Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak630 FtBenzin árak614 FtEUR414.94 FtUSD394.94 FtCHF445.63 FtGBP501 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
A hibridnek épp az a lényege, hogy végterméket állít elő. Visszavetve nem hozza már azt a minőséget-mennyiséget. Esetenként ki sem kel. Hibrid által termett magot ne vegyél. (lásd a kukoricát sem veted vissza).
Meg kell venni a rendes vetőmagot. Csak nem hibridek magját vetheted vissza, azok megtartják a szülök tulajdonságait.
A termesztési technológiája érdekelne és minden egyéb más (vetés,tápanyag igény stb.) Meg hát hogy valaki tud e ilyen hibrid magot eladót vagy ha már termelt akkor tud e magot eladni.
A Meteorit milyen fajta miket tud és van e valaki aki tudna vetőmagot eladót??
Üdv. Tudnátok nekem abban segíteni, hogy keresnék olyat aki termelt nem csípős hibrid paprikát (délibáb, sláger, bolero). Lenne egy pár kérdésem a paprikával kapcsolatban. Köszi
Itt meg elkezdték újságban hirdetni 2500-ért. Igazából aki kolbászba viszi inkább megkeresi az ismerőst és tőle veszi meg. Olyat még nem hallottam, hogy 50kg kolbászt bárki multinál vásárolt paprikával csinált volna. Igaz, hogy a környékemen is van olyan, aki 1500-ért árul, de arra inkább nem vagyok kíváncsi, hogy mivel kezelték (Ukrán, Kínai és egyéb "márkák"). Az a szörnyű, hogy nem gondolja végig, hogy mit csinál, csak a kilónkénti 600Ft-os hasznát látja.
Szia!
Nem a mag beszerzése lesz a probléma, azt szinte bármelyik gazdaboltban megtalálod. A feldolgozásra kell nagyon odafigyelni. Ha munka mellett próbálod és túl nagy mennyiséget termelsz, gépek nélkül nem lesz idő előállítani a végterméket.
Sziasztok!
Jövőre próbálkoznék meg a fűszerpaprika termesztésével.
Szeretnék egy kis segítséget kérni hogy honnan tudnék olcsón jó minőségű magokat beszerezni.
Köszönöm előre is!
A Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fűszerpaprika-termesztés ismét nyereséges legyen Magyarországon, amelyhez megfelelő keretet biztosít az elfogadás előtt álló zöldség-és gyümölcs ágazati stratégia - mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkár pénteken, Szegeden.
Czerván György, A szegedi paprika nyomában (múlt, jelen, jövő)”… de mit ér a paprika bor nélkül? című konferencián kifejtette: fontosnak nevezte a szegedi paprika eredetvédettségét, amivel kiküszöbölhetők a hamisításból eredő piaci hátrányok, és megőrizhető a szegedi paprika hírneve a világpiacon.
A legfontosabb teendők közt említette a kutatás korszerű feltételrendszerének megteremtését, az alkalmazott technológia és a gépi betakarítás műszaki hátterének fejlesztését, valamint új fajták bevezetésének-, az utóérlelésnek-, valamint a feldolgozás minőségjavító módszereinek támogatását. Ide sorolta továbbá az alternatív energiaforrások felhasználását és a termelői és feldolgozói összefogás ösztönzését, valamint a jelölési kötelezettségek felülvizsgálatát.
"Úgy gondolom, hogy a végleges elfogadás előtt álló zöldség-és gyümölcs ágazati stratégiánk megfelelő keretet nyújthat ezen célok és feladatok eléréséhez és elvégzéséhez a 2014 és 2020 közötti időszakban” – tette hozzá. Az államtitkár felidézte: a teljes mezőgazdasági kibocsátás, mintegy 1800 milliárd forint évente, amelyből a kertészet csaknem 20 százalékkal részesedik, mintegy 350 milliárd forintos termelési értékkel.
