Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak614 FtEUR410.68 FtUSD393.86 FtCHF436.49 FtGBP495.05 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Majd a fagy kigyomirtózza ami meg marad azt tavasszal, a búza még nem tud kelni mert még a zsákba van.Az árpát meg most kezdem megszeretni mert nem olyan kényes mint az a szaros búza de cserébe többet is terem legalább is idén így volt.
Nekem most keleget az első szórások után a búza, sajnos még vagy 20hektárt elkellett volna kaparnom eső előtt meg 40et kukorica után még de nemtudom milesz már ezekből, meghogy egyáltalán beszórjam e még nem e lesz késő mondjuk hétvége felé ha egyáltalán sikerülne!?!?!?!?
Már arra is gondoltam, hogy amit elkellett volna kaparni 20-at az szójatarló. Rászórnám a búzát és egysor rövidtárcsa neki semmi más.
Kérdés van e értelme, vagy inkább tavasszal valamit bele!?!?!?!?
az a baj árpa igen kérdőjeles, nemszeretem.
Az én repcém is kb ekkora, most kezdi hozni a harmadik levelet.
A jövő hétre nagyobb részt napos időt mond, talán erősödik még annyit a komolyabb fagyokig hogy ne legyen baj.
mai képek:
Köszi!
5-6 levelesnek számoltam ,annyira meleg volt még a múlt hétvégén is, nem mertem tovább odázni megkapta az azolt.
A gyökérnyak kb. 4-6 mm között ingadozik.
Timacos lombtrágya kísérlet is lett beállítva a területen.
CLEARFIELD-es repcét vetett valaki idén? Mik a tapasztalatok a gyomirtással kapcsolatban?
Mi meg vagyunk vele elégedve, a gyomok 2-4 leveles állapotában lehúztuk a Cleratop+Dash kombóval (2 l/ha) és teljesen tiszta a repce jelenleg, reméljük tavasszal is így marad.
Mi vetettünk már decemberben is műtrágyaszóróval. Estére végeztünk így másnapra maradt volna a takarás. Éjjel leesett a hó, így ez is elmaradt.
Azóta sem volt olyan szuper termésem búzából.)
Sziasztok, szerintetek mi az a végső idő, ameddig lehet búzát vetni? Ezzel is úgy járok mint a repcével időn túl lesz elvetve. A jövő évem már szerintem minusszal fog kezdődni.
Válasz #8597. hozzászólásra
Mikor az első évben kisérletezett akkor volt érdekes látvány, mert úgy vetette hogy egy gép alj normál soros és egy gép alj meg csak minden második soros vetés.
Olyan volt a tábla mint a vad malac, csíkos.
a ritka vetés soros sötét zőld, míg a normál soros világos zőld volt.
egy nagyobb táblába ez olyan hatása volt mintha kétfajta gabona lett volna vetve gép aljanként.
Válasz #8594. hozzászólásra Senkinek egy folt a repcetáblában?.......pocok, őz?.....felénk tarra rágnak mindent, csak patanyomokat látom meg a fekete földet
Nekem nincsen, nem tudom most hogy aki szokta 30 cm re vetni most hogy áll mert ere is nagy a káosz a vetésekkel.
Kukoricák és az eső végett nem lehet rendes időben vetni.
Lessz fotó akkor majd berakom, esetleg kérdezz rá később.
Mi szerencsére elnyomtuk hétvégén. Igaz néhol jó sziklás volt a talaj de kapott hengert meg esőt, szerintem nem lesz gond. Szerdától megint 4-5 nap eső, meg 10 fok alatti hőmérséklet, aki nem vetett el az most eheti az ideget.
Felénk nagyon sok kukorica is kint van még.
Válasz #8581. hozzászólásra
Mi a hét elején vetettünk. Szerda és pénteken összesen bő 50mm jött le. Ma voltunk határszemlén, és a gyököcske már kint van a legtöbb szemnél, de mindegyik már fel van puhulva. Ilyeneket szerintem már csak akkor szabad hengerezni, ha már kikelt, és megerősödtek a tövek.
