Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak614 FtEUR410.68 FtUSD394.79 FtCHF438.21 FtGBP494.32 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
sajna (vagy inkább szerencsére) a tavalyi évből nem szabad kiindulni. Továbbra is 10 évből alig 2 csapadékos, és további 4 átlagos, a többi bizony száraz, aszályra hajló.
Nálunk a pre kezelések 80%-a megy a levesbe, abből kb. 60% azért, mert nem jön eső, másik 20 pedig mert túl sok jön. Az sem utolsó (főleg napránál), hogy ha megpusztul a kultúrnövény, akkor nincs mit vetni helyette. Ezzel is ütöttük már meg a bokánkat.
Az idei év után szintén meggondolnám, hogy úgy permetezzek 10+ eFt-os szereket, hogy vagy aratunk vagy nem. Egy vetést még ki lehet bírni, ha bukik, de ha aláhúzom a komplexet, meg a talajfertőtlenítőt, és lelocsolom pre-ben, majd mindent elvisz a kiöntő csatorna, az elég érzékenyen érint. Ha lesz növény, lesz mit védeni.
Nekem a pre a talajművelési rendszeremmel sem igazán fér össze, de ami még jelentősebb: van olyan földem, amelynek 4,8% a humusztartalma. A talajhoz kötődő gyomírtóknak nem sok virágvasárnapjuk van benne...
A post-kezelések pontosan időzíthetők (volt példa, hogy szükség sem volt rá), és igazíthatók a gyomokhoz. Ahol tudunk mi pre-postot csinálunk RoundUp-al, ahol nem, oda egy a korai post, pl. Adengo, Titus-Plus, stb. A legtöbbször ez elég, de ahol mégsem, ott rámegyünk mégegyszer. Meg a kulti termelékeny, így szerintem nagyobb biztonságban vagyunk, mint az elején túlszaladni rajta, aztán imádkozni esőért...
Nálunk ez a bemosó nem akkora gond, mert erős harmat van reggel, a másik ezért kell korai poszt nyomni.
Egyébbként még merlinnel jártunk úgy, hogy hetekig nem jött az ső mégsem volt gyomkelés. És végül a Gardoprinnál jóval erősebb a Lumax és több gyomot visz, a merlinnel a bajom annyi csak, hogy kisárgítja eső utány a tenyészcsúcsot és ez 100% nem szerencsés, a másik baja a magról kelő 1 szikű ellen nem az igazi.
WingP jó anyag, de felénk van parlgfű nemis kevés, tehát magában ez 0-a, szotyiban a Winges rész 2-3 szinkóddal világosabb volt idén mint a Gardós(igaz megmaradt ott is ahol alacsony a szervesanyag), és ez szerintem szintén gyengébb fotoszintetizálást jelentett a növénynek, de ez csak józan paraszti ésszel tippelem. Idén Gardo Racer lesz + szelektiv 1 szikű irtó.
Elhiszem,legyen talajon ható,de a jelentéktelen kategória.Viszont azt már nem veszi be az agyam, hogy az acetoklórral,pendimetalinnal egyenértékű a hatástartam!
Este forgolódtam egy kicsit,aztán be kellett lássam,hogy ha hengerezni akarok,akkor korai posztot kell válasszam,és arra jobb az Adengo.Aztán majd kiderül hogy takarítja az itteni flórát.
Véleményem szerint ha az elkövetkezendö évek is ilyen csapadékosak lesznek akkor a pre kezelést jobbnak tartom csak az miatt is mert a kukoricának nem kell versenyeznie a gyomokkal. Saját kisérletben csináltunk olyat,hogy a tábla egyik felét pre a másik felét posztba csináltuk és a pre-be kezelt kukorica 2x gyorsabban nöt mint a poszt-ban kezelt. A kulturnövénynek is fel kell dolgozni a hatoanyagokat ami megfogja azért egy kicsit.
ha valamiért mégis baj van, nem esett bemosó csapadék pl, akkor bizony tovább kell játszani egy Laudis-al, nem túl olcsó de helyrehoz majdnem mindent!
de tényleg idén akkora volt a gyomosodás a sok eső végett, hogy sohe eddig nem láttam ilyet. Egy sor Wing-el volt kezelve a összes kukorica-napraforgó egykét kisebb táblán lett még Laudis kifújva, és ollyan tiszták voltak a kukoricák mint az atom!
