Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak630 FtBenzin árak614 FtEUR412.88 FtUSD390.32 FtCHF442.87 FtGBP497.02 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz Tom250 #195. hozzászólásáraSzlovákiában már több, mint 25 éve kötelező amit írtál, pluszban még egy rakás eko baromság /veszélyes hulladékra átvételi szerződés, minden évben felmutatni ha kell adtál e le hulladékot mint vegyszeres flakon, big bag zsák,.... számlával igazolni, meg még egy rakás buzeráció/.
Permetező vizsgát 5 évről visszavették 2 vagy 3 évre /nem tudom pontosan mennyire adják meg az új szerint, de megmondom, mert holnap hívom a permetező vizsgáztató céget, mert szeptemberben lejár a müszakija/.
Ugyan úgy van e jogosultságod vegyszerekkel dolgozni, pluszban még külön iskolázás permetezőgép kezelésére. De ugyan úgy van kombájnkezelési vizsga, kaszálókhoz is /motoros kézikaszára is kell/, szippantókocsihoz, rokodókhoz, kotrókhoz,..... egyszóval úgy ki vagyunk SK-ban iskoláztatva, mintha ürhajósként a Marsot mennénk meghóditani.
Minden vizsga szépen zsebbenyúlós.
Kombájné idén 300 euró, és csak 2 évre fizet.... akár a sofőrvizsga személykocsi, traktor,....
Egyébként aki valamelyik szomszédos országban gazdálkodik, igazán leírhatná hogy máshol is ilyen szinten szívatják a gazdákat ilyen hülyeségekkel mint az AÖP, e-permetezési napló, permetező vizsgáztatás stb, vagy ez csak nálunk van?
Egyszer valahol említették hogy csökkenteni akarják a gazdákra nehezedő bürokratikus terheket, na hát ahhoz képest.............
Válasz jozjoz #192. hozzászólásáraCsak az hogy az afrikai sivatagban 107 forint egy kiló kenyér (vagyis afrikai mércével mérve gondolom drága) az valahol érthető is. Hiszen a sivatagban nem lehet búzát termelni.
De az hogy Kelet Európában miért 1000 forint egy kiló kenyér amikor mindegyik Kelet Európai ország mezőgazdasági ország kiváló termő földel azt nem értem.
Hacsak nem az van hogy régen volt kint pofozkódni Orbán? Ugye mindenki emlékszik még 2010 körül hónapokig attól volt hangos a sajtó, hogy Ő adott két pofont Brüsszelnek.
Most miért nem verekedik (mit egy igazi sudribunkó)? Vihetné Gyurcsány haverját is. Ha már le csukni úgyse csukta.
Itt a vasúti kavicságyban is ki nő a búza ami el szóródik rakodás közben.
Tehát az 1000 forintos kenyérre semmiféle magyarázkodást nem fogadok el. És a fidesz ezt is le tudja nyomni az emberek torkán.
Mondjuk Mészáros Lőrinc meg tudja venni a 10.000 forintos kenyeret is úgy hogy nincs hiba.
Felháborító hogy ilyen élelmiszerárak vannak mikor annyi élelmiszer alapanyagunk van hogy ránk rohad.
Néhány éve 2000 zsák krumplit vittünk ki a ganajra. Ébresztő Orbán!!!
Eredj pofozkódni.
Habár lehet jobb lenne ha az emberek pofoznák meg őt ahelyett hogy 13 éve kétharmadozzák
Válasz jozjoz #192. hozzászólásáraValahol meg azt írták, hogy afrikàban 15 rongy egy mázsa búza, de most valami helyi gazt termesztenek, abból lesz a kenyér, mert ugyan dràga a búza, de leginkább nincs is, újabban. Végülis, ha nagyon akarom, ebből lehet 107 forintos kenyér, de akkor nyilván kevesebb költséggel dolgozik a sütőipar, mint itt ahol 60 forintnyi búzából lesz az 1000-2000 forintos kenyér.
Srácok! nagyon nem vagytok képben. Az USA megvette kilóra Ukrajnát 1991 után. Jelenleg afrikában egy kiló kenyér 107Ft átszámítva forintra. Ez Ukrán/amerikai/ búzából készül. KeletEurópában egy kiló kenyér ugyanennyi plusz egy nulla. :) Namost beférkőzött az Únió versenytől védett piacára tavaly az Ukrán/Amerikai/ gabona.
És most had tegyek fel egy találóskérdést.
Ha! az Únióban egy kiló kenyér tízszer annyiba kerül mint a hagyományos piacaikon, akkor hol fogja értékesíteni a gabonáját Ukrajna/ USA/ a jövőben?
A helyes választ adók között kenyérjegyeket osztok szét.
Válasz Vén cigány #188. hozzászólásáraValójában az áramlat az olvadás miatt fog leállni, mert a kiolvadó édesvíz miatt felhígul az óceán vize, csökken a sótartalma és megfagy. De én nem igazán foglalkozom a Golf-fal, mert nincsen ráhatásom. Elég lesz túlélnem a méhész és gárdáját addig, ha egyáltalán sikerül.
Válasz Vén cigány #188. hozzászólásáraPersze átlehetne állni kecske vagy juh tenyészetre, de honnan lesz víz????? Régen 60-70-es években a Tsz telepeken is csak egy sima ásott kút volt, ami elbírt pár száz marhát és sertést.
Válasz Gandhy #187. hozzászólásáraA Golf áramlat nem fog leállni, mert azt a föld forgása okozza, viszont a bukóáramlás, ami a floridai félszigettől a meleg vizet északra szállítaná, már kezd lassabban áramlani. Ennek hatására feltorlódik a melegvíz florida partjainál és szörnyű hőhullámokat okoz.
A karpát medencében, ennek úgy érezzük a hatását, hogy pár évtizede nem volt gyakori vagy nem is volt 38 fokos meleg. Jelenleg meg közelítünk a 40 fokhoz, ez azért van, mert az egyenlítő felett van egy hőkupla, ami pár évtizeddel ezelőtt, csak a 30. szélességi fokig nyúlt fel. Most meg már néha hozzánk is elér a szaharai forróság. A helyzet a bukóáramlás lassulásával az északi hőtakaró olvadásával, egyre rosszabb lesz és exponenciálisan történik a változás!!!!!! 30-40 év múlva biztos gyakoriak leszenek a kárpát medencében a 40 fok feletti nyári melegek és a forróság meg jobban elűzi a felhőket.
Válasz máris szomszéd #184. hozzászólásáraNem is meglepő,hogy felvinni magasra a napszűrő anyagot. Szóval minimum 20ève huzzák a repülőgépek a csíkot ami persze,csak kondenzviz,de nem lenne felhő èppen azokon a napokon mikor mègis van csak a repülőgépektől jelenleg. Így kimondható,hogy az időjárás befolyásolása règota megy. Gondolhatjuk,hogy a bajt ellensulyozzák,vagy èpoen előidèzik a bajt. Akkor most melyik Van?
"Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.
