Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR402.41 FtUSD387.9 FtCHF425.17 FtGBP483.33 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz Apáé #18313. hozzászólásáraVagy lazább lenne a szövetszerkezete a növénynek lédúsabb hogy érthető legyen,a fagy jobban kárositaná.De a kérdésre válaszolva ha aláteszel 200-230 kg komplexet3x16 pl annyi nitrogént kap mintha megszornád vetés után 1q nitrogéntartalmú műtrágyával.Én komplexezek,a szomszédom vetés után rászor 1q pétit A búzák forma forma tavaszig.
Válasz bandigh #18311. hozzászólásáraIgen tavasszal természetesen lesz fejtrágyázva.
De mennyi nitrogén lenne elég a zavartalan fejlödéshez,most összel?
Sajnos október 15 után tudom vetni az árpát(takarmány). Egy kis nitróval talán gyorsabban megerösödne a hidegre.
Válasz Sk Laci #18306. hozzászólásáraTavaly a szept. közepén elvetett árpám dec.6.-án kapott először csapadékot. Addig ki sem csírázott.(szerencsére)
Valamikor januárban kelt a hó alatt.
6,5T adott, 2,5-3q/Ha pétivel, egy rovar, és két gombaölővel.
Viszont nagyon szerencsés tél volt.
A nagyobb hidegek előtt mindig jött megfelelő vastagságú hótakaró!
Válasz Apáé #18310. hozzászólásáraMekkora az 5 centis búza őszi nitrogénigénye? Attól függ összesen mennyit akarsz kitenni, de ha nem túl sokat, tavasszal több haszna van
Válasz Sk Laci #18306. hozzászólásáraNyugodtan vetheted még novemberben is.Tavaly időben el lett vetve,de 5 hónapig nem ázott meg,februárban kezdett csak bujkálni,márciusba sorolt ki,de még így is gyenge-közepes termést tudott.
Válasz Bobo77 #18305. hozzászólásáraEz Kanadában előfordul. Ott már olyan kipergés ellenálló repcéket termesztenek (a Bayer hozta piacra amit megvett a BASF), hogy ilyen körülmények között is minimális a veszteség.
Október 15 után vetett már valaki őszi árpát? /Budapesttől délre október 25 után a délebbi fekvés miatt/. Ha igen milyen eredménnyel?
Alighanem muszáj lessz bevetnem 30 ha területet, ahová kukorica ment volna, mert a környéken repcék, búzák vannak, és ha ezek lekerülnek, akkor az összes vad az én kukoricámba hurcolkodna be. Túl nagy a rizikó, hogy bevállaljam a kukoricát.
Válasz Apáé #18301. hozzászólásáraNálunk úgy látszik érdemes.70-80 kiló ureát dobok már évek óta,azóta tavasszal látványosan jobban ugrik a többiekétől.
Repcedarázs álhernyó megjelenésére mikortól lehet számítani? Találtam rágásnyomokat, de az minimális és csak a nagyobb növényeken. Viszonyt hernyót nem. Más is rághatja?
Válasz gyorfy10 #18296. hozzászólásáraÜdv én 4 éve használom a midast nekem jó szokott lenni de 240 kg vettem egy évben vetettem 190 kg hát abban az évben igen karcsú volt
Válasz Dave #18297. hozzászólásáraokt. 15-ig mindenképpen el szeretném vetni, a helyzet az hogy nem a legjobb földeken gazdálkodunk, kötött agyag talajok, nehéz jó magágyat készíteni. Cellule és Basmati fajtát vetek még azokat 250 el fogom vetni. Tavaly 270 el vetettem.
Midas fajta őszibúzát vetett már valaki ? Mik a tapasztalatok? 170-190 kg/ha-val irja a vetést. Ilyenkor oktober közepére emeljem fel kicsit? Mondjuk 220 ra ? :O
Köszönöm a tanácsokat!
Végül úgy döntöttem, hogy inkább nem kockáztatok, szóval nem csináltam meg.
