Hirdetés
Fórum
- AKG támogatás új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- De gáz a gáz!!!!!!! új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- ZT 303 traktor új
- Poénok új
- Mezőgazdasági támogatások, agrárpályázatok új
- Erdőtelepítési támogatás új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
148 hozzászólás
Válasz #47. hozzászólásra
Hallod, Te jó sokat beszélsz mellé:)! De nem rontom az üzleted inkább:).
Válasz #38. hozzászólásra
Jajj, hogy te milyen nyafis vagy! :-))))
Valaki amerikában kitalált egy kultivátort és szerintük jó volt, idekerült hozzánk, lemásolltuk és a mai napig gyártják, kész pasz.
Igen még valami: az IH kultivátort eléggé nehézkesen lehetne kézzel felcsukni, de a hidraulikus variáció is hordozna magával 1-2 gixert.
Túl nagy a tagok tömege, a szállitási biztositás, csak normál pozicióban müködik, labilissá válik a traktor, mert ugye hol jobbra, hol meg balra rángatja az egyenetlen uton.
Úgyhogy marad a jó öreg vontatva szállitásos módszer.
A középnehéz változatok (OK,OKR,HB Hacke, Konngskilde, Fönix Medium, Vibro, Rau Kulticrop, Monosem, Sfoggia,stb) kivitelek már barátságosabban viselkednek a gép mögött.
Igaz egyes modellek vázszerkezete úgy van felépitve, h akár közvetlenül a gép hátamögé belehet húzni a tagokat és a két oldalsó gerendanyulványt fellehet hajtani.
Sőt, h szavamat ne felejtsem, olasz és francia gépeken ugy oldották meg a kérdést, hogy a kulti főváz háta mögé csuklik a két szélső tag.
Végül is lehet itt fejlesztgetni, szívesen alkotok akár ilyet is, de mivel ezen gépek legyártása az egyediségétől függően jóval megdrágitja az erdeti modell, igy csak a speciális megrendelők használhatják.
Még valami kihagytam a küllőskapával, (pl: cseréptörésre alkalmas)gyomkefével ( aktiv müvelőelemes)szerelt kultivátorokat.
De ezek megint csak ritkábban vannak elterjedve kis hazánkban.
Válasz #44. hozzászólásra
Szia!
Nos a modelljeink között van olyan változat amely akár 3, vagy 5 lúdtalpkapával van szerelve.
Sőt régebbi ( mintha lenne új :-) NDK sorközművelőkultiknak olyan amely a töltögetett bakhát oldalát ferdén kapálja szintén lúdtalpkapával.
Válasz #44. hozzászólásra
Na úgy látom közben a gyomösszehúzás már másnak is eszébe jutott.
Én azon gondolkozom, hogy a sarabolókapák helyére is 1-1 merev kultivátorkapát teszek. Abból az elgondolásból, hogy így a kisebb, később kelő gyomora több földet dob, mint a saraboló. Én olyan 7kmh-val kultivátorozok. Feltölteni én sem akarom, de jó lenne, ha a sorba a gyomtakarás mellett még a növény tövére is kerülne porhanyós föld.
Josey! Te mint szakember mit szólsz az ötlethez?
A rugós kapák nekem azért nem annyira tetszenek, mert minél több a kapaszár, annál könnyebben tudja összehúzni a gyomokat.
Válasz #42. hozzászólásra
és aki kultivátorozott már,az tudja,hogy még a középpent elhelyezett 1 lúdtalp szárán is milyen előszeretettel landol,a folyondár,nemhogy a 4vagy 5 rugóskapa szárán.
Válasz #41. hozzászólásra
Azt pedig a merev kapa még simán elvágja. Akkor nem is foglalkozok vele.
Válasz #40. hozzászólásra
biztos nem jó ezt próbálták nállunk ,gondolj bele ,hogy a 10-20 cm-es acat mellet milyen szépen elmegy.a gaz bujkál a rugóskapák között.
Válasz #39. hozzászólásra
Azt mondod nem jó gazosba? Mert bérmunkába, minden tábla máshogy van gyomírtva...
a rugoskapás kulti gyommentes földre való.A gyomokat nem vágja ki,félretolja és nő tovább,főleg acat ,próbálták errefelé,nem jött be.
Válasz #37. hozzászólásra
Látszik, hogy nincs gyakorlati tapasztalatod:). Ha neked kéne naponta többször is szerelned szálításihelyzetbe+ vissza, akkor rájönnél! Amugy meg a ksmk nál is, ha megkopik a persely ,akkor bele lehet sz.ni.
Válasz #33. hozzászólásra
1. adott egy főváz, minél több ponton teszünk rá csuiklópontokat annál inkább meggyengitjük.
2. van kézzel felcsukhatós kultink a Medium és Vibro szekcióba, de csak 6 sorosból a 2 szélső tag.
