Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- AKG támogatás új
- Portálfejlesztés / Gépház / Fórum használat új
- Húsmarhatartás a Kárpát-medencében új
- Szalmabála súlya új
- Poénok új
- Családban marad? Gazdaságátadás a mezőgazdaságban új
- Agrártámogatások kifizetése új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
Cikkajánló

Szalmonellajárvány terjed Európában – ezt kell tudni róla!
Több mint 500 szalmonellás megbetegedést jelentettek Európában, a járvány...
Hirdetés

1898 hozzászólás
Válasz Attikaa #1897. hozzászólásáraHétvége piretroid, elindult a bimbólikasztó!
Válasz Attikaa #1896. hozzászólásáraSzokásos kérdés? smile biggrin
Ki mikor és mivel lemosózik? smile smile
Mit vártok az évre?
Válasz Attikaa #1823. hozzászólásáraLassan aktuális! Tavaly sem volt válasz, esetleg idén?
Válasz Magister #1894. hozzászólásáraIlyen.

De leszedes után pár napon belül bepirosodik és sokáig nem áll el. Általában friss fogyasztásra használjuk es fagyoba reszelve. A maradék pedig pálinkának megy.
Válasz Gatti #1893. hozzászólásáraKicsit az Idaredre hasonlít, de annál kissebb
Válasz Sk Laci #1879. hozzászólásáraNyáron érik?

Nekem is van hasonló öreg almafám de ez július végén érik. Nemtom milyen fajta lehet de öreg és hatalmas.
Válasz Sk Laci #1891. hozzászólásáraA középső kép alapján gondoltam.
4db ilyen fa volt a 180 hektárból.
Ezvolt a legfinomabb!
Gondolkodom 1-2ha telepítésén 1sor biztos ilyenlessz!
Így nehéz kitalálni melyiket keresed!
De hátha!
Válasz rtamas1976 #1890. hozzászólásáraSzerintem nem ez lessz a "nyerő".....
Válasz Sk Laci #1888. hozzászólásárahttps://www.roagarden.hu/almafa-fuji-3562
Válasz Sk Laci #1888. hozzászólásáraDolgoztam 1 egykori 180hektáros gyümölcsösben. Voltbenne kísérletisor.
A fuji volt ilyen. Megtaláltam mindjárt bemásolom!
Válasz rtamas1976 #1887. hozzászólásáraTalán olyan, mint írod. Nem emlékszem, milyen volt ősszel az íze

Kóstolgattam, több féle almát, de hogy ennek pontosan milyen volt az íze
Válasz Sk Laci #1879. hozzászólásáraSzia!
Nemmost tetedfel a kérdést, de én most olvasom.
Édes, ropogós, de mégsem túl kemény?
Válasz Beardserker #1885. hozzászólására30 liter étolaj + 10-12 kg kenószappan!!!
A Montaflowt nem túdom, hogy lehet-e hozzátenni! Csinálj kicsiben egy keverési próbát!!!
Üdv mindenkinek.
Hozzájutottam nagy mennyiségű szűrt használt étolajhoz, ezzel szeretném a lemosó permetezést elvégezni.
A kérdésem, hogy kenőszappannal lehet e emulgeálni, hogy vízzel keveredjen és ha igen milyen arányban?
A másik kérdésem, hogy az olaj/kenőszappan kombóhoz keverhető e montaflow réz?
Köszönöm a választ.
Válasz Sk Laci #1883. hozzászólásáraAzóta még pirosabb lett, még mindig nem potyog, hagyom még a fán. Persze 1-2 őt már leszedtem és jó édes. Szerintem is ugyan az lehet mint a tiéd, csak ugye én délebbre vagyok.
Válasz Gatti #1881. hozzászólásáraÉn tavaly sárgászölden szedtem, idén zölden. De az íze kiválló.
Te jóval délebre vagy mint én, azért is lehet a pirosas szín, de nem hinném, hogy az egész alma piros lenne.
Válasz Gatti #1881. hozzászólásáramajd most a harmatok megszínezik
Válasz Sk Laci #1876. hozzászólásáraEgyre pirosabbak

Válasz Sk Laci #1876. hozzászólásáraNekem eddig nem potyog, úgyhogy még marad a fán
Be tudná valaki azonosítani, milyen fajta alma van a képen?

