Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak647 FtBenzin árak628 FtEUR413.74 FtUSD401.77 FtCHF440.14 FtGBP494.56 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
igaz, viszont ha egy jó kultúrállapotú talajt hasonlítok össze egy agyonműtrágyázottal akkor egy víz/ csapadékhiányos évben vaskos különbségek is lehetnek. Nálunk az átlagaranykorona 40. és 2012 ben csak a forgóban volt cső 65e tőszámmal volt hogy 3ha on 100kg kukorica termett Nagyszénás Békés megye. Sajátról beszélek, viszont bérmunkában is láttam érdekességeket. Mindez 1km es távolságon belül is változott , tápanyag: 200kg 8-24-24 sor mellé, 2x 10 kg AN sorközművelésekkor, 15kg Grostart+ lombtrágya 5kg/ ZN sulfat, majd később K sulfat. Az idén ezzel szemben 109,2q/ha végeredmény 250 kg Karbamid alapban vetés előtt egy héttel, illetve 150-200kg sormellé kultivátorral 70e/ha sűrűség DKC5276 és P0017
Jó estét Gazdatársak, elég régóta olvasgatom a forumokat, és ez a növénysűrűség amit boncolgattok, elég érdekes. A forgó két csövet hozott a tavalyi körülmények között, érdekes dolog! Virágzáskor a tábla szélén és a közepén óriási hőmérséklet különbség volt ... Megégett a pollen de volt hogy a komplett növény. A tőszám az adott talajtipus a tápanyag és vízellátottság mind befolyásolja a végeredményt. Szerintem a saját talaj ismerete az elsődleges, és sokan elfelejtkezünk arról , köztük én is hogy régebben nemcsak a tőszám volt alacsonyabb, hanem szervestrágyát is előszeretettel használtak. Szerintem a talajélet az egyik legmeghatározóbb! De lehet tévedek. :)
Haszon Agrár Magazin 32-33 oldal mennyi is lesz az idei termés kukoricából valójában országosan!! Jó a cikk, az országos kísérleti eredménye 9-10t/ha ők a felét látják az termésre országosan ami 4,5-5 t/ha. Na akkor hol is az a 6,72 millió tonna kukszi???????????
Szerintem probáld ki a Thermot fajta társ a Furioval.Itt is vannak homok partok és ott is volt csö sötkettö rajta pedig levolt sülve az egész.Amiket arattam Thermot 50-85q-ig volt minden.15-16-as vizzel.
Mielőtt ezt megvalósítod vess egy tőszámos kísérletet.55-töl 85 ig 10 ezres ugrásokkal,ismétlésekkel,hogy kissebb legyen a hibalehetőség.(tudom a jd vetőgépen több idő a tőszám átvariálása de hidd el megéri).Én megtettem és érdekes eredmény született, de lehed nálad fordítva lesz,mert jobb földjeid vannak.
Nekem is volt olyan sajna 12 heki összesen adott 73q !!!!!!!!!! Ja és magas aranykoronás igaz túl lett értékelve a kiadáskor de akkor is karcsú!!!!!!!!!!
Mi a modszerváltás ota mikor visszakaptuk a földeket,50 ezerrel kezdük vetni és 7-10t-ák is jöttek jo években.Általában két csöves fajtát választunk.Most 60 ezerrel vetünk egy pár éve és átléptük a 10t-ás küszöböt is 12-13t-ás termések is voltak.Persze a talaj is tud felénk ha rá van költve.Most az Nk thermo két csöves 8t körül ad.Relativ kis szártömeggel utána,az y12 is 8t-át adott kétszer annyi szár van utána lehet 3x kell rámenni nehéz tárcsával hogy jo legyen.
Saját földbe megéri beletenni a tápot, mert ha valamiért nem hasznosul, marad következő évre. A P és a K azért nem vész el a talajból. Tavaly vetettünk először starter műtrágyával, fater dünnyögött, hogy sok a költség, pedig csak 90 kg yarát kapott sor mellé. Idén már nem "lázongott" amikor azt mondtam vessük 180 kg yarával.
mindenki úgy számol ahogy akkar ez már tiszta súly nekünk igen is megéri! majd akkor jönnek rá sokan hogy muszáj intenzíven termelni ha nem lesz támogatás! mert sokan azért reszketnek. persze ahol a körülmények sem adottak azt sajnálom.
Mi nagyrészt homokon gazdálkodunk. Tavaly 70000-rel volt vetve a tengeri, pont belevirágzott a forróságba. a legszebb részeken szinte nem volt cső. ahol elverte a szél, ott kicsivel később virágzott, ott tűrhető csövek voltak. Ahol valamiért ritkább volt pl. fordulóban taposás miatt ott szép csövek voltak, néhol 2 cső is előfordult.
