogy a műtrágyánál maradjunk, azt meg beledolgozza a földbe, így akkor sem megy kárba, ha esetleg sokáig nem kap csapadékot.
Válasz Büresz #2882. hozzászólásáraSzerintem is ráér még, főleg akinek kevés vagy esetleg kicsit dombosabb a terület, mint pl. nekünk. Ha csak a hó olvadna, az is levinné az anyagot ezen a fagyos talajon. Majd ha elolvadt, és lesznek kisebb fagyok, vagy felpirul. Feb. legvégén vagy márc. elején. 1 nap alatt kész.
2016. 12. 30. láttam a vetéseket, árpa, repce azután a hideg, sajnos későn a hó , tegnap megnéztem nem hiszem hogy műtrágyázni kell....vas baja lesz. Majd ha elolvad a hó többet látok.
Én meg amondó vagyok, hogy a fejletlen állományok, amik még alig bújtak ki, azokra fölösleges ilyen korán kiszórni. Március közepéig még normális gyökere sem nagyon lesz, amivel fel tudná venni az anyagot. Én február végén, március elején fogok szórni, akkor már csak lesz 1-1 nap, amikor lehet csinálni.
Válasz TYLLA46 #2867. hozzászólásáraAhol sikerült tavaly időben elszórni,ott 1-1,5t-val termett többet a buza,pedig akkor volt is víz a talajban,sőt belvizek is voltak tél végén.
Válasz TYLLA46 #2867. hozzászólásáraÉn még biztosan nem szórok, éjszakánként -12,-18 között mozog még mindig, a -26-30 fokos éjszakák után még nem volt 0 feletti nap. Tegnap néztem a kertben a földet. 10-15 cm-es hótakaró, és a föld úgy megfagyva, hogy a csákányhegyet se lehet beleütni.
Nem az a lényeg, hogy ne párologjon el,tehát, hogy hasznosuljon? Hogy a fagytól függően mikor jut el a megfelelő helyre, az az időjáráson múlik.Ha ki van szórva az már biztos, de ha valaki sokáig vár,hirtelen csapadék, vagy nagy olvadás jön,és nem tud szórni lehet már késő lesz....Tavaly sokan jártak így. Emlékszek mekkora vita volt, a korán történő szórás "veszélyeiről"....
Válasz Vinkó75 #2852. hozzászólásáraépp ez a furcsa az egészben. 30Centi fagyott föld,enyhülés jön rá.melegfrontal rendszeres csapadék. Ha nem várja meg a kiolvadást,a jégre esik ami esik,valószínű,hogy eső. akkor Oda az egész. Két hete ugyan ez volt. Igaz,meleg nem volt,de jégre esett eső. Aztán a hó.
Válasz Anonimus82 #2859. hozzászólásáraHello, legelső szempont, hogy ilyen nagy tél után a poszfor amit igényel a gabona. Ha összel tettél alá akkor várj még a N-mütrágyával amíg a talajréteg is beveszi a cuccot. Hidd el elöször a gyökérképzödésnek kell hogy elinduljon amihez poszfor kell és nem Nitrogén. Majd február utolsó dekádjában gondolkodj szerintem.
Válasz bendix #2858. hozzászólásáraAz. Viszont, ha kienged a fold fagya és jön még némi csapadék, akkor felénk nem elég néhány fokos éjszakai pár fok minusz.
Válasz bendix #2858. hozzászólásáraTavaly pedig úgy volt. Pont ilyesmi időben volt fagy (talán hóval), de akkor nem akartam szórni, mert akkor úgy láttam jónak valamiért. Utána meg nem nagyon volt szórásra alkalmas idő. A repülő vagy 2 hétig napi szinten ment márciusban. Amúgy szerintem az tök mindegy, hogy január közepétől kb. március 10-ig mikor van kiszórva az első fejtrágya, ha 11-én jön rá pár mm eső. Általában egyébként én is február vége felé szoktam a fagyon menni az első adaggal.
Válasz Vadmalac #2847. hozzászólásáraHozzánk 2-4mm csapadékot jósolnak a jövő hétre,1 hét múlva +10 lesz.
Márc elején Megmondom,hogy mikor kellett volna szórni.
Válasz Vinkó75 #2852. hozzászólásáraErről beszélek. Nálunk van 5cm egybefüggő hó. Alatta nem is tudom milyen mélyen be van fagyva a föld. Ha éjszaka fagy, nappal +3 +4 fokon lassan olvad, az a legjobb variáció. Jövő héten csütörtök-péntek reggel elszórjuk mi is az első adagot, addigra még marad talán 1 pici hó, meg meglátjuk mi van alatta. Meg persze jobban látjuk az idő alakulását. Ha még fagyos lesz a föld nagyon, és jelentősebb csapadékot mond, marad az anyag a zsákban. Addig meg jogszabályt se sértünk, és a műtrágya se megy pocsékba. Nem mondom hogy aki eddig szórt az mind hülye, de még min. 1 hét van a szórásra, addig még sokminden változhat. Nem hetekig tart ez a meló. Szerintem a legtöbben mérettől függetlenül pár nap alatt elszórják, akkor meg minek így sietni?