Hangsúlyozta, hogy a kertészet a magyar mezőgazdaság legintenzívebb ágazata, amely a legtöbb munkaerőt foglalkoztatja. Hozzávetőleg 50-60 ezer családnak nyújt megélhetést. A kertészeten belül a zöldségtermesztés aránya 49 százalék, a gyümölcsé 20 százalék, a szőlő-bor ágazat 15 százalék, az egyéb - faiskola, dísznövény- 14 százalék. Bár a kertészeti ágazat tőkeigényes, de a magas termelési értéknek köszönhetően a beruházások a leginkább megtérülő fejlesztések közé tartoznak az agráriumon belül.
A kertészet fellendítésével sok új munkahely teremthető, képzettség nélkül megoldható a munkanélküliek foglalkoztatása is. Az Európai Unió közös agrárpolitikájának 2014-2020 közötti új költségvetési időszakában ezért, minden lehetséges támogatást, pályázati forrást megnyit a kormányzat a kertészettel foglalkozó gazdák és vállalkozások előtt - hangsúlyozta Czerván György.
Az államtitkár megemlítette: a 19. században Magyarország a világ 10 legnagyobb paprikatermelője volt a világon. A 2000-es évek elején a termőterület nagysága 5-6 ezer hektár volt hazánkban, melyről 40-60 ezer tonna termést takarítottak be. Ebből 8-10 ezer tonna őrlemény készült, melynek csaknem 60 százalékát export útján értékesítették.
Az utóbbi években alakult ki a 2-2,5 ezer tonna őrlemény termelési-szint, melyhez a nyersanyagot 1500-2000 hektáron állítják elő. A fűszerpaprika termelés egyelőre nem nyereséges vállalkozás Magyarországon - szögezte le. Az utóbbi évtizedben a termesztési kedv ugyan megélénkült, de a jövőben a fellendülést tovább kell támogatni - tette hozzá.
Kíváncsi vagyok,hogy ebből mit lehet kihozni,
Hétfőn lezúztam a fűszerpaprikát(még zöld volt).
Átszámolva 175q/ha-ral zártam az évet.
4q ból csináltatok őrleményt és mostantól betörök a zacskós piacra ...
Tavasszal szoktuk megvenni és Meteorit fajtát javaslok én. Jó a Szegedi 20 és Szegedi 80 is. Ezek mind magas festéktartalmú és nem túl kényes fajták.
Agrokid: Valószínűleg beteg volt már a szedéskor, csak nem látszott. Mindig van közte. Én 4 hét szikkasztás után 50 zsáknyi paprikából 1 zsák rosszat válogattam ki.
Sziasztok! Én idén kezdtem a fűszerpaprikát kapott magból vetettem ! az lenne a kérdésem hogy a magot ősszel vagy mikor szoktátok meg venni és milyen fajtát ajánlotok? köszönöm előre is a válaszotokat!!
A szépen ki válogatott csövespaprikát be raktuk vékony zsákba felakasztottuk száradni és hetekkel később lett benne romlott paprika? Fakó piros? Mi baja lehet?
Szia!
Igazából az őrlemény mennyiségét nem a szikkasztott anyag súlyához szokták viszonyítani, hanem a nyers állapotban mért súlyhoz. A szárazanyag tartalom fajtánként és évjáratonként nagyon eltérő, de 15-30% között kéne, hogy legyen. Remélem segítettem.
Üdv mindenkinek!
Egy kis segítség kellene, konkrétan arról van szó ,hogy most kezdtük csumázni a paprikát ami eddig felakasztva száradt szeptember dereka óta , nagyon szépen meg is száradt a zsákban persze nem csontszárazra. a kérdésem az lenne hogy ilyen száraz állapotban lehet az hogy 9.6 kilogramm paprikából csak 3.2 kg őrlemény lesz???
A segítséget előre is köszi!!!!
Üdv mindenkinek!
Egy kis segítség kellene, konkrétan arról van szó ,hogy most kezdtük csumázni a paprikát ami eddig felakasztva száradt szeptember dereka óta , nagyon szépen meg is száradt a zsákban persze nem csontszárazra. a kérdésem az lenne hogy ilyen száraz állapotban lehet az hogy 9.6 kilogramm paprikából csak 3.2 kg őrlemény lesz???
A segítséget előre is köszi!!!!
Üdv mindenkinek!
