Gázolaj árak 632 Ft Benzin árak 614 Ft EUR 411.02 Ft USD 394.48 Ft CHF 438.79 Ft GBP 494.07 Ft

Fórum

Mezőgazdaság 5 év múlva? Mezőgazdaság 2016

Létrehozta: BNC , 2011-06-14 22:54:19

Kedvencekhez Segítség

139 hozzászólás
#39 .Feco.
2011-06-18 14:27:40

Válasz #34. hozzászólásra

igen, 100 ha-ból megél egy ember. (egy család) De: ha alkalmazottad van, akkor annak a családját is ki kell termelned, akkor már 200 ha kell, ha 2 alkalmazott van, akkor már 300, stb!!!

Egy alkalmazott (alap esetben a gazda is a saját alkalmazottja) normális éves bére járulékokkal 5 millió köré rúg! Ezt ha visszaosztod a 100 hektárra, kijön, hogy 50.000 Ft/ha. Ha saját a föld, akkor sem a kutya xarta, vagy a mikulás hozta, amit abba fektettél mindenképpen kellene hasznot hoznia, úgyhogy a bérleti díj mindenképpen költség! Ez 50-60e/ha, de ha búza árához van kötve, akkor idén lesz, aki már 100 fölött fizet! A vetőmagot, vegyszert is ki kell gazdálkodni, meg az üzemanyagot, ami szinte egyetlen növénynél sem kevesebb, mint 100 ropi. Már 200.000-nél járunk. Ha most indulna a búza 50e/tonnával, akkor 4 tonnánál térülnek meg ezek a költségek. Az e fölötti termésátlagból kell kigazdálkodni a gépeket. Mondjuk szerintem búzából nem nagy termelési cél 6 tonnát elérni, így most, az idei árak mellett egy 100 hekis gazdaságnak juthatna gépberuházásra 10 millió Ft. Egy 800 hekis, 8 embert foglalkoztató cégnek viszont 80.

Gondolkozz tovább: egy 800 hekis cég az idén vehet egy Lexiont (ami kb. ez a nagyságrend) A kis gazdaság vehet egy 10-15 éves Megát. A 800 hekis jövőre vehet 3 nyugati kistraktort újonnan, a 100 hekis 2-t rákölt a megára, a maradékból vesz egy MTZ-t. a következő évben a 800 hekisnek már van pénze venni mondjuk egy nagyobb (akár 40-50 milliós) traktort, a hozzá tartozó pl. Vaderstad munkagépekkel, míg a kicsi egyre többet költve javításokra, már lehet csak 5-6 millió ft-ból gazdálkodhat fejlesztés címén!

5 év múlva a nagy cég már kicserélte a teljes gépsorát, és az egykor 80 milliós Lexiont 40-50 millióért eladva, rápótolva újabb 40-50 milliót már 100 millióból vehet lexiont, így már ugyanabban az éveben marad 30-40 millió ft-ja további fejlesztésre, míg a kicsi akkora felélte az összes tartalékát, a meglévő legöregebb eszköze egy 18 éves, 3-4 milliót érő gép, amit évi másik 3-4 millióból javítgat, és 8-10 milliót kellene rápótolni nem az újra, de még a 10 éves ócskára is!

Összefoglalva, hogy mit is akarok ezzel mondani: Szép dolog az, hogy éppen meg lehet élni 100 hektárból, de fejleszteni nem! Nyugaton már lement ez a bírtokkoncentráció a '90-es évek közepén, végén, és a 100-200 hektáros gazdák rájöttek arra, hogy ha összefognak, akkor együtt nagyobb céget alkotva könnyebben boldogulnak, és folyamatosan vásárolhatják fel a körülöttük tönkre menő kisebbeket. Itt is ez lesz a vége! Aki nem tud önerejéből felfejlődni akkora méretre, amiből ki tud lépni a régi gépek javítgatásából, és tud lépést tartani a technikával, és a nyugati gazdaságokkal, és összefogni sem hajlandó, az előbb utóbb tönkre megy!
Mindig vannak szerencsésebb évek, meg van egy-két olyan növény, ami jobban terem, vagy jobb a piaca, és ez képes elnyújtani a kisgazdaságok haláltusáját akár 5-10 évvel is, de ha jobban megnézi az ember, akkor látszik, hogy hanyatlik, látszik, hogy nem tud fejlődni, látszik, hogy romlik a tulaj életminősége, és egy idő után ráébred, hogy ha elmenne portásnak, vagy pizzafutárnak, jobban élne, mint így!

