Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak655 FtBenzin árak636 FtEUR414.77 FtUSD402.09 FtCHF439.56 FtGBP489.72 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Seminis katalógus szerint a sortáv 35-45 a tőtáv 27-35 cm. Elég komplett a termesztés technológia 12 odalon mindent leírnak a szaporítástól kezdve a termsztésen, tápoldatozáson, EC mérésen keresztül a betakarításig. Ha adsz egy email címet átküldöm.
És azért akarom tőtakarással mert nagyon agyagos a föld helyrevetéssel nem tudni hogy mennyi kelne ki, tőtakarással meg nem kell kapálni ha épp nincs annyi szabadidőm...
ÖÖ Igen saját magamnak akarom termelni, szárítani darálni és eladni a saját vásárlóknak esetleg piacon idén 5mázsa lett felfűzve és lesz jövő héten darálva...
Oké, értem kiskertész amit írsz, csak azt akartam kinyögni, hogy 6 hét alatt nem fog annyit teremni a fűszerpaprikád, hogy rentábilis legyen ezzzel a módszerrel. Egyébként biztos többet lehet kihozni belőle, mint extenzíven, csak piac nincs a 6 hetes időtartamon kívűl, ezért necces. Persze ha valaki magának termeli, szárítja, őrli, akkor jó lehet.
Na!
Elősször is mi volt a kérdés, hány cm-re lehetnek az ikersorok, második nem egy hekiben gondolkodtam hanem kb 1100m2-en akartam csinálni fűszerpaprikát 300m2-en gigant f1-et és kápiát ilyen tőtakarásos módszerrel. A palántákat fóliasátorban akarom kinevelni ami 100m2....
a 100cm-es takarófólia elég, két sor csep cső nem kell és 13 ft-ért is lehet venni,egy hektárba cca. 45 ezer palánt bemegy, 3 millióból megvan,és a korai meg a késői paprikát lehet legjobb áron eladni.
-Xerion látod a képen milyen a hely kihasználás? A fólia amit idén vettem 750 ft volt kg-ja,(140 cm széles) egy tekercs kb 40 kg és kb 1000 m-re elég. Csepegtető cső a legolcsóbb is 15 ft/m ha laza talajod van kettő kell egy bakhát alá. TV paprikánáél egy Zsékó által linkelt korábbi cikk szerint ilyen technológiával 50 tonna/ha a fedezeti pont, ami 4,5-5 milla.A nyereség csak ezután jön. Számolj már utána mielőtt fejest ugrasz a hülyeségbe. Arról nem is beszélve hogy jobb helyeken is ha szerződve vagy max 6-7 hétig veszik a paprikát. A koraival meg a későivel mit csinálsz ?
A képen látható módon szeretném megcsinálni ikersorosan
http://fuszerpaprikakutato.hu/wp-content/uploads/Intenzivtechnollgia.jpg az ikersorok milyen távolságban lehetnek egymástól?
Nem termelő vagyok,hanem felhasználó.Tavaly ilyenkor vásároltam őrleményt,majd májusban is .Mind a két tétel ELVESZTETTE A SZÍNÉT! Olyan lett mint a tégla. Sápadt narancs. Mi az oka? Váltsak termelőt, vagy tárolási hiba?
Köszi.
A fűszerről leírtam a saját tapasztalatom, nagyot nem fogsz vele, de biztos a piaca, könnyű termeszteni és valamennyi bevétel van belőle, ha nem is sok. Talán még a szedéssel vannak problémák, mert ha nagy a területed, akkor nehéz rá embereket találni és mindenki többet kaszál rajta aki kapcsolatba kerül a fűszarral rajtad kívűl...