A mezőgazdaság beruházási teljesítménye 14%-kal esett vissza, amiben szerepet játszott az is, hogy a gazdálkodók egyaránt csökkentették az építési és az importgép és -járművel kapcsolatos fejlesztési ráfordításaikat.
Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva."
Leáll a Golf áramlat vagy nagyon belassul. aztán vége a mérsékelt övi mezőgazdaságnak.
Szinte, csak két évszak lesz, tél és nyár és ezek az évszakok nagyon szélsőségesek lesznek. Nem lesz ritka a 40-45 fokos nyári hőmérséklet és a téli - 30 fokos fagy . Valamint a tudvalevő, hogy a nagy meleg és nagy hideg levegő még kevesebb csapadékot szállít. Tehát kevesebb lesz a csapadék is az előrejelzések szerint ki fog száradni a Tisza.
A Golf áramlat leállását 2025-2090 közé teszik az éghajlat kutatók. Az áramlat lényege, hogy az északi sarknál a hideg sós tengervíz lesüllyed a mélybe és a helyét az egyenlítőtől jövő melegebb víz veszi át. Viszont van egy bökkenő, hogy a Grönlandi jégtakaró olvad és az esőkből származó édesvíz felhígítja a sós tengervizet és hideg víz nem bukik le a mélybe és megáll a körfogás. Az egyenlítőnél torlódik a melegvíz és a hő nem szállítódik északra. A mérsékelt öv éghajlatát 30% százalékban a Golf áramlat, még 70% százalékban a szelek alakítják.
A jelenlegi hazánkban is előforduló 38% fokos hőmérsékletek is ennek köszönhetők. Az egyenlítő felett van egy hőkupola, ami korábban, csak a 30. szélességi körig húzódott fel. Tehát a lényeg, hogy a Golf áramlat lassul és ennek nagyon megisszuk a levét. 40 fok felett, kevesebb csapadékkal szinte képtelenség lesz kukoricát termelni és ez sajnos 1-2 évtized alatt befog következni. Tehát az egész lényege, hogy az átlag hőmérséklet emelkedése következtében elolvadó Görönlandi jégsapka, beláthatatlan következményekkel fog járni.
Válasz hashtag #176. hozzászólásáraHa annyival finomabb lett volna a hazai, nem gondolom, hogy váltottak volna. Így is úgy csinálták, hogy 4 kenyeret sütöttek, aztán szétosztották a rokonoknak is. Hasonló volt a disznóölés is, mivel nem mindent tudtak tartósítani, valaki a rokonságból kéthetente vágott és kóstolónak széthordták.
Persze nem volt naponta rántott szelet. Ezt is csak a nagyiparnak köszönhetjük, hogy ilyen alacsony áron, bármikor van bármi. Környékünkön már senki nem tart disznót, nem éri meg. Ha csak azt vesszük, hogy a hentes elkér 200 eurót 1 disznó feldolgozásáért, nem lehet versenyezni a nagyiparral.
A szomszédunk sokáig azzal egészítette ki keresetét, hogy állatokat tartott, eladásra (is). Felesége a fővárosban dolgozott, volt mikor 2 disznónyi hentesárut vitt a kollégáinak, finom hazait. Aztán szépen lecsökkent a kereslet, aztán meg is szűnt. Az utolsó bikájukat 2 éve vágták, de felhagytak már a csirkével is.
Fura módon már senki nem érzi a különbséget a házi vagy a nagyipari között. :-)
Ez hasonló, mint az üzemanyagokkal, mikor a shell-estől sokkal jobban megy a kocsi. Én soha sem éreztem különbséget, de a prémiumnál sem. Általában ha sízni mentünk, a prémiumot tankoltam, hátha a - 40 fokban nem fog indulni a kocsi, meg úgyis kevesebb fogy belőle. Aztán sem - 40 fok nem volt, sem kisebb fogyasztás. A motorkopásról meg annyit, hogy soha nem amiatt kell kidobni az autót.
Válasz Szlovákiából #175. hozzászólásáraLehet azért vették a péktől, mert már halálosan unták amikor a homlokáról lefolyó izzadtság pirosra csípte a szemét, miközben dagasztotta a kenyeret, a befűtött kemence mellett.
Válasz mtz1221 #173. hozzászólásáraNagyon érdekes, mikor visszasírják a nagymama kenyerét. A most 90 éves nagynénim elég őszintén mesélte, hogy nem volt az annyira finom, csak nagyon éhesek voltak. Amint lett egy pék a faluban, már hozzá hordták kisütni a kenyeret, amikor meg már volt elég kenyér a péknél, már csak azt vették.
Én még emlékszem, hogy a macska ellopta a csirkét a vizes vödörből, amiben hűlni hagyták a koppasztás után. :-)
Ha légy volt a levesben, hát kidobták....no nem a levest, hanem a legyet kihalászták.
Válasz Sk Laci #172. hozzászólásáraAz ismerősnél nem biotök volt, hanem az úgy működött, hogy szerzett magot, elvetette a legrosszabb parcellájába, aztán ennyi. Senki nem ellenőrizte, hogy mit csinál vele, aztán szépen leszántotta. Ez csak arra kellett, hogy speciális növénytermesztő legyen és jogosult legyen a támogatásra. Közel 600 ezer eurót kapott támogatásként, 300 hektáron gazdálkodik. Az egész gépparkját lecserélte.
Válasz Szlovákiából #170. hozzászólásáraCsak ezért hogy tényleg igazi legyen. Gondolod a nagymamánál nem nyalt bele a kutya meg a macska, meg ott is volt légy. Meg tücsök is.
Válasz Szlovákiából #171. hozzászólásáraFőleg a biotök termelés megy jól, amit látok.
Parcellék nyakig gazban, tök sehol, de támogassuk, mert bio.
Beteg gondolkozás.
De legalább a gaztermelő biotökös tud fejleszteni /komplet új géppark/.....
Én meg szopom az árvíz után hozzámúsztatott gazmagokat
Válasz szanberg #164. hozzászólásáraÉn úgy tudom, ha beérkeztek az árajánlatok, már nem lehet változtatni, pontosan azért kell a pályázatban feltüntetni a gyártót is, meg a forgalmazót. Igaz nincs vele tapasztalatom, mert Szlovákiában az egyszerű szántóföldi termelőknek nincs pályázási lehetőség. Már közel 20 éve csak a speciális növényesek és állattenyésztők fejleszthetnek ingyen pénzből. Meg is látszik, sok zöldséges már nem tudja a saját udvarában parkoltatni az új gépeket, ezért még telephely bővítésre is kapnak támogatást.
Tudom, a speciális növény nem sétagalopp, sok macera van vele, de aki a piacon tudott maradni, annak nagyon megéri. Különben nem is csinálnák.
Válasz endypapa_20120 #166. hozzászólásáraEzzel tökéletesen egyetértek. Nagy divatja van a kézművesnek, ezért bármilyen árat kérhetnek.....egy darabig. Nálunk a kenyérrel van így, mindig valaki megjelenik a "nagyon finommal" egy ideig imádjuk, aztán visszatérünk a régihez. A lipótival is így voltunk, óriási parasztkenyér, omlós, puha, ropogós. De csak frissen. Másnap már potyog szét, kiszárad.
