Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- MTZ 1221 traktor új
- Kukorica terményárak új
- Munkabérek a mezőgazdaságban új
- VI. Agroinform Fórum Találkozó: 2015.01.17. - 18. új
- Körbálázót, de milyet? új
- MTZ orbitosra alakítása új
- Búza gyomirtása új
- Haszonbérleti szerződés új
Cikkajánló
Hirdetés
Szójázz velünk, ismerd meg a Karintiával a jövő növényét!
Hosszú távon is stabil kereslet várható a hazai, minőségi, GMO-mentes szója...
Hirdetés
1022 hozzászólás
Áttelelő hagymámban sok a képen látható beteg hagyma van.Tudna valaki segíteni mi lehet ez én valami hiánytünetre gondolok de nem tudom mi lehet ez. Előre is kosszónőm a tippeket!
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni.
Tudom, hogy már illő lett volna, de sajnos külső hatások miatt nem tudtunk ültetni.
Kérdésem lenne, dughagymát még rakhatok e a földbe április közepével? Öntözni tudom.
Előre is köszönöm!
Ma első permetezés megtörtént.
Gomba+baci+rovar+és egy kis dopping.
Ma használtuk először az új permetezőt. Fajin.
Este nagybanin voltam napközbe műtrágyát szórtam, amit meg is örökítettem:
Márc 15-n így néz ki.
Kezd már nyújtózkodni. A héten már át is lett gyomlálva. Nem sok a gaz benne.
Tavaly március 12-n a tavaszi hagyma is el volt vetve, sőt már öntözni is kellet.
Idén az még odébb lesz.
Doppingolás is elkezdődik nemsokára, majd a permetezésről is lesznek videók.
Dughagymát tudtok ajánlani kellene vagy 3 mázsa hol van jó árban?
Válasz #715. hozzászólásra
Az szép hát valami olyat kellene mert a normált az kapok ilyen hentest nem mindig! Majd még kitalálom addig! Köszi a segítséget!
Válasz #712. hozzászólásra Volt egyszerű makói-bronz hagymám 2012-ben. Termelő által szedett mag volt. A végén 70% 80mm feletti volt.
Nem ismerem az Exhibition-t csak tudom, hogy ez ilyen fajta.
Én inkább normál hagymát vetnék és próbálnám ritkábbra vetni, ha mindenáron a konyhás frakció a cél.
De locsolni is kell és műtrágyázni elég rendesen.
Válasz #711. hozzászólásra
Az exhibition sok vizet igényel hogy darabos legyen, vagy egy pár öntözéssel is meghozza a kellő méretet, mert lila hagyma mellé akarom tenni az meg nem kéne hogy nagy legyen nagyon.
Válasz #711. hozzászólásra
Köszi a segítséget akkor ha én konyhás hagymát akarok csinálni akkor ezt a fajtát ajánlod? Vagy egy sima hagyma sok öntözéssel?
Válasz #710. hozzászólásra
Külön le van válogatva.
3 kategória van:
-50 alatti (apró)
-50 és 70 közötti (normál)
-70+os (hentes vagy más néven konyhás)
Ha kifejezetten ilyen darabos hagymát akar termelni, akkor ritkábbra kell vetni.
Van egy fajta ami kifejezetten erre a célra van:
Exhibition a neve.
Exhibition 250.000 szem
Helló!
Érdeklődnék hogy a nagy, darabos hagymát amit külön szoktak zsákolni a piacon azt külön termelik, más fajta vagy az átlagosnál nagyobbak vannak kiszedve a termésből?
Válasz #708. hozzászólásra
Hát ja, hó az ne volt talán 1 centi ami el is olvadt 1 nap alatt...
Egyszer szilveszterkor volt egy -15 fokos hideg
A növényvédelemhez meg még annyi hogy direkt azért hogy még precízebben tudjunk permetezni, hogy ne ezen múljon... végre lecseréltük a 20-30éves permetezőnket egy vadi új gépre.
Az a tervem, hogy betakarításig készítek videókat. Permetezésről mindenképp akarok, öntözés, műtrágyaszórás...stb
Válasz #707. hozzászólásra
Sértetlenül átvészelte a telet az állomány,annak ellenére ,hogy nem volt hótakaró nélküli kritikus fagyok.
