Gázolaj árak 651 Ft Benzin árak 635 Ft EUR 412.37 Ft USD 402.25 Ft CHF 438.98 Ft GBP 489 Ft

Fórum

Kukorica várhatóan........!

Létrehozta: Mitya , 2008-07-06 22:30:48

Kedvencekhez Segítség

24597 hozzászólás
Nincs profilkép
#8747 dokeee
2013-08-15 16:56:50

Válasz #8745. hozzászólásra

A spekinek kurvára nem kell egy kiló gabona sem, ő a pénzét nyeri meg vagy veszti el, Amúgy eladtad már azt a hatalmas mennyiségű búzádat, vagy még várod a spekit, aki elviszi a tárolóból, hogy fedezze a short pozícióját?

Nincs profilkép
#8746 csabazsolt
2013-08-15 16:33:16

Válasz #8745. hozzászólásra

De egy hónapja azt mondtad hogy 1-2 hét mulva felnegy a buzaár....azóta is megy ahogy látom

Nincs profilkép
#8745 Paradicsommag
2013-08-15 14:48:19

Válasz #8743. hozzászólásra

Gazdak, termelok: ok mindig eladok
Malmok, allattartok, felhasznalok: ok mindig vevok
Kesereskedok: vesznek es eladnak, mindig mindket oldalon
Spekulansok: vesznek es eladnak, mindig mindket oldalon

Hataridos tozsden minden nyitott pozicionak ket laba van, egy eladoi es vevoi, ha valaki elad, akkor ott tuti van egy aki vesz. Ha valaki vesz, akkor mellette tuti van egy aki elad, ugyanakkora mennyisegben.
Tehat ha van 100.000 nyitott short konti, akkor van 100.000 long nyitott konti is, vagyis ha van 100.000 nyitott kontraktus, az azt jelenti van 100.000 eladonyi es 100.000 veveonyi egyszerre.

A tozsdei arak mozgasat mindig nagyban befolyasolja, melyik csoport milyen pozicioban ul! Ertelemszeruen a gazdak csak eladni szoktak, a malmok meg venni, a kereskedok meg mindket oldalt kereskedik. Mast nem is nagyon tudnak csinalni, csak ezt.
Ez eddig rendben is van.
De jonnek a spekulansok, akik a likviditast biztositjak, akik mindig ott vannak mindket oldalon es lehet veluk uzletelni. Ha a spekik egyre gondolnak es egy iranyba mennek, akkor kepesek az adott iranyba nagyobb mozgast kivaltani mint gondolnank. Aztan erre a mozgasra meg ratesz egy lappattal mondenki meg meg 1000 lapattal egyeb mas. Ennek eredmenye lesz az eppen aktualis ar vagy helyzet.

A diagrammon az latszodik, a long pozik nagy resze a hedgeloknel van
(hedgelo aki tenylegesen is kapcsolatbakerul a termennyel, azaz kereskedo, malom, gazda), mig a short a spekulansoknal.
Tehat van eleg vevo, pont annyi mnt szokott vagy hasonlo mennyisegu.

Viszont ami jo es aminek orulok, hogy a spekik diagramm szerint szinte csak eladnak! Alig vesz kozuluk valaki, mintha mind esesre varna. Kozben meg hedgelok vesznek( malom, allattarto, kereskedo).

Ha mar szinte minden speki megnyitotta a short pozit, akkor tulajdonkeppen ki is adhatna el megrosszabb aron? ( ez nagyon le van egyszerusitve, de hasonlo zajlik a vilagban). Hmm, ki tudna akkor meg shortot nyitni?
Csak ujabb spekik!
De spekulansbol mar nincs tobb, olyan sok speki short van mint 6-7 ev alatt soha!

Es ez jo! Tudjatok miert jo?;) mert elobb utob a shortot zarni kell, az pedig vetelt jelent! Azaz a shortolo spekulansbol elobb utobb vevo lesz! A shortolo a vegen vesz!!! Minden aron, barmennyin, de megveszi.

Ha visszakanyarodunk az elejere, megnezzuk a csoportokat, akkormmeg ki is aki szokott meg eladni? A TERMELO! Ez a legnagyobb veszely amugy ilyenkor, hogy a sok beragadt keszlet, bepanikolt termelo egyszerre a piacra zudit mindnet, ami esetleg meglejjebb viheti az arakat.

Diohejban igy es meg ezt kiegeszitve par dologgal mukodik alapvetoen a tozsde es az arkepzes. Lehet vannak gonosz szovetsegek, akik 5-10 milliard dollarokal akarjak befolyasolni a kuki arfolyamat, de ez vagy bejon vagy nem. Ha be is jott, akkor is csak ideig oraig, mert elobb utobb minden visszaall normalisra.