Hát ja.kicsit gazdaságtalan utánna tömöriteni,de megéri,h.minden mag kikeljen. gondolkodtam vetőgép átalakitásról,tárcsásra+tömöritővel,csak a gép felépitése nem akkora sújnak való. rugóval meg nem tudnék akkora nyomatékot kifejteni mert nix neki hely. ha meg hátrébb nyúlna a váz,meg minden rugós cullang,az meg a harmadik pontot annyira huzná,h. megin csak a felépitésbe ütköznénk. marad eredeti,jól működik és kész.
Válasz #8588. hozzászólásra
Sokan így termelnek az országban,bár az lenne a termellés legnagyobb problémája hogy hogy tömöríted.
Természetesen az egymenetes nem csak hatásosabb de gazdaságosabb is.
ez enyém hagyományos 21 soros Nortonos. De kivitelezhető a dolog! Én meg vok vele elégedve,eltekintve attól,h. sajna nem tömörit. vetés után tömöritem.
Központi magadagolásnál teljesen mindegy a sortávolság.
mert mindig az adott mennyiséget osztja el a sorok számához.
Pontosabban a sortáv növekedéssel arányosan csökken a tőtávolság.
Válasz #8583. hozzászólásra
Ugyan azt a mennyiséget veted el ritkább sorba, tehát sűrűbben vannak a magok a
sorban
Míg 15,3cm nél- 7 sor
18 cm nél -6 sor van kb egy m2 ben,
vagy is megszámolod mennyit vet el
1m ben és szorzod hattal meg kapod hogy
mennyit vet egy m2 ben és addig állítod a
gépet míg nem egyezik az elő írt magszámmal
amit a fajtára jellemzően a nemesítő meg ad.
Olyan virus betegségre gondolok amit a levéltetvek terjesztenek.
Nézz meg egy korai vagy egy későbbi vetést.
Amig a sorok nem borulnak össze zöld, mikor összeborultak elkezd sárgulni, barnulni.
18cm es sorba is ugyan az a mag megy mint a többibe, és nem volt az egy rossz gép választás.
Válasz #8580. hozzászólásra
Igen de a kötött földet a tárcsa egy kicsit felrögelte mi a ih vagy direkt után is szeretjük lehengerezni de én jobban szeretném ha megtudnám hengerezni mert most simára hengerezné mert a nedvesebb rögeket is szét nyomná.
25115 hozzászólás
Válasz #8626. hozzászólásra
Majd a fagy kigyomirtózza ami meg marad azt tavasszal, a búza még nem tud kelni mert még a zsákba van.Az árpát meg most kezdem megszeretni mert nem olyan kényes mint az a szaros búza de cserébe többet is terem legalább is idén így volt.
Válasz #8625. hozzászólásra
Ezt már gyomírtani is lehetne helló
Nekem most keleget az első szórások után a búza, sajnos még vagy 20hektárt elkellett volna kaparnom eső előtt meg 40et kukorica után még de nemtudom milesz már ezekből, meghogy egyáltalán beszórjam e még nem e lesz késő mondjuk hétvége felé ha egyáltalán sikerülne!?!?!?!?
Már arra is gondoltam, hogy amit elkellett volna kaparni 20-at az szójatarló. Rászórnám a búzát és egysor rövidtárcsa neki semmi más.
Kérdés van e értelme, vagy inkább tavasszal valamit bele!?!?!?!?
az a baj árpa igen kérdőjeles, nemszeretem.
Árpa mostanság
Válasz #8619. hozzászólásra
Xanadu!Szeretik a sörgyárak,jól terem(5,5tonna 2 éve),kevés a törtszeme.Jubilanttól és a Scarlettől jobb,a többit nem ismerem.
Válasz #8620. hozzászólásra
Az én repcém is kb ekkora, most kezdi hozni a harmadik levelet.
A jövő hétre nagyobb részt napos időt mond, talán erősödik még annyit a komolyabb fagyokig hogy ne legyen baj.
mai képek:
Válasz #8621. hozzászólásra
én úgy tudom a búzánál pl. 4 fok
Válasz #8620. hozzászólásra
Én úgy gondolom,hogy a legtöbb növénynél +10 fok a fejlődési küszöbérték.
