Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak614 FtEUR411.69 FtUSD396.2 FtCHF437.45 FtGBP497.51 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Ide is beírom, hátha van aki az mtz-sbe nem olvasta, és tudna segíteni.
300/70 R 20 gumi hogy passzolhat a csillagos első felnire?
Mtz 552-esre gondoltam feltenni, valamiért a 11,2-es nagyon nincs összhangban a 15,5-ös hátsóval.
Elejét bekapcsolva nagyon feszül.
Valahol a hajtásláncban eltérés van a 80-asokhoz képest, mert kisebb fordulaton gurul ugyanannyit közúton.
Válasz JD 4630 #2917. hozzászólásáraA HM az amúgy jó dolog.
Én a terhelés eloszlásánál arra voltam kíváncsi, hogy a kombájn összsúlya hogyan oszlik el az első és a hátsó tengely között, vízszintes, sík helyen, tele magtartálynál, mekkora terhelést kell elviselnie az első gumiknak az összsúlyból.
Ez elvileg egy HM táblája az arányok nem nagyon változtak kép
18000kg össztömeg
11500kg első "tengely" (63,8%)
7700kg hátsó tengely (42,7%)
A HM az amúgy jó dolog.
Én a terhelés eloszlásánál arra voltam kíváncsi, hogy a kombájn összsúlya hogyan oszlik el az első és a hátsó tengely között, vízszintes, sík helyen, tele magtartálynál, mekkora terhelést kell elviselnie az első gumiknak az összsúlyból.
18000kg össztömeg
Az még lemaradt, de a Mitas táblázatában te is látod, hogy -azonos nyomás értéknél- ahogy csökken a sebesség, úgy növekszik a gumi terhelhetősége.
A 2,4bar-on a 6300kg-am 40km/h mellé társul, de ha például a kombájn nem tud csak 30km/h-val poroszkálni(nem tudom milyen vasad van) akkor megint változhat a nyomás terhelés viszonya.
A Mitas táblázatnál maradva 1,4bar-nál 30km/h-ig elvileg már beleférnél a súlyba 10840kg (főleg ha azt nézzük általában üres puttony ilyenkor), aratásközben meg 1,4bár-nál 10km/h mellett meg bőven jó lenne 13170kg, de ez a Mitas táblázata, kéne egy Belshina-s a tuti miatt.
A kombájn terhelése hogyan oszlik el azt nem tudom pontossan, ha van a JD könyvben valami adat akkor azzal tudsz számolni, miszerint a teljes súly üresen és tele magtartállyal mekkora %-ban terheli az első tengelyt.
Példa
találtam egy ilyet T660 adattábláján kép
18000kg összsúlyt és első tengelyre max 11000kg-ot(61%) a hátsóra 7500kg-ot(41,6%) írnak ez durván 60-40 arány.
A te kombájnod 17500kg-ját hasonló arányoknál
első tengely 10675kg
hátsó tengely 7280 kg
Tehát a gumi 2,4bar-on 6300kg-ot bír el ami egy tengelyen 12600kg, így elvileg 2,4bar nyomáson benne vagy a súlyhatárban bőven.
A gyártó sajnos nem nagyon erőlteti meg magát részletes, több légnyomáshoz tartozó adatokkal, hacsak a gumi szervizeknek nem küld valami részletesebb adatot.
- pdf
- link
pl itt a Mitas 800/65R32 172A8(169B) adattáblája link
Terhelés és sebesség indexe is hasonló, pl itt 2,00 barnál már 11670kg jön ki a tengelyen.
Arra akarok kilyukadni, hogy elvileg nem kell 2,4 baron járnod, de a gyártó adatai nélkül csak találgatni lehet az alacsonyabb nyomás értékeket.
Gondolom a keréknyomás megválasztása még függ
a talajtól is, mennyire hepe-hupa göröngy, gödör
a légfújó pisztoly órája mennyire pontos, tized bárokról van szó
a kombájn egyik fele a napon áll a másik árnyákban
Kíváncsiságból keresgéltem.
Elvileg a pótkocsi belsőnél is létezik-e tól-ig, hasamra ütök pl a 8.00-20-as lehet jó még a 8.25-20 ba is.
