Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak621 FtBenzin árak608 FtEUR409.5 FtUSD388.65 FtCHF439.37 FtGBP491.4 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz hashtag #14407. hozzászólásáraTudod ez olyan mint a fríz bika.
Senkinek nemkell!!!
Az országbab többszázas csordákban járkálnak gazdátlanul!
Megveszik ugyanúgy mint a másikat. Csak ezzel a dumával letudják verni az árakat.
Kukoricából nekem a sy hibridekből még nemvolt toxinos.
A dkcból már volt toxinos.
Szerintem a fajta fogékonyság is befolyásolja!
Bioban csak kizárólag
sy hibrid!!!
Válasz Gumóka #14401. hozzászólásáraMilyen érdekes, a legutóbbi toxinos éveben azt mondták, hogy ilyet nem lehet csinálni, nem így működik stbstb. Aztán csak lehet mégis. Ha akarnak. Megvártàk, hogy teljesen összeomoljon a kukorica ára, utàna szép lassan minden tételnek lett gazdája valahogy.
Válasz szmarton131 #14398. hozzászólásáraEz a fajta kukorica?
Én egyszer kipróbáltam.
A piros még elfogatható volt.
De a sima.
Az kritikán aluli volt.
Hetrogén vizes himi humi.
A legolcsóbb hibrid is jobb.
Hozzátaeszem ha ez volt az.
Ez kb 10éve volt.
Válasz szanberg #14399. hozzászólásáraVevőtől függ, Hungrana szállitás előtt megvizsgáltatta sgs-sel az árut, határérték allati eredmény lett.Szállításkor szintén sgs mindennkamiont vizsgált külön, csak határérték allati borithatott a vagonba. A vonat mikor beér a gyárba minden vagont megint mérnek..
Ja, és a 3500 tonnás silóban kb 60 mèrès után 0 ppb- től 30 ppb-ig volt minden..
Szóval kb szerencsejáték, hogy a mintába kerül e toxinos szem vagy nem.
Kérdésedre válaszolva , lehet felesleges pénzkidobás volt, mert mostanában szállitáskor szeret mindenki mérni-méretni járművenként
Válasz szanberg #14399. hozzászólására2 éve kb, mikor ugyan így b@szakodtak a toxinnal, mi is csináltattunk certit.
Addig a kutyának nem kellett az áru.
Megjött az eredmény, természetesen negatív lett.
A jegyzőkönyvet elküldtem e-mailben csak úgy néhány nagy felvásárlónak.
Másnap már csörgött a telefon, hogy elkezdték vásárolni a régiónkban is a kukoricát, mert nem problémás az áru.
Szóval jó ha van egy certi!
Szabad tudni most mennyibe kerül egy ilyen vizsgálat?
Válasz Pont #14402. hozzászólásáraKözel 30 évig a vetőmagos szakmában dolgoztam, az leginkább a mintavételezésről szól.
Kicsit lehet ott huncutkodni is, de még az egy 1,5 tonnás tételnél is lehet akár 10-15%-os eltérés.
A gazdák hihetetlenül találékonyak, nagyon sokszor hoztak rétegezve terményt. Aljában a rossz, tetején a jó.
Nálunk egy cég híres volt erről, több felvásárló kitiltotta őket a telephelyről. Éppen ott voltam, mikor meglepően száraz kukoricát hoztak, rögtön küldték a brigádos kiscsajt, hogy vegyen mintát a lebillentettből. Hát persze, hogy sokkal nedvesebb volt.
Láttam a parcellájukat, sokszor vetettek úgy, hogy az egyik részén kenyérgabona, a másikon takarmány volt. Mivel két kombájnjuk van, úgy rakodtak, hogy jó legyen. Korábban még az aratás előtt vettek jó minőségűt, és jártak be a telephelyre "feljavítani" a takarmányt.
Többször is lebuktak, de elég vastag volt a bőr a pofájukon, általában még nekik állat feljebb.
Válasz szanberg #14399. hozzászólásáraBiztos, hogy nem fogják elfogadni, a felvásárló is meg fogja mérni, jó eséllyel akkor nálad nem lesz gond. Olyan probléma lehet, ha van pár szem ami nem került bele a te mintádba, a felvásárlónál meg belefog kerülni, ha van egy fertőzött rész a halomba, egy átlagmintából kimaradhat, de valószínűleg egy kamionra kerül az egész, ott meg megdobja a toxint. De az egész tételed biztos nem toxinos, megnyugodhatsz.
Megy a kukorica piacon a baxakodás, ezért csináltattam az itt lévő 1750 tonnára certit.
Ma megkaptam az eredményt, toxin mentes az árúm!