Válasz borda77 (Joe) #2850. hozzászólásáraFelénk 30cm mélységig szikrázik a csákány. Reggelente -6 átlagban és szépen kitart estig. jövő héttől mond enyhülést. Megy az agyalás,van ki attól tart a felső rész megenged az enyhe idő hozhat csapadékot és elúszhat.
Válasz John Deere Power Shift #2848. hozzászólásáraHA lenne hó én is rátenném, de nálunk nem volt hó és most sincsen... olyan szárazság van hogy a fagyott földről fújja a szél a port dec és jan-ba 6 mm-r volt...
Szórják azt sokan az országban,csak nem beszélnek róla több okból ----- Nem tudni az időt valóban,de a mostani biztost a bizonytalanra nem érdemes kockáztatni.mindenki maga tudja......
Válasz .Szabi. #2844. hozzászólásáraNem lett az kicsit elsietve? Ennyi erővel december elején is lehetett volna szórni. Jövő hét péntekig még északai fagyokat mond, nappal meg olyan keveset, hogy elolvadni az az 5-6cm hó sem fog. A keddi eső-hó még kérdéses. Én kivárok addig, akkor legalább meglátom, hogy mit mondanak utána.
Válasz Berkó_ #2845. hozzászólásáraköszönöm.mifelénk még van 10-cm hó kilehet e már szórni vagy még várhatok vele?asz iga zsat megmondom még nemvolt tritikálém nem nagyon vagyok tisztában a dolgozta
Válasz ragaszto #2840. hozzászólásáraBokrosodás előtt, mielőtt megindul a növény fejlődése, addigra már ott kéne lennie a gyökérzónában a tápanyagnak. Kb 200 kg/ha 27 %-os nitrogéntartalom.
5843 hozzászólás
Válasz atisgyulai #2890. hozzászólásáraElégedett vagy a hengerrel? Mikor szoktad csinálni a bokrositó hengerezést?
Válasz atisgyulai #2888. hozzászólásáraSöröskupak![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Ahogy látom a Haifa CoteN kérdésemre a kereskedő úr nem válaszolt.
Válasz Büresz #2889. hozzászólásáraIgen,+ jó nehéz. (5,4m ~36q)
Felfagyást visszatömöríti, ha kemény/cserepes a föld teteje, azt szépen megtöri. A gyökerek megszellőznek, megtépi a gabonát, ezáltal jobban bokrosodásra serkenti azt.
És hogy a műtrágyánál maradjunk, azt meg beledolgozza a földbe, így akkor sem megy kárba, ha esetleg sokáig nem kap csapadékot.
Válasz atisgyulai #2888. hozzászólásáraAha. Az jó éles.
Válasz John Deere Power Shift #2887. hozzászólásáraGüttler, prizmacsúcsos, vagy ahogy egy kolléga hívja, söröskupak
.
Válasz Büresz #2886. hozzászólásáraGüttler tip. szerintem.
Válasz atisgyulai #2884. hozzászólásáraAha! Milyen az a prízmás? Nekem camridge van.
Válasz decsi #2868. hozzászólásáraKizàrt dolog,hogy jártam volna ìgy! Lejtős terület,csont jèg. Esőt kap,mi lehet? Az màs lenne,ha olvadt lenne. Persze,utànna lehet,hogy jàrhatatlan lesz,de amiről lefolyik,az ott nem marad. Èn attól tartok,jövő hèten az erdőn szopom be,35centi fagy megolvad 5centit,jàrhatatlan lesz.eddig,fasza volt.Talán. Màsfél hèt olvadás elèg lehet,hogy eltünjön a jèg?
Válasz Büresz #2882. hozzászólásáraSzerintem is ráér még, főleg akinek kevés vagy esetleg kicsit dombosabb a terület, mint pl. nekünk. Ha csak a hó olvadna, az is levinné az anyagot ezen a fagyos talajon. Majd ha elolvadt, és lesznek kisebb fagyok, vagy felpirul. Feb. legvégén vagy márc. elején. 1 nap alatt kész.
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Ja,és prizmással "roller"-ezem.
Válasz TYLLA46 #2881. hozzászólásáraTalán a HMGY előirásaira gondolt....![smile devil](/oldforum/images/smiles/devil.gif)
Válasz atisgyulai #2880. hozzászólásáraAkkor idén is lejárom mind. Nálunk még van 5cm hó szával szórni nem fogom 2 hétig szerinten.