Na de
itt egy gyártó prosija a szelep méretekkel elnevezésekkel pdf
itt meg az oldal az összes belsőjével felsorolva link
Na már most ezzel a tudással felvértezve itt egy példa link
(ejde kaki keresője van, miért nem lehet csak belsőkre, felni méret szerint keresni ?)
8,25-20-ra keresve a "méret" rubrikába kikeresve
V3.02.10 20,5mm magas 115mm hosszú 94°-ban hajlított
V3.06.5 hát ezt most nem írom le, de ez a 3x hajlított dióverő :)
V3.02.8 20,5mm magas 89,5mm hosszú 94°-ban hajlított
de van 8,00/9.50-20 is
TR15
TR218
szeleppel
aztán itt egy másik példa, ahol csak 20-as méretre szűrtem, mert akkor jobban lehet keresgélni és itt is van 8,00-20; 8,25-20; 8,25/9,00-20 is ..ect link
Egyik link sem ajánlat csak segíteni próbálok, hogy reá vezesselek a csízióra :)
Várd meg a többieket hátha tudnak valami szuper forrást, meg tudják a tutit.
Srácok. Ennél rövidebb szeleppel lehet kapni 8.25x20-as belsőt? HW6011-re lenne, de kilóg a tárcsa síkjából...
http://www.eugumi.hu/825-20-V3-06-6-teher-tomlo
http://www.eugumi.hu/8-25-20-V3-02-11-teher-tomlo
Válasz JD 4630 #2910. hozzászólására
Csak tippelek, de szerintem a JD könyv értéke a gyári gumira vonatkozott.
Csere után főleg ha más gyártó más típus, (ply a szövetrétegszáma, oldalfal kialakítás, mintázat, diagonál, radiál ...ect)szerintem már nem állja meg a helyét a gépkönyv ajánlása.
Amúgy melyik, van 2 közül ?
162A6 vagy a 172A8
radial -link
АШ 30,5R32 (F-81)Ф-81 162A6 (1,7bar 4750kg 30km/h)
АШ 30,5R32 (F-81)Ф-81 172A8 усил (erősített) (2,4bar 6300kg 40km/h)
+ még van 4 féle ebben a méretben
radial -link
АШ 800/65R32 Бeл-141 167A8/164B
diagonal (bias) -link
АШ 30.5L - 32 12 Фбел-179М 162A6
АШ 30.5L - 32 16 Фбел-179М 169A8
АШ 30.5L - 32 18 Фбел-179М 170A6
A diagonál gumiknak erősebb az oldalfa, ezért szokták mondani, hogy nem olyan komfortos, a metszetét nézve ívelt a futó felülete és kicsi a talaj felfekvése ezért nagyobb a talajnyomása.
A radiál a diagonálnak kb az ellentéte és a metszete közel egyenes.
Én fűrésztárcsát vettem egy cseh cégtől ahol volt katalógus is, hogy milyen kerületi sebesség kell, ha ezt vagy azt vágsz. Természetesen mértékegység nélkül.
Feltételeztük h. m/s, átszámoltam gyorsan hogy mennyivel kell pürgetni ehhez
11-13ezer/perc jött ki.
Gép megszerkeszt, elindít és nagy csodálkozás hogy a hűtővíz alatt szikrázik, de úgy hogy majdnem a víz is meggyullad
Majd kiderült, hogy méter/percben gondolták.
Csak 60xos sebességgel forgattuk meg...
240 valamire kell fújni akkor A8=40km/h-nál 153=3650kg-ot bír el, míg D=65km/h-nál meg 150=3350kg-ot
Tippre amúgy a 240kPa (kilopaskal) lehet ami 2,4bar.
Válasz JD 4630 #2890. hozzászólásáraA levegőnyomás beállításához kellene tudnom hogy pontosan milyen gumi (márka, típusszám, ) illetve hogy mekkora a gép súlya és mekkora a maximum amit cipel. Ez alapján szívesen segítek.
A menet tulajdonságokba annyira nincs tapasztalatom, de az ideális beállításba tudok segíteni, onnantól pedig már rajtad múlik hogy melyiket választod.
