Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak651 FtBenzin árak635 FtEUR411.35 FtUSD399.52 FtCHF437.83 FtGBP488.76 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Nem tudom mert nálunk az erdő 80-120 éves. A 20 éves erdőből mit csináltok fogpiszkálót. Sajna nincs tapasztalatom erdőirtás utánni ujraültetéssel mert nálunk általában a vastagabbakat vágjuk ki aztán meg ujratelepiti magát és csak szelektálni kell és átültetni. A maradványokat csak azért kell eltüntetni mert csunya látvány és tápanyag a kártevőknek.
Próbáltál már gödörfúróval 20 éves fák gyökerei helyére lukat furni?
Nem hiszem, h sikerülne, lépten nyomon leszakadna a kardánbiztosítószeg, meg egyéb károkat szenvednél.
Nézz meg egy erdőirtást, és utána látni fogod, h milyen technológiai lépéseket muszáj megtenni.
De az a gép nem kar meg comb vastagságú gyökerek széttépésére szolgál, akármilen profi mulcsozó is az.
A nagy gyökereket óriás körmökkel szokták kitépni a földből, majd VÁGTA-val ( vágástakaritóval, vagy "szakállas" fogazott tolólappal összegyüjtik a föld végére.
Amit az MTZ elhuz maga után az csak egy csemete, vagy magoncültető. A suhángületőhöz már jóval nagyobb gép 150-300LE szükséges, attól füg, hogy milyen kialakitású az ültető.
Szerintem sejtem mire gondolsz, de ahoz kell 1 k*rva nagy traki meg rengeteg gázolaj.
A gajjra meg van 1 jó kis JD gép:
http://www.youtube.com/watch?v=1adVlCcIKTw
Valami olyasmi. Alakra úgy kell elképzelni, mint egy traktoros földfúró, csak sokkal masszívabb. Pontos paraméterekre már nem emlékszem, de a szára volt vagy 100-as, a fúró rész átmérője meg vagy 60cm. De biztos ennek is van százféle variációja. Eddig T150-esen láttam, az nem egy gyenge szerkezet, de mikor fölemelte, akkor gázadásra simán emelte az elejét a gép. Ezzel belefúrnak a tuskóba, és gyakorlatilag széttrakncsírozzák a tuskót és a fő gyökereket. Hogy aztán a hihetetlen maradványmennyiséget mivel tüntetik el, azt nem tudom. Talán rigol-ekével.
Nehéz ezt így látatlanba megvitatni, de tényleg úgy van ahogy mondod, és ott gazdálkodnék akkor nem is biztos hogy lenne, ekém, én az alfoldön ismerek olyan gazdát aki 200 ha fölött gazdálkodik és nincs ekéje (nem is akar venni :-)) ).
Kisebb traktorok is 4 fejes Kverneland-al 60 litert papiznak.
És nem egy gazdaságról van szó, hanem több faluhoz kapcsolódó gazdák területéről. Mindenki nem tévedhetett.
Igen tuskófurásos technológiához használják, itt csak ilyen iszapjáró, bozót, cserje vágó tárcsával dolgoznak ( igy hivják az amerikaiak).
http://josey.fw.hu/sf_owsdh_f48_6_81_03_half01.jpg
Ott az növénytermesztési ágazatvezetőt lapátra kellett volna tenni, rosszul választotta a talajművelési eljárást, vagy az idejét, de az bisztos hogy annyit is ért az a szántás , és egy elszart szántás 2 évre is kihat.
Fogódzkodj meg ez Komádi, Zsáka, Furta, Zsadány térségében vannak, 60-tól 80-as kötöttségi számig.
Mondtam is nekik, hamarabb végezhettetek volna, ha az üzemanyagot kilocsoljátok a föld végére :-))))
Az már a számomra elképzelhetetlen! 100l???? Írtad a múltkor is. 60%- os szlippel esetleg, k. mélyen talán. Vagy pedig szipózták az anyagot belőle rendesen.
333000 ft- 85000ft=248000ft.