Egy kis segítség kellene, konkrétan arról van szó ,hogy most kezdtük csumázni a paprikát ami eddig felakasztva száradt szeptember dereka óta , nagyon szépen meg is száradt a zsákban persze nem csontszárazra. a kérdésem az lenne hogy ilyen száraz állapotban lehet az hogy 9.6 kilogramm paprikából csak 3.2 kg őrlemény lesz???
A segítséget előre is köszi!!!!
Ez a magyar ember rákfenéje olcsón akar jót......jártam én is így aztán 1 évvel később visszajöttek a paciensek..mert mégis az enyém jobb, tisztább, eltarthatóbb volt. Igaz a környékben a legdrágább is....A minőséghez én is ragaszkodom az elejétől a végéig, ezért ez látszon az árán is.
Sziasztok! Én idén kezdtem a fűszerpaprikát kapott magból vetettem ! az lenne a kérdésem hogy a magot ősszel vagy mikor szoktátok meg venni és milyen fajtát ajánlotok?
Nálam egyenlőre 3500-ért viszik. Az a szerencsés helyzet állt elő, hogy a környékünkön csak két család árulja. Abból az egyik termel, a másik meg kereskedik vele. A termelővel egy áron vagyunk, a kereskedő meg 1800-ért adja a talán az ukránokon keresztül érkező vackot.
Az lehet, hogy az íze és a színe hasonló, de szerintem a rengeteg itt betiltott, kemikáliát is meg lehetne találni benne (mint hasznos beltartalmi érték). Arról nem is beszélve, hogy Kína termőföldjeinek 60%-a nehézfémekkel szennyezett, mi meg kétpofára zabáljuk az onnan származó olcsó szemetet.... A további gondolataimat inkább le sem írom, mivel az már az EU politikát is érinti. Amúgy nálunk a HÁZI fűszerpaprika 3100-3500.-Ft-ért megy. (Békésben)
Szabadka elosztó központ, oda hordanak be egy rakás hamis terméket, a nike cipőtől kezdve az őrölt paprikáig. 1000Ft-ért nem lehet jó minőségű őrleményt előállítani. Idén nekem 1500Ft az önköltség. Kínait meg lehet kapni nagy tételben 1000Ft-ért, mert ott két marék rizsért megkapálják. Még azt se lehet kijelenteni, hogy egyértelműen rossz lenne az a paprika, mert én kóstoltam és egész jó az íze. A színe is szép. Az egy más kérdés, hogy vajon van-e benne növényvédőszer..
Nem saját magam dolgozom fel a paprikát majd csak jövőre fogom magam csinálni. Egy olyan géppel van felszelve a paprika amely forgó tárcsák vannak egymás mellé rakva kb.1,5 cm távolságra a tárcsák úgy forognak hogy ha a paprikát bele öntjük akkor a kések lefelé forognak és ahogy össze szelik vagy meg vágják azonnal a kések alá dobja egy ládába és kész is a technika.
Sziasztok az örlemény árakrol írnátok mert én elégedetlen vagyok Szeged környéke én 2800ft/kg ba adom a visszatérő vevőim viszik de hallok 2500ért, 2200ért , 1800ért ,de még 1500ért is kevés van és mégis enyire szortak az árak.
Szia! Számomra az nagy segítség lenne, hogyha küldenél egy pár képet a szeletelőgépedről (abban az esetben, ha te dolgozod fel magadnak). A következő szezont nem szeretném megint végig kínlódni...
Előre is köszi!
Sziasztok.
Nekem is kész lett az első darálásom 73kg lett belőle és még lesz egy pár adag. Szerintem megéri pár hétig fonyasztani az alapanyagot a szín miadt.
Idén 950-1100 kg őröltre számolok, igaz van veszteség de legalább nem téglaport árulok és bármelyik paprika mellé oda merem rakni a sajátomat mert a színe az egyedi. A laborba küldeni fogom és ott megmondják hogy mennyi az ASTA (szín) értéke. Veszteség nélkül nincs jó termés és jó kész termék. Ha valakinek tudok segíteni írjon nyugodtan.