Amugy a tavalyi magas arakat a spekiknek koszonheti a vilag, ok vettek orrba szajba a termenyeket. Aogy csookent a veteli mennyiseguk es zartak, ugy csookent az arfolyam is. A diagramm nem hazudik!

Finviz.com/futures

Szoval azt mondom tovabbra is, ertsuk meg a vilag mukodeset es ettol eredmenyesebbek lehetunk!
smile cowboy

Nincs profilkép
#8744 Paradicsommag
2013-08-15 13:53:50

Válasz #8742. hozzászólásra

Liszt es orlemenyek arat szabtak meg, nem a buza felvasarlasiet.

Nincs profilkép
#8743 lac*
2013-08-15 13:10:22

Válasz #8741. hozzászólásra

Ebből én inkább a vevők hiányát látom,a shortosok száma nem nagyon nőtt.

Nincs profilkép
#8741 Paradicsommag
2013-08-15 11:12:48

Válasz #8739. hozzászólásra

Kik? Kik tartjak az arakat a beka segge alatt? A gonoszok? A rosszak?
Nincs ilyen, hogy az arakat alacsonyan tartjak vagy magasan.

Amugy mennyinek kellene lennie a kukorica aranak, ha kb 80-100 millio tonnaval lesz tobb mint tavaly? Pont annyinak hogy te meg nyeresegesen termeld? Mindig olyan arnak kellene lennie, hogy egyeseknek mindig megerje azt termelni?

Az a szerencsenk, hogy szinte minden spekulans kiszallt a veteli oldalrol es atallt az eladoi oldalra. 6-7 eve nem volt annyi spekulativ short usaban mint most:
http://finviz.com/futures_charts.ashx?t=ZC&p=w1

Nem erted mi, hogy ez miert jo? smile droolsmile droolsmile drool

#8740 (Claastra)
2013-08-15 11:06:10

Válasz #8739. hozzászólásra

hajrá ,ezért van a szopatóskamara,védik a saját fizetésüket ,a legnagyobb gondjuk a tagdíj kiszámításasmile thumbupsmile thumbupsmile thumbupsmile thumbupsmile thumbup

#8739 ARES-826
2013-08-15 09:55:34

Válasz #8737. hozzászólásra

Az igaz de ha öntözni kell a kukoricát akkor már megette a fene az egész termelését!!! hiába van 1 csapadékos év ha a másik 4 meg száraz, más növényeket kell termelni ahol megfizetik az öntözést!! Van sok település az országban ahol nagyon jók a kukoricák meg rengeteg ahol meg semmi sem fog teremni, az árat meg a béka segge alatt próbálják tartani!!!smile cursingsmile cursingsmile cursingsmile cursingsmile cursingsmile cursingsmile cursingsmile cursing

Nincs profilkép
#8738 Moderátor
2013-08-15 05:34:27

Moderálási elveink miatt törölve.

Mf-es (3146)

2013-08-15 06:44:58

#8737 Mf-es
2013-08-14 09:18:07

Válasz #8736. hozzászólásra

De tudsz öntözni.Én is öntözésbe gondolkodom,ahol tudok,csak oda vetek kukit,meg tököt.

#8736 ARES-826
2013-08-14 09:16:23

Válasz #8735. hozzászólásra

Nálunk pont ez van tavasszal még van eső de utána elzárják a csapot és semmi szeptemberig!!! A múlt három évben is így volt sajna!!!smile cursingsmile cursingsmile cursingsmile cursing

#8735 ZZ
2013-08-14 09:14:06

Válasz #8734. hozzászólásra

egyébként én is ezen gondolkoztam
tavasszal mindig van mm, de utána mintha elzárták volna
idén is 65 q/ha őszi árpát produkáltam a sok bakim ellenére, amit elkövettem, de hát ugye tavasszal volt mm, de hát nem tudom ez a bács megye itt délen ..... nyáron szopik az eső, évről évre

#8734 Mf-es
2013-08-14 09:08:05

Válasz #8733. hozzászólásra

Szerintem,ezeken a földeken,csak gabonába ,napraforgóba gondolkozz.

#8733 ZZ
2013-08-14 09:03:11

Válasz #8714. hozzászólásra

vetésidő: április 26

#8732 .Man
2013-08-14 08:29:50

Válasz #8727. hozzászólásra

Nekem egyébként még a Jympa munkája is tetszik, csak itt felénk elég nehéz eltalálni a pont jót. Elég sok féle talajunk van kis körön belül.

