Hirdetés
Fórum
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- MTZ 1221 traktor új
- Műtrágya árak új
- Munkabérek a mezőgazdaságban új
- Búza gyomirtása új
- Kukorica terményárak új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Mezőgazdasági balesetek új
Cikkajánló
Hirdetés
Pannon régióban a Pannon régiónak nemesítve: avagy Selsem szójafajták Magyarországon
A Selsem szóják egyik óriási előnye az elnyújtott virágzás, így a jó kötődés...
Hirdetés
1483 hozzászólás
Válasz Peti 8310 #1031. hozzászólásáraA sorközműveléskor kitett mennyiséget miért kéne megosztani? Ahol folyékony ammóniával mennek rá a sorra, nagyobb N adaggal, nem ritkán csak minden második sorközbe injektálva, ott is kimegy egy adagban.
Ahol belvízre nem hajlamos a terület, és ennyi esők vannak mint mostanában, egy részét már meggondolandó lenne ősszel kipergetni..
Válasz Peti 8310 #1031. hozzászólásáraSzia!
Forgatás nélkül,sávmüvelést alkalmazom,hasonlóan gondolkodom.Aza legfontosabb,hogy a kukoricának a vetéstől számitva 40 napig alig van N igénye.amit te kiadtál böven fedezi a szükségletét.Tavaly már injektáltam a sor mellé a nitrosolt,25ol/ha ,ez a technológia 30%-t dobott a hagyományoshoz képest a termésátlagra!Elgondokodtató!7-8 levélben N-loc-kal
tervezem kijutattni.Ez idén repcében már bizonyitott,ebben a száraz periodusban!
Sziasztok!
Elsősorban Fecóhoz lenne pár kérdésem, de ha másnak is van tapasztalata a témában, ne tartsa magában.
Korábban láttam, hogy írtál a kukoricában kijuttatott nitrogén elosztásának fontosságáról. Tavaly kezdtünk bele a forgatás nélküli művelésre való átállásba, a talajélet növelését tartom szem előtt ezért is szeretném osztottan kijuttatni a nitrogént, de emellett a termés növelése is fő szempont. Az utóbbi években a sorközműveléskor kirakott pétisó eső hiányában nem nagyon mosódott be, ezért idén rendeltünk egy nitrosol injektálót.
Először semmit nem akartam vetés előtt kiszórni, de mivel még nincs tapasztalatunk az injektálásról, ezért jobbnak láttam, ha szórunk vetés előtt is valamennyit, mert, ha valami közbejönne, még kultivátorral ki tudnánk tenni a maradékot.
Vetés napján bekombinátoroztunk 1,9q 27% pétisót 51kg N, vetéskor sor mellé kapott 1,5q MAP-ot 18kg N. Sor mellé pedig injektálnánk 100kg N hatóanyagot 30% nitrosol formájában ketté osztva. Összesen 169kg hatóanyag.
Nitrosolból 4-6leveles korában 40kg aztán 1,5hétre rá 60kg hatóanyagot kapna. Ezeket az időpontokat írtad valahol korábban, ha jól emlékszem.
A kérdésem az, hogy az elosztás megállja-e a helyét, illetve jók-e kijuttatási időpontok?
Bele tudok-e menni még egy 2. kijuttatásra, mennyire ugrik meg az első után?
Ha nem lesz eső utána, többet ártok-e a sok nitrogénnel?
Köszönöm, hogy végigolvastad!
Válasz tibi81 #1027. hozzászólására Az egyik legjobb műtrágya.
Válasz tibi81 #1027. hozzászólásáraHa nincsen amofosz 12/52 kínálatban, akkor a DAP 18/46 is jó. Természetesen az árakon is sok múlik.
Válasz tibi81 #1027. hozzászólásáraŐsszel telibe szórni szoktam!
DAP-ot szokott valaki használni?
Válasz Gepi #1024. hozzászólásáraA karbamidnál beszélnek ilyenről, de én ismerek olyan szakirányítót több ezer hektáros cégnél, aki sor mellé is bátran odarakja a karbamidot.
Péti, ammónium-nitrát, komplex mehet sor mellé is, ha úgy gondolod.
