Hirdetés
Fórum
- Munkabérek a mezőgazdaságban új
- Haszonbérleti szerződés új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Szőlő felvásárlási árak új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- GPS területmérés új
- Körbálázót, de milyet? új
- AKG támogatás új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Agro+Mash Expo és Agrárgép Show új
1029 hozzászólás
A területet tavaly nyáron kaptam búza volt benne.
Vetés előtt kapott 5 q 8 12 24 műtrágyát plusz a szántás előtt 1 liter bactofilt.
Vetés szept 5.én 4 kg /ha swift. Gyomirtás 4l pendigan.
Tavaszon 2q 11-11-21 cropcare 150kg pétivel.
Kb 2 hete 150 kg am nitrát.
március közepe óta 3 szor permeteztem minden alkalommal foliker lombtrágya+nordox réz vagy cuprox fw
Utolsó permetezésnél kapott még amalgerolt.
17 ak a területem.
Nagyából ennyi!
Válasz #724. hozzászólásra
Szia.
A fotod alapján nem lehet egyértelmuen eldonteni a jelenség okát sem feleloségteljes tippet adni ,emiatt szukséges a talajod paraméterei .a szaporito anyag illetve a pontos agrotechnikád amit eddig végeztél a területen.
A hideg elképzelhető és a talajtömörödöttség is.
Elvégre elég sok eső esett rá.
Viszont 1 liter Amalgerol az kevéske...3liter kéne/ha én ősszel annyit adtam.
Én már márciusban amikor 20fok volt elkezdtem a kezelést akkor Melody Compactal kezeltem gomba ellen+Trainer lombtrágya+rovar ellen Danadim Progress.
Másodjára egy felszívódó réz lombtrágyával (Scudo) kezeltem, azt nem is lehet semmivel keverni.
Felszívódik, így ellenben a réz gombaölőkkel eső nem mossa le.
A növény immunrendszerét erősíti meg.
Múlthéten Amistar TOP+réz+rovar.
A következő kezelés Acrobat MZ lesz és Trainer lombtrágya.
Most azon gondolkozom én is, hogy mikroelemeket tegyek e majd abba a tankkeverékbe, nehogy sok legyen.
Fejtrágyát idén már háromszor kapott.
8-11-23 elöszőr+másodjára Ammonium nitrátot+ mult héten ammonium nitrát és patent káli.
Majd fotókat készítek.
Válasz #725. hozzászólásra
Volt nállam kint egy szaki ő azt mondta a hideggel és a talajtőmőrődőtséggel van ősszefűgésben a probléma.Ma voltam kint már sokat alakult.A hétvégén permeteztem raktam bele 1 liter amalgerolt hektáronként lehet hogy az segitett de szerintem inkább a jő idő meg az őntőzés.A vége az a dolognak hogy nem tudom mi ez.Amúgy nem az egész állomány ilyen.
Válasz #722. hozzászólásra
Szia!
Nekem is ilyen, de nem tudunk rájönni, mi lehet a baja. Van benne egészséges növény is, vagy mennyire egyöntetű?
Áttelelő hagymámban sok a képen látható beteg hagyma van.Tudna valaki segíteni mi lehet ez én valami hiánytünetre gondolok de nem tudom mi lehet ez. Előre is kosszónőm a tippeket!
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni.
Tudom, hogy már illő lett volna, de sajnos külső hatások miatt nem tudtunk ültetni.
Kérdésem lenne, dughagymát még rakhatok e a földbe április közepével? Öntözni tudom.
Előre is köszönöm!
Ma első permetezés megtörtént.
Gomba+baci+rovar+és egy kis dopping.
Ma használtuk először az új permetezőt. Fajin.
Este nagybanin voltam napközbe műtrágyát szórtam, amit meg is örökítettem:
Márc 15-n így néz ki.
Kezd már nyújtózkodni. A héten már át is lett gyomlálva. Nem sok a gaz benne.
Tavaly március 12-n a tavaszi hagyma is el volt vetve, sőt már öntözni is kellet.
Idén az még odébb lesz.
Doppingolás is elkezdődik nemsokára, majd a permetezésről is lesznek videók.
Dughagymát tudtok ajánlani kellene vagy 3 mázsa hol van jó árban?
Válasz #715. hozzászólásra
Az szép hát valami olyat kellene mert a normált az kapok ilyen hentest nem mindig! Majd még kitalálom addig! Köszi a segítséget!
Válasz #712. hozzászólásra Volt egyszerű makói-bronz hagymám 2012-ben. Termelő által szedett mag volt. A végén 70% 80mm feletti volt.
Nem ismerem az Exhibition-t csak tudom, hogy ez ilyen fajta.