#8731 .Man
2013-08-14 08:28:19

Válasz #8724. hozzászólásra

Nem hinném smile lol Szerintem még nem látott közelről biztosítót. Vagy legalább is a díj kifizetésén túl mást nem próbált náluk elérni smile lol

#8730 .Man
2013-08-14 08:25:17

Válasz #8727. hozzászólásra

300 Lovas Fendt húzza nálunk... forma 1-re nem neveznék a gépkapcsolattal smile lol

Nincs profilkép
#8729 csödtermelö
2013-08-14 00:11:01

Én lazítóztattam.30ak fekete HAJDÚSÁGI FÖLD.Tavaly 98,3q átlaggal tisztán,betekaritáskor 13-14 víz, pioneer.AZ IDÉN EZ KIZÁRT. Késett a vetés víznyomás stb,hiába megszakadt a Rába a vibroláz előtt.Talajvíz volt,viszont a nem lazítózottakkal szemben az aszályban van enyhe különbség.DE,HA NINCS ESŐ,MERT MINKET CSAK KERÜLGET LEHET OTT BÁRMIT A GÉP UTÁN KÖTNI.A z alapvető dolgokból hiányzik a víz/levegő hömérséklet,tápanyag stb/Nálunk is sül elfele.Ma határt jártam. tők mind egy,hogy mtz,vagy nagygép müvelte,-max az egik térdig,másik derékig száraz.meg dekalb+pioneer, a martonvásári zőldebb,da az meg nem adja a vizet,sokan visszaálltak.Csalóka,mert kint jónak tünik,de 60m bentebb jön a feketeleves. Kb szeptember végén ilyen.Szóval kurvára nem lesz tengeri itthon. De az ónak mégis42 az ára meg a kamu teleraktár tavalyi év utánsmile hammer.Ez vihar előtti csend Csakhát nagyon nincs állat ami megegye s a kör be is zárult. smile ohmySzerintem egy homoki,vagy gyenge föld lazitozásával táltosodást nem kell várni. Nálunk a jó földön úgy van hatás pl nem terjed tovább a lapos környékén a gyenge folt,ritkul a sárga halványzöld folt,ritkul az állomány hullámzása,egyöntetübbé válik.De gyenge foldön ahol elsült,ott máskor is elsül,ha rossz a vízgazdálkodása a talajnak.

Nincs profilkép
#8728 Moderátor
2013-08-14 00:11:01

(575)

2013-08-14 11:21:39

Nincs profilkép
#8727 t.peti
2013-08-13 23:37:37

Válasz #8725. hozzászólásra
Üdv!
Olyan könnyű húzni hogy az 5 késes, 3.5 méteres fralaz igencsak fogja a 270 lovas Fergussont, 500 liter körül nyalt be 12 hektárra, 5-6km/h val bírja húzni tavaszi árpa tarlón ami előtte kapott egy sor ih tárcsát. Amúgy tényleg jó lazító, nekem is az agrisem meg a fralaz tetszik a legjobban.

Nincs profilkép
#8726 Paradicsommag
2013-08-13 23:16:45

Válasz #8724. hozzászólásra

80 %-ot penget ki, mert 20 % az önrész.
Igen, ha leég kipengeti.
Nem? Miért nem?

Környékünkön volt jég, ismerős gazda kukoricáját elverte, meg búzát is. Búzánál ha-onként kapott 90.000 Ft-ot és lett 4,1-4,2 tonnája aratáskor.
Szerintem tök jó, hogy volt biztosítása, mintha 6-6,5 tonnát termelt volna. Talán 3-4.000 Ft/ha-t fizetett biztosítónak.

Inkább megspórolod a biztosítási díjat majd ha a jég elveri vagy leég akkor tönkremész? Vagy hogyan képzeljem el esetedben?:)

Nincs profilkép
#8725 Paradicsommag
2013-08-13 23:10:34

Válasz #8720. hozzászólásra

ezt vette a Zrt:
http://www.axial.hu/gepek/mezogazdasagi-gepek/framest/fralaz/hu

ez egy nagyon jó videjó az ezen elven mukodo lazitok munkájáról:
http://www.youtube.com/watch?v=8U1Lkd_UGsY&feature=youtu.be

Paraplow, vagy Howard Paraplow néven jelent meg az első ilyen cucc, vagy 20-30 éve. Azt olvastam egy magyar faszi volt a kiötlője, itthon nem kapott nagy elismerést, majd Angliában megtalálta a befektetőket.

Ők gyartjak meg:
http://www.agrisem.com/

A lényege, max 20-30-as lemezből a szár, majd rá 10-15-ős kopásálló kiélezett kés, totálisan egyenes, semmi görbület, megadott szögben. majd erre alulra egy 8-12-es lemez, kopásálló, kiélezett, adott szöget bezárva szárral.