Nekem azért lett szimpatikus mert nálunk nem elkopnak a gumik, hanem elöregszenek vagy valami mechanikai behatás miatt tropára mennek, ezért nem látom értelmét drága nyugatit venni, ráadásul van régi gumis ismerős az szidja nagyon a nagy márkákat, és Ő is azt tanácsolta, hogy bátran nézzek távokeletit, bár Ő BKT-ket forgalmaz, de ez sem tűnik rosszabbnak.
Válasz JD 4630 #2898. hozzászólásáraNoh. Kíváncsi leszek. Majd jelezd már kérlek mit tapasztalsz velük kapcsolatban. Mi meg LingLong 540/65R30-at vettünk.
Válasz JD 4630 #2890. hozzászólásáraNem! Minden gyártó honlapján fent van hogy melyik gumiba mekkora terhelés mellett mekkora nyomás kell vagyis fordítva mekkora nyomás mekkora terhelést bír.
Válasz Gumiarzenál #2884. hozzászólásáraIgazad van mindig tanul az ember, háromszög felkiáltójellel a 2,5 bár, de szöveg nincs rajta, akkor mennyit rakjak bele?
Ami fontos domboldalban fontos a kapaszkodás nálam és kicsit tartok tőle hogy ha felfújom tökig, akkor jobban csúszkálok majd vele.
Válasz Gumiarzenál #2886. hozzászólásáraNálam is diagonál van a kombájn hátulján, teljesen elégedett vagyok vele, meg az egyik traktor elejére került fel, de az nem szállít csak talajon dolgozik, az előző radiállal is 90% os profilnál végzett egy tuskó, erre jó a diagonál is.
De van még 1 vagy két hátsó fireston diagonálunk ami a 4630 asokkal jött be 1973 körül és még mindig jók.
Válasz Büresz #2885. hozzászólásáraEz egy jó kérdés.
Elméletileg gyengébb konstrukció, talán egy kicsit kevesebb anyagot is tartalmaz mint a hasonló kategóriás radiál gumi, de ez nem indokolna ekkora különbséget.
Ha jól tudom az előállítási költsége még lehet hogy többe is kerül mint egy radiál guminak a szövetek miatt.
Azért diagonál abroncs se mindenből olcsó, ha megnézzük az erdészeti vagy rakodó gumikat, elég rendesen megkérik az árukat.
Szerintem inkább az lehet a kulcsa hogy ez már agro-ból egy kifutó termék ezért ide lett beárazva. Speciel agro gumikból diagonált én nagyon keveset adok el, mondhatni inkább semmit, művelő keréknek, lineárra szoktak ilyet keresni, valamint az építőiparba.
Egy radial gumi rugalmasabb, komfortosabb, nagyobb teherbírású, kevésbé melegszik, jobban bírja a magasabb sebességet (ami egy kombájnál nem annyira mérvadó).
Továbbá nagyobb felületen találkozik a talajjal, kisebb a talajtömörítése, jobban átadja a vonóerőt, ezáltal üzemanyagot is spórolsz, valamint egy jól beállított levegőnyomásnál a kopása is sokkal egyenletesebb, hosszabb lesz az élettartalma.
Biztos lesz olyan akinek pont ezekkel lesz rossz tapasztalata, de a visszajelzések alapján én bátran merem ajánlani.
Ha már megvetted a diagonált csak ezért nem kell lecserélni, csak nem árt tisztába lenni az előnyökkel.
Válasz JD 4630 #2883. hozzászólásáraA gumik oldalán két fajta levegő nyomás van feltüntetve. A 2,5 bar egy háromszögbe vagy egy gumi metszetbe van feltüntetve, ez a szerelési levegőnyomás, itt pattan fel a felnire. Az üzemi levegőnyomás egy szöveges részben található, ahol fel van tüntetve hogy mekkora levegőnyomáson, hány km/h-val, mennyit bír.
Ez nem szentírás, de ha bármi probléma van a gumival ezt szokták először nézni.
A normál traki gumiknál ez többnyire 1,6bar, XL erősítettnél 2,4 bar, kombájngumiknál 3,2 bar, de ez változhat a teherbírástól függően.
