Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak614 FtEUR410.68 FtUSD393.86 FtCHF436.49 FtGBP495.05 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz VMisi #10856. hozzászólásáraNekem a műtrágyaszóróm nem dobott eleget, érdekes jópár év alatt nem vettem észre, műtrágyát is ugyan olyat használtam mint szoktam mégis meglátszott ( nem ilyen durván mondjuk, de egy 10-15 mázsa különbség biztos volt sávonként.
Válasz VMisi #10856. hozzászólásáraNekem akkor volt ilyen, mikor egyenetlen mélységű rossz talajmunkát csinált a tárcsám (elcsavarodott váz miatt), de nem 2-3 méteres sávokban, hanem 80-100 cm szélességben, ahogy rosszul dolgozott...
Szerintetek mitől lehet az, hogy kb 2-3 méter széles sávban dús (kb 70 mázsás), mellette ugyanekkora sávban nagyon ritka (10-20 mázsás) volt a búza?
Ezek a sávok így követték egymást mint egy hullámzó tenger. A sávok teljesen megegyeztek a gruberezés és a vetés irányával. A tábla végéről is jól látszottak ezek a hullámos sávok, kombájnból meg kifejezetten jól. Előtte is búza volt, majd tárcsa, gruber, kombi és vetés, gyűrűs.
Nem az egész tábla volt ilyen, hanem egy kb 3 hekis része. Partos, nem vízállásos rész, tehát a víz nem csinálhatta a bajt.
Sajnos nem csináltam fényképet, de mitől lehet ez? Már tavasszal is látszódtak ezek a sávok.
Elolvasgattam a kiadványt, de egyvalamit nem értek. A lazítás + szántás után igazából a technológiában semmi extra nincs. 137kg N hatóanyag. Alapból gondoltam volna arra, hogy vagy 3q timac ősszel, akár valamennyi tavasszal is, 180kg körüli N amit 2 hetente 50L nitrosol formájában tesz ki, szárszilárdítás min. 2x ilyen terméshez, 2x strobi, plusz 1x kalászvédelem, mindenféle lombtrágya, algatrágya. Nyilván itt nem a nyereség elérésén van a hangsúly, hanem a minél magasabb termésen, tehát ne is nézzük a jövedelmezőséget. Szóval ezek vagy mind hazudnak mert nem akarják elmondani mitől döglik a légy, vagy a talajukban-, mikroklímájukban eleve benne van az a potenciál, ami sok máséban nincs. Simán elképzelem, hogy ezeknél az az üzemi technológia, amit leírtak, nemhogy ilyennel nevezni egy versenyre. Ez olyan, mintha a Tour de France-on elindulna valaki egy komolyabb utcai bringával.
Mellesleg a világrekordon is meglepődtem, ugyanez a szitu. Simán elképzelem, hogy bármelyikünk kimenne, elvetne egy akármilyen odavaló búzát, tavasszal 2x 150kg MAS, gombaölés amikor kell, és lenne 12t-s gabonája.
Válasz borda77 (Joe) #10847. hozzászólásáraNo mindegy. A 10-11 fehérjét 2 fajtabemutató összesítőjében láttam...
Az általam vetett NS40 is malmiként szerepel egy kivételével mindenhol... Tavaly ugyanott, ugyanakkor, ugyanazt kapta, mint a Capo.
Capo: 6.1tonna, 14 felett fehérje (javító lett szinte minden földemen) kb
NS40: 7.7tonna, 11.6-11.8 fehérje
A legrosszabb tak.-nál eggyel jobb...
Válasz vinczekrisz98 #10828. hozzászólásáraMERT a repce az egyik legnagyobb odafigyelést és szaktudást igénylő növény, és ha azt kérdezed mit csinálj abszolút nem vagy képbe akkor abból semmi nem fog kisülni...
Válasz sixx #10825. hozzászólásáraÉrtem köszönöm a segitséget. Akkor csak azokat a táblákat vetem be repcével amit nem kell zöldtrágyázni.!
ÉS a repcet nem tudja hogy mik ellen kell permetezni pl ősszel meg tavasszal?
Válasz sixx #10823. hozzászólásáraha a zöldtrágyának pl cirok meg olajretket vetek akkor augusztus közepe felé leforgathatom? Vagy okt 1 ig hagynom kell?
Válasz sixx #10818. hozzászólásáraAkkor az elfelejtve. Válaszodat koszonom hogy ilyen gyorsan valaszoltal. Tudom nem,itt kellene meg kerdeznem de azt lehet módosítani a támogatási,kerelembe hogy,melyik,táblaba szeretnem a zolditest teljesiten?