Jó kultúrállapotú a tábla ,látván az évelő (áttelelő)gyomok hiányát.
A növényvédelem sűrűsége sokban fog azon múlni milyen időjárási helyzetek alakulnak ki.
Szerény véleményem szerint az állomány jelenlegi állása szerint 40 tonnás súly realizálható június havában.
Tél végi videó:
És Pár kép:
Nem sok minden történt azóta, csak 60milli eső esett...
Ha idő engedi 2-3 hét múlva, kezd tavaszodni, akkor lassan lehet egy kis doppingszert adni neki.
Itt az aktuális videó:
2014.utolsó napján készítettem pár fotót és videót az áttelelő hagymámról.
Aznap -15°C fok volt itt Jászladányon.
Videó:
Válasz #703. hozzászólásra
Bocs már látom.
Válasz #644. hozzászólásra
Helo Viktor te milyen vetőgéppel veted a hagymát?
Köszi.
Közel se tökéletes, a belvíz 5%ot biztosan kivitt...
Azt hiszem jövőre lesz csak igazán sok meló még vele.
Műtrágyázás, gomba+rovarölőzés, öntözés...
Válasz #700. hozzászólásra
Gyönyörű és mindenben tökéletes állományt sikerült az idén "alkotni" és a télbe indítani Viktor.
Mostanság:
friss kép
Mai fotók a hagymámról:
Máshol hogy néznek ki a hagymák?
Tegnapi fotó.
Gombaölőzés 1x, rovarölőzés 2x. volt.
Tolizva is volt.
Ilyesmi.
Az a görbe sor meg hát, nah semmi sem tökéletes, annyi baj legyen :) Nem GPS-el lett elvetve :D :D
Íme az őszi hagymám Amalgerol doppingolás után:
Válasz #694. hozzászólásra
A felszedés ideje akkor van, amikor a szárak 50-70 %-a megdől (július vége- szeptember eleje). A sokáig földben hagyott hagyma rosszul tárolható.
Üdv. Nagyon amatőr kérdésem lenne. Van robin lilahagymám magról vetett. Elég későn tudtam elvetni. Már elérte a kívánt méretet de még nagyon zöldell a szára. Fel szabad ilyenkor szedni és elszárad majd a szára, vagy meg kell várnom a teljes száradást a földben. Tapasztalatok?
köszi
Szerintem szeptember 10-e után már kockázatos vetni...
Tavaly szeptember 6-n vetettük.
Szerintem szept 10 a legutolsó időpont, akkor már tuti nem magszárasodik fel.
De én nem merném olyan későn elvetni már a fagyás veszély végett.
Arany középút. Aug 25-szept 5 között.
Válasz #691. hozzászólásra
Nagykircsi vagy nagymákod van , de ki tudja meddig van az ideje a legkésőbbi vetésnek idén pl. e ?? hmhmmm
Tegnap elvetettük a hagymát.
4. sebességi fokozatban volt a Nibex.
Vetés után meghengereztük és le is Stompoztuk.
Lilahagyma eladási ár mennyi most?
Piacon mekkora szorzóval drágább mint a vörös?
Válasz #688. hozzászólásra
13. fehér kanál.
Ok majd megnézem melyik sebesség.
Csak a kopó alkatrészeket cseréltük, illetve műtrágyaszórót és talajfertőtlenítő adagolót tettünk rá.
Válasz #687. hozzászólásra
Köszönöm válaszod!
Ha vetitek, akkor légyszi nézd már meg, hogy hányason lesz a gép.
A vetőkanalak közül hányas sorszámúra gondolsz, ami van nektek?
A vetőgépen középen a "tüskét" feltuningoltátok valamivel, hogy jobban pattogtassa a magot vagy maradt az eredeti?
Mi Nibexel vetünk.
550es MTZ művelőkerékkel.
5sor x25 centi sortávval. Így jó mert így tudjuk tolikapázni.
Nekünk széles csoroszlya van , nem a keskeny. Ez voltaképp zikk-zakkba veti, így jobban kihasználva a sort. Majdnem "ikersoros".
Tőtáv? Jó kérdés. Mi felemeljük a traktorral a gépet és a csoroszlyához rakunk vödröket és leforgatási próbával számoljuk meg.
Úgy állítjuk be hányadik sebesség lesz a jó.