kb 25-30 éves almafáról van szó.
A tulajdonos sohase permetezi, mégse nincsen rajta betegség.
Ami tetszik, hogy a fiatal hajtásvégeket még a lisztharmat se kapdossa. Gyönyörü egészséges zöld levelekkel.
Almát nem furkálja a féreg.
Az alma termése nagyságilag akár egy grapefruit. /patakmeder közelében van 6 m a víztől/.
Válasz envagyok2 #1877. hozzászólásáraFéregmentes az alma.
Válasz Sk Laci #1876. hozzászólásárarovar kártétellel hogy állsz? akkor szokot potyogni, ha vendég van a kecóba, hahaha
Válasz Gatti #1875. hozzászólásáraNem lessz piros
Nekem már potyogott, azért kellett leszednem. Amúgy még rajta lenne.
Az öreg jonathanom ma vettem le az utolsó 3 almát, Viszont rengeteget levertek a viharok, amik felénk voltak.
Per pillanat a Florián kezdett el nagyon potyogni. Napokban azt is le fog kelleni szednem. Teljes érésig még lenne neki jó 2-3 hét, de ha megvárom, alig marad az almából.
Idei évben mindegyik alma érés előtt elkezd hullani elég komolyan.
Válasz Sk Laci #1874. hozzászólásáraKezd egyre jobban pirosodni.

Válasz Gatti #1873. hozzászólásáraIgen, nagyon jó ízü alma. Én is nagyon szeretem. Ezért is fogy ennyira a láda tartalma
Válasz Sk Laci #1871. hozzászólásáraItt ilyen a jonagold, szerintem teljesen olyan mint a tiéd. De nagyon finom alma.

Válasz Sk Laci #1871. hozzászólásáraSzépek! A jonaking esetleg nálunk jonagored néven futhat? Mert olyasmi.
Válasz Gatti #1869. hozzászólására

Az első képen jonagold, a második képen jonaking alma van.
Muszáj volt leszednem, mert már kezdtek potyogni, és sérült állapotban nem nagyon tárolható.
A harmadik képen meg a jó öreg jonathan van.
Válasz envagyok2 #1867. hozzászólásáraAz lesz, már nem sok tartja a címkét, szét sütötte a nap.
Egyébként nem olyan apró alma olyan tenyérnyi méretű, ahhoz képest milyen kis fa..
Válasz Sk Laci #1868. hozzászólásáraÍzre egyébként nagyon finom, édes. Végülis első szempontból az íze számít, valamint látszik hogy jól érzi magát a helyén.
Válasz Gatti #1861. hozzászólásáraNem pirosodik be, ilyen zöldalma esetleg kicsit sárgás szint fog kapni,
Az enyém 3 éves, egyszinten egy zöldségesládányi almát szedtem le róla.
Tavaly nekem is 2 évesen hozta az első termését 11 db nagy méretü almával.
Válasz Gatti #1866. hozzászólásáravedd le azt a címkét a fáról, minek szorítja? az első képedre kapásból a goldent mondtam volna, osszúkás levelek, nem túl nagy termés. de mondjuk rohadt sok termést meghagytál két éves fán, almánál 30-40 levél/gyümölcs az ehető gyümölcshöz, másik oldala, akkor van egyensúlyban egy alma, ha legalább félméteres hajtásokat hoz.
Válasz Gatti #1865. hozzászólására
Válasz kiskertész #1864. hozzászólásárana leszedtem egyet, jó édes, de még nem engedte könnyen a szára.

Ilyen:
Még sztem hagyom rajta egy darabig, aztán majd kiderül pirosodik e még.
Válasz Gatti #1863. hozzászólásáraEz nemigen fog pirosodni, és nem jonagold az biztos.
Válasz szokeszucs #1862. hozzászólásáraNémelyiken látszódik pirosas csíkozódás, hátha még a későbbikben pirosodik.
Válasz Gatti #1861. hozzászólásáraHa eddig semmi pirosas szín nincs, akkor ez már ilyen marad. eléggé a goldenre hasonlít. Az alma, ha részben egy levél mőgőtt van, akkor szinte a levélnek árnyéka van a gyümölcsón.
Üdv!