Kíváncsi vagyok tudok e ezzel a piacon érvényt szerezni, vagy jön majd a hurrogás és nem akarják majd ezt az akkreditált labor által mintázott és kiértékelt eredményt elfogadni...
Válasz Szlovákiából #14395. hozzászólásáraÉn szeretek a vegyes kazánba fűteni, élvezem minden részét :D
Valamint a gázhoz képest fele idő alatt felnyomja a hőfokot. Gázzal nem tudok olyan meleget csinálni mint fával, csak lehetne olcsóbb a fa. Bár mostanság az öreg kivágott gyümölcsfákat tüzelem, valamint metszéskor mindent leaprítok ágaprítóval.
Válasz mtz1221 #14394. hozzászólásáraHa az ember nincs rászorulva, miért csinálna még magának gondot.
Emlékszem, nagynénim mondta, hogy inkább kicsit éhezik, de a gázkazánt soha nem cserélné le.
Fűtöttek ők mindennel, mielőtt lett gáz. Meghozták a fát, össze kellett rakni, aztán járkálni a pincébe fűteni, meg kihordani a hamut. A szén ugyanez.
Válasz _NB_ #14393. hozzászólásáraItt is lehetne sok mindent csak állandó kapkodás miatt nincs rá idő. Láttam zmaj kombájnra szerb faluban csúszót rászerelve. 1000 kilós big zsákot hűzza maga után. Csak ott ott van koma sógor jóbarát mindenki tábláján, és megoldják így 5_6 holdból az egész téli tüzrevalójukat.
Válasz mtz1221 #14392. hozzászólásáraAzt hittem hogy valami nagy központi fűtésrendszere van amivel a gazdasági épületeket fűti,
de a saját csutkájával szárítja a kukoricát sem rossz.
Válasz _NB_ #14388. hozzászólásáraPár éve vett az egyik nagy gazda franciáktól, gyári csutkagyűjtő pótkocsit, amit a kombájn után lehet akasztani. Ventilátorokkal billentészel stb.
Válasz Cajg #14381. hozzászólásáraMi az egyszerű kályhával fűtöttünk kukorica csutkával. A vetőmag üzemből tudtam szerezni.
Begyújtósnak jó, de azzal tüzelni tudomány. Nagyon gyorsan ellobban és a füstcső bepirosodik.
Az a gond vele, hogy mikor leég, és teszel rá újra, az lefojtja a tüzet és amíg el nem éri a gyulladás hőfokát, füstölögve (talán) fagáz keletkezik. Mikor viszont belobban, volt, hogy a kéményből kilökte a füstcsövet, nem egyszer. Hasonló gond volt a termény égetésével. Nagyon vigyázni kellett, hogy ne a tűzre, hanem mellé kell tenni.
Nem rég volt éppen egy ilyen balesetünk, hogy édesapám nem figyelte a vízteres kályhánál a víz hőmérsékletét és megtömte csutkával. Mikor begyulladt felforrt a víz és a biztonsági szelepen kifújta. Fával nem tudod túlfűteni.
Válasz Gazdász93 #14380. hozzászólásáraMeg egy kazán is elfogyna, a rostély elolvad a hőtől. Én láttam ipari csutka kazánt, a vízhűtéses rostély elcseppent. Magas a kéntartalma a csutkának és brutálissan ég.
Válasz >>>>Cs.Gazda>>>> #14379. hozzászólására100 négyzeméter körüli, de azért kellene csak 1 mert annyi biztos elfogyna a fűtési szezon alatt, meg annyit birok olyan helyen tárolni hogy száraz is maradjon. Mondjuk lehetne 2 is akkor max a kocsin lenne tárolva tető alatt amíg el nem fogy de a kártevők miatt eléggé meg kell gondolni hol tárolja az ember mert mágnesként vonzza őket.
Válasz Igazi Földönfutó #14376. hozzászólásáraKell egy csőtörő aztán kézzel lemorzsolni. Az összes csutka megmarad. Egyébként ha 20 km-es körzetben létezne még csőtörő én minden évben lecsőtörőztetnék 1 kocsi kukoricát és azzal fűtenék. Brutális milyen hőleadása van.
Válasz Sk Laci #14375. hozzászólásáraÉn egy hete számláztam ki 190-ért az Agropodniknak. Jóban vagyok az üzletkötőjükkel, nem várnak áremelkedést, sőt. Ott babis a tulaj és Csehországból bevagonírozva van 175 eurós ajánlatuk.
Aratáskor volt 200 eurós ajánlatom is, de csak abban az esetben, ha náluk száríttatom. Húsz kilométerre kellett volna elhordanom a földről és 2025 első negyedében fizettek volna.
