de a tavalyi évnél aszályosabb az idei se lesz és abba se haltunk bele, a felvásárlási ár pedig a duplája, én még egyeltalán nem aggódok. pedig 34mm esőm volt nekem is eddig idén, ebből 26 januárban...
én tudom hogy nekünk gazdáknak soha semmi se jó, meg hogy mindig sírunk és minuszból elünk évek óta, de biztos vagyok benne hogy a ranger azèrt sokaknál ott van azok közül akik állandóan elégedetlenek.
és azt nem tudom hogy jön ide az mtz, de biztos a 8 általános iskolád miatt...
üdv.
Válasz .Richard. #22536. hozzászólásáraha Putyin átlépi a határt, márpedig állítólag esély van rá, az a hír, hogy csak MTZ-vel lehet kimenni a szántókra, aki nyugatival megy, azt szankcionálják, már megy is a Kinzsal hiperszonikus rakéta
Válasz horvath.agro #22527. hozzászólásáraTe nagy mágus vagy. Nem ok nélkül rühelled az Mtzt. Azzal termelni. Fúúú. A mostani árakkal mered számolni a profitot mikor azt sem tudni mikor lesz eső, milyen árak egyáltalán veszneke gabonát. Kivinni nem. ide nem. Nincs stbb..... Na. Profi vagy.
Válasz horvath.agro #22530. hozzászólásáraLesz ott olyan lehet, hogy azt a 200+ bérleti díjat vagy a bérlő vagy a bérbeadó fogja bánni!
(Környékén volt ilyen ügyeskedő próbálkozás, már az irreálisan magas díjra gondolok helyi viszonyokhoz mérten, de az a szabályok kijátszása miatt volt, meg olyan aki 20-30ezerrel többet ígért, mert bealdozta a fiatal termelőnek járó plusszot, annak sem sok értelme, legalább is szerintem)
Válasz horvath.agro #22527. hozzászólásáraA 300 az pontosan 700 ezerrel kevesebb, mint amit írtál, az pedig sok(K)!
Nem mondom, hogy nincsenek szerencsés évjáratok, mikor nem basz be a gebasz, de itt most jönni kell az esőnek, mert ha nem, akkor nem lesz 8 tonna, de ahogy írták, meg fele sem!
A bérlet díjról annyit, hogy adod a 200at holnap viheted, én meg megyek a gépparkkal bérmunkázni(akár neked is a tőlem bérelten), így dupla lesz a kasza és töredéke a kockázat!
Sziasztok, egy kis segítség kellene. Ezzel a gyommal repcében jelen állapotában kell valamit kezdeni? Fújjam vagy majd a repce elnyomja? köszi a segítséget
Válasz A.I. #22525. hozzászólásárajó akkor legyen 50q a búza, azzal is lehet kaszálni, meg a 70q kukoricával.
ennél kevesebb nem teremhet már sehol, tényleg, mert akkor ott nincs értelme termelni ezeket, és így is marad rajta 300 és 550e forint/ha.
Válasz szanberg #22511. hozzászólásáraNem gondoltam hogy mm pontosan lekell vezetni és ha nem jön ki a 7 akkor bukta a szitu.
Megkérdeztem most 12m3 kocsival 3 kell egy hektárra 5 méter szélességgel kb.
De aki hordja csak sofőri képességével tudja tartani az 5 métert vagyis s alakban szór általában.
Nem lehet tudni hogy a kolléga tudná e tartani folyamatosan a 16 méter szélességet fantasztikus vezetői képességével vagy egyéb rásegítéssel.
Ha tudja tartani józanul nézve is alatta lesz az 1 kocsi /hektárnak.
De igazából lényegtelen is ha csak 1 kocsi/ hektár is az a minimális mennyiség amit kibír szórni.
Amennyiben ezt megtudja valósítani jelen helyzetben szerintem kihagyott ziccer ha nem csinálja.
Kiszórni a műtrágyát,nitrot előtte majd rá a víz. Most indul a szezon a búzának.
Egyrészről tudná bíztosítani hogy a rohadt drága műtrágya a talajba kerüljön biztosan és ne a szél vigye magával..Másrészről ezzel bíztosítja a búzának a bokrosodásra és a kalász differenciálódásra a tápanyagot.
