Hirdetés
- AKG támogatás új
- Grubber új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Búza termény felvásárlási árak új
- Műhelyfelszerelés, szerszám, berendezés, kellékek, gépek új
- Egyedi munkaeszközök házilag új
- Gaspardo vetőgép-munkaeszközök. új
- Agrártámogatások kifizetése új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
177 hozzászólás
Sziasztok
Repcébe ez mi lehet rengeteg van kikelve egyöntetűen.
Válasz Gepi #175. hozzászólásáraIgen
Ez aranka lenne?
Válasz Gumóka #173. hozzászólásáraSzóval, 4 kép van. Ebből 3 képen csak medveszőlő van. És tényleg van egy kép, amin komló és medveszőlő is van.
Na, ez kb. olyan találós kérdés lett, mint amilyennel én kínoztam a 11 éves unokámat. Sokat kertészkedünk együtt, úgy látom, jó parasztvénája van. Néha teszek fel neki találós kérdéseket a növényekkel kapcsolatban, ha nagyon nehéz, 20 eFt-os a díja. Szeptemberben is volt egy kérdés, de mivel az adott növény már tavaly is volt porondon egy húszasért, most egy ötösért kínáltam.
Egy Diospyros lotus magoncot kellett a kertben megtalálnia. Amikor ezt kigondoltam, a cukkini levelei közül kikandikált. Mire sor került a keresésre, már eltakarta a cukkinilevél. Én nem mentem bele a cukkinibe rövid nadrágban, így nem láttam, hogy már tényleg nem látható. De nem lelte, nem lelte, ott járt, nincs, mondtam, pedig már nagyon-nagyon meleg, keresd tovább. Végül hajtogatta a leveleket és megtalálta.
Tegnap paradicsomot szedtünk, megkérdezte, megvan még a lótusz, mert nem látom? Mondtam megvan, most is takarja a levél.
Akkora medveszőlő özönben nem figyeltem fel a komlóra. A komló tényleg nagyon utálatos növény. Van a telephelyen, folyamatos harcban vagyok vele.
Még a süntök vagy mifene kúszó hasonló átok. Az is van itthon, gyilkolom, de mindig előjön valahonnan.
Válasz _NB_ #172. hozzászólásáraIgazad lesz, én telefonról néztem, de ahogy írtad is látszik, hogy eltérő felépítésű levelek vannak.
Szerintem a legalsó képen két növény van.
Szerintem az egyik a vadszőlő, a másik a vadkomló.
A vadszőlő a kék pötty aminek 5 különálló levele van.
Termése bogyós, szőlőre emlékeztet.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vadsz%C5%91l%C5%91
https://hortenziagarden.hu/Vadszolo-Parthenocissus
A vadkomló aminek a levele recésszélű egybe van, de 3 osztatú, és vicces de jobban hasonlít a szőlő levelére. Termése zöld színű kis tobozkák.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Koml%C3%B3_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Válasz Gumóka #169. hozzászólásáraAzt néztem azért írtam hogy nem medveszőlő. De mivel a szőlő szára nem szőrös ellenben a vadkomlóval ezért gondolom annak. Mivel jól látszik.
Válasz D3vi7 #162. hozzászólásáraSzerintem vadszőlő.https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Tapad%C3%B3_vadsz%C5%91l%C5%91
Válasz Koczka József #168. hozzászólásáraA Tied is, de ez nem komló.
Válasz Gumóka #167. hozzászólásáraA Google a barátod. A medveszőlőhöz nem is hasonlít.
Válasz Koczka József #165. hozzászólásáraEz nem vadkomló.
Válasz margitradnai50 #163. hozzászólásáraÉn tapadó vadszőlőnek ismerem, de szerintem egyről beszélünk.
Válasz D3vi7 #164. hozzászólásáraSzia, sajnos köze nincs a medveszőlőhöz, ahogyan én látom ez vadkomló ami elég allergén növény ha megcsikar sokáig ég és be is gyullad mivel évelő kétszikű növény ennek megfelelő gyomirtószert használj lehetőleg lombhullatás előtt mert akkor fog igazán használni.
Válasz margitradnai50 #163. hozzászólásáraNagyon szépen köszönöm a részletes leírást és a jó tanácsokat. Kerítésen nálunk is szomszédból jön, így eléggé kellemetlen növény amúgy igen tavasszal nagyon jó a közelében fűvet nyírni és hallani a sok méh zümmögését. Azt konkrétan imádom. Abszolút méh párti vagyok így nem szívesen csökkentem semmilyen formában az élet terüket inkább gyarapítom. Csak egy 40 éves kerítésnél aminek a vascsővei már szinte kitőrnek az invazív növény súlyától, valamit kezdeni kell vele. Ha sikerül megküzdeni vele és a kerítéstől eltüntetni a garázsnál majd újra helyet kaphat árnyékolás végett.