Agropodnik volt akinek 195-öt fizetett, de ez volt a maximum ár az idén.
Ahova behordtam, azt mondta az üzemvezető teljesen felteltek kukoricával, féltek, hogy kevesebb lesz mint tavaly, közben a duplája lett. persze ez csak az egyik üzem, lehet máshova kevesebb jutott.
Nagyban belejátszott az is, hogy nem lehet ugyanazt a termény vetni egymás után, így egyik év ilyen, a másik olyan. Kinek hogyan jött ki.
Az viszont tény, hogy egy hónappal korábban kezdődött a kukorica betakarítás és korábban is végződött. Tavaly ilyenkor még könyörögtem a kombájnistának, hogy végre jöjjenek már, hiszen búzát kell vetnem utána. Tavaly 29-én vetettem el, lett is rajta 45 mázsa takarmány búza. Január huszadikán még nem volt kikelve. Most már több mint 2 hete fekszik a földben a mag, remélem lassan bújni fog. Nagyon kéne már az eső.
Nem tudom volt-e már, ha igen akkor elnézést az ismétlésért, de hát egy újszülöttnek ugye sok minden új
Szóval ez a reklám most jött velem szembe. Azért pár kukorica csutkáért ami még fél kg sincs, 2790 Ft-ot elkérni, amíg a megtermelt kukorica mázsájáért van képük 7000 Ft környéki árat adni több mint pofátlanság
De ha van rá kereslet, akkor lehet ki kellene menni és összeszedni amit csak lehet, és belépni erre a piacra. Kukoricacsutka
Válasz Szlovákiából #14365. hozzászólásáraAz biztos megvoltunk korom és műanyag nélkűl egy párszázezer évig.
Használni nemhasznál az biztos.
A természetes szelkció is kegyetlen téma.
Régen megcsinálták a bábák ha valami nemstimmelt megoldották.
Rögtön és fájdalommentesen.
Halva született mondták és pont.
Nemfirtatta senki, nyílt titok volt.
Egy szegény család nem engedhette meg magának még egy nyomorék eltartását.
Durva de ígyvolt!
Aztpedig meddig van értelme a szenvedésnek azt mindenki
döntse el maga.
Kegyetlen a szenvedőnek és családnak is!
Válasz termelo #14353. hozzászólására Mokolással, ami lóval történik.És most ne gyere azzal hogy megváltozott a világ.Én a 90 -es években egy heréltel dolgoztam ,napi 3-5 hektárt lejártam vezető nélkül.2 szer meghuztam egyszer betöltöttem.Enyi volt.Igy lehet a kukoricát gyommentesen tartani.
Válasz rtamas1976 #14363. hozzászólásáraAz az érdekes, hogy még azt sem bizonyították, hogy annak a koromnak, meg a mikroműanyagnak van valami rossz hatása.
Sok ember azért beteg, mert megmentik. Valamikor a parasztnak született 8-10 gyereke, aztán a legéletrevalóbbak megmaradtak, a jó genetikájukkal.
Ha kimész a temetőbe, 30 éve 60 évesen haltak meg az emberek, most meg még 50 évesen is szülnek.
A természetet erőszakoljuk meg, a kiválasztódást mi irányítjuk.......egy darabig.
Nagyon nehéz eldönteni, mi a jobb. Nyolcvan évesen meghalni úgy, hogy 20 évig fájdalmak gyötörnek, vagy 60 évesen elmenni, fájdalmak nélkül.
Édesanyám nemrég halt meg, de 5 éve nem volt olyan nap, hogy nem gyötörték volna fájdalmak. Annyira szertettük, hogy ez nekünk is gyötrődés volt, mert a tehetetlenség átjárta egész napunkat. Az orvosok hozzáállása meg: már öreg örüljön, hogy még fáj.
Válasz Szlovákiából #14362. hozzászólásáraIgen de mikor fogják aztmondani elég?
Soha.
Multkor láttam a tiktokon egy okfejtést.
Azért dolgozunk többet ,hogy autót és kényelmet vásároljunk magunknak. Amivel betudunk járni dolgozni!
Egy agyrém!
De igaz!
Azért dolgozunk sokat ,hogy mégtöbbet dolgozhassunk!!??
Hülyén látom a világot??
Lehet.
Igen sokan éheztek is.
De ennyi túltáplát ember sem volt.
Nemvolt minden nap hús.
Akkor sokan nélkülöztek, abba haltak korán és az orvoslás hiányába.
Most a túltáplátság, és a mozgásszegény életmódba.
Nameg a rengeteg méreg.
