Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak655 FtBenzin árak636 FtEUR414.77 FtUSD402.09 FtCHF439.56 FtGBP489.72 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Zsoltee!
Öt hektáros tábláim vannak kialakítva.Nekem úgy jó,ha így van vetve-minden szempontból.Ennek csak egy részét tudom eladni a föld végéről.Erőset a holland csutázva kéri,így szerződik,gondolom,nem akarja,hogy a krémbe beledarálják a zöld részt.A kalocsai feldolgozó az édesnél biztosítja a kombájnt.Ez egy Pixal nevű zöldbab-betakarító kombájn.Ahogy dobja a tartályába a paprikát,egy fúvószerkezet kifújja a levelet,meg a könnyebb,összeszikkadt paprikacsöveket.Tény,hogy nem valami szívderítő utána a látvány,mert akad köztük egészséges paprika is.De ha mindent egybevetsz,akkor az eredmény ugyanaz.
Az erőset miért kell csutázva vinni, miközben az édeset nem? Az édeset nem szerződéssel adod el, hanem a föld végéből? Nekem 50Ft felett van a szedés /kg, mert egyszerűen nem tudnak többet szedni 100-120kg-nál /nap, 3000Ft-ért meg nem jön el senki egy egész napot dolgozni, meg is értem. Jövőre majd jó ritkára vetem, akkor darabosabb lesz, könnyebb lesz szedni.
Mindenképpen.És úgy néz ki,hogy csak az lesz.Erőset abbahagyom.Kiszámoltam mindent,ugyanúgy fizet a csutázott erős,mint a gépi szedésű édes.Levonod a csuta súlyát,meg amit levernek,eldobálnak a szedők,az ugyanannyi,mint amit a gép elhagy.Átlagban 50 forintért szedik kilóját+ 5 forint tb-t fizetsz utánuk,még a fuvar is,akkor kb 60 frt a betakarítás kilója,marad 90 frt az árból.A gép ingyen vágja,zsebre tett kézzel nézem,s egy nap alatt megvan,kilójáért bruttó 90 frt fizetnek.És nem kapok ....szindrómát!
Palotás hekrárra vetítve: 2 tonna,Hírös valamivel erősebb,de még zöld.Ennyit a hibridekről.Ahhoz képest,hogy a kalocsai fűszerpaprika kutató igazgatója szemrevételezés után biztosra vette a 25 tonnát Jubileumból,a 17 tonnával az sem nagy durranás!Összességében a termésem közepesnek mondható.Egy a lényeg:nem ráfizetéses,igaz,a nyereség sem lök hanyat.
Az nem rossz. Nekem még lesz egy 3. szedés, de még azon felül is rengeteg rajta a zöld. Viszont a vetést nem tudom előrébb hozni, nagyon kockázatos.
Nem tudom, felétek hány fok volt csütörtök, péntek reggel, de nálam voltak deres foltok a füvön...
Megpróbálok egy darabot palántázni jövőre, azt árulom majd a piacon, a vetettet meghagyom feldolgozásra, és október közepére kötök le időpontot.
Biztos vagyok benne, hogy ezek a termelők nem öntözték a papit, akikkel én beszéltem biztos nem,így nem furcsa. Más lett volna a helyzet, ha csak átlagos csapadékú évünk van, arról jobb nem is beszélni mi lett volna ha az idei év hasonló a 2010-eshez. Mondhatjuk hogy szerncséjük volt.
Bejelentkeztem Fajszra feldolgozni. Október 1-jén tudják fogadni. Még sok zöld rajta marad, de evvan. Majd jövőre úgy csinálom, hogy egy szakaszt meghagyok telibe feldolgozásra, és időben lekötöm az időpontot.
Válasz #2763. hozzászólásra
beszéltem egy pár termelővel lelén mikor adtam le a papit és kérdeztem,hogy volt-e gond a 178-as paprikával,hát ők szinte nem is permetezték
nézek valami állami tendert, középiskolai menza beszállítóknak, csak ha neked is le kell adnom 50%-ot, meg a pályázat kiírójának is 20-at, akkor nekem alig marad..
Én 60q/ha-nál járogatok, még a második szedéssel se értünk a végére. Java marad feldolgozásra.
miért nem éri meg megőrölni? Én úgy számoltam, hogy ha 2500Ft körül el tudom adni az őrleményt, akkor 200Ft körül van bőven a nyers papira vetítve /kg.