Mentem benne egy kört majd elválik, hogy okozott volna-e gondot vagy sem
Válasz Ndr #18289. hozzászólásáraMiért nem nézed meg a magot? (több helyen)
Függ a vetésmélységtől, attól a bizonyos rögösségtő, meg hogy az mennyire vette be a vizet a magok elől.
De még a hőmérséklettől is.
Válasz J.D. Borda #18288. hozzászólásáraEsetleg annyi tanulságot levonhatsz, hogy örülni kell annak, ami van.(függetlenül attól, hogy az testi fogyatékossag, vagy időjárási viszony) Nem siránkozni azon, ami nincs!
Szerinted neked a rosszabb, vagy a videó szereplőjének? (nem kell válaszolni)
Válasz Ndr #18289. hozzászólásáraValószínűleg az előttem szólóknak igaza van, mert kockázatos. De azért megemlítem, hogy az egyik évben minket is megakasztott egy eső, és nem olyan sokkal kelés előtt meghengereztük az egyik táblát, mert katasztrófális volt a pálya. Meglepetésemre teljesen jó volt a kelés.
Arra gondolok, hogy valószínűleg olyan állapotban sikerült meghengerezni, amikor a csíragyökérzet megnyúlt némileg, és a hajtáskezdemény már utat kezdett keresni felfelé. Tehát már hosszabbak és így rugalmasabbak voltak ezek a növényi részek. Ha még csak gyököcskéje lett volna, akkor valószínűleg letörtek volna, és nem kelnek ki. De így rendben volt a kelés.
De felelősséget nem vállalok azért, ha valaki hozzám hasonló őrültségre vállalkozik.
Válasz Ndr #18289. hozzászólásáraNedves földbe 3 nap után is már puhul a szem az is csak sérülne . Eső után meg főleg. Annak már nem kell henger. Ki kel az .
Hali!
Múlthèten csütörtökön délután vetettünk egy rögeseb földet.
Melynek vetés után szerettem volna adni egy hengert, de másnap reggelre kapott 20 mm esőt, majd következő nap még 10mm.
Ma lett volna alkalom először csütörtök óta rámenni a földre, de óvaintettek, hogy ha már megindult a csîra akkor a hengerezèssel letörhetem azt.
Èrdeklődnèk, hogy ennek a feltètelezèsnek mennyi valóság alapja van ?
Válasz Bobo77 #18283. hozzászólásáraNalam nincsen nem azt irta a fel vilag hogy iden győr a kazasztrofa akkor biztos almodtam meg a 4 tonnas kukikat is...amikor iden mindenki 10-13tonnas kukikat szed.
Válasz Feri #18277. hozzászólásáraIgen tavaly!
Semmi gondot nem okozott, az aminopiralid alapból kicsit kanalasodott leveleket okozott gyengén, szomszéd tábla rovarölő nélkül lett fújva, ugyan az volt, mármint semmi különbség.
Válasz Wilde #18265. hozzászólásáraNem térül az meg sehogy sem, főleg ha oda vissza szerelgeted a kerekeket, mert azt nem tudod megtenni nyílván, hogy egy gép csak permetezni van ápolókkal...
Mondjuk én ezért vettem 380-480 gumizással a 140-es traktort, azért az nem600 de sosem térülne meg a kerék garnitúra, inkább figyeljünk arra, hogy a szélső gabona sor a táblán se túl kintre se túl bentre Essen a határnál hehe, mert akkor sok % kiesésünk lesz
Válasz t.peti #18266. hozzászólásáraez nem jó így mert eddig 3 sort zárt a nyom és teljesen rendben volt,tehát akkor ahhoz képest csak 24cm -vel kevesebb a termő terület nyomonként.ne ahhoz viszonyítsunk mitha repülővel fujnám nyom nélkül
Válasz Wilde #18265. hozzászólásáraHa jól számolom akkor szűk 5 ezer forint/hektár
15 hektárnál, olyan 13 év alatt térülne meg
Jobb lesz ha felakasztod az mtz-re, az nem tapos
25265 hozzászólás
Su ellen, 30.-ai vetés
Válasz Apáé #18313. hozzászólásáraVagy lazább lenne a szövetszerkezete a növénynek lédúsabb hogy érthető legyen,a fagy jobban kárositaná.De a kérdésre válaszolva ha aláteszel 200-230 kg komplexet3x16 pl annyi nitrogént kap mintha megszornád vetés után 1q nitrogéntartalmú műtrágyával.Én komplexezek,a szomszédom vetés után rászor 1q pétit A búzák forma forma tavaszig.
