Hirdetés
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Fiat 180-90-es traktorok új
- Grubber új
- Milyen gépek a JUMZ traktorok? új
- Talajművelés gépei - tárcsa választás: Horsch, Amazone vagy Väderstad? új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
- Búza termény felvásárlási árak új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Agrártámogatások kifizetése új
- S.O.S. új
Cikkajánló
Sajtóközlemény
1134 hozzászólás
Válasz atisgyulai #483. hozzászólásáraIgen átjött! Nagyon szépen köszönöm!
Azt nem tudod véletlenül hogy mi a különbség a seed master és a seed master plus között? Nekem a sima van,de gondolom a kezelési könyve nagyvonalakban megegyezik!
Válasz laci92627 #482. hozzászólásáraHa minden igaz, átment!
Válasz atisgyulai #481. hozzászólásáraOkés!
Akkor mindkettőtöknek nagyon köszönöm!
Válasz laci92627 #480. hozzászólásáraAmint gépközelben leszek,küldöm.
Egyébként Gergő87 kollegának köszönhető, ő szkennelte.
Válasz atisgyulai #479. hozzászólásáraAzt nagyon megköszönném ha elküldenéd!
laci92627@gmail.com
Válasz laci92627 #478. hozzászólásáraE-mail????
Nincs valakinek véletlenül digitroll seed master kezelési utasítása?
Válasz csabo1981 #475. hozzászólásáraAxial.
Kérdés
Ez spc helyett egy 80as évek beli monosem megéri?
Sziasztok!
Monosen vetogepekbek ki a fö importore?
Hol erdemes megvenni?
Előre is köszönöm!
Válasz F-A-R-M-E-R #450. hozzászólására10,5-11km/ó nem túl vadkáros vetés
Válasz gergő07 #467. hozzászólásáraKicsit ragadt vetéskor a föld 1 napot kellett volna várni még a vetéssel, mert itt látszik a vetésen hogy a magvezető cső végére rárakódott a föld és nem csúszik le arányosan a mag. Ezért van 2 tő közel egymáshoz...
Köszönöm mindenkinek az ötletelést! Ez a téglásraklapdarus megoldás tűnik a legegyszerűbbnek.
Válasz jozef19 #456. hozzászólásáraEttől még egy jó spc-vel is bőven jobbat lehet csinálni, itt vagy a gép egy rakat sz.. ,vagy a pilóta kétbalkezes, vagy mindkettő, de hogy nem a monosem hibálya az tuti. Itt jó monosem utáni vetésektől rajzolni sem lehetne szebbet
Válasz >>>>Cs.Gazda>>>> #469. hozzászólásáraValó igaz úgy jobb , egyszerűbb, ahogy írod! Nem tom miért gondoltam hogy felül nincs megoldás.
Válasz D-032a #468. hozzászólásáraAkkor már egyszerűbb a téglás kamionok raklapvillája szisztéma!
Hárompontra felakaszt és egy kar felülről hátrébb lóg!
Ez meg úgy nézne ki mint azok a daru karok,amit a műtrágyaszóró és traktor közé szoktak akasztani bigbagrakáshoz!
Na megis van! Ilyet kell szerezni! Vetés közben is ott maradhat! Kardán elfér!
Válasz jamo #457. hozzászólásáraÜdv. Egy ötlet: A hárompontból, alulról a két vetőkocsi között hátra nyújtani egy 'gerendát'. (ha van annyi hely)
"1"-es és "2"-es egybe építve.
"C" = erősítés.
A "B"-nél a súlypont miatt esetleg kellhet egy "3"-as függőleges fix rész amit a "2"-es gerendára, akár annak a vetőgépre akasztása után lehetne erős csapokkal rögzíteni.
Emeléskor a rakodón két különböző ponton kellene függeszteni az "A" és a"B" pontról.
Persze ennek olyan brutálisnak kellene lennie, hogy a rakodóval, kötélen lógatva lehetne szemből a vetőgép alá "fűzni" és a mono hárompontjára tenni.
Ennek másik változata:
A vetőgépre tett "1"-es háromszög erős "C" tartójába, hátulról utólag van betolva a "2+3"-as gerenda , csappal rögzítve.
Válasz Bárány #461. hozzászólására...vagy a magvezető cső végére rakódott egy kis föld(amit nem sokan nézegetnek). Az is tud ilyen gondot okozni, sőt teljes dugulást is.
Válasz jamo #462. hozzászólásáraHa a két középső tagnál a párhuzamos vasak közé a rugó helyett tennél egy laposvasat, hogy tartsa a helyzetét és oda csinálni egy-egy akasztási pontot? A harmadik kötési hely pedig lenne a felső kitámasztónál? Nem ismerem nagyon a gépet, hogy mennyire masszív a tagok felfogatása.
