Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR406.01 FtUSD392 FtCHF432.9 FtGBP485.2 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
A területalapút szokták bekérni, és abból lefénymásolják a megfelelő oldalakat, na meg persze kell minden más adat a felir számtól kezdve a taj számon át az őstermelő ig. számáig.
Válasz Sk Laci #14527. hozzászólásáraLaci!
Nem hiszem el, hogy nincsen törvényes megoldás a vadkár kérdésben!
Szerintem csak nem jól értelmeztek valamit vagy csak a régi megszokásból senki sem akar kilépni.
Mindig is mondtam amikor még közünk sem volt a vadászathoz, hogy a vadkár amikor mittudomén mondjuk egy 20 hektáros kukoricából elvisz 0,5-öt annyival tartozunk a természetnek, ilyenre az életben nem kértünk pénzt soha senkitől! De mikor ekkora milliókról van szó akkor más a helyzet.
Itthon megoldottak ezek a kérdések de látom, hogy abszolút nincsen tisztába nagyon sok gazda a dolgokkal, mindenki azt hiszi, hogy a vadász csak dorbézol az ő földjén ingyen pedig oda sem adta nekik ésatöbbi... Pedig ha vennék az emberek a fáradtságot és felkeresnék a társaság valamelyik intézőbizottsági tagját és a földtulajdonosi közösség elnökét aki amúgy jogszabály szerint nem lehet tisztségviselő vadásztársaságban, felénk a gazdákból választottuk ki ezeket az embereket, szóval legyen bármennyi is a területi bérleti díj azt nem a vadászok adják vagy nem adják, ilyen nincs, azt a VT átutalja a földközösségnek és onnan kérheted amennyiben tudod bizonyítnai, hogy mióta mekkora területtel bírsz az illetékes vadászterületen.
Továbbá vadkárban is ha zárt ajtókra talál az ember egyszerűen beadja a jegyzőnél a vadkárbecslési eljárás igényét és az majd leforgatja, van mindenhol független szakértő az országban, persze itt jön be, hogy aki most elkezd pofázni hogy persze úgy sem fizetik ki ezek után sem a lóvét az az az ember akinek kétfillér kárja van és ezt tudja is csak éppen így jó verni a tamtammot de semmi valóság a háta mögött.
Ez most nem neked szólt ,csak körül akartam írni, hogy ahol van törvényes megoldás még ott is, itt is ilyenek lejátszódnak, szerintem szlovákban is adott ehhez minden
Válasz Sk Laci #14521. hozzászólásáraA témát lezárva! Ne a vizes, sáros földet taposd. Azt hittem ez magától érhető.A vízmegtartás lényege a talaj felső néhány cm- én a hajszálcsövességet összeroncsolni, így a szél, napsugárzás hatására, a nedvesség nem tud elpárologni. Persze az a sekély réteg kiszárad, de az alsó rétegekben nehezebb a párolgás, mivel a kapilláris hatás feltételeit összeroncsoltad. Persze szélsőségesen kevés csapadék mellett ez se ér semmit.
Válasz csoppika #14525. hozzászólásáraA vad miatt már nekem is égnek áll a hajam, idei évben 40 000 eurós 12 400 000forint vadkárom van ami rendesen viszarántja az embert. 2 év átlagában ez egy új, jobb minőségü középkategóriás traktor ára. A vadászok meg csak vigyorognak, ingyen etetem a vadjaikat, enyém a kár, övéké a haszon. Szlovákiában meg nemmüködik a vadkártérités.
Nem vagy roszmáju, de a sertéspestis hozzánk is ellátogathatna. Ez legaláb egy kicsit viszavenné a vaddisznókárt. De a szarvasok is amit lerendeznek... 4,5 ha totálisan nulás napraforgó.
Válasz csoppika #14525. hozzászólásáraa vízhiányt kihagytad. több szól ellene, mint mellette. amúgy, minek. van az Oroszoknál. mindenhol azt irkálják. biztos igaz.
Válasz Sk Laci #14523. hozzászólásáraPár évig biztosan(remélem) nem érint a probléma... Meg nem határozott ideig befejeztem a kukorica termesztést... Főleg a vadak miatt...ott is van, ahol sosem volt...no meg a bogár...
Válasz KZS12 #14516. hozzászólásáraÉn se értem,hogy miért adnak ilyen keveset ebben a szezonban.Már tizenvalahány éve itt adom le a terményt,de eddig mindig jó áraik voltak.Most meg itt a legalacsonyabb.Nekem is azt mondták,hogy inkább még lejjebb fog menni.