Válasz bandigh #18311. hozzászólásáraIgen tavasszal természetesen lesz fejtrágyázva.
De mennyi nitrogén lenne elég a zavartalan fejlödéshez,most összel?
Sajnos október 15 után tudom vetni az árpát(takarmány). Egy kis nitróval talán gyorsabban megerösödne a hidegre.
Válasz Sk Laci #18306. hozzászólásáraTavaly a szept. közepén elvetett árpám dec.6.-án kapott először csapadékot. Addig ki sem csírázott.(szerencsére)
Valamikor januárban kelt a hó alatt.
6,5T adott, 2,5-3q/Ha pétivel, egy rovar, és két gombaölővel.
Viszont nagyon szerencsés tél volt.
A nagyobb hidegek előtt mindig jött megfelelő vastagságú hótakaró!
Válasz Apáé #18310. hozzászólásáraMekkora az 5 centis búza őszi nitrogénigénye? Attól függ összesen mennyit akarsz kitenni, de ha nem túl sokat, tavasszal több haszna van
Válasz mtz1221 #18304. hozzászólására80kg/ha?
Ammónium nitrátra gondoltam.
Azt rögtön feltudja venni.
Válasz Sk Laci #18306. hozzászólásáraNyugodtan vetheted még novemberben is.Tavaly időben el lett vetve,de 5 hónapig nem ázott meg,februárban kezdett csak bujkálni,márciusba sorolt ki,de még így is gyenge-közepes termést tudott.
Válasz Bobo77 #18305. hozzászólásáraEz Kanadában előfordul. Ott már olyan kipergés ellenálló repcéket termesztenek (a Bayer hozta piacra amit megvett a BASF), hogy ilyen körülmények között is minimális a veszteség.
Válasz Dave #18302. hozzászólásáraBolha.
Október 15 után vetett már valaki őszi árpát? /Budapesttől délre október 25 után a délebbi fekvés miatt/. Ha igen milyen eredménnyel?
Alighanem muszáj lessz bevetnem 30 ha területet, ahová kukorica ment volna, mert a környéken repcék, búzák vannak, és ha ezek lekerülnek, akkor az összes vad az én kukoricámba hurcolkodna be. Túl nagy a rizikó, hogy bevállaljam a kukoricát.
Repcearatás hó után. 5:30 környékén pillants bele
Válasz Apáé #18301. hozzászólásáraNálunk úgy látszik érdemes.70-80 kiló ureát dobok már évek óta,azóta tavasszal látványosan jobban ugrik a többiekétől.
Válasz Dave #18302. hozzászólásáraaz enyém nagyon fasza
Kinek milyen a repcéje?
Repcedarázs álhernyó megjelenésére mikortól lehet számítani? Találtam rágásnyomokat, de az minimális és csak a nagyobb növényeken. Viszonyt hernyót nem. Más is rághatja?
Összel érdemes valamennyi sima nitrogén mütrágyát kiadni buza és árpa alá?
Válasz Anonimus82 #18299. hozzászólásáraKöszönöm! Én is 240-250 re gondoltam :)
Válasz gyorfy10 #18296. hozzászólásáraÜdv én 4 éve használom a midast nekem jó szokott lenni de 240 kg vettem egy évben vetettem 190 kg hát abban az évben igen karcsú volt
Válasz Dave #18297. hozzászólásáraokt. 15-ig mindenképpen el szeretném vetni, a helyzet az hogy nem a legjobb földeken gazdálkodunk, kötött agyag talajok, nehéz jó magágyat készíteni. Cellule és Basmati fajtát vetek még azokat 250 el fogom vetni. Tavaly 270 el vetettem.