Válasz Gumiarzenál #2879. hozzászólásáraRuszki guminál rá van írva max 2.5 bár, én 1.5 el kaptam a gépet azóta is annyi van benne már vagy 8. szezon van benne és bírja, de lehet őszre akkor rakunk még bele fél bárt a békesség kedvéért.
Válasz Gumiarzenál #2879. hozzászólásáraÉs milyen órával mérjük?Volt egy pár fújtató pisztoly,mind megadja magát.Vettem egyet,az fél bárral többet mutat,mint az előzö.
Válasz bandigh #2870. hozzászólásáraA gumitól függ.
Sajnos én azt tapasztalom hogy elég sokan használják ezeket 2-2.5 baron.
Természetesen nézni kell a gép súlyát és a gumi terhelhetőségét. Alapból az első gumikra a gép terhelt súlyának a 70-75%-val szoktam számolni. Szóval egy 12 tonnás gép+ 2,5-3 tonnás asztal és egy 5 tonnás magtartály esetében kell a 3-3,2 baros nyomás, főleg ha domboldalba aratnak.
Kisebb gép esetében elég lehet a 2,5 bar
Válasz BMWs paraszt,JD fanatikus #2877. hozzászólásáraSzia!
Évente kb 70db-ot adok el ebből, eddig 3db-ra volt garanciális bejelentésem, amit intéztünk is (ebből 2db belső légzáró probléma volt, de azt is mcserélték)
A termékre 4 év garancia van, szóval ha ilyen problémád van miért nem jelzed annak akitől vetted? Ő jelzi a forgalmazónak aki kimegy és szakvéleményezi.
Nálunk mind a hármat cserélték.
Válasz Gumiarzenál #2869. hozzászólásáraEnnek csak az ara jo, kombajnon ugy kikezdi a forgoszar, repedezik 2 szezon utan. Kozelebe nincs amivel kijott a kombajn gyarilag 2003ba, pedig azis firestone volt
4375 hozzászólás
Válasz atisgyulai #2924. hozzászólásáraFel tudod rá tenni, tsz-ben volt 320/70 méretű Taurus gumi is 82-es elején. De nagyon hülyén fog állni rajta.
Ide is beírom, hátha van aki az mtz-sbe nem olvasta, és tudna segíteni.
300/70 R 20 gumi hogy passzolhat a csillagos első felnire?
Mtz 552-esre gondoltam feltenni, valamiért a 11,2-es nagyon nincs összhangban a 15,5-ös hátsóval.
Elejét bekapcsolva nagyon feszül.
Valahol a hajtásláncban eltérés van a 80-asokhoz képest, mert kisebb fordulaton gurul ugyanannyit közúton.
Válasz SanyóÓ #2922. hozzászólására163=4875kg
168=5600kg
Az nem.
Méretben megegyező török gumiról lenne szó.... vélemény????
10700 kg a medi,üresen ugye...
Claas medion 320 kombájnhoz 163- As terhelésű első gumi elégséges?? 168-as van most rajta ami már nagyon rossz!
Válasz JD 4630 #2917. hozzászólásáraA HM az amúgy jó dolog.
18000kg össztömeg
Válasz JD 4630 #2917. hozzászólására
A HM az amúgy jó dolog.
18000kg össztömeg
Válasz _NB_ #2916. hozzászólásáraHillmaster,tehàt a gumik mindig azonosan terhelődnek.
Max25. De 90% ban max 12 km mert ahova lehet földúton megyek.
Válasz _NB_ #2915. hozzászólására
Az még lemaradt, de a Mitas táblázatában te is látod, hogy -azonos nyomás értéknél- ahogy csökken a sebesség, úgy növekszik a gumi terhelhetősége.
A 2,4bar-on a 6300kg-am 40km/h mellé társul, de ha például a kombájn nem tud csak 30km/h-val poroszkálni(nem tudom milyen vasad van) akkor megint változhat a nyomás terhelés viszonya.