Sziasztok. Lenne pár kérdésem.
Szeretnénk idén elősször megpróbálni a repcét.
De van egy kis bökkenő, hogy idén a zöldítést másodvetéssel teljesíteném, mégpedig repce és cirok keverékkel. Na mégpedik a repcét augusztus vége felé kellene el vetnem.Kivitelezhető lehet ez igy?
Be szánthatom én a zöldtrágyának valót a vetés elött? És így nincs probléma a zöldítéssel? Előre is köszönöm válaszotokat.
Sziasztok, kis segítségre lenne szükségem repce terén. Ezekből a hibridekből tudok beszerezni vetőmagot, de ezeket nem igazán ismerem.
KWS: Triangle, Turan, Traviata, Tureg
DKC: Excalibur, Expower, Exstrom
Limagrain: Artoga+Cruiser
Syngenta: NK petrol, NK aviator
Euralis: Es hydromel, Es Neptune, Es Alonso
Pioneer: PR46W15, PR45D05, PT200CL, PX 104
25115 hozzászólás
Válasz Claaastra #10863. hozzászólásáraAz tény, hogy rég látott ekét, de ezeket a sávokat mi okozza?
Válasz VMisi #10860. hozzászólásáraElővetemény?Tök után szokott,hogy a roppantó által kitett tökhús rendek után,nagyobb a gabona.
Válasz VMisi #10862. hozzászólásárahiányzik a szántás
Válasz .Norbert #10859. hozzászólásáraItt fel volt bálázva. Miért, mitől volt ilyen szerinted?
Válasz Koszi. #10858. hozzászólásáraOlyan is volt egyszer, másik lapátot próbáltuk és a gép mögé nem dobott eleget.
Válasz Berkó_ #10857. hozzászólásáraEZ AZ!! Ez is így nézett ki, csak kicsit szélesebb sávban.
Én még a keréknyomra is gondoltam esetleg.
Válasz VMisi #10856. hozzászólásáraElőző évben a szalma szecskázva volt vagy bálázva?
Válasz VMisi #10856. hozzászólásáraNekem a műtrágyaszóróm nem dobott eleget, érdekes jópár év alatt nem vettem észre, műtrágyát is ugyan olyat használtam mint szoktam mégis meglátszott ( nem ilyen durván mondjuk, de egy 10-15 mázsa különbség biztos volt sávonként.
Válasz VMisi #10856. hozzászólásáraNekem akkor volt ilyen, mikor egyenetlen mélységű rossz talajmunkát csinált a tárcsám (elcsavarodott váz miatt), de nem 2-3 méteres sávokban, hanem 80-100 cm szélességben, ahogy rosszul dolgozott...
Szerintetek mitől lehet az, hogy kb 2-3 méter széles sávban dús (kb 70 mázsás), mellette ugyanekkora sávban nagyon ritka (10-20 mázsás) volt a búza?
Ezek a sávok így követték egymást mint egy hullámzó tenger. A sávok teljesen megegyeztek a gruberezés és a vetés irányával. A tábla végéről is jól látszottak ezek a hullámos sávok, kombájnból meg kifejezetten jól. Előtte is búza volt, majd tárcsa, gruber, kombi és vetés, gyűrűs.
Nem az egész tábla volt ilyen, hanem egy kb 3 hekis része. Partos, nem vízállásos rész, tehát a víz nem csinálhatta a bajt.
Sajnos nem csináltam fényképet, de mitől lehet ez? Már tavasszal is látszódtak ezek a sávok.
Elolvasgattam a kiadványt, de egyvalamit nem értek. A lazítás + szántás után igazából a technológiában semmi extra nincs. 137kg N hatóanyag. Alapból gondoltam volna arra, hogy vagy 3q timac ősszel, akár valamennyi tavasszal is, 180kg körüli N amit 2 hetente 50L nitrosol formájában tesz ki, szárszilárdítás min. 2x ilyen terméshez, 2x strobi, plusz 1x kalászvédelem, mindenféle lombtrágya, algatrágya. Nyilván itt nem a nyereség elérésén van a hangsúly, hanem a minél magasabb termésen, tehát ne is nézzük a jövedelmezőséget. Szóval ezek vagy mind hazudnak mert nem akarják elmondani mitől döglik a légy, vagy a talajukban-, mikroklímájukban eleve benne van az a potenciál, ami sok máséban nincs. Simán elképzelem, hogy ezeknél az az üzemi technológia, amit leírtak, nemhogy ilyennel nevezni egy versenyre. Ez olyan, mintha a Tour de France-on elindulna valaki egy komolyabb utcai bringával.