Válasz jamo #462. hozzászólásáraTeleszkópossal 4,6on simán be lehetne fordítani, ferdén kéne nekimenni,az egyik felét belül tenni az oszlopon aztán a másik már befordul, vagy kutyamenetbe!
Válasz jamo #462. hozzászólására2 kerék 1 vonórúd + világítás
Nézz meg egy rau aerosme-et nagyon egyszerű szinte csak zártszelvény kell hozzá, abból sem sok
Válasz jamo #462. hozzászólásáraJa, nem értettem, mit akarsz, csak a pótkocsira pakolásra figyeltem. Arra jó lett volna.
Egyszer volt ilyen tervünk, amikor egy távolabbi föld volt kilátásban. De aztán másként alakult, nem kellett megvalósítani.
Válasz Bárány #460. hozzászólásáraDe úgy még mindig csak keresztbe tudom vinni. És úgy nem fér be a szárazhelyre. Valami lógatós megoldás kellene amitól megtartja a sulypontját a gép és függőlegesben marad nagyjából és úgy betudnám tenni hosszába a szárazra és a pótkocsira se tartana sokból feldobni ilyen módszerrel. A rakodó meg úgyis megy vele mútrágyát pakolni és a helyszinen le tudná venni.
Válasz jozef19 #456. hozzászólásáraHa a nagy része ilyen, és ez nem csak egy kiragadott folt, akkor ott valami hiba van. Vagy a gépben, vagy az emberben (pl. túl nagy sebesség). Esetleg összeburogatott vetőmag.
Válasz jamo #457. hozzászólásáraA háromponthoz barkácsolj egy adaptert.
Válasz jamo #457. hozzászólásáraVillaszuronylyukat szerkessz rá vagy hátulkerekes tréler
Válasz jozef19 #456. hozzászólásáraakkor valamit marha rosszul állítottatok be...
Üdv!
Van valakinek esetleg tapasztaalta monosem teleaszkópos rakodóval való mozgatásával? Messzibb, nehezen megközelíthető földekre jó lenne pótkocsival elvinni. (ne kelljen a 4,8m es géppel nagy forgalmú főúton vonulni. És a szárazra se tudom betenni keresztbe mert 4,6m az oszlopköz. Milyen módon szokták megemelni? Mivel a gerenda elöl van amihez kötni lehetne így hanyatt forulna gép... kitalált már valaki erre valami trükköt?
Válasz strong #436. hozzászólásáraIgy köp a manószem...
Válasz Bárány #454. hozzászólásáraItt vetnek többen 17km/ó-val is, és ami a meglepő hogy nekik van szinte a legjobb termésátlaguk(nem 10-20Ha-os gazdák). Én megszoktam ezt a sebességet, magszámot kiveti a vetőgép, hogy van 18 meg 23cm-re is mag 20cm helyett, őszintén szólva le..jom. Tavaly is voltak 14 16t-ás kukoricáim is, szerintem nem ezen múlik.
Válasz gergő07 #453. hozzászólásáraGergő, te vagy a magyar agrárium Ayrton Sennája!
Válasz F-A-R-M-E-R \ #450. hozzászólására10,5-11km/ó Vákumérő nincs a monitorra hagyatkozom.
Válasz Garfield #451. hozzászólásáraCsak a problémát nem oldod meg a számozással, mivel nem egyformán kopott a NF és a kuk tárcsa. Szerelgetésből elég lenne annyi is az igaz. Nekem így jó erős 2ó mire átszerelek.
Válasz gergő07 #449. hozzászólásáraÉn végig 530-cal vetettem,csak a tárcsát számoztam be szerintem bőven elég ennyi szerelgetés is.
Válasz gergő07 #449. hozzászólásáraMilyen sebességgel veted a naprát, és mekkora vákummal?
Válasz Bárány #446. hozzászólásáraFordulatszám érzékenység csökken meg nem szűnik (480-510for. nekem itt jó) de képes órákon át csendbe maradni a monitor, pedig 0,25mp-re van állítva.
Válasz Bárány #446. hozzászólására5000 alatt van bruttóba keletagrónál, axiált nem tudom.
Jó példa volt rá, tavaly egyik Nf. mag későn jött meg, és gyorsan csak tárcsát cseréltem általam használt kuk. betét maradt, vetés vége volt. Idén NF-val kezdtem persze párba összerakva és elkellet vetnem kb 30ha mire összekopott megint.