Én nem szeretem a csak Pree szereket , de azt meg kell hagyni hogy a valaha volt legtisztább Kuka amit láttam Adengoval volt kezelve...(végig tiszta volt)
A Lumax-tól csak azért félnék mert pár éve volt Gardoprim Plus Gold(ebből csak a mezotrion hiányzik)-unk és eső híján xaré vált , ott ahol mellette a Wing csodát tett...
"a legújabb fejlesztésű levélen és talajon keresztül is felszívódó, hosszú hatástartam-mal rendelkező, egy- és kétszikű hatásspektrumú, szulfonilurea típusú gyomirtó szer hatóanyagát (tienkarbazon-metil), "
Gondolom akkor azért lett cserélve, mert a KELVIN-t jóval olcsóbban kapják meg, más logikát nem találok, meg legalább úgy tűnik, mintha csináltak volna valamit.
3 év Merlin után tavaly volt Lumax is mellette, ha lesz kukunk idén, csak Lumax lesz kis mükakival kora poszt még aratásra is tiszták voltak a sorok(leszámítva azt a pár foltot ahol csillagpázsiunk van).
És ami külön tetszett, hogy vitte a zsurlót, a táblaszomszéd hormon+szu kombinácioja viszont hagyott meg a zsurlóból, és a muhar is felverte itt-ott.
A merlines táblán ahol megmaredt a kuku ott a kakaslábfű, f.cirok jött nagyon fel és 1-2 kétszikű is(igaz csak 3,6dl/ha dózis mellett, mert a cirok végett be volt tervezve 1 nikoszulfuronos kezelés)
Jól viszi: mályva,szerbtövis,maszlag.
magról k. egyszikűek ellen adni mellé valami acetoklórt fél dózissal.
DE,ehhez korai posztba már nem tehetem hozzá semmit.Ezt is írja.
Pont ezen akadt meg a szemem nekem is,hogy tilos bedolgozni.De ha vetés után kilövöm,és egy henger átgurul... Nem tudom...Henger után meg nehezen találom meg a kuki sort.
Én úgy tudom a Merlin Flexx-et nem szabad bedolgozni (ezt írja a BAYER is)
A Kelvin és Motivell között gondolom a hatóanyagon kívül hozzáadott egyéb (cimkén sem szereplő) adalék anyag/ok jelentik.
Hasonlóan, mint a legtöbb glifozátnál, bár a hatóanyag bennük van, azért az eredeti RoundUp szebben dolgozik
A parasztvakításos Kelvin sc jumbó egy az egybe Moti.Semmi nem lett változtatva.A Kelvin meg a Victus átcimkézése,így megvolt egy százasból.A Paraszt meg csak azt látja,hogy:De zsír, új moti.
Más:Merlin flexx-re rálehet menni cambridge hengerrel?
Próbálta már vki?
Henger után lenne jobb,de akkor már nem láőtni a kuki vetési sort...
Egyszikű irtó partner:
- Principal, Monsoon, Milagro, Titus
de, ezeknek mind léteznek csomagjai is, amikben benne van az egyszikű irtó és a dikamba (Cambio hatóanyaga). Jellemzően olcsóbb, mint külön-külön megvenni.
- Jumbo Turbo
- Titus Plus Gold
- ProNik v. Casper+Milagro
De mondjuk nem ártana tudni milyen gyomokkal kell számolni...
Válasz #1549. hozzászólásra
A túlfejlett muhart nem nagyon viszi semmi, ha a laudist dózisát megemeled jó lett volna rá.
Principált fujt már valaki komolyabb tarackra?
ha alapvetően egyszikű (magról kelő évelő) és nincs, vagy, alig van évelő kétszikű, akkor Principal Gold
ha erős évelő kétszikűid vannak, akkor Titus Plus Gold.
ha van minden, akkor pl. Principal + dikamba vagy tarlókezelés
Köszi a válaszokat, azért kérdezősködök mert tavaly ordax volt, de nem igazán vált be, így idén egy másikat akarunk kipórbálni. Nem tudod véletlenül hogy a principal gold milyen kiszerelésben kapható?