Azért nem veszek 3 millás ekét hogy fogjak 250 rugót évente. A kukorica szárat meg jól lehet kezelni IH nehéztárvsával csak ki kell emelni a kerekeit e levegőbe (sok a homokos laza talajom ott ha a JD bírja akkor 2 tárcsa =szántás+elmunkálás) és szárbontó bacikkal le kell permetezni.
Na most ezt ugye talajszerkezet minősége is vállogatja. Hiszen vannak helyek az országban hol láttam 16245-öst 3 fejek ( RW Condor), Raba 250-et 4 fejjel szántani ( 100liter/ha), brutális fogyasztás.
A legtöbben (én is) a saját környezetükből indunlak ki, nálunk 4 fejest használnak 180 le-ig, a 8320 jd-k húznak 5 fejest, meg a rába, de van olyan hej ahol a 260 le New hollandnak is 5 ös kondorja van.
Nos a mai üzeanyagárakon számolva ha neked 333000 ft/ évente nem kell, hogy a zsebedbe maradjon.... más vásárlók szivesen pocsékolnak 3 millát is olyan ekére ami több üzemanyagot zabál és csak párszáz ha-on dolgozik. Na ez az igazi pocsékolás.
A szántás szerepe Magyarországon hiába drága az üzemanyag, elengedhetetlen munkafolyamat, hiszen a nagy tömegű szármaradványt azért tárcsával még mindig nem lehet kellőképpen beledolgozni a talajba.
Vagyis lehetne, csak legalább 760-as, 810-es lapokat köllene használni, valami bivalyerős böszme nagy traktorral :-)))
A fogysztás fontos de nem perdöntő, 100 ha-on 10 liter/ha az 260 eft(levonom a visszatérítés az üzemanyag árából), évi 260 ezer forinttból hány év alatt jön ki egy új ára?
Aki 4-500 ha-t szánt annak éri meg ilyenen gondolkodni. A nagy üzemanyag takarékoskodásnak ára van, szerintem 1-200 ha-ig kár mindent az üzemanyag takarékosságra alakítáni, mert az a pár szár rugó nem bizti hogy megéri, inkább a tökéletes munkára kell törekedni, a slusz poén az hogy ebben én az ekének eleve másoglagos szerepet tulajdonítok, szerintem hazánkban helytelenűl túl van értékelve a szántás jelentősége.
Az csak sajnos ágyeké varációban rendelhető, ő nem lett váltvaforgatós :-(((((
Azért 2000-es a neve mert azon évben került gyártásra.
Nézek valami képet és belinkelem.
Nekem a vevő mondta el, hogy ennyi volt a különbség, miért is kételkednék benne. A VN 4 es ekéjével akkor csak karcolgatni tudta a földet.
De az eddigi felmérések alapján: JD 175 - 190Le kategóriában 5 fejjel mértek 29 liter/ha 55-ös kötöttség mellett, Zetor 16245-es ugyanazon földön 4 es ekével 24 litert / Ha, ez eléggé türhető?
Az Impala 2000-es fejekkel gyártott változatunkkal ugy lehet szántani akár az RW Condorral.
Egymás mellé beálltak 4es RW vel és Impalával és nem tudták megkülönböztetni, hogy melyik eke szántotta a borozdát, csak a végelszámolásnál volt nagyobb a különbség ( az Impala 10 literrel kevesebbet etetett meg a JD-vel).
864 hozzászólás
Válasz #463. hozzászólásra
Nem tudom mert nálunk az erdő 80-120 éves. A 20 éves erdőből mit csináltok fogpiszkálót. Sajna nincs tapasztalatom erdőirtás utánni ujraültetéssel mert nálunk általában a vastagabbakat vágjuk ki aztán meg ujratelepiti magát és csak szelektálni kell és átültetni. A maradványokat csak azért kell eltüntetni mert csunya látvány és tápanyag a kártevőknek.
Válasz #462. hozzászólásra
Próbáltál már gödörfúróval 20 éves fák gyökerei helyére lukat furni?
