Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Műhelyfelszerelés, szerszám, berendezés, kellékek, gépek új
- AKG támogatás új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Grubber új
- Búza termény felvásárlási árak új
- Egyedi munkaeszközök házilag új
- Gaspardo vetőgép-munkaeszközök. új
710 hozzászólás
Válasz szanberg #609. hozzászólásáraEzt az olajat,SAME váltóba vették.
Kérdés,oda jó e?
Gépkönyve 30-ast ír.
Válasz Mf-es? #607. hozzászólásáraAz adagolós motorokhoz még jó a STOU, CR-ekhez már CI4-est írnak elő a tizenéves gépeknél is, illetve azért is nem érdemes ilyet tenni a motorba mert kb drágább mint egy 15-40-es olaj ami többet is tud teljesítményszintje alapján. Jellemzően 800Ft/liter áron 208-as hordóval kapható CI4-es minőségi olaj ami jó a CR-motorokba is meg a régiekbe is, a Stou valamennyivel drágább főleg a Metabond.
Váltóban egyébként meg azt kell nézni, hogy a kinematikus viszkozitás indexe mennyi, 110 fokon 13,5 mm2/s felett kell, hogy legyen, MF-nél ez az előírás.
Én régebben mobil agrisuper STOU-t használtam, aztán átálltam a Gulf STOU olajára, meg motorolajból is ezt veszem már, jó áron prémium kenőanyag
Válasz Mf-es? #607. hozzászólásáraItt csak az a kérdés hogy a CF4-től többet kér e a traktorod (nem hinném).Meg amúgy is bármelyik 15w-40-es ásványi olajtól,úgyis különb.
CF 4
Válasz Sanyee #606. hozzászólására
Válasz Mf-es? #605. hozzászólásáraStou-ba leginkább 10w30-ak vannak előírásként. Ezen a 40w olajon csodálkoztam.
* Stou motor, váltó és hidraulikába való ahol ez előírás. Fékfolyadék persze hogy nem.
Válasz Drisa #604. hozzászólásáraEz az univerzális olaj,W40-es.A traki gépkönyve,30-ast ír.Szerintem,ezért se jó bele.
Válasz Sanyee #603. hozzászólásáraIgen mert váltó és hidraulika rendszerbe való ahol ez közös rendszeren van, de máshova nem való. Pl tiszta hidraulika rendszerekbe sem ajánlott. A rövidítés nem azt jelenti hogy ha szuper traktorod van akkor ez bárhova öntheted ahova olaj kell. Pl fékolaj helyett sem jó!
Válasz Mf-es? #602. hozzászólásáraSTOU (Super Tractor Oil Universal)
Ez ilyen univerzális olaj. Ahol ilyen olaj az előírás ott 3in1 megvan egy olajjal.
Midenenre jó de mégse a legjobb mindenhova. Ha lehet ezért a motorba különb olajat is megérdemli.
Válasz Sanyee #601. hozzászólásáraSzerintem a motor,meg váltó,két különböző hely.
Válasz Mf-es? #600. hozzászólásáraApi cg-4 a metabound (1500/l).
Egy ezer forintos 10w40 motorolaj is CI vagy magasabb, akkor az csak jobb lehet a motorba.
Váltóba, hidraulikában bőven jó lehet, de a motorba már mehetne jobb is.
Metabond stou 10W40 olajra,az van írva,mindenbe jó.Motorba,váltóba,hidraulikába.
Nekem érdekes.
Vélemény??
Válasz csoppika #598. hozzászólásárahttps://agraragazat.hu/cikk/hajtomuolajok-jelolese-es-alkalmazasa
Hali. Egy kérdés. Ha a kezelési sae 90 "olajat ír. Jó bele a 80w90?
Válasz ..MZ/X.. #596. hozzászólásáraCsak papíron van nekem is. Kútnál szoktam kérni.
De a mostani pontosan megegyezik a tavalyival. Termékek és az árak is.
Válasz atisgyulai #593. hozzászólásáraKöszi!
Végül Total Multis lett 18kg 16500-ért. Olcsóbb volt mint a kis hordó.
Mol listát online tudsz ami aktuális?
Válasz VMisi #594. hozzászólásáraMOL!!!!
Bármelyik kútnál!
Válasz atisgyulai #593. hozzászólásáraHol?
Válasz ..MZ/X.. #592. hozzászólásáraMost nézegetem az aktuális MOL árlistát.
47,5-52 ezer között vannak az ilyen típusú 50kg-osak. Ez a kedvezményes bruttó ár.
Zsírt ki honnan, mennyiért veszi?
Semmi extra, litiumos EP2, 18 vagy 50 kg-os hordóban hol érdemes nézegetni?
Válasz oprita #590. hozzászólásáraGyere át a körbálázósba
Válasz UE-28 #589. hozzászólásáraGalvácson nem leskelődtél?