Mellesleg a világrekordon is meglepődtem, ugyanez a szitu. Simán elképzelem, hogy bármelyikünk kimenne, elvetne egy akármilyen odavaló búzát, tavasszal 2x 150kg MAS, gombaölés amikor kell, és lenne 12t-s gabonája.
Válasz Sz_Pisti #10853. hozzászólásáraElővetemény vegyszere??? Fingom sincs...
Válasz Netparaszt #10852. hozzászólásáraÉn a szántást nem értem a képletben, hogy lazítás után minek kellett
Válasz borda77 (Joe) #10847. hozzászólására Ha jól látom ebbe belepakolta 5-6 tonna malmi búza árát. Biztos megéri ennyit költeni? Mennyi a haszon?
Válasz borda77 (Joe) #10849. hozzászólásáraIkrényben van telephely. Legközelebb max 2haon próbálkozok a Capon kívül...
Válasz borda77 (Joe) #10844. hozzászólásáraHa jól tudom a Raiffaiesn Agro forgalmazza ezeknek a nemesítőházaknak a fajtáit.
http://www.rwa.hu/_upload/editor/Vetomag/NAK_vas_megyei_kiadvany_buza_termesverseny.pdf
KAtt a linkre nézzétek meg ezeket a fajtákat azért ez nem semmi... számomra elég ismeretlenek amikről kérdeztem... azok is itt vannak meg még csomó jó
Válasz borda77 (Joe) #10847. hozzászólásáraNo mindegy. A 10-11 fehérjét 2 fajtabemutató összesítőjében láttam...
Az általam vetett NS40 is malmiként szerepel egy kivételével mindenhol... Tavaly ugyanott, ugyanakkor, ugyanazt kapta, mint a Capo.
Capo: 6.1tonna, 14 felett fehérje (javító lett szinte minden földemen) kb
NS40: 7.7tonna, 11.6-11.8 fehérje
A legrosszabb tak.-nál eggyel jobb...
Válasz csoppika #10845. hozzászólásáraTakács Gyula ikervári gazdálkodó, aki 273 hektár összterületéből 147 hektár búzát vetett. Repce
elővetemény után JB Asano fajtával ért el 9,88 tonna/hektáros terméseredményt, és 12,6 %
fehérjetartalmat.
Technológiája:
• Elővetemény: Őszi káposztarepce
• Tarlóhántás + Bactofil cell
• Lazítás + lezárás
• Szántás 22 cm
• Kompaktor
• Műtrágya 15:15:15 (200 kg/ha)
• Magágyelőkészítés
• Vetés JB Asano (235 kg/ha)
• Őszi gyomirtás
• Tavaszi műtrágya MAS (200 kg/ha)
• Nitrosol 30% (150 liter/ha)
• Műtrágya DASA 26:13 (100 kg/ha)
• Növényvédelem 2X
Válasz csoppika #10845. hozzászólásáraFajta
Termésátlag
t/ha
Beltartalom
Fehérje % Sikér % Víz %
Tobak 9,35 12,6 28,9 13,2
Elixer 9,26 12,7 27,7 12,8
Gordian 8,76 12,7 29 13,1
KWS Loft 8,74 13,1 30,3 13,4
RGT Reform 8,01 12,8 29 13,3
Hystar 7,50 12,9 29 13,3
Ohio 7,18 13,1 29,1 12,4
JB Asano 7,37 14,2 32,8 12,8
Pionier 7,00 13,2 30,3 13,6
Boregar /sz./ 6,89 13,5 30,6 12,5
Euclide /sz./ 6,83 13,4 28,2 12,3
Kerubino 6,01 14,5 33,9 12,2
Dino /járó/ 5,80 14,3 31,4 12,6
Bernstein 5,65 15,2 35,1 12,8
Nádor 5,11 14,5 35,2 12,4
Válasz borda77 (Joe) #10843. hozzászólásáraAsano 10-11.3-es fehérjével nem vmi jó...
Persze aki nagyban csinálja, attól elviszik a jobb takarmányt is...
Válasz csoppika #10842. hozzászólására, mert Bruen és DSV búza forgalmazóval magyarba még nem találkoztam...
Válasz csoppika #10840. hozzászólásáraKöszi és ezeket itt magyarba forgalmazza valaki? , mert marhajók azt tudom róluk...
http://www.saaten-union.de/index.cfm/action/varieties.html?d=list&c=Weizen
Válasz borda77 (Joe) #10839. hozzászólásárahttps://www.dsv-saaten.de/getreide/winterweizen/sorten/pionier.html
http://breun.de/sorten/
Tudjátok melyik "házhoz" tartoznak a következő fajták???