Ebből okulva idén 63 000 -rel vetettük, és jobban bírta az aszályt. De lehet, hogy jövőre csak 58 000-rel fogjuk vetni. Ha jól érzi magát hoz 2 csövet, de ha kedvezőtlen az időjárás akkor is nagyobb a termésbiztonság. Ilyen alacsony tőszámmal, és extenzívebb fajtákkal nem lehet 13 tonnás átlagot elérni még kedvező időjárás mellett sem, de a 10 tonna lehetséges. Idén 7,4 t volt az átlag.
Szerintem mindenki területeinek meg van a jó ill a rossz adottsága.
Pl hiába erőlködnék szójával mikor itt max 10-15q terem vagy a kukoricával.
Szerinted nekem miért az árpa és a napraforgó váltogatja egymást?Mert
itt az terem a biztonságosan a legtöbbet.170 ha napraforgó átlagom 31q
lett.És legalább 10 darabban volt.Voltak jó és rosszabb földbe is vetve.
Nem a te pénzed ha ők így szeretik, és megtehetik akkor miért ne. Ha kiszámolod durván 200-220 ezer egy hektár költség javítson ki a tulaj ha tévedek. Ha valós a 135q átlag akkor ha csak 3500-as kijön a nyers fizető akkor is kb 470000ft akkor csak megérte de hozzáteszem EZ 20-BÓL 1 GAZDA a többieknek ahol valós aszály volt ott az önköltség nem fog visszajönni EZ 19 GAZDA úgyhogy lehet számolgatni nem éri meg lassan termelni ...
Válasz #9570. hozzászólásra
Azért kell lehetőleg már 10-12 fokos talajnál vetni, mert így a virágzás általában elkerüli a nagy aszályt, hiszen június közepén-végén virágzik általában az április elején - közepén elvetett kukorica.
Na nem egy hektárról, hanem kettőről. És ez a "legbiztosabban" termő területem.
Igaz egy pár helyen acat folt volt benne, ami sokat rontott az átlagon.
A komplex Yara volt?
A starter Pannon Starter?
Gyomirtó?
Amugy elég intenzív technológiát csinálsz.
Én most ősszel nem szórok komplexet, majd tavasszal 15kg mikrogranulátum+150kg granulált starter a terv, vetőgéppel egymenetben.
Egyszerű, Tescos, 2000 forintos kábelét toldottam ki vagy két méterrel, lehet, hogy hosszabban is. Minden további nélkül működik. Annál hosszabb szerintem egyik forgó részhez sem kell.
24597 hozzászólás
2x 100kg nem 2x 10 kg
igaz, viszont ha egy jó kultúrállapotú talajt hasonlítok össze egy agyonműtrágyázottal akkor egy víz/ csapadékhiányos évben vaskos különbségek is lehetnek. Nálunk az átlagaranykorona 40. és 2012 ben csak a forgóban volt cső 65e tőszámmal volt hogy 3ha on 100kg kukorica termett Nagyszénás Békés megye. Sajátról beszélek, viszont bérmunkában is láttam érdekességeket. Mindez 1km es távolságon belül is változott , tápanyag: 200kg 8-24-24 sor mellé, 2x 10 kg AN sorközművelésekkor, 15kg Grostart+ lombtrágya 5kg/ ZN sulfat, majd később K sulfat. Az idén ezzel szemben 109,2q/ha végeredmény 250 kg Karbamid alapban vetés előtt egy héttel, illetve 150-200kg sormellé kultivátorral 70e/ha sűrűség DKC5276 és P0017
Válasz #9597. hozzászólásra
szerintem meg a víz
Válasz #9576. hozzászólásra
Jó estét Gazdatársak, elég régóta olvasgatom a forumokat, és ez a növénysűrűség amit boncolgattok, elég érdekes. A forgó két csövet hozott a tavalyi körülmények között, érdekes dolog! Virágzáskor a tábla szélén és a közepén óriási hőmérséklet különbség volt ... Megégett a pollen de volt hogy a komplett növény. A tőszám az adott talajtipus a tápanyag és vízellátottság mind befolyásolja a végeredményt. Szerintem a saját talaj ismerete az elsődleges, és sokan elfelejtkezünk arról , köztük én is hogy régebben nemcsak a tőszám volt alacsonyabb, hanem szervestrágyát is előszeretettel használtak. Szerintem a talajélet az egyik legmeghatározóbb! De lehet tévedek. :)
Válasz #9595. hozzászólásra
Én úgy tudtam nincs bajod a rendszerrel vagy mégis!?
Válasz #9594. hozzászólásra
Nem akart menni a rendszer, mi a pikula van vele?????????