Szerintem ez a tökéletes talajlazító. Semmi az a felszíni seb amit ejt, nincsenek fej meg 15 kg-os dinnye nagyságú rögök. A talpak feletti felszínt 10-20 cm-re megemeli, hullám szerűen, majd szépen visszaejti. Kész, ennyi és ez már elég arra, hogy összetöredezzen a talajréteg.
amúgy még nagy előnye a robbantós talajlazítókkal szemben, 15-25 %-al kevesebb LE kell neki.

Annyi hatranya van, hogy csak fugoleges iranyba repeszt, vizszintesbe nem. Az kell, hogy vizszintesbe is repesszen? Ha teljes szelessegben repeszt felfele es apromotzsasra tor, az eleg, ugye?
Tulajdonkeppen az a lenyeg, hogy az eketalpat és tömörödést szettörjük, azt meg ez nagyon tudja.

Botszondával megneztem 2 tarlojukat is, 40-50 cm közé mint a vajba ugy ment le a palca. Tetejet tarcsaztak majd hengereltek.

Nincs profilkép
#8724 Szabi.
2013-08-13 22:50:52

Válasz #8723. hozzászólásra

Volt már dolgod biztosítóval ?????????????smile lolsmile lolsmile lolsmile lol
Szerinted kipenget neked 300 ropit ha leég az árud !!!???smile biggrinsmile biggrin

Nincs profilkép
#8723 Paradicsommag
2013-08-13 22:44:43

Válasz #8718. hozzászólásra

smile cowboysmile cowboysmile cowboysmile cowboy
lol
smile surrendersmile surrendersmile surrendersmile surrender
gondoltam feldobom néhányatok hangulatát, megalapozom a napját:)
smile surrendersmile surrendersmile surrendersmile surrender

nem akarok én rosszat, csak látleletet adok.

Pl az tök jó lenne, ha a 40-45 %-ban biztosított teületi arány felmenne 90-100 %-ra. Kb 3.000 Ft-ért biztosítottam 300.000 Ft/ha értékben a búzámat tűz és jégkárra. Ha megduplázódna a biztosított terület, akkor simán csökkennének a biztosítási díjak. Mondjuk 20-30 %-al, azaz kb 2000-2500 Ft lenne ennek a két biztosítási káreseménynek a biztosítása. Most kb 8.000-20.000 Ft között van az aszály, vihar és egyéb károk biztosítási tétele/ha. Ha ilyet is kötne mindenki, akkor akár lemehetne 10.000 Ft-ra is egy mindenre kiterjedő biztosítás. Így minden évben a biztosítok beszednének a 4 millió ha után 40 milliárd Ft-ot, amiből ha nincs szinte semmilyen biztosítási káresemény, akkor annak 3/4-ét vihetnék köv évre és így tovább, majd ha jön a jégveréses, aszályos év, akkor szépen fizetnének és nem lenne ennyire sok megszoruló gazda idojaras miatt.

Persze ez megint nem jó, mert a biztosito gonosz es rossz, atbasz, lehuz. Meg ha jon a jeg es aszaly, akkor lehet...., tudjatok, azt:)

Szoval tok jo lenne ha koteleznenek minden gazdat biztositas kotesere egesz területre. Az allam meg mondjuk megtoldana befizetett osszeget meg 10-20 %-al. Ha meg jon a baj, a biztosito perkalna!
Akar fizetnek meg 15.000-et is / ha, csak akkor tenyleg legyen benn minden a biztositasban.

Nyugaton hogy megy? Ott tuti elorebb jarnak mint nalunk. Vagy USA? Ott megelorebb vannak mint EU.

A gazdaknak kellene sajat kockazatukat csokkenteni. Nem masra varni.
Miert nincs meg egy gazda kezdemenyezesu biztosito? Majd ha mukodik akkor allami kotelezettseg biztositas kotesere?

És ez csak a biztositas, meg annyi de annyi mindenben lehetne kozosen fejleszteni, hogy tenyleg sikeresebben gazdalkodjon mindenki. Mert az ugye kozos erdek, hogy egyutt tobbet es jobbat lehet eloallitani, majd azt konnyebben eladni akar kulfoldre.