Mi lesz a mezőgazdasággal öt év múlva? Ezek a folyamatok nem most kezdődtek, évek óta látszik a hanyatlás, szóval szerintem ezek a folyamatok inkább gyorsulnak. Műveletlen föld nem marad, ez biztos, de hogy sokkal kevesebben fogják művelni, ez borítékolható!

#38 szanberg
2011-06-18 13:45:44

Válasz #37. hozzászólásra

így marad a 15éves kombínó, 10éves lepukkant(motorcserés) pikáp, a kéró az viszont jó, de azmeg a kiscsaládé ők vannak otthon én csak aludni járok haza majdcsak, így nekem a régi marad és a sok szerelés javítássmile cowboy
De leginkább idő kéne nem új kombínó!
Ha idő volna akkor a lepukkant pikáp is üzemelne, mert egyébként nekem megteszi, nemkell jól megjelennem az éjszakában tehát nem számít az autó kora állapota, csak bírja a munkát, ahoz meg tól jó is, digiklíma ikerfény napfénytető krómtűkör...csak idő lenne megcsinálni.
Pusz ha idő volna akkor a 15éves kombájnt is lehetne újszerűvé varázsolni por koszmentes kabinnal kivixolva csicsásítva...nomeg ha idő volna akkor néha pihenni is lehetne.
Tehát én inkább időt szeretnék a többit megoldomsmile whistling

Nincs profilkép
#37 .grün
2011-06-18 13:29:23

Válasz #36. hozzászólásra

20 éves kombájn új dzsipó , novinka kéró vs. 10 éves pikáp lepukkant kéró novinka kombinó......smile confusedsmile confused

lehet választani,mert minden nem megy 1 x resmile whistlingsmile whistling

#36 szanberg
2011-06-18 13:23:14

Válasz #34. hozzászólásra

tiszta sor! 100-200hektárra egy 20-30éves dominátor egy gazdával egy kombájnossal kiszolgál még 10évet simán!
de amikor 800hektárt kell vágni egy évben oda már nem az való, ha meg több van akkor annyival több macera, ennyial öbb kombájnos kell hozzájuk szállító jármű, közben ember nagygépre aki ha bajvan vontat de alapesetben tarlóthannt, aztán ember aki bálázik közben...

Nagyobb méretnél ilyenre is kell gondolni főleg ha gép-ember is korlátozott számban van, met több kombájn nagyobb apparátust vonz!!!

Egyébként igazad van, a régi jó egyszerű gépek sokáig a fődeken lesznek még nincs is ezzel baj, kilátástalan helyzetben behitelezni nyugati új gépet csak azért hogy új legyen meg valóban hülyeség akkor inkább maradjon az öreg csótány de nincs eladva a lelked is pénzintézeteknek.

#35 szanberg
2011-06-18 13:18:41

Igen aki talpon akar maradni fejleszteni kell!
és szerintem az utóbbi 5-7év volt az amikor megkellett lépni dolgokat, talán még most a végén vagyunk ennek, de aki most nem gépesített be semmilyen szinten annak baja lehet én szerintem! Nem feltétlen kombájnra gondolok, vannak s lesznek mindig bérmunkások akik levágják és talán még jobban is jár a gazda marad ideje ereje, de a 10-20-30éves eszköz illetve gépparkot aki most nem frissítette valamilyen szinten szerintem annak lesz a legnehezebb! Kell a régi cucc a portára nehezebb időkre (ih tárcsa, rabewerk eke miegymás) de a mostani szélsőséges időkre és kuuva drága energiaárak mellé kellenek modern hatékony ügyes eszközök hogy lehessen csökkentett menetben jobb minőségeket elérni.