3. a hidraulikusan összecsukható változatok idehaza gyártott kivitelekről beszélve, balesetveszélyesek az uton haladva fej magasságban szállitódnak a kocsik, igy kerékpáros, motoros, szembejövő magasabb jármű szélvédője, tükre, ponyvája, villanyoszlop ki van téve annak, hogy balesetet szenvednek.
4. a kézicsukásuak alacsonyabban szállitódnak, bár 4 soros vetőgép szélességűek, de jobban kontrolálhatóak szállitás közben.
5. vontatvaszállithatóakkal igaz az átszerelés időigényes, de ugyanakkor nem szélesebb a traktornál és ahová a traktor bemegy oda a kulti is helyet talál.
Válasz #34. hozzászólásra
A Rau-t sajnos nem Mi forgalmazzuk, az a Tomelilla Kft hatásköre Borsiczky István urat kell keresni.
Viszont a sávpermetezés igy müködik:
"A permetező fúvókák a sort két oldalról fújják- lehet vele növényvédőszert, folyékony műtrágyát stb. kijuttatni. "
Válasz #33. hozzászólásra
Az lehet, hogy az IH rendszerű nem szimpatikus neked, mégis a legjobb munkát ez a modell végzi.
Hiszen idehaza amit KSMK-nak hivnak az amerikai IH alapján kezdték gyártani.
A legkötöttebb, nehezebb viszonyok mellett a lehető legjobb munkát végzi.
Eleve a tömege határozza meg a munkájának minőségét.
Idehaza a gyártóknak ez az etalon, a saraboló és lúdtalpkapa rendszer.
A rugóskapás változatban pedig inkább a Rau Kulticrop ami alapján gyártanak kultikat.
Nos nálunk egy speciális változatot kisérleteztünk ki, melyben egy lúdtalpkapa és 4 rugóskapa kombinációjából áll.
Ezen változat rendelhető töltögetőkapákkal is.
A Medium változataink tagjai perselyezettek, igy középnehézségük sem okoz problémát a müvelt sorokban, mivel tökéletesen követik a traktor huzási irányát, ugyan akkor kopás függvényében után állithatók.
Válasz #32. hozzászólásra
Ez már komoly! De ez hova permetez? Úgy látom a képen, mintha a kapa elé nyomná! A rugóskapásnak mi az ára?
Válasz #31. hozzászólásra
A ksmk nem vmi szimpatikus nekem. A rugóskapásnál, miért merev a hátsókapa? Összecsukható nincs? A "mankókerekes" megoldás sok drága időt pocsékol, a költözködésnél.
Rau Kulticrop tag vegyszerezővel:
http://www.tomelilla.hu/media/RAU_Kulticrop_detail7.jpg
Válasz #30. hozzászólásra
Nehéz tag és kultivátor:
http://josey.fw.hu/fonix_s_tag01.jpg
http://josey.fw.hu/fonix%20H%20CM6T%2003.jpg
Középnehéz rugóskapás és merevkapás
http://josey.fw.hu/fonix%20vibro%20cm6t_01%20keret.jpg
http://josey.fw.hu/fonix_m_cm6_3_01.jpg
Válasz #28. hozzászólásra
Nem láttam az oldalodon egyet sem.
Válasz #27. hozzászólásra
Én is kb annyival. Akkor ez biztos konstrukciónként változik. Nekem nem nagyon görbűl, mert ahol megva taposva a réti talaj, az megvan taposva rendesen:). Ott nem is megy bele nagyon. Inkább az a veszélyes, ha téglát talál. Biztos hogy okosabb ilyenkor a rugóskapa. Ha gazos akkor tapasztaltod szerint melyik "dugul" kevésbé?
Válasz #4. hozzászólásra
Az mind nagyon szép, hogy a laza talajon is az IH rendszerűt helyezed előtérbe, de sokan vagy nem tudják, vagy éppenséggel nem akarják megvenni a nehezebb tagú kultivátorokat.
Mondjuk a rugóskapás változatok is inkább középnehéz sorozatokba vannak.
Nálunk mindkettő rendszerűből kapható.
Válasz #26. hozzászólásra
Merem ajánlani a ruggósat,de csak minöséget vegyél,egyébként a traktornyomokban,permetező nyomokban-3200l-s- az oldalazó kapákat naponta cseréltük! Sebesség:10-12km/ó növénytől függően!
Válasz #23. hozzászólásra
Én nem vettem észre, hogy elvennék a földet a tövek mellől. Lehet, hogy lassan mész? Ha tudom nyomni rendesen, akkor még a sorokra is bedobja a szívkapa. Amúgy Én is gondolkozok a rugóskapákon, mert sztem az strapabíróbb.
Válasz #24. hozzászólásra
Bocsi ez sokszor elment!
Sziaztok!
A soközművelést a kapásoknál kiemelt munkaként kezelem!Általában 3x kultizok,kukoricában 1x force-al 8kg sormellé vetve!