Totalisan naivan hangzik, ugye?:) Hisz en meg csak kezdo vagyok, bezzeg a 10-20 eve gazdalkodok, azok csak legyintenek ilyenkor, hogy "te hülye, országosan..., még falun belül se lehet ezt kivitelezni" :))

10.000-15.000 Ft/ha, ezzel minden biztosított, ki kötne?:)
50 ha-nál 500-750.000 Ft, 500 ha-nál ez 5-7,5 millió Ft, 3.000 ha-nál 30-45 millió Ft
Francba, lehet nektek van igazatok, nem kell biztosítás, sokba kerül, ennyi pénzből már kijön egy jó eke vagy 200 LE-s traktor:)

nem kis pénz, de hosszútávon mindenkinek jó lenne!

#8722 ARES-826
2013-08-13 22:18:33

Válasz #8718. hozzászólásra

Adtak neki nagyon??????????smile blinksmile blink

#8721 2266
2013-08-13 22:16:06

Válasz #8720. hozzászólásra

Erre többen kiváncsiak lennénksmile cowboy

Nincs profilkép
#8720 Szabi.
2013-08-13 22:14:34

Válasz #8699. hozzászólásra

Erről a lazítóról bővebbet nem lehetne ???

(Tippem: Kverni, Simba)

#8719 (Claastra)
2013-08-13 21:27:03

Válasz #8717. hozzászólásra

Na mi volt a kamrában,regéljsmile confusedsmile confusedsmile confusedsmile confused

#8718 Északi
2013-08-13 20:44:11

Válasz #8717. hozzászólásra

Paradicsom ismét hozta a megszokott formáját , és sokaknak felment a vérnyomása.

#8717 ARES-826
2013-08-13 20:35:43

Mi volt ma, hogy a modi ennyit dolgozott????????????????????smile blinksmile blinksmile blinksmile blinksmile blinksmile blinksmile blinksmile blinksmile blinksmile blinksmile blink

Nincs profilkép
#8716 salv
2013-08-13 19:33:20

Válasz #8712. hozzászólásra

Ennel azert joval pontosabbak. A vegso szamok az egesz vikagra nem nagyon fognak kulonbozni a mostanitol (ha csak nem ut be valami katasztrofalis esemeny egy nagyobb termelonel). Mi tul kicsik vagyunk, nem kovetik szorosan pl. az idojarast. Majd 1-2 honap mulva bekerulunk az elemzesbe is, hogy milyen volt az aszaly. Ukrajnat vagy Oroszorszagot mar sokkal szorosabban kovetik. Kina meg talan a legpontosabb altalaban. Egyszeru a magyarazat: Kinaban hatalmas az ontozott teruletek aranya, igy nem olyan erzekenyek az idojarasra. Most pl. az egyik fo rizstermelo regiobeli hatalmas aszaly ellenere is csak 1 millio tonnaval csokkentettek a becslest (140 millios szinten), mert a folyok szintje is tul alacsony, ami akadalyozza az ontozest is.

Nincs profilkép
#8715 salv
2013-08-13 19:24:48

Válasz #8711. hozzászólásra

A datumbol lathatod, hogy melyik reportokat tettek kozze tegnap. A grain a gabona. Ott a latest release-re klikkelve toltsd le a full reportot. Az abban levo tablazatikat kulon is megadjak az oldalon. A world agricultural production egy nagy osszefoglalo "mindenrol" (ebben szerepelunk mi is). Erdekes lehet meg az oilseed=olajos magvak.

#8713 Gabesz2
2013-08-13 15:53:08

Válasz #8709. hozzászólásra
A korai magokat nem biztos, hogy érdemes vetni. A 400-hoz közeli FAO számú magok, jobban bírják a légköri aszályt és a száruk is erősebb.smile confused

Nincs profilkép
#8712 Paradicsommag
2013-08-13 15:48:58

Válasz #8708. hozzászólásra

Kosz a linket!
Azt nem tudtam, hogy akar 1-2 honapot is kesik usda jelentesben eu-s es mas kisebb orszagok termesbcslese. Ennek a felismerese viszont helyzeti elonyt is jelenthet a gazdaknal! Mi mar tudjuk, hogy Maon 1-2 millio tonna kozott kevesb lesz kuki, azt is, hogy kornyezo orszagokban is aszalykarosak, ami meg plusz par millio kiesest jelent. Kinaban is tombol a termespusztito idojaras, ott is lesz kieses, stb... euban konnyen lehet 5-10 millio kieses, vilag mas reszein is talan lehet ennyi, talan. Az osszesen akkor mar 10-20 millio is lehet.

