Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR403.39 FtUSD390.78 FtCHF427.9 FtGBP484.5 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Szevasztok! Tavaszi telepítéssel kapcsolatban kíváncsi vagyok a véleményetekre. A föld amibe vetném laza szerkezetű, tavaly pihentetve volt, le lett zúzva ősszel, de szántásra nem került sor... Mivel gazmentes, tiszta a föld úgy gondolom 2-3 sor nagy tárcsa elég kell hogy legyen, mivel szántani már késő, meg erősen fel is van fagyva...
Ti mit gondoltok?
Válasz oprita #1910. hozzászólásáraNe csak az árba gondolkozz. Az én 50 éves 4 tonnás, fekvöhengeres Hagedorn szóróm szebben és egyenletesebben szór, mint egy T-88
Válasz oprita #1910. hozzászólásáraNe csak az árba gondolkozz. Az én 50 éves 4 tonnás, fekvöhengeres Hagedorn szóróm szebben és egyenletesebben szór, mint egy T-88
Válasz broll79 #1904. hozzászólásáraAz a gond, hogy ha a tehenek alatt van azok kitapossák belőle a levegőt, és nem tud megérni. Ha szabad ég alatt van, akkor egy év alatt szórhatóvá érik, de nem lesz virágföld belőle. Viszont ha tető alatt van, és nem éri az eső, akkor felejtős a dolog, azt ki kell rakni egy fél évre ahoz, hogy legyen belőle valami. A nem érett trágyának meg vannak nemkívánatos hatásai a következő növényre nézve. Lucerna alá CSAK érett trágyát ajánlott rakni.
Válasz broll79 #1904. hozzászólásáraA tetejét tolasd le külön ls az aljából szórasd meg. Meg reménydedj az esöben. Ezért nem szeretem a tavaszi vetést.
Válasz colizoli #1902. hozzászólásáraVan már egy éves is, csak még a tehenek alatt van, kb 1 méter vastagon, még jó hogy nem tolattam ki, ebbe a hidegbe egy kis meleget ad alulról nekik
Válasz broll79 #1899. hozzászólásáraHa legalább féléves a trágya és normális szóróval szórva(nem T-88) akkor müködhet. Meg ha lesz elég eső.
A friss hodályos trágyát felejtsd el.
Lucernát szeretnék vetni tavasszal(ha lesz tavasz), de sajnos nem sikerült megtrágyázni a területet.
Egy okos ember azt mondta, hogy szórjam ki a szántásra és tárcsázzam bele.
Működhet ez a technológia????
25 kg/ha-al lett vetve, vetőgéppel, hengereztem is, de utána nem kapott esőt sokáig. Kémiai gyomirtás elmaradt, első kaszálás gyom, második jó mohar lett, és utána már biztatóan nézett ki a tarló, de már nem mertem megkaszálni.
Nekem ezt ajánlották, de felénk fent a luci sajnos nem tömegcikk a talaj miatt, pedig bemeszeztem neki, meg alaptrágyát is kapott...
Áprilisban megmondom, de van egy képem az utolsó moharos kaszálásról ami augusztus végén volt.
Válasz Vadmalac #1887. hozzászólásáraHello.Neked milyen fajta lucerna vetőmagod van?Tavasszal 4ha-t akarok vetni,a 15kg/ha normát fémzároltból kell megvennem,de még vagy 20kg-t vennék hozzá,a 15kg/ha-t keveslem,inkább többet vetnék.
Üdvözlök Mindenkit!
A lucernában kikelt repce árva kelésre a PULSAR 40 SL gyomirtón kívül van valakinek más ötlete? A tábla 0,6ha és senkiek nem maradt ki ebből a CL-es napraforgó gyomírtóból.
Szeptember 12-én vetettem először lucernát, rá 2 napra kapott 3 mm esőt. A hétvégén még nem látszott semmi, hogy bújna. Mennyi idő kell, hogy kikeljen?
Most is esett eddig 5 mm, remélem hasznára lesz majd...
Válasz Büresz #1870. hozzászólásáraTavaly augusztus 27-én vetettem 23kg/ha,60 mm eső után elég jól kelt volt ahol 20cm re is megnőtt,ami kicsi maradt 1-2cm es az sem fagyott ki.Idén már 4szer kaszáltam az 5ik már arasznyi,az első kaszálás volt gyomos főleg pipacs a többi tiszta.
Köszönöm a hozzászólásokat, jó nedves a föld jövő héten elvetem ahogy végzek a repcével, a lucerna termés nem az enyém lesz, 16-17 kg-mal vetem az elég?
Válasz Büresz #1865. hozzászólásáraÉn tolnàm bele, de azonnal. Most elég nedvesség van a földbe esö nélkül is kikel. Nekem az elmúlt 2 évben öszi vetéseim voltak és twljesen jó lett
Válasz Büresz #1865. hozzászólásáraÜdv!
