Hirdetés
Cikkajánló
Támogatott tartalom
Minden jog fenntartva.
© 2024 Agroinform Média Kft.
1134 hozzászólás
Üdv mindenkinek!
1 q körüli súlyú MAS-t (dusloi 27-es, kb annyi a fajsúlya, mint a genezisnek) szeretnék kijuttatni, hová állítsam be az áttétet? C1, D1 esetleg más? Ki mit tapasztalt?
Válasz .Ropi #332. hozzászólásáraKöszönöm!
Válasz atisgyulai #331. hozzászólásáraIgen így, nekem valóban Plus van bocsánat.
Válasz .Ropi #330. hozzászólásáraKuki 6-9 és a nagyobb kör, napra 3-5 és a kisebb kör? Így értetted?
Nekem nincs hosszúkás alak, csak kicsi + nagy. Ez csak master, nem master plus.
Válasz atisgyulai #329. hozzászólásáraKuki nagy és kör alak, napra kicsi és a hosszúkás alak.
Üdvözlet mindenkinek!
Olyan kérdésem lenne hogy seed master vetésellenőrzőnél ki hogyan szokta beállítani a magméretet napránál ill. kukinál?
A 3-5 illetve 6-9 mm-re, és a
nagy-kicsi magválasztásra gondolok!
Az probléma, ha a vetőtárcsa kissé vállasra kopott? Tavaly voltak tőszámhiányosságok, lehet, hogy emiatt?
Használ valaki régebbi pnu vetőgépet? (1982-es) napraforgó vetéséhez lenne pár kérdésem!
Válasz B.laca #325. hozzászólásáraNem, mivel a ventilátor előtt szív farslevegőt. Attól a kiömlő nyíláson kellene lenni nyomásnak. Enyémnek is hullámzott, de attól nekem jó volt.
A Monosememnél nincs rendes vákum. Ahová a deflektort fel kell szerelni a ventilátornál a lemez tapsol. Egyszer már jártunk így, akkor el volt repedve a ventilátor ház a felfogatásnál. Most nem találunk repedést. Ha valamelyik vákumcső ami a kocsikhoz megy és lyukas, akkor is csinálhatja ezt?
Válasz .Ropi #312. hozzászólásáraTisztelt Ropi!
Lehet, hogy elkerülte a figyelmét, de a Monosem vetőgépre ingyen és bérmentve igényelhet még deflektort az alábbi elérhetőségen: Permetezes.hu
Az akciót ponzorálók által kifejlesztett Monosem deflektor pedig így néz ki: lásd a kép.
Figyelem! Ebben az állapotában nem teljesen jó az Y idom utáni rész kialakítása.
Üdv, deflektorosokk
Válasz bendix #318. hozzászólásáraHa a vetőtárcsa eléri a házat, akkor már baj van, akkor mindenképpen cserélni kell.
Válasz .Ropi #317. hozzászólására110-es cső mehet függőlegesen is lefele, akkor nem kell flexibilis...
Válasz bendix #318. hozzászólásáraLehet attól is,de azt látni kellene...
Tudok olyan embert akinek a kuk. tárcsái majdhogynem át vannak kopva, és még nemcserélt betétet.
Vettem a napra tárcsához + garnitúrát és össze vannak számozva a tárcsával, így mindig a párjával megy. Több a szerelési idő de talán megéri.
Válasz Bárány #316. hozzászólásáraHa jól emlékszem 1m cső van rajta,és a vázig ér le. Porolást kellene megoldanom mert a tavai év katasztrofális volt.
Válasz bendix #318. hozzászólásáraSenki?
Ezt a kopóbetétet milyen gyakran szoktátok cserélni? Lehetséges, hogy emiatt kicsit pontatlan a vetés?
Válasz Bárány #314. hozzászólásáraIgen ezeket megtaláltam én is, de az enyém már újabb fajta és előrefelé abszolút nincs hely, arra nem tudom vinni, csak hátra. Ezért is kérdeztem, hogy más hogyan oldotta meg.
Viszont ez a PVC csöves megoldás tetszik Köszönöm mindenkinek!
Válasz gergő07 #315. hozzászólásáraEz még jobb is. Univerzális és talán kevesebb cső is kell hozzá.
Válasz Bárány #314. hozzászólásáraRopié lehet hogy nagy tartályos...
Én így oldottam meg
Válasz .Ropi #312. hozzászólásáraKis gúglizás után:
1.http://www.agroinform.com/aprohirdetes_adatlap/gep/vetogep-ulteto-palantazo-gep/monosem-ng-plus-vetogep/h_6510737
2.http://www.agroinform.com/aprohirdetes_adatlap/gep/vetogep-ulteto-palantazo-gep/monosem-ng-plus-6-soros-vetogep-elado/h_6531318
Valahol lejjebb érdemes kétfelé elágaztatni a kisebb kilépő légsebesség miatt. (Kevésbé porol.)