Válasz termelo #14359. hozzászólásáraA barátom nagy wv rajongó és szerelő.
Azon töprengenek a mérnökök a régi diesel korom kiülepedik és elmossa az eső.
Még az újjabb autók koromja lebeg a levegőben nem ülepedik a mérete miatt. Belélegezve a véráramba is bekerül. Mint a mikro műanyag. Csak ezt annyira nem reklámozzàk.
Igen az én gépeim nem környezet kímèlők.
De inkább azzal tárcsázok mint a szintetikus szereket használjuk. Igen énis használom én is mérgezem a környezetet.
Nem is tagadom.
Most állok át 20hektárral bioba. Később lehet a többivel is.
Válasz rtamas1976 #14358. hozzászólásáraÚgy, ahogy mondod, senki nem halt éhen, de sokan éheztek. Most más világ van, mindenkinek több kell.
Nézd meg a tőzsdét, mennyi pénzt szippant fel. Gyakorlatilag 2008-tól csak emelkedik, a spekulánsok már nem tudják hova rakják a vagyonukat. Veszik a bitcoint, ami nem is létezik, csak egy digitális jel lábnyoma. Most éppen 80 ezer dollárt adnak egyért.
Válasz rtamas1976 #14356. hozzászólásáraMiért gombaölőz valaki, ha nincs is gombásodás? Mert preventív kell.....mondják a kereskedők.
Aki pert indított a glyfosát miatt, hogy rákos lett, az 20 éve használta. Miért nem lett rákos 2 év után?
Édesanyám csupa egészséges kaját evett, főleg háztájit, rühellte, ha valaki cigizett, ezért senki nem gyújtott rá a környezetében. Nemrég halt meg tüdőrákban.
A szomszédunk csak akkor nem dohányzott, ha aludt. Még ebéd közben is szívta, de az unokája elmesélte, csak fürödni szokott, mert a zuhanyzó alatt nem tudja szívni. Most 89 éves, de köhögni még nem hallottam. A TSZ-ben sokat permetezett, volt mikor a fóliasátorban fújta fülke nélküli kistraktorral a zöldséget. A védőfelszerelése a cigarettában lévő füstszűrő volt. Ráadásul akkoriban nem nagy divat volt a mosakodás, sokszor még a hétvége is kimaradt.
Ezt még megtetézte minden nap egy kis jó hazai pálinkával.
Korábban szó volt róla, hogy öregjeink mennyire egészségesek voltak. Igen, akik megérték a 20. életévüket. Aztán 50 évesen meg meghaltak, igaz 80 évesnek néztek ki. Láttam nagyanyámról készült fotót 45 évesen igazi öregasszonynak nézett ki, fejkendőben, sötét ruhában.
14410 hozzászólás
Válasz hashtag #14407. hozzászólásáraTudod ez olyan mint a fríz bika.
Senkinek nemkell!!!
Az országbab többszázas csordákban járkálnak gazdátlanul!
Megveszik ugyanúgy mint a másikat. Csak ezzel a dumával letudják verni az árakat.
Kukoricából nekem a sy hibridekből még nemvolt toxinos.
A dkcból már volt toxinos.
Szerintem a fajta fogékonyság is befolyásolja!
Bioban csak kizárólag
sy hibrid!!!
Válasz rtamas1976 #14406. hozzászólásárahttps://www.facebook.com/PatrohaiKukorica/
Ők lennének!
Válasz kiskertész #14405. hozzászólásáraNem hogy lehet, hanem 1000%, hogy felesleges volt.....
Válasz Gumóka #14401. hozzászólásáraMilyen érdekes, a legutóbbi toxinos éveben azt mondták, hogy ilyet nem lehet csinálni, nem így működik stbstb. Aztán csak lehet mégis. Ha akarnak. Megvártàk, hogy teljesen összeomoljon a kukorica ára, utàna szép lassan minden tételnek lett gazdája valahogy.
Válasz szmarton131 #14398. hozzászólásáraEz a fajta kukorica?
Én egyszer kipróbáltam.
A piros még elfogatható volt.
De a sima.
Az kritikán aluli volt.
Hetrogén vizes himi humi.
A legolcsóbb hibrid is jobb.
Hozzátaeszem ha ez volt az.
Ez kb 10éve volt.
Válasz szanberg #14399. hozzászólásáraVevőtől függ, Hungrana szállitás előtt megvizsgáltatta sgs-sel az árut, határérték allati eredmény lett.Szállításkor szintén sgs mindennkamiont vizsgált külön, csak határérték allati borithatott a vagonba. A vonat mikor beér a gyárba minden vagont megint mérnek..