Elég csapadékos, hűvös időjárás van. Ez kedvező lehet most a vetésre. Ha meg sem ázik akkor is jól kikel, mert van nedvesség a földben.
Téli csapadékot a friss szántás beissza,(hacsak nincs benne nagyon lapos rész) tehát még a víznyomástól nem kell tartani. A következő években, ahol olyan a föld, úgyis kiviszi.
Az őszi vetés előnye még hogy jövőre kb. 3-szor kaszálhatod a tiszta erőteljes növényt.
Valamikor mi is vetettünk tavasszal, de a szélsőséges időjárás miatt már inkább az őszi a jobb.
Kártevőkről meg annyit, hogy a tavaszi vetés ha nincs csapadék elgyomosodik, nem tud fölénőni, hiába kaszálod, gyomirtod, a luci nem megy semmire.
Sanyi1965 által említett kártevőkkel meg még nem volt (hálaistennek) szerencsénk, pedig huszonpár éve jószágozunk/lucernázunk.
Mellesleg, ha netalán, valami miatt mégsem sikerülne, tavasszal olcsó, nem zárolt magból újravetheted.
Válasz Büresz #1865. hozzászólásáraHa friss a szántás, két héttel ezelőtt azt mondtam volna, hogy tavaszra hagynám.
Ismerősömnek sem az őszi sem a tavaszi vetés nem jött be.
Viszont ha sikerül az őszi, akkor tavasszal több termésed lesz. Ha nem jön be, akkor még lehetőséged lesz tavasszal ismételni.
Ezért is járunk időnként a templom mellé. (no meg a kocsma is ott van).
Válasz Büresz #1856. hozzászólására ami bogár,tetű,moly,fodrosító csak van a környéken ha talál egy zsenge lucerna vetést nekimegy.és egy csonkolt idétlen kultúrában a hirtelen hideg kárt tehet azon túl hogy a kártevők járulékos fertőzéseket okoznak.szerintem a tavaszi vetés biztosabb.továbbá erősen talajfüggő hogy a téli csapadék mennyire foltozza ki az új vetést.
3163 hozzászólás
Szevasztok! Tavaszi telepítéssel kapcsolatban kíváncsi vagyok a véleményetekre. A föld amibe vetném laza szerkezetű, tavaly pihentetve volt, le lett zúzva ősszel, de szántásra nem került sor... Mivel gazmentes, tiszta a föld úgy gondolom 2-3 sor nagy tárcsa elég kell hogy legyen, mivel szántani már késő, meg erősen fel is van fagyva...
Ti mit gondoltok?
Válasz colizoli #1902. hozzászólásáraMi a normális szóró?Mert a 88-asok árai azt tükrözik,hogy ez a csúcs használtba...
Jól mondod.
Itt csokorba szedtem magamnak a lucerna telepítésről szóló információkat.
http://regagrihun.top-talk.com/t32-egyeb-novenyek
Soha nem vetettük trágyázott földbe.
Hasonló magágy kell neki, mint anno a cukorrépának.
Válasz ddadda #1903. hozzászólásáraSzia!
![smile laugh](/oldforum/images/smiles/laugh.gif)
Ugyan annyi, mint 1 heki kukira, vagy 1 heki rétre
De nem gonoszkodom, gondolom a szálas fehérjetámogatást szeretted volna kérdezni.
Ha jól emlékszem 30 ezer ft /ha vagy kevéssel az alatt van.
Válasz broll79 #1904. hozzászólásáraAz a gond, hogy ha a tehenek alatt van azok kitapossák belőle a levegőt, és nem tud megérni. Ha szabad ég alatt van, akkor egy év alatt szórhatóvá érik, de nem lesz virágföld belőle. Viszont ha tető alatt van, és nem éri az eső, akkor felejtős a dolog, azt ki kell rakni egy fél évre ahoz, hogy legyen belőle valami. A nem érett trágyának meg vannak nemkívánatos hatásai a következő növényre nézve. Lucerna alá CSAK érett trágyát ajánlott rakni.
Válasz broll79 #1904. hozzászólásáraA tetejét tolasd le külön ls az aljából szórasd meg. Meg reménydedj az esöben. Ezért nem szeretem a tavaszi vetést.
Válasz ddadda #1903. hozzászólásáraugyanannyi, mint más szántó, max szálasfeherjét tudsz még rá igényelni, ha van vetömagszámlád és fémzárjegyed.
Válasz colizoli #1902. hozzászólásáraVan már egy éves is, csak még a tehenek alatt van, kb 1 méter vastagon, még jó hogy nem tolattam ki, ebbe a hidegbe egy kis meleget ad alulról nekik![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
1 heki lucernára idén mennyi volt a földalapú támogatás?