Válasz .Ropi #312. hozzászólásáraadnak hozzá leírást, bár sehol sincs jó helyen a cső
Valakinek van felszerelve Monosem-re deflektor? Ismerős a növényvédő állomásról szólt, hogy idén már nézni fogják vetéskor, szóval fel kéne rakni valahogy. Csak nem tudom hol vezessem el a csövet, hogy a műtrágyatartályt is fel lehessen nyitni, meg ne akadályozzon semmit. Szóval ha valaki tudna képet feltölteni, azt megköszönném!
Monosem-hez gumipókot ami a mikrogranulátum két csövét fogja össze a vetőkocsi mellett hol lehet venni?
Válasz borda77 (Joe) #308. hozzászólásáraTenni kell az elejére még súlyt.
Mtz súlytartót be kell tenni egy csappal a traktor vonószemére, és a súlyokat fordítva rátenni.
Köszönöm a hozzászólást.
Válasz Gergő87 #305. hozzászólásáraArion 420-al lehet NG-t húzni úgy hogy 1000kb műkaki van benne, ne ma LE kevés azt tudom de megemelné az elejét?
Válasz n b #306. hozzászólásáraKi lehet vele juttatni a mikrogranulált műtrágyát.
Pár naponta érdemes kifogyasztani vagy leengedni és kifújatni az adagolókat.
A reggeli indulásnál szokta eltépni a láncot, főleg ha nincs vele tető alá állva éjjelre.
A pára miatt beragad az adagolóba a cucc.
Annyi hogy reggelente egy villás kulccsal meg kell indítani a négyszög tengelyt.
A műtrágya tengelyt is érdemes kézzel vagy a kerékkel megindítani.
Üdv mindenkinek.Most vásároltam egy 2013-as monosem vetőgépet.Tavasszal starter műtrágyát szeretnék ki juttatni a mikrogranulátum szórójával.információt szeretnék kérni hogy van e valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatba.Az axiálnál hallotam olyat hogy nagyon oda kell rá figyelni mert nem nagyon szereti ezeket a starter műtrágyákat/beletömörödik,láncot ledobja,elszakitja/stb.Használt e valaki ilyet és mi róla a véleménye.A válaszokat előre is köszönöm.
Válasz 4964 #304. hozzászólásáraÉrtem. Hát loholni mi se loholtunk vele 9-9,5km/h volt a max ahogy vetettünk csak 540eco kardánba 1500 körül leadja azt a teljesítményt! Viszont mi volt hogy 1700-1800 körül volt pörgettük hogy elérjül ezt a 9 km/h körüli sebességet az lehet sok volt neki a kardánfordulat ekkora fordulatszámnál! Gondoltam kellene venni egy másik készlet vetőtárcsát is aminek más a lyukmérete ami most van nekünk hátha azt is cserélni kell adott fajták között
Válasz Gergő87 #302. hozzászólásáraszerintem azért kelt a sorközben mert duplázott a gép és amikor kettőt vesz fel akkor a lesodrónál kipattanhat oldalra, főleg ha a szél is fúj és gyorsan is mész.
Én úgy ellenőrzöm hogy menet közben gázelvétel nélkül kiemelem és megnézem hogy hány van a tárcsákon. Inkább 1-1 duplázzon mint hogy üres legyen.
Az újabbakon már van egy védőlemez hogy ne tudjon kipattogni oldalra a mag. Lehet rá fabrikálni is.
Mikor belepottyan a csőbe a sodró után akkor az erős szél ott elfújhatja a könnyű szemet.
Nem álló helyzetbe kell letenni és akkor a magvezető cső nem rakódik földdel tele.
Az hogy ecoba volt a kardán az nem biztos hogy jó mert ezeknek elég a 450 kardánfordulat.
Ezt írja is a könyv.
Mi 420-430 kardánfordulattal vetjük a naprát, 9 km/óra mellett. 0+2 közti sodróállás jó szokott lenni. Ha megemeled a fordulatot akkor nagy lesz a vákuum és sokat dupláz ha könnyű a mag.
Válasz Gergő87 #301. hozzászólásáraElvétve én is tapasztaltam ilyet, nálam valószínűleg az a gond, hogy a magvezető műanyagcső kicsit elkopott 10 év alatt és a magárok alja illetve a cső vége közötti viszonylag nagyobb távolság miatt a vetőmag könnyebben elpattan, pláne ha még egy kis szél is fújkál vetés közben.
ECO-ba volt a kardán és így vetettem vele az probléma lehet?