Válasz csoppika #14522. hozzászólásáraTeoretikusan igen, de van növési fázis is, amit nem érdemes átlépni, nehogy a kapálással több kárt tegyünk, mint hasznot a nagyob kukoricában.
Válasz barna310 #14512. hozzászólásáraLehet nálad a homokon esetleg müködhet az eső utáni kapálás, de ahol agyag, vályog, vagy más öszetételü nehéz talaj van, ott inkáb kivárnám az időpötot, amikor már nem "nedves".
Egyszer az eső félbeszakította a sorközmüvelést, majd két napra rá a maradék fél hektár be lett húzatva, hát rendesen viszavett a fejlődésből.
Válasz Földönfuto #14504. hozzászólásáraPersze mert akkor kultizol amikor a legjobban ugrik a kukorica.Hagyj ki 1 gépaljat és csodák csodáj az is ugyanúgy ugrik.
Válasz Claastra. #14511. hozzászólásáraEső után kapálj(akkor van értelme)! Az más ha szélsőséges az idő, mint lentebb írták 10mm két hónap alatt, akkor semmi se ér egy rakás...
megvédeném bárány kollégát,ha nem jön eső a kapálásra kiszárad az átmozgatott föld,jöhettek itt öregapátokkel,meg az ősökkel,van amikor ártassz a bolygatással
Válasz barna310 #14502. hozzászólásáranagyapáink éveiben,lehet,hogy sűrűbben volt eső. de,4 hónap 10 milivel,ad értelmet a sorközt kapálni? lent sincs víz, abszolút nix mit megfogni. ebben az esetben gondolom,ez már nem igaz.
Válasz Claastra. #14498. hozzászólásáraA 180le Cumins motorost dícséri egy ism fiatal srác, de a 95évj 155/65-őm 20km föld út, és 110km aszfalton, 130q termény fele km-en majdnem 60 lityi .
24598 hozzászólás
P0412 5ak homok. 6,3t\ha 16% víz.
Meglepődtem hogy ennyi lett.
Válasz fabubalazs #14546. hozzászólására14530hsz, olyat termelj!!!!!!!!!!
Fajta: PK-001![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20171016080521_22281873_1697753746957355_1887423774831567793_n.jpg)
Borsod-Abauj-Zemplén megye Bódvaszilas
Válasz Gatti #14542. hozzászólásárajobb az f73 ,és olcsóbb sokkal
Válasz medikus #14541. hozzászólásáraAmihez semmi közük, azt nem adom meg. Ilyen a TAJ szám is.
Még sose reklamáltak.
Dekalb...124q/H...17 víz. 6 hektárról...a tulaj szerint a többi gyengébb lesz.
Válasz Claastra. #14540. hozzászólásáracsövek mérete hasonló volt? vagy jobb az F73?
Válasz Wilde #14535. hozzászólásáraItt meg még Tb szám is!![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
Válasz Gatti #14539. hozzászólásáranincs értékelhető eredmény vadkár miatt(4,5-5t)
Válasz Claastra. #14444. hozzászólásáraSzép eredmény :)
A P9514 lejött már? hogy alakult az F73 hoz képest?
Tudtommal Szlovakjaban nincs vadkarterites!!! Sajnos!
A területalapút szokták bekérni, és abból lefénymásolják a megfelelő oldalakat, na meg persze kell minden más adat a felir számtól kezdve a taj számon át az őstermelő ig. számáig.
Válasz Wilde #14535. hozzászólásáraValszeg itt is csak mivel folyamatosan oda viszem a többi megvolt....
Válasz buc80 #14532. hozzászólásáraitt blokkazonosító,mvh reg.szám,tábla méret.![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
Válasz Sk Laci #14527. hozzászólásáraLaci!
Nem hiszem el, hogy nincsen törvényes megoldás a vadkár kérdésben!
Szerintem csak nem jól értelmeztek valamit vagy csak a régi megszokásból senki sem akar kilépni.
Mindig is mondtam amikor még közünk sem volt a vadászathoz, hogy a vadkár amikor mittudomén mondjuk egy 20 hektáros kukoricából elvisz 0,5-öt annyival tartozunk a természetnek, ilyenre az életben nem kértünk pénzt soha senkitől! De mikor ekkora milliókról van szó akkor más a helyzet.