Ja, és a 3500 tonnás silóban kb 60 mèrès után 0 ppb- től 30 ppb-ig volt minden..
Szóval kb szerencsejáték, hogy a mintába kerül e toxinos szem vagy nem.
Kérdésedre válaszolva , lehet felesleges pénzkidobás volt, mert mostanában szállitáskor szeret mindenki mérni-méretni járművenként
Válasz szanberg #14399. hozzászólására2 éve kb, mikor ugyan így b@szakodtak a toxinnal, mi is csináltattunk certit.
Addig a kutyának nem kellett az áru.
Megjött az eredmény, természetesen negatív lett.
A jegyzőkönyvet elküldtem e-mailben csak úgy néhány nagy felvásárlónak.
Másnap már csörgött a telefon, hogy elkezdték vásárolni a régiónkban is a kukoricát, mert nem problémás az áru.
Szóval jó ha van egy certi!
Szabad tudni most mennyibe kerül egy ilyen vizsgálat?
Válasz Pont #14402. hozzászólásáraKözel 30 évig a vetőmagos szakmában dolgoztam, az leginkább a mintavételezésről szól.
Kicsit lehet ott huncutkodni is, de még az egy 1,5 tonnás tételnél is lehet akár 10-15%-os eltérés.
A gazdák hihetetlenül találékonyak, nagyon sokszor hoztak rétegezve terményt. Aljában a rossz, tetején a jó.
Nálunk egy cég híres volt erről, több felvásárló kitiltotta őket a telephelyről. Éppen ott voltam, mikor meglepően száraz kukoricát hoztak, rögtön küldték a brigádos kiscsajt, hogy vegyen mintát a lebillentettből. Hát persze, hogy sokkal nedvesebb volt.
Láttam a parcellájukat, sokszor vetettek úgy, hogy az egyik részén kenyérgabona, a másikon takarmány volt. Mivel két kombájnjuk van, úgy rakodtak, hogy jó legyen. Korábban még az aratás előtt vettek jó minőségűt, és jártak be a telephelyre "feljavítani" a takarmányt.
Többször is lebuktak, de elég vastag volt a bőr a pofájukon, általában még nekik állat feljebb.
Válasz szanberg #14399. hozzászólásáraBiztos, hogy nem fogják elfogadni, a felvásárló is meg fogja mérni, jó eséllyel akkor nálad nem lesz gond. Olyan probléma lehet, ha van pár szem ami nem került bele a te mintádba, a felvásárlónál meg belefog kerülni, ha van egy fertőzött rész a halomba, egy átlagmintából kimaradhat, de valószínűleg egy kamionra kerül az egész, ott meg megdobja a toxint. De az egész tételed biztos nem toxinos, megnyugodhatsz.
Válasz szanberg #14399. hozzászólásáraNálunk most a toxinos megy, a melléktermék megy égetőbe meg biogázba, kell az etanol.
A jót meg tárolják le.
Válasz szanberg #14399. hozzászólásáraAzért ez érdekes. Itt nem termett idén senkinek, de most nem is érdekelte őket a toxin.
Megy a kukorica piacon a baxakodás, ezért csináltattam az itt lévő 1750 tonnára certit.
Ma megkaptam az eredményt, toxin mentes az árúm!
Kíváncsi vagyok tudok e ezzel a piacon érvényt szerezni, vagy jön majd a hurrogás és nem akarják majd ezt az akkreditált labor által mintázott és kiértékelt eredményt elfogadni...
Sziasztok!
Pátrohai kukoricakrol hallott már valaki, vagy esetleg vetett már?
Tapasztalatokat szívesen vennék, előre is köszönöm!
Válasz Szlovákiából #14395. hozzászólásáraPont ezért. Inkább elmennek egy étterembe zabálni jót emberek között, mint hogy napi fél órát ne mozogjanak.
Válasz Szlovákiából #14395. hozzászólásáraÉn szeretek a vegyes kazánba fűteni, élvezem minden részét :D
Valamint a gázhoz képest fele idő alatt felnyomja a hőfokot. Gázzal nem tudok olyan meleget csinálni mint fával, csak lehetne olcsóbb a fa. Bár mostanság az öreg kivágott gyümölcsfákat tüzelem, valamint metszéskor mindent leaprítok ágaprítóval.
Válasz mtz1221 #14394. hozzászólásáraHa az ember nincs rászorulva, miért csinálna még magának gondot.
Emlékszem, nagynénim mondta, hogy inkább kicsit éhezik, de a gázkazánt soha nem cserélné le.
Fűtöttek ők mindennel, mielőtt lett gáz. Meghozták a fát, össze kellett rakni, aztán járkálni a pincébe fűteni, meg kihordani a hamut. A szén ugyanez.