Amikor sorköz kultiztam a napraforgót meg permeteztem akkor sok helyen láttam olyan napraforgó töveket hogy nem a sorban volt kelve hanem a sor közbe
Gondoltam amit írtam gondot lejjebb annak köze lehet hogy a diagramon is ilyen 115%-ot mutatott és szórta ezek szerint a magot oldalra is? De miért csinálhatta? Nem megfelelő a vetőtárcsa lyukmérete az adott fajtához? Vagy a teflongyűrű kopott vagy mi lehet? És általában az 1-es 2-es kocsi jelzett be meg néha az 6 os. Tehát nem is minden kocsinál volt ez a dolog
Válasz #298. hozzászólásra
Idén nagy szemű a Neoma, legalábbis amit én kaptam, nemvolt rossz vetni, de én is a magszint tartó lemez állítására gondolnák mint ahogy Bárány is írta. Síkpor nem hiszem hogy segít mivel így is tele van a ház maggal írásod szerint. Alul a magvezető cső szokott megrakodni földel, nem lehet hogy vetésközbe nem győzi le engedni a magot és torkollik? Minden jól van összerakva más nemigen lehet. De ha meglesz a hiba írd meg léci. Kettőzést néha mutathat mert van mikor a nf mag megperdül a fotocella előtt, de nem ennyiszer. A másik hogy nem mindég hiszek a monitornak ha valami gyanús, meghúzom keményebb földön és az a biztos amit én látok. A nagy szél engem is szívatott volt hogy 80-100e szemre is felugrott a monitor által érzékelt magszám. Ilyenkor felírtam a területet lenulláztam, és vetettem tovább.
Válasz #298. hozzászólásra
Ja, bocs, nem is figyeltem, hogy te napraforgót vertsz, én meg kukoricáról hablatyolok.
Akkor igazán más ötletem nincs, mint a házban a maglesodrót, azt a lágy műanyag füllencset a másik állásba tenni. A gépkönyv szerint egyik állás kell a kukihoz, a másik a naprához, de az az igazság, hogy volt, mikor kuki állásban vetettem a naprát, és teljesen jó volt, úgyhogy szerintem ez nem sokat segít, de hátha.
Tőlem ennyi telik, talán majd valaki más tud segíteni.
Válasz #297. hozzászólásra
Próbáltam de itt az a gond hogy ahova visszalöki a maglesodró a magot ott tórlódik fel és túlcsordul a magvezető cső felé és ez miatt írhatja a vetésellenőrző hogy 200 meg 250magot rak el meg hogy ebből 50et kettőz úgy gondolom. Most hoztam síkport hátha az a baja hogy nem csúszik a mag! Előtte másik fajta magasolajsavas naprát úgy vetette mint a doxa! De ilyet (neomát) nem vetettünk még vele mióta nálunk van a gép.
Válasz #296. hozzászólásra
Próbáltad állítani a maglesodrót? Fajtánként más és más lehet a jó beállítás.
Én idén pl. kétfélét vetettem. Az egyikhez +1, a másikhoz +5(!!!) felett volt jó.
Amit te írsz, arra én első lépésként visszavennék 4-5 kattanást, területmérőt lenulláznám, és asszem fél hektár után kezd jelezni, akkor megnézném, mennyit vet, és ha kell, tovább állítanám.( A pillanatnyi mennyiségmérés elég nagy szórással mutat, a dőlés, a szél, gyorsítás, lassítás is befolyásolja.)
Mért csinálja azt a vetőgép 6soros NG+4 hogy a vákumházba (ahol belehet nézni azon a kis ablakon hogy dupláz vagy sem) ahol ejtené el a magot a vetőcsőbe az melett van a vákumházon egy kis hely ahol a tárcsárol a maglesodró lesöpri a magot és az abba a kis helyre esik vissza. Na ezt a részt mindig teli rakja maggal hol az 1es kocsi hol a 6os van hogy 3om is egyszerre a monitor meg bejelez az oszlopdiagrammon hogy 115%on vet vet. Mitől van ez? De ha ilyenkor átnyomom a monitort hogy kocsinként nézzem hogy vet akkor is azt mutatja hogy 200 meg 250 magot rak el a 100 helyett és abból is 50 duplázott volt. Amúgy neomát vetünk most eddig soha ilyen hiba nem volt!
6004es csapágyról van szó!
Válasz #293. hozzászólásra
Nekünk is volt ilyen gondunk ,mi NTN fajta csapágyat veszünk a vetőgépbe ami LLU _s jelölésel van, mi szerint nagytömitetségü csapágy
Arra ötlet esetleg valakinek hogy a mélységtartó kerekeknél illetve a nyomó kerekeknél a csapágyak nálunk elég sűrűn szétmennek mert tele mennek porral, mit lehetne javítani rajta?
Válasz #291. hozzászólásra
Üdv!
Nem szeretnèk lavinát elindítani, de nekem sincs meg a digitroll kezelèsie. Kèt szezont már használtam de van olyan a menülyèben amit még nem teljesen èrtek.
Megtennéd hogy nekem is átküldöd.
Előre is köszönöm.
atisgyulai@freemail
Válasz #290. hozzászólásra
Szívesen!
Válasz #289. hozzászólásra
Köszönöm szépen,erre volt szükségem.
Válasz #288. hozzászólásra
Elküldtem! Csak 3 emailbe tudtam
Válasz #287. hozzászólásra
istenesr@indamail.hu
Válasz #286. hozzászólásra
Adj egy email címet és küldöm!
Válasz #285. hozzászólásra
Előre is köszönöm.
Válasz #281. hozzászólásra
Ha végképp nem lesz meg a digitrollos kezelési akkor szolj és beszkennelem neked mikor gépnél leszek!