Hirdetés
Fórum
- Agrártámogatások kifizetése új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Húsmarhatartás a Kárpát-medencében új
- Őszi mély és középmély szántás vagy forgatás nélkül művelni??? új
- Földeladás új
- Landini traktorok új
- Diófa betegségének megállapítása, kezelése új
- AKG támogatás új
- Kukorica vetőmagok új
Cikkajánló
Ezért érdemes újra megismerkednünk az ősi gabonafajtákkal
Az ősi gabonafajták ellenállóbbak, kevesebb vegyszert igényelnek, és nagyon...
Hirdetés
557 hozzászólás
Válasz VDénes #151. hozzászólásáraMajd oszd meg a tapasztalatod a sima szerkezeti acél késsel kapcsolatban, én látok benne fantáziát.
Válasz VMisi #150. hozzászólásáraIgen, erről írtam, ez egy nagyon jó alternatíva. Az 51Crv4 rugóacél vagy késacél hőkezelést követően akár 58 Rockwell is lehet ami már a hardox 500-at közelíti. Csepelen a hőkezelőben elég nagy kemencék vannak ez biztosan tudom. A hőkezeléstől nem szabadna vetemednie ha jó a hőkezelési utasítás. Mi minden nagyobb hegesztett szerkezetere feszültségmentesítő hőkezelést alkalmazunk. Vetemedés lángvágásnál állhat fent ha vastag az anyag és vékony csíkot kell vágni.
MZ/X kollégának igaza van, aki hardoxot választ simán szekátorral vagy egy kis kocsin kimért szöggel lazán vágható lánggal, utomunkálást meg majd megoldja a talaj.
Kisebb méretű hardox vágatokat innen szoktunk beszerezni:
http://langvago.com/
hardoxot h-b megyében Balmazújváros Szendi vasudvar.méretre és szögalatt is vágnak.Lazitó papucsot biztosan,szerintem akármit is.
Itt vannak árak is, lehet hasonlítgatni. Olcsóbb mint a hardox.
Válasz VMisi #149. hozzászólásáraFelrakni hegesztővel nem tudod úgy, hogy jó legyen. Ráadásul azt megint meg kell munkálni. Ami használható lenne az a keményfémes lángporszórás, de ez sem olcsó, otthoni mókoláshoz meg tudni kell használni.
Túlgondoljátok az egészet. Hardox hűtés mellett normális, nem bucsuból való fúrószárral vígan fúrható egy sima oszlopos fúrón. Szögbe vágni meg egy ilyen szögben állítható vágókocsival amit egy laposvas mellett tol el az ember simán megoldható. Nincs jelentősége a vágott felület minőségének, nem sok értelme van marni. Vágás hátoldalát flexel megigazítani aztán az első pár hektár után már tükör sima lesz. Még ha nincs is odahaza autogén apparát, használtat 50-60-ból lehet venni kompletten utána meg egy halom dologra használható.
Válasz VMisi #149. hozzászólásáraPersze azt is simán abból. Jóval olcsóbban kimunkálható és max évente cserélem.
Válasz adamfree #148. hozzászólásáraÁgaprítóhoz nemesített 51CrV4 anyagból csináltattam a késeket, amik 50-52 HRC. Ha lesz pontos méretem a hengerhez, akkor kérek tőlük is árajánlatot ebből, de szerintem a hardoxtól drágább lesz.
A hardoxot nem kell hőkezelni, hajlítható és elég hosszú anyag is vágható ami egyenes marad. Az egyéb edzhető anyagok méretét a hőkezelő kemence mérete befolyásolja, ill. a hőkezelésnél vetemedik. Szerintem a kb. 60 cm-es hosszban megoldható a hőkezelt anyag is, annál hosszabb meg nem kell, mert enyhén szögben rakva már nem ok.
Válasz VDénes #147. hozzászólásáraA vágókéseket is sima S355-ből? Az éleket kellene ügyesen felrakni keményfém elektródával.