Válasz _NB_ #14393. hozzászólásáraItt is lehetne sok mindent csak állandó kapkodás miatt nincs rá idő. Láttam zmaj kombájnra szerb faluban csúszót rászerelve. 1000 kilós big zsákot hűzza maga után. Csak ott ott van koma sógor jóbarát mindenki tábláján, és megoldják így 5_6 holdból az egész téli tüzrevalójukat.
Válasz mtz1221 #14392. hozzászólásáraAzt hittem hogy valami nagy központi fűtésrendszere van amivel a gazdasági épületeket fűti,
de a saját csutkájával szárítja a kukoricát sem rossz.
Válasz _NB_ #14391. hozzászólásáraTudsz te ha akarsz.
Válasz mtz1221 #14390. hozzászólásáraCOMBINE HARVESTER Claas Lexion 650 with corn cobs trailer in FRANCE ! 2020 Maize Harvest
KOMBINÁLÓ CLAAS Lexion 650 kukoricacsutkával pótkocsival Franciaországban! 2020-as kukorica betakarítás
Válasz mtz1221 #14389. hozzászólásáraLexion után, tiszta hidromotorokkal dolgozik.
Válasz _NB_ #14388. hozzászólásáraPár éve vett az egyik nagy gazda franciáktól, gyári csutkagyűjtő pótkocsit, amit a kombájn után lehet akasztani. Ventilátorokkal billentészel stb.
Válasz mtz1221 #14386. hozzászólásáraElkalandoztál, milyen franciák ?
India és Pakisztán csak arra figyelj
A viccet félre téve felétek van ennek még nagy ázsiója, a csöves kukorica górézás és morzsolás.
4 soros csőtörő , a vége epic
Ázsiában van ilyen öszvér is.
Válasz Szlovákiából #14383. hozzászólásáraKályhába nem való, de kazánba nincs jobb tőle, a fát nem számolva .
Válasz otis #14370. hozzászólásáraFranciáknál lehet néha találni csutka gyűjtőt, amit a kombájn után kell akasztani.
Válasz Szlovákiából #14384. hozzászólásáraA hamu viszont gondot jelent, mert gyorsan berakódik a rostély.
Válasz Cajg #14381. hozzászólásáraA rostély nem melegszik fel annyira, mert a hő felfele száll és mikor begyullad, a huzat viszi el a hőt a kéménybe.
Válasz Cajg #14381. hozzászólásáraMi az egyszerű kályhával fűtöttünk kukorica csutkával. A vetőmag üzemből tudtam szerezni.
Begyújtósnak jó, de azzal tüzelni tudomány. Nagyon gyorsan ellobban és a füstcső bepirosodik.
Az a gond vele, hogy mikor leég, és teszel rá újra, az lefojtja a tüzet és amíg el nem éri a gyulladás hőfokát, füstölögve (talán) fagáz keletkezik. Mikor viszont belobban, volt, hogy a kéményből kilökte a füstcsövet, nem egyszer. Hasonló gond volt a termény égetésével. Nagyon vigyázni kellett, hogy ne a tűzre, hanem mellé kell tenni.
Nem rég volt éppen egy ilyen balesetünk, hogy édesapám nem figyelte a vízteres kályhánál a víz hőmérsékletét és megtömte csutkával. Mikor begyulladt felforrt a víz és a biztonsági szelepen kifújta. Fával nem tudod túlfűteni.
Válasz Gazdász93 #14378. hozzászólásáraSzecskázónélkül vágni.
Sodorni és kiskockabála.
Ég mint a rejsztág!
Válasz Gazdász93 #14380. hozzászólásáraMeg egy kazán is elfogyna, a rostély elolvad a hőtől. Én láttam ipari csutka kazánt, a vízhűtéses rostély elcseppent. Magas a kéntartalma a csutkának és brutálissan ég.
Válasz >>>>Cs.Gazda>>>> #14379. hozzászólására100 négyzeméter körüli, de azért kellene csak 1 mert annyi biztos elfogyna a fűtési szezon alatt, meg annyit birok olyan helyen tárolni hogy száraz is maradjon. Mondjuk lehetne 2 is akkor max a kocsin lenne tárolva tető alatt amíg el nem fogy de a kártevők miatt eléggé meg kell gondolni hol tárolja az ember mert mágnesként vonzza őket.
Válasz Gazdász93 #14378. hozzászólásáraNem tudom mekkora a házad, vagy a hőigényed, de egy pótkocsival gyorsan elfogyna! Vagy kurv@nagy a pótkocsid...