Válasz t.peti #445. hozzászólására
Válasz gergő07 #443. hozzászólásáraNa ez nekem is eszembe juthatott volna, mert elég kézenfekvő. Így biztosan nem lesz fals levegő. Gondolom, ez a fordulatszám-érzékenység is megszűnik ezzel, vagy legalábbis csökken.
Ismerve a Monosem árait, nem lesz két fillér, de meglépem én is.
Amúgy az egyik kukorica tárcsám betétestől amúgy is cserés lett. Kiesett egy kis csavar, és tönkretette a belsejét.
Válasz gergő07 #443. hozzászólásáraA bronz betétre gondolsz ?
Válasz Bárány #441. hozzászólásáraKöszi az infókat!
Válasz Bárány #442. hozzászólásáraEzt én is észrevettem!
Nekem ajánlták hogy vegyek minden napra, kuk. tárcsához külön betétet (párba cserélem), össze koptak és azóta nemigen veszi észre.
Válasz t.peti #440. hozzászólásáraJa, még ez a fajtafüggőaég nálunk is megvan. A Pio magokat pontosan veti (csak azok nálunk nem szerepelnek jól), a Dekalbokkal szokott szívózni. Különösen a nagy, vagy éppen apró DKC magokkal ökörködik.
Válasz t.peti #440. hozzászólásáraŐszi szántás, simítás, magágykészítés. Ebbe vetünk, direktvetés nincs. A dőléses hibára magyarázat lehet, amit írtál, a szél meg bezavarhat a vetőelemek szívónyílásain keresztül. A nyomóoldali bezavarás kizárva, mert deflektorral is pont ugyanúgy viselkedik.
A Kuhnt nem ismerem (nyilván hallottam róla, csak a környezetemben nincs), de a Monosemtől nem vagyok elájulva.
Egyébként van egy ismerősöm szintén Monoaemmel, ő is említette ezt a szélérzékenységet. Ja, a vákum mértékére (fordulatszám) szintén érzékeny.
Na most ez az egész úgy jöhet le, mintha szidnám, mint a bokrot. :-) Erről szó sincs, nem is tervezem a lecserélését. Masszív szerkezet, eddig semmi említésreméltó hiba nem volt, ami volt, az meg külső behatásra történt. De azért nem biztos, hogy ebben az árkategóriában ismét ezt venném.
Válasz Bárány #439. hozzászólásáraÉs ez nem csak a szenzor hülyesége hogy ha dombról lefele máshol megy a vetőcsőben a mag pl. mintha sík talajon menne ezért csal a rendszer ?
Tehát nem ott fut a mag a magvezető csőben ahogy normál helyzetben menne, ezért a szenzor csal egy kicsit.
Valahogy nekem olyan fura ez.
Monosemmel vetnek nekünk is évek óta.
Idén volt 28kg/zsák pioneer kukorica de nem volt vele baj, inkább a syngentás naprákkal kínlódik a 2,5-es tárcsával.
Szántott talajművelésben használod? Direkvető felszerelés van rajta ?
(előbb utóbb venni kell valamilyet, Monosem vagy Kuhn ami szóba jöhet, ezért informálódom)
Válasz t.peti #438. hozzászólásáraVan a monitornak az a menüpontja, ahol a pillanatnyi vetett tőszámot mutatja. Itt lehet látni, hogy mást és mást mutat amikor a szél szemből, hátulról, vagy jobbról, vagy balról fúj és ugyanígy kis mértékben, de szisztematikusan eltér a pillanatnyi mennyiség, ha valamerre billen. Dombra fel, vagy onnan le, esetleg dől jobbra, vagy balra.
Én inkább az elvetett területre számolt mennyiséget figyelem, ehhez legalább fél hektárt kell elvetni, hogy mutasson valamit, de még ez se teljesen pontos.
Válasz Bárány #434. hozzászólásáraSzia! Ezt a szél és domborzat iránti érzékenységet hogy kell érteni ?
Ha dombra le fel mész változik a gép pontossága ?
Ha igen akkor miért ?
Hello. Van e valakinek tapasztalata,hogy kb mennyi időt vesz igénybe még átállítod az ng4-et(duplagerendás,teleszkópos) 70cm ről 50cm re(műtrágyaszó nincs csak granulátszóró)?
Ezekkel a magas szerkezetű gépekkel mindenki megvan elégedve? Nem hogy a tőtáv egy kicsit jobban ide oda van?
Válasz Bárány #434. hozzászólásáraKiegészítés:
Én se korrigálok folyamatosan, anem pár forduló alatt beállok egy jó átlagos vetésre, ami táblaszinten az elvárzat hozza, de nem egyenletes mindenhol a vetés.
Lehet, hogy én precízkedem túl, de így van.
(Bocs az elgépelésekért. Valahogy egyre apróbbak ezek a billentyűk. )