Itt volt egy helyi pékség, nagyon szerettük a kenyerüket, meg a kiflit, aztán pályáztak és újítottak. Már nem is működnek, mert a kenyerük szebb lett, de sokkal rosszabb.
A legkedveltebb kenyerünket a szomszédos faluban sütik, voltam ott. Csak ne lásd, hogyan készítik! :-) Macska az asztalon, a kutya meg beleivott abba a vödörbe, amiből a forró kenyereket megkenik. Számtalan légy (néha a kenyérben is találtunk). Az udvaron halmokban áll a tüzifa, a kenyér többször olyan hamus, hogy le kell porolni. Mégis azt veszem, ha jót akarok enni.
A bioról meg ne beszéljünk, mert volt sok tapasztalatom vele. Nem állítom, hogy mindenki csal vele, de nagyon sokan visszaélnek azzal, hogy drágábban el lehet adni és elég macera lenne minden egyes terméket folyamatosan tesztelni.
Válasz rongyos #162. hozzászólásáraSzlovákiában az egyik legnagyobb malom a gútai vitaflóra, lisztük elég nagy hányadát Magyarországon értékesíti,a "napocskás" csomagolásban, de a győri kekszgyárnak, meg a gyermelyinek is szállítanak. Nagyon sok takarmánybúzát vesznek, mivel nem mindegyik lisztbe kell sikér. Szuperul felszerelt laborjuk van, minden azon halad keresztül és mindent adalékkal oldanak meg. A tulaj azt mondta, a liszt nem bor, annak (főleg a nagyiparban) mindig egyformának kell lennie. A kézműves pék, ha kell egy kicsit még rágyúr, vagy tovább hagyja a kemencében. A nagyiparban ilyen nincs, ott mindent másodpercekben mérnek.
Nálunk a sörárpát fajtánként kell tárolni, mert mindegyiknek más a csírázási periódusa. Számlával kell igazolni, milyen fajtát vetettél. Volt, mikor gélelekroforézissel ellenőrizték a fajta tisztaságot, igaz, csak ha sok van. Ha kevés, jöhet bármi.
Válasz Maros1979 #158. hozzászólásáraEzt csak a nagyon távoli jövőben tudnám elképzelni. Egyenlőre a "mű" az nagyon drága, igaz megoldják a kisebb csomagolással. Erre jó példa a paradicsom, az arany áron épült üvegház megtérülése benne van az árban. Nekünk ezek a sherry paradicsomok gyomként teremnek a kiskertben.
Nálunk a dánok patikamérlegen mérik ki, mi kell a disznónak, már a 90 kilósat vágják, hiszen annak nagy része még víz. Minél fiatalabb az állat, annál több vizet tartalmaz. Ezért kell hűteni és fűteni, kinyalni a seggét, hogy nagy hasznot hozzon.
Imádom, mikor minket sanyargatnak a klímaváltozás miatt, az arabok meg klimatizált stadionokat építenek, egész utcákat hűtenek és sípályájuk van, a 45 fokos melegben.
Sokan több ezer kilométert utaznak, hogy kipihenhessék fáradalmaikat, aztán a szállodát el sem hagyják, ott kényeztetik magukat. Persze ami a legfontosabb, ezt a facebookon leközvetíteni.
Válasz envagyok2 #155. hozzászólásáraEHHEZ AzÉRT HOZZÁ KELL tenni, hogy a kézművesek el vannak szállva, az áraikkal.
PiACOZTAM TEJTERMÉKKEL, sajttal. Majdhogy nem lincseltek meg az áraink miatt, amit bolti ár alá állitottunk be. Igy is tisztességes hasznunk volt, megéltünk jól belőle. A gond, hogy az egy tehenes árus is annyi bevételt szeretett volna, mint mi az 5 tehénnel. Az ótvaros, bionak titulált, bolti ár felett kinált gyümölcsökről nem is biszélek.
Válasz Szlovákiából #161. hozzászólásáraVehetsz más gépet mint amit beadtál pályázatba, csak a műszaki tartalma, teljesítménye nem lehet kevesebb mint ami a papíron szerepel.
Válasz Maros1979 #158. hozzászólásáraPontosan...a Lipóti kifli ugyan olyan ízű, mint 5 éve. Mindegy milyen búzából( magyar, olasz, ukrán, német ) van. Már rég a vegyipar old meg sok mindent. Jó 1o éve láttam óriás plakáton Győri kekszet..mellé volt írva: 65% Gabona.....( akkor elgondolkodtam, hogy a maradék 35 mi? )
Válasz Sk Laci #133. hozzászólásáraAz SK támogatásokkal kapcsolatban, a biolife céggel kellett volna próbálkozni, nekik volt meg a kapcsolatuk. Nekem is ajánlották, hogy csak 5 hektár tököt kell vetni speciális növénynek és megnyílnak a pénzcsapok, minden gépre.
Az egyik helyi gazda meglépte, lecserélte az összes gépét, fent van a neten. Gaspardo (tök) kukoricavetőgép 36 ezer euróért, amire én akkor 18 ezres ajánlatot kaptam. Ami a még meglepő, hogy a pályázatban newholland szerepel, de JD-t vett. Senki nem ellenőrizte. A pályázatban eke van, az udvaron talajlazító.
Válasz Maros1979 #158. hozzászólásáraA kajárol akkor szoktunk le amikor a fürdèsröl. Szóval, lesz egy sovány bokarajat zabálo büdös emberisèg akit a mestersèges agyfx irányit majd. Minden net minden robot fűbot fabot biciklibot. Mi meg mint az ősember. Fuuuu. Azèrt ebbe mèg lesz beleszólás, ...
A jövő élelmiszereit, valamint az élelmiszerekhez való alapanyagokat egyáltalán nem biztos, hogy mezőn vagy legalábbis termőföld segítségével fogják, akarják előállítani, lásd mű hús, tücsök, bogár liszt, laborban előállított egyéb szemét stb. Nem hiszem, hogy búzát fogunk öntözni. Én úgy látom, hogy csak mi mezőgazdászok, termelők aggódunk, a társadalom többi része messziről lesz@rja, mondjuk nem az ő megélhetésük forog kockán, nagyrészenek teljesen mindegy mit honnan eszik. Először az állattenyésztést, tartást számolják fel, mint gyilkos, bűnös szokást beállítva az allatvagast, a hús fogyasztást, utána majd ujjal fognak mutogatni a kiskertet öntöző szomszédra, hogy na látod fiam, miatta nincs viz a csapban, hogy lemosad az elektromos terepjáródat. Apró csavarok vagyunk egy hatalmas gépezetben , tetszik nem tetszik megoldják nélkülünk is.