Kint lesz az mire kell, nincs szántva és tavaly is el lett q*rva, mert április elején már bőven kint volt a tarackbúza meg a cspázsit akkor le kellett volna a foltokat nyomni, helyette monsoonall lett vetés után fujva, de az karcsú volt.
Válasz #1539. hozzászólásra
Ennek csupán az a gyengéje,hogy korán tavasszal a csillagpázsit még nincs kibújva,a kopasz földet pedig miért permeteznéd...
Földejeinken eddig hála az égnek tarack és fenyércirok sem volt. Inkább magról kelő egy, de leginkább magról kelő kétszíkűek szoktak lenni. Elvétve acat is található. Úgy olvastam, hogy ezekre király a laudis.
8741 hozzászólás
Válasz #1588. hozzászólásra
sajna (vagy inkább szerencsére) a tavalyi évből nem szabad kiindulni. Továbbra is 10 évből alig 2 csapadékos, és további 4 átlagos, a többi bizony száraz, aszályra hajló.
Nálunk a pre kezelések 80%-a megy a levesbe, abből kb. 60% azért, mert nem jön eső, másik 20 pedig mert túl sok jön. Az sem utolsó (főleg napránál), hogy ha megpusztul a kultúrnövény, akkor nincs mit vetni helyette. Ezzel is ütöttük már meg a bokánkat.
Az idei év után szintén meggondolnám, hogy úgy permetezzek 10+ eFt-os szereket, hogy vagy aratunk vagy nem. Egy vetést még ki lehet bírni, ha bukik, de ha aláhúzom a komplexet, meg a talajfertőtlenítőt, és lelocsolom pre-ben, majd mindent elvisz a kiöntő csatorna, az elég érzékenyen érint. Ha lesz növény, lesz mit védeni.
Nekem a pre a talajművelési rendszeremmel sem igazán fér össze, de ami még jelentősebb: van olyan földem, amelynek 4,8% a humusztartalma. A talajhoz kötődő gyomírtóknak nem sok virágvasárnapjuk van benne...
A post-kezelések pontosan időzíthetők (volt példa, hogy szükség sem volt rá), és igazíthatók a gyomokhoz. Ahol tudunk mi pre-postot csinálunk RoundUp-al, ahol nem, oda egy a korai post, pl. Adengo, Titus-Plus, stb. A legtöbbször ez elég, de ahol mégsem, ott rámegyünk mégegyszer. Meg a kulti termelékeny, így szerintem nagyobb biztonságban vagyunk, mint az elején túlszaladni rajta, aztán imádkozni esőért...
Válasz #1586. hozzászólásra
Nálunk ez a bemosó nem akkora gond, mert erős harmat van reggel, a másik ezért kell korai poszt nyomni.
Egyébbként még merlinnel jártunk úgy, hogy hetekig nem jött az ső mégsem volt gyomkelés. És végül a Gardoprinnál jóval erősebb a Lumax és több gyomot visz, a merlinnel a bajom annyi csak, hogy kisárgítja eső utány a tenyészcsúcsot és ez 100% nem szerencsés, a másik baja a magról kelő 1 szikű ellen nem az igazi.
WingP jó anyag, de felénk van parlgfű nemis kevés, tehát magában ez 0-a, szotyiban a Winges rész 2-3 szinkóddal világosabb volt idén mint a Gardós(igaz megmaradt ott is ahol alacsony a szervesanyag), és ez szerintem szintén gyengébb fotoszintetizálást jelentett a növénynek, de ez csak józan paraszti ésszel tippelem. Idén Gardo Racer lesz + szelektiv 1 szikű irtó.
Válasz #1585. hozzászólásra
Elhiszem,legyen talajon ható,de a jelentéktelen kategória.Viszont azt már nem veszi be az agyam, hogy az acetoklórral,pendimetalinnal egyenértékű a hatástartam!
