Hirdetés
Fórum
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Robotkormány új
- Osztatlan közös tulajdon megosztása új
- Vinasz - melasz felhasználás szántóföldi növénytermesztésben új
- VI. Agroinform Fórum Találkozó 2025 új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Hidraulika, hidromotor új
1483 hozzászólás
Válasz #177. hozzászólásra
Ez olyan dolog,ha magad csinálsz mindent akkor nem gond mert tudod merre hány méter, számítasz rá,hogy kicsi jobban kell figyelni aratáskor.
Ha bérbe arattatod azokat lehet hogy csak az érdekli hogy minél gyorsabban tovább álljanak azt hisztiznek mindenér'.
Válasz #180. hozzászólásra
Ok!
Válasz #178. hozzászólásra
Igazad van. Magyarul úgy kell vetni, hogy a faszi ne vegye észre a különbséget a 4 és a 6 soros között.
Válasz #179. hozzászólásra
Majdnem! Somogy-megye keleti részén. Tőlünk Tolna-m ( Koppányszántó ) 3 km.
Rongyos!
Merre gazdálkodsz Tolnában?
a hangsuly a szép vetésen van,ha a vetés minöségétöl nem lesz szép a kukoricaasztal munkája csak magadat okolhatod
Válasz #176. hozzászólásra
Én sem szeretnék mindenáron venni, de azt mondta az egyik nagyokos koma, hogy a kombájnosok majd a hajukat tépik ha 4 sorossal vetünk......annyira zavarja őket, ha passzolnak a sorok.Nem mind egy hogy 3*4 vagy 2 x 6 , ez olyan mint a Krisztus Jézus meg a Jézus Krisztus nem?
Válasz #174. hozzászólásra
Ez így van, egy jó traktorosnak vetéshez nem kell sorvezető!
Nekem Centerline sorvezetőm van ,az nem igazán jó vetéshez mert nem az előző menethez viszonyít hanem a legelső menethez képest vezet mindig, tehát egy idő után "elvisz" az előző menethez képest.
Válasz #171. hozzászólásra
A monosem biztos jobb szerintem,én egy accorddal vetek az is baro,nem szükséges sorvezetö ha jo érzéked van egyeneset huzni. Én ugy szoktam,hogy megprobálok huzni egy egyenest amennyire csak lehet utánna meg csak a nyomjelzöre hagyatkozok.Ügyesség kérdése az egész.Van egy öreg bácsi a szomszédunkban az olyan egyenessen vetette a répát, hogy a gps ki lehetet dobni a kukába
Válasz #169. hozzászólásra
én 8sorossal vetek és 5 sorossal aratok,nincs gond
Ha pontosan mész (jó nem cm-re) sztem szinte semmit,ha belegondolsz a kombájnos sem tudja 100% pontossággal lekövetni a vetést. Egyébként gyártanak 9 soros Gerringhoff adaptert is pont azért hogy 6 soros vetőgép után használható legyen, az ugyanez a szitu.
Válasz #170. hozzászólásra
Köszönöm a gyors választ. Egy sorvezető sokat számítana? vagy inkább hagyatkozzak a nyomjelzőre? Valahogy egy Monosem 4 sorosban jobban megbízok mint egy 6 soros SPC ben......bár tudom, hogy jó a román is, de nálunk a hegyekben fontos lenne, hogy a mélységtartása megfelelő legyen.
Ha sikerül egyenesen elvetni aránylag és a csatlakozo sor is viszonylag pontos akkor csak max a szártépö munkája nem lesz a legszebb. én tudok olyat aki 8 sorossal aratja azt amit 6 vagy 12 soros vetögéppel vetettek de a munkája nem rossz nincs veszteség
Válasz #168. hozzászólásra
Azt szeretném kérdezni, hogy a 4 soros vetőgép mennyi betakarításkori veszteséget okoz a 6 soroshoz képest. Szeretnék venni valamit, de félek, hogy a 6 soros Monosem + műtrágyaszórós gépet nem viszi el az MTZ 820.2 traktorom......újra meg nincs pénzem. Ezért agyalok a 4 soros mellett, mit javasoltok?
Van valakinek a Monosem vetőgépén, vagy kultivátorán 900 literes műtrágyatartály?
Válasz #166. hozzászólásra
És most már van mivel?
Válasz #164. hozzászólásra
ezidáig semmilyet,mert nem volt mivel
Válasz #162. hozzászólásra
Üdv!
Sztem 3q a minimum,de miért bántod a földet 1-2 héttel vetés előtt,én ha nem muszáj (nem szokott) tavasszal nem megyek a földre, csak közvetlen vetés előtt kombinátorral.
Válasz #154. hozzászólásra
Te milyen műkakit szoktál tenni vetéssel 1menetbe?
Mi speciel 2q 3x15 szorunk ki vetés elött,majd 2q 34% an vetéssel egymenetben, majd sorközmüveléskor még 1q 34% an.
pétisó kuki alá 3 mázsa / hektár az elég?,én 1-2 héttel vetés előtt szórom ki és betárcsázom ,ti hogy szoktátok???
köszi
Válasz #159. hozzászólásra
Nézd vissza a 118-as hozzászólástól. Ott képek is vannak.
Pannon Starterrel kapcsolatban van tapasztalata valakinek?