Válasz broll79 #1899. hozzászólásáraHa legalább féléves a trágya és normális szóróval szórva(nem T-88) akkor müködhet. Meg ha lesz elég eső.
A friss hodályos trágyát felejtsd el.
Válasz broll79 #1899. hozzászólásáraMiért ne müködne.Főleg ha jó érett a trágya és jól apritva van kiszórva,jól bele kell dolgozni és kész.
Szerintem nem.
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
mi focipálya simaságú talajt készítünk a lucernának.
Ha visszább olvasol látni fogod.
Lucernát szeretnék vetni tavasszal(ha lesz tavasz), de sajnos nem sikerült megtrágyázni a területet.![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
Egy okos ember azt mondta, hogy szórjam ki a szántásra és tárcsázzam bele.
Működhet ez a technológia????
Válasz Földönfuto #1893. hozzászólásáraNem tudtam neked levelet küldeni, kérlek adj meg egy élő e-mail-címet, vagy írj egy személyes üzenetet!
Válasz MFM #1894. hozzászólásáraMeg oda is.
Válasz Földönfuto #1893. hozzászólásáraMent egy e-mail.
Válasz oprita #1885. hozzászólására Még nem sok mindent tapasztaltam ki belőle.
.
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20161217173054_14095960_1072898712786069_8184098095055978855_n.jpg)
25 kg/ha-al lett vetve, vetőgéppel, hengereztem is, de utána nem kapott esőt sokáig. Kémiai gyomirtás elmaradt, első kaszálás gyom, második jó mohar lett, és utána már biztatóan nézett ki a tarló, de már nem mertem megkaszálni.
Nekem ezt ajánlották, de felénk fent a luci sajnos nem tömegcikk a talaj miatt, pedig bemeszeztem neki, meg alaptrágyát is kapott...
Áprilisban megmondom, de van egy képem az utolsó moharos kaszálásról ami augusztus végén volt
Válasz Vadmalac #1887. hozzászólásáraMennyi lenne neked eladó?
Válasz Vadmalac #1887. hozzászólásáraHello.Neked milyen fajta lucerna vetőmagod van?Tavasszal 4ha-t akarok vetni,a 15kg/ha normát fémzároltból kell megvennem,de még vagy 20kg-t vennék hozzá,a 15kg/ha-t keveslem,inkább többet vetnék.
Válasz Mf-es? #1888. hozzászólásáraSaps+zöldítéshez nem kell papíros mag,de szálas fehérjenövényhez igen.Saját magtermés is lehet,minősíttetve.
Válasz ICE #1886. hozzászólásáraPrimag.hu -n rendeltem 1770 nettó volt kiszállítva a Szarvasi,szép mag,95 % feletti csíra.
Válasz Mf-es? #1888. hozzászólásáraA 15 kg fölötti mennyiségről nem. Ha esetleg valaki többet akar.
Válasz Mf-es? #1888. hozzászólásáraÚgy tudom hogy a szálas pillangós támogatáshoz hektáronként 15 kg-ról kell fémzárolt vetőmag.
Válasz Vadmalac #1887. hozzászólásáraTámogatáshoz,fémzárolt kell??
Válasz ICE #1886. hozzászólásáraSzarvason van 3 cég is, nem tudom merrefelé vagy. De amúgy bármelyik kerskedőtől, pl. Kite, IKR, vagy a kisebbtől is.
)
(Vagy tőlem, fémzárolttal megegyező minőségűt jóval kedvezőbb áron, számlával
Fém zárolt Lucernamagot hol tudnék vásárolni?
Előre is köszönöm!
Válasz UE-28 #1883. hozzászólásáraMi a tapasztalatod a 3As-sal?Még nem vettem,de talán extenzíven ez lenne jó.
Sziasztok! Tavaszi lucerna felülvetésre mennyi az előírt vetőmag norma? (kg/ha)
Üdv!
Én tavasszal Miskolcon az Agrokerből vettem Szarvasi AS3-t nettó 1700 ft/kg áron.
Akkor tudom, hogy már nem sok volt nekik, de most még időben vagytok, tudtok foglalni, csak még pontos árat nem hiszem, hogy fog tudni mondani.
Én is valami szarvasi vetőmagot keresnék tavaszra!!Valami tanács? Hollehetne hozzájutni olcsó de fémzárolt maghoz?8 hektárba kellene kb 150 kg.
Válasz oprita #1880. hozzászólásáraJah.bocsánat...Vasárnapi nyitvatartás nincs a cégnél, próbáltam segíteni nekik fordított direktmarketinggel.
Válasz Radocz #1879. hozzászólásáraPista bá'.mondj okosat,rendelem is.