Este forgolódtam egy kicsit,aztán be kellett lássam,hogy ha hengerezni akarok,akkor korai posztot kell válasszam,és arra jobb az Adengo.Aztán majd kiderül hogy takarítja az itteni flórát.
Véleményem szerint ha az elkövetkezendö évek is ilyen csapadékosak lesznek akkor a pre kezelést jobbnak tartom csak az miatt is mert a kukoricának nem kell versenyeznie a gyomokkal. Saját kisérletben csináltunk olyat,hogy a tábla egyik felét pre a másik felét posztba csináltuk és a pre-be kezelt kukorica 2x gyorsabban nöt mint a poszt-ban kezelt. A kulturnövénynek is fel kell dolgozni a hatoanyagokat ami megfogja azért egy kicsit.
Én meg továbbra is csak a Wing-re esküszöm!
ha valamiért mégis baj van, nem esett bemosó csapadék pl, akkor bizony tovább kell játszani egy Laudis-al, nem túl olcsó de helyrehoz majdnem mindent!
de tényleg idén akkora volt a gyomosodás a sok eső végett, hogy sohe eddig nem láttam ilyet. Egy sor Wing-el volt kezelve a összes kukorica-napraforgó egykét kisebb táblán lett még Laudis kifújva, és ollyan tiszták voltak a kukoricák mint az atom!
ettől jobban nemkell belebonyolódni
Válasz #1583. hozzászólásra
De gondolom beáztak rendesen.
Én nem szeretem a csak Pree szereket , de azt meg kell hagyni hogy a valaha volt legtisztább Kuka amit láttam Adengoval volt kezelve...(végig tiszta volt)
A Lumax-tól csak azért félnék mert pár éve volt Gardoprim Plus Gold(ebből csak a mezotrion hiányzik)-unk és eső híján xaré vált , ott ahol mellette a Wing csodát tett...
Válasz #1580. hozzászólásra
Nem úszod meg ilyen egyszerűen...
"a legújabb fejlesztésű levélen és talajon keresztül is felszívódó, hosszú hatástartam-mal rendelkező, egy- és kétszikű hatásspektrumú, szulfonilurea típusú gyomirtó szer hatóanyagát (tienkarbazon-metil), "
Tehát talajon is hat...
Gondolom akkor azért lett cserélve, mert a KELVIN-t jóval olcsóbban kapják meg, más logikát nem találok, meg legalább úgy tűnik, mintha csináltak volna valamit.
3 év Merlin után tavaly volt Lumax is mellette, ha lesz kukunk idén, csak Lumax lesz kis mükakival kora poszt még aratásra is tiszták voltak a sorok(leszámítva azt a pár foltot ahol csillagpázsiunk van).
És ami külön tetszett, hogy vitte a zsurlót, a táblaszomszéd hormon+szu kombinácioja viszont hagyott meg a zsurlóból, és a muhar is felverte itt-ott.
A merlines táblán ahol megmaredt a kuku ott a kakaslábfű, f.cirok jött nagyon fel és 1-2 kétszikű is(igaz csak 3,6dl/ha dózis mellett, mert a cirok végett be volt tervezve 1 nikoszulfuronos kezelés)
Válasz #1579. hozzászólásra
Az Adengo-ból kell a 0,4, de akár a 0,44 is. De úgy már 11 ropi...
És szerintem is inkább korai post, mint pre...
Válasz #1573. hozzászólásra
Nincs itt semmi trükk:
SZóval 2010.04.
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:eMqGV5YQIdYJ:www.mgszh.gov.hu/data/cms/129/405/Victus_eng_20100413.pdf+02.5/900/1/2010.&hl=hu&gl=hu&pid=bl&srcid=ADGEEShjf7UuxVPjw87_sVvcUx0Xrim6exMoxPsftN98esZ3K-Gl4B2uzdr_5e4IYh1dfaNu1UZJIc0l3mH1JLqrcrwRJtNuQQyXn1zi2PnHXTp58DqtGxKhQj1fMbHMOj1TkVC5iZK4&sig=AHIEtbQjg4HEB3b2ZTKNvpHwj2M3LxukxA
Victus 40 sc-t engedélyezik.