Van aki ezt olcsón megoldotta és 100hektárra vesárolt egy rábát, az is megoldás mert ha rendbeszedi vagy jót vett annak 10évig megint nemlesz ennyi kis fődön sok gondja vele, de a célszerűen vásárolt gép amit az üzemmérethez igazítottál az aranyat fog érni ha már megvan és kivan fizetve!

A régi gépekben viszont csak részben van igazad szerinem, nagy cégeknél naprakészen kell lenni főleg ha bérmunkát is vállal fő profilban az adott cég, de a nyugati stájsz még itthon sem megy amikoris 2-3éves kombájnokat csereberélik ki ez biztos. Aki ezt megtudja csinálni az vagy a hajdúság krémjében él ahol aztán lehet termelni normálisan vagy csak pénzmosás az egész mg. számára.
De azért egy 5-6-800hektáros cégnek kellene 8-10évente kombájnt cserélni főleg ha bérbe is tudna még aratni meg nincs más stabil igénybevehető bérmunka modern géppel melletünk, mert különben nem halad a betakarítás.
Látom ezt magunkon, van két 15éves kombájn. Jó gépek sokat learatnak 5000üzemórákkal maguk mögött is, megmég fognak is de ha lenne egy új gép akkor egy rizikófaktorral kevesebb volna, kevesebb javítási idő volna, nyugodtabban mehetne bérmunkába akár messzebb is ésatöbbi...
jól a régi gépek, karban vannak tartva, de korukbólfogva anyagfáradási dolgok miegymás mindig akad, jobb nem lesz semmi ez örök igazság.

Ezért kellene még idén beszerezni egy új arató masínát, jövőre ugyanaz sokkal többe fog kerülni amit idén megszeretne venni az ember, jobb év meg nemigen lesz hogy kompenzálná a dolgot.

majd lesz valami

Nincs profilkép
#34 Dinnyés Laci
2011-06-18 13:01:05

Nem tudom mit gondoltok kis gazdaságnak de szerintem 100 ha-bol már meg lehet élni. Nem értem miért gondolkodtok mindig ujj gépekben mikor a 25 éves 106-os is dolgozni fog még 10-év mulva is és teszi a dolgát ugyan úgy mint az mtz meg a rába is. Nem beszélve arról ha 100 ha saját van, vagy esetleg 25, 30 ak vagy lehet 10 is csak jó földön gazdálkodj. sok magyar gazda a külföldi gazdákat soha nem is fogja utolérni. A talponmaradás és megélhetés kell,hogy legyen a cél a kiseebb gazdaságoknak ezért óvatosan kell a gépvásárlásoknál a hitelekhez nyúlni,mert álltalába ebbe szoktak még a nagyok is bele bukni.

#33 Man
2011-06-18 10:50:10

Válasz #32. hozzászólásra

Nekem is ez jutott eszembe először, hogy azért annyira negatívan sem látom a dolgot, mint az első hozzászólók. Viszont hiába erőlködnek, a nagy halak megeszik a kis halakat. Ez sajnos így lesz.
Azokon a részeken, ahol a nagyon nagyok vannak, ott nehezebb a túlélés a kicsiknek. Egy-két kisebb gazda elkezd majd felfejlődni, talán túlélik de sokan lemorzsolódnak majd.

Reményeim szerint a következő pár évben eljutunk oda, hogy mire a környéken túlnőnek minket a nagyok, addigra mellettük is talpon tudjunk maradni. Fejleszteni és növekedni vagy feladni...

A gépekkel az a baj, hogy felénk csak az újat becsülik. Látok pár nagyobb céget. A jól bevált gépeket hajítják ki, mert húúúúúúúúú pályázat van muszáj kihasználni és megvenni a gépeket. Még ha pénzük sincs rá. Nem lenne itt a gépparkkal semmi baj, ha az öreg gépeket ugyanúgy megbecsülnék és rendben tartanák, nem pedig az játszana, hogy majd jön úgyis az új...aztán majd hoppá nem jön az új, mert nincs rá keret. Vagy jön az új gép, de megy a gazdaság bele az árába.