Az tuti, hogy minimum 30-40% a kiesés, nekem inkább 60-70%. Nekem végül 213kg őrleményem lett. Messze van a megcélzott 500-tól, sajnos a fagy elrendezte a sorsát. Későn tudtunk palántázni, azután hideg esőt kapott, június első felében újra kellett ültetni a nagy részét, ez már 1 hónap csúszás. A fagy meg korán jött.
értem és nagyon sajnálom, tudom mennyi munka van a fűszerpaprika termeléssel.nekem is első év, ilyen nagyban, eddig csak 500 tő alatt csináltam mindig.
idén én kb 5 ször szedtem meg. 3 ezer tő volt. már augusztus közepén szedtem, ahogy érett én már szedtem is le felfüztük, hagytam kb 1 hetet utolérni, aztán meg ment akkor még a napra fűzéresen, és mikor már odafonnyadt akkor meg ollóval vágtuk fel kb 1-1,5 cm hosszukra. ezeket kitettem a napra egy nagy száritóra és kb 3 nap alatt csörgött lehetett darálni, igy ezzel a módszerrel kb 35 kg paprika őrleményem lett napon száritva. a többit meg ugy száritottam ahogy leirtam kiskályhában begyujtottunk fűzérek meg lógtak mint a kolbász. mikor odaszáradt akkor meg kicsummáztuk felapritottuk és ment a kályha felett lévő száritóra, ahol roppanásig száritottuk. a kályha felett kb 70 cm magasan lóg láncon a száritó. még most is van kb 180 füzér ami már szinte csörög lógva, és akkor fogom majd ledarálni ha elkel a még meglévő 20 kg őrlemény, igy nem fog vesziteni a szinéből és friss lessz. eddig amit ledaráltam az 75 kg. még lessz kb 30
Ja, csak a szeletelés mefoldása maradt el, ami mint kiderült az egyik leglényegesebb dolog lett volna. Ráadásul sokan emlegették, hogy utóérlelni kell a termést, tehát vártunk a feldolgozással. Így sok idő elment a semmire és a lényeg felett elsiklottunk. Sokkal fontosabb lett volna az egész feldolgozást megkezdeni még az elején, mint az extra színanyagra várni. Nem lett volna gond, ha a szeletelőgépet előb megoldjuk... (Valami ilyesmire számítottam is, mivel ez az első év és tisztában vagyok vele, hogy a tanulópénzt meg kell fizertni.) Amúgy a vonatkozó szakirodalmat végignyálaztam, de alig lehet a feldolgozás részéről használható infót összeszedni belőle.
6390 hozzászólás
Rengeteg piros csövet jövőre és Boldog új évet mindenkinek!
Tekés kérdésére válaszolva Sláger csípős, délibáb,bolero édes hibrid.
Hívjál fel tudók segíteni.Te;30/852-6765.
Válasz #3887. hozzászólásra
A hibridnek épp az a lényege, hogy végterméket állít elő. Visszavetve nem hozza már azt a minőséget-mennyiséget. Esetenként ki sem kel. Hibrid által termett magot ne vegyél. (lásd a kukoricát sem veted vissza).
Meg kell venni a rendes vetőmagot. Csak nem hibridek magját vetheted vissza, azok megtartják a szülök tulajdonságait.
A termesztési technológiája érdekelne és minden egyéb más (vetés,tápanyag igény stb.) Meg hát hogy valaki tud e ilyen hibrid magot eladót vagy ha már termelt akkor tud e magot eladni.
A Meteorit milyen fajta miket tud és van e valaki aki tudna vetőmagot eladót??
Válasz #3885. hozzászólásra
Itt még nem olvastam kifejezetten ezekről a fajtákról. Szerintem írd meg a kérdéseidet, hátha tud segíteni valaki...
Üdv. Tudnátok nekem abban segíteni, hogy keresnék olyat aki termelt nem csípős hibrid paprikát (délibáb, sláger, bolero). Lenne egy pár kérdésem a paprikával kapcsolatban. Köszi
Válasz #3883. hozzászólásra
Én már tudom a szlogent aki ilyet vesz megvette és mondja ugyan az mint a drágább .