450Ft-ért feldolgozzák, 8kg-ból legyen 1kg őrlemény, akkor 240Ft a szedés, plusz a szállítás legyen 100Ft a végtermékre vetítve. Tehát mondjuk 800Ft-ba lesz 1kg őrlemény. Ha 8kg nyersből lett, akkor 2400-ért eladva 1600Ft-ot kapok a nyers paprikáért.
Szia. Én a szegedi178-at ajánlanám, kíváló fajta, rengeteget terem hatalmas a bogyóméret és rezisztens mindenre,nagyon könnyű csumázni de a többiek majd úgyis hozzáfűzik a véleményüket.
segítségeteket kérném,van egy kis kertem,abból próbálnék majd kihozni a legtöbbet!tudom még korai,de légyszíves áruljátok el,hogy milyen fűszerpaprika vetőmagtól várhatok a legmagasabb terméshozamot?valami olyat keresnék,ami magas átlaggal rendelkezik és valamilyen szinten vírus-,baktérium rezisztens!
segítségeteket előre is köszönöm!
Alapvetően abban van biznisz, ha több termelő összetársul, és közösen lépnek piacra.
Vagy több termelő összetársul és többféle nagyobb feldolgozottsági fokú, vagy késztermékkel lépnek piacra.
Pl:
a fórumozók közösen beruháznak egy vákuumcsomagoló gépbe, aszalóba és mindenki viszi a nyers/szárított paprikáját, és közösen egy cégnév, tész, akármi alatt értékesítik boltoknak a csomagolt fűszerpaprikát.
Vagy mellé szárított petrezselyem, aszalt gyümölcs, egyéb szárított zöldségek mehetnek.
Minden csak attól függ, hogy van-e szándék, bátorság összefogni másokkal.
A befektetett pénz ugye megoszlik, ráadásul a tészek sokkal többet pályázhatnak.
De ott nincs olyan, hogy beviszem aztán azonnal fizetnek.:)
De ha lesz tész én beszállnék, és akkor jövőre olcsón felvásárolnám Zsolti paprikáját a föld mellől, és drágán eladnám őrleményként:D
Alapvetően mindenki arra törekszik, hogy a profitját maximalizálja.
Ha megvenné tőled jó áron a jó minőségűt, akkor drágábban kéne adnia az őrleményt, de ő sem szeretne rizikózni, ezért megveszi az olcsó szart, őt meg nem érdekli, hogy az Magyarországról jön, vagy Kínából.
Ahogy téged sem izgat, hogy a szivattyú amivel locsolsz az olasz, kínai, vagy magyar...locsolni tudjon olcsón.
A lényeg, hogy mire van kereslet, és azon mennyi a profit.
Hát elszomorító a magyar helyzet meg a dolgokhoz való hozzáállás.Mindenki csak ügyeskedik, trükközik, a másik kárára akar hasznot és azzal aki tényleg dolgozni akar kibaxnak. Nem veszik észre a felvásárlók-feldolgozók, hogy ezzel nem csak a termelőt, de saját magukat is lenullázzák? Ha nem lesz aki termel, nincs mit felvásárolni, nincs mit feldolgozni. Elszomorító. Én biztos hogy nettó 8akárhány forintért még 1x nem fogok fűszerpaprilát termelni.
Ez benne van a pakliban....nekem is volt (hobbi formában) évi 320-350 kiló őrlemény ! De ennek már vagy 7 éve ! Mára csak, szó szerint hobbi lett 500 nm-nyi fólia váz alatt (azon is csak háló van)! Már a piacom is fogyadozik (törzs vásárlókra ) Hiába nincs a jónépnek lovettája...legalább is erre vagy hasonló jó minőségű házi a portékára. Megveszik az nevesincs mitudomén készítményt a multinál ...De megérte mert akciós "plazma tv-t is kaptunk hozzá" ! Na ez van ! Nézegettem tőlünk nyugatabra mikor a kombájn átkelt az úton...megált a forgalom arra a pár másodpercre...még át kelt az úton ! Nálunk órákat áldogálsz mire át bírsz suttanni. Mi a tanulság "majd ha megtanuljuk tisztelni egymás munkáját akkor majd mi is élhetünk nyugateurópai szinvonalon " ! De addig is csak egymást szívató rabszolgák leszünk !