Válasz .Szabi. #2875. hozzászólásáraKifejthetnéd kicsit bővebben is!!!
Válasz Büresz #2879. hozzászólásáraÉn is úgy gondoltam, a műkaki bedogozása csak egy kellemes "mellékhatás" lesz.
Egyébként mindig szoktuk hengerezni!
Válasz atisgyulai #2878. hozzászólásáraÉrtem én is terveztem de ilyen tél után lejárom mind.
Válasz Büresz #2874. hozzászólásáraMűtrágya után, amint lehet megy a heva. Ha esetleg nem oldódna fel addigra, akkor legalább bedolgozza.
Nem tudom...március eleje..ha száraz lesz gyomfésűvel bekeverve. Kap egy kis levegőt, kicsit kap a szár is, had bokrosodjon.![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
2016. 12. 30. láttam a vetéseket, árpa, repce azután a hideg, sajnos későn a hó , tegnap megnéztem nem hiszem hogy műtrágyázni kell....vas
baja lesz. Majd ha elolvad a hó többet látok.
Válasz TYLLA46 #2872. hozzászólásáraNa meg a szórás is,maradjunk annyiban.![smile blushing](/oldforum/images/smiles/blushing.gif)
Válasz atisgyulai #2871. hozzászólásáraÉrtem.
Én meg amondó vagyok, hogy a fejletlen állományok, amik még alig bújtak ki, azokra fölösleges ilyen korán kiszórni. Március közepéig még normális gyökere sem nagyon lesz, amivel fel tudná venni az anyagot. Én február végén, március elején fogok szórni, akkor már csak lesz 1-1 nap, amikor lehet csinálni.
Válasz .Szabi. #2870. hozzászólásáraPersze! Én is időben szórtam!:)
És most is amondó vagyok, hogy a halogatás kockázatokat rejt....
Válasz Büresz #2860. hozzászólásáraMinden képpen!
Amint a talaj engedi.
Válasz TYLLA46 #2867. hozzászólásáraAhol sikerült tavaly időben elszórni,ott 1-1,5t-val termett többet a buza,pedig akkor volt is víz a talajban,sőt belvizek is voltak tél végén.
Válasz TYLLA46 #2867. hozzászólásáraÉn még biztosan nem szórok, éjszakánként -12,-18 között mozog még mindig, a -26-30 fokos éjszakák után még nem volt 0 feletti nap. Tegnap néztem a kertben a földet. 10-15 cm-es hótakaró, és a föld úgy megfagyva, hogy a csákányhegyet se lehet beleütni.
Válasz .Richard. #2865. hozzászólásáraTapasztalatból írod,jártál már így,vagy csak elmélet?
Nem az a lényeg, hogy ne párologjon el,tehát, hogy hasznosuljon? Hogy a fagytól függően mikor jut el a megfelelő helyre, az az időjáráson múlik.Ha ki van szórva az már biztos, de ha valaki sokáig vár,hirtelen csapadék, vagy nagy olvadás jön,és nem tud szórni lehet már késő lesz....Tavaly sokan jártak így. Emlékszek mekkora vita volt, a korán történő szórás "veszélyeiről"....
Válasz Anonimus82 #2859. hozzászólásáraarra nem kell :-)
Válasz Vinkó75 #2852. hozzászólásáraépp ez a furcsa az egészben. 30Centi fagyott föld,enyhülés jön rá.melegfrontal rendszeres csapadék. Ha nem várja meg a kiolvadást,a jégre esik ami esik,valószínű,hogy eső. akkor Oda az egész. Két hete ugyan ez volt. Igaz,meleg nem volt,de jégre esett eső. Aztán a hó.
Válasz Anonimus82 #2859. hozzászólásáraHello, legelső szempont, hogy ilyen nagy tél után a poszfor amit igényel a gabona. Ha összel tettél alá akkor várj még a N-mütrágyával amíg a talajréteg is beveszi a cuccot. Hidd el elöször a gyökérképzödésnek kell hogy elinduljon amihez poszfor kell és nem Nitrogén. Majd február utolsó dekádjában gondolkodj szerintem.![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Válasz bendix #2858. hozzászólásáraAz. Viszont, ha kienged a fold fagya és jön még némi csapadék, akkor felénk nem elég néhány fokos éjszakai pár fok minusz.
Válasz Büresz #2860. hozzászólásáraHeva camridge tip roller.
Válasz bendix #2858. hozzászólásáraTavaly pedig úgy volt. Pont ilyesmi időben volt fagy (talán hóval), de akkor nem akartam szórni, mert akkor úgy láttam jónak valamiért. Utána meg nem nagyon volt szórásra alkalmas idő. A repülő vagy 2 hétig napi szinten ment márciusban. Amúgy szerintem az tök mindegy, hogy január közepétől kb. március 10-ig mikor van kiszórva az első fejtrágya, ha 11-én jön rá pár mm eső. Általában egyébként én is február vége felé szoktam a fagyon menni az első adaggal.