Itthon megoldottak ezek a kérdések de látom, hogy abszolút nincsen tisztába nagyon sok gazda a dolgokkal, mindenki azt hiszi, hogy a vadász csak dorbézol az ő földjén ingyen pedig oda sem adta nekik ésatöbbi... Pedig ha vennék az emberek a fáradtságot és felkeresnék a társaság valamelyik intézőbizottsági tagját és a földtulajdonosi közösség elnökét aki amúgy jogszabály szerint nem lehet tisztségviselő vadásztársaságban, felénk a gazdákból választottuk ki ezeket az embereket, szóval legyen bármennyi is a területi bérleti díj azt nem a vadászok adják vagy nem adják, ilyen nincs, azt a VT átutalja a földközösségnek és onnan kérheted amennyiben tudod bizonyítnai, hogy mióta mekkora területtel bírsz az illetékes vadászterületen.
Továbbá vadkárban is ha zárt ajtókra talál az ember egyszerűen beadja a jegyzőnél a vadkárbecslési eljárás igényét és az majd leforgatja, van mindenhol független szakértő az országban, persze itt jön be, hogy aki most elkezd pofázni hogy persze úgy sem fizetik ki ezek után sem a lóvét az az az ember akinek kétfillér kárja van és ezt tudja is csak éppen így jó verni a tamtammot de semmi valóság a háta mögött.
Ez most nem neked szólt ,csak körül akartam írni, hogy ahol van törvényes megoldás még ott is, itt is ilyenek lejátszódnak, szerintem szlovákban is adott ehhez minden
Válasz fabubalazs #14529. hozzászólásáraMilyen tőszámal érted el ezt a kukoricacső méretet?
Kukorica eladáshoz kell tábla helyrajzi szám?
Válasz medikus #14530. hozzászólására![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Válasz fabubalazs #14529. hozzászólásáraEz semmi ehhez!
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20171014215617_ri_s_kukorica_cs_.jpg)
Fajta:PK-001![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20171014214834_22365225_2031219647121295_7183219685360359027_n.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20171014214834_22365225_2031219647121295_7183219685360359027_n.jpg)
Szakadát, Tolna, Hungary.
Válasz Sk Laci #14521. hozzászólásáraA témát lezárva! Ne a vizes, sáros földet taposd. Azt hittem ez magától érhető.A vízmegtartás lényege a talaj felső néhány cm- én a hajszálcsövességet összeroncsolni, így a szél, napsugárzás hatására, a nedvesség nem tud elpárologni. Persze az a sekély réteg kiszárad, de az alsó rétegekben nehezebb a párolgás, mivel a kapilláris hatás feltételeit összeroncsoltad. Persze szélsőségesen kevés csapadék mellett ez se ér semmit.
Válasz csoppika #14525. hozzászólásáraA vad miatt már nekem is égnek áll a hajam, idei évben 40 000 eurós 12 400 000forint vadkárom van ami rendesen viszarántja az embert. 2 év átlagában ez egy új, jobb minőségü középkategóriás traktor ára. A vadászok meg csak vigyorognak, ingyen etetem a vadjaikat, enyém a kár, övéké a haszon. Szlovákiában meg nemmüködik a vadkártérités.
Nem vagy roszmáju, de a sertéspestis hozzánk is ellátogathatna. Ez legaláb egy kicsit viszavenné a vaddisznókárt. De a szarvasok is amit lerendeznek... 4,5 ha totálisan nulás napraforgó.
Válasz csoppika #14525. hozzászólásáraa vízhiányt kihagytad. több szól ellene, mint mellette. amúgy, minek. van az Oroszoknál. mindenhol azt irkálják. biztos igaz.
Válasz Sk Laci #14523. hozzászólásáraPár évig biztosan(remélem) nem érint a probléma... Meg nem határozott ideig befejeztem a kukorica termesztést... Főleg a vadak miatt...ott is van, ahol sosem volt...no meg a bogár...
Válasz KZS12 #14516. hozzászólásáraÉn se értem,hogy miért adnak ilyen keveset ebben a szezonban.Már tizenvalahány éve itt adom le a terményt,de eddig mindig jó áraik voltak.Most meg itt a legalacsonyabb.Nekem is azt mondták,hogy inkább még lejjebb fog menni.