Válasz envagyok2 #155. hozzászólásáraMert rá kell fogni, hogy a kemencében más a dolog, meg blabla. Kapsz egy normális kenyeret, amilyet amúgy nagyszüleid is ettek, csak maguknak készítették, és 8000 forint? 500 forint értékű lisztből. Kicsit el van torzulva a világ. Hát akkor bakker süsse meg mindenki magának, otthon. Vannak elég jó gépek már erre, megéri vele foglalkozni.
Válasz hashtag #151. hozzászólásáranem tudom, legyen így, szerntem sioma termelési verseny van, ráadásul jórészt amerikai multi cégek által irányított verseny. már ami az árak meghatározsát illeti.
hogy lesz aki megfizeti. tegnap esti tapasztalat, konkrétan az orrom előtt törétnt. savaria karnevál, kézműves árusító, állítólag kézzel készített, kovászos, kemencében sütött kenyér. ő mondja, elhiszem, miért lenne másként, olyan 20 évvel ezeőtti kenyérnek nézett ki, szóval akár el is hiszem. városi vevő, nem papucs, fehér zoknis ember, szóval nem a legalja. kennyérről érdeklődik, mondja neki eladó, hogy 2000. mondja ember, hogy neki nem kell egy egész (szemre 50 cm-s átmérújű, arsznyi magas kenyér), hanem csak a negyede, azt vinné. mondja nő, hogy az a 2000, mert az 1 kiló. faszi csak néz, mondja, hogy ez hülyeség, olyan nincs, hogy 2000 ft legyen egy kiló kenyér. mndja nó, hogy a boltba mennyi? 629 a kovászos. na de az milyen, és ez milyen, ez kemencében sült, és egész más íze van, és blablabla. mire fazsi, ne haragudjon, de nem ment el az eszem, hogy 1 kiló kenyérért 2000 ft-ot fizessek.
és ezt a társdalom 90%-a így is gondolja, nemhogy nem ment el az esze, nem tudja megtenni, és ez nem csak nálunk van így, nyilcán nem 90% az arány osztráoknál, de 50% ott is van.
Elég volt ránéznie a mellettünk ülő osztrákra.
Kb 38-40 éves lehetett. márkás cucban, Rolex órával, arany pecsétgyürüvel, aranynyakláncal, zselés haj, egyedül, még "csajszi " se kisérte.
Játszotta az agyát, mennyire fontos.
Rendelt reggelire sárgadinyét és 1 lágytojást, annak is a felét a földre-szőnyegre fordította, mert a lökötke nem fogta meg a tojástartót a tojással, amikor oldalból odavágott a tojásnak kanállal.
Alig tudtuk magunkba fojtani a nevetést mekkora balf@sz....
Egész idő alatt fent ült a szobáján, le se jött fürödni.
Nem értem minek ment welneszbe , ha a szobán gubbaszt egész nap.
Válasz Rabó001 #150. hozzászólásáraVoltam Magyarországon ......... nevü welnesben, elég komoly Osztrák, Német kliensekkel.
Amikor vacsoránál kérdezte a "szomelier" milyen bort kérünkék milyen bort hozhat, mondom kérnénk Badacsonyi szürkebarátot. Olyannal nem tud szolgálni. Mondom valami más szőllőfajtából a Badacsonyi borvidékről? Nem tudnak semmit se kínálni arról a borvidékről. Van Tokaji borvidékről, meg Francia borok. Mondom legyen tokaji. Hát nem estem hanyat a bortól. Másnapi vacsorához megkóstoltuk az agyondicsért Francia kínálat állítólagos legjobb borát. Ott is maradt a pohárba /nem akarok negatívat írni, milyen minüségileg/. De az osztrák azt rendelte, mert "francia"...
A welneshotelnek se nem ártana a régió borait kínálnia, amik messze elhúznak a külföldi borok előtt minőségileg.
3 este már nem kértünk a vacsihoz semilyen bort. Jó volt a narancslé is
Válasz envagyok2 #147. hozzászólásáraA prémiumot úgy értem, hogy prémium áron. Mindig lesz olyan, akinek van pénze, és megfizeti azt, ami jó. Lásd a drága steak húsokat, vagy az extra lisztből készült drága kézműves péksüteményeket. Annak nem sok értelme van, hogy elkezdünk a némettel versenyezni azon, hogy ki tud több takarmánybúzát előállítani hektáronként, mert takarmánybúzát mindenki tud termelni, nincs esélyed. Extra cuccot, amiből kevesebb terem, azt nehezebb úgy termelni, hogy meg is érje. Persze nem állhat rá erre egy egész kontinens, de ez is egy út. Ott vannak a bio cuccok is. Ha bármire rá van írva, az a duplájába kerül. És lesz olyan szülő aki ki fogja fizetni, hogy a gyerek olyan pürét egyen, ami bio minősítésű. Szóval kb itt lehet még gondolkodni, mert a sima temelési versenyben nem vagyunk valami nyerő pozícióban. Ha csak valmi csoda folytán fel nem nyomják a szállítás árakat az égbe, és nem éri meg óceánokon meg kontinenseken keresztül hurcolni mindent, akkor lehet még valami áttendeződés az árakban, meg hogy ki kit tud ellátni élelmiszerrel, olcsón.
Válasz Sk Laci #149. hozzászólásáraBorász ismerősöm szerint Európában illetve a vilagpiacon az igény a következő: borvidekenkent egy alapborból kommersz minőségben hatalmas mennyiség, mindez pakackonkent 2 euróért.
Válasz envagyok2 #147. hozzászólásáraErre a bortémára.
Magyarországi Tescóban lehet venni Varga aranymetszéses Olasz rizlinget és Szürkebarátot.
Nekünk itthon nagyon bejön.
összehasonlítva a Szlovák borokkal sokkal de sokkal jobb és úgymond majd fele áron.
Aratás előtt voltam a borkóstolón. Úgymond a régió topp borai voltak ott.
Nem akarok senkit se megsérteni, de a Tescóban kapható Varga aranymetszéső borok messziről toppon vannak a kínált helyi toppborokhoz képest.
Ez egy kicsit elgondolkodtató.
4148 hozzászólás
Válasz Tom250 #197. hozzászólásáraAkkor ne is számítson az ember arra hogy valaha is lesz bármiféle könnyítés..
Válasz Sk Laci #196. hozzászólásáraAkkor nálatok sem egyszerű a történet. Sőt..
Válasz Tom250 #195. hozzászólásáraSzlovákiában már több, mint 25 éve kötelező amit írtál, pluszban még egy rakás eko baromság /veszélyes hulladékra átvételi szerződés, minden évben felmutatni ha kell adtál e le hulladékot mint vegyszeres flakon, big bag zsák,.... számlával igazolni, meg még egy rakás buzeráció/.
Permetező vizsgát 5 évről visszavették 2 vagy 3 évre /nem tudom pontosan mennyire adják meg az új szerint, de megmondom, mert holnap hívom a permetező vizsgáztató céget, mert szeptemberben lejár a müszakija/.