Kápiát régen is meg ma is termesztettem(ek), ezért erről le tudom írni mi a meglátásom: az ithoni piaca egyre szűkűl, külföldre meg nagyon megnézik hogy milyen árút visznek, csak a kifogástalan, hibátlan mehet. Nagyon nagy a befektetés, mert ezt csak bakhát, fekete fólia, csep cső és támrendszerrel lehet csinálni. Ha minden összejön ( amire szinte sosincs példa) akkor is csak max 70-75%-ban lehet minőségi árút termelni). Az olyan években mint a mostani és sztem a szélsőséges időjárás miatt egyre gyakoribb lesz az ilyan év, nagyon sok a kiesés-napégett, ráncos, amit csak lecsóként lehet értékesíteni vagy szelve, de mivel szelni csak max 1 nappal lehet előtte, ezért nem tudsz annyit leszelni, hogy megérje, a napszámos meg az 550ft-os órabérét sem tudja leszelni.(lásd csutázás fűszer)Ráadásul idén már okt első hetében befejezték a felvásárlást, mivel az utóbbi két évben a még meglévő 15 konzervgyárból 12 bezárt, 3 maradt meg, ezek meg nem tudnak annyit vásárolni amennyit vinnének, vagyis a lecsó meg a szelt tul képpen eladhatatalan. Sztem a fehér paprikával hasonló a helyzet, mert bár azt csak 2010-ben próbáltam ki, a felvásárlók mondták hogy nem ritka az olyan év amikor egyáltalán nem veszik hetekig, vagy igen nyomott áron. Rádaásul a kártételek pl tripsz sokkal könnyebben meglátszik a paprikán ezért macerásabb is. Ezek csak saját tapasztalatok, ne vedd ezeket komolyan, kérdezz meg más termelőt is.
A tapasztalatom a következő.
A devrinol és a command használata gaz ellen nálam bevált.Minimum kétszer kultivátorozni(sokkal hatékonyabb mint a kézi tolás)Így elég egyszer kapáltatni napszámosokkal.Megfelelő fajtaválasztás(zsékó mester pedig figyelmeztettet a szuper kényes 178 gyöngyszem hanyagolására)Csutázva szedetni meg felejtős,ott nagyon sokat bukik a koma rajta.Gratula nektek a jó termésért!
Nagyon jól látod. Azon kívül, hogy a napszámosnak add munkát az ember, (és még így is az utolsó szar szemét alak marad) nem nagy értelme van !!!
A csutázást nem fizetik meg, az egy szemfényvesztés és a paraszt xopatása mind a felvásárló, mind a napszámos teréről. A minősítés is hasra ütés alapján megy szinte mindig. Ha kevés van semmi sem számít, ha van vagy a vége felé járnak turkálnak benne. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy mennyi pénzt, időt kell egy hekibe bele ölni és egy heki kukiba, majd netán éri egy jégkár ezt is azt is asszem meg lehet nézni melyikkel, hogy száll ki az ember. Az idei évben a paprika nálam tökéletes volt.......lehet itt kéne abba hagyni.............ha meglesznek a pontos mennyiségeim megírom az átlagom de 200 fölötti/ha és még mindig szedjük de ehhez az időjárás is kedvez ami nem mindig jött eddig össze, sőt nem is emlékszem mikor lehetett még okt vége felé is szedni paprikát...........szóval egy nagy púp a hátunkon, akár milyen szépnek is hangzik.
Így a szezon végével leírnám mi volt a benyomásom az első fűszerpaprikás évemről.
A termésre nem panaszkodhatom 7,2 tonna lett a vége fél hektárról, de ha jobban utánaszámolok, ez nem annyi pénz amennyi munka volt vele.
A napszámosok 45-48 ft-ért szedték kilóját, kb kiesett 5 ft rossz paprika /kg és a szállítási ktg megint 5 ft/kg-ra tehető. Ez eddig 55-58 ft/kg. Átlagban kaptam érte 100ft-ot nettó (azért ennyi mert vállalkozó vagyok ), de lehet ennyi sincs. Tehát nekem maradt kb 40 ft/kg, amiből adóznom kell, saját munkabér, járulékok,stb.
A legfontosabb viszont, hogy az év eleji gazolással meg a paprika ápolással és főleg a csutázással annyi időm ment el -mivel egymagam csináltam, napszámos nem fér bele a keretbe- hogy az összes többi kultúrára a szükéges időnek kb 20%-át tudtam fordítani, azaz elszartam a kápia paprikát, nem tudtam időben eltelepíteni a szamócát,így jövőre csak minimális termés lesz rajta ha egyáltalán lesz, nem tudtam gazolni a kötözőhagymát ami ezért nem erősödött meg és csak jövőre lesz piacképes, nem tudtam időben elrakni a dughagymát fólia alá ami így necces hogy még idén bejön, stb. Mindent egybevetve a kb 300 e ft adózás előtti nyereségért elszartam kb 2-2,5 millió ft értékű kultúrát és annyit dolgoztam főszezonban (heti 120 órát) hogy semmire azaz semmire nem volt időm a munkán kívül. Ezenkívül a felvásárlók mentalitása is katasztrófális. Ebből nekem a tanulság az amit már párszor itt leírtunk, hogy erős fűszerpaprikát soha az életben nem fogok termeszteni, a csutázásról meg álmomban sem akarok hallani. Jövőre csak édes paprika és csutával együtt, max 8 nap fizetési határidővel.