Válasz Gepi #1024. hozzászólásáraAz maximum a karbamid lehet, ha mondjuk sor mellé tennél 3q-t, akkor lehet gond. De pétisóval vagy komplexxel nem lehet ilyen gond.
Válasz mtz1221 #1022. hozzászólásáraÉn úgy olvastam, hogy van neki csirázásgátló hatása és ne hogy baj legyen belőle.
Válasz B.Bali #1020. hozzászólásáraVetes elott kiszorni 1 2 nappal
De azonnal beledolgozni
Dehogy is viszi el ido meg a foldbe a nitrogen kis golyok lebomlanak persze ha fent van a talajon ott pikk pakk kepes eltuntetni a talajrol ha kap 10mm esot
Ezert szoktak gabonanal eso elott kiszorni azaz en ugy ha jo a meterologusok hogy 1napig legydn kint hogy kicsit oldja a para majd akkor kevesebb eso is eleg hogy sikeres legyen a fejtragyazas
Válasz Gepi #1019. hozzászólásáraMilyen csirázásnál ?? Nem kell mindent elhinni,ott csak akkor lehetne gond ha vetőgéppel oda nyomnál a mag mellé 2 centire 2-3 mázsákat.Egyenletesen elszórva/bedolgozva nem lesz baja ha 10 mázsát is kiraknál.Ha nem nagy területről van szó,akkor a legjobb ültetés után szétszórni és belehengerelni/fogasolni 2-3 napon belül.
Válasz lakatos gabesz #1014. hozzászólásáraSorközkor miért nem tudsz adni?Egyszerüen rászórod,csak az esővel kell összhangba hozni.
Válasz krokodil007 #1018. hozzászólásáraHa hamar ki van szórva, és vetésig kap sok esőt a nitrogént nem viszi el?
Mennyivel hamarabb kellene kikutatni a n műtrágyát hogy ne legyen baj vetés után csirázásnál?
Válasz krokodil007 #1017. hozzászólásáraVagy hafel van szantva es le szoktad zarni a talajt tavasszal akkor zaras elott kiszorni az kicsit bedolgozza es lesz ideje lebomlani es ideje lesz attalakulni
Vag kiszorni most tetejere vetes elott tarcsa hogy melyebbre jutasa a komplexet mert kombinatornal fele lent lesz fele fent ossze vissza
Válasz lakatos gabesz #1014. hozzászólásáraUgy veszem ki a szavakbol hogy nem vetessel egy menetben akarod
Komplexket ha lehet most szorni a tetejere ha nem szantottad le
Abba nem hiszek higy vetes elott oda rakni majd bedolgozni sok ido kdl meg attalakul felveheto formaba meg ido meg lebomlik ha vizben oldhato vagy nem
150kg kicsit keves
Nitrogent vetes elott kiszorni majd bedolgozni
Abbol 3mazsat legalabb igy higy lucerna volt az elovetemeny de tobbet is elbirna siman de ahigy olvasom sokat nem akarsz ra aldozni
Válasz lakatos gabesz #1014. hozzászólásáraÉn a nitróval vigyáznék főleg ha a luci még valamire való volt,mert az hagyott benne rendesen.
Ha aszályos lesz az idő még a lucerna is sok lehet neki!
Válasz lakatos gabesz #1014. hozzászólásáraÉn csak nitrogént tennék p+k-t hagyott ott a lucerna.
Kukorica alá szeretnék rakni komplex mütrágyát 150kg-t és 150kg nitrogénrengobdoltam 6h egybe a területbe lucrena volt 8évig az összel lett feltörve.
Sorközkor nem tudok rakni neki nitrogént.vetés elött melyiket érdemes kombinátorral be dolgozni a nitrogént vagy a komplexet?nitrogént mennyit jutasak ki hogy lucerna volt?
Válasz Sanyee #1012. hozzászólásáraNem baj. 2 nap mulva semmi baja nincs.
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy 27% Pétisót milyen hamar kéne a talajba dolgozni alap trágyánál? Ha 1-2 nap múlva van csak a bedolgozás az baj?