Menyi esélye van ennek a repcének?3-4 mm a gyökérnyak.
Hány foknál áll meg a fejlődésben?
Válasz #8616. hozzászólásra
Tavaszi árpa?
Ha sörárpa érdekelne melyiket ajánlanátok?
4-8 leveles repce meddig bírja a vizet?
Válasz #8607. hozzászólásra
Köszi!
5-6 levelesnek számoltam ,annyira meleg volt még a múlt hétvégén is, nem mertem tovább odázni megkapta az azolt.
A gyökérnyak kb. 4-6 mm között ingadozik.
Timacos lombtrágya kísérlet is lett beállítva a területen.
Eljött az a pillanat hogy meg kell kezdeni a tavaszi búza beszerzését...de azt is csak visszafogottan,mert itt még bármi is lehet...
Válasz #8614. hozzászólásra
Sajnos nem.A precíz sávos technikának kombájn tiszta dupla gabona
soros vetés lett a vége.
Válasz #8609. hozzászólásra
Decsi a 75 cm-es repcédből maradt? Vagy mindet újravetetted?
Ha ez a tendencia marad még az is bekövetkezhet hogy az járt igazán jól aki nem is vetett idén ősszel semit..
Disznóparéj, libatop, árvacsalán, pásztortáska, tyúkhúr voltak a fő gyomok, de még a vadszedret is fogta!
Válasz #8610. hozzászólásra
az úgy is fog maradni
CLEARFIELD-es repcét vetett valaki idén? Mik a tapasztalatok a gyomirtással kapcsolatban?
Mi meg vagyunk vele elégedve, a gyomok 2-4 leveles állapotában lehúztuk a Cleratop+Dash kombóval (2 l/ha) és teljesen tiszta a repce jelenleg, reméljük tavasszal is így marad.
Válasz #8608. hozzászólásra
Az a darab 63ha 1100m hosszú és tényleg szép nagy terület.
Válasz #8606. hozzászólásra
Felső képen annyira végtelen a határ hogy lehet látni hogy a föld gömb alaku:D
Válasz #8604. hozzászólásra
Szép állomány hány leveles?
Válasz #8605. hozzászólásra
Valamivel kevesebb.
Válasz #8591. hozzászólásra
800-800 Ha?
Utolsó kezelés:azolozás.
Köszi a válaszokat, akkor bizakodom.
http://www.agroinform.com/forum.php?act=addAddon&tid=1711#
Válasz #8600. hozzászólásra
december 16-án vetett búza adott már 70 mázsát... pedig keményebb tél volt, mint a tavalyi.
Válasz #8600. hozzászólásra
Mi vetettünk már decemberben is műtrágyaszóróval. Estére végeztünk így másnapra maradt volna a takarás. Éjjel leesett a hó, így ez is elmaradt.
Azóta sem volt olyan szuper termésem búzából.)
Sziasztok, szerintetek mi az a végső idő, ameddig lehet búzát vetni? Ezzel is úgy járok mint a repcével időn túl lesz elvetve. A jövő évem már szerintem minusszal fog kezdődni.
Válasz #8597. hozzászólásra
Mikor az első évben kisérletezett akkor volt érdekes látvány, mert úgy vetette hogy egy gép alj normál soros és egy gép alj meg csak minden második soros vetés.
Olyan volt a tábla mint a vad malac, csíkos.
a ritka vetés soros sötét zőld, míg a normál soros világos zőld volt.
egy nagyobb táblába ez olyan hatása volt mintha kétfajta gabona lett volna vetve gép aljanként.
Válasz #8594. hozzászólásra Senkinek egy folt a repcetáblában?.......pocok, őz?.....felénk tarra rágnak mindent, csak patanyomokat látom meg a fekete földet
Válasz #8596. hozzászólásra
Nekem nincsen, nem tudom most hogy aki szokta 30 cm re vetni most hogy áll mert ere is nagy a káosz a vetésekkel.
Kukoricák és az eső végett nem lehet rendes időben vetni.