Nem hiszem, h sikerülne, lépten nyomon leszakadna a kardánbiztosítószeg, meg egyéb károkat szenvednél.
Nézz meg egy erdőirtást, és utána látni fogod, h milyen technológiai lépéseket muszáj megtenni.
Válasz #461. hozzászólásra
Mért kellene fél méter mélyen kiirtani a gyökeret. Elég ha a föld felszinén ledarálja azt ami van max 15-20 cm-re.
Válasz #460. hozzászólásra
DE a bemutatókon nem mennek a gépek le fél-egy méter mélyre, h gyökeret zuzzanak, csak ennyi a gond vélük, amugy bitzosan tuti gépek, bozót irtásra.
Válasz #459. hozzászólásra
A bemutatókonn elég vastag törzseket őröltek össze.
Válasz #457. hozzászólásra
De az a gép nem kar meg comb vastagságú gyökerek széttépésére szolgál, akármilen profi mulcsozó is az.
A nagy gyökereket óriás körmökkel szokták kitépni a földből, majd VÁGTA-val ( vágástakaritóval, vagy "szakállas" fogazott tolólappal összegyüjtik a föld végére.
Válasz #457. hozzászólásra
Igen de sok munkát és költséget megspóról.
Válasz #455. hozzászólásra
A FAE biztos nem 1 fing gép. 930-as meg 936-os Fendtekkel van használva sok helyen!
Válasz #452. hozzászólásra
Amit az MTZ elhuz maga után az csak egy csemete, vagy magoncültető. A suhángületőhöz már jóval nagyobb gép 150-300LE szükséges, attól füg, hogy milyen kialakitású az ültető.
Válasz #454. hozzászólásra
FAE a neve. Meg lehet kapni a neten. Nagy traki kell hozzá.
Válasz #453. hozzászólásra
Szerintem sejtem mire gondolsz, de ahoz kell 1 k*rva nagy traki meg rengeteg gázolaj.
A gajjra meg van 1 jó kis JD gép:
http://www.youtube.com/watch?v=1adVlCcIKTw
Válasz #450. hozzászólásra
Ha ezt a mulcsozót használják akkor nem kell ennyi cirkusz. Egy menetben eltakaritódik a csutak a galy és egyenesen marad a talaj.
Válasz #450. hozzászólásra
Itt én úgy láttam, hogy 1 mtz 1 késsel csinál hasítékot és abba raknak vaaszőt, vagy mit.
Válasz #449. hozzászólásra
http://www.farmphoto.com/fpv2/image.aspx?n=70b5519e-4524-4df8-84e0-bc796ca5b179.jpg&s=original
Válasz #447. hozzászólásra
Igen, aztán, kituskózzák, azután szupernehéztárcsával elmüvelik, utánna gödörfúrás, mehet bele a suháng.
Válasz #444. hozzászólásra
http://www.farmphoto.com/fpv2/thread.aspx?mid=401188#401188
itt van a fotó róla, összeillesztve egy t-150-el
Válasz #446. hozzászólásra
Láttam olyan frézer szerüséget ami ledarál tuskót meg mindent és egyenesen hagyja a talajt. Elég hatékonyan dolgozik.
Válasz #446. hozzászólásra
Jó moka lehet egyenként kifurkálni a tuskókat egy több ha- os erdőirtáson.
Válasz #444. hozzászólásra
Valami olyasmi. Alakra úgy kell elképzelni, mint egy traktoros földfúró, csak sokkal masszívabb. Pontos paraméterekre már nem emlékszem, de a szára volt vagy 100-as, a fúró rész átmérője meg vagy 60cm. De biztos ennek is van százféle variációja. Eddig T150-esen láttam, az nem egy gyenge szerkezet, de mikor fölemelte, akkor gázadásra simán emelte az elejét a gép. Ezzel belefúrnak a tuskóba, és gyakorlatilag széttrakncsírozzák a tuskót és a fő gyökereket. Hogy aztán a hihetetlen maradványmennyiséget mivel tüntetik el, azt nem tudom. Talán rigol-ekével.