Kíváncsi volnék ti hogy láttátok az idei évet, vagy tudtok-e olyan tapasztalatot leírni, amiről itt még nem volt szó?
Nekem rengeteg van rajta. Jövő héten megint tudnánk szedni 5-6q-t, de semmi kedvem újra bele mászni. PEdig az őrlemény nagyon fogy, ma is eladtunk a vásárban 20kg-ot...
Miújság paprikás pajtások???
Jövőhéten jön a meleg és beérik a sok zöld papi ami még a töveken van!
(A 2. szedésem 22q lett) Ha jön a fagy akkor lekapjuk a maradékot, a jeget jól viselte.
Hát Zsoltee nem fogod elhinni, de nekem a 0,5 hekin még több van zölden, mint ami eddig lejött, roskadoznak a növényke a kifejlett zöld bogyóktól, de sztem már nem fognak beérni. Egyébként a palántázott állomány elvileg hamarabb hoz termést, ezért aki szerződéssel adja le, annak később kell kiültetnie. Úgy emlkészem hogy getdizzy is június első felében palántázott, talán enm véletlenül, meg Zsékó is írt valamit, hogy furcsa módon egyszerre virágzott a palántázott meg a magrólvetett állománya is, amikor nem így kéne.
Én jövőre csak palántázok. Betelepítem fixre a szórófejeket, kipalántázom a fagyosszentek után és nyerek két hetet. Az én állományom még csupa zöld, majd kicsattan, van rajta még legalább 20 mázsa.
csepegtetőt is használtál? Meg szervestrágyát? Nem semmi.
Nekem kész lett az őrlemény. Valaki írta tavasszal, hogy 6,6kg nyersből lett 1kg őrlemény és azt kevesellték a tapasztaltak, inkább 7,5kg körül mondták többen.
Az enyém elég nyers volt, nem volt idő érlelni, a legkorábbi szedés is max 5 napos volt. Így lett az arányom 5,4!!
Teljesen ledöbbentem, azt hittem, talán lesz 120-130kg a 950-ből, ehelyett 177kg lett!
Gyönyörű és nagyon finom.
6390 hozzászólás
Üdv!
Nagyon szépen köszönöm a katalógust:)
nre909@freemail.hu
Válasz #2885. hozzászólásra
Seminis katalógus szerint a sortáv 35-45 a tőtáv 27-35 cm. Elég komplett a termesztés technológia 12 odalon mindent leírnak a szaporítástól kezdve a termsztésen, tápoldatozáson, EC mérésen keresztül a betakarításig. Ha adsz egy email címet átküldöm.
És azért akarom tőtakarással mert nagyon agyagos a föld helyrevetéssel nem tudni hogy mennyi kelne ki, tőtakarással meg nem kell kapálni ha épp nincs annyi szabadidőm...
ÖÖ Igen saját magamnak akarom termelni, szárítani darálni és eladni a saját vásárlóknak esetleg piacon idén 5mázsa lett felfűzve és lesz jövő héten darálva...
Válasz #2884. hozzászólásra
Oké, értem kiskertész amit írsz, csak azt akartam kinyögni, hogy 6 hét alatt nem fog annyit teremni a fűszerpaprikád, hogy rentábilis legyen ezzzel a módszerrel. Egyébként biztos többet lehet kihozni belőle, mint extenzíven, csak piac nincs a 6 hetes időtartamon kívűl, ezért necces. Persze ha valaki magának termeli, szárítja, őrli, akkor jó lehet.
Na!
Elősször is mi volt a kérdés, hány cm-re lehetnek az ikersorok, második nem egy hekiben gondolkodtam hanem kb 1100m2-en akartam csinálni fűszerpaprikát 300m2-en gigant f1-et és kápiát ilyen tőtakarásos módszerrel. A palántákat fóliasátorban akarom kinevelni ami 100m2....
Válasz #2883. hozzászólásra
a korai meg a késői eladás az étkezési paprikára értendő, füszert ugy kell időzíteni, hogy a felv. idejére legyen kész.
Válasz #2882. hozzászólásra
a 100cm-es takarófólia elég, két sor csep cső nem kell és 13 ft-ért is lehet venni,egy hektárba cca. 45 ezer palánt bemegy, 3 millióból megvan,és a korai meg a késői paprikát lehet legjobb áron eladni.