Mindent túl lehet élni szerintem, csak kell egy pár terv előre, hogy legyen mit kivitelezni.

#32 szanberg
2011-06-18 09:22:57

no van itt minden...
Nem szabad annyira pesszimistának lenni mint az elején hozzászólók, de pozitívumot túl sokat nemtudok beleképzelni én sem.
Ami biztos, hogy hiába akarnák a családi kis gazdaságokat erősíteni a nagyok fogják vinni a prímet, melyek persze megfelelő kezekben vannak...
Eleve 10-20hektárból nemlehet megélni szántóföldi kultúrával! Zöldségtermő vidékekre ez nem vonatkozik persze, de gondolok itt a kalászos napra kukorica olajos növények termesztésére...
Viszont az sem jó, hogy ha csak a többezer hektárosok erősödnek. Pedig ez van, egyik 5000-es cég vezetője megmondta a tutit. Volt ez a cukorrépás támogatás amikor felszámolták a gyárakat. Azt is megkapta 3 sokezer hektáros cég, a többiek semmit. Most ebből vesz a közelebbi cég 3-4-5kombájnt újat kapásból és csak megkellett pályázni. Persze hozzátartozik, hogy ez a cég összevan forrva, "egy cég" egy befektető ...-cash társasággal akiktől van a föld és akiknek emezek a támogatások, akg minden más felét szolgáltatják szépen. Így kivan minden spekulálva, pénzek felmarva, de hogy működjön a kör elintézik hogy legyen gép is amire megkeresni nagyon nem kell mert adják...

Egy darabig fog menni még a mostaniaknak a termelés majd szépen felszámolódnak a kisebbek én ezt átom. Mostanában sokat beszélgetek gépkereskedőkkel, ajánlatokról ilyesmi, a lényeg, hogy mindenki azt mondja hogy 15-18-20% áremelések lesznek itt az évtől, jön a Tier4-es szabvány, ez is felárat képez, a nyugatnak van pénze gépet venni minden éven, keleten ruszkiknak ... mégtöbb, fogy a gép mint az állat persze nem itthon annyira. Miért adnák olcsóbban ha úgyis elviszik!?!?
Szóval akinek most még van üzemelő normális gépe az húzza egy darabig de amikor már xarrá megy, nemlesz lóvé megvenni emelt áron az újat majd abbahagyja.

#31 kutyalaci
2011-06-18 05:37:43

Válasz #30. hozzászólásra
Annyit,hogy a drága MAGYAR MOL a szlovákoktól veszi a kukit!smile cursingsmile censored

#30 BNC
2011-06-17 23:24:45

Németországban már a mezőgazdasági termelés egy harmadát jelenti az energia célú növénytermesztés. Nálunk mennyi lehet ez most?

#29 BNC
2011-06-15 23:01:02

Válasz #26. hozzászólásra

Birtokkoncentrálódás biztos, hogy van - csak az a kérdés, hogy pontosan milyen léptékben.

Nincs profilkép
#28 ano
2011-06-15 14:20:41

nem ide tartozik, de két éve mondom, hogy dollárban kellene eladósodni, de a rongyos gatyáig, és még annál is jobban.http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2011/06/15/elfogyott_a_kutyaszor/

Nincs profilkép
#27 ano
2011-06-15 13:54:18

Válasz #26. hozzászólásra

azért nem foglalkoznak vele az illetékesek, mert nekik sincs több eszük meg tehetségük hozzá, mint neked vagy nekem. nem a tehetség meg az ész fújja az illetékest a székbe, de ez így van már évszázadok óta, és így is lesz.
amit kérdezel az a vidékstratégia anyagban benne van, meg az aki-nek vannak mindenféle tanulmányai, abban is benne van.
meg fogom keresni, sok helyütt olvastam ilyeneket, nyilván érdekes lenne ebben szemezgetni.