Ugyan úgy van e jogosultságod vegyszerekkel dolgozni, pluszban még külön iskolázás permetezőgép kezelésére. De ugyan úgy van kombájnkezelési vizsga, kaszálókhoz is /motoros kézikaszára is kell/, szippantókocsihoz, rokodókhoz, kotrókhoz,..... egyszóval úgy ki vagyunk SK-ban iskoláztatva, mintha ürhajósként a Marsot mennénk meghóditani.
Minden vizsga szépen zsebbenyúlós.
Kombájné idén 300 euró, és csak 2 évre fizet.... akár a sofőrvizsga személykocsi, traktor,....
Egyébként aki valamelyik szomszédos országban gazdálkodik, igazán leírhatná hogy máshol is ilyen szinten szívatják a gazdákat ilyen hülyeségekkel mint az AÖP, e-permetezési napló, permetező vizsgáztatás stb, vagy ez csak nálunk van?
Egyszer valahol említették hogy csökkenteni akarják a gazdákra nehezedő bürokratikus terheket, na hát ahhoz képest.............
Válasz jozjoz #192. hozzászólásáraCsak az hogy az afrikai sivatagban 107 forint egy kiló kenyér (vagyis afrikai mércével mérve gondolom drága) az valahol érthető is. Hiszen a sivatagban nem lehet búzát termelni.
De az hogy Kelet Európában miért 1000 forint egy kiló kenyér amikor mindegyik Kelet Európai ország mezőgazdasági ország kiváló termő földel azt nem értem.
Hacsak nem az van hogy régen volt kint pofozkódni Orbán? Ugye mindenki emlékszik még 2010 körül hónapokig attól volt hangos a sajtó, hogy Ő adott két pofont Brüsszelnek.
Most miért nem verekedik (mit egy igazi sudribunkó)? Vihetné Gyurcsány haverját is. Ha már le csukni úgyse csukta.
Itt a vasúti kavicságyban is ki nő a búza ami el szóródik rakodás közben.
Tehát az 1000 forintos kenyérre semmiféle magyarázkodást nem fogadok el. És a fidesz ezt is le tudja nyomni az emberek torkán.
Mondjuk Mészáros Lőrinc meg tudja venni a 10.000 forintos kenyeret is úgy hogy nincs hiba.
Felháborító hogy ilyen élelmiszerárak vannak mikor annyi élelmiszer alapanyagunk van hogy ránk rohad.
Néhány éve 2000 zsák krumplit vittünk ki a ganajra. Ébresztő Orbán!!!
Eredj pofozkódni.
Habár lehet jobb lenne ha az emberek pofoznák meg őt ahelyett hogy 13 éve kétharmadozzák
Válasz jozjoz #192. hozzászólásáraValahol meg azt írták, hogy afrikàban 15 rongy egy mázsa búza, de most valami helyi gazt termesztenek, abból lesz a kenyér, mert ugyan dràga a búza, de leginkább nincs is, újabban. Végülis, ha nagyon akarom, ebből lehet 107 forintos kenyér, de akkor nyilván kevesebb költséggel dolgozik a sütőipar, mint itt ahol 60 forintnyi búzából lesz az 1000-2000 forintos kenyér.
Srácok! nagyon nem vagytok képben. Az USA megvette kilóra Ukrajnát 1991 után. Jelenleg afrikában egy kiló kenyér 107Ft átszámítva forintra. Ez Ukrán/amerikai/ búzából készül. KeletEurópában egy kiló kenyér ugyanennyi plusz egy nulla. :) Namost beférkőzött az Únió versenytől védett piacára tavaly az Ukrán/Amerikai/ gabona.
És most had tegyek fel egy találóskérdést.
Ha! az Únióban egy kiló kenyér tízszer annyiba kerül mint a hagyományos piacaikon, akkor hol fogja értékesíteni a gabonáját Ukrajna/ USA/ a jövőben?
A helyes választ adók között kenyérjegyeket osztok szét.
Válasz Vén cigány #188. hozzászólására2002 vagy 2003-ban is volt 45 fokos meleg, jó pár napig. Nem lehetett délután 1 és 4 óra között kint lenni.
Válasz Vén cigány #188. hozzászólásáraValójában az áramlat az olvadás miatt fog leállni, mert a kiolvadó édesvíz miatt felhígul az óceán vize, csökken a sótartalma és megfagy. De én nem igazán foglalkozom a Golf-fal, mert nincsen ráhatásom. Elég lesz túlélnem a méhész és gárdáját addig, ha egyáltalán sikerül.
Válasz Vén cigány #188. hozzászólásáraPersze átlehetne állni kecske vagy juh tenyészetre, de honnan lesz víz????? Régen 60-70-es években a Tsz telepeken is csak egy sima ásott kút volt, ami elbírt pár száz marhát és sertést.
Válasz Gandhy #187. hozzászólásáraA Golf áramlat nem fog leállni, mert azt a föld forgása okozza, viszont a bukóáramlás, ami a floridai félszigettől a meleg vizet északra szállítaná, már kezd lassabban áramlani. Ennek hatására feltorlódik a melegvíz florida partjainál és szörnyű hőhullámokat okoz.
A karpát medencében, ennek úgy érezzük a hatását, hogy pár évtizede nem volt gyakori vagy nem is volt 38 fokos meleg. Jelenleg meg közelítünk a 40 fokhoz, ez azért van, mert az egyenlítő felett van egy hőkupla, ami pár évtizeddel ezelőtt, csak a 30. szélességi fokig nyúlt fel. Most meg már néha hozzánk is elér a szaharai forróság. A helyzet a bukóáramlás lassulásával az északi hőtakaró olvadásával, egyre rosszabb lesz és exponenciálisan történik a változás!!!!!! 30-40 év múlva biztos gyakoriak leszenek a kárpát medencében a 40 fok feletti nyári melegek és a forróság meg jobban elűzi a felhőket.
Válasz Vén cigány #185. hozzászólásáraA marcipáncsaucseszku előbb dönti be a gazdákat, mint ahogy leállna az áramlat.
Válasz máris szomszéd #184. hozzászólásáraNem is meglepő,hogy felvinni magasra a napszűrő anyagot. Szóval minimum 20ève huzzák a repülőgépek a csíkot ami persze,csak kondenzviz,de nem lenne felhő èppen azokon a napokon mikor mègis van csak a repülőgépektől jelenleg. Így kimondható,hogy az időjárás befolyásolása règota megy. Gondolhatjuk,hogy a bajt ellensulyozzák,vagy èpoen előidèzik a bajt. Akkor most melyik Van?
Válasz Gandhy #180. hozzászólásáraOsztrák határ mellet tavaly nem volt, akkora aszály, de ezt Ti sem fogjátok megúszni.
Válasz Vén cigány #178. hozzászólásárahttps://www.portfolio.hu/uzlet/20230830/dramai-joslat-magyarorszagnak-ideje-felkeszulni-a-modern-emberiseg-legnagyobb-katasztrofajara-636449
"Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.
A mezőgazdaság beruházási teljesítménye 14%-kal esett vissza, amiben szerepet játszott az is, hogy a gazdálkodók egyaránt csökkentették az építési és az importgép és -járművel kapcsolatos fejlesztési ráfordításaikat.
Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva."
Válasz Gandhy #180. hozzászólásáraÍgy már érthető, hogy a VW miért nem
gyárt tovább Golf -ot. Mindennek van racionális magyarázata.
Bocsánat!!
Válasz Vén cigány #178. hozzászólásáraModt kéne egy Atilla és elindulni valamerre.
Válasz Vén cigány #178. hozzászólásáraés több vonalat megszüntet a MÁV
Válasz Vén cigány #178. hozzászólásáraÉs ez is Orbán miatt van.
Leáll a Golf áramlat vagy nagyon belassul. aztán vége a mérsékelt övi mezőgazdaságnak.
Szinte, csak két évszak lesz, tél és nyár és ezek az évszakok nagyon szélsőségesek lesznek. Nem lesz ritka a 40-45 fokos nyári hőmérséklet és a téli - 30 fokos fagy . Valamint a tudvalevő, hogy a nagy meleg és nagy hideg levegő még kevesebb csapadékot szállít. Tehát kevesebb lesz a csapadék is az előrejelzések szerint ki fog száradni a Tisza.
A Golf áramlat leállását 2025-2090 közé teszik az éghajlat kutatók. Az áramlat lényege, hogy az északi sarknál a hideg sós tengervíz lesüllyed a mélybe és a helyét az egyenlítőtől jövő melegebb víz veszi át. Viszont van egy bökkenő, hogy a Grönlandi jégtakaró olvad és az esőkből származó édesvíz felhígítja a sós tengervizet és hideg víz nem bukik le a mélybe és megáll a körfogás. Az egyenlítőnél torlódik a melegvíz és a hő nem szállítódik északra. A mérsékelt öv éghajlatát 30% százalékban a Golf áramlat, még 70% százalékban a szelek alakítják.
A jelenlegi hazánkban is előforduló 38% fokos hőmérsékletek is ennek köszönhetők. Az egyenlítő felett van egy hőkupola, ami korábban, csak a 30. szélességi körig húzódott fel. Tehát a lényeg, hogy a Golf áramlat lassul és ennek nagyon megisszuk a levét. 40 fok felett, kevesebb csapadékkal szinte képtelenség lesz kukoricát termelni és ez sajnos 1-2 évtized alatt befog következni. Tehát az egész lényege, hogy az átlag hőmérséklet emelkedése következtében elolvadó Görönlandi jégsapka, beláthatatlan következményekkel fog járni.
Válasz hashtag #176. hozzászólásáraHa annyival finomabb lett volna a hazai, nem gondolom, hogy váltottak volna. Így is úgy csinálták, hogy 4 kenyeret sütöttek, aztán szétosztották a rokonoknak is. Hasonló volt a disznóölés is, mivel nem mindent tudtak tartósítani, valaki a rokonságból kéthetente vágott és kóstolónak széthordták.
Persze nem volt naponta rántott szelet. Ezt is csak a nagyiparnak köszönhetjük, hogy ilyen alacsony áron, bármikor van bármi. Környékünkön már senki nem tart disznót, nem éri meg. Ha csak azt vesszük, hogy a hentes elkér 200 eurót 1 disznó feldolgozásáért, nem lehet versenyezni a nagyiparral.
A szomszédunk sokáig azzal egészítette ki keresetét, hogy állatokat tartott, eladásra (is). Felesége a fővárosban dolgozott, volt mikor 2 disznónyi hentesárut vitt a kollégáinak, finom hazait. Aztán szépen lecsökkent a kereslet, aztán meg is szűnt. Az utolsó bikájukat 2 éve vágták, de felhagytak már a csirkével is.
Fura módon már senki nem érzi a különbséget a házi vagy a nagyipari között. :-)
Ez hasonló, mint az üzemanyagokkal, mikor a shell-estől sokkal jobban megy a kocsi. Én soha sem éreztem különbséget, de a prémiumnál sem. Általában ha sízni mentünk, a prémiumot tankoltam, hátha a - 40 fokban nem fog indulni a kocsi, meg úgyis kevesebb fogy belőle. Aztán sem - 40 fok nem volt, sem kisebb fogyasztás. A motorkopásról meg annyit, hogy soha nem amiatt kell kidobni az autót.
Válasz Szlovákiából #175. hozzászólásáraLehet azért vették a péktől, mert már halálosan unták amikor a homlokáról lefolyó izzadtság pirosra csípte a szemét, miközben dagasztotta a kenyeret, a befűtött kemence mellett.
Válasz mtz1221 #173. hozzászólásáraNagyon érdekes, mikor visszasírják a nagymama kenyerét. A most 90 éves nagynénim elég őszintén mesélte, hogy nem volt az annyira finom, csak nagyon éhesek voltak. Amint lett egy pék a faluban, már hozzá hordták kisütni a kenyeret, amikor meg már volt elég kenyér a péknél, már csak azt vették.
Én még emlékszem, hogy a macska ellopta a csirkét a vizes vödörből, amiben hűlni hagyták a koppasztás után. :-)
Ha légy volt a levesben, hát kidobták....no nem a levest, hanem a legyet kihalászták.
Válasz Sk Laci #172. hozzászólásáraAz ismerősnél nem biotök volt, hanem az úgy működött, hogy szerzett magot, elvetette a legrosszabb parcellájába, aztán ennyi. Senki nem ellenőrizte, hogy mit csinál vele, aztán szépen leszántotta. Ez csak arra kellett, hogy speciális növénytermesztő legyen és jogosult legyen a támogatásra. Közel 600 ezer eurót kapott támogatásként, 300 hektáron gazdálkodik. Az egész gépparkját lecserélte.
Válasz Szlovákiából #170. hozzászólásáraCsak ezért hogy tényleg igazi legyen. Gondolod a nagymamánál nem nyalt bele a kutya meg a macska, meg ott is volt légy. Meg tücsök is.
Válasz Szlovákiából #171. hozzászólásáraFőleg a biotök termelés megy jól, amit látok.
Parcellék nyakig gazban, tök sehol, de támogassuk, mert bio.
Beteg gondolkozás.
De legalább a gaztermelő biotökös tud fejleszteni /komplet új géppark/.....
Én meg szopom az árvíz után hozzámúsztatott gazmagokat
Válasz szanberg #164. hozzászólásáraÉn úgy tudom, ha beérkeztek az árajánlatok, már nem lehet változtatni, pontosan azért kell a pályázatban feltüntetni a gyártót is, meg a forgalmazót. Igaz nincs vele tapasztalatom, mert Szlovákiában az egyszerű szántóföldi termelőknek nincs pályázási lehetőség. Már közel 20 éve csak a speciális növényesek és állattenyésztők fejleszthetnek ingyen pénzből. Meg is látszik, sok zöldséges már nem tudja a saját udvarában parkoltatni az új gépeket, ezért még telephely bővítésre is kapnak támogatást.
Tudom, a speciális növény nem sétagalopp, sok macera van vele, de aki a piacon tudott maradni, annak nagyon megéri. Különben nem is csinálnák.