Válasz #3882. hozzászólásra
Itt meg elkezdték újságban hirdetni 2500-ért. Igazából aki kolbászba viszi inkább megkeresi az ismerőst és tőle veszi meg. Olyat még nem hallottam, hogy 50kg kolbászt bárki multinál vásárolt paprikával csinált volna. Igaz, hogy a környékemen is van olyan, aki 1500-ért árul, de arra inkább nem vagyok kíváncsi, hogy mivel kezelték (Ukrán, Kínai és egyéb "márkák"). Az a szörnyű, hogy nem gondolja végig, hogy mit csinál, csak a kilónkénti 600Ft-os hasznát látja.
A Metró nál az örölt paprika saját márkás (Aro) 1kg/990ft szép ez igazán jó reklám .
Válasz #3878. hozzászólásra
Nesze semmi, fogd meg jól. Majd ha azt mondják, hogy gyerekek, nyugodtan öntözzetek, fúrjatok kutat, ha van folyó, akkor abból....
Válasz #3879. hozzászólásra
Szia!
Nem a mag beszerzése lesz a probléma, azt szinte bármelyik gazdaboltban megtalálod. A feldolgozásra kell nagyon odafigyelni. Ha munka mellett próbálod és túl nagy mennyiséget termelsz, gépek nélkül nem lesz idő előállítani a végterméket.
Üdv.: Gábor
Sziasztok!
Jövőre próbálkoznék meg a fűszerpaprika termesztésével.
Szeretnék egy kis segítséget kérni hogy honnan tudnék olcsón jó minőségű magokat beszerezni.
Köszönöm előre is!
A Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fűszerpaprika-termesztés ismét nyereséges legyen Magyarországon, amelyhez megfelelő keretet biztosít az elfogadás előtt álló zöldség-és gyümölcs ágazati stratégia - mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkár pénteken, Szegeden.
Czerván György, A szegedi paprika nyomában (múlt, jelen, jövő)”… de mit ér a paprika bor nélkül? című konferencián kifejtette: fontosnak nevezte a szegedi paprika eredetvédettségét, amivel kiküszöbölhetők a hamisításból eredő piaci hátrányok, és megőrizhető a szegedi paprika hírneve a világpiacon.
A legfontosabb teendők közt említette a kutatás korszerű feltételrendszerének megteremtését, az alkalmazott technológia és a gépi betakarítás műszaki hátterének fejlesztését, valamint új fajták bevezetésének-, az utóérlelésnek-, valamint a feldolgozás minőségjavító módszereinek támogatását. Ide sorolta továbbá az alternatív energiaforrások felhasználását és a termelői és feldolgozói összefogás ösztönzését, valamint a jelölési kötelezettségek felülvizsgálatát.
"Úgy gondolom, hogy a végleges elfogadás előtt álló zöldség-és gyümölcs ágazati stratégiánk megfelelő keretet nyújthat ezen célok és feladatok eléréséhez és elvégzéséhez a 2014 és 2020 közötti időszakban” – tette hozzá. Az államtitkár felidézte: a teljes mezőgazdasági kibocsátás, mintegy 1800 milliárd forint évente, amelyből a kertészet csaknem 20 százalékkal részesedik, mintegy 350 milliárd forintos termelési értékkel.
Hangsúlyozta, hogy a kertészet a magyar mezőgazdaság legintenzívebb ágazata, amely a legtöbb munkaerőt foglalkoztatja. Hozzávetőleg 50-60 ezer családnak nyújt megélhetést. A kertészeten belül a zöldségtermesztés aránya 49 százalék, a gyümölcsé 20 százalék, a szőlő-bor ágazat 15 százalék, az egyéb - faiskola, dísznövény- 14 százalék. Bár a kertészeti ágazat tőkeigényes, de a magas termelési értéknek köszönhetően a beruházások a leginkább megtérülő fejlesztések közé tartoznak az agráriumon belül.
A kertészet fellendítésével sok új munkahely teremthető, képzettség nélkül megoldható a munkanélküliek foglalkoztatása is. Az Európai Unió közös agrárpolitikájának 2014-2020 közötti új költségvetési időszakában ezért, minden lehetséges támogatást, pályázati forrást megnyit a kormányzat a kertészettel foglalkozó gazdák és vállalkozások előtt - hangsúlyozta Czerván György.