Tudom az A.N. 34%-osat minél hamarabb, de a Pétisó az más.
Válasz Határvadász #1002. hozzászólásáraVetőgéppel inkább összetett műtrágyát érdemes szórni,pl.Corn Starter,Yara 8-24-24 stb.A N meg mehet magágykészitéskor,én még állományra is szórok N-t.
Válasz *** HM *** #1007. hozzászólására van aki a kultit is csak akkor veszik elő ha valami gebasz volt a gyomirtással
Válasz bandigh #1008. hozzászólásáraJövőre valszeg én se tökölök vele.Nincs ember,gép,aki vonuljon a vetőgéppel.
Válasz *** HM *** #1007. hozzászólásáraSzerintem inkább azért szorul ki, mert nem akar vele tökölni senki. Nem azért mert rossz lenne.
Van jövője a vetőgéppel nem műtrágyázasnak emberek?
Ősszel elnyomja pkt most mondjuk karbamid 200 meg 1 kultival még N....
Szórni gyors haladós ....
Látok új gépet tartály nélkülit ez a koma leszarja a tankolgatást csak vet....
Válasz Határvadász #1005. hozzászólásáraGazdatársaidat nézd,és kérdezd.Helyi adottságokat,és az időjárásotokat nem ismerjük.
Válasz Mf-es? #1004. hozzászólásáraEz oké de hogyan és miért úgy?
Válasz Határvadász #1002. hozzászólásáraAhány ház,annyi szokás.
Válasz Határvadász #1002. hozzászólására 400kg 27%-os magágykészítéskor 150kg 8-24-24 vetőgéppel,ha van eső 10-11 tonna ha nincs eső 4-6tonna 8-13AK-földön
Kukorica vetéskori szilárd nitrogén műtrágya kijuttatásnál ki melyiket találja jobbnak pro és kontra? Tegye ki a vetőgép vagy magágykészítés előtt kiszórni műtrágyaszóróval?
Most korrekt ár van, azt mondom, hogy 45-48ezer tájékán elfogadható és vásárlói oldalról is fenntartható lenne az állapot és akkor nagyon nem akarok sokat fogni, szerintem ez egy ésszerű kompromisszum volna.
1000
Szónak is van 1 vége
mennyié adjuk el a tavalyit meg a idei úszót?
Válasz kovacs22 #998. hozzászólásáraIgen, nekem is van amit plusszba átkombiztam és ott is hullámos, meg ott ahol csak egy sorral megsímogattuk simítósboronával ottis, annyi, hogy ezeknél lehet egy picit több az ilyen.
Ott ahol fullra művelték aztán sorközműveltek is azok már magukhoz tértek jobban, ezek most akarnak azt látom, más időkben viszont baj szokott lenni a túlműveléssel.
Nemtudom, ez egy ilyen év most de nem szép látvány
Válasz szanberg #997. hozzászólására Felénk is vannak ilyen táblák hullámosak mint a Balaton.Azt sem lehet mondani hogy a talajelmunkálás miatt mert van olyanban is ami egy sor kombi oszt jó van lehet vetni de láttam olyan gazdáét is aki nem sajnálja a gázolajat az extra minőségű magágy elérésére és abban is van de az a kevesebb.
Eléggé vegyes a határ mint a kódusxar.
Hullámosak a kukoricák meg a napraforgók is csak azokon nem annyira látni csak ha belemegyek, van ahol tökig ér meg mellette kb 1-2hete kelhetett ki 4 levélben van a másik tő...
de a kukoricákon meg nagyon látni.
Kerestem hol csesztünk el valamit de úgy amblokk egész területen nemtörtént hibázás.
Van olyan tábla ahol túl nőtt a gyom mert eltaktikáztam magam(megakartam várni, hogy jöjjön ki az apraja is közben meg a nagyok megerősödtek sűrűsödtek) nomeg közben minden kalászost bogarazni gombaölőzni kellett keményen, meg ami már levolt kezelve olyat is plusszba szóval egyszerre összeforgott minden így vannak elcseszett foltok táblarészek amit orrbaütött a gyomflóra némileg egyébként inkább csak a szemnek csúnyább a sok sárga barna elhalt gyom a sor között a kukorica nem roszabb ezekben a foltokban sem mint másutt, van olyan tábla is ahol meg szinte nem is volt dudva, lefújtuk azt is hogy legyen meg mert azért a nélkül nem lehetett volna de a kukorica itt sem erősebb.