Válasz endypapa_20120 #166. hozzászólásáraEzzel tökéletesen egyetértek. Nagy divatja van a kézművesnek, ezért bármilyen árat kérhetnek.....egy darabig. Nálunk a kenyérrel van így, mindig valaki megjelenik a "nagyon finommal" egy ideig imádjuk, aztán visszatérünk a régihez. A lipótival is így voltunk, óriási parasztkenyér, omlós, puha, ropogós. De csak frissen. Másnap már potyog szét, kiszárad.
Itt volt egy helyi pékség, nagyon szerettük a kenyerüket, meg a kiflit, aztán pályáztak és újítottak. Már nem is működnek, mert a kenyerük szebb lett, de sokkal rosszabb.
A legkedveltebb kenyerünket a szomszédos faluban sütik, voltam ott. Csak ne lásd, hogyan készítik! :-) Macska az asztalon, a kutya meg beleivott abba a vödörbe, amiből a forró kenyereket megkenik. Számtalan légy (néha a kenyérben is találtunk). Az udvaron halmokban áll a tüzifa, a kenyér többször olyan hamus, hogy le kell porolni. Mégis azt veszem, ha jót akarok enni.
A bioról meg ne beszéljünk, mert volt sok tapasztalatom vele. Nem állítom, hogy mindenki csal vele, de nagyon sokan visszaélnek azzal, hogy drágábban el lehet adni és elég macera lenne minden egyes terméket folyamatosan tesztelni.
Válasz Sk Laci #165. hozzászólásáraCsak ismerem őket.
Válasz rongyos #162. hozzászólásáraSzlovákiában az egyik legnagyobb malom a gútai vitaflóra, lisztük elég nagy hányadát Magyarországon értékesíti,a "napocskás" csomagolásban, de a győri kekszgyárnak, meg a gyermelyinek is szállítanak. Nagyon sok takarmánybúzát vesznek, mivel nem mindegyik lisztbe kell sikér. Szuperul felszerelt laborjuk van, minden azon halad keresztül és mindent adalékkal oldanak meg. A tulaj azt mondta, a liszt nem bor, annak (főleg a nagyiparban) mindig egyformának kell lennie. A kézműves pék, ha kell egy kicsit még rágyúr, vagy tovább hagyja a kemencében. A nagyiparban ilyen nincs, ott mindent másodpercekben mérnek.
Nálunk a sörárpát fajtánként kell tárolni, mert mindegyiknek más a csírázási periódusa. Számlával kell igazolni, milyen fajtát vetettél. Volt, mikor gélelekroforézissel ellenőrizték a fajta tisztaságot, igaz, csak ha sok van. Ha kevés, jöhet bármi.
Válasz Maros1979 #158. hozzászólásáraEzt csak a nagyon távoli jövőben tudnám elképzelni. Egyenlőre a "mű" az nagyon drága, igaz megoldják a kisebb csomagolással. Erre jó példa a paradicsom, az arany áron épült üvegház megtérülése benne van az árban. Nekünk ezek a sherry paradicsomok gyomként teremnek a kiskertben.
Nálunk a dánok patikamérlegen mérik ki, mi kell a disznónak, már a 90 kilósat vágják, hiszen annak nagy része még víz. Minél fiatalabb az állat, annál több vizet tartalmaz. Ezért kell hűteni és fűteni, kinyalni a seggét, hogy nagy hasznot hozzon.
Imádom, mikor minket sanyargatnak a klímaváltozás miatt, az arabok meg klimatizált stadionokat építenek, egész utcákat hűtenek és sípályájuk van, a 45 fokos melegben.
Sokan több ezer kilométert utaznak, hogy kipihenhessék fáradalmaikat, aztán a szállodát el sem hagyják, ott kényeztetik magukat. Persze ami a legfontosabb, ezt a facebookon leközvetíteni.
Válasz envagyok2 #155. hozzászólásáraEHHEZ AzÉRT HOZZÁ KELL tenni, hogy a kézművesek el vannak szállva, az áraikkal.
PiACOZTAM TEJTERMÉKKEL, sajttal. Majdhogy nem lincseltek meg az áraink miatt, amit bolti ár alá állitottunk be. Igy is tisztességes hasznunk volt, megéltünk jól belőle. A gond, hogy az egy tehenes árus is annyi bevételt szeretett volna, mint mi az 5 tehénnel. Az ótvaros, bionak titulált, bolti ár felett kinált gyümölcsökről nem is biszélek.
Válasz Szlovákiából #159. hozzászólásáraTe is onnan vagy, vagy az említett cégben dolgozol?
Válasz Szlovákiából #161. hozzászólásáraVehetsz más gépet mint amit beadtál pályázatba, csak a műszaki tartalma, teljesítménye nem lehet kevesebb mint ami a papíron szerepel.
Moderálási elveink miatt törölve: 2023-08-28 13:15:31
Válasz Maros1979 #158. hozzászólásáraPontosan...a Lipóti kifli ugyan olyan ízű, mint 5 éve. Mindegy milyen búzából( magyar, olasz, ukrán, német ) van. Már rég a vegyipar old meg sok mindent. Jó 1o éve láttam óriás plakáton Győri kekszet..mellé volt írva: 65% Gabona.....( akkor elgondolkodtam, hogy a maradék 35 mi? )
Válasz Sk Laci #133. hozzászólásáraAz SK támogatásokkal kapcsolatban, a biolife céggel kellett volna próbálkozni, nekik volt meg a kapcsolatuk. Nekem is ajánlották, hogy csak 5 hektár tököt kell vetni speciális növénynek és megnyílnak a pénzcsapok, minden gépre.
Az egyik helyi gazda meglépte, lecserélte az összes gépét, fent van a neten. Gaspardo (tök) kukoricavetőgép 36 ezer euróért, amire én akkor 18 ezres ajánlatot kaptam. Ami a még meglepő, hogy a pályázatban newholland szerepel, de JD-t vett. Senki nem ellenőrizte. A pályázatban eke van, az udvaron talajlazító.
Válasz Maros1979 #158. hozzászólásáraA kajárol akkor szoktunk le amikor a fürdèsröl. Szóval, lesz egy sovány bokarajat zabálo büdös emberisèg akit a mestersèges agyfx irányit majd. Minden net minden robot fűbot fabot biciklibot. Mi meg mint az ősember. Fuuuu. Azèrt ebbe mèg lesz beleszólás, ...
Válasz Sk Laci #133. hozzászólásáraUtolsó mondat....igen.
A jövő élelmiszereit, valamint az élelmiszerekhez való alapanyagokat egyáltalán nem biztos, hogy mezőn vagy legalábbis termőföld segítségével fogják, akarják előállítani, lásd mű hús, tücsök, bogár liszt, laborban előállított egyéb szemét stb. Nem hiszem, hogy búzát fogunk öntözni. Én úgy látom, hogy csak mi mezőgazdászok, termelők aggódunk, a társadalom többi része messziről lesz@rja, mondjuk nem az ő megélhetésük forog kockán, nagyrészenek teljesen mindegy mit honnan eszik. Először az állattenyésztést, tartást számolják fel, mint gyilkos, bűnös szokást beállítva az allatvagast, a hús fogyasztást, utána majd ujjal fognak mutogatni a kiskertet öntöző szomszédra, hogy na látod fiam, miatta nincs viz a csapban, hogy lemosad az elektromos terepjáródat. Apró csavarok vagyunk egy hatalmas gépezetben , tetszik nem tetszik megoldják nélkülünk is.
