Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR406.34 FtUSD390.63 FtCHF433.46 FtGBP488.28 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz kukaccsosz #17723. hozzászólásáraItt nekem nincsen fuzáriumos búza hála Istennek, amit felraktam képet ez a 23 ha-os tábla gatya a vírustól, egyszerűen elvan szárad a, gondolom kis töppedt ráncos szemek lesznek belőle, már amennyi lesz...
Válasz Sk Laci #17735. hozzászólásáraVan egy nagygazda felenk aki vetett eleg sokat nem tetszik. Kockázatos. Sajna nincsenek olyan idők hogy biztonsaggal lehessen.
Válasz Gatti #17718. hozzászólásáraNe aggódj ha 2 szer fújtad volna akkor is ilyen lenne az enyém 2szer volt még is napról napra sza..r..bul néz ki soha nem vártam még így Péter Pált......
Válasz agrárproletár #17731. hozzászólásáraGondolod, hogy a bérgép majd pont az ilyen kis területekkel b@ssza el az optimális időt?
Hamarabb van a kicsivel szaladgálni, elhiheted, mint enni a kefét, hogy megint jön az eső, a priccoló meg a kanyarba sincs.
A munkahely mellett gazdálkodók talán jobban jönnek ki így, de a főállású biztos nem.
Ha akad a portán 1-2 IBC, vagy ilyesmi, akkor
Válasz kukaccsosz #17723. hozzászólásáraSzerintem a gazdák túlnyomó többsége nem a full megengedett dózist adja gombaölőből...(elég egy kezelés úgy is "jóvanaz", spórolás,könnyebb számolás miatt)pl:Á elég az 1 liter wirtuoz kalászolás elején...a nagy ló...t.
Kell az 1,25 azt nincs baj...legalábbis sokkal kevesebb a fuzárium!!!
Válasz J.D. Borda #17724. hozzászólásáraÉn idén őszel tevezek kuki után búzát vetni tárcsázotba, ha az idő engedi. 400-as kukoricám van, és tőled kb 80 km-el északabra vagyok. Minden az őszön múlik.
Válasz kukaccsosz #17728. hozzászólásáraEz mikori kép?
Én ma néztem, már nem ilyen zöld
Egy hete még ilyen volt, mostmár megy elfelé a szine, a szár feléig fel van sülve és a felső levelek meg tűhegyesre összepöndörödve
Válasz J.D. Borda #17724. hozzászólásáraPedig legtöbbször kuki után jobb a búza. Bár nem igazán csináljuk mert nem nagyon tudunk magágyat csinálni, ezért megy napraforgó után.
Válasz atisgyulai #17730. hozzászólásáraLehet a kivitelezésre, logisztikára gondolt, amilyen kevés optimális idő állt rendelkezésre idén a permetezésre (mindig vagy esett, vagy a szél tombolt), lehet lehúzták neki a 20 hektárt néhány óra alatt, mintsem ő szaladgált volna a 6-800 literes permetezővel ki tudja hány km-re napokon át...
Válasz lac* #17726. hozzászólásáraNem az enyém. Ilyen fertőzést nyomás esetén (180 mm májusban) a prosaronak sem nagyon van esélye (valószínű fogékony a fajta is). Max hatékonysága kb. 75% ha minden klappol. Ez azért extrém fertőzés a területek zömén nem ilyen vészes, de szinte minden tablaban ott van. A későbbi érésű fajták inkább megúszták. A képen Genius ami osirist kapott viragzasban (napra után).
Válasz kukaccsosz #17723. hozzászólásáraMivel lett kezelve?
Nálam egyenlőre a tárcsázott kukoricatarlóba vetett búzán nem látni semmit, elvétve, ha nagyon keresem látok elszáradt kalászt. Virágzáskor kapott 1l prosarót.
Válasz cross #17720. hozzászólásáraAmit átlátok(járom a határt, ill. Saját és céges) mindbe van, előveteménytől, fajtától függően több kevesebb! . Várom a jeget de csak az én búzámra kovácsházára!