Válasz #2881. hozzászólásra
-Xerion látod a képen milyen a hely kihasználás? A fólia amit idén vettem 750 ft volt kg-ja,(140 cm széles) egy tekercs kb 40 kg és kb 1000 m-re elég. Csepegtető cső a legolcsóbb is 15 ft/m ha laza talajod van kettő kell egy bakhát alá. TV paprikánáél egy Zsékó által linkelt korábbi cikk szerint ilyen technológiával 50 tonna/ha a fedezeti pont, ami 4,5-5 milla.A nyereség csak ezután jön. Számolj már utána mielőtt fejest ugrasz a hülyeségbe. Arról nem is beszélve hogy jobb helyeken is ha szerződve vagy max 6-7 hétig veszik a paprikát. A koraival meg a későivel mit csinálsz ?
Igen! Erre! Nem jelent meg a kép?
Válasz #2879. hozzászólásra
Erre gondoltál ?
Üdv!
A képen látható módon szeretném megcsinálni ikersorosan
http://fuszerpaprikakutato.hu/wp-content/uploads/Intenzivtechnollgia.jpg az ikersorok milyen távolságban lehetnek egymástól?
Válasz #2877. hozzászólásra
Természetesen.Külön ,fénymentesen záródó dobozban,hűvös,páramentes helyen,/nem hűtőszekrényben/.
Válasz #2875. hozzászólásra
sötét, száraz, hűvös helyen tároltad?
Válasz #2875. hozzászólásra
Hogyan tarolja?
Nem termelő vagyok,hanem felhasználó.Tavaly ilyenkor vásároltam őrleményt,majd májusban is .Mind a két tétel ELVESZTETTE A SZÍNÉT! Olyan lett mint a tégla. Sápadt narancs. Mi az oka? Váltsak termelőt, vagy tárolási hiba?
Köszi.
Válasz #2873. hozzászólásra
En talan ki tudnam szolgalni ont 320 astaerteku paprikaval.
Olaszországi partnereimnek keresek nagy mennyiségű őrölt fűszerpaprikát.
Sárvári János
jnsarvari@gmail.com
fagy előtt érdemes leszedni még zölden??
Válasz #2869. hozzászólásra
A fűszerről leírtam a saját tapasztalatom, nagyot nem fogsz vele, de biztos a piaca, könnyű termeszteni és valamennyi bevétel van belőle, ha nem is sok. Talán még a szedéssel vannak problémák, mert ha nagy a területed, akkor nehéz rá embereket találni és mindenki többet kaszál rajta aki kapcsolatba kerül a fűszarral rajtad kívűl...
Kápiát régen is meg ma is termesztettem(ek), ezért erről le tudom írni mi a meglátásom: az ithoni piaca egyre szűkűl, külföldre meg nagyon megnézik hogy milyen árút visznek, csak a kifogástalan, hibátlan mehet. Nagyon nagy a befektetés, mert ezt csak bakhát, fekete fólia, csep cső és támrendszerrel lehet csinálni. Ha minden összejön ( amire szinte sosincs példa) akkor is csak max 70-75%-ban lehet minőségi árút termelni). Az olyan években mint a mostani és sztem a szélsőséges időjárás miatt egyre gyakoribb lesz az ilyan év, nagyon sok a kiesés-napégett, ráncos, amit csak lecsóként lehet értékesíteni vagy szelve, de mivel szelni csak max 1 nappal lehet előtte, ezért nem tudsz annyit leszelni, hogy megérje, a napszámos meg az 550ft-os órabérét sem tudja leszelni.(lásd csutázás fűszer)Ráadásul idén már okt első hetében befejezték a felvásárlást, mivel az utóbbi két évben a még meglévő 15 konzervgyárból 12 bezárt, 3 maradt meg, ezek meg nem tudnak annyit vásárolni amennyit vinnének, vagyis a lecsó meg a szelt tul képpen eladhatatalan. Sztem a fehér paprikával hasonló a helyzet, mert bár azt csak 2010-ben próbáltam ki, a felvásárlók mondták hogy nem ritka az olyan év amikor egyáltalán nem veszik hetekig, vagy igen nyomott áron. Rádaásul a kártételek pl tripsz sokkal könnyebben meglátszik a paprikán ezért macerásabb is. Ezek csak saját tapasztalatok, ne vedd ezeket komolyan, kérdezz meg más termelőt is.