Mivel ezek kesve epulnek be Usda reportba, kesve reagal rajuk a piac, szerintem. Most valami olyan lehet fejekben, hogy mindenbol annyi lesz mint meg soha, ezert ugyis odaadjak majd olcson a termenyuket. Ezt feltetelezve es tenykent kezelve senki se akar, csak idezojelben, termenyt venni, mert varja a jobb arakat. Sot, nem csak varja, hanem shortolja is a termenyeket. Ez pedig a nyomott arakra megegyet ratesz es meglejjebb viszi

Kis szerencsevel vilagviszonylatban lehet 10-20 millio kieses is mostani Usda hoz kepest, ehez tovabbi aszaly es idojarasi csapas kell. Ha ez osszejon lehet meg akar iden is 50.000 a kukorica. Meg remelem a buza is.

#8711 Gabee
2013-08-13 15:42:34

Meg tudnád mondani salv hogy az usda honlapon hol keresgéljek mert egyelőre nekem nem átlátható. Nem vagyok felsőfokon angolból de azért értegetem.

Nincs profilkép
#8710 salv
2013-08-13 14:11:58

Válasz #8708. hozzászólásra

Az USDA minden heten kozze tesz egy crop report-ot, amiben szazalekosan minositi az USA-beli egyes termenyek allapotat (nagyon jo, jo, kozepes stb.). Van ezen kivul pl. egy crop explorer nevu szolgaltatasa, amiben az idojarasi adatokat, talajnedvesseg, vegetacios index stb. adja meg minden orszagra.

A tozsdei kereskedok ugy keresnek penzt, hogy ezeket az adatokat nezik. Szerintem egy gazdalkodonak is nagyon hasznos lehet, ha ismeri a vilagpiacot. Persze tudom, a tozsdei kereskedo nem dolgozik kemenyen a foldeken, van ideje erre.

#8709 ZZ
2013-08-13 14:11:10

június 10 óta egy csepp eső nélkül !!!!

és a csövek a legszebb helyekről

és mellékesen csak ideírom, mert már termelő kollégák támadtak le, hogy biztos nem adtál neki semmi kaját, szóval........

vetéskor 200 kg/ha 8-24-24 komplex, kulizáskor 250kg/ha pétisó
dkc 440

tehát június elejei kultizás után egyszer megázott, azóta egy csepp sem

ennyi........

Nincs profilkép
#8708 salv
2013-08-13 14:02:22

Tegnap azert ugrott meg a kukorica (de meg inkabb a szoja) tozsdei ara (legalabbis az USA-ban - ami vegso soron az egesz vilagra kihat), mert megjelent az USDA (Amerikai Mezogazdasagi Miniszterium) augusztusi jelentese a varhato termesrol. A juliusi becsleshez kepest mindenki novekedest vart az amerikai kukorica es szoja-termes becsleseben, e helyett mindkettobnel csokkenest josol az USDA. Az USA-ban idealis az idojaras, azonban ennek ellenere legalabb egy hete azt latolgatjak, hogy a kesoi vetes (a tavaszi nagy esok kesleltettek a vetest) es a huvos (es szinten csapadekos) julius miatt kitolodik a termes erese, es igy az esetleges korai fagyok karokat okozhatnak benne. Reszben ezt mondja az USDA is, a kesoi vetes es lassu fejlodes kockazata miatt vett vissza a becslesbol. Lentebb megadom azt az USDA oldalt, amit minden gazdalkodonak erdemes rendszeresen tanulmanyozni. Minden jelentosebb termelo es fogyaszto orszag szerepel benne, latni lehet, hogy hol mennyit termelnek, mennyit hasznalnak fel, hova megy a folosleg, honnan importalnak stb. En nem vagyok gazdalkodo, csak nagyon erdekel a vilaggazdasag mukodese, es evek ota nezem ezeket a mezogazdasagi adatokat is. Nagyon hasznos dolog, aki megnezi, az rogton lathatja, hogy pl. az USA a legnagyobb kukorica exportor (nem igaz az, amit itt valaki irt, hogy mindent otthon tart). Vagy azt, hogy Kina nem importalja a fel vilag termeset, ahogy arrol par eve a tv-ben vitatkoztak "nagyon okos" (de az adatokat ezek szerint nem ismero) szakertok. Ezeket az adatokat figyelve, jol elore lehet latni pl. a tozsdei armozgasokat (tegnap este, amikor kijott a jelentes, azonnal tudtam, hogy indulni fog az aremelkedes). Azert nem art az ovatossag itt sem. Az USDA foleg field trip-ek reven csinalja a becsleseit, de o sem lathat mindent elore (pl. hogy tenyleg lesz-e korai fagy). A nem-USA, foleg a kisebb orszagokkal kapcsolatos becslesek pedig 1-2 honapos kesesben vannak (pl. a mi esetunkben meg alulbecslik a buzat, pedig ott mar vege az aratasnak, es felul a kukoricat). De mivel szinte mindent az USA (plusz, Kina, Brazilia, az EU egesze) mozgat, ezert ezek a trendeket ritkan befolyasoljak nagyon erosen.