Többszöri stressz ami odavágta a kukoricákat. Tavasszal víznyomás levegőtlen tömörödött talajok sokesetben, aztán hidegben fagyban csírázó induló növénykéket annyira megfogta a tartós hideg, hogy 3-4hétig szinte meg sem indult semmi, majd mire kikerekedett ezekből a nyomásokból akkor gyomírtottunk, ez is ugye depressziót okozhat meg okoz is csak máskor robbantós időben nem veszed észre.
Szóval most ezeken túl indulgat de elmaradott és nem erős az a helyzet. A színük jön meg, veszik fel az anyagot de nemtudom mennyire lesz jó, főleghogy nem esik az eső.
Most annyit csinálok, hogy holnap befejezem a szóják gyomírtását aztán fújom le az összeset lombtrágyával.
Tanácskoztam többmindenkivel végülis a nekem más kultúrában bevállt dolgot vettem meg, Tuttofertitől a Rudd és a hozzávaló lombtrágya kompozíciója kerül rá, bízom benne ,hogy kilendíti ebből az orrbavert állapotából az állományomat, plussz kóperáltam időközben cimborával eljön besegít és mindent átkapálunk párhuzamosan a fújásokkal, kíváncsi leszek érek e ezekkel valamit.
Tápanyagot nem tudok neki adni mert nincsen szórós kapám vagy injektálóm, de nem is annyira akarok mert kilett rakva aminek kikell, nem ez a baj jelen esetben. Ami kimaradt az ammóniával tavasszal mert vízállásos volt azokat beszórtam bekombiztam pétisóval, egy-egy kis foltocska maradt ki amit nem vettem észre itt-ott össze-vissza.
Nagy baj ez basszus, régen nemvolt ilyen rosszul induló kukoricánk, egykét kisebb nem víznyomódott tábla ami jól néz ki azokat megsem tudjuk szerintem már kapálni nagyon, de a nagy kalóriát adni való táblák bajosak.
Válasz tajbor89 #995. hozzászólásáraVan a vázhoz mélységhatároló kerekünk, előrefele felszerelve lehetne használni, de nem tudjuk rátenni, mert "0"apás hibridben taposná az apát. Egyébként a tárcsákon rajta van a mélységhatároló karika, de alapvetően a gerendelyt tartatni kell.
Válasz cimbike. #994. hozzászólásáraLesz rajt mélységállító kerék, vagy a karokkal tartod?
A kép átszerkesztve:
Válasz decsi #992. hozzászólásáraKb.
Válasz cimbike. #991. hozzászólására300e/sor?
Holnapra összeáll.
Válasz tajbor89 #984. hozzászólásáraMennyi az az ivóviz ár?
Válasz tajbor89 #988. hozzászólásáraMik azok a teejet lapkak? Sozírozó lapkák? Azaz egyalátét középen furattal? Mert erre én tegnapig nem isgondoltam h kellhet, de miszájazegyenletes szóráskép miatt.
Válasz cimbike. #985. hozzászólásáraEzzel amit összeraktam.
1000 literes fronttartály régi permetezőből, egy 2 hengeres membránszivattyú, egy manuális de elektromos nyomásszabályzó, a szórófejtartóban meg teejet lapkák, amik a nitrosolos fúvókáimban vannak
Válasz cimbike. #986. hozzászólásáraOpsz, ez rossz topikba ment.
Cellule:
Válasz tajbor89 #984. hozzászólásáraHogyan juttatod ki?
Válasz cimbike. #983. hozzászólásáraazztaqrva
Hát ja, mondjuk ez profi cucc az biztos
Holnap tudom fojtatni a munkát, nagyon kíváncsi vagyok a hatásra.
Ivóvízárban van a nitrosol, úgyhogy emelem a dózist 100 literre