Válasz D3vi7 #162. hozzászólásáraEz medveszőlő.
Rendkívül masszív. Szaporodik magról, terjed a gyökerével. A szárdarabok is képesek legyökeresedni. A gyökerek a földben - zöld részek, asszimilálás nélkül - több évtizedet kibírnak élve.
Mi 1986-ban építkeztünk. A régi járda alatt találtam egy gyökérdarabot és kíváncsiságból elültettem. Medveszőlő lett, amiből később sok árnyékolást megoldottam a házon, kerítésen.
Csak ne lenne olyan szapora! A futása a házon ellenőrizhetetlen, bekúszik a cserép alá. A magját a madarak szétpotyogtatják, akárhol is kikel.
Ha sikerül neki olyan helyet találni, ahol kell az árnyékolása, zöld szépsége, ősszel a gyönyörű sárga-bordó lombja, kék termése, akkor jó választás. Virágzáskor a méhek zsongása is csodálatos. Szeretem én ezt a növényt, de a kert pici hozzá. A kerítésen van két méter, ki kell szednem. A dróton átmegy, a szomszédok egyik része szereti, a másik letépkedi és átdobja.
(Ezerrel dolgozok, h. a kerítés közelében ne maradjon semmi sem, aminek a hajtása átérhet, átbújhat a dróton.)
Megsemmisítése:
Nem vagyok a gyomirtószernek híve, kiskertben különösen nem.
Ezért ha van mód, inkább ki kellene ásni, de ne maradjon belőle semmi sem a földben, csak legfeljebb a hajszálgyökerek.
Ha nincs mód kiásni, akkor most kellene totális gyomirtóval kezelni. Fák, cserjék ilyen kiirtásáról itt a fórumon olvastam valamelyik topikban, de nem emlékszem, melyikben.
Nem muszáj azt most az őszön a nedves talajból kiásni, elég tőben levágni és ha szárazabb lesz, akkor elkezdeni kiásni. Meg lehet vele birkózni.
Szép napot mindenkinek.
Szeretnék segítséget kérni, ennek a futó gyomnövény neve és hogyan lehet megszabadulni tőle? Nagyon intenzív évente 3x szedjük le a kerítésről, kezdem azt gondolni, hogy csak a gyökeres eltávolítás lesz az egyetlen megoldás.
Válasz KrSzilvia #159. hozzászólásáraNem eszi azt meg a jószág! Büdös! Büdös beléndek!
Válasz KrSzilvia #159. hozzászólásárahttps://hu.wikipedia.org/wiki/Csattan%C3%B3_maszlag
Itt írják, hogy a levele is problémás lehet. A szárát nem hiszem, hogy bármi megenné. Préselésnél a száraz levél leválhat és kevésbé felismerhető lehet.
Mikor ilyenem volt lehordtam egy olyan helyre, ahol senkinek nem volt útban és néhány év alatt elrohadt. Mintha ott sem lett volna. Az idei tisztító kaszálás megy télen a kazánba.
Válasz Zoli1437 #158. hozzászólásáraSajnos már be lett bálázva. Meglátjuk, ha megbontjuk a bálát ki lehet-e húzogatni belőle. Ha nem, akkor jobb nem etetni ezek szerint. Mit lehet csinálni az ilyen bálákkal? Elégetni vagy?...
Válasz KrSzilvia #157. hozzászólásáraÚgy tudom az egész növény mérgező. Azt nem tudom, hogy valamelyik állat kiválogatja e, mert amikor nekem volt ilyen problémám, nem mertem kockáztatni és dobtam az egészet. Kevésnél én inkább a rendből szedném ki.
A csattanó maszlag növényt ki lehet könnyen válogatni a lucerna bálából? Még nem volt magja, csak virága.
Válasz boist55 #146. hozzászólásáraAlkörmös, jól írták, mondjuk azt nem tudom, hogy az amerikai, vagy a kínai-e, de mindegy is. Nyírni kell kifelé, mérgező- igen durva hashajtó!
Válasz boist55 #146. hozzászólásáraEz nálunk is terjed.
Ez nem selyemkóró az más.
Sajnos azis van nàluk nemviszi a glifozát és a hormonsem. Kb 10éve nemtudok megszabadulni.
Viszont ezt a növényt a madarak ürülékével terjed.