A link: http://www.fas.usda.gov/report.asp

Egy masik jo oldal, ahol nagyon sok naprakesz informaciot lehet olvasni, az USA es mas nagy termelok kilatasairol: www.bloomberg.com. Az oldalon levo keresobe (jobboldalt, felul) be kell irni pl. azt, hogy corn, majd a News-ra kattintani.

Jo adatbongeszest, es hirolvasast mindenkinek!

Nincs profilkép
#8707 Márk_
2013-08-13 13:56:37

Válasz #8702. hozzászólásra

Akkor mit is vállalkozzon az ember, hogy ennyi pénzt keressen?

#8705 Moderátor
2013-08-13 13:52:29

(575)

2013-08-13 20:05:17

#8704 kiskertész
2013-08-13 13:52:20

Van sok igazság a leirtakban...Egyszer már leírtam, hogy Te nagyon tankönyvszagú vagy(ezt ne vedd sértésnek), ez nekem ebből a hozzászólásodból is látszik, de még egyszer mondom sok igazság van az irományodban, de sajnos az élet a földekenaz nem követ szabályokat

A lényeg meg az utolsó mondatodban van: Ha szerencsénk lesz.......smile huh

Nincs profilkép
#8703 grg
2013-08-13 13:24:13

Felpörögtetek... smile surrender

Nincs profilkép
#8702 Paradicsommag
2013-08-13 13:17:25

Válasz #8700. hozzászólásra

Nem kell senkit se kézen csókolni, vállalkozni kell, majd a vállalkozásból származó nyereséget félretenni, befektetni.

Nincs profilkép
#8701 Ádám75
2013-08-13 12:48:54

Én védelmére szeretnék kelni. Szerintem jót a akar a gazdálkodó társaknak a véleményével, még akkor is, ha sértőleg hat. Mindekinem magába kell nézni és vagy a saját, vagy más hibájából tanulni. Egyre nagyobbak a kihívások: szélsőséges időjáráa, növekvő költségek, alacsony felvásárlási árak. De vannak eszközök, amelyekkel ezeket minimalizálni lehet. Nehéz, de változtatni kell. Meg kell nézni, máshol, ahol még szárazabbak a nyarak, hogy csinálják. Öntözés, direktvetés, talajtakarás, stb. A mindenkori kormány nem fogja eladni a termést helyettetek, időjárási anomáliákat nem tudja elhárítani. Az adminisztratív dolgokat viszont megkönnyíthetné.

Nincs profilkép
#8700 Márk_
2013-08-13 12:19:40

Én arra lennék kíváncsi kit kell kézen csókolni, hogy 11.000.000Ft kapjon az ember.

Nincs profilkép
#8699 Paradicsommag
2013-08-13 11:44:03

Válasz #8696. hozzászólásra

legyen igazad, a nagy többség igen is jól csinálja, érti a dolgát, megtesz mindent amit csak el lehet képzelni, majd tőle független ismeretlenek miatt mégis bukik a végén vagy éppen csak túléli.

akkor azt mond meg vagy más:
- hogy a lófa**ba van, hogy idén is volt egy rakat gazda akinek elverte a jég a terményét és nem volt biztosítása. Ez hogy a lófaszba történhet meg 2013-ban 10-20 éve gazdálkodókkal? 10 millió ft-nyi terményről beszélünk és nincs pénz 100.000-200.000 Ft-nyi biztosításra?
- hogy lehet úgy tapanyagot helyesen kijuttatni, hogy 4-5 evente nincs talajvizsgalat?
- 10-20 km-es korzeten belul hogy-hogy nincsenek gazda szovettségek, az orszagban mindenfele, kik kozosen osszefogva egy fajta buza-kukorica termelesere allnak ra, kozosen vesznek gepet, eszkozt? Es alig varjak a kezdo termeloket, hogy belepjen hozzajuk es novelje az aru es input tömeguket?
- hol vannak azok a gazdaösszefogasok, ahol kozosen veszik meg a vetomagot, mutragyat, hogy olcsobb legyen? nem 1-2-3 gazda, hanem 10-20-30 gazda, több ezer ha-nyi területre
- hogy lehet 2014-ben a tozsdei arakra nagy ivben szarni es idiota elmeleteket gyartani az adott termeny arvaltozasaval kapcsolatban? Pl, vilagkormany, rokefellerek, stb...

de mindegy, le van szarva. itt aztan mindenki kurva jol csinalja, mindenki. Teljesen mindegy hogyan, a lenyeg, hogy jol.