Válasz #157. hozzászólásra
Ezt a 300 kg adagra érted, vagy csak úgy álltalában a karbamidra?
Válasz #155. hozzászólásra
HA FELÜLETRE SZÓROD EGYENLETES BEDOLGOZÁSSAL NEM GOND.
DE VETÉSSEL EGYÜTT MEG JÓ MÉLYRE MENJEN.
MIN. 10CM KÜLÖNBSÉGGEL
Válasz #153. hozzászólásra
Én irtózok az ilyesmiket vetőgépbe rakni,az AN is meg a karbamid is gyorsan olvad meleg párás körülmények között,könnyen eldugulnak az adagolók meg már a zsákokban is hamar összeáll.
A hatóanyagtartalom csak 1 dolog,vetettünk ugyanazon fokozaton ammont is meg pétit is,a pétisóval vetett 10 centivel magasabb is volt meg láthatóan jobb is volt mint az ammonnal vetett.
Van már felületkezelt karbamid is de én nem használtam,
szerintem a linzisó a legjobb vetőgépbe aztán a péti meg a duslo isjó.Ezekkel 1 hét vetés után se kell adagolórendszert pucolni.
Én 2 évig 300 kg karbamidot szórtam ki magágykészítés előtt, úgy hogy rá 2 napra be volt fejezve a vetés. Ezzel semmi gond nem volt. Most vettem egy műtrágyaszórós vetőgépet,erre egy tápanyagos szaktanácsadó azt mondta,hogyha azt a 300 kg karbamidot ki teszem a mag mellé akkor ki sem fog kelni a kukorica.A karbamid bomlása során keletkező anyagok gátolják a csírázást, könyvek ezért írják a 2-3 héttel korábbi kiszórást,mondjuk ez az én tapasztalatom szerint, nem indokolt.
A karbamidot ajánlatos a vetés előtt legalább két-három héttel a talajba juttatni, így a bomlása során keletkező szalmiák (ammónia) nem gátolja a magok csírázását.
Karbamid vetéssel egy menetben való kijuttatásáról mi a vélemény? esetleg ha van valakinek tapasztalata ossza meg velem. Előre is köszi az infókat.
Válasz #151. hozzászólásra
OK, én szívesen adnám a granulátumszórót, akár ingyen is ha az összes bogár is menne vele egytől egyig....
Válasz #150. hozzászólásra
még a zsák startellal nem is lenne gond, de a mikrószóró már sokba lenne
Válasz #149. hozzászólásra
Idén kipróbálhatod, gondolom egy zsák pannon starter nem vág földhöz, kíváncsian várom a fényképeket.
Válasz #142. hozzászólásra
Kérdésedben ott a válasz....
Lomb trágyázásra ha van lehetőséged a kettő kombináld én ezt csinálom
Válasz #146. hozzászólásra
Különbözőek. Olyan 170 N,150 P és 280 K kéne kiszórnom.
http://www.farmit.hu/rde/farmit/hs.xsl/-/html/yara_fuszerpaprika_technologia.htm
mi kellene pontosan?
Kertészeti(klorid mentes) YARA műtrágya árat tudtok ???????????
Válasz #143. hozzászólásra
a genezis 8-20-30 116500 zsákosan ez elég jó ár nem?
yarra 7-20-28 kb 120 Eft /to +áfa kiszereléstől függően márciusban lesz még
Válasz #141. hozzászólásra
És hektáronként 9800 ft-ból milyen komplexet tudsz ajánlani? Én tavaly a yara 8-20-30-at 165 ezerért vettem, 9800 ft durván 60 kg ára volt, hatóanyagban valóban több ez is, de munkaszervezés szempontjából jóval egyszerűbb és a granulátumszóró közvetlen a mag mellé teszi, a műtrágya-adagoló meg 30 centivel arrább, azért már kell egy kicsit nyújtózkodni a kukoricának. A termés egyébként netto 109q/ha volt a 4 q karbamiddal.
Válasz #137. hozzászólásra
Na igen... Jól látszik a különbség... De ez akkor lenne igazán meggyőző ha a Pannon S. árán tettél volna a másik sorba is P,K-t és akkor is elválik... Mert ugye így nem csoda ha ami nem kapott az gyengébb ugye...
Válasz #139. hozzászólásra
én mindig bexoptam a karbamiddal. januárba kihozták és faxa volt. márciusba meg már összeállt. mennyi most az ára?
Válasz #138. hozzászólásra
Napraforgó, cukorrépa kap, korábban kukorica is kapott, de amióta ennyire elszaladtak az árak, azóta kukorica alá nem raktam.
Válasz #137. hozzászólásra
sose használsz K-,P-T?
Válasz #136. hozzászólásra
semmi.
Válasz #130. hozzászólásra
sor mellé semmi? K,P?
Válasz #133. hozzászólásra
Ettől féltem,egyébb variáció?Ugyanis nekünk nincs rajta.
Válasz #131. hozzászólásra
Sajnos ez csak ilyen élethelyzet volt, erre a táblára már nem terveztem, csak maradt a tartályokban, így legalább megláttam a különbséget. meg se jelöltem a sorokat, csak annyit tudtam kb. hol lesznek. Gondoltam ha van hatása úgyis észreveszem, hát észrevettem nagy keresgélés nélkül is. A kép permetezéskor készült, az látványos volt, ahol kifogyott az anyag.