Válasz #9592. hozzászólásra
akkor is megértjük, ha egyszer ütöd csak le az ENTER-t
Na végre bejött az írás, négyszer is!!
Haszon Agrár Magazin 32-33 oldal mennyi is lesz az idei termés kukoricából valójában országosan!! Jó a cikk, az országos kísérleti eredménye 9-10t/ha ők a felét látják az termésre országosan ami 4,5-5 t/ha. Na akkor hol is az a 6,72 millió tonna kukszi???????????
Moderálási elveink miatt törölve.
(575)
2013-10-17 06:08:33
(575)
2013-10-17 06:08:13
(575)
2013-10-17 06:07:59
Válasz #9583. hozzászólásra Kíváncsian hallgatjuk .
Válasz #9585. hozzászólásra
Kevesebb a tőbb
Válasz #9580. hozzászólásra
Szerintem probáld ki a Thermot fajta társ a Furioval.Itt is vannak homok partok és ott is volt csö sötkettö rajta pedig levolt sülve az egész.Amiket arattam Thermot 50-85q-ig volt minden.15-16-as vizzel.
Válasz #9584. hozzászólásra
Nem , mert ez csak az adott parcellára és a 2013-as évre érvényes. Jövőre akár ugyanott már lehet más eredmény fog születni.
Válasz #9583. hozzászólásra
Akkor ozd meg az érdekes eredményeidet.
Mielőtt ezt megvalósítod vess egy tőszámos kísérletet.55-töl 85 ig 10 ezres ugrásokkal,ismétlésekkel,hogy kissebb legyen a hibalehetőség.(tudom a jd vetőgépen több idő a tőszám átvariálása de hidd el megéri).Én megtettem és érdekes eredmény született, de lehed nálad fordítva lesz,mert jobb földjeid vannak.
Válasz #9573. hozzászólásra
Szerintem az ideális az 55-65-ezerig de talaj függő is !!
Válasz #9567. hozzászólásra
Nekem is volt olyan sajna 12 heki összesen adott 73q !!!!!!!!!! Ja és magas aranykoronás igaz túl lett értékelve a kiadáskor de akkor is karcsú!!!!!!!!!!
Válasz #9579. hozzászólásra
Szóval 60 000-rel is tudhat 12 - 13 tonnát ? Ezt nem gondoltam volna.
Más. Furión kívül mit javasoltok homokra?
Válasz #9576. hozzászólásra
Mi a modszerváltás ota mikor visszakaptuk a földeket,50 ezerrel kezdük vetni és 7-10t-ák is jöttek jo években.Általában két csöves fajtát választunk.Most 60 ezerrel vetünk egy pár éve és átléptük a 10t-ás küszöböt is 12-13t-ás termések is voltak.Persze a talaj is tud felénk ha rá van költve.Most az Nk thermo két csöves 8t körül ad.Relativ kis szártömeggel utána,az y12 is 8t-át adott kétszer annyi szár van utána lehet 3x kell rámenni nehéz tárcsával hogy jo legyen.
Válasz #9577. hozzászólásra
Saját földbe megéri beletenni a tápot, mert ha valamiért nem hasznosul, marad következő évre. A P és a K azért nem vész el a talajból. Tavaly vetettünk először starter műtrágyával, fater dünnyögött, hogy sok a költség, pedig csak 90 kg yarát kapott sor mellé. Idén már nem "lázongott" amikor azt mondtam vessük 180 kg yarával.
mindenki úgy számol ahogy akkar ez már tiszta súly nekünk igen is megéri! majd akkor jönnek rá sokan hogy muszáj intenzíven termelni ha nem lesz támogatás! mert sokan azért reszketnek. persze ahol a körülmények sem adottak azt sajnálom.
Mi nagyrészt homokon gazdálkodunk. Tavaly 70000-rel volt vetve a tengeri, pont belevirágzott a forróságba. a legszebb részeken szinte nem volt cső. ahol elverte a szél, ott kicsivel később virágzott, ott tűrhető csövek voltak. Ahol valamiért ritkább volt pl. fordulóban taposás miatt ott szép csövek voltak, néhol 2 cső is előfordult.
Ebből okulva idén 63 000 -rel vetettük, és jobban bírta az aszályt. De lehet, hogy jövőre csak 58 000-rel fogjuk vetni. Ha jól érzi magát hoz 2 csövet, de ha kedvezőtlen az időjárás akkor is nagyobb a termésbiztonság. Ilyen alacsony tőszámmal, és extenzívebb fajtákkal nem lehet 13 tonnás átlagot elérni még kedvező időjárás mellett sem, de a 10 tonna lehetséges. Idén 7,4 t volt az átlag.
Válasz #9573. hozzászólásra
Most 60e volt vetve így lett 64q.Azért gondoltam sűrűre vetni hátha....