Az államtitkár megemlítette: a 19. században Magyarország a világ 10 legnagyobb paprikatermelője volt a világon. A 2000-es évek elején a termőterület nagysága 5-6 ezer hektár volt hazánkban, melyről 40-60 ezer tonna termést takarítottak be. Ebből 8-10 ezer tonna őrlemény készült, melynek csaknem 60 százalékát export útján értékesítették.
Az utóbbi években alakult ki a 2-2,5 ezer tonna őrlemény termelési-szint, melyhez a nyersanyagot 1500-2000 hektáron állítják elő. A fűszerpaprika termelés egyelőre nem nyereséges vállalkozás Magyarországon - szögezte le. Az utóbbi évtizedben a termesztési kedv ugyan megélénkült, de a jövőben a fellendülést tovább kell támogatni - tette hozzá.
Kíváncsi vagyok,hogy ebből mit lehet kihozni,
Hétfőn lezúztam a fűszerpaprikát(még zöld volt).
Átszámolva 175q/ha-ral zártam az évet.
4q ból csináltatok őrleményt és mostantól betörök a zacskós piacra ...
Válasz #3844. hozzászólásra
Állomány gyomírtó szer Agil és Command 48 én ezek a közül a a commandot használom nekem bevált.
Nagyon köszönöm a válaszod és segítséged!!
Válasz #3873. hozzászólásra
Tavasszal szoktuk megvenni és Meteorit fajtát javaslok én. Jó a Szegedi 20 és Szegedi 80 is. Ezek mind magas festéktartalmú és nem túl kényes fajták.
Agrokid: Valószínűleg beteg volt már a szedéskor, csak nem látszott. Mindig van közte. Én 4 hét szikkasztás után 50 zsáknyi paprikából 1 zsák rosszat válogattam ki.
Sziasztok! Én idén kezdtem a fűszerpaprikát kapott magból vetettem ! az lenne a kérdésem hogy a magot ősszel vagy mikor szoktátok meg venni és milyen fajtát ajánlotok? köszönöm előre is a válaszotokat!!
A szépen ki válogatott csövespaprikát be raktuk vékony zsákba felakasztottuk száradni és hetekkel később lett benne romlott paprika? Fakó piros? Mi baja lehet?
Köszi a segítségeteket!!!
Válasz #3868. hozzászólásra
Szia!
Igazából az őrlemény mennyiségét nem a szikkasztott anyag súlyához szokták viszonyítani, hanem a nyers állapotban mért súlyhoz. A szárazanyag tartalom fajtánként és évjáratonként nagyon eltérő, de 15-30% között kéne, hogy legyen. Remélem segítettem.
Válasz #3868. hozzászólásra
nálam 4 hét szikkasztás után adott 4 kg paprika egy kg őrleményt,
Üdv mindenkinek!
Egy kis segítség kellene, konkrétan arról van szó ,hogy most kezdtük csumázni a paprikát ami eddig felakasztva száradt szeptember dereka óta , nagyon szépen meg is száradt a zsákban persze nem csontszárazra. a kérdésem az lenne hogy ilyen száraz állapotban lehet az hogy 9.6 kilogramm paprikából csak 3.2 kg őrlemény lesz???
A segítséget előre is köszi!!!!
Üdv mindenkinek!
Egy kis segítség kellene, konkrétan arról van szó ,hogy most kezdtük csumázni a paprikát ami eddig felakasztva száradt szeptember dereka óta , nagyon szépen meg is száradt a zsákban persze nem csontszárazra. a kérdésem az lenne hogy ilyen száraz állapotban lehet az hogy 9.6 kilogramm paprikából csak 3.2 kg őrlemény lesz???
A segítséget előre is köszi!!!!
Üdv mindenkinek!
Egy kis segítség kellene, konkrétan arról van szó ,hogy most kezdtük csumázni a paprikát ami eddig felakasztva száradt szeptember dereka óta , nagyon szépen meg is száradt a zsákban persze nem csontszárazra. a kérdésem az lenne hogy ilyen száraz állapotban lehet az hogy 9.6 kilogramm paprikából csak 3.2 kg őrlemény lesz???
A segítséget előre is köszi!!!!