Válasz Gatti #17718. hozzászólásáraDe vannak, még csúnyábbak is. Pont ma láttam. A kalász felső fele tiszta fehér, alsó fele zöld. A levelek rozsdásan az égbe merednek.
Ilyen időben sajnos nem lehet megúszni egy kezeléssel.
Én zászlós levélnél fújtam először, majd virágzás végén újra, mert akkorra megjelent a rozsda.
Aki egyszer, valamikor kalaszolás közben tolta, annak mostanra gatyásodott le.
Árpa járt nekem hasonlóan, abba későn (kalászoláskor) tudtam belemenni.
Válasz atisgyulai #17716. hozzászólásáraegyszer, amikor tolta ki a kalászokat, de lehet még1x kellett volna de most már mind1. Egyébként néztem a szomszédén is ugyanúgy megtalálható pedig az teljesen más fajta. Sajnos szerintem ez a hideg csapadékos tavasz nem jött jól neki :/
25256 hozzászólás
Válasz lac* #17755. hozzászólásáraLesz mire fogni az alacsony árat!![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
Válasz Gatti #17754. hozzászólásáraHa ez fuzárium,akkor lesznek toxin problémák idén az biztos.
Válasz atisgyulai #17753. hozzászólásárajaja, bár még erről sehol nem olvastam cikket, szerintem nem is akarnak erről írni nehogy emelkedjenek az árak
.
Nem elég hogy aszályos volt az ősz/tavasz és nem úgy bokrosodott ahogy kéne még most ez is. Ez egy nagyon gyengusz év a kalászosokat tekintve :/
Válasz Gatti #17752. hozzászólásáraMeg jó nagy por!![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
![smile innocent](/oldforum/images/smiles/innocent.gif)
Csak azt nem tudom miből sütnek majd jövőre kenyeret.
Válasz lac* #17751. hozzászólásáraAhogy olvasom itt a kommenteket nagyon sok fele ez a probléma, lesz itt nagy gebasz aratáskor :(
Körülnéztm a határban,elég durva dolgokat láttam,pl:![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20190615181041_img_20190615_154912.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20190615181104_img_20190615_154716.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20190615181128_img_20190615_154734.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20190615181217_img_20190615_154734.jpg)
Nemtudom átjön-e,de a tábla 30%-a ilyen foltos,és egész kalászok le vannak száradva.
Nem is láttam ilyet még. Pedig lenyomták valamivel.
Válasz Berkó_ #17743. hozzászólásáraKaszaper +Apáca között a kukik a földön pihennek. Volt egy kis szél bizonyára.
Válasz kukaccsosz #17723. hozzászólásáraItt nekem nincsen fuzáriumos búza hála Istennek, amit felraktam képet ez a 23 ha-os tábla gatya a vírustól, egyszerűen elvan szárad a, gondolom kis töppedt ráncos szemek lesznek belőle, már amennyi lesz...
Válasz Berkó_ #17743. hozzászólásáraNem
Válasz Sk Laci #17735. hozzászólásáraVan egy nagygazda felenk aki vetett eleg sokat nem tetszik. Kockázatos. Sajna nincsenek olyan idők hogy biztonsaggal lehessen.
Válasz Gatti #17742. hozzászólásáraEgy kis lengyel, jó fúvókákkal tökéletes ilyen célra.
Válasz Gatti #17718. hozzászólásáraNe aggódj ha 2 szer fújtad volna akkor is ilyen lenne az enyém 2szer volt még is napról napra sza..r..bul néz ki soha nem vártam még így Péter Pált......
Válasz agrárproletár #17731. hozzászólásáraGondolod, hogy a bérgép majd pont az ilyen kis területekkel b@ssza el az optimális időt?![smile innocent](/oldforum/images/smiles/innocent.gif)
Hamarabb van a kicsivel szaladgálni, elhiheted, mint enni a kefét, hogy megint jön az eső, a priccoló meg a kanyarba sincs.