Költségben meg jelentene 7 ezer forintot kocsinként? Felénk ennyiért szórják és abban már van vmi haszon is..
Ha a műtrágya nem kap esőt ott kapásból 30 ezreket lehet bukni.... nem beszélve hogy a búza mekkorra löketet kapna erre a jó melegre.
Nálam ez nem kérdés hogy ezt kikell próbálni és egy kör után kiderül hogy müködik e,de ki ahogy gondolja
Válasz Géza15 #22512. hozzászólásáraMekkora területen gazdálkodsz? Miket termelsz? Én 40ha mellett nem merem otthagyni a munkám, pedig jó lenne főállásban csinálni.
Válasz #bandi #22509. hozzászólásáraNeki ahogy írta 12 m3-es van. Felénk aki szórja a hígat annak is 12 vagy 15 m3-es van és abból kell 3 egy hektárra úgy hogy 4 vagy 5 méteres a szórási szélessége.Pontosan nem tudom mert nem foglalkoztat,ez a 4-5 méteres szélesség ocsmány munkát végez az tuti,szétnyomasítja a búzákat.
Viszont a kolléga 16 méteren szórná ami józan ésszel nézve 1 kocsi/ hektár. ha nem is tudja szabályozni a kijutatott mennyiséget
Sztem kikell próbálni és látja az elsőnél hogy ez bukta vagy járható út.
Válasz Nagy Péter 40 #22508. hozzászólásáraJó persze, csak a 7mm-hez, egy mondjuk 5 m3-es szippantóból 45 méterenként kifogyna a víz. Úgy már azért van járkálás a parcellán.
Válasz KooL #22503. hozzászólásáraÉn a helyedben nyomnék rá hektáronként 7 milit ami 70 ezer liter/hektár.
Előtte kiszórnék rá műtrágyát vagy nitrot hogy dupla haszon legyen.
Most indul az igazi szezon a búzának ezekkel a 17-20 fokokkal,ezzel nagyot nyehetnél,bárcsak nálunk lenne közel víz...
Azzal meg hogy 16 méteren szórod taposás se vészes láttam mostanában 4 méteres hígtrágyázást búzára ocsmány egy munka volt.
2 hétig nem várható eső igaz én tegnap megnéztem a tábláimat és megkaparva 4-5 centinél még vizes volt de ha lenne ilyen lehetőségem én csinálnám.
Válasz horvath.agro #22504. hozzászólásáraHát igen .
Matek oldalról nézve nem túl rózsás a dolog ,de életbenntartáshoz elegendő lenne 15-20 milinél kevesebb mennyiség is. Hátha esne előbb utóbb.
Válasz KooL #22503. hozzászólásárakellene vagy 15-20mm ami ugyan ennyi liter/m²
tehát 1 hektárra 150-200.000 liter víz kellene....
a többit döntsd el már te.
Üdv .
Szerintetek ha rendelkezésre áll víz a vetésektől nem nagy távolságra,megérné egy 12 köbös
szippantóval hordani rá vizet?
Jelenleg nem nagy esély van csapadékra .
Egyáltalán hány tartállyal érne valamit hektáronként?
Vagy eleve halott ötlet.
Válasz 5465 #22500. hozzászólásáraHa jól emlékszem egyszer használtam, vagy 3 éve, biztos nem rossz, a repce az az lett, de az a tavaszi aszály, meg hideg miatt lett az! Pláne, hogy korai fajta volt! (Ősszel csodás volt, olyat még egyszer sem volt előre, simán 4+ nak kellett volna teremni, nem így lett!)
Azóta nem erőltetjük a repcét, legfőbbképpen a hatóanyagok szűkülése miatt! (Nem etetek bolhát!)
25342 hozzászólás
Válasz horvath.agro #22540. hozzászólásáraazért az sem kispályás, aki 8 általános iskolába járt
Válasz mtz1221 #22538. hozzászólásáraminden támogatást a bérlő kap, mert ő műveli.