A Mitas táblázatnál maradva 1,4bar-nál 30km/h-ig elvileg már beleférnél a súlyba 10840kg (főleg ha azt nézzük általában üres puttony ilyenkor), aratásközben meg 1,4bár-nál 10km/h mellett meg bőven jó lenne 13170kg, de ez a Mitas táblázata, kéne egy Belshina-s a tuti miatt.
Válasz JD 4630 #2914. hozzászólására
A kombájn terhelése hogyan oszlik el azt nem tudom pontossan, ha van a JD könyvben valami adat akkor azzal tudsz számolni, miszerint a teljes súly üresen és tele magtartállyal mekkora %-ban terheli az első tengelyt.
Példa
találtam egy ilyet T660 adattábláján kép
18000kg összsúlyt és első tengelyre max 11000kg-ot(61%) a hátsóra 7500kg-ot(41,6%) írnak ez durván 60-40 arány.
A te kombájnod 17500kg-ját hasonló arányoknál
első tengely 10675kg
hátsó tengely 7280 kg
Tehát a gumi 2,4bar-on 6300kg-ot bír el ami egy tengelyen 12600kg, így elvileg 2,4bar nyomáson benne vagy a súlyhatárban bőven.
A gyártó sajnos nem nagyon erőlteti meg magát részletes, több légnyomáshoz tartozó adatokkal, hacsak a gumi szervizeknek nem küld valami részletesebb adatot.
- pdf
- link
pl itt a Mitas 800/65R32 172A8(169B) adattáblája
link
Terhelés és sebesség indexe is hasonló, pl itt 2,00 barnál már 11670kg jön ki a tengelyen.
Arra akarok kilyukadni, hogy elvileg nem kell 2,4 baron járnod, de a gyártó adatai nélkül csak találgatni lehet az alacsonyabb nyomás értékeket.
Gondolom a keréknyomás megválasztása még függ
a talajtól is, mennyire hepe-hupa göröngy, gödör
a légfújó pisztoly órája mennyire pontos, tized bárokról van szó
a kombájn egyik fele a napon áll a másik árnyákban
Válasz _NB_ #2911. hozzászólására172A8
Válasz csoppika #2912. hozzászólására
Kíváncsiságból keresgéltem.
Elvileg a pótkocsi belsőnél is létezik-e tól-ig, hasamra ütök pl a 8.00-20-as lehet jó még a 8.25-20 ba is.
Na de
itt egy gyártó prosija a szelep méretekkel elnevezésekkel
pdf
itt meg az oldal az összes belsőjével felsorolva
link
Na már most ezzel a tudással felvértezve itt egy példa
link
(ejde kaki keresője van, miért nem lehet csak belsőkre, felni méret szerint keresni ?)
8,25-20-ra keresve a "méret" rubrikába kikeresve
V3.02.10 20,5mm magas 115mm hosszú 94°-ban hajlított
V3.06.5 hát ezt most nem írom le, de ez a 3x hajlított dióverő :)
V3.02.8 20,5mm magas 89,5mm hosszú 94°-ban hajlított
de van 8,00/9.50-20 is
TR15
TR218
szeleppel
aztán itt egy másik példa, ahol csak 20-as méretre szűrtem, mert akkor jobban lehet keresgélni és itt is van 8,00-20; 8,25-20; 8,25/9,00-20 is ..ect
link
Egyik link sem ajánlat csak segíteni próbálok, hogy reá vezesselek a csízióra :)
Várd meg a többieket hátha tudnak valami szuper forrást, meg tudják a tutit.
Srácok. Ennél rövidebb szeleppel lehet kapni 8.25x20-as belsőt? HW6011-re lenne, de kilóg a tárcsa síkjából...
http://www.eugumi.hu/825-20-V3-06-6-teher-tomlo
http://www.eugumi.hu/8-25-20-V3-02-11-teher-tomlo
Válasz JD 4630 #2910. hozzászólására
Csak tippelek, de szerintem a JD könyv értéke a gyári gumira vonatkozott.
Csere után főleg ha más gyártó más típus, (ply a szövetrétegszáma, oldalfal kialakítás, mintázat, diagonál, radiál ...ect)szerintem már nem állja meg a helyét a gépkönyv ajánlása.