Válasz csoppika #14522. hozzászólásáraTeoretikusan igen, de van növési fázis is, amit nem érdemes átlépni, nehogy a kapálással több kárt tegyünk, mint hasznot a nagyob kukoricában.
Válasz Sk Laci #14521. hozzászólásáraÉn akkor kapálnék, mikor repedezik a teteje már... előbb felesleges...
Válasz barna310 #14512. hozzászólásáraLehet nálad a homokon esetleg müködhet az eső utáni kapálás, de ahol agyag, vályog, vagy más öszetételü nehéz talaj van, ott inkáb kivárnám az időpötot, amikor már nem "nedves".
Egyszer az eső félbeszakította a sorközmüvelést, majd két napra rá a maradék fél hektár be lett húzatva, hát rendesen viszavett a fejlődésből.
Kukorica levágva, eredmény: nettó 5-8,6t/ha, 7AK-16AK területekről
Válasz KZS12 #14516. hozzászólásáraMert ott tudják hogy ugy is odaadod....mivel megenni nem tudsz annyit..
Válasz KZS12 #14516. hozzászólásáramessze van az olaszoktól
Válasz Ares 826 #14515. hozzászólásáraEgy völgyben.
Nyírbátor környékén hogy hogy csak 4 eFt/q máshol meg több? Itt még le akarják vinni az árakat
Válasz B.laca #14514. hozzászólásáraEz a föld hol van ártérben??
P0216
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20171013215851_20171013_140513_1_.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20171013220004_20171013_161755_1_.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20171013220057_20171013_161910_1_.jpg)
LG30500
Válasz Földönfuto #14504. hozzászólásáraPersze mert akkor kultizol amikor a legjobban ugrik a kukorica.Hagyj ki 1 gépaljat és csodák csodáj az is ugyanúgy ugrik.
Válasz Claastra. #14511. hozzászólásáraEső után kapálj(akkor van értelme)! Az más ha szélsőséges az idő, mint lentebb írták 10mm két hónap alatt, akkor semmi se ér egy rakás...
megvédeném bárány kollégát,ha nem jön eső a kapálásra kiszárad az átmozgatott föld,jöhettek itt öregapátokkel,meg az ősökkel,van amikor ártassz a bolygatással
Válasz Bárány #14508. hozzászólásáraA kapilláris csövesség mond valamit? Ne a "vízig" járasd a kapát!
Válasz Bárány #14508. hozzászólásárafelőlem tangóharmonikázhat is, csak adjon 9 - 10 tonnát minimum.![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
Válasz 5465 #14507. hozzászólásáraMeg amikor nem érted, miért a te kukoricád kezd előbb furulyázni.
Válasz Bárány #14505. hozzászólásáraCsak akkor tudsz ártani, ha rosszul állítod be a kapákat vagy átlósan húzod. Na akkor igen...
Válasz Bárány #14505. hozzászólásáraHa el van ba..va.ha nem elég látványosan reagál a kukorica és a napra is.
Válasz Földönfuto #14504. hozzászólására1. Ha egy sima kultitól akkorát ugrik, akkor ott előzetesen valami el volt b...va.
2. Minden tiszteletem nagyapáinké, de én nem akarok olyan derékig érő kukoricát, amilyet ők termeltek, 10-20 mázsákkal.
3. Az én öregapám postás volt, sose mondott ilyet.
4. Nem azt mondtam, hogy a kulti rossz, de lehet vele ártani is.
Válasz barna310 #14502. hozzászólásáraNagyon jól mondta nagyapád,egy sima kulti /műtrágya nélkül/után is látványosan megugrik az állomány.
Válasz barna310 #14502. hozzászólásáranagyapáink éveiben,lehet,hogy sűrűbben volt eső. de,4 hónap 10 milivel,ad értelmet a sorközt kapálni? lent sincs víz, abszolút nix mit megfogni. ebben az esetben gondolom,ez már nem igaz.
Válasz Bárány #14491. hozzászólásáraMár csak hagyományos vagyok, de vajon miért mondta nagyapám "kapálás felér egy esővel"
Válasz ygh866 #14478. hozzászólásáraEzek szerint elég volt a 10 kg force.
Válasz Claastra. #14498. hozzászólásáraA 180le Cumins motorost dícséri egy ism fiatal srác, de a 95évj 155/65-őm 20km föld út, és 110km aszfalton, 130q termény fele km-en majdnem 60 lityi .
Válasz Zoli 63 #14497. hozzászólásáramennyit megy a JCB?