Mi náluk Szarvason vettük át a Kruppamag homoki lucerna vetőmagját.
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
http://www.mezomagkft.hu/
Miskolcon még van nekik szarvasi fajta.
Szarvasi 1 fajtájú magot vennék tavaszra ,fémzároltat.Jó,és persze olcsó forrás?150 kg kéne.
Válasz Apollo0306 #1874. hozzászólásáraÜdv!
Nekem a tavaszi kelésnél kb 3 hét kellett mire észrevehető volt, igaz nem volt nagyon meglocsolva....
Válasz nagymagyar #1875. hozzászólásáraÚj telepítésben csak Pulsar használható.
Üdvözlök Mindenkit!
A lucernában kikelt repce árva kelésre a PULSAR 40 SL gyomirtón kívül van valakinek más ötlete? A tábla 0,6ha és senkiek nem maradt ki ebből a CL-es napraforgó gyomírtóból.
Üdv: I.
Szeptember 12-én vetettem először lucernát, rá 2 napra kapott 3 mm esőt. A hétvégén még nem látszott semmi, hogy bújna. Mennyi idő kell, hogy kikeljen?
Most is esett eddig 5 mm, remélem hasznára lesz majd...
Köszönöm a hozzászólásokat.
Válasz Büresz #1870. hozzászólásáraTavaly augusztus 27-én vetettem 23kg/ha,60 mm eső után elég jól kelt volt ahol 20cm re is megnőtt,ami kicsi maradt 1-2cm es az sem fagyott ki.Idén már 4szer kaszáltam az 5ik már arasznyi,az első kaszálás volt gyomos főleg pipacs a többi tiszta.
Válasz Büresz #1870. hozzászólásáraFajtától függ, de egy 20-as szerintem minimum kell. Vetőgép is befolyásolja, lajtával 25-öt szórtunk.
Köszönöm a hozzászólásokat, jó nedves a föld jövő héten elvetem ahogy végzek a repcével, a lucerna termés nem az enyém lesz, 16-17 kg-mal vetem az elég?
Válasz Büresz #1865. hozzászólásáraÉn tolnàm bele, de azonnal. Most elég nedvesség van a földbe esö nélkül is kikel. Nekem az elmúlt 2 évben öszi vetéseim voltak és twljesen jó lett
Válasz Büresz #1865. hozzászólásáraÜdv!
![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
Elég csapadékos, hűvös időjárás van. Ez kedvező lehet most a vetésre. Ha meg sem ázik akkor is jól kikel, mert van nedvesség a földben.
Téli csapadékot a friss szántás beissza,(hacsak nincs benne nagyon lapos rész) tehát még a víznyomástól nem kell tartani. A következő években, ahol olyan a föld, úgyis kiviszi.
Az őszi vetés előnye még hogy jövőre kb. 3-szor kaszálhatod a tiszta erőteljes növényt.
Valamikor mi is vetettünk tavasszal, de a szélsőséges időjárás miatt már inkább az őszi a jobb.
Kártevőkről meg annyit, hogy a tavaszi vetés ha nincs csapadék elgyomosodik, nem tud fölénőni, hiába kaszálod, gyomirtod, a luci nem megy semmire.
Sanyi1965 által említett kártevőkkel meg még nem volt (hálaistennek) szerencsénk, pedig huszonpár éve jószágozunk/lucernázunk.
Mellesleg, ha netalán, valami miatt mégsem sikerülne, tavasszal olcsó, nem zárolt magból újravetheted.
Válasz Büresz #1865. hozzászólásáraHa friss a szántás, két héttel ezelőtt azt mondtam volna, hogy tavaszra hagynám.
Ismerősömnek sem az őszi sem a tavaszi vetés nem jött be.
Viszont ha sikerül az őszi, akkor tavasszal több termésed lesz. Ha nem jön be, akkor még lehetőséged lesz tavasszal ismételni.
Ezért is járunk időnként a templom mellé. (no meg a kocsma is ott van).
Válasz Büresz #1865. hozzászólásáraSzia, én tavaly aug 26.-án vetettem el, felénk általában ősszel vetnek.
Válasz sanyi1965 #1864. hozzászólásáraértem, csak már felszántottam, megvettem a magot. Hagyjam tavaszra?
Válasz Büresz #1856. hozzászólására ami bogár,tetű,moly,fodrosító csak van a környéken ha talál egy zsenge lucerna vetést nekimegy.és egy csonkolt idétlen kultúrában a hirtelen hideg kárt tehet azon túl hogy a kártevők járulékos fertőzéseket okoznak.szerintem a tavaszi vetés biztosabb.továbbá erősen talajfüggő hogy a téli csapadék mennyire foltozza ki az új vetést.