A szára sokkal puhább.
A glifozát viszi!
Válasz medikus #152. hozzászólásáraArrafelé nem is csodálom!
Válasz boist55 #146. hozzászólásárahttps://hobbikert.hu/magazin/hogyan-irtsuk-ki-az-alkormost-es-mikent-hasznalhatjuk-a-magjat-a-csigak-ellen.html
Válasz Gumóka #151. hozzászólásáraNálunk borfestő!
Válasz lala #150. hozzászólásáraVaddohány az nem ilyen.
Válasz boist55 #146. hozzászólásáraVaddohány?
Megtöröd és bűdös?
Válasz csabahegeszt #148. hozzászólásáraEgy mikrofon mellette pedig egy fényképezőgép, na arra kell kat ,keresés kamerával fotó és ìrja a találatokat
Válasz boist55 #146. hozzászólásáraAz okos telefonon van egy olyan funkció ami a növényeket kb 98 % ban felismeri.
Válasz boist55 #146. hozzászólásáraAmerikai alkörmös.
Mérgező.
Én is kérdezni szeretnék. Ma a mellékelt képen látható növény ? Másfél méterre is megnőtt már, lehet hasznosítani?
Köszönettel
Válasz mtz1221 #143. hozzászólásáraNem ismételtem én semmit, legjobb tudásom szerint válaszoltam egy potenciális ügyfélnek, az már csak balszerencse volt, hogy a bizonytalan kolléga hamarabb válaszolt, de amikor én a hozzászólásom fogalmaztam, még a bizonytalan kolléga nem válaszolt a feltett kérdésre, mire én is kattintottam, addigra már ott volt a bizonytalan kolléga válasza, ennyire egyszerű.
Válasz mtz1221 #143. hozzászólásáraÍgy növeli az ügyfél elégedettségét.
Válasz dr. Kemény Csaba #142. hozzászólásáraVédőügyvéd vagy, tárgyaláson is csak ismételgeted amir a vádlott mond ???
Válasz boist55 #139. hozzászólásáraÜgyvédként kötelességem tájékoztatni, hogy ez bizony disznóparéj.
Válasz Praetor #140. hozzászólására* disznóparéj
Válasz boist55 #139. hozzászólásáraSzerintem szőrös diszóparéj.
Ez a kérdéses gyomnövény.
Kedves Mindenki,
ha felismeri valaki a mellékelt képen látható növényt, legyen szíves visszajelezni, pontosan
mi az !
Köszönettel:
Boist
Válasz Tobszi #125. hozzászólásáraBorfestő!!!
Let tippelni mi ez. Én tudom de kíváncsi vagyok ki jön rá mit is lát.A virágja kb.1.5 cm átmérőjű. Két napig hagylak benneteke próbálkozni. Ja és ez nálam van szépen terjed.
Válasz otis #134. hozzászólásáraa levélzete és szára ilyen, csak még ugye kicsi. majd ha kint járok csinálok róla fotót.
Köszi!
Válasz Gatti #133. hozzászólásáraNem lehet valamelyik hérics faj? Adonis sp. néven keress rá.
A kukorica földön a laposba felütötte a fejét egy új gyom, régebben is volt hogy láttam de az utóbbi jó pár évben nem találkoztam vele. Sajnos nem tudom a nevét, ha tudok majd csinálok képet, neten nem találtam róla képet.
Csak a lapos részeken jött fel, olyan mint a kapor és csomókban nő mint a saláta. Tudom elég nehéz így behatárolni de hátha tudja valaki mi ez a gyom.
Laudissal lesz kezelve, remélem kiviszi, ha nem akkor majd a sorközművelő a maradékot meg leht kihúzgálom ha tudom :D
Egyik ismerősnek is említettem ő azt mondta ismeri ezt a gyomot és a gyomírtó nehezen viszi ki.
Sziasztok!
Valaki tudna segíteni, hogy miféle gyomok ezek?
1. A tippem angolperje lenne...
2-3. Fogalmam sincs.
Köszönöm a segítséget!
Köszi!
Így hogy adtatok segítséget, beazonosítottam.
Inkább kínai mint amerikai.
A Wiki szerint még ehető is!
Kínai alkörmös
De azért lehet kivágom!
Válasz ellenőr #129. hozzászólásáraDe'hogy kerül ide?
Válasz Tobszi #125. hozzászólásáraAmerikai alkörmös
Özönnövény, tehát irtandó!
Válasz Tobszi #125. hozzászólásáraSzia!
Alkörmös
Semmi esetre sem vaddohány!
Üdv.:Csuti