Válasz ..MZ/X.. #588. hozzászólására
Öööö, nincs több kérdésem!
Köszi
Válasz UE-28 #587. hozzászólására
Üdv!
Ha magas minőségű zsírt akarok venni, akkor milyen tulajdonságit kell keresnem, mi alapján vannak minősítve?
Köszi
Válasz mtz1221 #585. hozzászólásáraPont ezt adta gogli
Válasz *** HM *** #583. hozzászólásárahttps://www.premiumolaj.hu/motorolaj_minositesek_abc_je_21
Válasz *** HM *** #583. hozzászólásáraMehet, de a CI doszt elég. Viszkozitása ugyanannyi legyen.
CF4 helyett CI4 vagy CJ4 mehet nyugodtan a motorba?
Üdv mindenkinek!
Egy kis segitségre lenne szükségen, mégpedig hidraulika olyjat szeretnék cseerélni egy silózóban, ami eddig voltt benne, az nagy valószinüséggel sima hidraulika olaj, amit meg használni szeretnék, az fél-szintetikus, maga az olaj tipusa ugyanaz, csak azzal van a gond, hogy a rendszerből a benne található olaj max 80 százalékát ha ki fogom tudni szerelni, vagy lehet még annyit se. Fog-e gondot okozni vajon, ha vegyül a nem fél szintetikus a sima olajjal?
A videón a használt olajat is újrahasznosítják.
https://m.youtube.com/watch?v=jQEpnlhi7zY
Ezek szerint nem lehet konkrétumot mondani. Ha nem egy odaégetett, léghűtéses motorból van akkor az olaj viszkozítása nem csökken jelentősen. Ez a mai szintetikus motorolajoknál még jobban igaz lehet.
Viszont amit itt is írtatok fém "por" vagy korom az olajban már hagy maga után kivetninivalót. Ezt szűrve vagy cserélve a motor élettartama meghosszabbítható.
Válasz Sk Laci #579. hozzászólásáraOK JÓ
Válasz raba.steiger.320 #572. hozzászólásáraAzt a "miért kell spórolni millios technikán 20 30 ezret amikor az keresi a pénzt" valaki másnak kéne feltened.
Én azt írtam tegye bele azt, amit a gyár előír, és ha lehúza mínuszig, vagy a fele csereintervalumnál cserélje le az olajat, ez se spórolós téma.
Nekem a 600 előírt olajcserét 300 óránál cserélem. Mert 300 nál úgy is kell cserélni olajszürőt, akor menjen bele az új olaj is. Én így csinálom, és mindenből csak eredetit rakok.
Én a gépen nem "spórolok"
Válasz raba.steiger.320 #577. hozzászólásáraTudom
Válasz bandigh #576. hozzászólásáraJó jó mi csereljük is rendesen én csak idédéztem
AZ ÉN HOZÁSZOLÁSM 572
Válasz raba.steiger.320 #573. hozzászólásáraIgazából elég baj is lenne ha a hidraulikaszűrőn bármi látható változás lenne. Mondjuk nagy fémdarabok felakadva, vagy össze lenne horpadva, vagy nem is tudom mit kéne rajta látni. Az olajból a használat során keletkező nagyon apró méretű fém”port” kell leginkább kiszűrni, ami sajnos többnyire olyan finom részecskékből áll, amit egyszerűen a szűrők is átengednek. Ahogy a szűrő kezd eltömődni, a maradék szabad felületeken egyre nagyobb az àramlás, és a finom fém ami átjut ezen az persze koptatja, bővíti ugye a fémhálót(egy kicsit), nagyobb lesz az áteresztett darabok mérete. Leeresztéskor, erős fényben meg is látszik hogy csillog a fémpor az olajban. Ez a csere legfőbb oka.
Válasz MTZ1025.3 helyett, JD fan #574. hozzászólásáraHa szabad szemmel meglátod a fémszilánkot akkor ott már nagyon nagy baj van!
Válasz raba.steiger.320 #572. hozzászólásáraFigyelj, ha a szuro tele van femszilankkal olajsarral stb, akkor nem kerdezem ezt meg.
De mivel szinte semmi nem volt benne, olyan mintha csak azert csereljem h uj legyen rajta?
Ettol le lesz cserelve nyugodj meg, csak nem ertem.
"""Válasz » #19421 MTZ1025.3 helyett, JD fan | 2018-03-03 21:36:15
MTZ1025.3 helyett, JD fan
6m trakinal mennyire fontos a 750uzemoras hidraulika es valtoszuro csere?
500 nal levettem a hidraulika szurőt mert gumigyuru engedett, de szinte olyan volt mint amikor beletettem.""""
?????????????????????????????????????????????????