Asano, Pionier,Tobak ????
Válasz vinczekrisz98 #10837. hozzászólásáraősszel mivel nincsen már rövarölőszeres csávázás 1-2 szer, tavasszal meg 2-3-szor...
Gomba meg ősszel és tavasszal 1-1 szer
Válasz borda77 (Joe) #10836. hozzászólásáraRövarölőzni tavaszon hányszor szokták?2-3?
Gombaölőzni hányszor szokták?1-2?
Válasz vinczekrisz98 #10835. hozzászólásáraItt a legfontosabb az időzítés főleg a rovarölőszeres.... mert aztán ha bepetéznek a szárba kampec...
Válasz borda77 (Joe) #10834. hozzászólásáraát olvasom hátha okosodok.
Válasz vinczekrisz98 #10833. hozzászólásáravan a neten repce termelési technológia leírás pl... szerintem azok nagyon jók + keress nagygazdát aki a finomításokat elmondja
Válasz .Szabi. #10832. hozzászólásáraKöszi
Válasz vinczekrisz98 #10830. hozzászólásáraJó tanulást!
Válasz vinczekrisz98 #10830. hozzászólásáraKeress vmi profit a faludban...aki segíteni is hajlandó...
Válasz borda77 (Joe) #10829. hozzászólásáraFigyelj senki sem az anyja hasába tanulta meg. Meg lehet annak a technikáját tanulni.
Válasz vinczekrisz98 #10828. hozzászólásáraMERT a repce az egyik legnagyobb odafigyelést és szaktudást igénylő növény, és ha azt kérdezed mit csinálj abszolút nem vagy képbe akkor abból semmi nem fog kisülni...
Válasz .Szabi. #10827. hozzászólásáraMiért is?
Válasz vinczekrisz98 #10826. hozzászólásárane vess repcét!
Válasz sixx #10825. hozzászólásáraÉrtem köszönöm a segitséget. Akkor csak azokat a táblákat vetem be repcével amit nem kell zöldtrágyázni.!
ÉS a repcet nem tudja hogy mik ellen kell permetezni pl ősszel meg tavasszal?
Válasz vinczekrisz98 #10824. hozzászólásáraNincs megkötve, hogy meddig kell meghagynod.
Válasz sixx #10823. hozzászólásáraha a zöldtrágyának pl cirok meg olajretket vetek akkor augusztus közepe felé leforgathatom? Vagy okt 1 ig hagynom kell?
Válasz vinczekrisz98 #10822. hozzászólásáraNem lehet. Helyettesítsd a repcét mással, ennyit tudsz csinálni.
Válasz sixx #10818. hozzászólásáraAkkor az elfelejtve. Válaszodat koszonom hogy ilyen gyorsan valaszoltal. Tudom nem,itt kellene meg kerdeznem de azt lehet módosítani a támogatási,kerelembe hogy,melyik,táblaba szeretnem a zolditest teljesiten?
Válasz Jani455 #10819. hozzászólásáraSzép termés...de ha itt az osztrák egyszercsak nem akarja megvenni a takarmány búzát, akkor szopóág...
Válasz Jani455 #10819. hozzászólásáraAz egy marha jó búza de az késői fajta nem???
Euclide kinél hogy teljesített? nálam 9,6 -ot tudott, 11,4-es fehérje. Hibridbúza szomszédban 9 t , 6,6 %-os fehérje!!!
Válasz vinczekrisz98 #10817. hozzászólásáraEbben kapásból az első gond az, hogy repce repce után nem mehet, még akkor sem, ha azt zöldtrágyának veted.
Sziasztok. Lenne pár kérdésem.
Szeretnénk idén elősször megpróbálni a repcét.
De van egy kis bökkenő, hogy idén a zöldítést másodvetéssel teljesíteném, mégpedig repce és cirok keverékkel. Na mégpedik a repcét augusztus vége felé kellene el vetnem.Kivitelezhető lehet ez igy?
Be szánthatom én a zöldtrágyának valót a vetés elött? És így nincs probléma a zöldítéssel? Előre is köszönöm válaszotokat.
Sziasztok, kis segítségre lenne szükségem repce terén. Ezekből a hibridekből tudok beszerezni vetőmagot, de ezeket nem igazán ismerem.
KWS: Triangle, Turan, Traviata, Tureg
DKC: Excalibur, Expower, Exstrom
Limagrain: Artoga+Cruiser
Syngenta: NK petrol, NK aviator
Euralis: Es hydromel, Es Neptune, Es Alonso
Pioneer: PR46W15, PR45D05, PT200CL, PX 104