Azon ertetlenkedem a legjobban, hogy vannak joparan akik eszmeletlen nagy baromsagokat irnak le pl az arvaltozas osszefuggeseivel kapcsolatban, helyes muvelessel kapcsolatban, stb. pedig mar vagy 10 eve gazdalkodnak!
ÉS szinte soha senki sincs a nagy szoszolok kozott aki kijavitana oket, helyesbitene vagy probalna mashogy ravilagitani a dolgok mukodesere.
Ahh, azt nem lehet, hogyan kepzelem, hogy itt barki is mahogy gondolja mint a tobbseg.

De ez jellemzo erre az egesz kibaszott orszagra, ahogy 10 eve csinaltuk az a jo, aki mar 20 eve csinalja az ert hozza, stb... lenyegtelen, hogy ki milyen eredmenyeket er el, a lenyeg hogy Ki csinalja és MIÓTA!

Pl.: van a piacon vagy 5-10 fele altalajlazito, hasonloak de megis kulonboznek. Kozuluk 1 max 2 féle-fajta jo, az osszes TÖBBi ROSSZ! A gazdak 90-95 %-a szerintem a rosszat veszi, a kornyekunkon egy Zrt, 3.000 ha-on gazdalkodik vett egyet, a Jó fajtat! Az osszes tobbi gazda ha vett is a rossz fajtabol. Sokaig nem ertettem, a Zrt-nel miert kulonbozik annyira a lazito a tobbitol, majd rajottem: "A lazítás a szükséges mélységig történjen, a teljes keresztmetszet legyen átrepesztve, NE kerüljenek a felszínre elmunkálhatatlan hantok, valamint a felszín legyen lezárva a kiszáradás ellen." mindezt 1 menetben.
Erre a 4 dolgora egyszerre a lazitok 90-95 %-a keptelen!
plusz ha lazitok meg egy feltetelnek teljesulnie kell: optimális talajallapot!
es ehhez jon meg hozza a gyakorlat....

Ezert nem lesz itthon prosperalo mezogazdasag sohasem, mert idehaza szinte minden POFÁRA MEGY, kinek ki szimpatikus... nem a szakmaisag szamit, nem!

Es akkor mi van ha en mashogy latom a dolgokat mint kozuletek sokan? Nem mondhatom el, vagy tartsam magamban, mert egyesek LELKI világát sérti? Talan en azert is latom mashogy, mert most kezdem es nincsenek meg bennem azok a berogzult rossz szokasok mint sokakban.
Ti nem szoktatok felulbiralni, atalakitani, fejleszteni muvelesi szokasaitokat, eladassal egyetemben? Nem fejlodik eleg gyorsan a vilag?

Nyugat EU-s gazda: "A magyar gazdanak azt kellene megertenie, ha osszefog sokkal tobb haszna lesz beleole mint hatranya."

Ertik ezt a magyar gazdak?
ertik mi...

smile offtopicsmile offtopicsmile offtopicsmile offtopicsmile offtopicsmile offtopic

http://finviz.com/futures_charts.ashx?t=ZC&p=h1

hogy a topic temahoz is szoljak-junk:)
kepzeljetek és lássátok tegnap 5-10 perc alatt képes volt a kuki emelkedni 4-5 %-ot! amit azóta is nagyjából tart. Az ilyen hirtelen emelkedéseket szokták "short covering"-nek titulálni, ami azt jelenti, hogy hirtelen beszartak a shortosok és elkezdték lezárni a pozijukat vagy a stop szintek automatikusan aktivizálodtak és emeltek egyre feljebb az arat. Akar azt is mondhatnank, az elmult 1-2 honapban ilyen nem nagyon volt. Talan ez valaminek a jele! De majd kiderul par het alatt:) Ha szerencsenk van emelkedni fog, és az majd magaval huzza a buzat is.

#8698 .Man
2013-08-13 10:45:32

Válasz #8697. hozzászólásra

Megyek inkább dolgozni, mert agyf***t kapok ettől az embertől.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Milliárdok kerültek a gazdákhoz
Milliárdok kerültek a gazdákhoz
A felhívásokra többszörös volt a túljelentkezés.
Elképesztően erős áron kezdte az évet a takarmánykukorica
Elképesztően erős áron kezdte az évet a takarmánykukorica
Egy éve csak reménykedtek a termelők egy hasonlóan magas árban.
John Deere kérek garnitúra
John Deere kérek garnitúra

1.650.000 Ft

Fáradt olaj égőfej
Fáradt olaj égőfej

40.000 Ft

Kupos fahasító
Kupos fahasító

110.000 Ft

Posch kupás fahasító
Posch kupás fahasító

265.000 Ft