Lessz fotó akkor majd berakom, esetleg kérdezz rá később.
Válasz #8572. hozzászólásra
Erről a 30 centis vetésről van képed?? Vagy esetleg tavasszal csinálnál 1-2 képet??
Válasz #8593. hozzászólásra
Mi szerencsére elnyomtuk hétvégén. Igaz néhol jó sziklás volt a talaj de kapott hengert meg esőt, szerintem nem lesz gond. Szerdától megint 4-5 nap eső, meg 10 fok alatti hőmérséklet, aki nem vetett el az most eheti az ideget.
Felénk nagyon sok kukorica is kint van még.
mi még eső végett nem tudtuk elnyomni a búzát, nem tudom mikor lesz elvetve
Válasz #8581. hozzászólásra
Mi a hét elején vetettünk. Szerda és pénteken összesen bő 50mm jött le. Ma voltunk határszemlén, és a gyököcske már kint van a legtöbb szemnél, de mindegyik már fel van puhulva. Ilyeneket szerintem már csak akkor szabad hengerezni, ha már kikelt, és megerősödtek a tövek.
Repce ill. búza vetés.
Hát ja.kicsit gazdaságtalan utánna tömöriteni,de megéri,h.minden mag kikeljen. gondolkodtam vetőgép átalakitásról,tárcsásra+tömöritővel,csak a gép felépitése nem akkora sújnak való. rugóval meg nem tudnék akkora nyomatékot kifejteni mert nix neki hely. ha meg hátrébb nyúlna a váz,meg minden rugós cullang,az meg a harmadik pontot annyira huzná,h. megin csak a felépitésbe ütköznénk. marad eredeti,jól működik és kész.
Válasz #8588. hozzászólásra
Sokan így termelnek az országban,bár az lenne a termellés legnagyobb problémája hogy hogy tömöríted.
Természetesen az egymenetes nem csak hatásosabb de gazdaságosabb is.
ez enyém hagyományos 21 soros Nortonos. De kivitelezhető a dolog! Én meg vok vele elégedve,eltekintve attól,h. sajna nem tömörit. vetés után tömöritem.
Válasz #8586. hozzászólásra
Azt nemtudom" Richárdnak "milyen adagolású a gépe.
Kontrol ott sem árt hogy mit követett el.
Válasz #8584. hozzászólásra
Központi magadagolásnál teljesen mindegy a sortávolság.
mert mindig az adott mennyiséget osztja el a sorok számához.
Pontosabban a sortáv növekedéssel arányosan csökken a tőtávolság.
ja,értem,köszi!
Válasz #8583. hozzászólásra
Ugyan azt a mennyiséget veted el ritkább sorba, tehát sűrűbben vannak a magok a
sorban
Míg 15,3cm nél- 7 sor
18 cm nél -6 sor van kb egy m2 ben,
vagy is megszámolod mennyit vet el
1m ben és szorzod hattal meg kapod hogy
mennyit vet egy m2 ben és addig állítod a
gépet míg nem egyezik az elő írt magszámmal
amit a fajtára jellemzően a nemesítő meg ad.
ja. ha vmi élösködö terjeszti,tömegben bizti jobban terjed. igazad lehet. de egy ha. magmennyiség ugyan az marad,v. a szem távolság is ritkább?
Válasz #8577. hozzászólásra
Olyan virus betegségre gondolok amit a levéltetvek terjesztenek.
Nézz meg egy korai vagy egy későbbi vetést.
Amig a sorok nem borulnak össze zöld, mikor összeborultak elkezd sárgulni, barnulni.
18cm es sorba is ugyan az a mag megy mint a többibe, és nem volt az egy rossz gép választás.
Válasz #8580. hozzászólásra
Igen de a kötött földet a tárcsa egy kicsit felrögelte mi a ih vagy direkt után is szeretjük lehengerezni de én jobban szeretném ha megtudnám hengerezni mert most simára hengerezné mert a nedvesebb rögeket is szét nyomná.
Annyi eső felért egy hengerezéssel.
Válasz #8578. hozzászólásra
Ezt hogy érted?
Válasz #8574. hozzászólásra
ott a vége.