Válasz #3857. hozzászólásra
Ez a magyar ember rákfenéje olcsón akar jót......jártam én is így aztán 1 évvel később visszajöttek a paciensek..mert mégis az enyém jobb, tisztább, eltarthatóbb volt. Igaz a környékben a legdrágább is....A minőséghez én is ragaszkodom az elejétől a végéig, ezért ez látszon az árán is.
Sziasztok! Én idén kezdtem a fűszerpaprikát kapott magból vetettem ! az lenne a kérdésem hogy a magot ősszel vagy mikor szoktátok meg venni és milyen fajtát ajánlotok?
Válasz #3862. hozzászólásra
Nálam egyenlőre 3500-ért viszik. Az a szerencsés helyzet állt elő, hogy a környékünkön csak két család árulja. Abból az egyik termel, a másik meg kereskedik vele. A termelővel egy áron vagyunk, a kereskedő meg 1800-ért adja a talán az ukránokon keresztül érkező vackot.
Hajdú -Bihar 3000ft de hallottam 3300 at is, én 3 ért adom
sajnos mivel kezdőév ez az év, így nincs kialakult piacom, nekem a megtermelés ,,könnyebb" volt mint az értékesítés:). csak csordogál kilónként
Válasz #3860. hozzászólásra
Az lehet, hogy az íze és a színe hasonló, de szerintem a rengeteg itt betiltott, kemikáliát is meg lehetne találni benne (mint hasznos beltartalmi érték). Arról nem is beszélve, hogy Kína termőföldjeinek 60%-a nehézfémekkel szennyezett, mi meg kétpofára zabáljuk az onnan származó olcsó szemetet.... A további gondolataimat inkább le sem írom, mivel az már az EU politikát is érinti. Amúgy nálunk a HÁZI fűszerpaprika 3100-3500.-Ft-ért megy. (Békésben)
Válasz #3859. hozzászólásra
Nekem is pont ezt mondták hogy jó paprika az is .
Válasz #3858. hozzászólásra
Szabadka elosztó központ, oda hordanak be egy rakás hamis terméket, a nike cipőtől kezdve az őrölt paprikáig. 1000Ft-ért nem lehet jó minőségű őrleményt előállítani. Idén nekem 1500Ft az önköltség. Kínait meg lehet kapni nagy tételben 1000Ft-ért, mert ott két marék rizsért megkapálják. Még azt se lehet kijelenteni, hogy egyértelműen rossz lenne az a paprika, mert én kóstoltam és egész jó az íze. A színe is szép. Az egy más kérdés, hogy vajon van-e benne növényvédőszer..
Válasz #3857. hozzászólásra
Lehet hogy kínai felénk azt hallani szabadka ,Palics -rol hozzák be ahol 900-1000ft
Válasz #3853. hozzászólásra
Tolna megye 3000Ft/kg. Az 1500Ft-os létezik, csak az kínai...
Válasz #3852. hozzászólásra
Nem saját magam dolgozom fel a paprikát majd csak jövőre fogom magam csinálni. Egy olyan géppel van felszelve a paprika amely forgó tárcsák vannak egymás mellé rakva kb.1,5 cm távolságra a tárcsák úgy forognak hogy ha a paprikát bele öntjük akkor a kések lefelé forognak és ahogy össze szelik vagy meg vágják azonnal a kések alá dobja egy ládába és kész is a technika.
Válasz #3844 hozzászó
Van álomány szere fejböl csak a panterát tudom de van több is .
Válasz #3852. hozzászólásra
SZrintem ha elviszed öröltetni az sem rossz megoldás én a malomköves örlést szeretem
Sziasztok az örlemény árakrol írnátok mert én elégedetlen vagyok Szeged környéke én 2800ft/kg ba adom a visszatérő vevőim viszik de hallok 2500ért, 2200ért , 1800ért ,de még 1500ért is kevés van és mégis enyire szortak az árak.
Válasz #3851. hozzászólásra
Szia! Számomra az nagy segítség lenne, hogyha küldenél egy pár képet a szeletelőgépedről (abban az esetben, ha te dolgozod fel magadnak). A következő szezont nem szeretném megint végig kínlódni...
Előre is köszi!
Sziasztok.