Nincs profilkép
#26 Batka
2011-06-15 10:55:03

Válasz #24. hozzászólásra

Ano! Nem az igénylők számának csökkenésén van a hangsúly, azt mindenki tudja és ez valahol törvényszerű is. Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy egy bizonyos birtokméret felett gazdálkodók hány %át adják az összes igénylőnek és hány %-át birtokolják az összes igényelt területnek?! EZek a számok hogyan alakukltak az elmúlt 8 évben? Szerintem ebből jönnek az érdekes számok nem pedig abból, hogy a 4,6 millió hektárt leosztják a 170 ezer igénylővel, mert az semmit se mutat. Én úgy gondolom ez megérne egy terjedelmesebb tanulmányt, ha valaki nekiállna és megkapná az adatokat.
Ami a KSH-t illeti, pontosan ül az amit leírtál, csak azt nem értem, hogy az illetékesek miért nem foglalkoznak a kérdéssel, tekintve, hogy tekintélyes kutatók szájából is elhangzott már komoly fórumokon az adatgyűjtés problematikája.

#25 BNC
2011-06-15 10:30:30

Válasz #22. hozzászólásra

Érdekes információ lesz, megkérdezem!

Nincs profilkép
#24 ano
2011-06-15 09:08:53

Válasz #22. hozzászólásra

én úgy emlékszem, hogy 2004-ben több mint 230.000 kérelem érkezett be, tavaly 184 ezer, idén 176 ezer.
nyilvánosak ezek a statisztikák, csak nem szabad összekeverni a ksh mg-i statisztikáival, mert abba minden ember benne van, akinek volt konyhakertje. idióta egy felmérés.
a legnagyobb bajt abban látom, hogy lesz ebben az országban 1,5-2 millió ember, akinek se munkája, se jövedelme, se semmije nincs/nem lesz, családostul, mindenestül, és velük valamit kezdenie kell a társadalomnak, hogy ne robbanjon atomjaira, és ne váljon kezelhetetlenné a helyzet.
hogy ezt hogy lehet megoldani, hogy lehet ezeket lekötni, hogy lehet ezeket megetetni, milyen jövőképet lehet elibük festeni, szerintem elképzelése nincs erről senkinek semmi.
most 10 millió emberből 3 millió nyugdíjas, kb. 2,5 millió aki valahogy a versenyszférában, tehát többé-kevésbé valódi értékteremtő munkát végez, 0,8-1 millió, aki a közszférában dolgozik, tehát csak újraelosztásban vesz részt, és ha évfolyamnként kb. 100 ezerre tesszük a születések számát (kevesebb), akkor lehet kb. 1,8 millió 18 év alatti, jogszerűen eltartott.
vagyis valahol van 1,5-2 millió, nagyjából életerős, naponta 3-szori étkezésre, hűtőgépre, házra, autóra, nyaralásra igényt tartó ember.

#23 kutyalaci
2011-06-15 08:43:43

Abba gondoljatok bele nekünk az 1. kapánkat meg kellett venni,az 1.adag vetőmag is pénzbe került,a földről nem is beszélve.A .... bandájának ez mind az ölébe esett!smile thumbdown
Lehet,hogy ezek fognak minket lepipálni?!smile biggrin
Látom magam előtt a virágzó ... gazdaságokat!smile biggrin

Moderálta: (3932) 2013-11-13 16:11:18

Moderátor által módosítva: 2015-04-14 15:05:40

Nincs profilkép
#22 Batka
2011-06-15 08:43:10

BNC!
Te hivatalos sajtós vagy, hátha Nektek többet mondanak, nekünk csak csöpögtetnek félhivatalosan. Érdemes lenne kikérni az mvh-ból a területalapú támogatás statisztikáit visszamenőleg 2004-től. Itt elsősorban a területi megoszlásra gondolok birtokméretek szerint, én a múlt hétvégén elég sokkoló számokat hallottam megyei szinten "félhivatalosan". A tendenciák erősen abba az irányba mutatnak, hogy a vidék nem a mezőgazdaságból fog megélni, csak a kérdés az, hogy akkor miből?!