A töltögetésről annyit mondanék,hogy a kapa választáson múlik a dolog! Hagyományos oldalazó kapák elveszik a talajt a tövek mellől!
Kedvezőbb képet mutat a ruggós szárakon szerelt 160mm-s ludtalp kapa ,ebböl 5 db jár soronként.A második kultivátorozás után kb 10cm-s bakhát képzödik a tövek alatt,nagyon előnyös!
Sziaztok!
A soközművelést a kapásoknál kiemelt munkaként kezelem!Általában 3x kultizok,kukoricában 1x force-al 8kg sormellé vetve!
A töltögetésről annyit mondanék,hogy a kapa választáson múlik a dolog! Hagyományos oldalazó kapák elveszik a talajt a tövek mellől!
Kedvezőbb képet mutat a ruggós szárakon szerelt 160mm-s ludtalp kapa ,ebböl 5 db jár soronként.A második kultivátorozás után kb 10cm-s bakhát képzödik a tövek alatt,nagyon előnyös!
Sziaztok!
Válasz #20. hozzászólásra
Én most, illetve ősszel sehánnyal.
Válasz #18. hozzászólásra
A forszot hány kg-mal szortátok?
Válasz #18. hozzászólásra
Inkább a nitrogéntől, mint a töltögetéstöl.
Én mindig meghuzatom 3-5 leveles állapotába majd ahogy birja megtöltögetem netán kap egy kiss N-is és szem látomásra nő a növény !!!!
Válasz #14. hozzászólásra
Hogy porhanyósan tartds a talajt, és így jobban megörzi a nedvességet.
Válasz #14. hozzászólásra
csökkented a párolgást környezetismeret első osztály,tananyag.
Válasz #13. hozzászólásra
IGEN!!!!
2 x mért is?
Válasz #12. hozzászólásra
Igazából minden eső után kéne kb.
Válasz #10. hozzászólásra
igen,de legjobb 2X sorművelni.
Válasz #10. hozzászólásra
Sztem ez így profi! :)
Jó vegyszerezés (gyommentes) után sorközművelem, de nem töltöm. Ez így rendben van?
Válasz #7. hozzászólásra
tudok küldeni egy cikket,ahol kifejtik miért ne töltsük a kukit.az AGROFÓRUM EXTRA22. ujságban van,2008 januári szám
Válasz #6. hozzászólásra
Na! Így beszél, aki tudja miről beszél.
Megvagyok győzve, köszi.
Nem előnyös a töltés,:két érv a töltés ellen.1.nagyobb a talajfelszin,=nagyobb ,több párolgás.2 a töltésben a kuki harmatgyökeret ereszt,hogy a töltés nedvét élje,de ez később kiszárad,és nincs kellő nedvessége. A kuki gyökerét lefele kell késztetni ,ott több nedvesség.
Válasz #3. hozzászólásra
Milyen hajnali csapadék van szárasságban? És azt hogy hasznosítja?
Válasz #3. hozzászólásra
Laz talajon is a nehéz a jobb!
Azt mondják a "vének", hogy a kukorica sorközművelése több különböző egymást követő munkafolyamat.
A kultivátorok alapfelszereltségben 2 oldalazó (sarabolókapát) és egy lúdtalp ( fecskekapát) tartalmaz.
De a fejlesztések során használnak 5 lúdtalpkapás alapművelést is.
A kukoricatövek töltögetése nagyon fontos, hiszen a növekedőben lévő növények jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak is.
A hajnali csapadékot is jobban hasznosítják szárazságban.
A kukoricabogár elleni védelem során a töltögetőkapák mellé szerelt mikrogranulátumvetőegység csövein keresztül ezen müvelet az egyik legfontosabb fegyvertény a parazitákkal szemben.
A köröm ( keverőkapák) a sorok szellőztetésére találták ki, de manapság, már csak kevés helyen használják.
Használatban vannak még rugóskapás ( kulticrop), és rugóztatott ( rugófejeken, merevkapák) kapás, rolling (spider) és kisátmérőjű tárcsás müvelőelemes és cseréptörő technológiás kultivátorok használata.
A cseréptörő technológia segitségével a kiszáradt talajok felső felületét lehet morzsalékossá tenni,szellőztetni.
A rolling , és tárcsás müvelőelemes technológia segitségével mind a gyomok irtását, és mind a töltögetést ellehet végezni
Fontos, hogy milyen kultúrákban milyen minőségi talajokban milyen nehéz változatot használnak.
Kötött talajokban nehezebb, középkötött, lazább talajokban középnehéz változatokat.
Szebb, ha töltve van, mert a kuk. tövében van egy kis gaz azt betakarja. Magágyat is jobb minőségűt lehet utánna csinálni tárcsával valamennyivel. Viszont a kultival felporhanyított talajt kisepred a sorok közzül, akkor ott hamarabb kirepe, és gyorsabban is szárad a talaj.
Ezért Én sosem szoktam.
A kuit ti töltitek-e vagy nem? Mi a javaslatotok?