Válasz #2865. hozzászólásra
Nekik nincs sok helyük, otthon érdemes tárolni 2-3 hétig.
Majd összegzem én is az évet.
Válasz #2866. hozzászólásra
Akkor már nem tudom eldönteni, hogy melyik paprikát érdemesebb termeszteni: Fűszert, kápiát , kaliforniait, vagy fehéret ?
A tapasztalatom a következő.
A devrinol és a command használata gaz ellen nálam bevált.Minimum kétszer kultivátorozni(sokkal hatékonyabb mint a kézi tolás)Így elég egyszer kapáltatni napszámosokkal.Megfelelő fajtaválasztás(zsékó mester pedig figyelmeztettet a szuper kényes 178 gyöngyszem hanyagolására)Csutázva szedetni meg felejtős,ott nagyon sokat bukik a koma rajta.Gratula nektek a jó termésért!
Válasz #2866. hozzászólásra
Nagyon jól látod. Azon kívül, hogy a napszámosnak add munkát az ember, (és még így is az utolsó szar szemét alak marad) nem nagy értelme van !!!
A csutázást nem fizetik meg, az egy szemfényvesztés és a paraszt xopatása mind a felvásárló, mind a napszámos teréről. A minősítés is hasra ütés alapján megy szinte mindig. Ha kevés van semmi sem számít, ha van vagy a vége felé járnak turkálnak benne. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy mennyi pénzt, időt kell egy hekibe bele ölni és egy heki kukiba, majd netán éri egy jégkár ezt is azt is asszem meg lehet nézni melyikkel, hogy száll ki az ember. Az idei évben a paprika nálam tökéletes volt.......lehet itt kéne abba hagyni.............ha meglesznek a pontos mennyiségeim megírom az átlagom de 200 fölötti/ha és még mindig szedjük de ehhez az időjárás is kedvez ami nem mindig jött eddig össze, sőt nem is emlékszem mikor lehetett még okt vége felé is szedni paprikát...........szóval egy nagy púp a hátunkon, akár milyen szépnek is hangzik.
Így a szezon végével leírnám mi volt a benyomásom az első fűszerpaprikás évemről.
A termésre nem panaszkodhatom 7,2 tonna lett a vége fél hektárról, de ha jobban utánaszámolok, ez nem annyi pénz amennyi munka volt vele.
A napszámosok 45-48 ft-ért szedték kilóját, kb kiesett 5 ft rossz paprika /kg és a szállítási ktg megint 5 ft/kg-ra tehető. Ez eddig 55-58 ft/kg. Átlagban kaptam érte 100ft-ot nettó (azért ennyi mert vállalkozó vagyok ), de lehet ennyi sincs. Tehát nekem maradt kb 40 ft/kg, amiből adóznom kell, saját munkabér, járulékok,stb.
A legfontosabb viszont, hogy az év eleji gazolással meg a paprika ápolással és főleg a csutázással annyi időm ment el -mivel egymagam csináltam, napszámos nem fér bele a keretbe- hogy az összes többi kultúrára a szükéges időnek kb 20%-át tudtam fordítani, azaz elszartam a kápia paprikát, nem tudtam időben eltelepíteni a szamócát,így jövőre csak minimális termés lesz rajta ha egyáltalán lesz, nem tudtam gazolni a kötözőhagymát ami ezért nem erősödött meg és csak jövőre lesz piacképes, nem tudtam időben elrakni a dughagymát fólia alá ami így necces hogy még idén bejön, stb. Mindent egybevetve a kb 300 e ft adózás előtti nyereségért elszartam kb 2-2,5 millió ft értékű kultúrát és annyit dolgoztam főszezonban (heti 120 órát) hogy semmire azaz semmire nem volt időm a munkán kívül. Ezenkívül a felvásárlók mentalitása is katasztrófális. Ebből nekem a tanulság az amit már párszor itt leírtunk, hogy erős fűszerpaprikát soha az életben nem fogok termeszteni, a csutázásról meg álmomban sem akarok hallani. Jövőre csak édes paprika és csutával együtt, max 8 nap fizetési határidővel.
Kíváncsi volnék ti hogy láttátok az idei évet, vagy tudtok-e olyan tapasztalatot leírni, amiről itt még nem volt szó?
Válasz #2860. hozzászólásra
Hello
Te ugye elvitted őröltetni a paprikát.
Az utóérlelést azt te oldottad meg, vagy a malom?