Majd 2010. októberében megkérdezik,hogy a Victust átnevezhetik-e Kelvin 40 sc-vé?
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:drGhAK67YVoJ:www.mgszh.gov.hu/data/cms/134/518/Kelvin_uj_nev_%28Victus_alapjan%2920101027.pdf+02.5/11126/2/2010&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&source=www.google.hu
Itt meg a Jumbó engedélyezés:
http://www.mgszh.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/noveny_talajvedelmi_ig/kozerdeku_adatok/gyujto_hoz/gyujtcsom2010.html
Nincs itt semmi hókusz-pókusz,meg vivőanyag,stb parasztvakítás az egész.
Ja és a victusnál is látható semmi adalékanyag.Tisztán a hatóanyag.
Válasz #1579. hozzászólásra
Az Adengo-ban lévő plusz matéria szulfonil karbamid--->ergó, levélen működik.Talajon keresztül nuku.
Viszont korai posztban kiválló.
Válasz #1578. hozzászólásra
Az Adengo 0.33-al kb 8700 , még a Merlin F. 0,33-al 7500...
Nem jobban megérné az Adengo (ugye ez mellé már semmi nem kell , és így korai Post-ba is mehetne)
Válasz #1577. hozzászólásra
Jól viszi: mályva,szerbtövis,maszlag.
magról k. egyszikűek ellen adni mellé valami acetoklórt fél dózissal.
DE,ehhez korai posztba már nem tehetem hozzá semmit.Ezt is írja.
Szóval társként csak pre-ben.
Válasz #1576. hozzászólásra
Miért pont a Merlin flexx amúgy , és magában menne?
Válasz #1573. hozzászólásra
Pont ezen akadt meg a szemem nekem is,hogy tilos bedolgozni.De ha vetés után kilövöm,és egy henger átgurul... Nem tudom...Henger után meg nehezen találom meg a kuki sort.
Válasz #1574. hozzászólásra
Ja.
Válasz #1571. hozzászólásra
Ez mostani ár a Moti turbóra???
Én úgy tudom a Merlin Flexx-et nem szabad bedolgozni (ezt írja a BAYER is)
A Kelvin és Motivell között gondolom a hatóanyagon kívül hozzáadott egyéb (cimkén sem szereplő) adalék anyag/ok jelentik.
Hasonlóan, mint a legtöbb glifozátnál, bár a hatóanyag bennük van, azért az eredeti RoundUp szebben dolgozik
Válasz #1571. hozzászólásra
Igaz , rosszul emlékeztem...
A többivel is egyetértek , és kíváncsi volnék minek ez az átnevezés .
Válasz #1570. hozzászólásra
Agroyal-nál a Moti turb. D 11220+fa.
A parasztvakításos Kelvin sc jumbó egy az egybe Moti.Semmi nem lett változtatva.A Kelvin meg a Victus átcimkézése,így megvolt egy százasból.A Paraszt meg csak azt látja,hogy:De zsír, új moti.
Más:Merlin flexx-re rálehet menni cambridge hengerrel?
Próbálta már vki?
Henger után lenne jobb,de akkor már nem láőtni a kuki vetési sort...
Válasz #1568. hozzászólásra
Gyárilag kapható a már említett csomagokban:
Motivell Turbo
Jumbo Turbo
Így olcsóbb kb 13000 nettó /ha
(de én még mindig a Principal Gold + 2.4 D-t javaslom , hasonló árral és tartamhatással is a magról kelők ellen)
Egyszikű irtó partner:
- Principal, Monsoon, Milagro, Titus
de, ezeknek mind léteznek csomagjai is, amikben benne van az egyszikű irtó és a dikamba (Cambio hatóanyaga). Jellemzően olcsóbb, mint külön-külön megvenni.
- Jumbo Turbo
- Titus Plus Gold
- ProNik v. Casper+Milagro
De mondjuk nem ártana tudni milyen gyomokkal kell számolni...