2 éve ültettem egy Jonagold almafát ami idén hozott először termést. A kérdésem az volna hogy ez kb mikor érik be? Valamint be fog majd pirosodni(részben) ha érett lesz? Mert a boltokból pirosasra emlékszem, ez pedig még igen csak hajaz a Goldenre :)
Ránézésre ez tényleg a Kaliforniai pajzstetűnek a kártételéhez hasonlít . Lázfoltos alma, amelyek a szivogatás hatására jönnek létre. Ugyanis a kis mocskok nyálában mérgező anyagok termelődnek, ami végül ilyen színű szövetelhalálozást okoz az almán.
Válasz Sk Laci #1858. hozzászólásáraÉn se almázok, Google dobta úgy hogy más az utolsó betűje
Válasz ND #1856. hozzászólásáraAkivel beszéltem szlovákul küldte el a nevet. Beírtam a keresőbe és a magyar fordítóba, mert ezt a kártevő nevet az életben nem hallottam. Az említett nevet írtam be ide a fórumra.
Válasz Csókkirály #1855. hozzászólásáraÉn se hallottam eddig erről a kártevőről.
Egyetemi profeszor lett kérdezve, ő mondta, hogy erről a kártevőről van szó. Mivel méretre viszonylag aprócska, ezért az ember fel se figyel rá. Nem éppen egy aktívan repkedő bogárról van szó, inkább olyan "megbúvóról".
Mivel a mi tájainkon is "extrémen" melegek vannak, ezért terjedt el hozzánk északabra, mint a megszokott helye. Datolyapálmákon szokott élősködni, de az almát is szereti mondjuk dél Olaszországi övezetekben.
Felmelegedésnek köszönhetően, nekünk is meg fog vele gyülni a bajunk.
Gyümölcsszedés utánn Lunaexperience gomba ellen /lisztharmatosak az új hajtásvégek/ és a "betolakodó ellen Moszpilan.
Organofoszfát hatóanyagú inszekticíd van ajálva védekezés képpen, de mivel az organofoszfátokat betiltották, így szisztémalapúakból a Mospilanban reménykedem, hogy "kinyírja a kis dögöket".
Válasz Sk Laci #1854. hozzászólásáraNem San jose scalE - Kaliforniai pajzstetű?
Válasz Sk Laci #1850. hozzászólásáraNagyon rosszak a képeid. Nem tudnál normális képeket készíteni? Én ilyen san jose pikkelysömörről még nem hallottam, de a képek alapján én inkább gombabetegségre gyanakszom. A fák törzsén nem látsz betegségre utaló jelet? 15-20 nappal a szedés után kezelném gombaölővel, Folicurral vagy valamivel amiben van tebukonazol, majd tavasszal is. Adj műtrágyát a földnek, mert a fákat meg kell erősítened.
Köszönöm a hozzászóllásokat, de egyik se talált.
San jose scala - avagy magyarul - San jose pikkelysömör-ről van szó. Igen agreszív kártevő, képes elpusztítani a fát, nem csak a termését.
Almaszedés után indul a védekezés !!!!!
Válasz Sk Laci #1850. hozzászólásáraVarasodás?
Válasz Sk Laci #1850. hozzászólásáraLaci, keserűfoltosság, ami kalciumhiány következménye. Vannak érzékenyebb és kevésbé érzékeny fajták. Talajban is pótolni kellene, illetve tenyészidő alatt legalább 3-4 max kalciumos lombtrágya.
Válasz Sk Laci #1850. hozzászólásáraJonaking fajtáról még nem is hallottam, biztos létezik? :D
Nekem Jonagold van de teljesen egészséges 3 éves kis fa. Ilyen betegséggel még én se találkoztam.
Sziasztok!

Milyen betegség ez az almákon /Jonaking/?
Idén jelent meg először.
Jövőben mivel kellene kezelnem, hogy ne forduljon elő?
Átterjedhet másik almafára is, vagy csak kivételesen a Jonakingen van? Jonagold és még 2 öreg almafa van a közelben, de a 40 éves fák fajtáit nem tudom. Úgy vettem a telekkel együtt.
Ětkezésre alkalmas ez az alma /kivágva az elváltozást/, vagy dobjam inkább ki?
Alma méret növeléséhez tudna valaki ajánlani lombtrágyát ami használhat ebben a meleg aszályos időben?