Válasz VMisi #146. hozzászólásáraValóban a hardox éltartósabb, ez vitathatatlan. A S355 lágyacél 80mm ugyan anyit bír mint a hardox 400 50mm kopásállóságban. Ugyanakkor a nyúlása fele akkora mint a szerkezeti acélnak, bár a hardox 400 folyáshatára és szakítószilárdsága duplája a sima szerkezeti acélnak de az ütőmunka egy S355K2 lemez esetén már ugyan az. Hardox egyébként egy viszonylag új védett márkanév, sok más hasonló anyag van még a piacon hasonló tulajdonságokkal. A kovácsolás, vagy hőkezeléses megoldás is hasonlóan célravezető, hiszen korábban az ekevasak is ilyen eljárással készültek, valamint a tárcsalapok sem hardox pedig azok nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Szummázva bár nem vagyok anyagmérnök véleményem az hogy egy hőkezelési eljárással közel azonos minőség érhető el, de megpróbálkoznék a sima szerkezeti acéllal talaj függvényében gondos tervezéssel szerintem járható út.
Válasz VMisi #146. hozzászólásáraSzia
Nekem rögtörő van 550-es átmérőben 50x5 vagy 6 vastag és még kopás nincs rajta, pedig 5 éves körül van. (50haon megy) Nekem ezen gurul a tárcsa is súly jut rá bőven. Bár már nem használom, de aprító hengert én is S355 anyagból fogom építeni. Kicsit hosszabb pengét tervezek és úgy megélezni, hogy önélező legyen. Homokba úgy gonolom gyorsabban kopik a vas. Persze ahol kő van ott egyik sem jó.
Üdv
Válasz adamfree #144. hozzászólásáraA hardox az éltartóssága miatt kell. Az S355 éle szerintem fél órát se bírna.
Válasz adamfree #144. hozzászólásáraÉs ez még utólagos edzéssel javítható gondolom egy jó kovács megoldja amikor már élezve van..Köszi a gyors választ.
Válasz griz #143. hozzászólásáraA C45 anyag kiválóan edzhető anyag, ezt erre találták ki. Leginkább tengelyek anyaga (hasonlóan a 42CrMo4-hez). Jól megmunkálható, magas szakítószilárdsága és a folyáshatára a szerkezeti acélhoz képest. Keménysége ha jól tévedek 250 Brinelli. Problémásabb C45 lemez beszerzése, mivel jellemzően köracélban gyártják, de nem lehetetlen, de sajnos árat nem tudok. Azért javasoltam a sima S355J2, mert könnyen beszerezhető, olcsó, bárki megmunkálja, bár a hardox durván 5x keményebb de árban is 5x drágább + megmunkálás, amit kevesen végeznek vagy magas áron. Ez mindenkinek a saját döntése, hogy áldoz többet hardoxra vagy többször cseréli a kést. Véleményem, hogy megpróbálkoznék a sima anyaggal és megnézném mennyire kopik, én úgy gondolom nem lépnek fel akkor erők amik indokolnák a hardox alkalmazását.
Válasz adamfree #140. hozzászólásáraKb én is itt tartok ,egy próbát megér,apropó a c 45 -ös anyag keménysége mennyi, te látom kapizsgálod a témát, ez mennyire megmunkálható,vagy ez meg edzés nélkül nem alkalmas ill. nem bírja az edzést.?
Válasz Berkó_ #138. hozzászólásáraEz a hardox megmunkálásának munkadíja ugye ,szép munka.
Válasz Berkó_ #137. hozzászólásáraIgen úgy gondoltam.Ha vinné az lenne a legolcsóbb variáció.Ha kicsit ráérez az ember nem lenne nehéz fokban elvágni.
Sziasztok!