És mit ajánlaná hozzá még plusba, hogy egyszíkű ellen is jó legyen?
Válasz #1556. hozzászólásra
Mi volt a baj az Ordaxxal?
Válasz #1565. hozzászólásra
Kétszikűek ellen szuper(de talajhatás nélkül)...
Most beszéltem egy ismerősömmel és a Cambiot ajánlotta. Használt már valaki ilyet?
Válasz #1562. hozzászólásra
Mármint a Principal...
Válasz #1560. hozzászólásra
Na igen , de a dikamba nem igen olcsó , megteszi a 2.4 D is...
Válasz #1561. hozzászólásra
Nem hogy a tarackot , hanem a túlfejlett fenyércirkot is viszi.
A túlfejlett muhart nem nagyon viszi semmi, ha a laudist dózisát megemeled jó lett volna rá.
Principált fujt már valaki komolyabb tarackra?
ha alapvetően egyszikű (magról kelő évelő) és nincs, vagy, alig van évelő kétszikű, akkor Principal Gold
ha erős évelő kétszikűid vannak, akkor Titus Plus Gold.
ha van minden, akkor pl. Principal + dikamba vagy tarlókezelés
Válasz #1558. hozzászólásra
Gondolom nem tarack mezőbe vet , csak van itt ott...
Amit a Principal is , Mester Pack is rombol ideiglenesen .
Ha tarackod van, akkor vagy kukoricát ne vess, vagy válassz pl. RAGT vagy KVS Duo-systemes kukoricát, amit locsolhatsz spec. egyszíkűírtóval.
Ezt leszámítva a Laudis szerintem a ma kapható egyik legjobb gyomirtó, én évek óta sokszáz hektárt locsolok vele, idén is zömmel ez lesz.
Szívesen ...
5ha
Válasz #1555. hozzászólásra
Köszi a válaszokat, azért kérdezősködök mert tavaly ordax volt, de nem igazán vált be, így idén egy másikat akarunk kipórbálni. Nem tudod véletlenül hogy a principal gold milyen kiszerelésben kapható?
Válasz #1554. hozzászólásra
Hát a Laudistól már az is jobb egy fokkal , de emezhez még az is elmarad szerintem...
Válasz #1553. hozzászólásra
És a Titus plus milyen?
Válasz #1543. hozzászólásra
Gyenge , nincs tartamhatása...
Helyette a Principal Gold-ot + 1liter 2.4D ajánlanám , hasonló árban.
Válasz #1551. hozzászólásra
Kint lesz az mire kell, nincs szántva és tavaly is el lett q*rva, mert április elején már bőven kint volt a tarackbúza meg a cspázsit akkor le kellett volna a foltokat nyomni, helyette monsoonall lett vetés után fujva, de az karcsú volt.
Válasz #1539. hozzászólásra
Ennek csupán az a gyengéje,hogy korán tavasszal a csillagpázsit még nincs kibújva,a kopasz földet pedig miért permeteznéd...
akkor idén milyen szerrel permeteztek?
Nálunk a laudis az idén is , meg tavaly is elengedte a muhart és a szulákot.
Földejeinken eddig hála az égnek tarack és fenyércirok sem volt. Inkább magról kelő egy, de leginkább magról kelő kétszíkűek szoktak lenni. Elvétve acat is található. Úgy olvastam, hogy ezekre király a laudis.
1 2 3 levélbe volt a tarack megfujtam nekem kiütöte,azt nem mondom hogy ősszel nem volt benne 1 darab sem!!
Válasz #1544. hozzászólásra
Bizony, nem viszi az évelőket(tarack, fenyércirok stb) és gyengéje a keserűfű félék.
Válasz #1544. hozzászólásra
a Laudis nem viszi a tarackot
Űdv mi mindent felülkezelünk, nekűnk a lodis nagyon bevált a tarackot meg a selyem májvat is kiűtöte!! szerintem az egyik legjobb a piacon
Laudisról kinek mi a véleménye?
Válasz #1529. hozzászólásra
én azt használtam idén moonsun+ mustang jó volt.
de az idén kicserélem a mustangot mert a másik olcsobb.