Válasz gyorfy10 #18296. hozzászólásáraEzt írja:
Vetőmag szükséglet:
3,7 – 4 millió csíra/ha | 170-190 kg/ha
Optimális vetésidő:
október 5. - október 15.
Mikor veted? Milyen lesz a magágy stb.. Ha minden jó akkor nem hiszem hogy kellene.
Midas fajta őszibúzát vetett már valaki ? Mik a tapasztalatok? 170-190 kg/ha-val irja a vetést. Ilyenkor oktober közepére emeljem fel kicsit? Mondjuk 220 ra ? :O
Köszönöm a tanácsokat!
Végül úgy döntöttem, hogy inkább nem kockáztatok, szóval nem csináltam meg.
Mentem benne egy kört majd elválik, hogy okozott volna-e gondot vagy sem
Válasz Ndr #18289. hozzászólásáraMiért nem nézed meg a magot? (több helyen)
Függ a vetésmélységtől, attól a bizonyos rögösségtő, meg hogy az mennyire vette be a vizet a magok elől.
De még a hőmérséklettől is.
Válasz J.D. Borda #18288. hozzászólásáraEsetleg annyi tanulságot levonhatsz, hogy örülni kell annak, ami van.(függetlenül attól, hogy az testi fogyatékossag, vagy időjárási viszony) Nem siránkozni azon, ami nincs!
Szerinted neked a rosszabb, vagy a videó szereplőjének? (nem kell válaszolni)
Válasz Ndr #18289. hozzászólásáraValószínűleg az előttem szólóknak igaza van, mert kockázatos. De azért megemlítem, hogy az egyik évben minket is megakasztott egy eső, és nem olyan sokkal kelés előtt meghengereztük az egyik táblát, mert katasztrófális volt a pálya. Meglepetésemre teljesen jó volt a kelés.
Arra gondolok, hogy valószínűleg olyan állapotban sikerült meghengerezni, amikor a csíragyökérzet megnyúlt némileg, és a hajtáskezdemény már utat kezdett keresni felfelé. Tehát már hosszabbak és így rugalmasabbak voltak ezek a növényi részek. Ha még csak gyököcskéje lett volna, akkor valószínűleg letörtek volna, és nem kelnek ki. De így rendben volt a kelés.
De felelősséget nem vállalok azért, ha valaki hozzám hasonló őrültségre vállalkozik.
Válasz Ndr #18289. hozzászólásáraNedves földbe 3 nap után is már puhul a szem az is csak sérülne . Eső után meg főleg. Annak már nem kell henger. Ki kel az .
Válasz Ndr #18289. hozzászólásáraNagyon is sok, nehogy meg hengerezd !!!
Hali!
Múlthèten csütörtökön délután vetettünk egy rögeseb földet.
Melynek vetés után szerettem volna adni egy hengert, de másnap reggelre kapott 20 mm esőt, majd következő nap még 10mm.
Ma lett volna alkalom először csütörtök óta rámenni a földre, de óvaintettek, hogy ha már megindult a csîra akkor a hengerezèssel letörhetem azt.
Èrdeklődnèk, hogy ennek a feltètelezèsnek mennyi valóság alapja van ?
Válaszokat előre is köszönöm
Válasz atisgyulai #18285. hozzászólásáraMondjuk a fogyatékossag es az aszály nem tudom hogyan összehasonlithato. Ez igy demagogia...
Válasz bodisbalint #18286. hozzászólására
Hali.
Tudtok segíteni, ez milyen gaz?
Repcében van.
Köszi.
Válasz J.D. Borda #18284. hozzászólásáraNézd meg ezt! Rájössz, hogy nem is olyan rossz neked abban az aszályban.
És örülj, hogy luk van a s.ggeden!
Válasz Bobo77 #18283. hozzászólásáraNalam nincsen nem azt irta a fel vilag hogy iden győr a kazasztrofa akkor biztos almodtam meg a 4 tonnas kukikat is...amikor iden mindenki 10-13tonnas kukikat szed.
Válasz J.D. Borda #18282. hozzászólásáraNem sajnálom csak azt hittem hogy tényleg aszály van nálad!