Válasz .Richard. #22536. hozzászólásáraén kiszámoltam hogy mostani árral mennyi lenne egy átlagos év, ilyen egyszerű. a változókat nem vettem figyelembe.
de a tavalyi évnél aszályosabb az idei se lesz és abba se haltunk bele, a felvásárlási ár pedig a duplája, én még egyeltalán nem aggódok. pedig 34mm esőm volt nekem is eddig idén, ebből 26 januárban...
én tudom hogy nekünk gazdáknak soha semmi se jó, meg hogy mindig sírunk és minuszból elünk évek óta, de biztos vagyok benne hogy a ranger azèrt sokaknál ott van azok közül akik állandóan elégedetlenek.
és azt nem tudom hogy jön ide az mtz, de biztos a 8 általános iskolád miatt...
üdv.
Válasz Gandhy #22537. hozzászólására

Válasz horvath.agro #22535. hozzászólásáraTámogatást ki kapja ??? Itt olyan nincs, ami kevés van azt is gazda kapja, és 500 eurón alul nem lehet földet találni.
Válasz .Richard. #22536. hozzászólásáraha Putyin átlépi a határt, márpedig állítólag esély van rá, az a hír, hogy csak MTZ-vel lehet kimenni a szántókra, aki nyugatival megy, azt szankcionálják, már megy is a Kinzsal hiperszonikus rakéta

Válasz horvath.agro #22527. hozzászólásáraTe nagy mágus vagy. Nem ok nélkül rühelled az Mtzt. Azzal termelni. Fúúú.
A mostani árakkal mered számolni a profitot mikor azt sem tudni mikor lesz eső, milyen árak egyáltalán veszneke gabonát. Kivinni nem. ide nem. Nincs stbb.....
Na. Profi vagy.
Válasz A.I. #22534. hozzászólásáraitt a 200 mindennapos, meg se lep senkit.
de ezért 35-45 ak földet adnak.
és én írtam hogy max 120at adok bérleti díjra, ennél egy forinttal se többet.
Válasz horvath.agro #22530. hozzászólásáraLesz ott olyan lehet, hogy azt a 200+ bérleti díjat vagy a bérlő vagy a bérbeadó fogja bánni!
(Környékén volt ilyen ügyeskedő próbálkozás, már az irreálisan magas díjra gondolok helyi viszonyokhoz mérten, de az a szabályok kijátszása miatt volt, meg olyan aki 20-30ezerrel többet ígért, mert bealdozta a fiatal termelőnek járó plusszot, annak sem sok értelme, legalább is szerintem)
Válasz horvath.agro #22527. hozzászólásáraA 300 az pontosan 700 ezerrel kevesebb, mint amit írtál, az pedig sok(K)!
), így dupla lesz a kasza és töredéke a kockázat
!
Nem mondom, hogy nincsenek szerencsés évjáratok, mikor nem basz be a gebasz, de itt most jönni kell az esőnek, mert ha nem, akkor nem lesz 8 tonna, de ahogy írták, meg fele sem!
A bérlet díjról annyit, hogy adod a 200at holnap viheted, én meg megyek a gépparkkal bérmunkázni(akár neked is a tőlem bérelten
Sziasztok, egy kis segítség kellene. Ezzel a gyommal repcében jelen állapotában kell valamit kezdeni? Fújjam vagy majd a repce elnyomja? köszi a segítséget
Válasz VMisi #22529. hozzászólásáraitt meg úgy felbszták az árát hogy 200nál kezdődik és megy szépen felfele a csillagos égig.

120 amit én max kiadok, ezért labdába se rugok
Válasz horvath.agro #22519. hozzászólásáraHát 200-ért próbáld meg itt kiadni a földet. Parlagon maradna.
Válasz Matyi50 #22526. hozzászólásáratudom hogy 30e
búzának a műtrágya 150e idén.
ősszel 2q tavasszal 2x1,5q
a maradèk 150e-be pedig minden belefér bőséggel, de legyen 200e.
idén ha lesz egy kis eső még valamikor jó év lesz.
Válasz A.I. #22525. hozzászólásárajó akkor legyen 50q a búza, azzal is lehet kaszálni, meg a 70q kukoricával.
ennél kevesebb nem teremhet már sehol, tényleg, mert akkor ott nincs értelme termelni ezeket, és így is marad rajta 300 és 550e forint/ha.