Én inkább normál hagymát vetnék és próbálnám ritkábbra vetni, ha mindenáron a konyhás frakció a cél.
De locsolni is kell és műtrágyázni elég rendesen.
Válasz #711. hozzászólásra
Az exhibition sok vizet igényel hogy darabos legyen, vagy egy pár öntözéssel is meghozza a kellő méretet, mert lila hagyma mellé akarom tenni az meg nem kéne hogy nagy legyen nagyon.
Válasz #711. hozzászólásra
Köszi a segítséget akkor ha én konyhás hagymát akarok csinálni akkor ezt a fajtát ajánlod? Vagy egy sima hagyma sok öntözéssel?
Válasz #710. hozzászólásra
Külön le van válogatva.
3 kategória van:
-50 alatti (apró)
-50 és 70 közötti (normál)
-70+os (hentes vagy más néven konyhás)
Ha kifejezetten ilyen darabos hagymát akar termelni, akkor ritkábbra kell vetni.
Van egy fajta ami kifejezetten erre a célra van:
Exhibition a neve.
Exhibition 250.000 szem
Helló!
Érdeklődnék hogy a nagy, darabos hagymát amit külön szoktak zsákolni a piacon azt külön termelik, más fajta vagy az átlagosnál nagyobbak vannak kiszedve a termésből?
Válasz #708. hozzászólásra
Hát ja, hó az ne volt talán 1 centi ami el is olvadt 1 nap alatt...
Egyszer szilveszterkor volt egy -15 fokos hideg
A növényvédelemhez meg még annyi hogy direkt azért hogy még precízebben tudjunk permetezni, hogy ne ezen múljon... végre lecseréltük a 20-30éves permetezőnket egy vadi új gépre.
Az a tervem, hogy betakarításig készítek videókat. Permetezésről mindenképp akarok, öntözés, műtrágyaszórás...stb
Válasz #707. hozzászólásra
Sértetlenül átvészelte a telet az állomány,annak ellenére ,hogy nem volt hótakaró nélküli kritikus fagyok.
Jó kultúrállapotú a tábla ,látván az évelő (áttelelő)gyomok hiányát.
A növényvédelem sűrűsége sokban fog azon múlni milyen időjárási helyzetek alakulnak ki.
Szerény véleményem szerint az állomány jelenlegi állása szerint 40 tonnás súly realizálható június havában.
Tél végi videó:
És Pár kép:
Nem sok minden történt azóta, csak 60milli eső esett...
Ha idő engedi 2-3 hét múlva, kezd tavaszodni, akkor lassan lehet egy kis doppingszert adni neki.
Itt az aktuális videó:
2014.utolsó napján készítettem pár fotót és videót az áttelelő hagymámról.
Aznap -15°C fok volt itt Jászladányon.
Videó:
Válasz #703. hozzászólásra
Bocs már látom.
Válasz #644. hozzászólásra
Helo Viktor te milyen vetőgéppel veted a hagymát?
Köszi.
Közel se tökéletes, a belvíz 5%ot biztosan kivitt...
Azt hiszem jövőre lesz csak igazán sok meló még vele.
Műtrágyázás, gomba+rovarölőzés, öntözés...
Válasz #700. hozzászólásra
Gyönyörű és mindenben tökéletes állományt sikerült az idén "alkotni" és a télbe indítani Viktor.
Mostanság:
friss kép
Mai fotók a hagymámról:
Máshol hogy néznek ki a hagymák?
Tegnapi fotó.
Gombaölőzés 1x, rovarölőzés 2x. volt.
Tolizva is volt.
Ilyesmi.
Az a görbe sor meg hát, nah semmi sem tökéletes, annyi baj legyen :) Nem GPS-el lett elvetve :D :D
Íme az őszi hagymám Amalgerol doppingolás után:
Válasz #694. hozzászólásra
A felszedés ideje akkor van, amikor a szárak 50-70 %-a megdől (július vége- szeptember eleje). A sokáig földben hagyott hagyma rosszul tárolható.
Üdv. Nagyon amatőr kérdésem lenne. Van robin lilahagymám magról vetett. Elég későn tudtam elvetni. Már elérte a kívánt méretet de még nagyon zöldell a szára. Fel szabad ilyenkor szedni és elszárad majd a szára, vagy meg kell várnom a teljes száradást a földben. Tapasztalatok?
köszi
Szerintem szeptember 10-e után már kockázatos vetni...
Tavaly szeptember 6-n vetettük.
Szerintem szept 10 a legutolsó időpont, akkor már tuti nem magszárasodik fel.
De én nem merném olyan későn elvetni már a fagyás veszély végett.
Arany középút. Aug 25-szept 5 között.