Amúgy melyik, van 2 közül ?
162A6 vagy a 172A8
radial -link
АШ 30,5R32 (F-81)Ф-81 162A6 (1,7bar 4750kg 30km/h)
АШ 30,5R32 (F-81)Ф-81 172A8 усил (erősített) (2,4bar 6300kg 40km/h)
+ még van 4 féle ebben a méretben
radial -link
АШ 800/65R32 Бeл-141 167A8/164B
diagonal (bias) -link
АШ 30.5L - 32 12 Фбел-179М 162A6
АШ 30.5L - 32 16 Фбел-179М 169A8
АШ 30.5L - 32 18 Фбел-179М 170A6
katalógus pdf
A diagonál gumiknak erősebb az oldalfa, ezért szokták mondani, hogy nem olyan komfortos, a metszetét nézve ívelt a futó felülete és kicsi a talaj felfekvése ezért nagyobb a talajnyomása.
A radiál a diagonálnak kb az ellentéte és a metszete közel egyenes.
Bocs, hogy bele vau
Válasz Gumiarzenál #2904. hozzászólásáraKöszönöm előre is.
Belshina 30,5R32
a gép 10 t
asztal kb 2,5
magtartályba kb 5t megy,
a gyári JD kezelési erre a gumiméretre 1,4 bárt ír.
Válasz _NB_ #2908. hozzászólásáracsak óvatosan a mértékegységek feltételezésével!
Én fűrésztárcsát vettem egy cseh cégtől ahol volt katalógus is, hogy milyen kerületi sebesség kell, ha ezt vagy azt vágsz. Természetesen mértékegység nélkül.
Feltételeztük h. m/s, átszámoltam gyorsan hogy mennyivel kell pürgetni ehhez
11-13ezer/perc jött ki.
Gép megszerkeszt, elindít és nagy csodálkozás hogy a hűtővíz alatt szikrázik, de úgy hogy majdnem a víz is meggyullad
Majd kiderült, hogy méter/percben gondolták.
Csak 60xos sebességgel forgattuk meg...
Gép újra szerkesztése után működött
Válasz GREVEN #2907. hozzászólására
Itten vala egy oldal, ahol írtak nyomást is csak a mértékegység maradt le a végéről, ezek huncut kis kínaiak :)
http://en.linglong.cn/content/details68_37428.html
240 valamire kell fújni akkor A8=40km/h-nál 153=3650kg-ot bír el, míg D=65km/h-nál meg 150=3350kg-ot
Tippre amúgy a 240kPa (kilopaskal) lehet ami 2,4bar.
Válasz Gumiarzenál #2905. hozzászólásáraVan ilyen táblázatod a LingLong-hoz is esetleg?
Rajtunk ne múljon,szeretnénk a megfelelő nyomással használni.
Ma felkerültek. Első tapasztalat,hogy nagyon jó puha gumi. Hazaút piszokul komfortos volt. Észre se vettem hogy már 50-el csavarok.
Válasz GREVEN #2894. hozzászólásáraSzívesen!
Várom a visszajelzéseket!
Ha hamarabb nem beszélünk, akkor egy év múlva kereslek :)
Válasz Sanyee #2891. hozzászólásáraEgy kis segítség a Firestone kombájngumi nyomás beállításában.
Válasz JD 4630 #2890. hozzászólásáraA levegőnyomás beállításához kellene tudnom hogy pontosan milyen gumi (márka, típusszám, ) illetve hogy mekkora a gép súlya és mekkora a maximum amit cipel. Ez alapján szívesen segítek.
A menet tulajdonságokba annyira nincs tapasztalatom, de az ideális beállításba tudok segíteni, onnantól pedig már rajtad múlik hogy melyiket választod.
Válasz Ares 826 #2902. hozzászólásárahttps://gumiarzenal.hu/
De nem csak kukucskálni lehet itt a fórumon az illetékes, én is kaptam tőle címet ahol használják a portékáját.
Válasz JD 4630 #2901. hozzászólásáraMondj egy honlapot ahol lehet kukucskálni?
Válasz Ares 826 #2900. hozzászólásáraFent vannak az árak a honlapjukon.