Válasz horvath.agro #22524. hozzászólásáraEmber neked tényleg vagy csak szellentésed van az egészről,vagy csak teszteled a népet itt.
"Gyenge 80mázsa"?? Miről beszélsz?
Ekkora aszályban ha 4tonna lesz,sokan összetehetik a kezüket azok ,akik 8at szoktak termelni!
300e max? Mivan??? 30ezer a műtrágya mai ára!
Válasz horvath.agro #22524. hozzászólásáraLegyen szerencséd (és igazad), csak nem mindenki lakik abban a "szar" Viharsarokban, azt azért ne feledd!
Válasz szanberg #22523. hozzászólásáramiért? 300e profittal számoltam és 180-200e bérleti díjjal.
12-13e forint a búza. ha csak egy gyenge 80q terem akkor is 1 millio bevétel amiből 300e max a költség....
még nagyon alá is számoltam.
Válasz horvath.agro #22519. hozzászólásáraSzerintem ezt nagyon elszámolod,mint a kolléga a vizet hektárjára...
Válasz horvath.agro #22519. hozzászólásáraHát nemtom, cseppet sokallom.
Válasz horvath.agro #22519. hozzászólásáraValahol biztos,nálam mondjuk pont nem....ahhoz normális talajok kellenének,nem vadkáros,heterogén szar
Válasz horvath.agro #22519. hozzászólására

Válasz Gepi #22518. hozzászólására40 hektárról évi 12-14 millió profitot le lehet venni, ha csak bérbe adja az is 7-8 millió...
ennyiből ha valaki nem tud megélni....
Válasz horvath.agro #22514. hozzászólásáraNem mindenhol terem jól a kukorica.
Válasz horvath.agro #22516. hozzászólásáraElnézést egy 0-val benéztem a dolgot.
Tárgytalan történet.
Válasz Nagy Péter 40 #22515. hozzászólására1 kocsi/ha az 1,2mm eső, az még a műtrágyának is kevés, és ha többet akar kilocsolni, hiába a 16 méter taposni fog jócskán.
Válasz szanberg #22511. hozzászólásáraNem gondoltam hogy mm pontosan lekell vezetni és ha nem jön ki a 7 akkor bukta a szitu.

Megkérdeztem most 12m3 kocsival 3 kell egy hektárra 5 méter szélességgel kb.
De aki hordja csak sofőri képességével tudja tartani az 5 métert vagyis s alakban szór általában.
Nem lehet tudni hogy a kolléga tudná e tartani folyamatosan a 16 méter szélességet fantasztikus vezetői képességével vagy egyéb rásegítéssel.
Ha tudja tartani józanul nézve is alatta lesz az 1 kocsi /hektárnak.
De igazából lényegtelen is ha csak 1 kocsi/ hektár is az a minimális mennyiség amit kibír szórni.
Amennyiben ezt megtudja valósítani jelen helyzetben szerintem kihagyott ziccer ha nem csinálja.
Kiszórni a műtrágyát,nitrot előtte majd rá a víz. Most indul a szezon a búzának.
Egyrészről tudná bíztosítani hogy a rohadt drága műtrágya a talajba kerüljön biztosan és ne a szél vigye magával..Másrészről ezzel bíztosítja a búzának a bokrosodásra és a kalász differenciálódásra a tápanyagot.
Költségben meg jelentene 7 ezer forintot kocsinként? Felénk ennyiért szórják és abban már van vmi haszon is..
Ha a műtrágya nem kap esőt ott kapásból 30 ezreket lehet bukni.... nem beszélve hogy a búza mekkorra löketet kapna erre a jó melegre.
Nálam ez nem kérdés hogy ezt kikell próbálni és egy kör után kiderül hogy müködik e,de ki ahogy gondolja
Válasz trikolor5 #22513. hozzászólásárahogy nem lehet 40 ha mellett elhagyni a munkát?
Válasz Géza15 #22512. hozzászólásáraMekkora területen gazdálkodsz? Miket termelsz? Én 40ha mellett nem merem otthagyni a munkám, pedig jó lenne főállásban csinálni.
Nálunk elkezdték az ősziek öntözését. Elkeserítő világ van. Egy éve kezdtem főállásban gazdálkodni, de kihívás kihívás hátán.