Nekem is kész lett az első darálásom 73kg lett belőle és még lesz egy pár adag. Szerintem megéri pár hétig fonyasztani az alapanyagot a szín miadt.
Idén 950-1100 kg őröltre számolok, igaz van veszteség de legalább nem téglaport árulok és bármelyik paprika mellé oda merem rakni a sajátomat mert a színe az egyedi. A laborba küldeni fogom és ott megmondják hogy mennyi az ASTA (szín) értéke. Veszteség nélkül nincs jó termés és jó kész termék. Ha valakinek tudok segíteni írjon nyugodtan.
Válasz #3845. hozzászólásra
Az tuti, hogy minimum 30-40% a kiesés, nekem inkább 60-70%. Nekem végül 213kg őrleményem lett. Messze van a megcélzott 500-tól, sajnos a fagy elrendezte a sorsát. Későn tudtunk palántázni, azután hideg esőt kapott, június első felében újra kellett ültetni a nagy részét, ez már 1 hónap csúszás. A fagy meg korán jött.
Válasz #3848. hozzászólásra
értem és nagyon sajnálom, tudom mennyi munka van a fűszerpaprika termeléssel.nekem is első év, ilyen nagyban, eddig csak 500 tő alatt csináltam mindig.
idén én kb 5 ször szedtem meg. 3 ezer tő volt. már augusztus közepén szedtem, ahogy érett én már szedtem is le felfüztük, hagytam kb 1 hetet utolérni, aztán meg ment akkor még a napra fűzéresen, és mikor már odafonnyadt akkor meg ollóval vágtuk fel kb 1-1,5 cm hosszukra. ezeket kitettem a napra egy nagy száritóra és kb 3 nap alatt csörgött lehetett darálni, igy ezzel a módszerrel kb 35 kg paprika őrleményem lett napon száritva. a többit meg ugy száritottam ahogy leirtam kiskályhában begyujtottunk fűzérek meg lógtak mint a kolbász. mikor odaszáradt akkor meg kicsummáztuk felapritottuk és ment a kályha felett lévő száritóra, ahol roppanásig száritottuk. a kályha felett kb 70 cm magasan lóg láncon a száritó. még most is van kb 180 füzér ami már szinte csörög lógva, és akkor fogom majd ledarálni ha elkel a még meglévő 20 kg őrlemény, igy nem fog vesziteni a szinéből és friss lessz. eddig amit ledaráltam az 75 kg. még lessz kb 30
Válasz #3847. hozzászólásra
Ja, csak a szeletelés mefoldása maradt el, ami mint kiderült az egyik leglényegesebb dolog lett volna. Ráadásul sokan emlegették, hogy utóérlelni kell a termést, tehát vártunk a feldolgozással. Így sok idő elment a semmire és a lényeg felett elsiklottunk. Sokkal fontosabb lett volna az egész feldolgozást megkezdeni még az elején, mint az extra színanyagra várni. Nem lett volna gond, ha a szeletelőgépet előb megoldjuk... (Valami ilyesmire számítottam is, mivel ez az első év és tisztában vagyok vele, hogy a tanulópénzt meg kell fizertni.) Amúgy a vonatkozó szakirodalmat végignyálaztam, de alig lehet a feldolgozás részéről használható infót összeszedni belőle.
Válasz #3846. hozzászólásra
szia, jólértem hogy a fűszerpaprikád 3/4 része tönkrement? mi volt a baj? azt irtad korábban hogy megoldottad a száritást és őrlést is.
Válasz #3845. hozzászólásra
Aki későn palántált és/vagy nem tudott öntözni valóban rosszúl járt...
Nálam a feldolgozás rész nem volt megfelelő, ezért ment tönkre a termés 3/4-e.
Vélemény???
http://www.beol.hu/bekes/gazdasag/harminc-negyven-szazalekos-a-fuszerpaprika-termeskiesese-523046
Állományban használt valamelyikőtök valamilyen gyomirtót?
(kapán, tolin kívül)
Válasz #3841. hozzászólásra
semekkora
Válasz #3841. hozzászólásra
semekkora
Sziasztok
Az lenne a kérdésem hogy csipkedve szedésnél a kocsány mekkora része marad a paprikán?