A munkahely mellett gazdálkodók talán jobban jönnek ki így, de a főállású biztos nem.
Ha akad a portán 1-2 IBC, vagy ilyesmi, akkor
Válasz apuci #17722. hozzászólásáraCsanádapácán nem volt jég mostanság? Na nem mintha hiányolnám...![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
Válasz atisgyulai #17730. hozzászólásáraPedig van saját is csak nem olyan korszerű, totalra meg szoktuk használni.
Válasz Dns8 #17740. hozzászólására![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20190614220620_20190613_065333.jpg)
Válasz kukaccsosz #17723. hozzászólásáraPont ilyen az enyém is(Exotic). Borsó után is ugyan annyi a fertőzött kalász kalász mint kukorica után.
Válasz kukaccsosz #17723. hozzászólásáraSzerintem a gazdák túlnyomó többsége nem a full megengedett dózist adja gombaölőből...(elég egy kezelés úgy is "jóvanaz", spórolás,könnyebb számolás miatt)pl:Á elég az 1 liter wirtuoz kalászolás elején...a nagy ló...t.
Kell az 1,25 azt nincs baj...legalábbis sokkal kevesebb a fuzárium!!!
Válasz bandigh #17734. hozzászólásáraKét napja készült a kép. Ma néztem és látszik rajta a 34 fok, de még bírja.
Válasz Aprógazda #17732. hozzászólásáraJég? Még nem tudom mert nem mentem át,holnap nézem hátha,de kicsi az esély hogy komoly lett volna!![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
Válasz Sk Laci #17735. hozzászólásáraÉn nem hiszek ebbe a kuki után búzàt soha témában. Idén is jobbat mutatnak mint a forgó után. Majd látjuk.
Válasz J.D. Borda #17724. hozzászólásáraÉn idén őszel tevezek kuki után búzát vetni tárcsázotba, ha az idő engedi. 400-as kukoricám van, és tőled kb 80 km-el északabra vagyok. Minden az őszön múlik.
Válasz kukaccsosz #17728. hozzászólásáraEz mikori kép?
![smile wacko](/oldforum/images/smiles/wacko.gif)
Én ma néztem, már nem ilyen zöld
Egy hete még ilyen volt, mostmár megy elfelé a szine, a szár feléig fel van sülve és a felső levelek meg tűhegyesre összepöndörödve
Válasz J.D. Borda #17724. hozzászólásáraPedig legtöbbször kuki után jobb a búza. Bár nem igazán csináljuk mert nem nagyon tudunk magágyat csinálni, ezért megy napraforgó után.
Válasz apuci #17722. hozzászólásáraMost nem volt?
Válasz atisgyulai #17730. hozzászólásáraLehet a kivitelezésre, logisztikára gondolt, amilyen kevés optimális idő állt rendelkezésre idén a permetezésre (mindig vagy esett, vagy a szél tombolt), lehet lehúzták neki a 20 hektárt néhány óra alatt, mintsem ő szaladgált volna a 6-800 literes permetezővel ki tudja hány km-re napokon át...
Válasz Gatti #17727. hozzászólásáraPapírügyileg biztosan egyszerűbb, de jobbnak biztosan nem jobb!
Válasz J.D. Borda #17724. hozzászólásáraSzinte mindig kuki után vetjük.![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
Válasz lac* #17726. hozzászólásáraNem az enyém. Ilyen fertőzést nyomás esetén (180 mm májusban) a prosaronak sem nagyon van esélye (valószínű fogékony a fajta is). Max hatékonysága kb. 75% ha minden klappol. Ez azért extrém fertőzés a területek zömén nem ilyen vészes, de szinte minden tablaban ott van. A későbbi érésű fajták inkább megúszták. A képen Genius ami osirist kapott viragzasban (napra után).![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20190614193903_9dc468a1_0dbb_4b3c_a9a8_d57e75ff5bfd.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20190614193946_b7f1857b_c709_4332_a41f_133c755a1bc9.jpg)
Válasz atisgyulai #17721. hozzászólásáraBérbe permeteznek, így egyszerűbb a 20 on hektárra
Válasz kukaccsosz #17723. hozzászólásáraMivel lett kezelve?