Válasz Nagy Péter 40 #22510. hozzászólásáraEgy kocsi/ha az 12.000 liter/ha...
Ebből nem lesz 7mm sehogy sem...
Válasz #bandi #22509. hozzászólásáraNeki ahogy írta 12 m3-es van. Felénk aki szórja a hígat annak is 12 vagy 15 m3-es van és abból kell 3 egy hektárra úgy hogy 4 vagy 5 méteres a szórási szélessége.Pontosan nem tudom mert nem foglalkoztat,ez a 4-5 méteres szélesség ocsmány munkát végez az tuti,szétnyomasítja a búzákat.
Viszont a kolléga 16 méteren szórná ami józan ésszel nézve 1 kocsi/ hektár. ha nem is tudja szabályozni a kijutatott mennyiséget
Sztem kikell próbálni és látja az elsőnél hogy ez bukta vagy járható út.
Válasz Nagy Péter 40 #22508. hozzászólásáraJó persze, csak a 7mm-hez, egy mondjuk 5 m3-es szippantóból 45 méterenként kifogyna a víz. Úgy már azért van járkálás a parcellán.
Válasz KooL #22503. hozzászólásáraÉn a helyedben nyomnék rá hektáronként 7 milit ami 70 ezer liter/hektár.
Előtte kiszórnék rá műtrágyát vagy nitrot hogy dupla haszon legyen.
Most indul az igazi szezon a búzának ezekkel a 17-20 fokokkal,ezzel nagyot nyehetnél,bárcsak nálunk lenne közel víz...
Azzal meg hogy 16 méteren szórod taposás se vészes láttam mostanában 4 méteres hígtrágyázást búzára ocsmány egy munka volt.
2 hétig nem várható eső igaz én tegnap megnéztem a tábláimat és megkaparva 4-5 centinél még vizes volt de ha lenne ilyen lehetőségem én csinálnám.
Válasz horvath.agro #22506. hozzászólásáraÜtközőlapos terítővel ahogy a hígtrágyát szokták.
16 méter szélesen terít.
Válasz KooL #22505. hozzászólásáraszerintem teljesen felesleges, majd esik
ha odahordod hogy juttatod ki?
Válasz horvath.agro #22504. hozzászólásáraHát igen .
Matek oldalról nézve nem túl rózsás a dolog ,de életbenntartáshoz elegendő lenne 15-20 milinél kevesebb mennyiség is. Hátha esne előbb utóbb.
Válasz KooL #22503. hozzászólásárakellene vagy 15-20mm ami ugyan ennyi liter/m²
tehát 1 hektárra 150-200.000 liter víz kellene....
a többit döntsd el már te.
Üdv .
Szerintetek ha rendelkezésre áll víz a vetésektől nem nagy távolságra,megérné egy 12 köbös
szippantóval hordani rá vizet?
Jelenleg nem nagy esély van csapadékra .
Egyáltalán hány tartállyal érne valamit hektáronként?
Vagy eleve halott ötlet.
Válasz A.I. #22501. hozzászólásáraKöszi.
Tavaly technológiai csomagban volt Sultan Toppal, így vettem.
Kiváncsi leszek.
Válasz 5465 #22500. hozzászólásáraHa jól emlékszem egyszer használtam, vagy 3 éve, biztos nem rossz, a repce az az lett, de az a tavaszi aszály, meg hideg miatt lett az! Pláne, hogy korai fajta volt! (Ősszel csodás volt, olyat még egyszer sem volt előre, simán 4+ nak kellett volna teremni, nem így lett!)
Azóta nem erőltetjük a repcét, legfőbbképpen a hatóanyagok szűkülése miatt! (Nem etetek bolhát!)
Sziasztok!
Respox (Toprex) ismerős valakinek?
Van esetleg tapasztalat vele?
Köszi
Válasz envagyok2 #22494. hozzászólásáraSzépen előre van a növésben
Válasz mocsencsi1 #22496. hozzászólásáraAzert csak lesz meg beloluk valami, ha mar csucs termes nem is. Kerdes mennyit birnak meg csapadek nelkul?
Szép búzák, kár értük.
Válasz envagyok2 #22494. hozzászólására
03.20.