#21 Claastra
2011-06-15 08:25:40

Válasz #19. hozzászólásra

ez föld nélkül 200 heki földbérlet átadással,csak a gépek.Kft-vel csaádi gazdasággal,marha csak 1 van a cégbensmile lolsmile lolsmile lol

Nincs profilkép
#20 ano
2011-06-15 07:44:15

szerintem további koncentrálódás, lesz mondjuk 130 ezer területalapú kérelem.
hogy helyi termék, nem tudom micsoda, hááát, szerintem nem lesz Magyarországon pénze arra senkinek, hogy bármit is megvegyen, örül, ha nem kerül az utcára, vagyis fogyasztás nulla. vegetálás.
a gazdaság nem indul be, nem lesz itt gazdasági növekedés, meg foglalkoztatás, meg egyéb csoda, hát hol dolgozna 1 millió ember? örüljünk, ha ma meglévő melóhelyek nem zárnak be.
az állam vegetál, ezerféle módon adóztat, hogy éppen ne menjen csődbe, és hogy legyen miből garázdálkodni.
még jobban forog a búza-repce-kuki-szotyi. mindenki próbál a nagy szürke lében evezgetni.
állat mai szinten.
és mindenki befogja az arcát, mert mindenki azt hiszi, hogy több veszíteni valója van, mint amennyit nyerhet, és jobbnak érzi csöndben maradni.
szerintem egy nagy szürke massza. a mg-ot annyiban tekinthetjük nyertesnek, hogy lesz mit enni. persze lesz fejlődés is, tudunk majd venni egy rövidtárcsát, dehogy azzal együtt is arra fogunk hajlani, amerre fúj a szél, az biztos. és ki tudja mit fog hozni a szél, akármi megtörténhet, és annak az ellenkezője is. nincs tabu, nincs szent tehén, nincs fix pont. csinálni fogjuk, és örülünk, ha évente csak egy ujjunkat vágják le, mert azt hisszük, hogy ez még mindig kisebb baj, mintha levágnánk a fejünket egyből.

Nincs profilkép
#19 ano
2011-06-15 07:33:35

Válasz #17. hozzászólásra

az igen gyenge számnak tűnik, ha jól emlékszem, akkor egy másik topicban több száz heki föld, 400 marha, és egyebek.
mond meg nekik, hogy ezt a számot még szorozgassák, aztán ha már akkora lenne az eredmény, hogy kiszámolni sem tudják, akkor szóljanak, és segítesz nekik számolni...

#18 drenthe evo
2011-06-15 07:26:10

Válasz #16. hozzászólásra

Miért ?

Had fizessen a sok izrael-ből importált ős magyar !smile pimp

Ha valakik ezeket ki bírják fizetni , azok valszeg nem csizmás parasztok lesznek tanárnéni...smile nonono

#17 Claastra
2011-06-15 07:23:11

Válasz #13. hozzászólásra

usd-ben a leggyengébb 7 jegyűsmile confusedsmile confusedsmile confused

#16 rilex
2011-06-15 07:22:17

Válasz #14. hozzászólásra

Ez nem is Te vagy!!!!smile nononosmile nononosmile nonono

#15 rilex
2011-06-15 07:21:34

Válasz #12. hozzászólásra

A francokat lehettek ilyen pesszimisták?!?!?
Ne a rosszat lássátok már mindenben!
A paraszt egy különleges faj, tudjátok! Mindig talpra esik, s mindig talpra áll! Kicsit bizakodóbban nézzünk előre! smile smile

#14 drenthe evo
2011-06-15 07:20:36

Válasz #12. hozzászólásra

-és lehetőleg két-három vevőnek eladni ugyanazt , lét felmarni , és lehet megdögleni !smile cool

#12 Heccmaster
2011-06-15 07:18:44

Már koránjában elemződik a jövő.......smile lolsmile lol

Nincs jövőnk parasztok.
Minden elvérzünk előbb utóbb.
Nem lesz aki ezt utánunk vigye még ha mi nem is pusztulunk bele.......smile surrender
Patkóföldobás előtt 1 nappal eladni mindent annak aki vesziviszi.smile pimp

#10 Claastra
2011-06-15 07:13:17

Válasz #8. hozzászólásra

Nekem is megjött az első ajánlat a cégre, elgondolkodtató

#9 Claastra
2011-06-15 07:09:47

Válasz #7. hozzászólásra

Tudod a tapasztalat(de bárcsak ne lenne igazam)smile sadsmile sadsmile sadsmile sad