Válasz Igazi Földönfutó #14376. hozzászólásáraKell egy csőtörő aztán kézzel lemorzsolni. Az összes csutka megmarad. Egyébként ha 20 km-es körzetben létezne még csőtörő én minden évben lecsőtörőztetnék 1 kocsi kukoricát és azzal fűtenék. Brutális milyen hőleadása van.
Válasz Sk Laci #14375. hozzászólásáraÉn egy hete számláztam ki 190-ért az Agropodniknak. Jóban vagyok az üzletkötőjükkel, nem várnak áremelkedést, sőt. Ott babis a tulaj és Csehországból bevagonírozva van 175 eurós ajánlatuk.
Aratáskor volt 200 eurós ajánlatom is, de csak abban az esetben, ha náluk száríttatom. Húsz kilométerre kellett volna elhordanom a földről és 2025 első negyedében fizettek volna.
Agropodnik volt akinek 195-öt fizetett, de ez volt a maximum ár az idén.
Ahova behordtam, azt mondta az üzemvezető teljesen felteltek kukoricával, féltek, hogy kevesebb lesz mint tavaly, közben a duplája lett. persze ez csak az egyik üzem, lehet máshova kevesebb jutott.
Nagyban belejátszott az is, hogy nem lehet ugyanazt a termény vetni egymás után, így egyik év ilyen, a másik olyan. Kinek hogyan jött ki.
Az viszont tény, hogy egy hónappal korábban kezdődött a kukorica betakarítás és korábban is végződött. Tavaly ilyenkor még könyörögtem a kombájnistának, hogy végre jöjjenek már, hiszen búzát kell vetnem utána. Tavaly 29-én vetettem el, lett is rajta 45 mázsa takarmány búza. Január huszadikán még nem volt kikelve. Most már több mint 2 hete fekszik a földben a mag, remélem lassan bújni fog. Nagyon kéne már az eső.
Válasz otis #14370. hozzászólásáraA kombájnt nem lehet átállítani,hogy a szemet fújja a tarlóra,a csutkát meg a pótkocsira?
190 euró - 77 500 Ft/tonna árat kaptam.
Érdemes ennyiért eladni?
Másfelé milyen árak vannak?
Friss árát tud valaki?? Ha lehet szszbm
Válasz otis #14370. hozzászólásáraPont 15perce adta föl videot nemetben 7.99eu
Válasz RARGAkèny #14371. hozzászólására Amúgy nem újkeletű a dolog ha már lassan 10 éve is foglalkoztak velehttps://www.agronaplo.hu/agrofokusz/20151105/van-megoldas-a-kukoricacsutka-betakaritasara-30662
Válasz otis #14370. hozzászólására KB.FÉL MILLA/q, Tonnánként 5MIlLLA-Akkor a kukitarlón hekinként 5tonnával számolva25 MILLA- nem is rosszul hangzik
Nem tudom volt-e már, ha igen akkor elnézést az ismétlésért, de hát egy újszülöttnek ugye sok minden új
Szóval ez a reklám most jött velem szembe. Azért pár kukorica csutkáért ami még fél kg sincs, 2790 Ft-ot elkérni, amíg a megtermelt kukorica mázsájáért van képük 7000 Ft környéki árat adni több mint pofátlanság
De ha van rá kereslet, akkor lehet ki kellene menni és összeszedni amit csak lehet, és belépni erre a piacra.
Kukoricacsutka
Válasz termelo #14344. hozzászólásáraValószínű így csinálnám,mert különben csődbe mennék.
Válasz Szlovákiából #14334. hozzászólásáraA kovetkező áldozatok.
Válasz Szlovákiából #14365. hozzászólásáraAz biztos megvoltunk korom és műanyag nélkűl egy párszázezer évig.
Használni nemhasznál az biztos.
A természetes szelkció is kegyetlen téma.
Régen megcsinálták a bábák ha valami nemstimmelt megoldották.
Rögtön és fájdalommentesen.
Halva született mondták és pont.
Nemfirtatta senki, nyílt titok volt.
Egy szegény család nem engedhette meg magának még egy nyomorék eltartását.
Durva de ígyvolt!
Aztpedig meddig van értelme a szenvedésnek azt mindenki
döntse el maga.
Kegyetlen a szenvedőnek és családnak is!
Válasz termelo #14353. hozzászólására Mokolással, ami lóval történik.És most ne gyere azzal hogy megváltozott a világ.Én a 90 -es években egy heréltel dolgoztam ,napi 3-5 hektárt lejártam vezető nélkül.2 szer meghuztam egyszer betöltöttem.Enyi volt.Igy lehet a kukoricát gyommentesen tartani.