Nyilvánvaló, hogy ez színtiszta lehúzás. Az ilyen átvevő helyeken mindig ez megy. Gondolj bele. Ha egy nap étveszel 100q paprikát, és mindenkitől levonsz 8 %-ot, akkor a nap végére beírod, hogy te is (vagy rokonod) vittél be 8q-t. Tiszta haszon.
Azok akik közületek készítenek fűszer őrleményt és foglalkoznak szárítással, meg tudja mondani, hogy mi jelentősége van a bogyóméretnek? Előszőr arra tippeltem volna hogy kisebb bogyónak rosszabb a bogyó-csuma arány, de most úgy látom hogy ugyanaz, mivel kisebb bogyónál arányaiban kisebb a csuma is. Ennek fényében nem nagyon értem, hogy bárhova viszem ezt a kibaxott fűszert mindenhol az első lépés hogy leszázalékolják ránézés nélkül.(egyesével átválogatott, hibátlam paprikát viszek mindenhova, egy darab rossz, kormos vagy csuta nélküli nincs benne) Azt hiszem hogy ennek semmi más célja nincs, csak a hogy kicsinálják a termelőt. Persze ha nem így van, akkor kíváncsi vagyok hogy ti mire tippeltek.
Hát ez szomorú. Nesze neked globalizáció, magyarok meg eszik a szart. Majd megoldódik ám, majd ha 200 dollár lesz egy hordó olaj, nem utasíthatják az árut a fél vvilágon keresztül, csak addig ki kell tartani.
A kínai meg a spanyol-perui féltermékből készül a "hazai őrlési őrlemény".Ezért nem kell a magyar paprika,s ezt nem tagadják a feldolgozók sem.Marad menekülő útnak a krémgyártás,abból is az erős,mert ennek az alapanyagát csak itt lehet megtermelni,mire idehoznák Kínából,elrohad.Ezen a rendezvényen láttam néhány életunt ,mogorva embert(mert többen nem voltak!)és egykedvűen nézegették a látottakat.Egyetlen kérdés el nem hangzott,nyilvánvalóan látszott,hogy senkit nem érdekel az egész.Mindez a Kalocsai Paprika Napokon,ahol máskor tudományos szimpóziumok érték egymást,és egyetemi professzorok,feldolgozó üzemek vezérigazgatói ecsetelték a magyar fűszerpaprika helyzetét a világban.Most már erről szó sincs,hiszen nincs "helyzet" a világban.A kalocsai paprikafesztivál rendezvényei már nem a paprikához kapcsolódnak.
Mit-mit-mit? Hogy-hogy vége? Fejtsd ki bővebben kicsit.
A piacaim azt hiszem telítődtek, nem nagyon tudok már eladni paprikát, a többi megy feldolgozásra, csak megtippelni sem tudom, hogy mennyi és mikor.
Mindenesetre a nyereségesség majd az őrleménytől függ. Azt számolgatom, hogy ha a többi paprikára rámegy a szedés ktg., szállítás, feldolgozás, akkor nullán leszek, és az lesz majd a nyereség, amit eladok őrlemény. Hát nem tudom, picit többet vártam, főleg, hogy nem 120Ft-ért adtam el az összeset. Rengeteg rajta még a zöld, de ha lerobbanik az idő, nem fog beérni. Eddig ha-ra számolva 47q-t adtam el.
Az élőmunka költsége nagyon magas, emellett a drága műtrágya, drága vegyszerek, öntözés...
Mivel több kultúrával foglalkozom, ezért a jövedelmezőséget tekintve elmondhatom, hogy a befektetett munkához, pénzhez képest ennél rosszabb csak a krumpli lehet.
Viccet félretéve, pl. csemegekukoricát szintén piacozva adom el, és gyakorlatilag én egymagam meg tudok termelni és eladni akár 1 ha-t is, míg a paprikáról ez nem mondható el. Ettől függetlenül nem mondok le a fűszerpaprikáról, de lehet, hogy jövőre némileg csökkentem a területet annak függvényében, hogy az őrlemény hogy jön be.
6390 hozzászólás
Zsoltee!