Nálam egyenlőre a tárcsázott kukoricatarlóba vetett búzán nem látni semmit, elvétve, ha nagyon keresem látok elszáradt kalászt. Virágzáskor kapott 1l prosarót.
Válasz J.D. Borda #17724. hozzászólásáraLehet vetni csak le kell szedni a csutkát ,vagy leszántani.![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Válasz kukaccsosz #17723. hozzászólásáraKukibután alap hogy nem vetünk buzát!!!
Felénk sajnos szinte minden búzatáblában ott a fuzarium. A kukorica elővetemény után nem sok esély volt ellene ahogy a lenti képen látszik.
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20190614184630_5dc8f44b_29c8_45e2_83b9_03390dcbd00d.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20190614184710_2457844f_d96d_4c94_ab10_63d4890ac765.jpg)
Válasz cross #17720. hozzászólásáraAmit átlátok(járom a határt, ill. Saját és céges) mindbe van, előveteménytől, fajtától függően több kevesebb!
. Várom a jeget de csak az én búzámra kovácsházára!
Válasz Gatti #17718. hozzászólásáraTe fújod, vagy bérbe csináltatod?
Válasz Gatti #17718. hozzászólásáraFelénk pl keresni kell a kalászt, ami nem ilyen.
Nagyon durva itt a helyzet.
Válasz Gatti #17718. hozzászólásáraDe vannak, még csúnyábbak is. Pont ma láttam. A kalász felső fele tiszta fehér, alsó fele zöld. A levelek rozsdásan az égbe merednek.
Ilyen időben sajnos nem lehet megúszni egy kezeléssel.
Én zászlós levélnél fújtam először, majd virágzás végén újra, mert akkorra megjelent a rozsda.
Aki egyszer, valamikor kalaszolás közben tolta, annak mostanra gatyásodott le.
Árpa járt nekem hasonlóan, abba későn (kalászoláskor) tudtam belemenni.
Válasz atisgyulai #17716. hozzászólásárafelétek nem találhatóak ilyen kalászok?
Válasz atisgyulai #17716. hozzászólásáraegyszer, amikor tolta ki a kalászokat, de lehet még1x kellett volna de most már mind1. Egyébként néztem a szomszédén is ugyanúgy megtalálható pedig az teljesen más fajta. Sajnos szerintem ez a hideg csapadékos tavasz nem jött jól neki :/
Válasz Gatti #17715. hozzászólásáraEgyszer, vagy kétszer?
Válasz atisgyulai #17714. hozzászólásáraBumper Super
Válasz Gatti #17712. hozzászólásáraMit kapott?
Válasz lac* #17711. hozzászólásáraMert még nincs itt az aratás ideje!
Ne aggódj, fog az esni nemsokára.
Válasz Anonimus82 #17660. hozzászólásáraén is találtam hasonlóakat, pedig volt permetezve :/
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20190614152808_img_20190610_180348.jpg)
Válasz Cafi #17709. hozzászólásáraAkkor miért nem esik az ár?
Válasz Cafi #17709. hozzászólásáramajd ha bent lesz a magtárba akkor lehet számolgatni, addig még minden előfordulhat...
belefogunk fulladni a búzába
50 millió tonnával lesz nagyobb termés a világon mint tavaly...
2018 vs 2019
731 millio tonna vs 780 millio tonna
https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/grain.pdf
A vírusos búza
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20190614094130_img_20190614_092900_5.jpg)
Sziasztok,
Spodnam + Amega Up-ot használt már valaki repce állomány szárításra?
Tapasztalat?