Válasz #441. hozzászólásra
Bio kulturák elsősorban gabona,
JD, Rába, MTZ tárcsák nehéz és könnyű kultivátorok hengerek stb
Válasz #437. hozzászólásra
Mi a franc az a tuskófúrás? Belefúrnak vlm. komoly cuccal ami széttrancsírozza aztán meg megy a tárcsa vagy hogy?????
Válasz #439. hozzászólásra
Igen sajna valami nem klappol.
Válasz #440. hozzászólásra
Ennek a helyében szeretnék én lenni! Ezeknek már elég jól megy a soruk akiknél már eke sincs az udvarban!
Válasz #440. hozzászólásra
Ez izgalmas, és milyen kulturát vet, és milen gépei vannak és merre?
Válasz #438. hozzászólásra
Nehéz ezt így látatlanba megvitatni, de tényleg úgy van ahogy mondod, és ott gazdálkodnék akkor nem is biztos hogy lenne, ekém, én az alfoldön ismerek olyan gazdát aki 200 ha fölött gazdálkodik és nincs ekéje (nem is akar venni :-)) ).
Válasz #437. hozzászólásra
Tele van a hócipőm ezzel a linkbeszurással, szétcibásolva teszi fel a linket amit bemásoltam :-(((((
Válasz #436. hozzászólásra
Kisebb traktorok is 4 fejes Kverneland-al 60 litert papiznak.
És nem egy gazdaságról van szó, hanem több faluhoz kapcsolódó gazdák területéről. Mindenki nem tévedhetett.
Válasz #434. hozzászólásra
Igen tuskófurásos technológiához használják, itt csak ilyen iszapjáró, bozót, cserje vágó tárcsával dolgoznak ( igy hivják az amerikaiak).
http://josey.fw.hu/sf_owsdh_f48_6_81_03_half01.jpg
Válasz #432. hozzászólásra
Ott az növénytermesztési ágazatvezetőt lapátra kellett volna tenni, rosszul választotta a talajművelési eljárást, vagy az idejét, de az bisztos hogy annyit is ért az a szántás , és egy elszart szántás 2 évre is kihat.
Válasz #432. hozzászólásra
Fogódzkodj meg ez Komádi, Zsáka, Furta, Zsadány térségében vannak, 60-tól 80-as kötöttségi számig.
Mondtam is nekik, hamarabb végezhettetek volna, ha az üzemanyagot kilocsoljátok a föld végére :-))))
Válasz #429. hozzászólásra
Minek, hova erdőbe?????
Válasz #420. hozzászólásra
A képen látható a 2003-as, és a következőn a 2000-es ekefej
http://josey.xfree.hu/119341
Válasz #428. hozzászólásra
Az már a számomra elképzelhetetlen! 100l???? Írtad a múltkor is. 60%- os szlippel esetleg, k. mélyen talán. Vagy pedig szipózták az anyagot belőle rendesen.
Válasz #428. hozzászólásra
Tavaly összel a gazdatársam rábája után kötött kondorról is leröpült az 5. fej.
Válasz #425. hozzászólásra
333000 ft- 85000ft=248000ft.
Azért nem veszek 3 millás ekét hogy fogjak 250 rugót évente. A kukorica szárat meg jól lehet kezelni IH nehéztárvsával csak ki kell emelni a kerekeit e levegőbe (sok a homokos laza talajom ott ha a JD bírja akkor 2 tárcsa =szántás+elmunkálás) és szárbontó bacikkal le kell permetezni.
Válasz #427. hozzászólásra
Pedig csináltunk már olyan 6 lapos kistárcsát.
Laponként 390kg volt a tömege.
Válasz #426. hozzászólásra
Na most ezt ugye talajszerkezet minősége is vállogatja. Hiszen vannak helyek az országban hol láttam 16245-öst 3 fejek ( RW Condor), Raba 250-et 4 fejjel szántani ( 100liter/ha), brutális fogyasztás.