A hardox tökéletesen vágható lánggal vagy plazmával. A megmunkálása már problémásabb, kevés cég végzi mert kopásálló anyagról beszélünk így eszi a lapkákat, főként vágási élek mentén még kicsit edződik is az anyag. Mint korábban írták, tökéletes megoldás a szekátoros vágás, akár otthon is megoldható. Egyes cégek rendelkeznek 3D vágó fejekkel, ezek képesek általában 60 fokig vágni, ez szerintem alkalmas lehet késnek. A sebestyén lángvágó hardox partner, vágnak kis méretű alkatrészeket is, és tudomásom szerint van 3D fejes vízvágójuk. A vízvágás a legszebb felületű vágás bár ez lassabb és költségesebb, utomunkálást nem igényel. Véleményem szerint érdemes elgondolkodni a sima szénacél S355J2+N anyagon. Ennek keménysége 150-200 Brinelli között van a hardoxé 450-500. Szűken 5x keményebb a hardox, de árban az S355J2+N 250Ft/kg a hardox 800-1000Ft/kg áron mozog. A S355 anyag edzéssel keményíthető, esetlegesen ezt is érdemes megvizsgálni. Utoljára pedig azt javaslom akinek sürgős ne halogassa, akinek nem várjon, ugyanis a jelenlegi helyzet jelentősen kihat az acélpiacra, az árak emelkedésnek indultak, vagy készlethiányok mutatkoznak.
Remélem tudtam segíteni.
Válasz Berkó_ #138. hozzászólásáraHány fokra?
A CNC marást nem vállalta egy cég sem, vagy ha igen akkor az 380e+fa lett volna a legolcsóbb. Egy kis maszek műhelyben az öreg megcsinálta a 48,6 méter vágóélt 128ért, de mondta hogy megszenvedett vele.
Válasz mtz1221 #134. hozzászólásáraBocsi, most jövök rá, hogy a flexet a 200-as anyag kettévágására használnád. Vágni nem próbáltuk, így arra nem tudok mit mondani.
Válasz mtz1221 #134. hozzászólásáraFlex felejtős, egy cirka 30-35 cm hosszúságon elkopott egy 125-ös fiber korong, és szűk 20 percig tartott de a többi korong sem bírt többet. Flex sem bírta volna sokáig...
Válasz mtz1221 #134. hozzászólására10x200 mm?? Flexhez csinálni kellene gépet a 30fokos szöghöz, és nagyon enné a korongot. A lenti videókon szépen vágják, de utána kellene inkább járni ennek a huzalszikrának.
Válasz VMisi #133. hozzászólásáraAz nem rosz ár.10 x 200 mm re ha kilenne vágva mindkét oldala kilukuzva,akkor félbe lehetne otthon vágni szögben ? Láng vagy plazma vinné gyengitené nagyon ? Flex mit csinálna vele ?
Válasz griz #132. hozzászólásáraHardox 500, 10 mm-es lemezből 800ft/kg + áfa, furatokat kivágják, de nem tudnak szögben vágni. A köszörülés húzós.
Huzalszikrán tudnak szögben vágni.
Ennyi. Mit tudsz hozzátenni?
Kinek mit sikerült nyomoznia vágóél ügyben az elmúlt két hétben vagy mindenki mással van elfoglalva
Válasz ..MZ/X.. #129. hozzászólásáraTessék itt is vágóélt metél. Rengeteg videójuk van.
Válasz mtz1221 #128. hozzászólásáraPassz, attól függ mire akarod használni. Azt tudom, hogy mikor sima élfelrakóval felhúztam vékony acél dolgot akkor a hegesztés mellett gyarkan volt törés, repedés. Daráló kalapácsot próbáltam meg életben tartani ami Isten tudja milyen anyag volt, de nem jött össze. Törött laprugóból gyártottunk újat.