Öt hektáros tábláim vannak kialakítva.Nekem úgy jó,ha így van vetve-minden szempontból.Ennek csak egy részét tudom eladni a föld végéről.Erőset a holland csutázva kéri,így szerződik,gondolom,nem akarja,hogy a krémbe beledarálják a zöld részt.A kalocsai feldolgozó az édesnél biztosítja a kombájnt.Ez egy Pixal nevű zöldbab-betakarító kombájn.Ahogy dobja a tartályába a paprikát,egy fúvószerkezet kifújja a levelet,meg a könnyebb,összeszikkadt paprikacsöveket.Tény,hogy nem valami szívderítő utána a látvány,mert akad köztük egészséges paprika is.De ha mindent egybevetsz,akkor az eredmény ugyanaz.
Válasz #2787. hozzászólásra
milyen az a gépi szedés?
soha nem láttam még
leírnád milyen és hogyan működik?
Válasz #2787. hozzászólásra
Az erőset miért kell csutázva vinni, miközben az édeset nem? Az édeset nem szerződéssel adod el, hanem a föld végéből? Nekem 50Ft felett van a szedés /kg, mert egyszerűen nem tudnak többet szedni 100-120kg-nál /nap, 3000Ft-ért meg nem jön el senki egy egész napot dolgozni, meg is értem. Jövőre majd jó ritkára vetem, akkor darabosabb lesz, könnyebb lesz szedni.
Válasz #2786. hozzászólásra
Mindenképpen.És úgy néz ki,hogy csak az lesz.Erőset abbahagyom.Kiszámoltam mindent,ugyanúgy fizet a csutázott erős,mint a gépi szedésű édes.Levonod a csuta súlyát,meg amit levernek,eldobálnak a szedők,az ugyanannyi,mint amit a gép elhagy.Átlagban 50 forintért szedik kilóját+ 5 forint tb-t fizetsz utánuk,még a fuvar is,akkor kb 60 frt a betakarítás kilója,marad 90 frt az árból.A gép ingyen vágja,zsebre tett kézzel nézem,s egy nap alatt megvan,kilójáért bruttó 90 frt fizetnek.És nem kapok ....szindrómát!
Moderátor által módosítva: 2015-04-07 14:20:18
Válasz #2785. hozzászólásra
Az nem sok ahhoz képest, hogy micsoda költség a hibrid vetőmag... gondolom maradsz akkor jövőre a meteoritnál.
Válasz #2784. hozzászólásra
Palotás hekrárra vetítve: 2 tonna,Hírös valamivel erősebb,de még zöld.Ennyit a hibridekről.Ahhoz képest,hogy a kalocsai fűszerpaprika kutató igazgatója szemrevételezés után biztosra vette a 25 tonnát Jubileumból,a 17 tonnával az sem nagy durranás!Összességében a termésem közepesnek mondható.Egy a lényeg:nem ráfizetéses,igaz,a nyereség sem lök hanyat.
Válasz #2783. hozzászólásra
Az jól hangzik. :)
Palotás F1?
Még nem szedtem le a másodszedést!
Első szedés:Meteorit:9,7 tonna /ha
Jubileum F1(erős) 12,8 t/ha
Kalóz 11,7 t/ha
Kalkulációim szerint ilyen lesz a végeredmény:Meteorit:12 t/ha,Jubileum 17 t/ha Kalóz:15 t/ha.
akkpr beírom én is
22,5 q a 0,44 ha ról sajna ennyi jött le öntözés nélkül
van még rajta valamennyi, lehet még leszedjük
Válasz #2777. hozzászólásra
Már befejezted a szedést?
Válasz #2778. hozzászólásra
Aaaaz széép!
Zsékótól még nem hallottuk a részleteket.
Válasz #2777. hozzászólásra
Az nem rossz. Nekem még lesz egy 3. szedés, de még azon felül is rengeteg rajta a zöld. Viszont a vetést nem tudom előrébb hozni, nagyon kockázatos.
Nem tudom, felétek hány fok volt csütörtök, péntek reggel, de nálam voltak deres foltok a füvön...
Megpróbálok egy darabot palántázni jövőre, azt árulom majd a piacon, a vetettet meghagyom feldolgozásra, és október közepére kötök le időpontot.
Válasz #2777. hozzászólásra
1. szedésre 50-es 162q, 80-as 110q/hektók.
skacok 92q zártam az egy hekiröl.Remélem jövőre az őszinte banda:zsolte,csaba,zz együtt lesz
Biztos vagyok benne, hogy ezek a termelők nem öntözték a papit, akikkel én beszéltem biztos nem,így nem furcsa. Más lett volna a helyzet, ha csak átlagos csapadékú évünk van, arról jobb nem is beszélni mi lett volna ha az idei év hasonló a 2010-eshez. Mondhatjuk hogy szerncséjük volt.
mizu paprikások
nagy a csend
Válasz #2772. hozzászólásra
nem kell olyan éhesnek lenned...