Válasz #691. hozzászólásra
Nagykircsi vagy nagymákod van , de ki tudja meddig van az ideje a legkésőbbi vetésnek idén pl. e ?? hmhmmm
Tegnap elvetettük a hagymát.
4. sebességi fokozatban volt a Nibex.
Vetés után meghengereztük és le is Stompoztuk.
Lilahagyma eladási ár mennyi most?
Piacon mekkora szorzóval drágább mint a vörös?
Válasz #688. hozzászólásra
13. fehér kanál.
Ok majd megnézem melyik sebesség.
Csak a kopó alkatrészeket cseréltük, illetve műtrágyaszórót és talajfertőtlenítő adagolót tettünk rá.
Válasz #687. hozzászólásra
Köszönöm válaszod!
Ha vetitek, akkor légyszi nézd már meg, hogy hányason lesz a gép.
A vetőkanalak közül hányas sorszámúra gondolsz, ami van nektek?
A vetőgépen középen a "tüskét" feltuningoltátok valamivel, hogy jobban pattogtassa a magot vagy maradt az eredeti?
Mi Nibexel vetünk.
550es MTZ művelőkerékkel.
5sor x25 centi sortávval. Így jó mert így tudjuk tolikapázni.
Nekünk széles csoroszlya van , nem a keskeny. Ez voltaképp zikk-zakkba veti, így jobban kihasználva a sort. Majdnem "ikersoros".
Tőtáv? Jó kérdés. Mi felemeljük a traktorral a gépet és a csoroszlyához rakunk vödröket és leforgatási próbával számoljuk meg.
Úgy állítjuk be hányadik sebesség lesz a jó.
Most meg nem mondom, hogy melyik sebesség, de függ ez a keréktől is, meg és a kanalaktól is.
Idén vettünk fehér kanalakat. Az tűnik a legjobbnak hagymára.
De elvileg folyóméterenként 30-35-öt kell vetni, mert számolni kell az időjárás végett kiesés, fagykár, stb..15-20%os veszteséggel, így marad 27-30mag/fm.
http://www.ritsat.hu/attelelo_voroshagyma
http://www.hermex.hu/images/stories/virtuemart/product/kanalak6.jpg
Itt tudsz rendelni Nibex alkatrészeket. Minden alkatrészt A-Z ig. Robbantott ábrás katalógustól kezdve, árakat is meg tudod nézni. Klassz.
Kalocsai cég.
http://www.hermex.hu/
Mi ma szórtuk meg egy kis MycoSol PTC-vel. Most próbálom ki először, állítólag jó a cucc.
Bedolgoztuk kombinátorral.
Szántva volt és tárcsázva.
Nibexel szokott itt valaki vetni hagymát?
Az érdekelne, hogy milyen sor és tőtávra van állítva? Áttétel hányas?
Válasz #684. hozzászólásra
Köszi!
Radar
Középérésű, nagy termőképességű szelekció. Lombozata erős, egészséges. A hagymatest gömbölyű, mutatós. Felmagzásra a Magyarországon termesztett fajták közül a legkevésbé érzékeny. Páncélzata jó, ezért átmenetileg tárolható is
Swift
Korai érésű, Imay early Yellow típusú, de annál gömbölyűbb szelekció. Koraisága ellenére télállósága jó. A fej gömbölyű illetve enyhén lapított. Jó szerkezetű, kellemes ízű, sárga színű páncélzattal. Augusztus 20-a körüli vetéssel magról illetve szeptember közepi rakással dughagymáról is termelhető. Télállósága és koraisága a dughagymás termesztési móddal fokozható. Értékesítésre javasoljuk
Sibir (BGS 204)
A legkorábbi japán áttelelő (Kinkyu) szelekció. Hazai körülmények között télállósága és felmagzás ellenálló képessége jó. Termése gömbölyű, igen gyenge páncélzattal. A fajta legfőbb értéke a koraiság. Termelését kimondottan korai csomózásra javasoljuk
Sibir érik a legkorábban (10 nappal a Swift előtt) A radar pedig 10 nappal a Swift után.
itt az info:
http://www.ritsat.hu/attelelo_hagyma
Sziasztok!
Augusztusi vetésnél a Swift vajon mennyivel csomózható előbb mint a Radar?
Mi is készen lettünk a szedésel. 1000 m2 elenka 20 mázsát adott, pedig locsoltam. Sok kicsi volt benne. Nemhiába ez az első évem.
Be lett takarítva.
Kiszámoltam 400mázsa/ha termés lett.
Gépi betakarítás volt tervezve, de a sár végett muszáj voltunk kézi munkaerővel szedni és pucolni is.
Ez növeli a betakarítás költségeit.
pár fotó:
Válasz #679. hozzászólásra