Válasz #425. hozzászólásra
810-es, az már durva lenne! Kikapná még a vakondot is az ágyából. :-)
Válasz #424. hozzászólásra
A legtöbben (én is) a saját környezetükből indunlak ki, nálunk 4 fejest használnak 180 le-ig, a 8320 jd-k húznak 5 fejest, meg a rába, de van olyan hej ahol a 260 le New hollandnak is 5 ös kondorja van.
Válasz #422. hozzászólásra
Nos a mai üzeanyagárakon számolva ha neked 333000 ft/ évente nem kell, hogy a zsebedbe maradjon.... más vásárlók szivesen pocsékolnak 3 millát is olyan ekére ami több üzemanyagot zabál és csak párszáz ha-on dolgozik. Na ez az igazi pocsékolás.
A szántás szerepe Magyarországon hiába drága az üzemanyag, elengedhetetlen munkafolyamat, hiszen a nagy tömegű szármaradványt azért tárcsával még mindig nem lehet kellőképpen beledolgozni a talajba.
Vagyis lehetne, csak legalább 760-as, 810-es lapokat köllene használni, valami bivalyerős böszme nagy traktorral :-)))
Válasz #423. hozzászólásra
Ezt Törökszentmiklóson mérték, itt dolgozik 5 és 4 fejes ekénk is. JD-k, NH 165, ZEtor 16245 viszik.
Válasz #419. hozzászólásra
A 190 le néha kevés 5 fejre, pl szárzabb vagy nedvessebb földön, csak optimális időben meg nem mindig lehet szántani.
Válasz #419. hozzászólásra
A fogysztás fontos de nem perdöntő, 100 ha-on 10 liter/ha az 260 eft(levonom a visszatérítés az üzemanyag árából), évi 260 ezer forinttból hány év alatt jön ki egy új ára?
Aki 4-500 ha-t szánt annak éri meg ilyenen gondolkodni. A nagy üzemanyag takarékoskodásnak ára van, szerintem 1-200 ha-ig kár mindent az üzemanyag takarékosságra alakítáni, mert az a pár szár rugó nem bizti hogy megéri, inkább a tökéletes munkára kell törekedni, a slusz poén az hogy ebben én az ekének eleve másoglagos szerepet tulajdonítok, szerintem hazánkban helytelenűl túl van értékelve a szántás jelentősége.
Válasz #420. hozzászólásra
Az csak sajnos ágyeké varációban rendelhető, ő nem lett váltvaforgatós :-(((((
Azért 2000-es a neve mert azon évben került gyártásra.
Nézek valami képet és belinkelem.
Válasz #416. hozzászólásra
és milyen az a 2000-es fej?
Válasz #418. hozzászólásra
Nekem a vevő mondta el, hogy ennyi volt a különbség, miért is kételkednék benne. A VN 4 es ekéjével akkor csak karcolgatni tudta a földet.
De az eddigi felmérések alapján: JD 175 - 190Le kategóriában 5 fejjel mértek 29 liter/ha 55-ös kötöttség mellett, Zetor 16245-es ugyanazon földön 4 es ekével 24 litert / Ha, ez eléggé türhető?
Válasz #416. hozzászólásra
De ugye nem 1ha-on? Mert akkor fölszerelem az összes traktort ezzel az öregeket meg leadom kilóra. :-)
Válasz #415. hozzászólásra
Én az éticsiguszra gondoltam :-))))
Válasz #414. hozzászólásra
Az Impala 2000-es fejekkel gyártott változatunkkal ugy lehet szántani akár az RW Condorral.
Egymás mellé beálltak 4es RW vel és Impalával és nem tudták megkülönböztetni, hogy melyik eke szántotta a borozdát, csak a végelszámolásnál volt nagyobb a különbség ( az Impala 10 literrel kevesebbet etetett meg a JD-vel).
Válasz #413. hozzászólásra
A jó kés az viszi még a gabonacsigát is tudtad é?