Bejelentkeztem Fajszra feldolgozni. Október 1-jén tudják fogadni. Még sok zöld rajta marad, de evvan. Majd jövőre úgy csinálom, hogy egy szakaszt meghagyok telibe feldolgozásra, és időben lekötöm az időpontot.
Válasz #2763. hozzászólásra
beszéltem egy pár termelővel lelén mikor adtam le a papit és kérdeztem,hogy volt-e gond a 178-as paprikával,hát ők szinte nem is permetezték
Válasz #2771. hozzászólásra
nézek valami állami tendert, középiskolai menza beszállítóknak, csak ha neked is le kell adnom 50%-ot, meg a pályázat kiírójának is 20-at, akkor nekem alig marad..
Válasz #2770. hozzászólásra
Király, én megtermelem, előállítom az örleményt, ha el tudod adni 18k-ért, felezünk, na?
Válasz #2768. hozzászólásra
multiban nem is kapsz kilós kiszerelésű paprikát
negyedkilósak vannak tescoban bőven 4000/kg-os árral
de az semmi
http://www.biosziget.hu/sonnentor-edes-nemes-paprika-orolt-p-4779.html?from=arukereso
elvileg magyar paprika 40g/712Ft az annyi mint 17.800.-Ft/Kg
:D
még hogy nem éri meg paprikázni
Válasz #2768. hozzászólásra
Én 2400-ért simán el tudom adni. Meg ez nem olyan dolog, amit sürgős. Ráérek eladogatni jövő ilyenkorig...
Válasz #2767. hozzászólásra
ha, ha megveszik annyiért
de ilyen 1500 ft multis őröltpapinál...
jó mondjuk vannak akik még keresik a minőséget és adnak többet a normálisért
Válasz #2766. hozzászólásra
Én 60q/ha-nál járogatok, még a második szedéssel se értünk a végére. Java marad feldolgozásra.
miért nem éri meg megőrölni? Én úgy számoltam, hogy ha 2500Ft körül el tudom adni az őrleményt, akkor 200Ft körül van bőven a nyers papira vetítve /kg.
450Ft-ért feldolgozzák, 8kg-ból legyen 1kg őrlemény, akkor 240Ft a szedés, plusz a szállítás legyen 100Ft a végtermékre vetítve. Tehát mondjuk 800Ft-ba lesz 1kg őrlemény. Ha 8kg nyersből lett, akkor 2400-ért eladva 1600Ft-ot kapok a nyers paprikáért.
amúgy ki hogy áll??
én már kész vagyok a 3 ik szedéssel is
már pár darab zöld van rajta, azokból lehet majd csinálok megint erős pistát, ha beérnek
szedtem kb 1 q a javából, őrőlni akarom, de számolgatom, hogy nagy ráció nincs benne mert, 3000 ft nem veszi meg senki, akkor meg minek kínlódjak vele
Válasz #2764. hozzászólásra
überel mindent / mármint a szarságban /
Válasz #2763. hozzászólásra
ja a legjobbb fajta
Válasz #2762. hozzászólásra
Szia. Én a szegedi178-at ajánlanám, kíváló fajta, rengeteget terem hatalmas a bogyóméret és rezisztens mindenre,nagyon könnyű csumázni de a többiek majd úgyis hozzáfűzik a véleményüket.
Jó napot !
segítségeteket kérném,van egy kis kertem,abból próbálnék majd kihozni a legtöbbet!tudom még korai,de légyszíves áruljátok el,hogy milyen fűszerpaprika vetőmagtól várhatok a legmagasabb terméshozamot?valami olyat keresnék,ami magas átlaggal rendelkezik és valamilyen szinten vírus-,baktérium rezisztens!
segítségeteket előre is köszönöm!
Válasz #2760. hozzászólásra
Köszi.
Alapvetően abban van biznisz, ha több termelő összetársul, és közösen lépnek piacra.
Vagy több termelő összetársul és többféle nagyobb feldolgozottsági fokú, vagy késztermékkel lépnek piacra.