Most meg nem mondom, hogy melyik sebesség, de függ ez a keréktől is, meg és a kanalaktól is.
Idén vettünk fehér kanalakat. Az tűnik a legjobbnak hagymára.
De elvileg folyóméterenként 30-35-öt kell vetni, mert számolni kell az időjárás végett kiesés, fagykár, stb..15-20%os veszteséggel, így marad 27-30mag/fm.
http://www.ritsat.hu/attelelo_voroshagyma
http://www.hermex.hu/images/stories/virtuemart/product/kanalak6.jpg
Itt tudsz rendelni Nibex alkatrészeket. Minden alkatrészt A-Z ig. Robbantott ábrás katalógustól kezdve, árakat is meg tudod nézni. Klassz.
Kalocsai cég.
http://www.hermex.hu/
Mi ma szórtuk meg egy kis MycoSol PTC-vel. Most próbálom ki először, állítólag jó a cucc.
Bedolgoztuk kombinátorral.
Szántva volt és tárcsázva.
Nibexel szokott itt valaki vetni hagymát?
Az érdekelne, hogy milyen sor és tőtávra van állítva? Áttétel hányas?
Válasz #684. hozzászólásra
Köszi!
Radar
Középérésű, nagy termőképességű szelekció. Lombozata erős, egészséges. A hagymatest gömbölyű, mutatós. Felmagzásra a Magyarországon termesztett fajták közül a legkevésbé érzékeny. Páncélzata jó, ezért átmenetileg tárolható is
Swift
Korai érésű, Imay early Yellow típusú, de annál gömbölyűbb szelekció. Koraisága ellenére télállósága jó. A fej gömbölyű illetve enyhén lapított. Jó szerkezetű, kellemes ízű, sárga színű páncélzattal. Augusztus 20-a körüli vetéssel magról illetve szeptember közepi rakással dughagymáról is termelhető. Télállósága és koraisága a dughagymás termesztési móddal fokozható. Értékesítésre javasoljuk
Sibir (BGS 204)
A legkorábbi japán áttelelő (Kinkyu) szelekció. Hazai körülmények között télállósága és felmagzás ellenálló képessége jó. Termése gömbölyű, igen gyenge páncélzattal. A fajta legfőbb értéke a koraiság. Termelését kimondottan korai csomózásra javasoljuk
Sibir érik a legkorábban (10 nappal a Swift előtt) A radar pedig 10 nappal a Swift után.
itt az info:
http://www.ritsat.hu/attelelo_hagyma
Sziasztok!
Augusztusi vetésnél a Swift vajon mennyivel csomózható előbb mint a Radar?
Mi is készen lettünk a szedésel. 1000 m2 elenka 20 mázsát adott, pedig locsoltam. Sok kicsi volt benne. Nemhiába ez az első évem.
Be lett takarítva.
Kiszámoltam 400mázsa/ha termés lett.
Gépi betakarítás volt tervezve, de a sár végett muszáj voltunk kézi munkaerővel szedni és pucolni is.
Ez növeli a betakarítás költségeit.
pár fotó:
Válasz #679. hozzászólásra
Utólag már nem lehet semmit csinálni, csak pénzkidobás..
Tedd el azt a műtrágyát jövőre!
Szerintem...
Van ilyen is: Triplasoros hagyma!
Lilám:
Válasz #677. hozzászólásra
Túlzott N adag rontja a minőséget, én később szedném fel, de ez csak tipp.
Sziasztok!
Azokkal a hagymákkal mit tudok kezdeni, ami csak 30 mm átm. vagy kisebbek? Nyomjak rá még pétit? Vagy szedjem fel később utólérleljem?
Bármilyen tipp jól jönne...
Peronoszpóra folt. Tavaly ilyen nem volt, de eső se volt tavaly...
Most Rovral Aquaflow-t kapott, pont azért mert elég sok víz állt a területen.
Remélhetőleg ez a sok csapadék nem árt a tárolhatóságnak.
Válasz #674. hozzászólásra
Persze a JI.
most nem Jakab Ignácra gondoltunk.......
Valaki tudja hogy körülbelül mennyi lesz a hagyma ára?
Még annyit, hogy ez dughagymából van most. Mellette próbálkoztam magról vetettel is, az még nagyon kicsi.