Válasz #9572. hozzászólásra
Szerintem mindenki területeinek meg van a jó ill a rossz adottsága.
Pl hiába erőlködnék szójával mikor itt max 10-15q terem vagy a kukoricával.
Szerinted nekem miért az árpa és a napraforgó váltogatja egymást?Mert
itt az terem a biztonságosan a legtöbbet.170 ha napraforgó átlagom 31q
lett.És legalább 10 darabban volt.Voltak jó és rosszabb földbe is vetve.
inkább csökkenteni,65-re
Válasz #9564. hozzászólásra
Nem a te pénzed ha ők így szeretik, és megtehetik akkor miért ne. Ha kiszámolod durván 200-220 ezer egy hektár költség javítson ki a tulaj ha tévedek. Ha valós a 135q átlag akkor ha csak 3500-as kijön a nyers fizető akkor is kb 470000ft akkor csak megérte de hozzáteszem EZ 20-BÓL 1 GAZDA a többieknek ahol valós aszály volt ott az önköltség nem fog visszajönni EZ 19 GAZDA úgyhogy lehet számolgatni nem éri meg lassan termelni ...
Azért kell lehetőleg már 10-12 fokos talajnál vetni, mert így a virágzás általában elkerüli a nagy aszályt, hiszen június közepén-végén virágzik általában az április elején - közepén elvetett kukorica.
Nem vagyok egy nagy kukorica termelő,de azt figyeltem meg,hogy korán
el kell vetni akkor 1 cső biztos lesz rajta.Az a tervem,hogy 80-85e
fogom vetni.
Itt 3 tonna lett az átlag.Dekalb,4-5 tonna,DA sonka,1,2 tonna.Többet soha sonkát.
Itt a környékben sem túl sok 10 tonnás van.
Persze van a laposabb részekben.
Mi pl még nem arattunk kukoricát.
Válasz #9565. hozzászólásra
Igazad van az Tavaly volt az olyan 5-6 mázsa/ ha- nál vág be igazán!!!!!
Válasz #9565. hozzászólásra
amit csőtörőztünk, kicsit több mint tíz tonna.
Na nem egy hektárról, hanem kettőről. És ez a "legbiztosabban" termő területem.
Igaz egy pár helyen acat folt volt benne, ami sokat rontott az átlagon.
Válasz #9564. hozzászólásra
Baxhatja a 300ezres inputot is ha nincs csapadék,itt is sírnak(forumon),hogy aszály,és "csak" 10 tonna,na azoknak fogalma sincs az aszályról
Válasz #9560. hozzászólásra
Na erről beszélek, mi a faxnak bele ennyi lét bele előre!!! Ez nagy rohadt bukta ezeknek a gazdáknak!!
Válasz #9552. hozzászólásra
Üdv!
Leszárított és rostált súly? mert nem mindegy
Válasz #9559. hozzászólásra
Amugy a Radistart turbós kukoricák szebbek voltak? Elvileg tartalmaz amalgerolt, emiatt kérdem, a pannonnál kicsit drágább is.
Válasz #9559. hozzászólásra
Köszi az infokat!!
Baranyában 4 és 6 tonna közöttiek a kukoricák...és van akinek 250000 a hektáronkénti input költsége...
lengyel polifoska volt a komplex a starter az pannon + radistart turbó
szerintem igen! eléggé intenzíven termelünk mindent.
Válasz #9555. hozzászólásra
Csak a műkakid volt 100 ropi, az 25-30q kukorica ára jelenlegi árszinten!! Szerinted megéri ennyi kockáztatni???????????
Válasz #9555. hozzászólásra
A komplex Yara volt?
A starter Pannon Starter?
Gyomirtó?
Amugy elég intenzív technológiát csinálsz.
Én most ősszel nem szórok komplexet, majd tavasszal 15kg mikrogranulátum+150kg granulált starter a terv, vetőgéppel egymenetben.
8-24-24-es 3mázsa/ha ősszel szántás tavasszal 4,5mázsa 27% pétisó kiszorva kombinátor vetéskor 15kg/ha starter
volt 9494-es 110g/ha
Válasz #9552. hozzászólásra
Szia!
Leírnád a teljes technológiád, elővetemény?
Ez elég szép!
Felénk eddig max 106 mázsa nettot szedtek az N01 volt.
Pioneer-od van/volt?
dkc 4590 és dkc 4795-ös 30-ha átlagában 135g/ha szuper
Válasz #9545. hozzászólásra
Egyszerű, Tescos, 2000 forintos kábelét toldottam ki vagy két méterrel, lehet, hogy hosszabban is. Minden további nélkül működik. Annál hosszabb szerintem egyik forgó részhez sem kell.