Pl:
a fórumozók közösen beruháznak egy vákuumcsomagoló gépbe, aszalóba és mindenki viszi a nyers/szárított paprikáját, és közösen egy cégnév, tész, akármi alatt értékesítik boltoknak a csomagolt fűszerpaprikát.
Vagy mellé szárított petrezselyem, aszalt gyümölcs, egyéb szárított zöldségek mehetnek.
Minden csak attól függ, hogy van-e szándék, bátorság összefogni másokkal.
A befektetett pénz ugye megoszlik, ráadásul a tészek sokkal többet pályázhatnak.
De ott nincs olyan, hogy beviszem aztán azonnal fizetnek.:)
De ha lesz tész én beszállnék, és akkor jövőre olcsón felvásárolnám Zsolti paprikáját a föld mellől, és drágán eladnám őrleményként:D
Alapvetően mindenki arra törekszik, hogy a profitját maximalizálja.
Ha megvenné tőled jó áron a jó minőségűt, akkor drágábban kéne adnia az őrleményt, de ő sem szeretne rizikózni, ezért megveszi az olcsó szart, őt meg nem érdekli, hogy az Magyarországról jön, vagy Kínából.
Ahogy téged sem izgat, hogy a szivattyú amivel locsolsz az olasz, kínai, vagy magyar...locsolni tudjon olcsón.
A lényeg, hogy mire van kereslet, és azon mennyi a profit.
Válasz #2757. hozzászólásra
a feldolgozó szarik a magyar termelőre, ha kínából olcsón hozzájut.
Hát elszomorító a magyar helyzet meg a dolgokhoz való hozzáállás.Mindenki csak ügyeskedik, trükközik, a másik kárára akar hasznot és azzal aki tényleg dolgozni akar kibaxnak. Nem veszik észre a felvásárlók-feldolgozók, hogy ezzel nem csak a termelőt, de saját magukat is lenullázzák? Ha nem lesz aki termel, nincs mit felvásárolni, nincs mit feldolgozni. Elszomorító. Én biztos hogy nettó 8akárhány forintért még 1x nem fogok fűszerpaprilát termelni.
Voltam tegnap a dorozsmai nagybanin vittem 50 zsák papi, hát visszajött mind, most a pesti nagybanin van 10 már elkelt az 50ből. Szép kilátások....
Sziasztok!
Meg a külföldről származó kétes eredetűt megveszik 1500ért én meg nem tudom eladni 3e-ért
Válasz #2743. hozzászólásra
Ez benne van a pakliban....nekem is volt (hobbi formában) évi 320-350 kiló őrlemény ! De ennek már vagy 7 éve ! Mára csak, szó szerint hobbi lett 500 nm-nyi fólia váz alatt (azon is csak háló van)! Már a piacom is fogyadozik (törzs vásárlókra ) Hiába nincs a jónépnek lovettája...legalább is erre vagy hasonló jó minőségű házi a portékára. Megveszik az nevesincs mitudomén készítményt a multinál ...De megérte mert akciós "plazma tv-t is kaptunk hozzá" ! Na ez van ! Nézegettem tőlünk nyugatabra mikor a kombájn átkelt az úton...megált a forgalom arra a pár másodpercre...még át kelt az úton ! Nálunk órákat áldogálsz mire át bírsz suttanni. Mi a tanulság "majd ha megtanuljuk tisztelni egymás munkáját akkor majd mi is élhetünk nyugateurópai szinvonalon " ! De addig is csak egymást szívató rabszolgák leszünk !
Válasz #2752. hozzászólásra
Nyilvánvaló, hogy ez színtiszta lehúzás. Az ilyen átvevő helyeken mindig ez megy. Gondolj bele. Ha egy nap étveszel 100q paprikát, és mindenkitől levonsz 8 %-ot, akkor a nap végére beírod, hogy te is (vagy rokonod) vittél be 8q-t. Tiszta haszon.
Azok akik közületek készítenek fűszer őrleményt és foglalkoznak szárítással, meg tudja mondani, hogy mi jelentősége van a bogyóméretnek? Előszőr arra tippeltem volna hogy kisebb bogyónak rosszabb a bogyó-csuma arány, de most úgy látom hogy ugyanaz, mivel kisebb bogyónál arányaiban kisebb a csuma is. Ennek fényében nem nagyon értem, hogy bárhova viszem ezt a kibaxott fűszert mindenhol az első lépés hogy leszázalékolják ránézés nélkül.(egyesével átválogatott, hibátlam paprikát viszek mindenhova, egy darab rossz, kormos vagy csuta nélküli nincs benne) Azt hiszem hogy ennek semmi más célja nincs, csak a hogy kicsinálják a termelőt. Persze ha nem így van, akkor kíváncsi vagyok hogy ti mire tippeltek.