Válasz envagyok2 #155. hozzászólásáraMert rá kell fogni, hogy a kemencében más a dolog, meg blabla. Kapsz egy normális kenyeret, amilyet amúgy nagyszüleid is ettek, csak maguknak készítették, és 8000 forint? 500 forint értékű lisztből. Kicsit el van torzulva a világ. Hát akkor bakker süsse meg mindenki magának, otthon. Vannak elég jó gépek már erre, megéri vele foglalkozni.
Válasz Sk Laci #152. hozzászólásáraA többségi palackozott borokkal más baj nincs, csak kénezik a tartósítás miatt, azt érzed. Azért rossz.
Válasz hashtag #151. hozzászólásáranem tudom, legyen így, szerntem sioma termelési verseny van, ráadásul jórészt amerikai multi cégek által irányított verseny. már ami az árak meghatározsát illeti.
hogy lesz aki megfizeti. tegnap esti tapasztalat, konkrétan az orrom előtt törétnt. savaria karnevál, kézműves árusító, állítólag kézzel készített, kovászos, kemencében sütött kenyér. ő mondja, elhiszem, miért lenne másként, olyan 20 évvel ezeőtti kenyérnek nézett ki, szóval akár el is hiszem. városi vevő, nem papucs, fehér zoknis ember, szóval nem a legalja. kennyérről érdeklődik, mondja neki eladó, hogy 2000. mondja ember, hogy neki nem kell egy egész (szemre 50 cm-s átmérújű, arsznyi magas kenyér), hanem csak a negyede, azt vinné. mondja nő, hogy az a 2000, mert az 1 kiló. faszi csak néz, mondja, hogy ez hülyeség, olyan nincs, hogy 2000 ft legyen egy kiló kenyér. mndja nó, hogy a boltba mennyi? 629 a kovászos. na de az milyen, és ez milyen, ez kemencében sült, és egész más íze van, és blablabla. mire fazsi, ne haragudjon, de nem ment el az eszem, hogy 1 kiló kenyérért 2000 ft-ot fizessek.
és ezt a társdalom 90%-a így is gondolja, nemhogy nem ment el az esze, nem tudja megtenni, és ez nem csak nálunk van így, nyilcán nem 90% az arány osztráoknál, de 50% ott is van.
Válasz mtz1221 #153. hozzászólásáraAsszonnyal voltam, szülinapi ajándék volt tőlem a welneszezés.
Elég volt ránéznie a mellettünk ülő osztrákra.
Kb 38-40 éves lehetett. márkás cucban, Rolex órával, arany pecsétgyürüvel, aranynyakláncal, zselés haj, egyedül, még "csajszi " se kisérte.
Játszotta az agyát, mennyire fontos.
Rendelt reggelire sárgadinyét és 1 lágytojást, annak is a felét a földre-szőnyegre fordította, mert a lökötke nem fogta meg a tojástartót a tojással, amikor oldalból odavágott a tojásnak kanállal.
Alig tudtuk magunkba fojtani a nevetést mekkora balf@sz....
Egész idő alatt fent ült a szobáján, le se jött fürödni.
Nem értem minek ment welneszbe , ha a szobán gubbaszt egész nap.
Válasz Sk Laci #152. hozzászólásáraAsszonynak mi a fenét tudtál mondani a német osztrák kliensekről ???
Válasz Rabó001 #150. hozzászólásáraVoltam Magyarországon ......... nevü welnesben, elég komoly Osztrák, Német kliensekkel.
Amikor vacsoránál kérdezte a "szomelier" milyen bort kérünkék milyen bort hozhat, mondom kérnénk Badacsonyi szürkebarátot. Olyannal nem tud szolgálni. Mondom valami más szőllőfajtából a Badacsonyi borvidékről? Nem tudnak semmit se kínálni arról a borvidékről. Van Tokaji borvidékről, meg Francia borok. Mondom legyen tokaji. Hát nem estem hanyat a bortól. Másnapi vacsorához megkóstoltuk az agyondicsért Francia kínálat állítólagos legjobb borát. Ott is maradt a pohárba /nem akarok negatívat írni, milyen minüségileg/. De az osztrák azt rendelte, mert "francia"...
A welneshotelnek se nem ártana a régió borait kínálnia, amik messze elhúznak a külföldi borok előtt minőségileg.
3 este már nem kértünk a vacsihoz semilyen bort. Jó volt a narancslé is
Válasz envagyok2 #147. hozzászólásáraA prémiumot úgy értem, hogy prémium áron. Mindig lesz olyan, akinek van pénze, és megfizeti azt, ami jó. Lásd a drága steak húsokat, vagy az extra lisztből készült drága kézműves péksüteményeket. Annak nem sok értelme van, hogy elkezdünk a némettel versenyezni azon, hogy ki tud több takarmánybúzát előállítani hektáronként, mert takarmánybúzát mindenki tud termelni, nincs esélyed. Extra cuccot, amiből kevesebb terem, azt nehezebb úgy termelni, hogy meg is érje. Persze nem állhat rá erre egy egész kontinens, de ez is egy út. Ott vannak a bio cuccok is. Ha bármire rá van írva, az a duplájába kerül. És lesz olyan szülő aki ki fogja fizetni, hogy a gyerek olyan pürét egyen, ami bio minősítésű. Szóval kb itt lehet még gondolkodni, mert a sima temelési versenyben nem vagyunk valami nyerő pozícióban. Ha csak valmi csoda folytán fel nem nyomják a szállítás árakat az égbe, és nem éri meg óceánokon meg kontinenseken keresztül hurcolni mindent, akkor lehet még valami áttendeződés az árakban, meg hogy ki kit tud ellátni élelmiszerrel, olcsón.
Válasz Sk Laci #149. hozzászólásáraBorász ismerősöm szerint Európában illetve a vilagpiacon az igény a következő: borvidekenkent egy alapborból kommersz minőségben hatalmas mennyiség, mindez pakackonkent 2 euróért.
Válasz envagyok2 #147. hozzászólásáraErre a bortémára.
Magyarországi Tescóban lehet venni Varga aranymetszéses Olasz rizlinget és Szürkebarátot.
Nekünk itthon nagyon bejön.
összehasonlítva a Szlovák borokkal sokkal de sokkal jobb és úgymond majd fele áron.
Aratás előtt voltam a borkóstolón. Úgymond a régió topp borai voltak ott.
Nem akarok senkit se megsérteni, de a Tescóban kapható Varga aranymetszéső borok messziről toppon vannak a kínált helyi toppborokhoz képest.
Ez egy kicsit elgondolkodtató.