Válasz VMisi #127. hozzászólásáraA plazma talán hidegen vág? Mindkettő lényegében elégeti, kifújja az ömledéket csak a hőforrás más, meg a plazmánál magasabb a hőfok, ha jól tudom valami 15-20e °C ezért kis vastagságnál gyorsabb. ~25-ös vastagságig tudnak anyagra merőlegesen, gazdaságosan, vágni plazmával, de az a masina nem két fillér. Szögben meg ugye rögtön más a vastagság, 45° élszögnél anyagvastagság x ~1,4 az átvágandó vastagság. A vastag anyagot rendre autogénnel vágják, mert viszonylag olcsó és egyszerű, vagy a másik variáció a vízsugaras vágás, de az nem termikus folyamat hanem inkább koptatás. Keress rá youtube-on, van egy ruszki kanál gyártó cég, mindent autogénnel metélnek komoly méretekben, kézzel, lábbal, CNC-vel.
A kanálon eddig különösebb kopást nem látni, igaz nem dolgozik veszett mennyiséget.
Válasz ..MZ/X.. #126. hozzászólásáraRúgóacél felhegesztve keményfémmel,mennyire maradna el a hardoxtól kopás élmegtartás szemszögéből ??
Válasz ..MZ/X.. #126. hozzászólásáraNem lágyítja ki a hardoxot a lánggal vágás így a kés élénél?
A szendinél plazmával vágják.
Nem értem mi a gondotok a megmunkálással?
Vágás, darabolás, élezés simán megy autogénnel. Fúrni is lehet normális keményfémhez való fúrószárral hűtés mellett.
Több kanál élt csináltam már H450-ből. A 15-ös lemezt simán leélezzük.
Csináltunk egy kis kocsit amibe a vágó pisztolyt be lehet fogni, a sínjét beállítás után odaheftelem a lemezre aztán mehet a buli.
Ez gyári cucc:
Válasz szanberg #122. hozzászólásáraSzia, kik foglalkoznak vele?
Válasz gergő07 #116. hozzászólásáraIs ha jól tudom de ez konkrétan Kahny
Válasz szanberg #122. hozzászólásáraKüld már el privátba.
Válasz VMisi #120. hozzászólásáraMiskolcon tudok neked szerezni, hardoxot vágatni megmunkálni is, 100-as lemezig van készletük.
Válasz VMisi #112. hozzászólásáraMekkora hengert akarsz csinálni?
Válasz Bárány #117. hozzászólásáraIgen, de szerintem lesz ettől kedvezőbb árban is, ill. az is kérdés, hogy hányas hardox.
Válasz T.f. #114. hozzászólásáraMegkérdezem, köszi!
Válasz Berkó_ #113. hozzászólásáraÉs a végén mi lett?
Válasz VMisi #111. hozzászólásáraEzt már láttad?
Válasz Hús Futár #115. hozzászólásáraRenner?
Válasz griz #110. hozzászólásáraKés nem téma szomszéd városban van egy cég ahol meg tudják csinálni egyik helyi gazda csinált ilyen vágó betétet a He-Va hengerbe és megcsinálták neki a késeket
Válasz VMisi #111. hozzászólásáraCsak tipp .
https://www.tablazat.hu/famo_kereskedelmi_es_szolgaltato_bt./kopasallo_lemez_foldmunkagephez_famo_hardox__raex__xar.html
http://szendi-vas.hu/partnercegunk/hardox-wearparts/
Válasz VMisi #111. hozzászólásáraEbbe tört bele a bicskám majdnem. Sok helyről lehet venni Hardoxot, de aki meg is munkálja, az már necces. Egyébként nem olyan drága az a hardox, viszont a megmunkálása majdnem ugyanannyiba került.
Mérte már meg valaki a kések méretét? A vagro 100x10-es anyagot hirdet, más gyártó milyet használ?
Hardoxot vett már valaki? Honnan érdemes venni, ahol meg is munkálják?
Válasz Hús Futár #105. hozzászólásáraAkkor lehetne függesztett 3 méter háromba osztva késre kellene valami gazdaságos megoldás.A cső megvan.
Válasz .Richard. #106. hozzászólásáraItt a vad délen mindkét eshetőségre 100-100-% van.
Válasz bandigh #107. hozzászólásáraHát hogy mit várj tőlük,mikor a nevükben is benne van hogy viharosak fejben.