#8 rilex
2011-06-15 07:09:38

Válasz #7. hozzászólásra

Inkább ne vizionáljatok ilyesmit!smile nonono Tegyünk ellene, hogy ne így legyen!smile smile

#7 drenthe evo
2011-06-15 07:07:37

Válasz #2. hozzászólásra

Teljesen reális válasz !smile pimp

#6 Czanik Sanyi
2011-06-15 05:59:57

Válasz #4. hozzászólásra
Az első gondolattal nemsmile nononosmile nononosmile nonono
A habár1..hez tudok csatlakozni..smile thumbupcoolsmile thumbupcoolsmile rolleyessmile rolleyes, hogy a végén így vigyorogjunk,smile thumbupsmile thumbupsmile thumbupde mikor lesz az?smile confusedsmile sweatdrop

#5 Czanik Sanyi
2011-06-15 05:54:21

Válasz #1. hozzászólásra

Sok idős gazda, a bírtok viszonyok változnak, változhatnak.Termeléssel kapcsolatban nem lesz a világ egyik végéről a másik végére való utaztatás minden árunak, remélem. Jobban odafigyelnek az emberek a helyi árukra, úgy termény, mint hús, zöldség, gyümölcs.A gépgyártók körében verseny lesz a kisebb bírtok viszonyok munka gépeinek lecserélése érdekében.Nem utolsó sorban tisztázott adózási, piaci verseny feltételek ami mind három félnek kedvez, termelő, vevő, állam.MERT AZ ÜZLET NEM BARÁTSÁG DE A HOSSZÚ BARÁTSÁG TITKA A PONTOS ELSZÁMOLÁS.

#4 Heccmaster
2011-06-14 23:48:10

Elvárások nincsenek..... tervek nincsenek......

Habár 1 mégis van.....
Jó lenne nem beledögleni az mgbe.
Jó lenne sokkal vidámabban ebből megélni.......

#3 BNC
2011-06-14 23:18:20

Válasz #2. hozzászólásra

Nem általánosságban gondoltam, hanem hogy ki-ki hova akar eljutni 5 év múlva?
Mi az amit addig megakar csinálni, mik a célok?

Most írom össze azokat az új portál funkciókat amiket szeretnék megvalósítani eddigre és innen jutott eszembe a kérdés:)

#2 Claastra
2011-06-14 22:58:14

Válasz #1. hozzászólásra

magyar gazda nem lesz a piacon ,a földek java .... kezekben ,állami földek a narancsos főnökök kezében

Moderálta: (3932) 2013-11-13 11:47:30

#1 BNC
2011-06-14 22:54:19

Ti hogy képzelitek el a magyarországi mezőgazdaságot 5 év múlva?

föld, kultúrák, technológiák, gazdálkodási méretek, ágazati szereplők összetétele stb.

A BASF bemutatón kiderült az egyik előadáson, hogy most lépjük át a 7 milliárdos népességet. Engem elsősorban a jövőbeni magyar viszonyok érdekelnek, nem a globálisak, de nyilván ezek hatnak ránk.

Az is érdekel, hogy milyen elvárásaitok vannak középtávon az Agroinform.hu-val kapcsolatban.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Nem fogy a műtrágya, összeomolhat az európai termelés
Nem fogy a műtrágya, összeomolhat az európai termelés
A szankciók ellenére az oroszok piaci részesedése a legnagyobb Európában.
Jövőre felrobbanhatnak az üzemanyagárak?
Jövőre felrobbanhatnak az üzemanyagárak?
Többféle tényező okoz bizonytalanságot a piacon.
Kocsi kerék prés lovas eke
Kocsi kerék prés lovas eke

250.000 Ft

Dolly egy tengelyes
Dolly egy tengelyes

850.000 Ft

Zetor proxima 100 mtz
Zetor proxima 100 mtz

9.900.000 Ft

SPC 4/6 soros vetőgép eladó
SPC 4/6 soros vetőgép eladó

380.000 Ft