Válasz #2750. hozzászólásra
Nekem van olyan dinnyés ismerősöm aki jól járt, ennek ellenére idén volt neki utoljára.
Válasz #2748. hozzászólásra
Akkor már most el is döntöttem, hogy többet nem kell vetnem...........
A dinnyével is vajon ki járt jól !!???
Válasz #2748. hozzászólásra
Jaj
Budai Gyula azt mondta,hogy a dinnye után a fűszerpaprika ágazatot is rendbe rakja.
Válasz #2745. hozzászólásra
Hát ez szomorú. Nesze neked globalizáció, magyarok meg eszik a szart. Majd megoldódik ám, majd ha 200 dollár lesz egy hordó olaj, nem utasíthatják az árut a fél vvilágon keresztül, csak addig ki kell tartani.
Válasz #2745. hozzászólásra
Mint ahogy a makói hagymafesztiválnak sincs már semmi köze a (makói) hagymához.
Válasz #2744. hozzászólásra
A kínai meg a spanyol-perui féltermékből készül a "hazai őrlési őrlemény".Ezért nem kell a magyar paprika,s ezt nem tagadják a feldolgozók sem.Marad menekülő útnak a krémgyártás,abból is az erős,mert ennek az alapanyagát csak itt lehet megtermelni,mire idehoznák Kínából,elrohad.Ezen a rendezvényen láttam néhány életunt ,mogorva embert(mert többen nem voltak!)és egykedvűen nézegették a látottakat.Egyetlen kérdés el nem hangzott,nyilvánvalóan látszott,hogy senkit nem érdekel az egész.Mindez a Kalocsai Paprika Napokon,ahol máskor tudományos szimpóziumok érték egymást,és egyetemi professzorok,feldolgozó üzemek vezérigazgatói ecsetelték a magyar fűszerpaprika helyzetét a világban.Most már erről szó sincs,hiszen nincs "helyzet" a világban.A kalocsai paprikafesztivál rendezvényei már nem a paprikához kapcsolódnak.
Válasz #2743. hozzászólásra
Mit-mit-mit? Hogy-hogy vége? Fejtsd ki bővebben kicsit.
A piacaim azt hiszem telítődtek, nem nagyon tudok már eladni paprikát, a többi megy feldolgozásra, csak megtippelni sem tudom, hogy mennyi és mikor.
Mindenesetre a nyereségesség majd az őrleménytől függ. Azt számolgatom, hogy ha a többi paprikára rámegy a szedés ktg., szállítás, feldolgozás, akkor nullán leszek, és az lesz majd a nyereség, amit eladok őrlemény. Hát nem tudom, picit többet vártam, főleg, hogy nem 120Ft-ért adtam el az összeset. Rengeteg rajta még a zöld, de ha lerobbanik az idő, nem fog beérni. Eddig ha-ra számolva 47q-t adtam el.
Az élőmunka költsége nagyon magas, emellett a drága műtrágya, drága vegyszerek, öntözés...
Mivel több kultúrával foglalkozom, ezért a jövedelmezőséget tekintve elmondhatom, hogy a befektetett munkához, pénzhez képest ennél rosszabb csak a krumpli lehet.
Viccet félretéve, pl. csemegekukoricát szintén piacozva adom el, és gyakorlatilag én egymagam meg tudok termelni és eladni akár 1 ha-t is, míg a paprikáról ez nem mondható el. Ettől függetlenül nem mondok le a fűszerpaprikáról, de lehet, hogy jövőre némileg csökkentem a területet annak függvényében, hogy az őrlemény hogy jön be.
Válasz #2741. hozzászólásra
Amit elmondtak,már tudjuk!Amit láttunk (3 cm-es paprikák),olyan nekünk is van.Megállapításom:a magyar paprikának vége!A konyhakertek növénye lesz.
Válasz #2741. hozzászólásra
Baxxa meg, 600m-re van tőlem......elfelejtettem
ma kalocsán fűszerpaprika YARA-s
bemutató
de semmi többet nemn tudok
megy valaki?