Nekem azért lett szimpatikus mert nálunk nem elkopnak a gumik, hanem elöregszenek vagy valami mechanikai behatás miatt tropára mennek, ezért nem látom értelmét drága nyugatit venni, ráadásul van régi gumis ismerős az szidja nagyon a nagy márkákat, és Ő is azt tanácsolta, hogy bátran nézzek távokeletit, bár Ő BKT-ket forgalmaz, de ez sem tűnik rosszabbnak.
Válasz JD 4630 #2898. hozzászólásáraNa és ezert a ling- long gumiért mennyit mernek kérni vajon????
Válasz JD 4630 #2898. hozzászólásáraNoh. Kíváncsi leszek. Majd jelezd már kérlek mit tapasztalsz velük kapcsolatban. Mi meg LingLong 540/65R30-at vettünk.
Válasz GREVEN #2897. hozzászólásáraLeao 650/60R42
Válasz JD 4630 #2896. hozzászólásáraMifélére ruháztál be?
Válasz GREVEN #2895. hozzászólásáraNekem a múlthéten jött, és ha fele olyan jó lesz mint amilyen formás szemre akkor nem lesz vele baj
Válasz GREVEN #2894. hozzászólásáraVagyis tegnap. Elvesztem a naptárba.
Válasz Gumiarzenál #2886. hozzászólásáraKöszi a ma meghozott abroncsokat. Holnap ha minden igaz mennek is fel és jöhet a nyúzópróba.
Válasz JD 4630 #2890. hozzászólásáraNem! Minden gyártó honlapján fent van hogy melyik gumiba mekkora terhelés mellett mekkora nyomás kell vagyis fordítva mekkora nyomás mekkora terhelést bír.
Válasz JD 4630 #2890. hozzászólásáraKombiba legalább 3 bar, trakiba kevesebbet! A trakinál attól függ milyen gépet viszel vele!
Válasz Gumiarzenál #2869. hozzászólásáraAz, hogy 6300kg a teherbírás, azt a max. megengedett nyomáson tudja csak a gumi.
Válasz Gumiarzenál #2884. hozzászólásáraIgazad van mindig tanul az ember, háromszög felkiáltójellel a 2,5 bár, de szöveg nincs rajta, akkor mennyit rakjak bele?
Ami fontos domboldalban fontos a kapaszkodás nálam és kicsit tartok tőle hogy ha felfújom tökig, akkor jobban csúszkálok majd vele.
Válasz Büresz #2887. hozzászólásáraÉn nem tenném, bízz benne jobban.
Válasz Gumiarzenál #2886. hozzászólásáraNálam is diagonál van a kombájn hátulján, teljesen elégedett vagyok vele, meg az egyik traktor elejére került fel, de az nem szállít csak talajon dolgozik, az előző radiállal is 90% os profilnál végzett egy tuskó, erre jó a diagonál is.
De van még 1 vagy két hátsó fireston diagonálunk ami a 4630 asokkal jött be 1973 körül és még mindig jók.
Válasz Gumiarzenál #2886. hozzászólásáraBenn a pakliban hogy lecserélem attól még. Köszi a választ. Írtam hogy hátsó milyet és mennyiért ajánlasz.
Válasz Büresz #2885. hozzászólásáraEz egy jó kérdés.
Elméletileg gyengébb konstrukció, talán egy kicsit kevesebb anyagot is tartalmaz mint a hasonló kategóriás radiál gumi, de ez nem indokolna ekkora különbséget.
Ha jól tudom az előállítási költsége még lehet hogy többe is kerül mint egy radiál guminak a szövetek miatt.
Azért diagonál abroncs se mindenből olcsó, ha megnézzük az erdészeti vagy rakodó gumikat, elég rendesen megkérik az árukat.
Szerintem inkább az lehet a kulcsa hogy ez már agro-ból egy kifutó termék ezért ide lett beárazva. Speciel agro gumikból diagonált én nagyon keveset adok el, mondhatni inkább semmit, művelő keréknek, lineárra szoktak ilyet keresni, valamint az építőiparba.