Válasz #2863. hozzászólásra
nekem is kukorica lesz utána. tárcsám nincs sajna, meg gyomirtóznom is kell, rengeteg az apró szulák... :(
Válasz #2862. hozzászólásra
azt mondják a szakik,hogy nem szabad megvárni a fagyot,előtte bele kell dolgozni.Én kukoricát vetek a papi után.
Válasz #2861. hozzászólásra
Én megvárom hogy megfaggyon, utána lezúzom és úgy tárcsa, jövőre burgonya megy a helyére.
én is már befejeztem és jövő héten tárcsázom lefelé
Válasz #2857. hozzászólásra
Nekem rengeteg van rajta. Jövő héten megint tudnánk szedni 5-6q-t, de semmi kedvem újra bele mászni. PEdig az őrlemény nagyon fogy, ma is eladtunk a vásárban 20kg-ot...
Válasz #2856. hozzászólásra
HUF
Válasz #2857. hozzászólásra
én tegnap már leborítottam az ekével
Miújság paprikás pajtások???
Jövőhéten jön a meleg és beérik a sok zöld papi ami még a töveken van!
(A 2. szedésem 22q lett) Ha jön a fagy akkor lekapjuk a maradékot, a jeget jól viselte.
Milyen pézért szedik a románok????
lehetett volna több kép is
Így takarítják be a kalocsai fűszerpaprikát (Képek)
Még több kép:
http://www.agroinform.com/aktualis/Agroinform-Hirszolgalat-Igy-takaritjak-be-a-kalocsai-fuszerpaprikat-Kepek/20121006-20072/
Üdv!
Utána tudok nézni valahol a fűszerpaprika termesztéstechnológiának, hogy mi kell neki palántázás előtt ?
Válasz #2851. hozzászólásra
az egyém brutál sz.r volt , tiszta beted végig+ öntözés nélkül
akkor azok milyenek lehettek
Válasz #2850. hozzászólásra
ZZ sokan még ennyit sem szedtek le egy hekiről itt a környékünkön sajna.
na vége
ma leadtam az utolsó adagot,
25,1 q lett a 0,44 ha-om ez van tanulópénz meg volt
Válasz #2848. hozzászólásra
Hát Zsoltee nem fogod elhinni, de nekem a 0,5 hekin még több van zölden, mint ami eddig lejött, roskadoznak a növényke a kifejlett zöld bogyóktól, de sztem már nem fognak beérni. Egyébként a palántázott állomány elvileg hamarabb hoz termést, ezért aki szerződéssel adja le, annak később kell kiültetnie. Úgy emlkészem hogy getdizzy is június első felében palántázott, talán enm véletlenül, meg Zsékó is írt valamit, hogy furcsa módon egyszerre virágzott a palántázott meg a magrólvetett állománya is, amikor nem így kéne.
Válasz #2847. hozzászólásra
Én jövőre csak palántázok. Betelepítem fixre a szórófejeket, kipalántázom a fagyosszentek után és nyerek két hetet. Az én állományom még csupa zöld, majd kicsattan, van rajta még legalább 20 mázsa.
Válasz #2843. hozzászólásra
Ha 15 cm tőtávra és 50-55 cm sortávra tervezed, akkor ebből már ki lehet számolni. Jövőre én is vetek magról meg palántázok is.
Válasz #2842. hozzászólásra
Nekünk még szárad a ház falán :) még pár hét mire darálva lesz
Válasz #2843. hozzászólásra
milyen széles, milyen hosszú?
Válasz #2842. hozzászólásra
Ja és 500Ft-ra jött ki a költség /kg.
Üdv!
durván 1500m2-re mennyi palántára lehet szükségem? kicsit agyagos a föld és nem biztos hogy kikelne mindenhol, magról vetéssel...
Válasz #2839. hozzászólásra
csepegtetőt is használtál? Meg szervestrágyát? Nem semmi.
Nekem kész lett az őrlemény. Valaki írta tavasszal, hogy 6,6kg nyersből lett 1kg őrlemény és azt kevesellték a tapasztaltak, inkább 7,5kg körül mondták többen.
Az enyém elég nyers volt, nem volt idő érlelni, a legkorábbi szedés is max 5 napos volt. Így lett az arányom 5,4!!
Teljesen ledöbbentem, azt hittem, talán lesz 120-130kg a 950-ből, ehelyett 177kg lett!
Gyönyörű és nagyon finom.
ma megkezdtem a 4 ik szedést
holnap kész is