Válasz Bobo77 #18280. hozzászólására6.5mmt ne sajnald tőlem bakker. Szivesen csserelnek veled jidd el.
Válasz szanberg #18279. hozzászólására9kor mar porzott.
Válasz szanberg #18279. hozzászólásáraAztán itt van aszály Már majdnem megsajnáltam a hantaboyt!
Válasz J.D. Borda #18276. hozzászólásáraJó nedves a föld, egyenletes a kelés muszáj volt a rívás!?!?!?!?
Válasz Feri #18277. hozzászólásáraIgen tavaly!
Semmi gondot nem okozott, az aminopiralid alapból kicsit kanalasodott leveleket okozott gyengén, szomszéd tábla rovarölő nélkül lett fújva, ugyan az volt, mármint semmi különbség.
Kollégák!
Ramway-Perenál kombinációhoz kevert már valaki rovarölőt? Állomány repcében
Most illlen. Talan hogy kapott kis esőt es lesz meleg meg szépen mehet a telbe. De az latszik iszon,at sok múlik a talajművelesen es az időzitesen...
Ameddig repcénél négyzetméterenkénti 8 tőből is tud 3 tonna lenni meg 48-ból is akár annyi, addig igen, kompenzál a növény ...
Válasz Wilde #18265. hozzászólásáraNem térül az meg sehogy sem, főleg ha oda vissza szerelgeted a kerekeket, mert azt nem tudod megtenni nyílván, hogy egy gép csak permetezni van ápolókkal...
Mondjuk én ezért vettem 380-480 gumizással a 140-es traktort, azért az nem600 de sosem térülne meg a kerék garnitúra, inkább figyeljünk arra, hogy a szélső gabona sor a táblán se túl kintre se túl bentre Essen a határnál hehe, mert akkor sok % kiesésünk lesz
Válasz Wilde #18268. hozzászólásáraA 600 mm az igy ugyis 600 mm.
Pont a duplája mint a 300 mm.
Az ápolóval valószinűleg a 2 sor zárás is elég lenne.
Válasz szanberg #18260. hozzászólásárahol van az a sok hely, merrefelé történik ez?
Válasz *** HM *** #18258. hozzászólásárasztem sokaknak megvan, repce-gabonából meg meg kell lennie, különben kalap, kabát.
SZINTE kikompenzálják. én meg MAJDNEM megdugtam gina lollobrigidát. de értem amit írsz.
egyébként igaz, ki az aki megveszi, inkább 24 vagy 27, vagy 30 vagy 36.
Válasz Wilde #18269. hozzászólásáraTehát a 600mm a kegkisebb kerekezésű gép?
Kukoricát is ezzel permetezed majd?
Válasz bandigh #18267. hozzászólásáranincs már mtz
Válasz t.peti #18266. hozzászólásáraez nem jó így mert eddig 3 sort zárt a nyom és teljesen rendben volt,tehát akkor ahhoz képest csak 24cm -vel kevesebb a termő terület nyomonként.ne ahhoz viszonyítsunk mitha repülővel fujnám nyom nélkül
Válasz Wilde #18265. hozzászólásáraHa jól számolom akkor szűk 5 ezer forint/hektár
15 hektárnál, olyan 13 év alatt térülne meg
Jobb lesz ha felakasztod az mtz-re, az nem tapos
Válasz Wilde #18265. hozzászólásáraÉn máshogy számolnék.
10 000 négyzetmétert ha elosztok 15 méterrel az 666.6
Ennyit métert kell menni egyenesen 1 hektár permetezéséhez.
Ha itt a 13.8 méterrel(15m-1.2m) számolsz akkor 9200 négyzetméter jön ki.
A teljes veszteség tehát 8%.
Ha 300 mm-es művelőkerékkel mész akkor pedig 4%
A 4% külömbség pedig számszerűsítve:
6 tonnás búzánál 240kg hektáronként.
3 tonna repcénél és szójánál 120kg/ha.
15+30 hektárnál ez kb 500 000Ft/év.
Azaz elég gyorsan megtérülő beruházás én úgy gondolom.