Egy radial gumi rugalmasabb, komfortosabb, nagyobb teherbírású, kevésbé melegszik, jobban bírja a magasabb sebességet (ami egy kombájnál nem annyira mérvadó).
Továbbá nagyobb felületen találkozik a talajjal, kisebb a talajtömörítése, jobban átadja a vonóerőt, ezáltal üzemanyagot is spórolsz, valamint egy jól beállított levegőnyomásnál a kopása is sokkal egyenletesebb, hosszabb lesz az élettartalma.
Biztos lesz olyan akinek pont ezekkel lesz rossz tapasztalata, de a visszajelzések alapján én bátran merem ajánlani.
Ha már megvetted a diagonált csak ezért nem kell lecserélni, csak nem árt tisztába lenni az előnyökkel.
Válasz Gumiarzenál #2884. hozzászólásáraMiért olcsóbb a diagonál gumi? Érdemes lecserélnem ilyen firestone gumira mind2-őt?
Válasz JD 4630 #2883. hozzászólásáraA gumik oldalán két fajta levegő nyomás van feltüntetve. A 2,5 bar egy háromszögbe vagy egy gumi metszetbe van feltüntetve, ez a szerelési levegőnyomás, itt pattan fel a felnire. Az üzemi levegőnyomás egy szöveges részben található, ahol fel van tüntetve hogy mekkora levegőnyomáson, hány km/h-val, mennyit bír.
Ez nem szentírás, de ha bármi probléma van a gumival ezt szokták először nézni.
A normál traki gumiknál ez többnyire 1,6bar, XL erősítettnél 2,4 bar, kombájngumiknál 3,2 bar, de ez változhat a teherbírástól függően.
Válasz Gumiarzenál #2879. hozzászólásáraRuszki guminál rá van írva max 2.5 bár, én 1.5 el kaptam a gépet azóta is annyi van benne már vagy 8. szezon van benne és bírja, de lehet őszre akkor rakunk még bele fél bárt a békesség kedvéért.
Válasz Mf-es? #2880. hozzászólásáraHitelesítettel.
Válasz Gumiarzenál #2879. hozzászólásáraCsak az a baj, hogy vonuláskor, vágóasztal nélkül kiesel a fülkéből
Válasz Gumiarzenál #2879. hozzászólásáraÉs milyen órával mérjük?Volt egy pár fújtató pisztoly,mind megadja magát.Vettem egyet,az fél bárral többet mutat,mint az előzö.
Válasz bandigh #2870. hozzászólásáraA gumitól függ.
Sajnos én azt tapasztalom hogy elég sokan használják ezeket 2-2.5 baron.
Természetesen nézni kell a gép súlyát és a gumi terhelhetőségét. Alapból az első gumikra a gép terhelt súlyának a 70-75%-val szoktam számolni. Szóval egy 12 tonnás gép+ 2,5-3 tonnás asztal és egy 5 tonnás magtartály esetében kell a 3-3,2 baros nyomás, főleg ha domboldalba aratnak.
Kisebb gép esetében elég lehet a 2,5 bar
Válasz BMWs paraszt,JD fanatikus #2877. hozzászólásáraSzia!
Évente kb 70db-ot adok el ebből, eddig 3db-ra volt garanciális bejelentésem, amit intéztünk is (ebből 2db belső légzáró probléma volt, de azt is mcserélték)
A termékre 4 év garancia van, szóval ha ilyen problémád van miért nem jelzed annak akitől vetted? Ő jelzi a forgalmazónak aki kimegy és szakvéleményezi.
Nálunk mind a hármat cserélték.
Válasz Gumiarzenál #2869. hozzászólásáraEnnek csak az ara jo, kombajnon ugy kikezdi a forgoszar, repedezik 2 szezon utan. Kozelebe nincs amivel kijott a kombajn gyarilag 2003ba, pedig azis firestone volt
Sziasztok.
Egy viszonylag keveset használt (évi 200-300 üó) gépen kellene cserélnem a két első gumit.
A neten található olcsóbb kategórijú mg.-i gumik közül melyiket szabad megvenni?
pl.: Gripking, Ling-long, Nortec, Alliance...stb
Köszönöm: Bence