Válasz Sk Laci #571. hozzászólásáraHogy mikor lesz rosszabb az olaj minösége az nagyon sok tényzöje van pl sok hideginditás, üzemanyag minöség, magashöfokon használod vagy hidegen a motort,motor állapot es még nagyon sok tényezö.De hamár eről beszélünk akkor miért kell sporolni egy millios technikán 20 30 ezret amikor ez keresi a pénzt.Mintha a forumon olvastam hogy, megnézte a szüröt és jó volt 750 óránál a válton, akkor már cserélni kell 15000 ft de a javitás meg millios.Hát ezt hivják szarrágásnak.Náluk is volt hogy többet 50 órával de többel nem.
Válasz bandigh #559. hozzászólásáraNe spekulálj. Ted bele a gyár által előírt olajat, és amikor lehúza az olajmérőn a mínusz csíkig, vagy eléri a fele motorórát, cseréld le. Nem olyan drága a motorolaj, hogy egy esetleges motorfelujítást beválalj a spóroláson.
Nekem is járnak kínálgatni az olcsób olajakat, de sohase vettem. Ami belevaló az megy bele a megadot csereintervalum felénél.
Én a személyautóinkban is sűrűbben cserélem, pedig a bmw-be 9liter olaj kell, de a 20-30ezres gyári intervallumok helyett 10körül ledobom.
Én a személyautóinkban is sűrűbben cserélem, pedig a bmw-be 9liter olaj kell, de a 20-30ezres gyári intervallumok helyett 10körül ledobom.
Az olaj nem fárad el ennyi idő alatt az tény de tele lesz korommal kopadékkal tömődik a szűrő lassan majd lerakódik leég ésatöbbi...
Szóval én azt mondom inkább a ci4-est sűrűbben cserélni!
Továbbá annyit mondanék még, hogy a mai modern olajok nem kenőképességükben javultak meg "tartósságukban" hanem a koromszűrők miatt adalékolnak variálnak, hogy annak feleljen meg.
Válasz bandigh #566. hozzászólásáraNem jártam utána,mert minek,600-nál cseréltem a még jó olajat is.
Ez valami középérték lehet,új motor még nem veszi igénybe az olajat,még jó 600 óra után is,kopottabbnál lehet már 400 nál is cserélni kell.Most van a motorban 2700 óra,bevizsgáltatom 6000 -nél is,ki fog derülni mi a helyzet.
Azt azért észrevettem,h egyre kevesebb kormot termelnek már ezek a motorok, az első olajcserénél még alig volt fekete az olaj.
Válasz lac* #565. hozzászólásáraEzt a multkor már kiveséztük, azt mondtad utánnajársz hogy miben romlik az olaj az 250/500 vagy több óránál, és nem csak a viszkozitást kell mérni. Az 500 órás olaj ha ráfolyik a kezedre, művészet lemosni, és ez a korom miatt van, oké talán az fpt motoroknál nem ennyire, de egr szelepeseknél jobban, ha a labor azt mondja h fasza az olaj, attól még üszökfekete, festeni lehet vele, aki akarja hagyja benne 1200 órát, szívejoga.
Válasz 4964 #563. hozzászólásáraNem tudom milyen trakid/kombájnod van,de próbáld ki: várd meg az előírt olajcsere üzemórát és vizsgáltasd meg az olajat.
Ha jó az eredmény,minek cserélnéd korábban?
Válasz bandigh #559. hozzászólásáraEfendivel-őzikével,gyári olajakkal mit ajánlottak hozzá..jó olajjal még az Ivánnal is max 300 óra és csere. Próbáltuk az 500 órát. Mire elérte, már volt "bőven " utána töltve. Ez a kamionoknál..és a pályát nyomó autóknál ,működhet. De a helyben járós..vagy nagy igénybevételnek ki tett motoroknál. Nem műkszik frankón. De egyszerű..minta és irány a MOL labor.
Válasz lac* #562. hozzászólásáraNem sokkal drágább a sűrűbb olajcsere ha cI-4 olajat használ valaki. Előbb számoltam ki hogy kb 16500 ft/500 üzemóra a többlete a sűrübb olajcserének. Kérdés hogy mennyivel bírhat többet a motor ez miatt.
Az autóiparban is problémák voltak több konszern motorjainál a túl hosszú intervallum miatt.
A csereperiódus egy jó eszköz arra hogy belőjék a motor élettartamát egy 7-8000 üzemóra környékére. Általában ilyenkor már a második tulajnál lesz a gép.
Válasz bandigh #559. hozzászólásáraAz utóbbi,de ez csak egy vélemény
Mit szólsz,jönnek az 1200üó-ás olajcserék is lassan a legújabb motoroknál,azon is majd 250 nél cseréljük,csak ,h jót tegyünk a motornak?
Válasz bandigh #559. hozzászólásáraAz utóbbi,de ez csak egy vélemény
Mit szólsz,jönnek az 1200üó-ás olajcserék is lassan a legújabb motoroknál,azon is majd 250 nél cseréljük,csak ,h jót tegyünk a motornak?