Válasz rtamas1976 #14363. hozzászólásáraAz az érdekes, hogy még azt sem bizonyították, hogy annak a koromnak, meg a mikroműanyagnak van valami rossz hatása.
Sok ember azért beteg, mert megmentik. Valamikor a parasztnak született 8-10 gyereke, aztán a legéletrevalóbbak megmaradtak, a jó genetikájukkal.
Ha kimész a temetőbe, 30 éve 60 évesen haltak meg az emberek, most meg még 50 évesen is szülnek.
A természetet erőszakoljuk meg, a kiválasztódást mi irányítjuk.......egy darabig.
Nagyon nehéz eldönteni, mi a jobb. Nyolcvan évesen meghalni úgy, hogy 20 évig fájdalmak gyötörnek, vagy 60 évesen elmenni, fájdalmak nélkül.
Édesanyám nemrég halt meg, de 5 éve nem volt olyan nap, hogy nem gyötörték volna fájdalmak. Annyira szertettük, hogy ez nekünk is gyötrődés volt, mert a tehetetlenség átjárta egész napunkat. Az orvosok hozzáállása meg: már öreg örüljön, hogy még fáj.
Válasz Szlovákiából #14362. hozzászólásáraIgen de mikor fogják aztmondani elég?
Soha.
Multkor láttam a tiktokon egy okfejtést.
Azért dolgozunk többet ,hogy autót és kényelmet vásároljunk magunknak. Amivel betudunk járni dolgozni!
Egy agyrém!
De igaz!
Azért dolgozunk sokat ,hogy mégtöbbet dolgozhassunk!!??
Hülyén látom a világot??
Lehet.
Igen sokan éheztek is.
De ennyi túltáplát ember sem volt.
Nemvolt minden nap hús.
Akkor sokan nélkülöztek, abba haltak korán és az orvoslás hiányába.
Most a túltáplátság, és a mozgásszegény életmódba.
Nameg a rengeteg méreg.
Válasz termelo #14359. hozzászólásáraA barátom nagy wv rajongó és szerelő.
Azon töprengenek a mérnökök a régi diesel korom kiülepedik és elmossa az eső.
Még az újjabb autók koromja lebeg a levegőben nem ülepedik a mérete miatt. Belélegezve a véráramba is bekerül. Mint a mikro műanyag. Csak ezt annyira nem reklámozzàk.
Igen az én gépeim nem környezet kímèlők.
De inkább azzal tárcsázok mint a szintetikus szereket használjuk. Igen énis használom én is mérgezem a környezetet.
Nem is tagadom.
Most állok át 20hektárral bioba. Később lehet a többivel is.
Válasz rtamas1976 #14358. hozzászólásáraÚgy, ahogy mondod, senki nem halt éhen, de sokan éheztek. Most más világ van, mindenkinek több kell.
Nézd meg a tőzsdét, mennyi pénzt szippant fel. Gyakorlatilag 2008-tól csak emelkedik, a spekulánsok már nem tudják hova rakják a vagyonukat. Veszik a bitcoint, ami nem is létezik, csak egy digitális jel lábnyoma. Most éppen 80 ezer dollárt adnak egyért.
Válasz rtamas1976 #14356. hozzászólásáraMiért gombaölőz valaki, ha nincs is gombásodás? Mert preventív kell.....mondják a kereskedők.
Aki pert indított a glyfosát miatt, hogy rákos lett, az 20 éve használta. Miért nem lett rákos 2 év után?
Édesanyám csupa egészséges kaját evett, főleg háztájit, rühellte, ha valaki cigizett, ezért senki nem gyújtott rá a környezetében. Nemrég halt meg tüdőrákban.
A szomszédunk csak akkor nem dohányzott, ha aludt. Még ebéd közben is szívta, de az unokája elmesélte, csak fürödni szokott, mert a zuhanyzó alatt nem tudja szívni. Most 89 éves, de köhögni még nem hallottam. A TSZ-ben sokat permetezett, volt mikor a fóliasátorban fújta fülke nélküli kistraktorral a zöldséget. A védőfelszerelése a cigarettában lévő füstszűrő volt. Ráadásul akkoriban nem nagy divat volt a mosakodás, sokszor még a hétvége is kimaradt.
Ezt még megtetézte minden nap egy kis jó hazai pálinkával.
Korábban szó volt róla, hogy öregjeink mennyire egészségesek voltak. Igen, akik megérték a 20. életévüket. Aztán 50 évesen meg meghaltak, igaz 80 évesnek néztek ki. Láttam nagyanyámról készült fotót 45 évesen igazi öregasszonynak nézett ki, fejkendőben, sötét ruhában.