Hengerezést terveztek?
Azokra a búzákra melyek későn lettek vetve és nincsen ki sem bújva arra mikor kell szórni?
Válasz cimbike. #2856. hozzászólásáraHát azért az elég nehezen elképzelhető, hogy egész februárban ne legyen pár nap fagyos idő sem.![smile huh](/oldforum/images/smiles/huh.gif)
Válasz Vadmalac #2847. hozzászólásáraHozzánk 2-4mm csapadékot jósolnak a jövő hétre,1 hét múlva +10 lesz.![smile tonguep](/oldforum/images/smiles/tonguep.gif)
Márc elején Megmondom,hogy mikor kellett volna szórni.
Válasz Vadmalac #2855. hozzászólásáraAz előrejelzések szerint kedd éjjeltől(február 1.) szombat napközbenig lehet szórni, onnantól folyamatos pluszt mutat.
Válasz Vinkó75 #2852. hozzászólásáraErről beszélek. Nálunk van 5cm egybefüggő hó. Alatta nem is tudom milyen mélyen be van fagyva a föld. Ha éjszaka fagy, nappal +3 +4 fokon lassan olvad, az a legjobb variáció. Jövő héten csütörtök-péntek reggel elszórjuk mi is az első adagot, addigra még marad talán 1 pici hó, meg meglátjuk mi van alatta. Meg persze jobban látjuk az idő alakulását. Ha még fagyos lesz a föld nagyon, és jelentősebb csapadékot mond, marad az anyag a zsákban. Addig meg jogszabályt se sértünk, és a műtrágya se megy pocsékba. Nem mondom hogy aki eddig szórt az mind hülye, de még min. 1 hét van a szórásra, addig még sokminden változhat. Nem hetekig tart ez a meló. Szerintem a legtöbben mérettől függetlenül pár nap alatt elszórják, akkor meg minek így sietni?
Én is töröm az agyam h mit csináljunk. Mi csak 1.-étől szórnánk, de van 5-7cm hó, és mondogatja az esőt is.
Válasz borda77 (Joe) #2850. hozzászólásáraIgen Hajdúban decemberben 2mm csapadék volt.Januárban 27mm amiből 7-8 cm hó volt.
Válasz borda77 (Joe) #2850. hozzászólásáraFelénk 30cm mélységig szikrázik a csákány. Reggelente -6 átlagban és szépen kitart estig. jövő héttől mond enyhülést. Megy az agyalás,van ki attól tart a felső rész megenged az enyhe idő hozhat csapadékot és elúszhat.![smile blink](/oldforum/images/smiles/blink.gif)
Válasz borda77 (Joe) #2850. hozzászólásáraA nitrosol járható út lesz ilyenkor?
Válasz John Deere Power Shift #2848. hozzászólásáraHA lenne hó én is rátenném, de nálunk nem volt hó és most sincsen... olyan szárazság van hogy a fagyott földről fújja a szél a port dec és jan-ba 6 mm-r volt...
Válasz pk3000 #2836. hozzászólásáraCoteN..egy átlagosnak mondható pl...6T/h-os gabonához. Mennyi a javasolt mennyiség/ár ?
Szórják azt sokan az országban,csak nem beszélnek róla több okból ----- Nem tudni az időt valóban,de a mostani biztost a bizonytalanra nem érdemes kockáztatni.mindenki maga tudja......
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20170128170919_sz_r_s_2.jpg)
Válasz .Szabi. #2844. hozzászólásáraNem lett az kicsit elsietve? Ennyi erővel december elején is lehetett volna szórni. Jövő hét péntekig még északai fagyokat mond, nappal meg olyan keveset, hogy elolvadni az az 5-6cm hó sem fog. A keddi eső-hó még kérdéses. Én kivárok addig, akkor legalább meglátom, hogy mit mondanak utána.
Válasz Berkó_ #2845. hozzászólásáraköszönöm.mifelénk még van 10-cm hó kilehet e már szórni vagy még várhatok vele?asz iga zsat megmondom még nemvolt tritikálém nem nagyon vagyok tisztában a dolgozta![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Válasz ragaszto #2840. hozzászólásáraBokrosodás előtt, mielőtt megindul a növény fejlődése, addigra már ott kéne lennie a gyökérzónában a tápanyagnak. Kb 200 kg/ha 27 %-os nitrogéntartalom.
Felénk már le vannak mosva a műtrágyaszórók.![smile pimp](/oldforum/images/smiles/pimp.gif)